Dodaj do ulubionych

Wulgaryzmy to zwykłe słowa?

27.05.10, 14:13
Nie chciałabym, żeby to jakoś 'kombatancko' zabrzmiało, ale coś mi się zdaje, że ostatnimi laty ludzie wyjątkowo schamieli. Słowa "k..wa" używa się już nie tylko jako przekleństwa, ale normalnie, jako zwyczajnego słowa - swoistego przerywnika, 'spacji' czy jak to inaczej określić. Rozumiem, że w denerwującej sytuacji trzeba nieraz użyć 'łaciny', ale przecież nie w zwykłej rozmowie, wtrącając "k.." co trzecie słowo! Mam np.kolegę w pracy, który (skądinąd niegłupi, sympatyczny, uczynny i tak dalej) zwykł posługiwać się mową w rodzaju (przepraszam za słownictwo, no ale muszę go użyć;):
- No i wiesz, k..wa, powiedziałem im, żeby k..wa spie..lali mi z tym badziewiem, no i ch..
- Dziwne, że X się nie odezwał.. no ale ch.. mu w d..
- Mam tego pdf-a i za ch.. nie chce mi tego, k..wa, wczytać.

No i dalej w tym guście. Podobnym stylem wyraża się mnóstwo ludzi - na ulicy, w autobusie, w szkole, w necie.. Uprzedzając pytania: nie, nie obracam się w jakichś menelskich kręgach. Ci wszyscy ludzie tak normalnie mówią, nie przywiązując specjalnej wagi do tego, że używają wulgaryzmów. To dla nich zwykłe słowa.
I tak się zastanawiam, czy tylko mnie to drażni? Nie jestem przesadnie ugrzeczniona, zakląć czasem trzeba, ale.. nadużywanie jakiegokolwiek słowa zaczyna w końcu wkurzać, a poza tym jest tyle innych.. A przez 'łacinę' na co dzień słownictwo ogranicza się do kilkunastu słów:( już nie wspominając o tym, że nadużywanie 'klątw' odbiera im siłę. I teraz nie ma CZYM zakląć, jak trzeba o_O - no bo co, mam użyć zwyczajnego czasownika pie..ić, przymiotnika je..ny czy wykrzyknika k..wa? o_O
Obserwuj wątek
    • Gość: ferment Re: Wulgaryzmy to zwykłe słowa? IP: *.chello.pl 27.05.10, 14:22
      Mam zwyczaj prosić, by przy mnie takich słów nie używać. Trochę ryzykowne, ale
      jeszcze nic złego mnie nie spotkało z powodu takiej prośby. Bywało, że
      'złosłowoczyńcy' przepraszali za używanie wulgaryzmów. Nie zawsze przepraszali:)
    • pan.dzisiejszy Fe... 27.05.10, 14:36
      Na przykład "zajebisty", "upierdliwy", "olewam to"...
      Niby nic, niby małe wulgaryzmy, a jednak paskudne słownictwo. Fe...
      • Gość: ferment Re: Fe... IP: *.chello.pl 27.05.10, 14:50
        Paskudne. Przy braku świadomości, że jest takie. Wielu młodych uważa je za słowa
        pełnoprawne, niestety:(
        • pan.dzisiejszy Re: Fe... 27.05.10, 14:55
          Gość portalu: ferment napisał(a):

> Paskudne. Przy braku świadomości, że jest takie. Wielu młodych uważa je za słowa pełnoprawne, niestety:(

Wielu starszych ludzi również używa tych słów jak bułki z dżemem :(
          • Gość: ferment Re: Fe... IP: *.chello.pl 27.05.10, 14:58
            U starszych...prosty brak kultury. Ponieważ staram się być miły nie nazwę tego
            chamstwem.
      • adam.sot To też jest efekt braku czytania książek. 27.05.10, 14:56
        Nie udowodnię tego,mam tylko takie wrażenie.Sam przeklinam w dwóch sytuacjach; kiedy jestem zdenerwowany lub kiedy ŻART tego wymaga. Nigdy na ulicy i przy obcych ludziach. Nienawidzę bluzgów jako interpunkcji.
    • le.chujarek Re: Wulgaryzmy to zwykłe słowa? 27.05.10, 15:20
      > Mam np.kolegę w pracy, który (...)
      > zwykł posługiwać się mową w rodzaju (przepraszam za
      > słownictwo, no ale muszę go użyć;):
      > - No i wiesz, k..wa, powiedziałem im, żeby k..wa spie..lali
      > mi z tym badziewiem

bardzo dobrze cię rozumiem.
      mój kolega, w większym, kulturalnym towarzystwie, opowiadając jakąś historię odezwał się jakoś tak:
      "Woźny pas mu odwiązał, pas słucki, pas lity,
      Przy którym świecą gęste kutasy jak kity"
      • Gość: ferment Re: Wulgaryzmy to zwykłe słowa? IP: *.chello.pl 27.05.10, 15:26
        A dalej to dopiero było:

> Z jednej strony złotogłów w purpurowe kwiaty, Na wywrót jedwab czarny,
        posrebrzany w kraty....)<

I to Wieszcz...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka