Dodaj do ulubionych

Sklepy na Kabatach

IP: *.chello.pl 18.02.03, 16:28
Witajcie!
Mieszkam od niedawna na Kabatach, w okolicy skrzyżowania Rosoła/Wąwozowa, w
stronę lasu Kabackiego (przy NCC). Czy są tu jakieś "fajne" sklepy spożywcze,
niedrogie i z jakim takim wyborem? Albo jakiekolwiek, bo mi sie nie bardzo
chce biegać do Tesco (które mi się JUŻ nie podoba, Hit był lepszy). Wybacznie
moje pytanie, ale nie jestem jeszcze tutaj za bardzo zorientowania :-)

Pozdrawiam serdecznie sąsiadów
Ala
Obserwuj wątek
    • Gość: zosia Re: Sklepy na Kabatach IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 18.02.03, 18:10
      Cześć,

na Wąwozowej pomiędzy Dembego a Rosoła (a dokladniej szkołą amerykańską)jest
      ciąg pawilonów spożywczych (ale także fryzjer, kwiaciarnia i studio wyposażenia
      kuchni). Ceny wyższe niz w Tesco, ale np. w warzywniaku wszystko dużo świeższe
      i duzo ładniejsze. Wędliny też OK, ale np. pieczywo to w Tesco mają jak dla
      mnie lepsze. Oprócz tego 2 kioski z prasą i drobiazgami.

Pozdrawiam,

Z
      • Gość: ala Re: Sklepy na Kabatach IP: *.chello.pl 18.02.03, 18:19
        Dzięki,
        ale jak długo one jeszcze będą? Słyszałam, że tam mają wszystko zabudować, a
        pawilony oczywiście zlikwidować :-(

Czekam na dalsze "propozycje" :-)
        Ala
        • rubeus Re: Sklepy na Kabatach 19.02.03, 19:20
          co do likwidacji - to zle slyszales - jak na razie moja spoldzielnia nie ma
          zamiaru tam nic robic - musi wpierw skonczyc budowe calego nowej czesci
          osiedla - zostal jeszcze jeden blok do wybudowania.[oprocz tego co koncza]
          a co do sklepikow -
          w glebi"nowego" osiedla - idac od metra - zaraz przy ulicy bronikowskiego -
          jest sklep ogolnospozywczy - "zubr" - czynny 7-22
          w glebi starej "plytowej czesci osiedla jest kilka sklepikow :
          przy samej ulicy rosola
          "u jedrusikow" - warzywniak + pieczywo i paczkowane sery i mleko
          tzw. "pod debem" budka z zielonymi markizami - ogolnospozywczy - warzywniak.
          jest tez nowo otwarty sam - jak ceny i zaopatrzenie nie wiem, jeszcze nie
          kupowalem.

pozdrawiam.
          • Gość: ala Re: Sklepy na Kabatach IP: *.chello.pl 19.02.03, 19:58
            Witaj!
            Dzięki za pocieszenie, myślałam, że zostanie mi tylko Tesco :-)
            Te sklepy, które wymieniłeś (poniżej cytuję) są właśnie przy Rosoła, od
            Wąwozowej w kier. Centrum?

> "u jedrusikow" - warzywniak + pieczywo i paczkowane sery i mleko
            > tzw. "pod debem" budka z zielonymi markizami - ogolnospozywczy - warzywniak.
            > jest tez nowo otwarty sam - jak ceny i zaopatrzenie nie wiem, jeszcze nie
            > kupowalem.
            >

A czy coś bliżej Relaksowej, między Tesco a skarpą, od Wąwozowej w kier. lasu?
            Może coś będzie w przyszłości?

Pozdrawiam i dziękuję za namiary. Czekam na kolejne :-)
            Ala

Ps. A ten Sam- w którym miejscu?
            • rubeus Re: Sklepy na Kabatach 20.02.03, 15:47
              > Te sklepy, które wymieniłeś (poniżej cytuję) są właśnie przy Rosoła, od
              > Wąwozowej w kier. Centrum?
              Tak - w strone centrum
              > A czy coś bliżej Relaksowej, między Tesco a skarpą, od Wąwozowej w kier. lasu?
              > Może coś będzie w przyszłości?
              nie wiem i raczej bym na to nie liczyl - osiedla buduja zamkniete bez uslug od
              strony ulicy, to raczej nie.
              > Ps. A ten Sam- w którym miejscu?
              vis-a-vi przystanku autobusowego przy rosola - w kierunku wawozowej - zaraz za
              wiezowcem.

a co do biedronki - nie ma jej juz od jakiegos czasu. najblizej oprocz tesko
              jest globi przy belgradzkiej, a w centrum natolin [galeria ursyno] powstaje
              albert.
          • Gość: ala Re: Sklepy na Kabatach IP: *.chello.pl 19.02.03, 19:59
            Acha, a co z Biedronką (chociaż dalej)? Czy jeszcze istnieje i czy naprawdę
            jest taka tania?
          • Gość: zosia Re: Sklepy na Kabatach IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 20.02.03, 09:59
            Czesc,

Ja też z tej spółdzielni :-) Rubeus, gdzie ma powstać ten nowy, ostatni blok, o
            którym pisałeś? Czy to tzw. zad. II bis przy oczku wodnym? Myślałam, ze ostatni
            będzie jednak ten, który stoi już na surowo przy Wąwozowej/Bronikowskiego. I
            czy rzeczywiście tereny, na których stoją pawilony na Wąwozowej nalezą tez to
            spółdzielni?
            Pozdrawiam
            Z
            • rubeus Re: Sklepy na Kabatach 20.02.03, 15:48
              tak, teren na ktorym stoja pawilony nalezy do spoldzielni - o ile mi wiadomo.
              a co do ostatniego budynku - w planach ogolnej koncepcji
              architektonicznej "nowego osiedla" jest zadanie II Bis, tak wiec mysle ze
              bedzie realizowane.

ps. mieszkam na kabatach od 14 lat - moj blok byl pierwszym oddanym w tym
              rejonie ursynowa :)))
              • Gość: zosia Re: Sklepy na Kabatach IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 24.02.03, 09:51
                rubeus napisał:

> tak, teren na ktorym stoja pawilony nalezy do spoldzielni - o ile mi
                wiadomo.
                > a co do ostatniego budynku - w planach ogolnej koncepcji
                > architektonicznej "nowego osiedla" jest zadanie II Bis, tak wiec mysle ze
                > bedzie realizowane.
                >
                > ps. mieszkam na kabatach od 14 lat - moj blok byl pierwszym oddanym w tym
                > rejonie ursynowa :)))

Dzięki Rubeus. 14 lat - to robi wrażenie. Ja dopiero 1,5 :-)
                Swoją drogą, fajnie tu się musiało mieszkać, gdy w okolicy byly jeszcze pola,
                prawda? Teraz też fajnie, ale ścisk się robi niemożliwy, zwłaszcza w nowej
                części osiedla. Starsza jest luźniejsza i bardziej zielona - u nas trochę za
                dużo betonu :-(

Pozdrawiam,

Z
                • rubeus Re: Sklepy na Kabatach 24.02.03, 17:39
                  o tak na poczatku bylo super - tam gdzie dzis metro i tesco, to sie nie
                  zapuszczalismy
                  - za daleko bylo :))) a i gospodarz mogl pogonic, rankami to slychac bylo
                  koguty u gospodarzy na "kabatach"
                  a dzisaj - robi sie wkolo betonowa pustynia.
                  a co do nowych blokow - na szczescie sa ladne i zielen na dziedzincach w troche
                  wiekszej ilosci niz na innych osiedlach.
      • Gość: memems Re: Sklepy na Kabatach IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 25.02.03, 22:56
        Te pawilony na Kabatach (Wąwozowa) to: brud(po wędlinach latem spacerują
        muchy) niemiła obsługa i drożyzna. Już lepiej w okolicach bronikowskiego i
        Wańkowicza ale tam niestety drogo
    • malgosiaf Re: Sklepy na Kabatach 21.02.03, 13:16
      Najlepiej przejdz sie w strone Stryjeńskich na bazarek ,ładny spacerek -
      szczególnie Kasztanową Aleją , nie jest tanio, ale towary bardzo dobrej
      jakości.
      • rubeus Re: Sklepy na Kabatach 21.02.03, 20:16
        malgosiaf napisała:

> Najlepiej przejdz sie w strone Stryjeńskich na bazarek ,ładny spacerek -
        > szczególnie Kasztanową Aleją , nie jest tanio, ale towary bardzo dobrej
        > jakości.
        o ile zrozumialem intencje osoby pytajacej - chodzi jej o sklepy w najblizszym
        otczeniu - a na bazarek na stryjenskich kapke za daleko zeby chodzi na spacery
        zakopowe :).
        • Gość: ala Re: Sklepy na Kabatach IP: *.chello.pl 21.02.03, 22:04
          Dzięki! Choć Rubeus ma rację- przyda się każda informacja. Jeszcze raz bardzo
          dziękuję :-)

Pozdrawiam serdecznie
          Ala
          • rubeus Re: Sklepy na Kabatach 22.02.03, 14:11
            jak nie lubisz tesco to po drodze na kabaty [autobusem 179 513 ] masz globi :)
            a za jakis czas alberta.
            ps.alu - a ty zmotoryzowana jestesczy metro/autobus ?
            • Gość: ala Re: Sklepy na Kabatach IP: *.chello.pl 24.02.03, 14:54
              Na razie metro/autobus :-)
              Pewnie odwiedzę globi, choć dziś może zobaczę jak się posunęły "porządki"
              (czyt. "bałaganienie") w Tesco. Może bedzie lepiej... (łudzę się :-))

Pozdrawiam
              Ala

rubeus napisał:

> jak nie lubisz tesco to po drodze na kabaty [autobusem 179 513 ] masz globi :)
              > a za jakis czas alberta.
              > ps.alu - a ty zmotoryzowana jestesczy metro/autobus ?
              • rubeus Re: Sklepy na Kabatach 24.02.03, 17:44
                prozne nadzieje :)
                ja w tym sklepie nie bylem od kilku tygodni [inna spraw ze nie ja robie
                zsprawonki, tylko reszta rodziny]

ps.1 ten sam u mnie na osiedlu, jest podobno calkiem niezly i calkiem nie drogi.

ps.2 - masz jakis staly nick na forum ?
                • Gość: ala Re: Sklepy na Kabatach IP: *.chello.pl 24.02.03, 17:56
                  rubeus napisał:
                  > ps.1 ten sam u mnie na osiedlu, jest podobno calkiem niezly i calkiem nie
                  drogi

Chyba się tam dziś jednak przemaszeruję, a nuż-widelec :-) Potrzebuję pieczywka
                  i mineralnej, nie chce mi sie do Tesco- pora zwiedzić teren. Poza tym mam
                  wrazeżnie, że ostatnio tesco przyciąga nieciekawe towarzystwo (tak to bywa z
                  caodobowymi sklepami :-(

>
                  > ps.2 - masz jakis staly nick na forum ?

Na tym forum: ala (to moje prawdziwe imię), a z innymi różnie bywa, mam taką
                  kolekcję nicków... :-)
                  A Rubeus kojarzy mi się z malinami (np. Rubus idaeus) :-))

Pozdrawiam
                  Ala
                  • Gość: ala Re: Sklepy na Kabatach IP: *.chello.pl 24.02.03, 18:19
                    W jakich godzinach czynny jest ten sam?
                    • rubeus Re: Sklepy na Kabatach 25.02.03, 09:56
                      o ile pamietam to sklep czynny jest
                      pon-pt 7-20(21?)
                      sob- jakos do 15

cenny sa naprawde nizsze niz w okolicznych sklepikach, a wdodatku pelen asortyment - lacznie z miesem.
                      • aladar Re: Sklepy na Kabatach 25.02.03, 15:40
                        rubeus napisał:
                        > cenny sa naprawde nizsze niz w okolicznych sklepikach, a wdodatku pelen
                        asortym
                        > ent - lacznie z miesem.

Witaj!
                        Bardzo mnie zdziwilo, to co napisałeś: jeżeli ceny są tu niższe niż w
                        okolicznych sklepikach to kto w nich kupuje??!
                        Byłam wczoraj w tym samie (pn.-pt. do 21) i chyba pogodzę sie z Tesco :-/
                        Porównałam cen kilku wybranych produktów i widzę, że sporo sobie doliczają w
                        tym samie, np:
                        -nutella 400 g: tesco 5,60 zl
                        sam 6,90 zl
                        - orzeszki ziemne w miodzie 150g: tesco 3,60 zl
                        sam 4,33 zl
                        Pomarańcze są w różnych cenach, ale powyżej 3 zl/kg nie widzialam poza tym
                        samem: 4,80 zl/kg małe pomarańczki, które wiecej niż 2 zł chyba kosztować nie
                        pownny...

Co do dużego asortymentu: kurcze, akurat potrzebne mi były waciki i akurat ich
                        nie było :-/

Musze poszperać w innych sklepach, porównać ceny (to niesety ważne jak sie ma
                        skromny budżet).
                        Może przydało by się takie porównania tu na forum porobić, aby mieszkańcy byli
                        bardziej zorientowani? Czy to dobry pomysł?

Pozdrawiam serdecznie
                        Ala

Ps. nie wiem, dlaczego pytasz o mój oficjalny gazetowy nick, ale prosze bardzo-
                        przedstawiłam się :-)
                        • rubeus Re: Sklepy na Kabatach 25.02.03, 16:12
                          alu - nie jestem do konca zorientowany co do relacji cenowych akurat tych
                          artykulow :),ale w okolicznych sklepikach ludzi kupuja glownie warzywa,
                          pieczywo, jakies duperele typu smietana, jakis serek, kawalek wedliny na
                          sniadnie/kolacje itp. a po wieksze do marketu chodza :)

-
                          Każdy z nas jest księżycem i ma swą ciemną stonę, której nigdy nie pokazuje
                          nikomu.

(Mark Twain)
                          • aladar Re: Sklepy na Kabatach 25.02.03, 17:22
                            Mogę dodać jeszcze to co mi się przypomniało: ryba mrożona (sola)- Tesco ok. 16
                            zł, sam ok. 19 zł.
                            Parówki sojowe też były duzo droższe, ale nie pamiętam zestawienia :-(

Ale wcale sie nie dziwie, ze ludzie wolo supermarkety, jeżeli tak się
                            kształtują ceny: przecież nawet na takich małych zakupach, np. nutella
                            (śniadanko)+ orzeszki (deserek)+rybka (obiadek) można sporo zaoszczędzić
                            (dokładnie 5 zł, piechotą nie chodzi :-))

Sprawdzę sobie jeszcze ile nutella kosztuje w okolicznych budkach :-)

Pozdrawiam jeszcze raz
                            Ala

Ps. i czekam na list :-)
                            • rubeus Re: Sklepy na Kabatach 25.02.03, 17:51
                              alu - nie ma co poruwnywac cen z hipermarketami - one zawsze wyjda na lepiej
                              . nie kazdemu chce sie isc do marketu i tracic sporo czasu na stanie w
                              kolejkach do kas i kupowanie przy okazji niepotrzebnych zakupow. te sklepy sa
                              nastawione raczej na drobne okazjonalne zakupy - jak sie czegos zapomni.
                              a ten sam to chyba nastawia sie na przyszlych mieszkancow osiedla stawianego
                              naprzeciwko - oni beda mieli blizej niz isc do tesco [ choc moja spoldzielnia
                              planuje odgrodzic sie od nowych budynkow, zeby mieszkancy nie parkowali
                              na "naszym terenie" - jest jakas sprawa z zanizeniem ilosci miejsc
                              parkingowych - nie bede wdawal sie w szczegoly ].
                              • aladar Re: Sklepy na Kabatach 25.02.03, 18:07
                                Na pewno masz rację :-)
                                Jednakże tak naprawdę (jeśli chodzi o mnie) ten sam jest chyba dalej ode mnie
                                niż Tesco (albo porównywalnie). Teraz wybór mam prosty. Ale, jak już mówiłam,
                                sprawdzę jeszcze te kioski przy Rosoła, oraz pawilony przy Wąwozowej, bo
                                faktycznie nie ma co latać do Tesco, jak zabraknie tylko kawałka chleba czy
                                masełka.
                              • Gość: memems Re: Sklepy na Kabatach IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 25.02.03, 23:06
                                tzn która spółdzielnia? osmb kabaty?
                                • rubeus Re: Sklepy na Kabatach 26.02.03, 14:31
                                  tak smb osiedle-kabaty.
                                  a co ?
                            • rubeus list 25.02.03, 18:00
                              napisze do ciebie z innego konta - bo to na gazecie cos szwankuje.
                        • rubeus Re: Sklepy na Kabatach 25.02.03, 16:48
                          co do zestawienia - pomysl dobry ale jest jedno malutkie ale
                          jak juz pisalem - wiekszosc ludzi wieksze zakupy robi w tesco albo inych
                          marketach.
                  • rubeus Re: Sklepy na Kabatach 25.02.03, 09:59
                    hmmm... nie do konca mi o to chodzilo.
                    chodzilo mi o zarejstorwany nick - tu na forum wyborczej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka