fajny_pracodawca 22.04.10, 10:44 Szanowni, zastanawiam się jak przekazać pracownikowi nie urażając go by... nie śmierdział, zmieniał ubranie, itp.? Może ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 11:05 Miał. Subtelności nie pomagają. Jak mu podarujesz mydło, to się zdziwi, dlaczego wszyscy mu dają mydło, skoro wiedzą, że nie używa :) Jak jesteś szefem, to na dywanik, odesłać do domu i dopóki się nie wykąpie, będzie miał nieusprawiedliwioną nieobecność w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
fajny_pracodawca Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 11:16 tak, jestem pracodawcą, ale jeśli sytuacja będzie się potarzać? Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 11:36 Musisz mu powiedzieć jasno i wyraźnie, że sytuacja nie może się powtórzyć, jeśli chce dalej u Ciebie pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 11:45 A masz w regulaminie zakładu pracy, że w pracy obowiązuje wygląd schludny? Odpowiedz Link Zgłoś
fajny_pracodawca Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 12:08 Nie mam, jest to prywatna, kilkuosobowa firma. Tutaj też tkwi problem gdyż zależy mi na tym pracowniku, bo dobrze wykonuje swoje obowiązki. Tylko, że ten "zapach" i ubiór... dlatego też, chce to zrobić delikatnie aczkolwiek efektywnie... Odpowiedz Link Zgłoś
shymoons Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 12:12 Zafunduj mu raz w tygodniu basen z prysznicem :) może pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
fajny_pracodawca Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 12:27 hmmm, zastanawiam się nad kupnem dezodorantu i kompletu koszulek firmowych... ale jak mu to powiedzieć??? W tym tkwi problem? Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 12:32 Nie pomoze. Ja mam takiego kogos w rodzinie. Podarowalam jej dezodorant ani raz go nie uzyla i dalas komus innemu ze slowami.... 'ja ich nie uzywam....' Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 12:51 Kiedyś jedna pani (też w pracy) zachwalała dezodorant, który dostała od córki. Cieszyła się, że zapach jest intensywny i na dowód podetknęła mi pod nos swoją pachę z uwagą, że dezodorant już cztery dni pachnie.... Nie, dezodorant nie pomoże. Firmowe koszulki też nie, bo nie będzie zmieniał, a poza tym reszta faceta jak śmierdzi, tak będzie smierdziała. Pozostaje tylko szczera, męska rozmowa, w cztery oczy. Musisz twardo postawić warunek, albo doprowadzi swój wygląd do porządku, albo sie rozstaniecie. Jeżeli ma dobra pracę, to może odważy sie na kontakt z mydłem. Zrób to dla pozostałych współpracowników. Oni cierpią, a mogą jeszcze mniej niż Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
angelfree Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 13:55 Dlaczego mogą mniej? Mogą tyle samo, zależy od hierarchii służbowej. A czy ten pracownik może się odwolać do Sądu Pracy? Bo uzna, że jest dyskryminowany ze względu na specyficzne nawyki higieniczne? Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 14:20 angelfree napisała: > Dlaczego mogą mniej? Mogą tyle samo, zależy od hierarchii służbowej.< To podobno kilkuosobowa firma. Właściciel jest szefem a reszta to zapewne pracownicy na równorzędnych stanowiskach. Szef ma prawo wydać polecenie służbowe, w kwestii higieny również, bo on ustala warunki. Koledze nie zawsze wypada. Z tym odwołaniem do Sądu Pracy to mnie zaskoczyłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
angelfree Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 15:51 Dlaczego zaskoczylam? Sama nie wiem, jak to jest. Jak go zwolni, a pracownik będzie mial podejrzenie, że to z powodu niechlujnego wyglądu, a nie ma tego w regulaminie pracy, to podejrzewam, że może zaskarżyć pracodawcę. W drugiej kwestii - koledzy nie mogą mu powiedzieć "stary, myj się, bo już nie można wytrzymać"? Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 16:22 Ja też nie wiem:) Wyrok chyba zależałby od stopnia zamiłowania do czystości...sędziego?:)) Poważnie mówiąc chyba mógłby zaskarżyć, i co gorsza, wygrać. Koledzy moga i powinni, może nawet mówili? ale ze strony szefa zabrzmi to oficjalnie. Swoją droga wstyd, żeby takie problemy były w dzisiejszych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 21:06 Art. 100 par. 2 ust. 3 Kp: Pracownik jest zobowiązany w szczególności: przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i HIGIENY pracy :) ust. 6 przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego. Powinien przegrać. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 21:14 Lepsza byłaby higiena w pracy:) Chyba, ze te zasady współżycia społecznego, bo inaczej może być różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 21:17 Pewnie, że zasady współżycia. O dyskryminacji ze względu na smród to jeszcze nie słyszałam, na Boga :) Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 21:24 matylda1001 napisała: > Szef ma prawo wydać polecenie służbowe, w kwestii higieny również W kwestii higieny osobistej to raczej nie za bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 22:25 black-emissary napisała: > W kwestii higieny osobistej to raczej nie za bardzo... < A jeżeli stan higieny pracownika ma istotny wpływ na wizerunek firmy? No wiesz... ludzie przychodzą, wąchają, robi im się niedobrze i idą do konkurencji. To jeszcze zalezy, czy chodzi o warsztat samochodowy, biuro, czy o mała kawiarenkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Śmierdzący pracownik 23.04.10, 10:11 Ma w i mię warunków pracy pozostałych pracowników. Ludzie,m opanujcie się, zaraz dojdziecie do wniosku, że śmierdzieć każdy ma niezbywalne prawo... Odpowiedz Link Zgłoś
angelfree Re: Śmierdzący pracownik 23.04.10, 13:14 Ależ skąd. Tylko obawiam się, że jeśli pracodawca powie "albo zacznie się Pan myć, albo się rozstaniemy", to smierdziel w przypadku zwolnienia to jakoś wykorzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Śmierdzący pracownik 27.04.10, 12:08 IMHO przegra, chyba że cały sąd też śmierdziel :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Śmierdzący pracownik IP: 82.132.139.* 22.04.10, 14:00 Zrob zebranie zalogi i powiedz bezosobowo nie zwracajac sie do nikogo w szczegolnosci iz w zwiazku ze zblizajacym sie latem niezwykle istotne bedzie przestrzeganie higieny osobistej przez wszystkich pracownikow. Zapytaj czy sa jakies pytania lub komentarze i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Śmierdzący pracownik IP: 82.132.139.* 22.04.10, 14:07 a wlasnie podczas zebrania sprecyzuj, co rozumiesz przez przestrzeganie higieny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Śmierdzący pracownik IP: 80.72.34.* 30.04.10, 07:53 U mnie w firmie też zrobili zebranie (też mamy jednego śmierdziela). Efekt? Śmierdziel uznał że to "temat zastępczy" i szef w ten sposób próbuje skłócić pracowników. Oczywiście śmierdzi dalej Odpowiedz Link Zgłoś
squirrel9 Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 14:22 Nic nie pomoże. Może tylko drastyczne środki - strach przed zwolnieniem. Pracowałam z takim, nie bezpośrednio ale w mojej firmie był taki informatyk. Mądry, wszechstronny i pracowity ale brudas. Jak przyznawał - matka pilnowała by umył się raz na tydzień (stąd przypuszczam,że takie "zwyczaje higieniczne" wyniósł z domu), żona- by częściej ale jak zostawiła go żona (moze to był powód) - przestał się myć. Przychodził do pracy w garniturze i krawacie w ... których spał. Wyglądało to na ubiór całodobowy i całoroczny. Kiedyś jego szef wieczorem pojechał do niego do domu pogadać, bo już zapadła decyzja o zwolnieniu a "brudas" przyjął go w drzwiach w ... koszuli i krawacie choć wyglądał na świeżo obudzonego. Zgodnie z regulaminem pracy pracownik powinien być schludny i godnie reprezentować firmę - tak brzmiało to u nas. A brudny pracownik dostał upomnienie, później naganę. Mógł iść do PiP-u lub Sądu Pracy ale ... nie wiem jak by go przyjąli. Z końcu go zwolniono. Nic nie pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 21:26 squirrel9 napisała: > Pracowałam z takim, nie bezpośrednio ale w mojej firmie był taki > informatyk. Mądry, wszechstronny i pracowity ale brudas. Jak > przyznawał - matka pilnowała by umył się raz na tydzień (stąd > przypuszczam,że takie "zwyczaje higieniczne" wyniósł z domu), żona- > by częściej ale jak zostawiła go żona (moze to był powód) - przestał > się myć. Przychodził do pracy w garniturze i krawacie w ... których > spał. Wyglądało to na ubiór całodobowy i całoroczny. O fuj! Z tak skrajnym egzemplarzem to chyba się jeszcze nie spotkałam... Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 17:25 "Nie znoszę tego całego mycia. Nowoczesna bzdura i tyle." Kubuś Puchatek :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Kup mu pralke automatyczna 22.04.10, 19:06 fajny_pracodawca napisał: > Szanowni, > zastanawiam się jak przekazać pracownikowi nie urażając go by... nie > śmierdział, zmieniał ubranie, itp.? Może ktoś z Was miał podobne > doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 19:33 Bardziej zależy ci na jego dobrym samopoczuciu niż na swoim własnym i reszty załogi? To się męcz. U mnie była prosta piłka: śmierdzisz, jutro masz przyjść umyty, chyba, że chcesz, byśmy się w końcu porzygali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lak Re: Śmierdzący pracownik IP: *.acn.abpl.pl 22.04.10, 22:23 a jak pracownik śmierdzi nie dlatego, ze się nie myje tylko ma taki zapach skóry, który drażni innych a do tego ma kłopoty gasrtologiczne i notorycznie śmierdzi mu z ust? To już choroba a nie brak higieny. Mam powiedzieć takiemu pracownikowi, żeby poszedł do lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Śmierdzący pracownik 22.04.10, 23:57 ale jak zostawiła go żona (moze to był powód) - przestał się myć. Przychodził do pracy w garniturze i krawacie w ... których spał. Wyglądało to na ubiór całodobowy i całoroczny. Kiedyś jego szef wieczorem pojechał do niego do domu pogadać, bo już zapadła decyzja o zwolnieniu a "brudas" przyjął go w drzwiach w ... koszuli i krawacie choć wyglądał na świeżo obudzonego. Zgodnie z regulaminem pracy pracownik powinien być schludny i godnie reprezentować firmę - tak brzmiało to u nas. A brudny pracownik dostał upomnienie, później naganę. Mógł iść do PiP-u lub Sądu Pracy ale ... nie wiem jak by go przyjąli. Z końcu go zwolniono. Nic nie pomogło. to wyglada na oczywsta silna depresje. ktos powinien byl z nim pojsc do psychiatry. szkoda ze nikt sie tym nie zainteresowal. natomiast w przypadku silnego odoru - jesli czlowiek ma wyglad slchuldny a mimo to mocno "jedzie" zwlaszcza ryba, przyczyna moze byc pewien syndrom na ktory nie ma rady Trimethylaminuria dmd.aspetjournals.org/content/29/4/517.full pl.wikipedia.org/wiki/Trimetyloaminuria ktory mozna tylko do pewnego stopnia kontrolowac poprzez diete. reszta- good luck. Minnie Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
ten_co_ma_racje Dyskryminacja ze względu na zapach 23.04.10, 11:47 On ma po prostu inny zapach skóry, który może się dla ciebie wydawać nieprzyjemny. Tak jak murzyni i hindusi. Ich ciała wydzielają inny zapach niż nasze i nie ma to związku z higieną - tak jesteśmy zbudowani. Możliwe, że ten pracownik ma problemy z przemianą materii, lepiej poproś go aby poszedł z tym problemem do endokrynologa. Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: Dyskryminacja ze względu na zapach 23.04.10, 11:59 A może on nie żyje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zina timofiejewna A może tak dać do zrozumienia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 12:28 www.jakjejtopowiedziec.pl/#/piosenka Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Dyskryminacja ze względu na zapach 23.04.10, 12:37 ten_co_ma_racje napisał: > Możliwe, że ten pracownik ma problemy z przemianą materii, lepiej poproś go aby poszedł z tym problemem do endokrynologa.< I ta zła przemiana materii powoduje awersję do pralki i żelazka? Nie wierzę! Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Dyskryminacja ze względu na zapach 24.04.10, 01:44 Tak jak murzyni i hindusi. Ich ciała wydzielają inny zapach niż nasze wez nie pieprz.... Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszy.jozek Re: Śmierdzący pracownik 24.04.10, 16:26 Powiedzieć wprost, chłopie albo zaczniesz się myć, albo cię zwalniam. Terroryzowanie smrodem innych w pracy powinno być tępione. Odpowiedz Link Zgłoś