ka_p_pa 17.11.10, 17:33 tak ponoć powinno się nazywać obywatela Wybrzeża Kości Słoniowej. A mieszkańca Wysp Kanaryjskich? Kajmanów? Wysp Wielkanocnych? O rany. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: Iworyjczyk 17.11.10, 18:13 Kanaryjczyk, Kajmanin, Wyspiarz Wielkanocny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Iworyjczyk IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.11.10, 18:21 Wyspiarz Wielkanocny :) Wyspiarz Brytyjski? Nie, Brytyjczyk, więc po prostu Wielkanocnik, chyba. a mieszkaniec Wysp Salomona? Małych i Wielkich Antyli? No? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Iworyjczyk 17.11.10, 18:27 Brytyjczyk dla ścisłości, Wielkobrytyjczyk, bo to oficjalnie jednak Wielka Brytania, a nie Wyspy Brytyjskie. I nie będzie się myliło z Bretończykiem. Super. Będę lansować :) Salomończyk, Mało- i Wielkoantylczyk. Korci mnie Małoantyl, ale to brzmi jak Mały Wentyl. A mieszkaniec Kiribati i Tuvalu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarnobrzeżanin Re: Iworyjczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 09:37 A Saint Lucia, Gwinea-Bissau (nie mylić z Gwineą i Gwineą Równikową), i na koniec hit: co z mieszkańcem kraj o nazwie Wyspy Świętego Tomasza i Książęca? Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Iworyjczyk 18.11.10, 11:31 W procesie ksztaltowania okreslen wazne sa nie tylko etymologia, zasady gramatyczne, logika jezyka, ale przede wszystkim jezykowy obyczaj. Skoro dzis na mieszkanca Wielkiej Brytanii mowimy Brytyjczyk tzn ze jest to forma przyjeta i koniec. Poza tym znaczenie pojec ewoluuje pod wplywem uzytkownikow i utartych nawykow. Ponadto jezyki maja niekiedy na siebie wzajemnie wplyw a wiec angielski "British" oznacza polski "brytyjski". Slowo "Iworyjczyk" jest dzielem jezykoznawcow i zapewne przyjmie sie z powodu braku innych, uzywanych w naszym jezyku form na opisanie mieszkanca Wybrzeza Kosci Sloniowej. Jezykoznawcy nie maja juz takiej mocy sprawczej w przypadku podmiotow nam bliszych geograficznie, kulturowo czy historycznie. Kiedys powszechne w uzyciu bylo slowo "Madziar" na opisanie mieszkanca Wegier, ale mimo ze wciaz jest poprawne powoli zostaje wypierane przez slowo odnoszace sie bezposrednio do nazwy kraju. Zmienia sie wiec obyczaj jezykowy i to co kiedys bylo norma przestaje nia byc. Dotyczy to tez kwestii gramatycznych. Gramatycznie dopuszczalne slowo "Norwedzy" zostalo wyparte przez okreslenie "Norwegowie". Mimo, ze formalnie obie wersje wciaz sa poprawne to coraz wiecej zrodel leksykalnych podaje juz tylko te pierwsza forme. I tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
ten_co_ma_racje eRPeaŃczyk 18.11.10, 11:34 Najgorzej u nas mają chyba obywatele RPA :) Odpowiedz Link Zgłoś
ten_co_ma_racje a obywatele Mongolii? 18.11.10, 11:55 hehe - ci to mają przesrane na starcie :D Odpowiedz Link Zgłoś
ten_co_ma_racje obywatel Bangladeszu i obywatelka? 18.11.10, 21:06 Jak nazwać obywatela Bangladeszu i jego żonę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: obywatel Bangladeszu i obywatelka? IP: *.lukman.pl 18.11.10, 21:15 > Jak nazwać obywatela Bangladeszu i jego żonę? Banglijczyk, Banglijka Odpowiedz Link Zgłoś
ten_co_ma_racje Re: obywatel Bangladeszu i obywatelka? 18.11.10, 21:20 hehe - to bym na to nie wpadł. Jaki my mamy wesoły język - w innych językach chyba nie ma takich problemów z obywatelami dziwnych krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: obywatel Bangladeszu i obywatelka? 23.11.10, 16:20 Odkad pamietam na mieszkancow Bangladeszu mowilo sie Bengalczycy, ale moze szanowni forumowicze wiedza lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: obywatel Bangladeszu i obywatelka? IP: *.lukman.pl 23.11.10, 16:41 > Odkad pamietam na mieszkancow Bangladeszu mowilo sie Bengalczycy, ale moze szan > owni forumowicze wiedza lepiej. Czy lepiej? Ja tego nie wymyśliłem, ale znalazłem w google. Stary Bengal został podzielony między Indie i właśnie Bangladesz, więc nie każdy Bengalczyk jest mieszkańcem Bangladeszu-Banglijczykiem, choć każdy Banglijczyk jest Bengalczykiem? O rany. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: obywatel Bangladeszu i obywatelka? 23.11.10, 16:48 W Bangladeszu narod zwany Bengalczykami wg wiki stanowi 98% ludnosci kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: obywatel Bangladeszu i obywatelka? IP: *.lukman.pl 23.11.10, 16:59 Ale ten sam(?) naród zamieszkuje część Indii. Były tam masowe ruchy ludności związane z powstaniem państwa Pakistan Wschodni, ale miały charakter segregacji religijnej. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Stanik ? :) 19.11.10, 23:40 ka_p_pa napisał: > tak ponoć powinno się nazywać obywatela Wybrzeża Kości Słoniowej. A mieszkańca Stanów (SZA) ? SZAman ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Stanik ? :) IP: *.lukman.pl 20.11.10, 00:20 > A mieszkańca Stanów (SZA) ? SZAman ? :) США, Соединённые Штаты Америки, popraw się. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Stanik ? :) 20.11.10, 00:53 > A mieszkańca Stanów Stanik???? Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarnobrzeżanin Re: Stanik ? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.10, 10:24 Mieszkaniec RPA to Południowoafrykanczyk ale ja sie pytam co z mieszkancem Wysp Świętego Tomasza i Książęcej, kraju w Afryce. Idac droga Iworyjczyka to powinien nazywac sie Saotomańczyk? A co z mieszkańcem Gwinei Równikowej? Samo Gwinejczyk chyba nie jest poprawn bo sa jeszcze Gwinea i Gwinea-Bissau. Wówczas Gwinejczyk Równikowy a w przypadku Gwinei-Bissau Gwinejczyk Bissau? Odpowiedz Link Zgłoś
ten_co_ma_racje Obywatele miast i wiosek. 23.11.10, 08:52 Zakładam pod-temat w tym pasjonującym temacie pt. Obywatele miast i wiosek. Wioski: 1. Pupy 2. Głód Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Obywatele miast i wiosek. IP: *.lukman.pl 23.11.10, 15:45 1. mieszkańcy miejscowości Pupy Spychowianin, Spychowianka, bo Pupy to teraz Spychowo. Zmienili, bo nie wiedzieli jak nazywać mieszkańców. 2. Głód Głodny, głodna:) i podbijam- Swornegacie Krzywe Kolano Bujny Książe Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Obywatele miast i wiosek. 23.11.10, 18:40 Swornegaćczyk (ew. Swornegaciak, Swornegacianin), Krzywokolanin (ew. Krzywokolańczyk, Krzywokolaniec), Bujnoksiężnik :) Podbijam: zwykły, prosty, swojski Anin :) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Obywatele miast i wiosek. 23.11.10, 19:43 Dużo nawędrowałam się po Polsce, więc niejedną fajną nazwę widziałam. Na przykład Skurgwy... Ale co do określenia nazwy mieszkańca, to lepsze będą Górne Wymiary, albo Dolne Wymiary. A najlepsze - Złe Mięso. Jak nazwać obywatela tej wsi? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Obywatele miast i wiosek. 23.11.10, 22:31 Na Wymiary nie trafiłam, ale jest Grupa Górna i Grupa Dolna. Dolnogrupczyk? Dolnogrupianin? Grupodolniec? Złomięsanin. Mieszkaniec Skurgw to jest skurgwiel... Odpowiedz Link Zgłoś
ten_co_ma_racje Re: Obywatele miast i wiosek. 24.11.10, 00:36 yoma napisała: > Na Wymiary nie trafiłam, ale jest Grupa Górna i Grupa Dolna. Ja bym dał - Grupogórec z Grupogórką spotkali Grupodolca z Grupodołką. > Mieszkaniec Skurgw to jest skurgwiel... Hehehe - chyba lepiej być już pupalem albo pupalką :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Obywatele miast i wiosek. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.11.10, 20:02 > Podbijam: zwykły, prosty, swojski Anin :) Sama przyroda odpowiada- Ania i Antoni:) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Obywatele miast i wiosek. 23.11.10, 21:35 No way. Aninianin i aninianka :) Odpowiedz Link Zgłoś