Dodaj do ulubionych

Iworyjczyk

17.11.10, 17:33
tak ponoć powinno się nazywać obywatela Wybrzeża Kości Słoniowej. A mieszkańca Wysp Kanaryjskich? Kajmanów? Wysp Wielkanocnych? O rany.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Iworyjczyk 17.11.10, 18:13
      Kanaryjczyk, Kajmanin, Wyspiarz Wielkanocny :)
      • Gość: ka_p_pa Re: Iworyjczyk IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.11.10, 18:21
        Wyspiarz Wielkanocny :)

Wyspiarz Brytyjski? Nie, Brytyjczyk, więc po prostu Wielkanocnik, chyba.
        a mieszkaniec Wysp Salomona? Małych i Wielkich Antyli? No?
        • yoma Re: Iworyjczyk 17.11.10, 18:27
          Brytyjczyk

dla ścisłości, Wielkobrytyjczyk, bo to oficjalnie jednak Wielka Brytania, a nie Wyspy Brytyjskie. I nie będzie się myliło z Bretończykiem. Super. Będę lansować :)

Salomończyk, Mało- i Wielkoantylczyk. Korci mnie Małoantyl, ale to brzmi jak Mały Wentyl. A mieszkaniec Kiribati i Tuvalu?
          • Gość: Tarnobrzeżanin Re: Iworyjczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 09:37
            A Saint Lucia, Gwinea-Bissau (nie mylić z Gwineą i Gwineą Równikową), i na koniec hit: co z mieszkańcem kraj o nazwie Wyspy Świętego Tomasza i Książęca?
    • klosowski333 Re: Iworyjczyk 18.11.10, 11:31
      W procesie ksztaltowania okreslen wazne sa nie tylko etymologia, zasady gramatyczne, logika jezyka, ale przede wszystkim jezykowy obyczaj. Skoro dzis na mieszkanca Wielkiej Brytanii mowimy Brytyjczyk tzn ze jest to forma przyjeta i koniec.

Poza tym znaczenie pojec ewoluuje pod wplywem uzytkownikow i utartych nawykow. Ponadto jezyki maja niekiedy na siebie wzajemnie wplyw a wiec angielski "British" oznacza polski "brytyjski".

Slowo "Iworyjczyk" jest dzielem jezykoznawcow i zapewne przyjmie sie z powodu braku innych, uzywanych w naszym jezyku form na opisanie mieszkanca Wybrzeza Kosci Sloniowej. Jezykoznawcy nie maja juz takiej mocy sprawczej w przypadku podmiotow nam bliszych geograficznie, kulturowo czy historycznie. Kiedys powszechne w uzyciu bylo slowo "Madziar" na opisanie mieszkanca Wegier, ale mimo ze wciaz jest poprawne powoli zostaje wypierane przez slowo odnoszace sie bezposrednio do nazwy kraju. Zmienia sie wiec obyczaj jezykowy i to co kiedys bylo norma przestaje nia byc.

Dotyczy to tez kwestii gramatycznych. Gramatycznie dopuszczalne slowo "Norwedzy" zostalo wyparte przez okreslenie "Norwegowie". Mimo, ze formalnie obie wersje wciaz sa poprawne to coraz wiecej zrodel leksykalnych podaje juz tylko te pierwsza forme.

I tak dalej.

• ten_co_ma_racje eRPeaŃczyk 18.11.10, 11:34
        Najgorzej u nas mają chyba obywatele RPA :)
    • Gość: hehe wielkanocnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 11:46
      hehe
      • ten_co_ma_racje a obywatele Mongolii? 18.11.10, 11:55
        hehe - ci to mają przesrane na starcie :D
    • ten_co_ma_racje obywatel Bangladeszu i obywatelka? 18.11.10, 21:06
      Jak nazwać obywatela Bangladeszu i jego żonę?
      • Gość: ka_p_pa Re: obywatel Bangladeszu i obywatelka? IP: *.lukman.pl 18.11.10, 21:15

> Jak nazwać obywatela Bangladeszu i jego żonę?
        Banglijczyk, Banglijka

• ten_co_ma_racje Re: obywatel Bangladeszu i obywatelka? 18.11.10, 21:20
          hehe - to bym na to nie wpadł. Jaki my mamy wesoły język - w innych językach chyba nie ma takich problemów z obywatelami dziwnych krajów.
        • klosowski333 Re: obywatel Bangladeszu i obywatelka? 23.11.10, 16:20
          Odkad pamietam na mieszkancow Bangladeszu mowilo sie Bengalczycy, ale moze szanowni forumowicze wiedza lepiej.
          • Gość: ka_p_pa Re: obywatel Bangladeszu i obywatelka? IP: *.lukman.pl 23.11.10, 16:41
            > Odkad pamietam na mieszkancow Bangladeszu mowilo sie Bengalczycy, ale moze szan
            > owni forumowicze wiedza lepiej.

Czy lepiej? Ja tego nie wymyśliłem, ale znalazłem w google. Stary Bengal został podzielony między Indie i właśnie Bangladesz, więc nie każdy Bengalczyk jest mieszkańcem Bangladeszu-Banglijczykiem, choć każdy Banglijczyk jest Bengalczykiem? O rany.
            • klosowski333 Re: obywatel Bangladeszu i obywatelka? 23.11.10, 16:48
              W Bangladeszu narod zwany Bengalczykami wg wiki stanowi 98% ludnosci kraju.
              • Gość: ka_p_pa Re: obywatel Bangladeszu i obywatelka? IP: *.lukman.pl 23.11.10, 16:59
                Ale ten sam(?) naród zamieszkuje część Indii. Były tam masowe ruchy ludności związane z powstaniem państwa Pakistan Wschodni, ale miały charakter segregacji religijnej.
    • mg2005 Stanik ? :) 19.11.10, 23:40
      ka_p_pa napisał:

> tak ponoć powinno się nazywać obywatela Wybrzeża Kości Słoniowej.

A mieszkańca Stanów (SZA) ? SZAman ? :)
      • Gość: ka_p_pa Re: Stanik ? :) IP: *.lukman.pl 20.11.10, 00:20
        > A mieszkańca Stanów (SZA) ? SZAman ? :)

США, Соединённые Штаты Америки, popraw się.
        • minniemouse Re: Stanik ? :) 20.11.10, 00:53
          > A mieszkańca Stanów

Stanik????

Minnie
          • Gość: Tarnobrzeżanin Re: Stanik ? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.10, 10:24
            Mieszkaniec RPA to Południowoafrykanczyk ale ja sie pytam co z mieszkancem Wysp Świętego Tomasza i Książęcej, kraju w Afryce. Idac droga Iworyjczyka to powinien nazywac sie Saotomańczyk?

A co z mieszkańcem Gwinei Równikowej? Samo Gwinejczyk chyba nie jest poprawn bo sa jeszcze Gwinea i Gwinea-Bissau. Wówczas Gwinejczyk Równikowy a w przypadku Gwinei-Bissau Gwinejczyk Bissau?
            • yoma Re: Stanik ? :) 23.11.10, 18:37
              Saotomańczyk jest wporzo
    • ten_co_ma_racje Obywatele miast i wiosek. 23.11.10, 08:52
      Zakładam pod-temat w tym pasjonującym temacie pt. Obywatele miast i wiosek.
      Wioski:
      1. Pupy
      2. Głód
      • Gość: ka_p_pa Re: Obywatele miast i wiosek. IP: *.lukman.pl 23.11.10, 15:45
        1. mieszkańcy miejscowości Pupy
        Spychowianin, Spychowianka, bo Pupy to teraz Spychowo. Zmienili, bo nie wiedzieli jak nazywać mieszkańców.
        2. Głód
        Głodny, głodna:)

i podbijam-
        Swornegacie
        Krzywe Kolano
        Bujny Książe
        • yoma Re: Obywatele miast i wiosek. 23.11.10, 18:40
          Swornegaćczyk (ew. Swornegaciak, Swornegacianin), Krzywokolanin (ew. Krzywokolańczyk, Krzywokolaniec), Bujnoksiężnik :)

Podbijam: zwykły, prosty, swojski Anin :)
          • horpyna4 Re: Obywatele miast i wiosek. 23.11.10, 19:43
            Dużo nawędrowałam się po Polsce, więc niejedną fajną nazwę widziałam. Na przykład Skurgwy...

Ale co do określenia nazwy mieszkańca, to lepsze będą Górne Wymiary, albo Dolne Wymiary.
            A najlepsze - Złe Mięso. Jak nazwać obywatela tej wsi?
            • yoma Re: Obywatele miast i wiosek. 23.11.10, 22:31
              Na Wymiary nie trafiłam, ale jest Grupa Górna i Grupa Dolna. Dolnogrupczyk? Dolnogrupianin? Grupodolniec?

Złomięsanin.

Mieszkaniec Skurgw to jest skurgwiel...
              • ten_co_ma_racje Re: Obywatele miast i wiosek. 24.11.10, 00:36
                yoma napisała:
                > Na Wymiary nie trafiłam, ale jest Grupa Górna i Grupa Dolna.

Ja bym dał - Grupogórec z Grupogórką spotkali Grupodolca z Grupodołką.

> Mieszkaniec Skurgw to jest skurgwiel...
                Hehehe - chyba lepiej być już pupalem albo pupalką :D
          • Gość: ka_p_pa Re: Obywatele miast i wiosek. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.11.10, 20:02
            > Podbijam: zwykły, prosty, swojski Anin :)

Sama przyroda odpowiada- Ania i Antoni:)
            • yoma Re: Obywatele miast i wiosek. 23.11.10, 21:35
              No way. Aninianin i aninianka :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka