broneknotgeld 24.05.06, 21:36 Ano momy nowy rudzki konkurs forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=42409133 Tyż piyknie, bo przeca "łod przibytku gowa niy boli". Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 24.05.06, 22:15 Ano szkryfna tukej potym cosik ło nagrodzonych. Pewno przidzie taki czas Co tych "z sercym" cołki las. Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 07.06.06, 23:12 zobacz.slask.pl/. W moji duszy Ślonzek rymym malowany To mie czynsto cieszy no i lyczy rany. fraszki o Śląsku Bronek , gratulacje , teraz czekam na te fraszki umieszczone w tym linku. Śląsk we fraszkach --------- Już wkrótce! Już możesz poznać fraszki o miastach! broneknotgeld Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 07.06.06, 23:21 A, toż ło to Ci idzie. No dyć wyglondo na to, że bydzie tego wiyncy chorzow.zobacz.slask.pl/index.php?id=fraszki Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 08.06.06, 23:06 Bronek, to fajne miejsce masz na tym linku. Mnie się podoba, bo i stronka o ogromnej wiedzy. Ale , pozwolisz , ze się przykleję do tego wątku, bo tytył taki śliczny - wszystko o sercu - fraszki o sercu, czyż nie piękne ? A w międzyczasie podasz wyniki konkursu o którym mowa w wątku :) Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 08.06.06, 23:07 serce, to najpiękniejsze słowo świata serce , nie potrzebuje żadnego bata :)hehe Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 08.06.06, 23:07 Serce jak dzwon zdrowie jak koń płuca jak u niemowlaka a psik... to tabaka ;))) Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 08.06.06, 23:08 duma serca, serce w zadumie, serce jest dumne Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 09.06.06, 20:28 "Zielono w sercu, a w głowie ciągle maj" Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 09.06.06, 20:29 Serduszko bije w rytmie czcza jakby chciało zagrać mecza ;) Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 10.06.06, 22:36 Stawiasz piwo Bronek :) W rymowance musi być slowo 'serce' lub'gest' Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 10.06.06, 22:37 serce grzmialo i płakalo gdy się Polsce kibicowało Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 10.06.06, 22:46 Trza było serce dać Ślonzokowi Dwie bramki szczeloł - kożdy Ci powi. Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 12.06.06, 00:13 Bronku, z 'gestem' zamówiłam ksiązke i juz jest w drodze jutro z gestem o sercu :) Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 12.06.06, 19:49 Piękna Bronek fraszka jak sercowa igraszka Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 12.06.06, 19:49 Powinni stworzyć mecze regionalne - rzecze ! Sprawdzilibyśmy serce sportowe czyje jest bardziej bojowe ? Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 12.06.06, 19:50 I tak marzy mi się walka sportowa sercowa regionalizacji odnowa. Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 12.06.06, 19:51 I niech do boju strtują serca Ślazaków Kaszubów, Górali, Pyrów czy Warmiaków ;)))) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 12.06.06, 19:55 Czy ło ty ksionżce ze sercym prawisz? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=42741305 Możno mi teroz tukej wyjawisz. Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 13.06.06, 19:54 Z drgającym sercem denerwuje sie mecem Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 13.06.06, 19:56 Z sercem zamówiona ksiązka zatacza się jak wstążka Może będzie już jutro chociaż mówią , że jutro to futro ps. jak ją będę miała w rękach wpiszę się do watku Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 13.06.06, 22:05 To jest ksionżka młodzieżowo Serce autor we nia dowo. Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 13.06.06, 23:10 Dali mi na poczcie znać że wysłana jest to oczekuję sercem i się ciągle wiercem ;))) Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 15.06.06, 22:42 Jutro to już dojdzie ksiązka napewno bo z gestem czekam już dawno Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 15.06.06, 22:47 Z sercym cosik tam pokulom forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=43437414 Ślonskim rymym dyć niy fulom. Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 16.06.06, 19:14 I nie masz czego sie wstyczic Bronek bo bardzo fanie mija z Tobą dzionek :) Podrózujesz wszędzie gdzie serce będzie. Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 16.06.06, 19:15 No to sobie wypowiedziałam i ksiązkę otrzymałam. Kazimierz Szymeczko z Rudy Ślaskiej Laureat nagrody "Uwierz w wyobraźnie" Zaspokoi mnie doraźnie ;))) Nawet w 'Świerszczykach' publikował rozbrykane serca dzieciom tonował ;) Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 16.06.06, 19:17 Kazimierz Szymeczko I tak jak mówi o sobie: patenowany leń w wolnym czasie biega lasem gra w siatkówkę i odstawia gitarówkę i w szachy pogrywa kiedy fizycznie dogorywa ;)))) Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 16.06.06, 19:20 "W zaułkach śląskich miast, pośród kolekcjonerów staroci, przeróżnych wydrwgroszy i grasujących w internecie oszustów, trójka przyjaciół usiłuje odebrać łup. Ci którzy wczoraj byli zwierzyną, dziś stają sie myśliwymi" A wszystko to dzieje się w tajemnicy przed nauczycielami i rodzicami. Kazimierz Szymeczko- "Fałszerze w sieci" inaczej "Tropami broneknodgalda" ;))))) Hehehe "...Krzysiu....Serce Złote.... nie myśl. " Kazimierz Szymeczko z Rudy Śląskiej Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 16.06.06, 23:19 "Bronkanotgelda" przeca tam niy ma Choć Bolek Broda - ciekawy tymat. Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 17.06.06, 19:57 broneknotgeld napisał: > "Bronkanotgelda" przeca tam niy ma > Choć Bolek Broda - ciekawy tymat. Bolek Broda, facet w dzinsach i w koszuki w kratkę :) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 17.06.06, 11:06 Rity autor z tym łozłoci -Tako szkryfna po dobroci. Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 17.06.06, 20:00 Zachwycona jestem ksiązką ale nie będzie łatwo bo mnie znasz i krytyki się nie boję. Też jestem z szokowana , bo tak właściwie to jesteś głównym bohaterem. Ksiązka prawie o Tobie i Twoim hobby - składam autorowi ukłon, ale jak powiedziałam i reprymenda będzie ;))) Bo co warta ksiażka bez krytyki ? ;))))) Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 17.06.06, 20:03 Fałszerze w sieci - Kazimierz Szymeczko cd Mamy więc w tej książce wytłumaczenie istoty notgeldów czyli banknotów zastępczych drukowanych przez miasta jako odpowiednik bilonów w czsie Pierwszej Wojny Światowej i Wielkiego Kryzysu w latach dwudziestych. Wyglądały one jak pieniądze papierowe, lecz były w obiegu krótko, bo nie zawsze miały znaki wodne i inne zabezpieczenia, a płacić nimi mozna było tylko na obszarze danej gminy, która je wypuszczała do obiegu. Można porównać to do naszych tak niedawnych kartech żywnościowych. Jak wyglądały, opiszę to za Bronka sposobem Szymeczka, autora opisu notgeldów. "Wszytkie miały z jednej strony wydrukowane solidnie trzymające się korzeniami ziemi drzewo i herb, a zdrugiej obrazki przedstawiające rodzinę uciekającą przed wojną, walkę czarnego orła z białym i jakiś wiec powstańczy. Każda kartka miała inny nominał: od jednej do trzech marek." (...) "A wszystko zaczeło sie od wojny. W 1914 roku Niemcy zaczeli wycofywać z obiegu bilon, bo metale kolorowe, z których były produkowane, okazały się potrzebne do produkcji materiałów wojskowych. Zrynku zaczeło znikać też srbro i złoto, bo ludzie zaczeli zbierać je na czarną godzinę. Rząd też chciał mieć rezerwy finansowe , więc w efekcie monety zaczęły znikać. Ich miejsce zajął pieniądz namiastkowy. Wszystkie gminy w granicach Niemiec, więc i polskie - znajdujące się w zaborze pruskim - miały prawo drukować własne bony pieniężne, by ułatwić mieszkańcom codzienne życie." hehe i mamy podkład historyczny "Z biegiem czasu notgeldy stały się narzędziem walki propagandowej. Umieszczane na niech grafiki miały zachęcić ludzi do opowiedzenia się po stronie niemieckiej lub polskiej.... Zalezy kto akurat zasiadał w magistracie i drukował ... Na tych, ktore pokazywał mi Bolek Broda widać bylo własnie walkę białego, polskiego orła z czarnym - germańskim." Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 17.06.06, 22:43 Rita, to mo być cykl ksionżek ło karlusach i frelkach ze halymbskego gimnazjum. A że autor pomyśloł prawie ło taki akcji, to se moga yno cieszyć. Przeca wiysz, że jo notgeldom poświyncom "siodme poty i łostatnie piniondze" www.w-g.com.pl/html/tgartyk.php?nazwa_artyk=Tyś%20wariat,%20a%20nie%20kolekcjoner...&data=12.1.2006&PHPSESSID=314e22c9e88c47cd42dfc30633793404 Pozdrowiom. Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 17.06.06, 23:02 Bronek , ja dopiero teraz otworzyłam oczy na ten notgeldy, wcześniej ich tak nie widziałam jak wytłumaczył to pięknie Pan Kazimierz. Lepiej je zrozumiałam. Czy takie bony też były produkowane na Warmii i Mazurach ? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 17.06.06, 23:37 Rita, prawie na Warmii i Mazurach zrobiyły sie w kolekcjonerskim światku modne. Nawet bych mog przirychtować malutko wystawa takowych, bo przeca pomorske już pokazuje we Choczewie. No dyć zaś bych musioł wszysko som na sia brać. Jo już se niy wyrobiom z czasym. Hehe - chyba, że bych ciepnoł te forum - dyć ło to se niy boj. Som niy ciepna, choć kto wiy - możno mie juzaś wykopiom. Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 18.06.06, 20:47 Jak chcesz, jeśli masz czas to wciepnij wątek o notgeldach, być może znajdzie się hobbista, a i ja już mam większą wiedzę to bardziej problem rozumię. Jutro skończę książkę , przez dwa dni miałam przerwę relaksową od pracy. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 18.06.06, 21:41 Hmm, możno to i dobry pomysł. Kedyś korespondowoł żech z ksiyndzym ze Mazur, co tyż zbiyroł notgeldy i nawet cosik opracowywoł tekstowo. Rita, terozki jednak już se za to niy chyca. Możno jednak mogłabyś przipomnieć mi ło tym w siyrpniu. Byda mioł wtedy trocha wiyncy wolnego czasu. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 05.05.09, 22:01 rita100 napisała: > Kazimierz Szymeczko > I tak jak mówi o sobie: patenowany leń > w wolnym czasie biega lasem > gra w siatkówkę > i odstawia gitarówkę > i w szachy pogrywa > kiedy fizycznie dogorywa ;)))) Na Zeflugu go niy bydzie Mono zaś na podzim przidzie. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 11.03.12, 22:48 Ci sie z istnym dzieje? Mozno kajsik śmieje. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 19.06.06, 11:59 No, lista laureatow tego konkursu mo zostać łogłoszono prawie 23 czyrwca na bielszowicki "Strzelnicy" we "Noc Świyntojańsko". Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 20.06.06, 00:06 To pieknie będzie :) A jo już przeczytała cała książkę - fejn sia kóńczy - i faktycznie malutka fantazja - a jak chcesz znać prawdę to zgłoś się Bronek do Bolesława Brody. :) Coś mi w tej ksiązce brakowało - i już wiem - dlaczego nie rozmawiałes gwarą śląską z mlodzieżą, dlaczego Bolesław Broda nie był rychtycznym Ślązakiem godającym po śląsku ? Czy były jakieś klopoty z tym ? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 20.06.06, 11:57 Łoj Rita, to sie przeca moji osoby niy tyczy. Ksionżka jest ło młodziokach kierzy kupiyli fałszywe notgeldy - to wszysko. Siyłom rzeczy autor ustawioł to we rudzkich realiach, do kerych skiż mie na stałe już przipisane som tyż notgeldy. Niyby nic a przeca wiela Bo mo profit rudzko sztela. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 20.06.06, 18:54 Rita, a może byś tak pomyślała ło wizytowce ze ksiyngom gośći. U mie sie to dość ciekawie kulo. Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 20.06.06, 23:42 Nie , nie chcę wizytówki, nie mam już na to czasu i nie ejstem takim szpecem forumowym. Ale wracając do tematu, to wiem , ze to książka , że to fantazja - ale czy w tej fantazji nie zanjdzie się miejsce dala "starego sląskiego kolekcjonera", ktory zachował gwarę jako jedyny w tym światku - to by chyba uczyniło większa niezwyklość tej postaci , może nawet tajemniczość. Bo przy okazji musieli by rozszyfrowywać starą gwarę , co pokąplikowało by dzieciakom śledztwo. Taki okaz wśród dzisiejszej mlodzieży , czlowiek z innej planety ;)))) hehe Ale czyta się tą książkę , lekko , latwo i przyjemnie. Przy okazji ucząc. I to mi się najbardziej podobało. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 20.06.06, 23:49 Hehe - Rita, ze tym "starym ślonskim kolekcjonerym" to już inkszo bajka. Możno jeszcze przidzie na to czas. Ksionżka jest "lekko łatwo i przijymno" mozno tyż skiż tego, że naszy godki prawie tam niy ma. Pomyśl se, że czytajom jom niy yno na Ślonsku i ciesz se razym zy mnom, że ktosik tym sposobym dowiy sie czegoś ło notgeldach. To już jest richtig dużo. Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 21.06.06, 23:48 O, to jest najważniejsze, te nodgeldy - bo się powtarzam , wreszcze wiem na czym to wszytko polega , no i poznałam je bliżej. Tak to przynosi sławę notgeldom i to najważniejsze. Oczywiście, masz rację . Ale tak jakoś jest , że jak chwytasz palec to ciągniesz cała rękę, a tu trzeba dziękowac za to co jest i prosić o jeszcze. Czyli ona jest w sprzedaży w całej Polsce w księgarniach. Porozglądam sie jak bedę. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 22.06.06, 11:29 Ciongnie "wilka" tyż do lasu Chocioż mało miywo czasu. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 22.06.06, 17:58 Ze Ramenem furgło fest Juzaś dyć na forum jest. Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 22.06.06, 23:25 Ale popatrz Bronek , w tym wątku gestem była ksiązka, a z sercem czytana. I wkladam ją do biblioteczki, przeczytana. Pamiętam jak wcześniej o niej wspominaleś, że będzie i juz jest i już jest w biblioteczce i tak czas leci miło. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 22.06.06, 23:33 Bydzie jeszcze cosik inksze Z tym uciechy nawet wiynsze Serce tako se raduje Skiż ślonskości - forsztelujesz? Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 23.06.06, 23:21 Ano tak jest że coś trza poznac , by zrozumiec Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 23.06.06, 23:49 Trza sie łotwiyrać Niy durś zawiyrać. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 12.11.06, 22:39 Toż i Rita z gestym frela Niychej ło tym wiy ta sztela. Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 12.11.06, 23:18 Tak śliczny tytuł tego wątku taki milutki, że można na niego patrzeć i patrzeć i wdychać..... Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 13.11.06, 16:36 No i we niym tyż te serce Rity niy jest na zicherce. Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 13.11.06, 22:50 Ano konkurs nam się skończył został tytuł i się męczył więc rozruszac trzeba serce by dorównać każdej nerce ;))) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 13.11.06, 23:06 Gwarancyji niy ma że na bezrok przidzie Dyć oby se stało bo gańba z tym bydzie. Odpowiedz Link
rita100 Re: "Z sercem i gestem" 26.11.06, 11:00 Z sercem i gestem, długo tak bedzie bo nie zapomną ludzie o Rudzie Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 29.11.06, 17:52 Pamiyńć jest krotko - drapko przemijo Chocioż zoleży tyż przeca - czyjo. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 10.12.06, 22:03 Ze sercym, z gestym trza do bliźniego I niy zapomnieć uciechy z tego Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 02.06.07, 20:26 Hmm, ciekawe jako latoś z tym bydzie. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 02.06.07, 20:37 Łonskego roku tako leciało A latoś jako bydzie kulało? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 18.05.08, 09:31 Czas by na to juzaś był Wontek se niy bydzie krył Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 08.04.11, 21:16 Przido sie prawie we ty zabawie? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Z sercem i gestem" 09.03.13, 10:28 Serce ciyngym mom Chocioż mało dom. Odpowiedz Link