Dodaj do ulubionych

Pomniki Mokotowa

27.12.01, 10:12
Jakie pomniki sa na Mokotowie? Ja z pamięci potrafię wymienic tylko pomnik Jana
Matejki ze Stańczykiem na Puławskiej
Obserwuj wątek
    • Gość: michal Re: Pomniki Mokotowa IP: *.zigzag.pl 27.12.01, 11:05
      jest juz nowy pomnik Tarasa Szewczenki przy Goworka,wyschniete zrodlo wody z
      glowa delfina przy Dolnej.
      • Gość: michal Re: Pomniki Mokotowa IP: *.zigzag.pl 27.12.01, 11:17
        Pomnik Lotnika przy Zwirki i Wigury jest proweniencji mokotowskiej,nadto kiedys
        w podworzu kamienicy Jana Wedla przy Pulawskiej stala rzezba S.Komaszewskiego
        pt."Sielanka" albo "Jelonek".
        • eela Re: Pomniki Mokotowa 27.12.01, 11:30
          A co się z ta rzeźbą stało?
          • Gość: Michał Re: Pomniki Mokotowa IP: *.ztm.waw.pl 27.12.01, 11:34
            pomnik Pułku Baszta na końcu ul. Dworkowej przy skarpie.
            • Gość: Michał Re: Pomniki Mokotowa IP: *.ztm.waw.pl 27.12.01, 11:35
              orzeł na kolumnie przed Domem pod Orłem w pobliżu stacji metra Wilanowska.
              • Gość: Michał Re: Pomniki Mokotowa IP: *.ztm.waw.pl 27.12.01, 11:37
                pomnik Jana Sobieskiego (popiersie + płaskorzeźba przedstawiajaca bitwę pod
                Wiedniem) przy Szkole Podstawowej nr 307 przy ul. Barcelońskiej na Stegnach.
                • Gość: Michał Re: Pomniki Mokotowa IP: *.ztm.waw.pl 27.12.01, 11:38
                  pomnik gen. Władysława Sikorskiego przed domem przy ul. Belwederskiej,
                  w którym mieszkał.
                  • eela Re: Pomniki Mokotowa 27.12.01, 11:57
                    Michał, jestes kopalnią wiedzy. Widziałes te wszystkie pomniki?
                    • Gość: Michał Re: Pomniki Mokotowa IP: *.ztm.waw.pl 27.12.01, 12:18
                      Widziałem.
                      • Gość: michal Re: Pomniki Mokotowa IP: *.zigzag.pl 27.12.01, 16:33
                        Popiersie generala Dreszera w parku jego imienia.
                        • eela Re: Pomniki Mokotowa 27.12.01, 16:39
                          Popiersie znam. Pozostałe musze zobaczyć
          • Gość: michal Re: Pomniki Mokotowa IP: *.zigzag.pl 27.12.01, 16:35
            Wsiakla gdzies w czasie zawirowan dziejowych.Nadto zdaje sie,iz sama kamienica
            mocno podupadla.
      • eela Re: Pomniki Mokotowa 29.12.01, 20:13
        Gość portalu: michal napisał(a):

> jest juz nowy pomnik Tarasa Szewczenki przy Goworka,wyschniete zrodlo wody z
        > glowa delfina przy Dolnej.

Głowy delfina ani syrenki tam juz nie ma. Zostały zabrane do konserwacji i nie
        wróciły. Podobno w tym miejscu, gdzie jest źródełko, ma przebiegac tunel łączacy
        Racławicka z Dolną. Ma się to wyjaśnić w ciągu 3 miesięcy

• Gość: michal Re: Pomniki Mokotowa IP: *.zigzag.pl 29.12.01, 20:24
          Nie,nie.Zrodelko pozostanie,natomiast do rozbiorki(niestety)jest przedwojenny
          dom po drugiej stronie Dolnej.
          • eela Re: Pomniki Mokotowa 29.12.01, 20:27
            Szkoda domu, ale dobrze, że to źródełko pozostanie. To znaczy, że delfin i
            syrenka wrócą. Gdyby ta część Dolnej była ładnie podświetlona to wandale by nie
            niszczyli ozdób przy źródle
            • eela Re: Pomniki Mokotowa 31.12.01, 06:44
              We wczorajszej GW jest informacja, że źródełko zostanie odbudowane i obudowane
              granitem, dojście będzie z kostki Bauma i będzie podświetlone
      • eela Re: Pomniki Mokotowa 17.01.02, 11:15
        Gość portalu: michal napisał(a):

> jest juz nowy pomnik Tarasa Szewczenki przy Goworka,wyschniete zrodlo wody z
        > glowa delfina przy Dolnej.

We wczorajszym Stołku była informacja, ze pomnik Tarasa Szewczenki jeszcze nie
        został oficjalnie odsłonięty, ups...
    • Gość: emjot Re: Pomniki Mokotowa IP: *.stacje.agora.pl 27.12.01, 19:39
      Na siłę za pomnik(i) można też uznać lwy sprzed Centum Puławska, niegdys strzegące kina Moskwa
      • Gość: michal Re: Pomniki Mokotowa IP: *.zigzag.pl 02.01.02, 22:41
        Przy Nabielaka jest pomnik,tablica upamietniajaca poleglych w walce z okupantem
        niemieckim.
        • Gość: emjot Re: Pomniki Mokotowa IP: *.stacje.agora.pl 03.01.02, 15:18
          Tablice są też na Rakowieckiej i w al. Niepodległości.
          • eela Re: Pomniki Mokotowa 03.01.02, 15:48
            Jest tez tablica pamiątkowa w Al. Niepodległosci 135(?), na domu, w którym mieszkał Janek Bytnar "Rudy"
            • Gość: emjot Re: Pomniki Mokotowa IP: *.stacje.agora.pl 03.01.02, 17:29
              Jeszcze mi się przypomniała powstańcza kotwica na Górce Czerniakowskiej
              • Gość: michal Re: Pomniki Mokotowa IP: *.zigzag.pl 03.01.02, 18:55
                I tablica pamiatkowa u zbiegu Promenady i Belwederskiej.
                • eela Re: Pomniki Mokotowa 04.01.02, 10:55
                  A co to za tablica? Nie przypominam sobie
          • eela Re: Pomniki Mokotowa 20.01.02, 15:16
            Jest równiez tablica na Wołoskiej
    • Gość: eela Re: Pomniki Mokotowa IP: *.ilot.edu.pl 10.01.02, 09:31
      W Parku Dreszera jest gdzies kamień upamiętniający pułk "Baszta". Wczoraj
      znalazłam tę informacje porządkujac książki na półce. Mam album ze zdjęciami z
      powstańczego Mokotowa, ale sa to zdjęcia głównie amatorskie, nie spotykane
      gdzie indziej. W tym albumie sa właśnie zdjęcia z odsłonięcia kamienia w Parku
      Dreszera opatrzone wierszem napisanym przez byłą uczestniczkę Powstania, Teresę
      Bojarska "Dzidzię". Postanowiłam go zacytowac, bo jest poruszajacy

Na tym miejscu nasz czas przystanął
      Wtedy latem, w czterdziestym czwartym.
      Dzis przemówił rozłupany kamień
      Ku historii . Świadczy o Tamtym.
      Sierpień - skrawek wolności otwierał,
      Wrzesień - zdruzgotany bez celu.
      Posiwiali, w parku Dreszera
      stanęliśmy znów na Apelu.

ciemno. Mzawka i chłód przenika.
      Drobna grupka - ostatki "Baszty".
      Marsz się dławi chrypa z głośnika,
      mokre flagi łkaja na masztach.
      Jak nas mało. Kulawi, starzy,
      z opaskami na prawym ramienu.
      Łzy zaszkliły. Płyna po twarzy,
      gdy z ciemności wychodza Cienie....

.....Tutaj, tutaj, w parku Dreszera
      w niewskończoność czekając zrzutu
      przyszło krwawić, przyszło umierać,
      w barykadach, długo, bez skutku....
    • iza70 Re: Pomniki Mokotowa 10.01.02, 10:45
      pomnik Jazdy Polskiej na polu mokotowskim
      • Gość: Michał Re: Pomniki Mokotowa IP: *.ztm.waw.pl 18.01.02, 09:14
        iza70 napisała:

> pomnik Jazdy Polskiej na polu mokotowskim

Tak, ale to już nie Mokotów.

Tak właśnie fajnie jest, że Pole Mokotowskie znajduje się w granicach Śródmieścia
        i Ochoty, a nie Mokotowa.
        • eela Re: Pomniki Mokotowa 18.01.02, 09:21
          Mój kolega na Polu Mokotowskim zebrał trochę kożlaków i prawdziwków
          • Gość: Dyzio Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 16:40
            Krzyże z XVIII wiecznej drogi kalwaryjskiej przy Puławskiej (w sumie ocalały
            chyba 3 sztuki)...
            • eela Re: Pomniki Mokotowa 20.01.02, 16:45
              W którym miejscu? Pierwszy raz słysze
    • Gość: 2222 Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 16:56
      Jest mi znany taki pomnik,a raczej ślad drugiej wojny.Są to jeszcze nie
      usunięte gruzy. Są to resztki po wieży ciśnień znajdujące się na Wyścigach
      Konnych . Jak wieść niesie to z tej wieży Hitler oglądał palącą się WARSZAWĘ!
      • eela Re: Pomniki Mokotowa 20.01.02, 16:57
        A w którym miejscu?
        • Gość: 2222 Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 17:04
          Jest na wyścigach basen ,tak jak się wjeżdża na loże i prosto w głębi ok.100m
          po prawo... są tam takie chaszcze...
          • eela Re: Pomniki Mokotowa 20.01.02, 17:07
            A tam mozna wchodzić?
            • Gość: 2222 Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 17:15
              Poza sezonem teren ten jest ogólniedostępny...
              • eela Re: Pomniki Mokotowa 20.01.02, 17:17
                chętnie się tam wybiore. Zaskoczyłes mnie tą informacją. Ale czy tam jest
                bezpiecznie, tzn.czy nie ma hołoty?
                • Gość: 2222 Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 17:19
                  Do południa tam jest ruch jak na Marszałkowskiej...
                  • eela Re: Pomniki Mokotowa 20.01.02, 17:22
                    czyli w sobote i niedziele można bezpiecznie? to się wybiorę
                    • Gość: 2222 Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 17:26
                      Był też kiedyś wydany przez PTWK album . Tam były zdjęcia ...
                      • eela Re: Pomniki Mokotowa 20.01.02, 17:27
                        nie widziałam albumu
                        • Gość: 2222 Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 17:32
                          Jubileusz tak gdzieś pod koniec siedemdziesiątych...
                          • eela Re: Pomniki Mokotowa 20.01.02, 17:33
                            nie pamiętam tego, nigdy wyścigami się nie pasjonowałam, to mój ojciec chodził
                            tracic pieniądze :)
                            • Gość: 2222 Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 17:36
                              A ja już 17 lat jak nie...
                              • eela Re: Pomniki Mokotowa 20.01.02, 17:38
                                Gość portalu: 2222 napisał(a):

> A ja już 17 lat jak nie...

A dlaczego? Żona połozyła rekę na kasę ?
                                • Gość: 2222 Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 17:41
                                  No, powiedzmy ,niech tak będzie...
                                  • eela Re: Pomniki Mokotowa 20.01.02, 17:46
                                    I całkiem słusznie, nałóg to straszna rzecz :))
                                    • Gość: 2222 Re: Pomniki Mokotowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 17:49
                                      To nie to...
                                      • eela Re: Pomniki Mokotowa 21.01.02, 12:01
                                        Gość portalu: 2222 napisał(a):

> To nie to...

A co? Nie nadążam za twoimi skrótami myślowymi :))
    • Gość: Mihau A czy ktoś wie... IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.01.02, 23:47
      Co to za dziwaczna budowla znajduje się w parku Morskie Oko (w pobliżu tej
      zabytkowej kapliczki)? Jest to taki niby bunkier, do którego wejście zatkane
      jest metalową płytą. Zawsze mnie to nurtowało, ale nie mam pojęcia :-(

A wracają do tematu - w parku Morskie Oko znajduje się pomnik - głaz
      upamiętniający Redutę Magnet.
      • eela Re: A czy ktoś wie... 21.01.02, 12:03
        Gość portalu: Mihau napisał(a):

> Co to za dziwaczna budowla znajduje się w parku Morskie Oko (w pobliżu tej
        > zabytkowej kapliczki)? Jest to taki niby bunkier, do którego wejście zatkane
        > jest metalową płytą. Zawsze mnie to nurtowało, ale nie mam pojęcia :-(
        >
        > A wracają do tematu - w parku Morskie Oko znajduje się pomnik - głaz
        > upamiętniający Redutę Magnet.

Nie słyszałam nigdy o tej Reducie. Gdzie walczyli?
        • Gość: Mihau Re: A czy ktoś wie... IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.01.02, 13:14
          eela napisał(a):

> Nie słyszałam nigdy o tej Reducie. Gdzie walczyli?

Hmm prawdę mówiąc to pojęcia nie mam. Pewnie gdzieś w okolicy (głaz znajduje się
          na rogu Belwederskiej i Promenady).
          • eela Re: A czy ktoś wie... 21.01.02, 14:22
            Zajrze do "Walczącego Mokotowa"
            • Gość: Michał Re: A czy ktoś wie... IP: *.ztm.waw.pl 21.01.02, 14:25
              Pomników, tablic i nazw skwerów ku czci różnych oddziałów walczących w Powsta-
              niu Warszawskim jest w Warszawie tak dużo, że chyba trzeba być historykiem
              specjalistą od tego okresu albo uczestnikiem walk, żeby się w tym temacie szcze-
              gółowo orientować.
              • eela Re: A czy ktoś wie... 21.01.02, 14:38
                Tak, ale jak juz postawia pomnik ku czci, to mogliby podać miejsca walk
                • Gość: Dyzio A propos tych krzyży i innych pomników ... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.02, 18:18
                  Kilka miesięcy temu GW robiła swoisty remanent Puławskiej (od pl. Unii do
                  Piaseczna) i tam też podano informacje o tych krzyżach ze starej, XVIII
                  wiecznej drogi krzyżowej. O ile pomnę jeden to ten w okolicach ul.Lotników,
                  drugi jest w Grabowie czy Pyrach a trzeci ciut dalej.
                  Jakoś do mnie nie dotarło czy "wymieniany" był pomnik + tablica ku czci
                  powstańców wymordowanych po wyjściu z kanału k/Morskiego Oka. Pomnik stoi od
                  końca lat 80ych ale już wcześniej była tablica w połowie schodów ze skarpy.
                  Przed kilkoma mokotowskimi szkołami byli patroni, ale po 89tym okazali się
                  niesłuszni i gdziejsik znikli byli ...
                  • eela Re: A propos tych krzyży i innych pomników ... 21.01.02, 20:37
                    Nie był ten pomnik wymieniany. Emjot często chodzi Morskim Okiem, a nie
                    zauwazyła
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka