Dodaj do ulubionych

Nieroby na garnuszku państwa

26.12.10, 19:19
Pracuję w prywatnej firmie, gdzie każdy zasuwa ile wlezie, co wg mnie jest normalne - chcesz zarobić to musisz coś robić. Wypracowujemy jakieś dobra (akurat jesteśmy firmą produkcyjno-usługową), jest ok. Co miesiąc z pensji państwo odciąga mi grube pieniądze, do tego każdy produkt i usługa obłożone są coraz większymi podatkami. W tym całym wirze pieniędzy które pobiera państwo zastanawia mnie jedno. Czemu do cholery państwo nie zacznie oszczędzać? Akurat siostra żony dostała pracę w "insytucie" (państwowym), będzie tam robić wystawy i zarabiać ok. 3 tys na rękę. Pytałem się jej komu są te wystawy potrzebne, a ona powiedziała że czasem się zdarzy że ktoś przyjdzie i obejrzy, ale przecież to jest nasza kultura, to trzeba kultywować i wystawiać. Wg mnie jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto, po co tworzyć stanowiska ludzi którzy robią coś zupełnie niepotrzebnego? I tak jest w wielu dziedzinach budżetówki w PL, na uczelniach bardzo liczna kadra doktorów (gdzie tytuł nie jest równy poziomowi naukowemu), w instytucjach państwowych masa dyrektorów, kierowników... Wg mnie to są po prostu nieroby na naszym garnuszku, cała rzesza uczciwie pracujących musi zarabiać na nadetatowych ludzi...
Jak wy to widzicie?
Obserwuj wątek
    • 33qq Re: Nieroby na garnuszku państwa 26.12.10, 19:58
      Akurat kultura jest dziedziną na którą nie żal mi pieniędzy, to dzięki niej nie jesteśmy wszyscy discopolowcami w dresach, ale rzeczywiście państwo marnotrawi nieprzebrane fundusze, a głównym powodem tego jest to, że kilka osób dzięki temu ma posady a następonych kilka ma kotrtakty. Identycznie rzecz ma się z samorządami
    • mjot1 na garnuszku 26.12.10, 20:18
      Zawszeć przecie zwolnić się można i...
      Modelką zostań. A jeśliś „pci brzydkiej” jest przedstawicielem, wonczas kreatorem albo innym stylistą. To jest panie posłanie! Patrząc na szmal tam przewalany należy (s)twierdzić, iż są to fuchy fundamentalne dla ludzkości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka