Gość: zainteresowany IP: *.acn.pl 18.03.03, 20:07 Co będzie z autostradą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: albert Autostrada przez Ursynów IP: *.acn.pl 18.03.03, 22:27 Musi byc przez Ursynow. Mieszkam na Ursynowie - wtedy wystarczy kilkaset metrów do wjazdu i... dalej w Polskę..... Tego nie będzie miała żadna inna dzielnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert Re: Autostrada przez Ursynów IP: *.acn.pl 19.03.03, 01:19 Tez uwazam ze powinna byc przez Ursynow, ale w tunelu. Chcialbym zaznaczyc, ze mieszkam na Lasku Brzozowym, wiec niedaleko pasa zarezerwowanego pod autostrade. Innej opcji po prostu nie ma. Wariant samorzadowy przez Gore Kalwarie nie rozwiaze problemu wjazdu do stolicy, a jak nie powstanie autostrada w tunelu, to walna mi pod nosem druga aleje Armii Krajowej, odkryta!!! I ona nawet nie bedzie mogla biec w wykopie, bo jest metro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natolin Re: Ursynów IP: *.sgh.waw.pl 19.03.03, 17:32 Jesli ostatecznie rzeczywiscie puszcza autostrade przez jedna z najwiekszych "sypialni" w Warszawie spowoduje to zdecydowany bunt mieszkancow. i na pewno nie jestem w tym twierdzeniu samotna. "Za" sa przede wszystkim osoby, ktore chwilowo mieszkaja na Ursynowie albo nie maja zielonego pojecia jak sie to odbije na srodowisku, na wartosci mieszkan, i to bez wzgledu na to czy bedzie ona w tunelu czy nie. Ursynow a w zasadzie Natolin i Imielin maja wtedy ogromne szanse stac sie dzielnica slamsow, gdzie nikt na poziomie nie bedzie chcial mieszkac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert Re: Ursynów IP: *.acn.pl 20.03.03, 00:43 Natolin: mieszkam na Lasku (czyli wlasnie na Natolinie) od prawie 20 lat, niedawno przeprowadzilem sie doslownie do bloku obok (nowowybudowany), wiec i zostane tu jeszcze troche lat. A autostrada w tym miejscu musi po prostu powstac w tunelu, bo inaczej puszcza nam arterie o zblizonych parametrach, tyle ze na powierzchni. Wprawdzie jak tu sie wprowadzali moi rodzice to bylem jeszcze maly i nic o planowanej autostradzie nie wiedzialem, ale ona jest w planch juz od lat 70tych i trzeba sie z tym pogodzic. Zreszta o tym ze taki korytarz jest na nia zarezerwoany latwo zauwazysz, jak sobie spojrzysz na ul. Plaskowickiej - bezposrednio przy tej ulicy brak jest wszelkich budynkow (ten korytarz ma z 200 metrow szerokosci). Co do spadku wartosci mieszkan powiem tylko tyle: trzeba bylo sobie z tego zdawac sprawe wczesniej, jak sie tu wprowadzano. Zreszta wtedy odbior mieszkania odbywal sie na zupelnie innych zasadach niz dzis, nikt praktycznie nie mial wplywu na to, gdzie dostanie wymarzone M3. Wiec powtarzam: nie robmy jakiejs nagonki na planistow, tylko sie z tym pogodzmy! Tak samo denerwuja mnie protesty mieszkancow sasiadujacych z lotniskiem i protestujacych przeciwko jego rozbudowie! Ludzie sie tam pobudowali 30 lub 40 lat temu i teraz sie buntuja. A lotnisko w tym miejscu istnieje od 1934 roku! Na Boga, trzeba bylo sobie chalupe gdzie indziej postawic!!! Zyjemy w miescie a nie na wsi, takie sa tego koszta, ktore musimy poniesc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natolin (z domu..) Re: Ursynów IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 20.03.03, 11:21 Ja na Meander mieszkam 21 lat ( w zasadzie całe życie) i doskonale wiem jak moje osiedle wygląda w tej chwili i wyobrażam sobie jak będzie wyglądało po wybudowaniu autostrady wzdłuż Płaskowickiej. Piszesz o pasie pozostanowionym na autostradę.Jasne- bloków nie będą musieli burzyć, ale czy uważasz że dystans 100 czy nawet 200 metrów od zabudowań (i to nie jakiś tam sobie pojedynczych domków) to dość? "Nie napastować planistów, plany powstały ok 30 lat temu"- cóż, każdy liczył że jak normalne czasy nadejdą to taka paranoja jak autostrada przebiegająca przez sypialnię nie przejdzie. A tu się okazuje, że jak najbardziej. Nie wiem czy zauważyłeś, ale skoro te plany powstały w latach 70tych to po jaką cholerę budowano tu bloki? Trzeba było fabrykę guzików albo elektrociepłownię postawić, a nie mieszkania!! Zawsze uważałam nasze osiedle za bardzo przyjazne i mimo tego że mieszkam w socjalistycznym budownictwie bardzo lubie naszą okolicę- mamy względny porządek na ulicach, odchowane drzewka, naprawdę sporo zieleni, czasami nawet jeszcze teraz zdarza się, że kiedy człowiek wstaje wcześnie rano ma szansę wiosną poczuć świeży zapach lasu. I właśnie tymi walorami różni się Natolin od paskudnego Targówka czy Gocławia.Autostrada sprawi, że niczym sie od nich nie będziemy różnić. Spaliny wieszące w powietrzu, bezustanny szum i dragania powodowane przez przejeżdżające samochody. To że autostrada będzie przebiegała w tunelu to chyba oczywiste, z tym że nie bardzo wiem co niby się poźniej z tym całym syfem tj spalinami dzieje. Nagle zanikaja w tunelu, a może są wypuszczane co kilkadziesiat albo kilkaset metrów jakimiś wylotami? Pozostaje mi mieć nadzieję że nasze władze przeżyją iluminację i dotrze do nich jaką głupotę usiłuja przepchnąć, a jeśli nie będę tylko mogła wpółczuć ludziom którzy nie będą mogli sobie pozwolic na przeprowadzkę a nie będę amatorami autostrady tak jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
drapka Re: Ursynów 19.03.03, 20:44 W okolicach roku 2001-2002 poszła w gminny świat informacja, że autostrada będzie dociągnięta do Konotopy, a potem na wschód - ale to już za jakieś 50 lat. Ale to było kiedyś, teraz nie wiem Tak naprawdę problem polega na tym: czy to, co będzie szło wzdłuż Płaskowickiej (w mianowniku: ul. F.PłaskowickIEJ) będzie przykrytą tunelem autostradą, czy równie hałaśliwą i śmierdzącą drogą ekspresową czy obwodnicą. Jesli się jest przciw autostradzie w rozsądnej odległości od tej obwodnicy - to trzeba się liczyć, ze może tam powstać coś, co jest od autostrady niewiele lepsze, ale żadnych tuneli dla tego czegoś się nie wytarguje. Polecam "zaprosić się" do kogoś mieszkającego w okolicach Puławskiej na Zielonym Ursynowie. Przy takich wrażeniach można polubić lotnisko Okęcie! Odpowiedz Link Zgłoś