28.06.10, 14:50
A mnie pozytywnie zaskoczylo, ze Jarek byl bardziej kulturalny od Bronka. Chcialbym na prezydenta kandydata nie tylko lepiej wyksztalconego, ale i bardziej kulturalnego. Nie wiem, czy zdajecie sobie z tego sprawe, ale to tez bardzo wazne.
Obserwuj wątek
    • le.chujarek myśl przeczesana 28.06.10, 14:58
      > A mnie pozytywnie zaskoczylo, ze Jarek byl bardziej kulturalny od
      Bronka

kiedy ludożerca zaczyna jeść nożem i widelcem - to jeszcze nie
      oznacza że stał się lepiej wychowany
      • rata.sofisticada Re: myśl przeczesana 28.06.10, 15:03
        Mysl fajna. Ale faktem jest, ze pod wzgledem kultury osobistej Jarek zwyciezyl. Najwiekszym testem kultury osobistej jest sytuacja, kiedy rozmawia sie z osoba o odmiennych pogladach politycznych czy spolecznych. Jarek moze wniesc nowa jakosc do zycia publicznego w Polsce. Mam wrazenie, ze cierpienie go uszlachetnilo.
        • kolter-xxl Re: myśl przeczesana 28.06.10, 21:57
          rata.sofisticada napisała:

> Mysl fajna. Ale faktem jest, ze pod wzgledem kultury osobistej Jarek zwyciezyl.

Poczekaj z tydzień i znów jaro okaże się tym samym intrygantem a to ze w debacie
          nie pokazał jaj tylko mu zaszkodzi sam zapętlił się w swój nowy image :))
        • wilma.flintstone Re: myśl przeczesana 29.06.10, 21:02

> Jarek moze wniesc nowa ja
          > kosc do zycia publicznego w Polsce.

A Ty na pewno piszesz z planety Ziemia? Jarek juz raz wniosl do
          zycia publicznego "nowa jakosc", jako premier.

>Mam wrazenie, ze cierpienie go uszlachetnilo.

Naiwna.
    • Gość: Jojo Re: wazne jest IP: *.dip.t-dialin.net 28.06.10, 15:04
      ze wtopil niemilosiernie a twoje"zdziwko" pani Gozdzikowej w
      maglowni zamelduj,hihihi
    • qqazz Re: Kultura 28.06.10, 16:29
      Mnie to nie zaskoczyło bo to widac od kilku miesięcy, Jarek bywa co prawda
      chamski i agresywny, ale Bronek jest niestety zarozumiały i gburowaty
      nieustannie. Tak jak piszesz to ważne kiedy w 1995 wybieralismy miedzy
      prostakiem Wałęsa a postkomunista Kwachem, niewiele było pozytywów
      przemawiajacych za którymkolwiek z kandydatów poza własnie kulturą która Kwach
      bił przeciwnika na głowę. Jak mamy wybrac złego prezydenta (innego sie nie da)
      to juz chyba lepiej zeby to był ktoś kto i w głowie ma co nieco i kulturę
      osobista prezentuje na jakims poziomie.

pozdrawiam
      • rata.sofisticada Re: Kultura 28.06.10, 17:42
        Nie rozumiem, dlaczego Jarek jest az tak bardzo demonizowany. Malo pada konkretnych argumentow. Z reguly przewija sie spiewka, ze Jarek podpali Polske, zrujnuje gospodarke, wprowadzi nieokielzany katolicyzm. Przeciez to niepowazne. Dlaczego przeciwnicy Jarka az tak bardzo boja sie podzialu wladzy? Tak po ludzku to ja ich rozumiem. Zawsze chce sie wszystko, jesli jest taka okazja. To poniekad normalne. Ale to zle sluzy demokracji. Jesli nie ma rownowagi politycznej, beda naduzycia.
        • qqazz Proste 28.06.10, 22:08
          Popularnosć PO jest zbudowana w głównej mierze na niechęci do Kaczyńskiego im
          bardziej jest demonizowany tym łatwiej scementowac elektorat jemu przeciwny,
          trudno ludzi przekonać zwłaszcza jak się proponuje niemal to samo co Jarosław
          lepiej więc nim straszyć.

pozdrawiam
          • gucio712 Re: Proste 28.06.10, 22:23
            qqazz napisał:

> Popularnosć PO jest zbudowana w głównej mierze na niechęci do
            Kaczyńskiego im
            > bardziej jest demonizowany tym łatwiej scementowac elektorat jemu
            przeciwny,
            > trudno ludzi przekonać zwłaszcza jak się proponuje niemal to samo
            co Jarosław
            > lepiej więc nim straszyć.
            >
            >
            > pozdrawiam

uczciwie przyznam że masz rację, idę na wybory nie dlatego że kocham
            bronka ale dlatego że boję się że znowu wypłyną takie dziwolągi jak
            macarewicz , fotyga girzyńskie, kurskie, ziobry i inne cuda. Tak
            boję się że te kreatury bedą kompromitowały kraj w którym mieszkam z
            wyboru jak czyniły to wcześniej. tych igrzysk mam chwilowo dosyć i
            marzy mi się nudny okres w polskiej polityce
            • qqazz Re: Proste 28.06.10, 22:41
              A w PO cudów nie ma? Palikoty, Niesiołowskie, Nowaki, Pitery? Co potrafi
              wygadywac publicznie kandydat PO? Któż maczał palce w "odstrzeleniu" min.
              Szeremietiewa? Jakiej retoryki uzywa p. Bartoszewski (jeden z ojców traktatu
              polsko niemieckiego w którym nie zagwarantowano nam niemieckiej rezygnacji z
              roszczeń dot. wysiedleń i "ziem odzyskanych" a taki zapis był na wyciagniecie
              ręki, chyba tylko jeden Korwin mówił wtedy ze to skandal, wtedy sie smiano, dzis
              juz nikomu do smiechu nie jest) czy momentami min. Sikorski (nb. powazny polityk
              i ... uciekinier z PiSu), sam p. Gowin juz czasami słów nie ma na to co
              wyrabiaja jego partyjni "koledzy".
              Jedni drugich warci niestety, kazdy "czarny charakter" w jednej partii ma swoje
              odbicie bądź karykturę w drugiej.
              Więc wybór niestety jaki nie bedzie, będzie dośc nieszczęśliwy.

pozdrawiam
          • rata.sofisticada Re: Proste 28.06.10, 23:09
            Popularnosć PO jest zbudowana w głównej mierze na niechęci do Kaczyńskiego im bardziej jest demonizowany tym łatwiej scementowac elektorat jemu przeciwny, trudno ludzi przekonać zwłaszcza jak się proponuje niemal to samo co Jarosław lepiej więc nim straszyć.

Bardzo sensowne wyjasnienie.

Chcialbym sie ponownie zwrocic do niechetnych Jarkowi. Przepraszam za nieco protekcjonalny ton... no ale prosze nie badzcie dziecmi. Czy myslicie, ze nie wybierajac Jarka na prezydenta pozbedziecie sie go z polskiej polityki? Watpie osobiscie, zeby Jarek po przegranych wyborach pomyslal: "Ten narod mnie juz nie kocha, wiec odtad bede z kotem lowil ryby". Nawet go nie zmarginalizujecie. Bo Jarek wygra w tym roku albo odniesie miazdzace zwyciestwo w kolejnych wyborach parlamentarnych. Inaczej mowiac, jestescie skazani na Jarka. Nie ma rady: nastal czas na pojednanie. W przeszlosci Jarek nieco figlowal, ale i Wy tez nie byliscie bez skazy, bo mu entuzjastycznie obrabialscie kolo piora. Z Jarkiem-prezydentem bedziecie musieli szukac kompromisow (i tego sie chyba najbardziej boicie). Nie radzilbym mu wiecej dokuczac, jesli chcecie pokojowego Jarka. Z Jarkiem mozecie grac tylko na czas, nie wyeliminujecie go z gry.

Poza tym sprobuje dojrzec tez obiektywne plusy z jego zwyciestwa 4 lipca. Jesli teraz zostanie prezydentem, to bedzie rzadzil miedzy 61 a 71 rokiem zycia. Jesli mu zrobicie na zlosc i zatrzymacie go na piec lat, to bedzie rzadzil miedzy 66 a 76 rokiem. Nie musze Wam mowic, ze im czlowiek starszy, tym gorzej znosi, jak mu sie dokucza, i moze Wam pewnego dnia jakos spontanicznie oddac. I cale Wasze figlowanie skonczy sie na placzu.
            Jarka mozna nie lubic, ale jedno jest pewne: to chyba najbardziej skuteczny i inteligientny polityk po 89 r. Wiec prosze Was serdecznie: nie grajcie z nim w gumy. Takie numery z nim nie przejda. Nie kierujcie sie emocjami, tylko relizmem sytuacji. Jarek jest i koniec.

Gdyby Polacy byli wydajni jak Chinczycy, to bym sobie pomyslal: a co tam - niech bedzie jeden monolit polityczny ku chwale niebywalego wzrostu ekonomicznego. Ale Polak to nie Chinczyk. I skonczy sie na tym, ze i wielkiej ekonomi nie bedzie ani tez kwitnacej na zdrowych zasadach demokracji.

Paradoksalnie Jarek to szansa Polski na kompromis.

• gucio712 Re: Kultura 28.06.10, 22:11

Jesli nie ma rownowagi politycznej, beda
          > naduzycia.

nie patrz na obecną sytuację z perspektywy czasów kiedy władzę miał
          jarek i jego podwładny leszek, fakt wtedy były spore nadużycia
          • rata.sofisticada Re: Kultura 28.06.10, 23:25
            nie patrz na obecną sytuację z perspektywy czasów kiedy władzę miał jarek i jego podwładny leszek, fakt wtedy były spore nadużycia

W innych krajach takze dochodzi do naduzyc, jesli nastepuje monopol wladzy. I nie ma znaczenia, kto u wladzy: lewica czy prawica. Pokusa zawsze jest silniejsza od idealow i deklaracji wyborczych.
            • qqazz Re: Kultura 29.06.10, 00:38
              Im wieksze koryto tym wiecej naduzyć.

pozdrawiam
    • 33qq Re: Kultura 28.06.10, 17:44
      Ja sobie nie zdawałem z tego sprawy do tej pory, dziękuję.
    • matylda1001 Re: Kultura 29.06.10, 00:27
      Rota, czy Ty czerpiesz jakąś perwersyjna przyjemność z tego, że
      traktujesz nas jak idiotów?
      • rata.sofisticada Re: Kultura 29.06.10, 01:24
        Rota, czy Ty czerpiesz jakąś perwersyjna przyjemność z tego, że traktujesz nas jak idiotów?

Fakt, czasem lubie niewinnie sobie pozartowac, ale zareczam Ci, ze nie traktuje tu nikogo jak idiote. Predzej to ja jestem taki blazen, u ktorego obudzily sie zainteresowania polityczne. Taki Szczur, ktory lubi sie pogonic z kanapowymi kocurkami:)

Matyldo, w tym wszystkim chodzi mi glownie o to, zeby ewentualnego zwyciestwa Jarka nie traktowac jako narodowej tragedii. Zreszta te wybory to naprawde skomplikowana sprawa. Jak wygra Bronek, to Polska A bedzie miala i status materialny, i premiera, i prezydenta. A Polska B? Nic. Czy wtedy Polska B nie bedzie podatna na jeszcze bardziej radykalne nastroje? Prezydent ma przeciez i tak niewielkie uprawnienia. Czesto niepokoje spoleczne wybuchaja nie dlatego, ze ludzie nie maja wladzy czy innych rzeczy, tylko dlatego, ze brak pozorow, ze maja cos do powiedzenia. Mam czasem wrazenie, ze dla Was to wszystko jest takie proste. Latwo jest znalezc recepty dobre na dzis. Ale co z jutrem?
        • matylda1001 Re: Kultura 29.06.10, 11:55

> Fakt, czasem lubie niewinnie sobie pozartowac<

Ty nie żartujesz, Ty się drażnisz! Sam nigdy nie oddałbyś swojego
          cennego głosu na tego człowieka. Z Twoich postów bije ironia. Czy
          naprawdę tak widzisz przeciwników Kaczora, jak do Nich przemawiasz?

> Matyldo, w tym wszystkim chodzi mi glownie o to, zeby ewentualnego
          zwyciestwa Jarka nie traktowac jako narodowej tragedii. <

Tego zwycięstwa nie będzie, ale gdyby jednak los okazał sie dla nas
          okrutny, i Kaczor zostałby prezydentem, to byłaby w pewnym sensie
          narodowa tragedia. Kolejne lata do tyłu. Ucierpią nie tylko tacy jak
          ja, którzy na dźwięk głosu Kaczora dostają nerwowej wysypki, ale
          również ci, którzy dla niego daliby się dziś wykastrować. Piszesz o
          Polsce A i Polsce B... Zawsze wydawało mi się, że korzystniej jest
          zasypywać dołki, niż niwelować górki, a co do podziału władzy? Dzieci
          wychodza lepiej na modelu wychowania, gdy matka i ojciec przemawiaja
          jednym głosem. Gdy nie moga się dogadać w kwestiach zasadniczych,
          dzieci na tym cierpią. Przeciez to oczywista oczywistość;)
          • rata.sofisticada Re: Kultura 29.06.10, 16:55
            Czy naprawdę tak widzisz przeciwników Kaczora, jak do Nich przemawiasz?

Znow, to nie takie proste. Juz Homer rozumial zlozonosc ludzkiego konfliktu, mowiac gorzkimi slowami Achillesa, ze czesto ma sie wiecej szacunku dla niektorych przeciwnikow, niz dla wielu, ktorzy walcza po tej samej stronie (w oryginale jest troszke inaczej). W ogole analogia do wojny trojanskiej jest chyba wlasciwa. Mowiac symbolicznie, wymieniliscie Jarkowi kobiete na kota i teraz ruszyla karna ekspedycja:) 5 lipca Troi juz moze nie byc.

Dzieci wychodza lepiej na modelu wychowania, gdy matka i ojciec przemawiaja jednym głosem.

Ale jesli dzieci wyczuja, ze ojciec jest pantoflarzem, moga stracic szacunek. A jeszcz gorzej, gdy dzieci podejrzewaja, ze matka miala romans. Wtedy bowiem niechetnie patrza na paletajacego sie po domu w kalesonach faceta o sflaczalych miesniach. I zaczynaja sie domagac przeprowadzki do wysportowanego i eleganckiego sasiada.
            • potwor_z_piccadilly Re: Kultura 29.06.10, 22:05
              Gosciu podpisany rata.......
              Z przeproszeniem, bredzisz.
            • wilma.flintstone Re: Kultura 29.06.10, 22:10

A
              > jeszcz gorzej, gdy dzieci podejrzewaja, ze matka miala romans.
              >Wtedy bowiem niechetnie patrza na paletajacego sie po domu w
              >kalesonach faceta o sflaczalych miesniach. I zaczynaja sie domagac
              >przeprowadzki do wysportowanego i eleganckiego sasiada.

Razaca nieznajomosc psychiki dzieciecej.
              • rata.sofisticada Re: Kultura 29.06.10, 22:43
                Razaca nieznajomosc psychiki dzieciecej.

Nie wiem, czy sie zrozumielismy. Mnie chodzilo o psychike dziecka niemolestowanego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka