Dodaj do ulubionych

Prezenty z urlopu

21.09.10, 19:34
O, coś jednak przywiozłam ;))) Kto zna historię wojenną, ten wie ;)

A kto nie... proszę czekać na następny rzut prezentami :D

[img]https://www.corbisimages.com/images/67/92417412-73DE-4513-9800-F59288173ED4/SP015320.jpg[/img]

[img]https://farm4.static.flickr.com/3523/3766822116_39b02e73ab_z.jpg[/img]

[img]https://www.mensa.org.uk/download/2724/Blockship-at-the-Churchill-Barriers.JPG[/img]
Obserwuj wątek
    • flissy Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 19:44
      czy to jest baza Scapa Flow na Orkadach?
      • hardy1 Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 19:50
        Taaa...słynna Bariera Churchilla :D Zwiedzałaś ją Cukierko na urlopie? :)
        W życiu...w życiu! Urlop to ja spędzać muszę nad ciepłą wodą wpław pływając a nie górą autostradą ją przebywając ;)
        • woda.na.mlyn Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 19:52
          Cukierek jest Twardy, zwiedzał od spodu :DDDD

/ban Trollu!/
          • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 20:05
            Niby że cały urop byłam pod Wodą????

Kosz, Trollu! ;F

:DDD
            • hardy1 Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 20:09
              Nooo...a ja myślałem że Cukierka zwiedzała pod wodą wraki...jakies tam Royal Oaki czy podobne...a Ona w tym czasie zwiedzała od dołu...Wodę!!! Łeeee...:D
              • woda.na.mlyn Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 20:17
                Spoko, Woda choć stary, to jeszcze nie taki wrak, a czasami niemal jak royal oak :DDDDD

;)
                • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 20:18
                  I tak mi mów ;DDD

Chłop jak Oak! :D
                  • woda.na.mlyn Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 20:21
                    Obawiam się że zaraz ktoś dopisze ciąg dalszy tego uroczego powiedzonka :DD
                    • lupus76 Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 20:25
                      Że ma osiem luf i to tylko głównej artylerii? :D
                    • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 20:26
                      Baba jak Wrak?

:DDDDDDDDDDDDDDD
                      • hardy1 Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 21:54
                        ...ale wrak był odwrócony na wznak :D
                        • hardy1 Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 21:54
                          ...mimo że Royal...ale wrak ;)
                          • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 23:09
                            Zawsze to lepiej niż wrak bez klasy i sznytu ;D
                            • hardy1 Re: Prezenty z urlopu 22.09.10, 00:17
                              Fakt. Wrak ale jednak...Royal :D
                              • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 22.09.10, 07:56
                                Pewnie, jak już leżeć, to pod królewskim wrakiem, przynajmniej wstydu nie narobi ;)))
                                • hardy1 Re: Prezenty z urlopu 22.09.10, 21:11
                                  ...i vice versa. John Brown też nie przynosił wstydu Królowej Wiktorii...miała go przy sobie aż do jego śmierci :D

PS.Miała szczęście że wtedy nie było papparazzich :D
                                  • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 23.09.10, 14:56
                                    Ooooo, a jak szybko wykitował? :D Oświeć mnie proszę :D

PS. Wtedy w ogóle nie było seksu na pokaz!
                                    • hardy1 Re: Prezenty z urlopu 23.09.10, 21:48
                                      Dość szybko...po 18 latach służenia jako osobisty koniuszy...;)

Miała pecha ta Wiktoria - książę małżonek Albert zmarł na tyfus, koniuszy hmmm...na niewyleczone przeziębienie :) Jednak dość lat z nimi użyła...była pruderyjna na pokaz i dla ludu, w rzeczywistości zaś...to była najpilniej strzeżona tajemnica wiktoriańskich buduarów :D
                                      • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 24.09.10, 08:04
                                        Ouppps ;)))) to długo... pociągnął!

Muszę się zabrać za ten kawał historii, w tym końtekście po biografii Katarzyny Wielkiej mi na długo starczyło :D
                                        • hardy1 Re: Prezenty z urlopu 24.09.10, 08:31
                                          Tu się zgadzam - po biografii (mam nadzieję że nie hagiografii ;)) Katarzyny Wielkiej starcza na długo...:D
                                          • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 24.09.10, 16:08
                                            Dokładnie :D Misie po tej lekturze od razu zachciało Trylogii: najbardziej aseksualnej książki obok 'Moje dni i noce albo tylko dni' Anuli Sobeckiej
                                            :D
                                            • hardy1 Re: Prezenty z urlopu 24.09.10, 18:00
                                              ...spojrzałem właśnie na Anulę...obstawiam że napisała tylko "Moje dni i nic więcej" ;)

Ta Kaśka Wielka miała gest! Codziennie wieczorem przegląd 2-metrowej Gwardii i wybór... Rano wybrany - albo dostawał mająteczek z chlopami albo czasem żegnał się z przynależnym instrumentarium...na samą srogą myśl "co będzie rano" czasem instrumentarium mogło zastrajkować...;)
                                              • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 25.09.10, 11:05
                                                Może już więcej nie spoglądaj, swoją drogą pamiętam efekt jaki miało na Ciebie oglądanie piczonów :DDDD Porównywalny z nią?

Wynika z tego, że największe szanse mieli ci, którzy najmniej myśleli...
                                                • hardy1 Re: Prezenty z urlopu 25.09.10, 16:58
                                                  Już nie patrzę...jeszcze mnie myśli o niepotrzebnym a jeszcze odrzucającym w swej postaci gatunku ludzkim najdą...;) a przecież jestem i chcę zostać normalnie pełciowy ;)

Jak zwykle - drwale mieli najlepiej :D Wyraźnie przy wieczornej mustrze i przeglądzie przez carycową lepiej było nie myśleć zbyt dużo...:>
        • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 20:04
          Tak! Wygrał Pan... lizaka :D Niebiesko-białego ;)

Uhmmm, tam też byłam, co do ciepła... na wszystko jest miejsce i czas. Zimne wody są kojące :)
      • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 20:02
        Brawo! :)))) Bariery Churchilla, tak...
    • lupus76 Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 20:09
      Czy to jest wrak Royal Oak?
      Stier von Scapa Flow:
      [img]https://www.kbismarck.com/u-boot/usymbole-u47prien.jpg[/img]
      • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 20:14
        Nie, ten leży na dnie... to są wraki statków handlowych, które Churchill kazał zatopić by stworzyć bariery przeciw łodziom podwodnym. Niestety, to nie wystarczyło, wtedy nakazał budowę tych barier... budowali je jeńcy wojenni, Włosi. Samo przebywanie w tamtym klimacie musiało być dla nich wystarczającą karą.

HMS Royal Oak

[img]https://media.bmt.org/bmt_media/bmt_images/30/S05_RoyalOak_underwater.jpg[/img]

[img]https://www.welt.de/multimedia/archive/00948/orkney_wrack_jpg_DW_948505p.jpg[/img]
        • woda.na.mlyn Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 20:19
          Figlarny ten okręt, tak się z boku na bok przewraca, no, no ... :D
          • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 20:25
            Oupps, wtopa fotograficzna, ale wybyczycie mi? ;))))
            • hardy1 Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 21:56
              Chciałabyś się wybyczyć? Mało miałaś urlopu? Nie ma mowy! :>
              • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 23:42
                Dobra. No to może wyzboczyć?

:D
                • hardy1 Re: Prezenty z urlopu 22.09.10, 00:18
                  ...znaczy...na bok skoczyć? :D
                  • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 22.09.10, 07:56
                    Chwilowo skoczyłam prostą do pracy, ech... ;/
                    TTM? :D
          • razzmatazzy Re: Prezenty z urlopu 22.09.10, 10:50
            :DDD Dobre! Ja się nie zorientowałam :D
            • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 22.09.10, 10:52
              TTM :DF
        • lupus76 Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 20:21
          Prienowi wystarczyło 13 metrów szerokości, żeby tam wpłynąć :)
          • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 20:27
            O to chodzi :) Niesamowite. I jak szybko zatonął Royal Oak, w 15 minut...
            • lupus76 Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 20:36
              A najciekawsze jest to, że były bodaj 3 ataki.
              Z pierwszych 3 torped dwie nie trafiły, a jedna jakoś tak cicho puknęła, ze nikt nawet nie wszczął ataku :)
              Kolejna salwa poszła bokiem, dopiero trzy kolejne torpedy dosięgły celu.
              Ten pancernik był stareńki (bodaj rocznik 1916) - w czasach, gdy go wodowano nikt nie myślał o okrętach podwodnych - więc pancerz poniżej linii wody był cieniuchny.
              P.S. HMS Hood po otrzymaniu pocisku od Bismarcka w komorę amunicyjną złamał się wpół i zatonął w 8 minut.
              Trzeba przyznać, że Niemcy potrafili topić brytyjskie okręty liniowe z wielką pompą, zaś Brytyjczycy potrafili tonąć z wielką galanterią. Również pod Kuantanem za sprawą Japończyków, którzy to po raz pierwszy w historii działań wojennych zatopili na pełnym morzu
              okręt. A nawet 4 - w tym 2 pancerniki (Repulse i Prince of Wales)
              • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 20:56
                Wszystko to prawda... 'watacha wilków' jak nazywano wtedy niemieckie ubooty, miała iście kawalerskie fantazje, pamiętasz ten numer z atakiem koło Jacksonville na Florydzie?

> Trzeba przyznać, że Niemcy potrafili topić brytyjskie okręty liniowe z wielką pompą, zaś Brytyjczycy potrafili tonąć z wielką galanterią.

... świetnie ujęte!
                • lupus76 Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 21:28
                  A ie, to mi jakoś umknęło. Wiem, że Japończycy się zapuszczali pod wschodnie wybrzeże USA, ale o Szkopach jakoś nic nie kojarzę :)
                  • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 21.09.10, 23:09
                    Jutro Ci napiszę więcej :) fascynująca historia.
    • fallen86 Re: Prezenty z urlopu 25.09.10, 21:26
      Łeeee :P
      Ja to bym wolał widokówkę :P
      • twardycukierek Re: Prezenty z urlopu 26.09.10, 11:58
        Chcesz ciasteczko szkockie? :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka