eela 27.12.01, 10:12 Jakie pomniki sa na Mokotowie? Ja z pamięci potrafię wymienic tylko pomnik Jana Matejki ze Stańczykiem na Puławskiej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: michal Re: Pomniki Mokotowa IP: *.zigzag.pl 27.12.01, 11:05 jest juz nowy pomnik Tarasa Szewczenki przy Goworka,wyschniete zrodlo wody z glowa delfina przy Dolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Pomniki Mokotowa IP: *.zigzag.pl 27.12.01, 11:17 Pomnik Lotnika przy Zwirki i Wigury jest proweniencji mokotowskiej,nadto kiedys w podworzu kamienicy Jana Wedla przy Pulawskiej stala rzezba S.Komaszewskiego pt."Sielanka" albo "Jelonek". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Pomniki Mokotowa IP: *.ztm.waw.pl 27.12.01, 11:34 pomnik Pułku Baszta na końcu ul. Dworkowej przy skarpie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Pomniki Mokotowa IP: *.ztm.waw.pl 27.12.01, 11:35 orzeł na kolumnie przed Domem pod Orłem w pobliżu stacji metra Wilanowska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Pomniki Mokotowa IP: *.ztm.waw.pl 27.12.01, 11:37 pomnik Jana Sobieskiego (popiersie + płaskorzeźba przedstawiajaca bitwę pod Wiedniem) przy Szkole Podstawowej nr 307 przy ul. Barcelońskiej na Stegnach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Pomniki Mokotowa IP: *.ztm.waw.pl 27.12.01, 11:38 pomnik gen. Władysława Sikorskiego przed domem przy ul. Belwederskiej, w którym mieszkał. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Pomniki Mokotowa 27.12.01, 11:57 Michał, jestes kopalnią wiedzy. Widziałes te wszystkie pomniki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Pomniki Mokotowa IP: *.zigzag.pl 27.12.01, 16:33 Popiersie generala Dreszera w parku jego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Pomniki Mokotowa 27.12.01, 16:39 Popiersie znam. Pozostałe musze zobaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Pomniki Mokotowa IP: *.zigzag.pl 27.12.01, 16:35 Wsiakla gdzies w czasie zawirowan dziejowych.Nadto zdaje sie,iz sama kamienica mocno podupadla. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Pomniki Mokotowa 29.12.01, 20:13 Gość portalu: michal napisał(a): > jest juz nowy pomnik Tarasa Szewczenki przy Goworka,wyschniete zrodlo wody z > glowa delfina przy Dolnej. Głowy delfina ani syrenki tam juz nie ma. Zostały zabrane do konserwacji i nie wróciły. Podobno w tym miejscu, gdzie jest źródełko, ma przebiegac tunel łączacy Racławicka z Dolną. Ma się to wyjaśnić w ciągu 3 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Pomniki Mokotowa IP: *.zigzag.pl 29.12.01, 20:24 Nie,nie.Zrodelko pozostanie,natomiast do rozbiorki(niestety)jest przedwojenny dom po drugiej stronie Dolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Pomniki Mokotowa 29.12.01, 20:27 Szkoda domu, ale dobrze, że to źródełko pozostanie. To znaczy, że delfin i syrenka wrócą. Gdyby ta część Dolnej była ładnie podświetlona to wandale by nie niszczyli ozdób przy źródle Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Pomniki Mokotowa 31.12.01, 06:44 We wczorajszej GW jest informacja, że źródełko zostanie odbudowane i obudowane granitem, dojście będzie z kostki Bauma i będzie podświetlone Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Pomniki Mokotowa 17.01.02, 11:15 Gość portalu: michal napisał(a): > jest juz nowy pomnik Tarasa Szewczenki przy Goworka,wyschniete zrodlo wody z > glowa delfina przy Dolnej. We wczorajszym Stołku była informacja, ze pomnik Tarasa Szewczenki jeszcze nie został oficjalnie odsłonięty, ups... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emjot Re: Pomniki Mokotowa IP: *.stacje.agora.pl 27.12.01, 19:39 Na siłę za pomnik(i) można też uznać lwy sprzed Centum Puławska, niegdys strzegące kina Moskwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Pomniki Mokotowa IP: *.zigzag.pl 02.01.02, 22:41 Przy Nabielaka jest pomnik,tablica upamietniajaca poleglych w walce z okupantem niemieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emjot Re: Pomniki Mokotowa IP: *.stacje.agora.pl 03.01.02, 15:18 Tablice są też na Rakowieckiej i w al. Niepodległości. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Pomniki Mokotowa 03.01.02, 15:48 Jest tez tablica pamiątkowa w Al. Niepodległosci 135(?), na domu, w którym mieszkał Janek Bytnar "Rudy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emjot Re: Pomniki Mokotowa IP: *.stacje.agora.pl 03.01.02, 17:29 Jeszcze mi się przypomniała powstańcza kotwica na Górce Czerniakowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Pomniki Mokotowa IP: *.zigzag.pl 03.01.02, 18:55 I tablica pamiatkowa u zbiegu Promenady i Belwederskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Pomniki Mokotowa 04.01.02, 10:55 A co to za tablica? Nie przypominam sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eela Re: Pomniki Mokotowa IP: *.ilot.edu.pl 10.01.02, 09:31 W Parku Dreszera jest gdzies kamień upamiętniający pułk "Baszta". Wczoraj znalazłam tę informacje porządkujac książki na półce. Mam album ze zdjęciami z powstańczego Mokotowa, ale sa to zdjęcia głównie amatorskie, nie spotykane gdzie indziej. W tym albumie sa właśnie zdjęcia z odsłonięcia kamienia w Parku Dreszera opatrzone wierszem napisanym przez byłą uczestniczkę Powstania, Teresę Bojarska "Dzidzię". Postanowiłam go zacytowac, bo jest poruszajacy Na tym miejscu nasz czas przystanął Wtedy latem, w czterdziestym czwartym. Dzis przemówił rozłupany kamień Ku historii . Świadczy o Tamtym. Sierpień - skrawek wolności otwierał, Wrzesień - zdruzgotany bez celu. Posiwiali, w parku Dreszera stanęliśmy znów na Apelu. ciemno. Mzawka i chłód przenika. Drobna grupka - ostatki "Baszty". Marsz się dławi chrypa z głośnika, mokre flagi łkaja na masztach. Jak nas mało. Kulawi, starzy, z opaskami na prawym ramienu. Łzy zaszkliły. Płyna po twarzy, gdy z ciemności wychodza Cienie.... .....Tutaj, tutaj, w parku Dreszera w niewskończoność czekając zrzutu przyszło krwawić, przyszło umierać, w barykadach, długo, bez skutku.... Odpowiedz Link Zgłoś
iza70 Re: Pomniki Mokotowa 10.01.02, 10:45 pomnik Jazdy Polskiej na polu mokotowskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Pomniki Mokotowa IP: *.ztm.waw.pl 18.01.02, 09:14 iza70 napisała: > pomnik Jazdy Polskiej na polu mokotowskim Tak, ale to już nie Mokotów. Tak właśnie fajnie jest, że Pole Mokotowskie znajduje się w granicach Śródmieścia i Ochoty, a nie Mokotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Pomniki Mokotowa 18.01.02, 09:21 Mój kolega na Polu Mokotowskim zebrał trochę kożlaków i prawdziwków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 16:40 Krzyże z XVIII wiecznej drogi kalwaryjskiej przy Puławskiej (w sumie ocalały chyba 3 sztuki)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2222 Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 16:56 Jest mi znany taki pomnik,a raczej ślad drugiej wojny.Są to jeszcze nie usunięte gruzy. Są to resztki po wieży ciśnień znajdujące się na Wyścigach Konnych . Jak wieść niesie to z tej wieży Hitler oglądał palącą się WARSZAWĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2222 Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 17:04 Jest na wyścigach basen ,tak jak się wjeżdża na loże i prosto w głębi ok.100m po prawo... są tam takie chaszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2222 Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 17:15 Poza sezonem teren ten jest ogólniedostępny... Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Pomniki Mokotowa 20.01.02, 17:17 chętnie się tam wybiore. Zaskoczyłes mnie tą informacją. Ale czy tam jest bezpiecznie, tzn.czy nie ma hołoty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2222 Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 17:19 Do południa tam jest ruch jak na Marszałkowskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Pomniki Mokotowa 20.01.02, 17:22 czyli w sobote i niedziele można bezpiecznie? to się wybiorę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2222 Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 17:26 Był też kiedyś wydany przez PTWK album . Tam były zdjęcia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2222 Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 17:32 Jubileusz tak gdzieś pod koniec siedemdziesiątych... Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Pomniki Mokotowa 20.01.02, 17:33 nie pamiętam tego, nigdy wyścigami się nie pasjonowałam, to mój ojciec chodził tracic pieniądze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2222 Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 17:36 A ja już 17 lat jak nie... Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Pomniki Mokotowa 20.01.02, 17:38 Gość portalu: 2222 napisał(a): > A ja już 17 lat jak nie... A dlaczego? Żona połozyła rekę na kasę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2222 Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 17:41 No, powiedzmy ,niech tak będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Pomniki Mokotowa 20.01.02, 17:46 I całkiem słusznie, nałóg to straszna rzecz :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2222 Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 17:49 To nie to... Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Pomniki Mokotowa 21.01.02, 12:01 Gość portalu: 2222 napisał(a): > To nie to... A co? Nie nadążam za twoimi skrótami myślowymi :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mihau A czy ktoś wie... IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.01.02, 23:47 Co to za dziwaczna budowla znajduje się w parku Morskie Oko (w pobliżu tej zabytkowej kapliczki)? Jest to taki niby bunkier, do którego wejście zatkane jest metalową płytą. Zawsze mnie to nurtowało, ale nie mam pojęcia :-( A wracają do tematu - w parku Morskie Oko znajduje się pomnik - głaz upamiętniający Redutę Magnet. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: A czy ktoś wie... 21.01.02, 12:03 Gość portalu: Mihau napisał(a): > Co to za dziwaczna budowla znajduje się w parku Morskie Oko (w pobliżu tej > zabytkowej kapliczki)? Jest to taki niby bunkier, do którego wejście zatkane > jest metalową płytą. Zawsze mnie to nurtowało, ale nie mam pojęcia :-( > > A wracają do tematu - w parku Morskie Oko znajduje się pomnik - głaz > upamiętniający Redutę Magnet. Nie słyszałam nigdy o tej Reducie. Gdzie walczyli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mihau Re: A czy ktoś wie... IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.01.02, 13:14 eela napisał(a): > Nie słyszałam nigdy o tej Reducie. Gdzie walczyli? Hmm prawdę mówiąc to pojęcia nie mam. Pewnie gdzieś w okolicy (głaz znajduje się na rogu Belwederskiej i Promenady). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: A czy ktoś wie... IP: *.ztm.waw.pl 21.01.02, 14:25 Pomników, tablic i nazw skwerów ku czci różnych oddziałów walczących w Powsta- niu Warszawskim jest w Warszawie tak dużo, że chyba trzeba być historykiem specjalistą od tego okresu albo uczestnikiem walk, żeby się w tym temacie szcze- gółowo orientować. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: A czy ktoś wie... 21.01.02, 14:38 Tak, ale jak juz postawia pomnik ku czci, to mogliby podać miejsca walk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio A propos tych krzyży i innych pomników ... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.02, 18:18 Kilka miesięcy temu GW robiła swoisty remanent Puławskiej (od pl. Unii do Piaseczna) i tam też podano informacje o tych krzyżach ze starej, XVIII wiecznej drogi krzyżowej. O ile pomnę jeden to ten w okolicach ul.Lotników, drugi jest w Grabowie czy Pyrach a trzeci ciut dalej. Jakoś do mnie nie dotarło czy "wymieniany" był pomnik + tablica ku czci powstańców wymordowanych po wyjściu z kanału k/Morskiego Oka. Pomnik stoi od końca lat 80ych ale już wcześniej była tablica w połowie schodów ze skarpy. Przed kilkoma mokotowskimi szkołami byli patroni, ale po 89tym okazali się niesłuszni i gdziejsik znikli byli ... Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: A propos tych krzyży i innych pomników ... 21.01.02, 20:37 Nie był ten pomnik wymieniany. Emjot często chodzi Morskim Okiem, a nie zauwazyła Odpowiedz Link Zgłoś