Dodaj do ulubionych

Najbardziej wkurzające zachowania rodziców

30.09.10, 16:28
Z jakimi objawami przesadnej pobłażliwości/dziwnych zachowań/denerwujących reakcji spotkaliście się ze strony rodziców lub dziadków w stosunku do dzieci? Powszechnie modne jest teraz wychowanie bezstresowe, więc spodziewam się wielu wpisów ;-)

Ostatnio odwiedziła mnie kuzynka z dwojgiem dzieci (3 i 5 lat).
Pociechy:
- wycierały usmarowane tortem ręce w kanapę i dywan
- rysowały kredkami po ścianach
- oblewały gości colą (przecież to takie zabawne)

Rodzice:
- sami dali dzieciom kredki i chwalili, że takie uzdolnione "a ścianę/dywan/kanapę łatwo wyczyścicie"
- wszystkie zachowania dzieci widzieli i ani razu nie zwrócili uwagi
- na delikatne próby naszych protestów mieli jedną odpowiedź: "poczekajcie, aż będziecie mieli własne"

Dodam, że to była parapetówka i wszystko było świeżo pomalowane i nowe :(
Powiem szczerze, że byłam w szoku.
Obserwuj wątek
    • angelfree Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 30.09.10, 16:38
      hanuszkahanuszka napisała:

Powszechnie modne jest teraz wychowanie bezstresowe, więc spodziewam się wielu wpis
      > ów ;-)

"Wychowanie bezstresowe" to słowo-wytrych, którym okresla się brak wychowania lub brak kompetencji wychowawczych.
      Tak naprawdę wychowanie bezstresowe miało polegać na czymś trochę innym (poszukaj sobie, co oznaczał ten termin).

Zachowanie rodziców, które opisałaś, z zadnym wychowaniem, bezstresowym czy nie, nie ma nic wspólnego.
      • czarnymon Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 13.10.10, 14:09
        haha dokladnie to samo pomyslalam po przeczytaniu tego:)
        a w ogole dzieci na parapetowce? po co?
      • Gość: kate Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.dsl.bell.ca 13.10.10, 14:43
        JA wychowuje bezstresowo, ale w nieprzeklamanym tego slowa znaczeniu bo moje dzieciaki nie zachowuja sie jak banda zdziczalych wikingow:)

A dobija mnie jak dzieciak drze ryja w komunikacji miejsckiej, sklepie czy gdziekolwiek i mamusia nie zwraca na to uwagi bo przeciez to dziecku wolno i to tylko dziecko jak mu wytlumaczyc.Ze nie wspomne rozbiegane dzieci w kosciolach, popiskujace bo fajnie echo niesie i mamusia to samo - zero reakcji( nie czepiam sie tego zachowania na mszach przeznaczonych dla malych dzieci)

Nie tylko dzieci ale nawet mlodziez - buciory na przeciwleglymn siedzeniu - nie wazne czy oblocone, mokre czy nie - ja musze miec wygodnie

W sumie pomalowanie kredkami scian i dywanow sie przytrafia, ale po takim tekscie - owszem wyczysci sie latwo - ty zaplacisz za owa szkode.Nie powiedzialabym nic gdyby rodzice starali sie zapanowac nad pociechami - zdarza sie , wypadek przy pracy niedopilnowalo sie.Ale jak olewali poczynania pociech to niech wybula za doprowadzenie do czystkosci tego co narozrabialy pociechy

Generalnie drazni mnie wszystko kiedy dzieciak robi co chce a matka nie zwraca uwagi i sie cieszy z poczynan latorosli.
        • pani.cogito Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 13.10.10, 16:02
          Widzę, że w Kanadzie jest tak samo, jak w Stanach. Szkoda gadać.
        • Gość: ex Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: 93.159.160.* 13.10.10, 20:22
          Mnie drażni, jak dzieci dewastują mienie wspólne ku uciesze rodziców, a kiedy zwraca się dziecku uwagę, aby nie łamało młodych drzewek, to rodzice się czepiają, że jakim prawem zwracam cudzemu dziecku uwagę.
          To rodzicom należy się za przeproszeniem, wpie..ol, jako że odpowiadają za dzieci. A dzieci - to tylko dzieci...
          • frankafiranka1 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 14.10.10, 08:30
            Gość portalu: ex napisał(a):

> Mnie drażni, jak dzieci dewastują mienie wspólne ku uciesze rodziców, a kiedy z
            > wraca się dziecku uwagę, aby nie łamało młodych drzewek, to rodzice się czepiaj
            > ą, że jakim prawem zwracam cudzemu dziecku uwagę.

Tak samo można zwrócić uwagę cudzemu dziecku jak i obcemu dorosłemu, społeczeństwo dzięki temu funkcjonuje, że ludzie się nawzajem pilnują.
        • Gość: EDEK Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 13.10.10, 21:59
          przestalem zapraszac do siebie rodzicow lub dziadkow z dziecmi ,zawsze proponuje spotkanie w miejscu gdzie dzieci moga sie bawic ,a my spokojnie sie odprezyc majac dzieci na oku ,wypic z dziecmi cos chlodnego ,lub zjesc loda ,do domu nie zapraszam ,i nie wyprawiam zadnych uroczystosci w gronie ,wole zaprosic w jakies sympatyczne miejsce niz charowac po gosciach ,miejscem naszego odpoczynku po calodziennej pracy jest nasze mieszkanko ,a sob i niedz wybywamy z niego ,zeby sie dotlenic i psychicznie odpoczac na nastepny tydzien ,lubimy dzieci jak sa u siebie , wyprawjaja co chca robiac ucieche swoim rodzicom ,ale my nie musimy znosic ich kaprysow i glupich usmieszkow rodzicow lub dziadkow zachwycajacymi sie pociechami
        • Gość: rybka Nemo Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.57.95-79.rev.gaoland.net 14.10.10, 09:25
          Wiem ze jak dzieciak wydziera sie w nieboglosy to moze byc irytujace, ale malemu terroryscie wlasnie o to chodzi - zwrocic na siebie uwage maksymalnej liczby osob, i wymuszenie na rodzicu jakiejs tam rzeczy. Najlepsza reakcja jest wtedy BRAK REAKCJI - 5 minut ryku i kapituluje. Uspokajanie czy trzepanie po tylku tylko utwierdza dzieciaka, ze jest skuteczny. Jestesm wiec zdania, ze potrzeba komfortu otoczenia w tej sytuacji jest mniejsza, niz danie maluchowi lekcji wychowania.
          Natomiast sytuacja z kredkami i oblewaniem gosci cola nie do pomyslenia, ale skoro znajomi tacy niefrasobliwi, zmienilabym znajomych lub nastepnym razem zaprosila bez dzieci. Rachunek za czyszczenie kanapy i malowanie koniecznie im przedstawic.
    • seth.destructor Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 30.09.10, 21:45
      Nie zapraszać chamstwa, albo wprosić się do nich i zrobić podobną demolkę (przecież dziury w zasłonkach można zaszyć:D )
    • ka_p_pa Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 30.09.10, 22:10
      Ludzie, skąd wy bierzecie takie bachory i takie sytuacje? Mam dwóch synów, już dorosłych, a jakże zdrowych i rozbrykanych i nigdy nie miałem takich doświadczeń. Nigdy nie było wrzasków w sklepie, by coś koniecznie kupić, nie było opisywanych przez niektórych aktów autodestrukcji typu pchanie czegoś w gniazdka elektryczne albo aktów niebezpiecznej agresji wobec siebie nawzajem. Nie było bezmyślnej dewastacji i nie znam rodziców, którzy by na takie zachowania przyzwalali, bo wychowanie bezstresowe, a znam wielu. Co to u mnie klimat inny, Czarnobyl nie oddziaływał, czy jak? Wszystkich pomutowało tylko moja okolica się ostała? Ja jestem poza normą czy takie opowieści to beletrystyka? Fakt, wpływ dziadków na wychowanie dzieci mocno ograniczyłem, może to to?
      • sabinac-0 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 04.10.10, 12:21
        ka_p_pa napisał:

> Fakt, wpływ dziadków
        > na wychowanie dzieci mocno ograniczyłem, może to to?

Chyba to.
        Moje dziecko roslo z dala od dziadklow i nigdy nie zachowywalo sie jak opisane potworki.
        Zaznaczam, ze wychowywalam go bezstresowo, tzn. bez wrzaskow, bez wyzwisk i bez bicia.

Mam nadzieje, ze nie musze tlumaczyc, iz idea bezstresowego wychowania nie oznacza wychowania bez norm i zasad.
        • Gość: DSD Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: 109.231.56.* 16.10.10, 08:32
          Ciekawa teoria. Nie wiem na ile prawdziwa, ale warto zauważyć że w Polsce dziadkowie - z przyczyn ekonomicznych - z reguły mają duży udział w wychowaniu wnuków. Wiąże się to z innym fenomenem - przekonaniem że żyje się dla dzieci. Prowadzi to w zasadzie nieuchronnie do sporów z dorosłymi dziećmi, ponieważ ich usamodzielnienie się powoduje nagłe zniknięcie jedynego sensu życia. Potem nagle pojawia się nowy sens - wnuki...

Niestety, z własnego przykładu wiem że wpływ dziadków może być bardzo toksyczny.
    • matylda1001 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 30.09.10, 23:16
      I Ty naprawdę to przetrzymałaś??? Podziwiam i gratuluje opanowania;) Ja bym po prostu kazała im zabrać te potwory i wyjść.
    • frankafiranka1 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 01.10.10, 08:01
      Bzdura na bzdurze, dzieci są takie jak ich rodzice, gratuluję rodziny.
      Nie ma czegoś takiego jak "wychowanie bezstresowe" najpierw poczytaj coś i nie powielaj bzdur.
      • lia.13 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 13.10.10, 21:16
        ależ oczywiście, że istnieje coś takiego jak "wychowanie bezstresowe". Może lepiej sama sobie poczytaj coś niecoś na ten temat. Dla pomocy napiszę, że wychowanie bezstresowe polega na jasnych normach i zasadach, które są NIEZMIENNE !!! i na tym właśnie polega bezstresowość owego wychowania. Dziecko wie dokładnie za co spotka je nagroda a za co kara. Nie może liczyć na to, że "tym razem się uda", bo mama jest a taty nie ma, albo mama źle się czuje i nie będzie jej się chciało mnie ukarać, albo bo będzie chciała ojcu zrobić na złość i dlatego mnie nie ukarze. Na tym po krótce i w duuuużym uproszczeniu polega wychowanie bezstresowe, na stałości zasad.
        • Gość: jacek226315 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 07:50
          "wychowanie bezstresowe" to bardzo modne okreslenie ostatnich lat.Dawniej tata z mama trzymali dyscypline nie bojac sie,iz za klapsa bedzie im pociecha zabrana.
          Moze nalezy wprowadzic bezstresowe wojsko,bez dyscypliny ,ot kazdy zolnierz robi to co chce i na co ma ochote.W Stanach juz bezstresowego wychowania dosyc bo zobaczyli do czego dopusclili takim sposoboem wychowania.
        • frankafiranka1 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 14.10.10, 12:47
          lia.13 napisała:

> ależ oczywiście, że istnieje coś takiego jak "wychowanie bezstresowe". M
          > oże lepiej sama sobie poczytaj coś niecoś na ten temat. Dla pomocy napiszę, że
          > wychowanie bezstresowe polega na jasnych normach i zasadach, które są NIEZMIENN
          > E !!! i na tym właśnie polega bezstresowość owego wychowania. Dziecko wie dokła
          > dnie za co spotka je nagroda a za co kara. Nie może liczyć na to, że "tym razem
          > się uda", bo mama jest a taty nie ma, albo mama źle się czuje i nie będzie jej
          > się chciało mnie ukarać, albo bo będzie chciała ojcu zrobić na złość i dlatego
          > mnie nie ukarze. Na tym po krótce i w duuuużym uproszczeniu polega wychowanie
          > bezstresowe, na stałości zasad.

Nazwa "wychowanie bezstresowe" jest fatalna, wprowadza w błąd i ułatwia manipulację. Lepiej ją zmienić.
    • piwi77 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 01.10.10, 09:18
      Pewnie chodzi Ci o to, że ich bezstresowe wychowanie miałoby polegać na tym, że nie były lane, o przepraszam, nie otrzymywały regularnie klapsa? Jeżeli tak, to się nie dogadamy, bo każdy będzie gadał swoje.
      • horpyna4 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 01.10.10, 09:53
        Nie o klapsy chodzi. Wychowanie bezstresowe w wykonaniu wielu rodziców to pozwalanie dzieciom absolutnie na wszystko, bez żadnych zakazów, czy zwracania uwagi. Bo jeszcze biedna dziecinka mogłaby się rozpłakać, trzeba dziecku oszczędzić stresu wynikłgo z poczucia winy, że zrobiło coś niewłaściwego...

Tyle, że potem takie "wychowanie" obraca się przeciw tym rodzicom, jakaś sprawiedliwość jest.
        • frankafiranka1 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 01.10.10, 10:08
          To, że jakiś cwaniak, być może nawet wielebny, wymyślił kiedyś, że jedyną alternatywą dla bicia dzieci, jest totalny brak wychowywania i nazwał to "wychowaniem bezstresowym", nie znaczy, że należy po nim powtarzać jak papuga, bo można niechcący wyjść na kompletnego ignoranta.

--
          Lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty niż się odezwać i rozwiać wątpliwości.
          • lia.13 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 13.10.10, 21:19
            ale kiedy ty nie masz elementarnej wiedzy na temat "wychowania bezstresowego". Piszesz o braku wychowania a nie o wychowaniu bezstresowym. To zupełnie inna bajka.
        • piwi77 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 01.10.10, 10:10
          Zauważyłem, że przyczyną paskudnego zachowywania się bachorów, wcale nie jest brak zakazów i pozwalanie na wszystko. Zakazy są, najczęściej durne i nie objasnione, ale są. W tych domach słychać nieustanne wrzaski dzieciaków i rodziców przekrzykujących się nawzajem, prawdopodobnie wg zasady, kto głośniejszy ten ma rację. Tam rodzice nie szanują swoich dzieci, więc te nie umieją szanować nie tylko rodziców, ale w ogóle nikogo, bo nie miały przykładu jak to sie robi. Nikt nikogo nie rozumie, nikt nie jest przewidywalny, rodzice boją się dzieciaków, a dzieciaki rodziców. Być może na zewnatrz nie tak to wygląda, bo rodzice znając swoje dzieci, wiedząc, że będą podłe i żadnej prosby nie posłuchają, będą udawać, że u nich taki postęp i dzieciom uwagi się po prostu nie zwraca.
          • piwi77 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 01.10.10, 10:15
            Dodam, że w tych domach są klapsy, rodzice dają je dzieciom, a dzieci rodzicom. Jak to jest bezstresowe, to ja nie wiem co to stres.
            • piwi77 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 01.10.10, 10:17
              No i jeszcze jedno, głupcy jako jedyne wyjście z tej sytuacji widzą przewagę fizyczną rodziców i lanie, ale takie, aby dziecko bało się juz oddać.
              • minniemouse Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 01.10.10, 10:28
                Ostatnio odwiedziła mnie kuzynka z dwojgiem dzieci (3 i 5 lat).
                Pociechy:
                - wycierały usmarowane tortem ręce w kanapę i dywan
                - rysowały kredkami po ścianach
                - oblewały gości colą (przecież to takie zabawne)

to nie jest wychowanie bezstresowe tylko totalne chamstwo i glupota.
                Na drugi raz powiedz zarowno rodzicom jak i dzieciom
                ze ty tez bylas wychowywana bezstresowo,
                i jak jeszcze raz dotkna brudna lapa kanapy i dywanu, beda rysowac kredkami po scianach, obleja kogokolwiek i/lub cokolwiek cola/czymkolwiek to polamiesz im lapy i zlejesz tylki.

Oburzonym rodzicom powiedz ze zachowanie ich dzieci stresuje cie, i sobie nie zyczysz.
                Musisz wiec zlikwidowac zrodlo stresu.

;)
                Minnie
                • yoma Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 01.10.10, 10:46
                  Przy takich okazjach przypomina mi się pewien spot reklamowy. Młody ojciec z bachorem w supermarkecie, bachor chce słodyczy, nie dostaje, więc odstawia cyrk ze ściąganiem towarów z półek, tarzaniem się po podłodze i rykiem.

Cięcie.

Plansza: "Use condoms".
                  • minniemouse Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 02.10.10, 00:31
                    Przy takich okazjach przypomina mi się pewien spot reklamowy.

widzialam :)

a widzialas ten:

zalamany wymeczony, zaspany tatus w samych gaciach wstaje do placzacego niemowlaka,
                    bierze go na rece a dzieciach natchmiast... przysysa mu sie do piersi.

ciecie

napis:
                    cheap gym membership

(tanie czlonkostwo na gym)

Minnie
                    • yoma Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 15.10.10, 09:45
                      hihi

tego nie :)
                • gama.1 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 13.10.10, 23:02
                  he, he - miałam napisać podobną odpowiedź. Sprawdziłam osobiście - działa :)))
                  A mina rodziców - bezcenna.
          • frankafiranka1 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 01.10.10, 10:44
            Tam gdzie dzieci się agresywnie zachowują i nie słuchają, najczęściej między rodzicami też jest agresja.
            Agresja otwarta, czyli wrzaski, awantury i rzucanie garami lub ukryta, którą znacznie trudniej zobaczyć niewyrobionemu obserwatorowi, typu wielodniowe nieodzywanie się do siebie, ukrywanie różnych informacji, robienie na złość, krytyka i wyśmiewanie, niby w żartach, itd, itp.
            Jak rodzice nie umieją ze sobą rozmawiać, to z dziećmi się na pewno nie dogadają.
            • Gość: Alka Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: 87.204.156.* 01.10.10, 13:47
              Dziwne, że wzięli dzieciakom kredki a zeszycików czy bloków rysunkowych - już nie.
        • Gość: ja Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: 194.42.110.* 13.10.10, 15:31
          Dokładnie.
          Moja znajoma potrafiła powiedzieć każdemu, jak zwracał uwagę jej dziecku na fatalne zachowanie, że jej córka może tak robić , zachowywać się itd. Oczywiście, wszystko odbywało się w obecności tego dziecka.
          Na efekty nie trzeba było długo czekać. Dziś matka boi się 15-letniej córki.
    • pani.cogito Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 04.10.10, 04:04
      Według moich standardów - zwyczajne chamstwo. Nie zaprosiłabym takich ludzi do domu.

Z drugiej strony - mieszkam w Stanach, tutaj takie zachowania są na porządku dziennym, a ludzie myślą, że dziecko takie jest z natury, nie mają pojęcia, że można było je wychować tak, aby zachowywało się kulturalnie.

Zachowaniem, które jak dla mnie przebija wszystkie jest przewijanie niemowląt na stole w restauracji, podczas gdy toaleta z przewijakiem znajduje się kilka metrów dalej.
    • qqazz Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 04.10.10, 11:57
      Czemu ich nie wyprosiłas i nie wystawiłaś rachunku?

pozdrawiam
    • sabinac-0 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 04.10.10, 12:14
      Kiedys, gdy pracujac w przychodni badalam dziecko, dziecina skopala mnie, oplula i rzucila termometrem o sciane. Wzbudzilo to glosny entuzjazm dziadkow.
      • segue Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 13.10.10, 14:38
        Akurat ten entuzjazm dziadków nie zasługuje na pochwałę, ale dzieci czasami zachowują się tak nie dlatego,że są źle wychowane. Będąc małym dzieckiem niestety bardzo często musiałam chodzić do lekarzy, sama wiedza o tym była dla mnie traumą, przeżywałam to dzień wcześniej. Najgorzej było jak czekały mnie zastrzyki lub inne zabiegi. Pamiętam ,że raz musiałam narobić niezłego wstydu mojej mamie, bo darłam się w niebo głosy, wyrwałam pielęgniarce i uciekłam. Nie uważam ,żebym była bachorem w stylu tych opisanych przez założycielkę wątku.
        • sabinac-0 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 13.10.10, 16:11
          Ucieczka przed pigula ze strzykawka jest zupelnie zrozumiala.
          Gorzej, jesli np. dziecko wkurzone wizyta u lekarza, po wyjsciu z gabinetu postanawia sobie "ulzyc" kopiac opiekunke, przy calkowitym braku reakcji ze strony rodzicow.
    • camel_3d Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 04.10.10, 14:09
      wychowanie bezstresowe wcale nei jest modne.
      modne jest to, ze rodzice chca byc idelani i pozwalaja dzeiciom na duzo..bojac sie konfrontacji z dzieckiem. a nuz zacznie ryczec i spazmow dostanie..a rodzic ujdzie za niedobrego.

jak dl amnei to wy wykazaliscie sie duza pie...watoscia.
    • abdullah_abdullah Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 04.10.10, 16:54
      na delikatne próby naszych protestów mieli jedną odpowiedź: "poczekajcie, aż
      > będziecie mieli własne"

100% racji
      • Gość: paulina Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: 81.210.3.* 13.10.10, 13:20
        abdullah_abdullah napisał:

> na delikatne próby naszych protestów mieli jedną odpowiedź: "poczekajcie, aż
        > > będziecie mieli własne"
        >
        > 100% racji

Ale dlaczego? Ja nie rozumiem co ma znaczyć w ogóle to stwierdzenie, że będziecie mieli własne, to zrozumiecie. Ale co zrozumiecie? Że ciężko jest dopilnować takiego huncwota i dlatego wolno mu niszczyć ściany, oblewać ludzi napojami itd? To ma być usprwiedliwienie dla bezradności tych rodziców? Czy ich głupoty? Czyli jak autroka wątku będzie miała własne, to może je zabrać ze sobą na przykład do tych znajomych i pozwolić swoim dzieciakom podpalić firanki i wtedy odpowiedzieć - "no chyba rozumiecie, bo też macie własne". Nie radzą sobie z dopilnowaniem dzieciaków, to niech nie wychodzą z nimi z domu. Bo to jest chamstwo i dziwię się autorce, że nie przegoniła ich w pierony z tego mieszkania.
        • Gość: Asad Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.sta.asta-net.com.pl 13.10.10, 14:04
          Otóż właśnie. Nie wszystkie dzieci muszą być niewychowanymi rozrabiakami. Ja akurat mam takie samo szczęście jak ka_p_pa i w zasadzie z takimi dziećmi się nie spotykam. Owszem, czasem widzę jakiegoś malucha który uderza w płacz, bo mama nie chce mu kupić czegoś w sklepie, ale histeria mija tak szybko jak się zaczęła, kiedy matka spokojnie wyprowadza delikwenta ze sklepu i zajmuje jego uwagę czymś innym. Nie ma mowy o żadnych demolkach, a już w ogóle nie zetknęłam się z takimi zachowaniami, jakie opisuje autorka startera.
          Mam stosunkowo liczną rodzinę, małych dzieci jest mnóstwo i faktycznie potrafią narobić zamieszania podczas wizyty towarzyskiej, ale wszystko mieści się w granicach normy. Uważam, że można tolerować takie zachowania, jak siadanie mamie na kolanach i przerywanie rozmowy dorosłych, o ile nie są nagminne i dokonywane w sposób agresywny. Trzeba się również liczyć z niewielkim bałaganem, np. porozsypywanymi okruszkami czy sporadycznym rozlaniem czegoś przez dziecko, ale, na bogów, bieganie za innymi gośćmi ze szklanką i chlustanie na nich jej zawartością to już gruba przesada, podobnie jak zresztą mazanie kredkami po ścianach. Moim zdaniem autorce jako gospodyni zabrakło stanowczości - zamiast delikatnych uwag, powinna po prostu zdecydowanie wyprosić rozbrykane towarzystwo. Fakt, że dzieci są małe nie jest żadnym usprawiedliwieniem dla tak nagannego zachowania. Nie można się spodziewać, że dziecko przesiedzi całe przyjęcie w kąciku, ale to nie oznacza automatycznej zgody na niszczenie cudzej własności i chuligaństwo. Naprawdę, nie wszystkim ludziom odbija, kiedy urodzi im się dziecko.
          • Gość: ichi51e Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.acn.waw.pl 13.10.10, 17:09
            zgadzam sie. dodatkowo mam pytanie - jako gospodyni jakie alternatywy zapewnila dzieciom? Film na DVD? Kartki do rysywowania?
            • Gość: jacek226315 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 08:01
              a zaraz,a co ma gospodyni zapewnic dzieciom? To co jak Ty mnie odwiedzisz ze swa pociecha to co mam mu zapewnic nianke?
              • Gość: ichi51e Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.acn.waw.pl 14.10.10, 08:34
                dlaczego od razu nianke. Prawda jest taka ze rodzice ktorzy decyduja sie na zabranie dziecka w gosci powinni sami pomyslec o tym ze dziecko szybko sie nudzi (zwlaszcza z doroslymi) w takiej sytuacji (o ile gospodarze nie maja sami dzieci) powinni albo wziac dziecku kolorowanki, albo dvd z bajka albo jedno z rodzicow powinno sie zajmwac dzieckiem. Co nie zmienia faktu ze rodzice notorycznie zapominaja o tym ze nie wszysc maja dzieci (czyli ze nie wszystkie domy dysponuja bajkami, zabawkami, dziecmi do wspolzabawy) - dobra gospodyni powinna byc przygotowana na taka ewentualnosc, zawczasu sciagnac bajke i jak bachor psoci wlaczyc telewizor, dac papier do kredek - jest troche mozliwosci - nie mowie zeby od razu wszyscy dorosli posadzil dziecko na krzeselku a sami odstawili teatrzyk, mowie o zupelny minimum.
                • Gość: jacek226315 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 12:37
                  oj nie rozsmieszaj mnie ,bo mam zajady
                • yoma Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 15.10.10, 09:47
                  Ichi, to był prywatny dom, nie McDonald.
                  • Gość: Asad Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.sta.asta-net.com.pl 15.10.10, 17:59
                    Nie rozumiem czegoś. Zapraszając znajomych organizujemy im rozrywkę, "zabawiamy ich", a dla dzieci już tak trudno przewidzieć jakieś zajęcie? Nikt nie każe bezdzietnym kupować góry zabawek i urządzać kącika zabaw, ale w większości domów jest np. makaron który można dać dziecku do nawlekania na nitkę czy choćby papier i ołówek do rysowania.
      • Gość: mantra Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.net.upcbroadband.cz 13.10.10, 14:19
        > na delikatne próby naszych protestów mieli jedną odpowiedź: "poczekajcie, aż
        > > będziecie mieli własne"

To też typowy tekst, który zawsze słyszą nie mający potomstwa. Tak typowy, że już zbyt mało prawdopodobny.
      • Gość: B Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: 87.192.13.* 13.10.10, 21:57
        Nie ma tu żadnej racji - mam dziecko dwuletnie i nie pozwoliłabym mu na takie zachowanie nigdzie, ani w domu ani będąc z wizytą. Gdyby zdarzył się wypadek, przeprosiłabym i ewentualnie poniosła koszty.
    • Gość: zaza Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: 212.160.148.* 13.10.10, 13:08
      problemem sa rodzice a nie dzieci

to nieprawda, ze bezstresowe wychowanie jest modne

nie ma czegos takiego jak bezstresowe wychowanie - a juz napewno nie jest nim pozwalanie dziecu na wszystko - bo to jest brak wychowywania dzieci

z drugiej strony jak masz takich znajomych to po co ich zapraszasz? lubisz sie meczyc? jesli tak to sama jestes sobie winna
    • Gość: megan Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.4-1.cable.virginmedia.com 13.10.10, 13:25
      Córka znajomej mi osoby też była wychowywana bezstresowo - jedynie słyszała delikatnym tonem powiedziane - marysiu nie można,bo... i dalej robiła swoje. Zmieniło się to diametralnie kiedy wyrzuciła z szafek i szuflad wszystkie płyty i kasety i pewnie część zniszczyła. Od tej pory już tak nie jest wychowywana.
    • sunday po trzy rączki 13.10.10, 13:53
      > Ostatnio odwiedziła mnie kuzynka z dwojgiem dzieci (3 i 5 lat).
      > Pociechy: [...]
      > Rodzice: [...]
      > [...] Powiem szczerze, że byłam w szoku.

A dzieci pewnie miały też po trzy rączki, żeby efektywniej brudzić Twoje nowe mieszkanie. No i długie drewniane nosy (a nie, to akurat to nie one).
      • Gość: Lidia Czas zmienić leki IP: *.chello.pl 13.10.10, 14:52
        Kiedy byłaś/byłeś ostatnio u psychiatry? A może piszesz z "sanatorium"?
        • sunday A, to nie tylko dzieciofobia...? 13.10.10, 15:24
          A, to nie tylko dzieciofobia dolega, ale i brak poczucia humoru? Współczuję.

A opisany zestaw zachowań "bachorów" i ich rodziców jest tak typowy, że całkiem niewiarygodny. Autorka raczej chciała sobie pomarudzić, więc wyolbrzymiła jakiś drobiazg.
          • Gość: gość Re: A, to nie tylko dzieciofobia...? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 13.10.10, 15:37
            Najgorsze są dzieci samotnych matek i rodziców-terrorystów zakochanych (nie mylić z kochającymi) w swoich dzieciach.Te pierwsze są współwychowywane najczęściej przez dziadków,bo tatuś ''wrobiony'' zdezerterował do młodszej i mało się dziećmi (dzieckiem) interesuje,więc dziadkowie rekompensują dziecięciu straty moralne w postaci-wszystko ci wolno wnusiu/wnusio.Ci zakochani w swoich potomkach uważają je za ósmy cud świata i nie mogą pojąć dlaczego reszta otoczenia nie podziela ich poglądów,a wszelkie protesty kwitują -ty nie masz dzieci.:DDDD
            • Gość: Karamel Niestety, to nie zawsze prawda IP: *.chello.pl 13.10.10, 16:57
              Byłam dzieckiem wychowywanym przez dziadków i miałam przerąbane. Babcia odczuwała rozwód rodziców jako własną porażkę wychowawczą oraz wielki wstyd przed sąsiadami, więc aby zrekompensować fakt bycia dzieckiem rozwódki (matka to córka dziadków, którzy mnie wychowywali) musiałam być chodzącym ideałem. Zero przyjaciół, zabawy, luzu od przedszkola do końca podstawówki. Zostałam dosłownie wytresowana na porządne, ale też zahukane i bezwzględnie posłuszne starszym dziecko. Zaowocowało to tym, że wcześnie wyszłam za mąż za delikwenta, który też uchodził za idealnego, ale też i po to, żeby wyrwać się z domu oraz poznać, co to prawdziwe życie, bo trzymano mnie pod kloszem (byłam wychuchaną wnusią babci i dziadka, ale nie do pieszczenia i przytulania, tylko chwalenia się mną na lewo i prawo, jaka to jestem dobra uczennica i grzeczna dziewczynka). Nie przeszłam normalnego okresu dojrzewania, nie wyszumiałam się, jak to mówią i odbiło się to kilka lat później na moim małżeństwie. Rozwiodłam się ze śmiertelnie nudnym małżonkiem-dewotem i dopiero zaczęłam szaleć! Jestem przykładem dziecka poddanego skrajnej dyscyplinie, co też nie bywa dobre i często zdarza się, kiedy nie posiada się rodziców jako wzorca, tylko staromodnych i bardzo religijnych dziadków za opiekunów.
            • sabinac-0 Re: A, to nie tylko dzieciofobia...? 13.10.10, 18:58
              Gość portalu: gość napisał(a):

> Najgorsze są dzieci samotnych matek (...) są współwychowywane najczęście
              > j przez dziadków,bo tatuś ''wrobiony'' zdezerterował do młodszej i mało się dzi
              > ećmi (dzieckiem) interesuje,

Moze twoja sasiadka tak ma, ale po cholere implikowac to wszystkim?
    • Gość: fo.xy Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: 212.152.136.* 13.10.10, 14:02
      Bezstresowe wychowanie to nie to samo, co brak wychowania... zreszta juz to nie raz tutaj napisano.

Nie pojmuje, dlaczego we wlasnym domu nie zwrocilas skutecznie uwagi i pozwolilas na takie cos... Ja bym sie wkurzyla porzadnie - sama niedadwno urzadzalam mieszkanie i wiem, ile to kosztowalo wysilku (nie tylko pieniedzy, ktore odkladalam przez dluzszy czas, zeby moc wszystko kupic).

W pierwszej kolejnosci zwrocilabym uwage dzieciom, ze to nieladnie, niegrzecznie itp. z umotywowaniem stosownym do wieku. Nastepnie zwrocilabym uwage rodzicom.

Mam w rodzinie i wsrod znajomych male dzieci, ale z takim zachowaniem nie mialam okazji sie spotkac - rodzice potrafili przystopowac dziecko w odpowiedniej chwili i widzieli caly czas czym i jak sie dziecko bawi.

Dziewczyno reaguj na czas, bo jeszcze kilka razy zaprosisz takich gosci i chalupe na strzepy Ci rozniosa... Nie uspokajalabym sie na Twoim miejscu opowiesciami innych, ze spotkali sie z jeszcze glupszymi zachowaniami i brakiem reakcji z czyjejkolwiek strony.
    • Gość: mantra Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.net.upcbroadband.cz 13.10.10, 14:17
      Szczerze? Post autora wątku bazuje na typowych fobiach osób nie mających dzieci. Gdybym sama miała coś takiego napisać na pewno też ujęłabym: kredki, brudne rączki i oblewanie gości. No może brakuje mi tylko skakania bachorów po skórzanych białych kanapach :D Podobnie jeśli chodzi o rodziców.

Reasumując: nuuuda.
      • pani_blekotowa Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 13.10.10, 15:02
        Mantra, z ust mi to wyjęłaś :)
        Bardzo stereotypowy ten pierwszy wpis. Jakoś nie mogę uwierzyć, że (przy założeniu, że wszystkie te zachowania miały miejsce, a jest to wielce wątpliwe) rodzice nie zrobili NIC.
        No, chyba, że są poważnie upośledzeni umysłowo. W takim wypadku należy im jednak współczuć, a nie obsmarowywać na forum.

Podsumowując - kolejny nieudolny troll.
    • klarak Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 13.10.10, 14:20
      to po prostu zwykłe chamstwo i nie ma nic wspólnego z żadną z nowoczesnych metod wychowywania. wszystkie obecnie propagowane metody wychowania wymagają wielkiej pracy nad sobą i relacją z dzieckiem, a jak ktoś jest głupi i leniwy to robi innym wodę z mózgu powołując się na autorów, których nawet nie czytał
      • Gość: gorn73 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.10, 14:24
        Ten topik to mom zdaniem podpucha. Już widzę parapetówę, z dzieciakami które malują kredkami po ścianach i oblewaja gości colą. I to przy aprobacie rodziców :D
        że tez dajecie sie podpuszczac.
      • Gość: Owsik Dodupny Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.chello.pl 13.10.10, 14:59
        No żesz qrwa jego mać. Toż kiedyś wychowywało się dzieci, a dziś "pracuje nad relacjami z nimi"? Co to za bełkot i nowomowa? Syndrom Superniani czy ki ch...?
        • mysz1978 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 13.10.10, 15:13
          powiem szczerze ze nie rozumiem ludzi ktorzy sa calkowicie bezradni wzgledem swoich dzieci... oczywiscie wyjatkami sa dzieci w jakis sposob zaburzone ale to inna historia.
          Ja mam swoje dzieci i jakos NIGDY nie przyszlo im do glowy zeby odwalic cyrk w sklepie albo sie zachowywac "w gosciach" tak jak opisuje autorka watku... Gdyby przyszlo im do glowy to oczywiste jest ze zareagowalabym odpowiednia (nie wrzaskiem i biciem); a jak tak patrze na beznadziejne reakcje rodzicow (ciche i powiedziane ze strachem "tak nie wolno robic"...) to mi rece opadaja... :-/
    • Gość: klarak Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.iol.sk 13.10.10, 14:25
      a na przyszłość radzę zwrócić się bezpośrednio do dzieci: "przepraszam, ale u mnie w domu nie toleruje się takiego zachowania. do rysowania służą kartki, a do wycierania serwetki. jeśli chcecie tu być, proszę stosować się do tych zasad". Zapewniam Cię, że to zadziała, bo dzieci nie są takie tępe jak starzy :)

• moi7 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 13.10.10, 14:50
        Ja kiedys byłam swiadkiem - jak dziewczynka lat 2,5-3 zaczeła w zabawie bic babcie po twarzy - przy czym jak jej sie zwrociło uwage ze nie wolno- to juz nie w zabawie ale nie spodobało sie jej to co usłyszala i z premedytacja raz jeszcze uderzyla babcie. Ojciec dziecka niestety nie zareagował - babcia byla stanowcza- jak drugi raz zaczelo dziecko bic raczkami po glowie - to powiedziala dosyc. Ojciec nic nie powiedzial- ani ze nie wolno ani ze ma przeprosic. Ja jako osbos ktora patrzyła z boku powiedzialam, ze tak nieładnie, nie wolno i ze trzeba przeprosic. Dziecko tak sie zawstydzilo ze nie bylo mowy o przeprosinach a ojciec nie byl konsekwentny i juz nie kazał dziecku przeposic.
        Innym razem podobna sytuacja- wtedy ojciec zareagował - bo mu powiedzialam co nalezy zrobic w takiej sytuacji- ale dziecko sie rozpłakało- wiec co - babcia mowi ze juz nie musi przepraszac, ze teraz trzeba przytulic dziecko zeby sie nie zapłakalo- szok!!!
        Zero wychowania dziecka, zadnych prob nauczenia co dobre co złe. Dziecko jak tylko zaczyna płakac to dostaje co chce i nie wymaga sie niczego od niego.
        Sytuacja ze sprzataniem zabawek - dziecko zaczyna płakac - nie musi wiecej sprzatac.
        Dziecko to nie zna podstawowych zasad - że mowi sie dzien dobry, dziekuje, przepraszam- chyba nie zna takiego słowa nawet. A wszystko to dlatego ze rodzice nie ucza dziecka - tylko co dziecko chce to dziecko robi. A najchetniej je czekoladki:))- co dostaje w nieograniczonych ilościach!! Maskara. Nie rozumiem takiego postepowania - niestety tak niektórzy maja/robia.
        a patrzec na to z boku to istny horror.
      • Gość: jacek226315 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 12:45
        Prawda.jesli obcy zwroci uwage dzieciom to na ogol dziala.Bo dziatwa nie wie jaka bedzie dalsza reakcja.Bylem swiadkiem ciekawej sceny w Nowojorskiej restauracji,konsumujac obiad w towarzystwie.Przy sasiednim stoliku usadowila sie para z dzieckiem okolo pieciu lat,ale dzieciak nie mogl usiedziec na tylku tylko biegal po sali i wydawal jakies nieartykuowane dzwieki.Papcio zwrocil sie do zony by go uspokoila/jakby sam nie mogl/,mamcia na to ,ze to dziecko.Pewna niewiasta siedzaca przy stoliku obok,zlapala gowniarza za reke i stanowczym tonem palnela mu:"shut up",dzieciak zaniemowil do konca naszego pobytu.
    • wuetend Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 13.10.10, 14:40
      chyba sensowną reakcją w podobnej sytuacji jest lekka szpila w kierunku rodziców i stanowcze i głośne, ale nie nerwowe, zwrócenie uwagi bezpośrednio dzieciom, np. że duże dzieci tak nie powinny robić.
      Najlepiej, by dokładnie usłyszeli to luzaccy rodzice, powinno im się zrobić trochę wstyd. nie sądzę, by byli na tyle bezczelni i obrócili waszą uwagę w żart.
      A jeśli się np. obrażą i nie zaszczycą was już węcej swoją obecnością to chyba nie będzie powód do rozpaczy.

----------------
      pozdrawiam
    • Gość: mmena Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.89.67.170.static.crowley.pl 13.10.10, 14:44
      hanuszkahanuszka napisała:
      > Powiem szczerze, że byłam w szoku.

Ja nadal jestem. Ze pozwolilas na takie zachowanie.
    • Gość: lavinka z nielogu Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.warszawa.mm.pl 13.10.10, 14:45
      To Ty nie wiesz, że parapetówę robi się PRZED remontem? ROTFL. Nie chcesz mieć brudu w domu, nie zapraszaj gości. Problem z głowy :) Uważam że przesadzasz, tego typu zachowania zazwyczaj widuję u dorosłych, rzadziej u dzieci... poza tym oblewanie colą... kto dał dzieciom colę? :)
      • Gość: mantra Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.net.upcbroadband.cz 13.10.10, 14:54
        > oblewanie colą... kto dał dzieciom colę? :)

No, jak to? Rodzice :D Zawsze rodzice.
        • Gość: lavinka z nielogu Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.warszawa.mm.pl 13.10.10, 18:25
          Taaaa, na pewno specjalnie ze sobą colę przynieśli, bo wiadomo jak się idzie w gości to kupuje się colę w pierwszej kolejności :)
          • lia.13 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 13.10.10, 21:32
            cola stała na stole dla rodziców, a rodzice poczęstowali nią dzieci. Proste? Zresztą, gdyby dzieci oblały kogoś sokiem marchwiowym lub mlekiem to coś by to zmieniło?
      • Gość: jacek226315 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 12:49
        noz sie wkieszeni otwiera po przeczytaniu tego co napisalas "lavinko z nielogu".
    • Gość: F.SEYDLITZ loco IP: *.lublin.hypnet.pl 13.10.10, 14:58
      Wybacz szczerość, ale choć krytykujesz zachowanie rodziców owych dzieci to ja bym skrytykował Twoje. "na delikatne próby naszych protestów" - WTF????? Jak piszesz:
      > Pociechy:
      > - wycierały usmarowane tortem ręce w kanapę i dywan
      > - rysowały kredkami po ścianach
      > - oblewały gości colą

a Ty "delikatnie protestujesz"???? Na kopach bachory by ode mnie wyleciały a wraz z nimi rodzice jakby choć w części śmiały się tak zachować w moim domu. I nieważne że kuzyni.
    • Gość: Ania Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.home.aster.pl 13.10.10, 15:02
      Mieszkam w "apartamentowcu", mam mieszkanie od dziedzińca na parterze. Przed moimi oknami jest spory ogródek odgrodzony od dziedzińca ciemnym szkłem, ale ma furtkę, w której na środku na wysokości dziecięcej głowy jest otwor - nie ma tam szkła.

Przedwczoraj taka scenka. Na naszej furtce "wisi" jakiś dzieciak i rozmawia z matką - mieszkają trzy piętra nad nami. Pomijając, że drze mi się wprost pod oknami, to rozmowa wyglądała tak:
      matka: chodź do domu
      on: ale ja chce jeszcze zostac na podworku
      matka: ale zaraz bedzie obiad
      on: ale ja ogladam mecz

Podeszłam do okna i co widze - dzieciak wsadził głowę w ten otwor w naszej furtce i gapi sie nam do mieszkania na nasz telewizor. No matka ze swojego balkonu musiala widziec, ze dzieciak gapi sie sasiadom w okna, ale jakos nie odczula potrzeby poinformowania syna, ze jest to niegrzeczne. Ostatecznie mu pozwolila zostac jeszcze pol godziny, a potem bezwzglednie do domu.

I jeszcze jedno - drzwi do naszego mieszkania sa praktycznie tuz obok wejscia do klatki schodowej. Normalnym jest, ze dzieci stoja nam pod drzwiami i sie drą, a rodzice stoją obok nich w poszukiwaniu klucza do otwarcia drzwi i jeszcze ani razu sie nie zdarzylo, aby którykolwiek poinformował dziecko, że się nie hałasuje ludziom pod drzwiami.
      • Gość: roterro Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.w90-46.abo.wanadoo.fr 13.10.10, 15:16
        To TWOJ dom wiec Ty masz prawo zabronic dzieciom pewnych zachowan, ktorych nie zyczysz sobie w Twoim domu.
        Gdybys byla u tej rodziny, to co innego, ale nie rozumiem czemu nie zaprotestowalas skutecznie przeciwko brudzeniu i niszczeniu swoich mebli?
        • Gość: mimi9610 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.10, 15:24
          Moi znajomi wiedzą, że ja sobie nie życzę wizyt z dziećmi właśnie dlatego,że te dzieci wszystko niszczą, skaczą w butach po kanapie a rodzice nie reagują.Określiłam się raz jasno: "jeśli chcecie mnie odwiedzać to zapraszam ale bez dzieci skoro nie umiecie albo się wam nie chce nad nimi panować". I zadziałało, nawet sie nie obrazili.
    • kamelia04.08.2007 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców 13.10.10, 15:24
      ależ, to co opisałas z wychowaniem nie ma nic wspólnego, bo puszczenie dziecka samopas. Jest równie szkodliwe jak zamordyzm połaczony z waleniem pASEM.

Wychowanie bezstresowe polega zupełnie na czym innym.

A wasi goscie zachowywali sie jak buraki, bo ja bym w zyciu nie pozwoliła mojej młodej na robienie sajgonu w cudzym domu.
      • Gość: me2 Re: Najbardziej wkurzające zachowania rodziców IP: 38.112.25.* 13.10.10, 15:55
        najmadrzejesze sa mamusie ktore sypia tesktem: "poczekaj az bedziesz miec wlasne". Rozpuszczaja swoje kochane dzieciaki a potem wyrastaja z nich gowniarze co matke po pysku wystrzelaja jak nie da kieszonkowego. Niestety taka jest prawda. Jak sie od mlodego nie zastosuje dyscypliny i nie mam tu na mysli bicia tylko wytlumaczenia ze tak sie nie robi no to sorry. Nie miejcie do nikogo pretensji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka