migreniasta 03.01.11, 23:41 Jeden szemrany profesor zza dużej kałuży napisał książkę o tym że Polacy są winni zagładzie żydów. Red. Lis walczył z nim niczym lew. I chwała mu za to. Niestety red. Lis zapomniał o najważniejszym. Wiecie o czym ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kolter-xxl Re: Lis walczył jak lew 03.01.11, 23:48 migreniasta napisała: >Niestety red. Lis zapomniał o najważniejszym. Wiecie o czym ? Ze owa książka zawiera prawdę ? Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 00:06 Nie w tym rzecz. Ta książka zawiera część wysublimowanej prawdy.. wiele półprawd.. i pomija istotne fakty uwypuklając coś czego w gruncie rzeczy nie ma. Red. Lis nie zapytał autora książki o źródło pochodzenia owych skarbów.. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 00:13 migreniasta napisała: > Nie w tym rzecz. Ta książka zawiera część wysublimowanej prawdy.. No a to dobrze czy źle ?? >wiele półprawd.. i pomija istotne fakty uwypuklając coś czego w gruncie rzeczy nie ma. Czego to jakoby nie ma ?? > Red. > Lis nie zapytał autora książki o źródło pochodzenia owych skarbów.. No i ?? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 00:24 On chyba myśli że żydowskie złote zęby które polaczkowie nazywają skarbem żydzi robili ze złota zrabowanego polakom. Ot, prawda w oczy kole... Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 06:49 Jakie zlote zeby? Te byly przez faszystow wykorzystywane. Zydzi zwykle polykali przed przyjazdem do obozu bizuterie. Zwloki do dnia dzisiejszego sie rozlozyly w pyl, zloto zostalo. Powinnismy sie tez zastanowic na glebszym przeslaniem. Skoro jest tyle zlota po ofiarach holocaustu, to chyba niezle im sie pochodzilo w tej podlej i antysemickiej Polsce.. Dlaczego ciagle glosi sie cos innego? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 07:25 Mam już serdecznie dosyć tych ciągłych uwalanek o żydach, holokauście, złocie i kto komu co jeszcze jest winien (to nie do Ciebie osobiście lepian, to takie podsumowanie tej gałązki). Tak naprawdę ten temat nie powinien już nikogo obchodzić, poza kilkoma historykami piszącymi doktoraty, których nikt nigdy nie przeczyta. Po jaka cholerę idzie to do telewizji, gdzie bezradny Lis uwija się jak lew (wolałbym, żeby został lisem, bo na lwa nie ma wystarczających rozmiarów), a wszystko razem jest nieciekawe (domyslam się, bo nie oglądałem). Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Lis walczył jak leff przez dwa ef 04.01.11, 12:26 Każdy ma dosyć ale ktoś odgrzewa temat z uporem maniaka.Komuś na tym zależy by Polaków postrzegać jak żydożerców. Jeśli trzeba się będzie licytować to czym były czasy stalinowskie w wykonaniu żydów-zemstą za holokaust? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Lis walczył jak leff przez dwa ef 04.01.11, 12:44 Raczej to my sami boimy się własnego cienia i na kretyńskie zarzuty reagujemy bezsensowną obroną, czyli dodatkowym nagłaśnianiem zarzutów. Jeżeli Grass dopatrzył sie problemu, którego nie ma, to niech sobie za własne pieniądze wynajmie sale wykładowcze i tam poprzemawia do takich, co będą chcieli go słuchać (wielu nie znajdzie). Nie rozumiem dlaczego za darmo udostepnia się mu czas w polskiej tv. I na pierwszy front wysyła lisa wybudzonego z zimowego snu. Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: Lis walczył jak leff przez dwa ef 04.01.11, 13:06 true piwi. ja tez nie oglądałem i nie rozumiem po jaką cholere kto kolwiek to ogląda i jeszcze potem przekleja tutaj. generalnie forum o społeczeństwie jest dywersją religijno swiatopoglądową. o tym ja się ludzie bawili albo nie bawili na sylwestra 10/11 stąd sie nie dowiem, a to akurat byłoby jak najbardziej a propos. gdybym nawet cos rozpoczał na ten temat, to mam wrazenie ze zjechałoby z trzema wpisami. cała para idzie na roztrzasanie wielowątkowej przeszłości. czytając wynurzenia i zajawki rocznicowców /to taki odłam ortodoksyjny/ nabieram pogardy do historii. nie wiem czy słusznie, ale tak to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 08:00 lepian4 napisał: Skoro jest tyle zlota po ofiarach holocaustu, to chyba niezle im sie pochodzilo > w tej podlej i antysemickiej Polsce.. Dlaczego ciagle glosi sie cos innego? No albo zastanów się czemu oni wiedzieli ze maja owe złoto połykać ? czy nie aby nauczeni doświadczeniem wiecznych pogromów ,zabójstw i grabieży ze strony katolickich sąsiadów ! Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 12:38 Wlasnie ze wzgledu na sasiadow zbiegli do Polski, ktora gwarantowala im wolnosc wyznania, wolnosc slowa... Zydzi moze nie byli rozpieszczania, ale inni obywatele RP nie mieli tez lepiej. Zamiast to docenic, znajda sie zawsze jakies lajzy, ktore beda zareczac, ze bylo inaczej i do usranej smierci beda recytowac rasistowskie bajki o polskim antysemityzmie. O dosiwadczeniu pogromow porozmawiaj tez lepiej ze swoimi towarzyszami z Kraju Rad. Polska nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci za wasze patologie! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 16:39 lepian4 napisał: > Wlasnie ze wzgledu na sasiadow zbiegli do Polski, ktora gwarantowala im wolnosc > wyznania, wolnosc slowa... Zydzi moze nie byli rozpieszczania, ale inni obywat > ele RP nie mieli tez lepiej. > Zamiast to docenic, znajda sie zawsze jakies lajzy, ktore beda zareczac, ze byl > o inaczej i do usranej smierci beda recytowac rasistowskie bajki o polskim anty > semityzmie. Żłobie łachy nikomu nie robicie zarabiali więcej od was oszołomów katolickich i więcej z tego tytułu miało państwo więc za darmo nic nie mieli No tak a sponsor radia maryja kobylańskina handlu ropa dorobił się pierwszych pieniędzy . > O dosiwadczeniu pogromow porozmawiaj tez lepiej ze swoimi towarzyszami z Kraju > Rad. Polska nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci za wasze patologie! Ty znowu na tej "łaźni " biedaku chyba łyknęłaś środków dezynfekujących :(( Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 16:55 Towarzuszu, zdecydujcie, sie: albo zydzi byli biedni, bo wredni Polacy im na nic nie pozwalali, albo byli bogaci, bo z natury madrzejsi. Ambiwalencja syjonistycznej propagandy nie moze byc objawiona prawda! Gdzie my Q.M. zyjemy!? W Strefie Gazy?! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 17:02 lepian4 napisał: > Towarzuszu, zdecydujcie, sie: albo zydzi byli biedni, bo wredni Polacy im na ni > c nie pozwalali, albo byli bogaci, bo z natury madrzejsi. Ano rożnie to bywało herr SS-Schütze. Ambiwalencja syjonistycznej propagandy nie moze byc objawiona prawda! Gdzie my Q.M. zyjemy!? W Strefie Gazy?! Ano każdy wyśpi się tak jak sobie pościeli . Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 17:08 Ty na tych komunistycznych trupach masz zajebisty sen! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 17:11 lepian4 napisał: > Ty na tych komunistycznych trupach masz zajebisty sen! Naćpany znowu tu buszujesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 17:19 Nie, wdlalem sie w dyskusje z komunistycznym gumisiem! Z trudem dopasowuje sie do twojego niskiego poziomu. Sorry, jesli ciebie swa nieumiejetnoscia samooglupienia zawiodlem. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 18:57 lepian4 napisał: > Nie, wdlalem sie w dyskusje z komunistycznym gumisiem! Z trudem dopasowuje sie > do twojego niskiego poziomu. Sorry, jesli ciebie swa nieumiejetnoscia samooglup > ienia zawiodlem. Widzisz prymitywny pseudo katoliku jak wychodzi z ciebie ta prymitywna wiara w to ze kto nie z wami to komuch :)) serwują wam tą wiedzę z opłatkiem komunijnym ? Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 19:27 Kto nie z wami, to SS Schütze! Juz zapomnieliscie towarzyszu? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 21:10 lepian4 napisał: > Kto nie z wami, to SS Schütze! Juz zapomnieliscie towarzyszu? Ano moher brachu kto za łuki triumfalne budowane 390859 lat temu sowietom nienawidzi całej nacji żydowskiej to zwykły ksenofobiczny ułom umysłowy . Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 00:26 dobra.:) 3:0 dla Ciebie. O rewanż poproszę na Walentynki. Ok ? A tak swoją drogą to dlaczego się ze mną spierasz. Napisałam że tam już w gruncie niczego nie ma. Wszystko odkopane:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 07:56 migreniasta napisała: > dobra.:) 3:0 dla Ciebie. O rewanż poproszę na Walentynki. Ok ? A tak swoją dro > gą to dlaczego się ze mną spierasz. Napisałam że tam już w gruncie niczego nie > ma. Wszystko odkopane:-) Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 14:16 Rozumiem, że czytałaś książkę i znasz pochodzenie? Dziwna rzecz, że z Grossem w większości zgadzał się profesor siedzący na sali, a fakt wygrzebywania fantów potwierdzili naoczni świadkowie. Znowu jesteśmy świadkami spisku żydowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 03:24 Dużo wiesz o książce, która jeszcze nie została wydana... O wykopkach pod Treblinką pisano parę lat temu. Czytałem o tym w "Angorze". Rozumiem, że uważasz, że ludzie, którzy grasowali na zwłokach zabitych Żydów to nie byli Polacy albo że nie robili nic złego? Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 06:41 Naczelnika krakowsiego Getta przez pomylke wyslano do Oswiecimia. Wczesniej przekupil wszystkich Niemcow. Nie zdazyl porzadnie wysiasc z wagonu kolejowego: jego krajanie, ktorych zlupal z pieniedzy i zlota, i pomimo tego poslal do gazu, rozszarpali go zywcem. Dzis juz raczej nie mozesz grasowac na zydowskich zwlokach, bo z tych niewiele juz zostalo. Klasyczne grasowanie na zwlokach masz w Izraelu. Tam na arabskim cmentarzu buduje sie Muzeum Tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 07:58 lepian4 napisał: > Naczelnika krakowsiego Getta przez pomylke wyslano do Oswiecimia. Wczesniej prz > ekupil wszystkich Niemcow. Nie zdazyl porzadnie wysiasc z wagonu kolejowego: je > go krajanie, ktorych zlupal z pieniedzy i zlota, i pomimo tego poslal do gazu, > rozszarpali go zywcem. No popatrz a ty z tego powodu ich wszystkich patologicznie wprost nie znosisz :) > > Dzis juz raczej nie mozesz grasowac na zydowskich zwlokach, bo z tych niewiele > juz zostalo. > Klasyczne grasowanie na zwlokach masz w Izraelu. Tam na arabskim cmentarzu budu > je sie Muzeum Tolerancji. Ahaa a może pokaż mi miejsce w tym kraju z tak długoletnią historią w którym nie ma jakiś zwłok zakopanych !! Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 12:38 Mam ci pokazac przez google, czy sie tam wybierzemy razem? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 07:13 Lis to choć człowiek obyty, to jednak mało inteligentny, nawet jeżeli potrafi wcielić się w lwa, to poza rozdziawianiem paszczy, będzie nieskuteczny. Może lepiej gdyby zaczął wcielać się we lwicę, bo te osiągają cel. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 13:19 Bardzo mi się podoba ta wypowiedź.... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 07:28 migreniasta napisała: > Jeden szemrany profesor zza dużej kałuży napisał książkę o tym że Polacy są > winni zagładzie żydów. Jeżeli tak napisał, to należało przeprosić go za partactwo i na tym zakończyć dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 13:21 A potem przeprosić w imieniu całego narodu za to co on domniemuje a co powtarzane wielokrotnie staje się objawioną prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 12:57 Kropka, moze najpierw przeczytaj ksiazke, a dopiero potem wypowiadaj sie na jej temat. Nie zgodze sie tez ze stwierdzieniem Piwiego, ze tylko historycy robiacy doktoraty powinni sie tematyka zajmowac. Antysemityzm jest zjawiskiem w naszym spoleczenstwie wciaz zywym. Poza tym ludzie maja prawo interesowac sie czym sobie chca, a historia jest - moim zdaniem - jedna z ciekawszych dziedzin. Znajomosc historii, to truizm, pozwala lepiej zrozumiec terazniejszosc i przewidywac przyszlosc. Wszystko wynika z czegos i nic nie jest takie proste jak sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 13:06 Owszem historia może byc ciekawa, ale w wykonaniu ludzi co mają o niej pojęcie, są rzetelni i potrafią wiedzę ciekawie przekazywać. Nie oglądałem programu, ale jeżeli obracał sie wokół Lisa i profesora zza oceanu, to żaden z powyższych warunków nie był spełniony. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 13:10 Wybacz, ale wolnosc dyskusji dotyczy wszystkich ludzi bez wyjatku, a nie tylko tych co maja doktoraty. Poziom wiedzy jest rozny, tak jak poziom inteligencji, ale mnie nie interesowalby swiat, w ktorym tylko najbardziej inteligentni maja prawo glosu, a reszta morda w kubel. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 13:19 Nie chodzi ani o cenzure ani o zamykanie komukolwiek ust, ale nie widze najmniejszego powodu, aby polska telewizja publiczna (domyslam się że tam był program, bo Lis udziela sie tylko w publicznej), za pieniądze z powszechnego abonamentu, oddawała mikrofon ludziom, którzy krzywią fakty (Grass), przez co skłócają widzów (okazuje się, że nie tylko) i rozpowszechniają fałszywe mniemanie o nas, które nie może być w naszym interesie. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 13:24 Ja mam inna, szersza ocene Grossa. Napisalem w swoim watku, ze popelnia bledy merytoryczne, mozna chyba tez powiedziec, ze nieco manipuluje faktami, ale moim zdaniem swoja ksiazka Sasiedzi wyswiadczyl temu zindoktrynowanemu historycznie spoleczenstwu gigantyczna przysluge. Po prostu gigantyczna. I dzis obok zalosnych postaw bogoojczyznianych w rodzaju Girzynskiego, mamy cala armie ludzi myslacych racjonalnie i majacych potrzebe by zglebiac prawde, a nie mity. To co sie wydarzylo wokol Sasiadow bylo przelomowe i bezprecedensowe, i posunelo nasze spoleczenstwo na drodze ku dojrzalosci o lata swietlne. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 13:35 Z tego wynika ,że Polacy brali udział w holokauście tylko z pobudek jubilerskich a ja domniemuję,iż tych pobudek było więcej. Jeśli dobrze rozumiem definicję holokaustu to zakładam,że jego celem była eliminacja żydów jako narodu. Tego pan wielkie G. nie udowodnił. Ponoć wtedy była wojna i każdy chciał przetrwać. Stosunki sąsiedzkie polsko-żydowskie układały się wielopłaszczyznowo. Kilka orderów SPRAWIEDLIWY WŚRÓD NARODÓW ŚWIATA też dostaliśmy.... a wujaszek Sam nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 13:41 Z czego co wynika? Nie nadazam za Twoja interpretacja. Ksiazka Sasiedzi opowiada o jednym z kilku pogromow na Zydach, ktore mialy miejsce w Ziemi Łomzynskiej w latach 41-43. Ksiazka ta ma charakter monografii. Inne monografie jakos nie wzbudzily tylu emocji co wlasnie ta, na ten konkretny, trudny dla nas temat. Ale dojrzali ludzie z dojrzaloscia to swoje katharsis przeszli. I dzis w srodowiskach polskich intelektualistow panuje przekonanie, ze ksiazka ta miala pozytywny wplyw na nasza swiadomosc o nas samych i o naszej niedawnej historii. I to z "tego" wynika, a to co Ty sobie dopowiadasz do tego, to Twoj problem. Ksiazka w zadnym miejscu nie formuluje tezy, ze Polacy sa pomyslodawcami i glownymi wykonawcami Holocaustu. Stwierdza tylko fakt, ze czesc Polakow, biorac udzial w pogromach Zydow, sila rzeczy do realizacji niemieckiego planu eksterminacji Zydow dolozyla swoja cegielke. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 13:51 Dla mnie postawa w rodzaju - nie rozmawiajmy na trudne tematy - jest dziecinna i jest cecha dzieci albo ludzi niezwykle prostych, zebym nie powiedzial, ze prymitywnych. Gross nie jest historykiem, ale to on mial odwage w tak konkretny sposob poruszyc ten temat. Zaden historyk polski tej odwagi wczesniej z taka konsekwencja nie wykazal, mimo, ze oczywiscie pojawialy sie publikacje, w tym monografie, np na temat pogromu krakowskiego, pogromu kieleckiego czy okolicznosci smierci wielu uciekinierow z obozu w Sobiborze. Ale to wszystko krazylo wylacznie w srodowisku historykow i wydawane bylo w malym nakladzie, dokladnie tak jak postulowac Piwi. Tymczasem przecietny zwykly Polak czesto nie mial pojecia o tej czesci naszej historii i zyl w blogim przeswiadczeniu, ze Polacy nigdy swojej niewinnosci nie stracili, pozostali sumieniem i mesjaszem narodow. Ten zaklamany obraz przeszlosci i tak by zostal predzej czy pozniej obalony, ale lepiej predzej niz pozniej, bysmy mieli czas sie z tego syfu otrzepac i rozwijac sie jako narod dalej, w duchu prawdy, uczciwosci i przyzwoitosci. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 13:57 klosowski333 napisał: > Dla mnie postawa w rodzaju - nie rozmawiajmy na trudne tematy - jest dziecinna > i jest cecha dzieci albo ludzi niezwykle prostych, zebym nie powiedzial, ze pry > mitywnych. To nie jest temat trudny, to jest temat krzywdzący, bo bazujący na wycinkowych faktach. Tak to można szybko skonstruować trudne tematy np. o żydach. Chcemy babrać się w takich trudnych tematach? Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 14:28 żeby cokolwiek wyjaśnić, trzeba ustalić fakty, widzę, że w imię świętego spokoju wolicie wiedzę nt faktów zamieść pod dywan. A może jednak jest tak, że wycinek, ten akurat dość niemiły dla naszego samopoczucia i mitu supernarodu, powinien być wyjaśniony, kto inny wyjaśnia inny wycinek i dopiero wtedy mamy prawdziwy obraz tego, co się zdarzyło? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 14:34 33qq napisał: > A może jednak jest tak, że wycinek, ten akurat dość niemiły dla naszego > samopoczucia i mitu supernarodu, powinien być wyjaśniony, kto inny wyjaśnia > inny wycinek i dopiero wtedy mamy prawdziwy obraz tego, co się zdarzyło? Po pierwsze wspomniany mit pokutuje juz tylko w kręgach, z których nikt go już nie wypleni, po drugie Gross, przy jego sposobie widzenia, doboru faktów, oraz sposobie konstruowania bardziej lub mniej dopowiedzianych zarzutów, nie jest dobrym kandydatem do wypełniania tej misji. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 14:37 Ale jak sie okazalo byl jedynym, ktory ja realnie zapoczatkowal. I dzis jestesmy milion kilometrow dalej w procesie oczyszczania sie z syfu i dorastania do rangi nowoczesnego dojrzalego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 14:51 w takim razie na papieża za zasługi dla ludzkości i dajmy juz spokój z postacią w sumie nieważną. Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez polska -normalna kraj 04.01.11, 15:09 a tak z innej beczki kloss, czy kiedykolwiek, gdziekolwiek w europie ktokolwiek nie bedacy polakiem zarzucił ci jakis polski brud. ja nie wiem , ale chyba nie spotykam samych wazeliniarzy, a rozmawiam przy trunkach mozna powiedziec na bieżąco z niemcami, brytami, szwedami, amerykanami, czechami i zaden wspołczesny nie wpiernicza mi odpowiedzialności za holocaust, bo tez i nic nie wie o pogromach, nie wie tez ze lisowszczycy, to była taka kompania, ze chłopaki od napoleona , to pluszowe misie. słowem mało to kogo obchodzi w rzeczy samej na dzień dzisiejszy. co mi sie wydaje chore, to ze w polsce jest zbyt duzy nacisk na nauke i grzebanie sie w historii nadwiślańskiej. nalezy odwrócic poroporcje i zacząć edukację o przeszłości od historii powszechnej i dopiero na tym tle rysować przeszłośc społeczną od bałtyku do tatr czy też do dniepru. wtedy dopiero widać, ze róznie bywało, ale gdzie indziej wszelkiego sku...syństwa było tyle, ze się nie ma co pocić i udowadniac , że polska to nie wyrwa kulturalna tylko normalna kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: polska -normalna kraj 04.01.11, 15:17 Coz, mnie jakos tak trafilo, ze spotkalem wielu milosnikow historii, zwlaszcza podczas pobytu na antypodach (byli to glownie Niemcy, Czesi i Francuzi). I niestety watek antysemityzmu polskiego czasem sie pojawial, co nie znaczy, ze ja np Niemcow nie pytalem o ich przedwojenny antysemityzm. To byly spokojne, dosc rzeczowe rozmowy, bez drwin i szykan. Poza tym masz racje - pkt widzenia zalezy od pktu siedzenia. Wszystkie narody maja cos za uszami, ale tez te dojrzalsze umialy sie ze swojej przeszlosci rozliczyc. Swoje katharsis przezyli Francuzi w temacie zbrodni w Algierii, Anglicy w temacie zbrodni w Indochinach, o Niemcach nie wspominajac. Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: polska -normalna kraj 04.01.11, 15:26 wogle , to my sie powinni spotkac i pogadac jak ludzie. a poza tym , to jeszcze coś mi sie nasunęło. nie wspomniałem, ze spotykam tez moskwian. jeden mój kolega przy wódce zaczął moskwicza wypytywac o jego wiedze na temat lat czterdziestych ubiegłego stulecia i nie mógł uwierzyc, ze on tylu rzeczy nie wie a po studiach. nie mogłem mu wytłumaczyć, ze warszawiacy i moskwianie widza historię jak w lustrze w pewnym sensie. u nas sie jeszcze komus włos jeży, ze ukraińcy czczą tarasa szewczenkę, a dla nas podboje wschodnie to duma i chwała. nie potrafimy przejść do tych dyskusji z dystansem jak anglicy z francuzami. oni maja juz z tego beke. francuzi gadaja na brytów a bryci na francuzów wszystko na śmieszno. tu jeszcze jest strasznie serio. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: polska -normalna kraj 04.01.11, 15:36 klosowski333 napisał: > Wszystkie narody maja cos za uszami, ale tez te dojrzalsze umialy sie ze swojej > przeszlosci rozliczyc. Tak??? A jak te rozliczenia wyglądały, bo poza cieńkimi przepraszam i po jednym zdaniu w podręcznikach szkolnych, do żadnych wiekszych rozliczeń w żadnym dojrzalszym kraju nigdy nie doszło. Nie widzę powodu, abyśmy tylko my się biczowali nieustannie za najwieksze podłości tego świata, nie dajmy sie zwariować i bierzmy przykład z tych dojrzalszych. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: polska -normalna kraj 04.01.11, 15:57 A zyles kiedys w innym kraju, ze tak autorytarnie ferujesz opinie? Skad wiesz jakie debaty historyczne przetoczyly sie np przez Francje? Mam wrazenie, Piwi, ze funkcjonujesz pod jakims kloszem. Nie masz ochoty o pewnych rzeczach dyskutowac czy pewne rzeczy dostrzegasz, wiec wydaje sie Tobie, ze i wszyscy inni ludzie na swiecie ich nie dostrzegaja. Tymczasem ludzie maja rozne percepcje. Debata nt zbrodni Francuzow w Algierii przetoczyla sie przez Francje juz w latach 80-tych po opublikowaniu kilku biografii bylych oficerow wywiadu. Nastepna fala publikacji zmiotla dobre samopoczucie Francuzow w latach 90-tych, gdy obok dyskusji nt roli rzadu Vichy w eksterminacji Zydow opinia publiczna dowiedziala sie o praktykach stosowanych w Algierii przez wywiad francuski. Oficjalnie tortury sa we Francji zakazane od czasow rewolucji francuskiej, ale w Algierii nikt sie tym nie przejmowal. Torturowano partyzantow, ale tez czlonkow ich rodzin, oraz Francuzow sprzeciwiajacych sie terrorowi np dziennikarzy. Pamietam jedna z relacji, gdy general pisal, ze po "przesluchaniach" wiezniowie byli w takim stanie, ze jedyne co mozna bylo zrobic, to ich dobic. Nasza debata o Jedwabnem to byl maly pikus przy aktyywnosci obywatelskiego licznych srodowisk francuskich w trakcie ich debat historycznych. I tam nikt nie mowil, ze to niepotrzebne. Twoje nastawienie, Piwi, jest dla mnie szokujaco niezrozumiale. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: polska -normalna kraj 04.01.11, 16:15 klosowski333 napisał: > Debata nt zbrodni Francuzow w Algierii przetoczyla sie przez Francje juz > w latach 80-tych po opublikowaniu kilku biografii bylych oficerow wywiadu. > Nastepna fala publikacji zmiotla dobre samopoczucie Francuzow w latach 90-tych, > gdy obok dyskusji nt roli rzadu Vichy w eksterminacji Zydow opinia publiczna > dowiedziala sie o praktykach stosowanych w Algierii przez wywiad francuski. I na takie debaty zgadzam sie również w Polsce. Debaty, których podstawą będzie publikacja życiorysów byłych polskich oficerów wywiadu. Na debaty wokół wyrywkowych zdarzeń, w których uczestniczył jakis bliżej nieokreslony, bezimienny, prosty niepismienny lud, w czasach, gdy polskie władze nie funkcjonowały, mówię zdecydowane, nie. Takie debaty nie wyjasniają niczego, a jedynie niesłusznie oskarżają. A propos i czym sie skończyły te francuskie debaty? Zapewne imiennym, choc i tak jedynie moralnym oskarżeniem pod adresem owych kozłów ofiarnych, wspomnianych oficerów, bo naród francuski, w co przecież nikt nie wątpi, nigdy o niczym nie wiedział, był nieskazitelny i zawsze walczył o wolność. Rozumiesz różnicę? Polskie debaty nie mają zadania szukać konkretnych winnych, ale sa zaprogramowane na udzielenie narodowej zgody, że wszyscy jesteśmy antysemitami, a wina jest wspólna. I temu też mówię moje zdecydowane, nie. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: polska -normalna kraj 04.01.11, 16:23 A ja jestem za tym, by takie debaty mialy miesce. Okaze sie wreszcie, ze bracia Bieleccy- zydzi pod przybranym polskim nazwiskiem Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: polska -normalna kraj 04.01.11, 16:31 Niech każdy robi porządek we własnym burdelu, na tym zajedziemy najdalej. Problemy społeczności żydowskiej, to nie nasz problem i nie nam je rozstrzygać, tak jak niech Żydzi, chocby tylko ci z pochodzenia, też niech się od nas odwalą i od naszych spraw. Inaczej nigdy niczego nie wyjaśnimy, a jedynie będziemy skakać sobie do oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: polska -normalna kraj 04.01.11, 16:41 A czemu Polacy zydowskiego pochodzenia maja sie odwalic od spraw polskich? Ty jestes czystym aryjsko etnicznym Polakiem, ktore polskie korzenie siegaja Adama i Ewy? Nie spodziewalem sie, Piwi, ze zejdziesz na taki poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: polska -normalna kraj 04.01.11, 16:48 klosowski333 napisał: > A czemu Polacy zydowskiego pochodzenia maja sie odwalic od spraw polskich? Nie od polskich, ale od polskich i jednoczesnie drażliwych. Każdy niech sie zajmie sobą, a ci, których tozsamość jest skomplikowana, dla dobra sprawy w ogóle powinni siedzieć cicho. Nie sądzę abym wymagał za wiele, bo robienie porządku w narodowych brudach nie należy moim zdaniem do podstawowych wolności współczesnego człowieka. To są tematy delikatne i tak nalezy je traktować. Profesor Gross o tym zapomniał, a ja nie wyrażam zgody, aby jemu w jego działaniach pomagać. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: polska -normalna kraj 04.01.11, 17:08 lepian4 napisał: > A ja jestem za tym, by takie debaty mialy miesce. Okaze sie wreszcie, ze bracia > Bieleccy- zydzi pod przybranym polskim nazwiskiem Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: polska -normalna kraj 04.01.11, 17:38 Trzeba być realistą, dzisiaj Kobylańskiemu niczego się nie udowodni, a odgrzewanie tej sprawy to zachęta do łatwych choć fałszywych uogólnień, na które tylko czekają ci co nie są nam życzliwi. Nie ma ich wielu i nie stanowią oni żadnego zagrożenia, ale po co rzucać im żer? Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: polska -normalna kraj 04.01.11, 16:38 Nie, francuskie debaty wprowadzily cos co konserwatywny przeciez Le Monde nazwal "pokora". Musialbys sie tematowi blizej przyjrzec by zrozumiec jakim ogromnym spolecznym echem odbila sie ta debata we Francji. Nasze Jedwabne bylo przetrawione glownie wsrod inteligencji, podczas gdy Francja ma znacznie bardziej aktywne obywatelsko spoleczenstwo, wiec i konsekwencje byly duzo bardziej ogolnospoleczne. Francja sie zmienila, mity upadly, niektorzy przyjeli to z szokiem i niedowierzaniem. Z kolei Niemcy sa drugim tak wyrazistym przykladem. Dla nich ich historia jest rodzajem traumy. Oni sie ciagle ucza o tym, ze ich dziadowie byli zbrodniarzami. Maja nieporownywalnie wiecej na sumieniu niz my, wiec i ich droga byla duzo bardziej wyboista. Ale konsekwentnie nia podazali i dzis najmlodsze pokolenie zyje - co nie jest chyba okolicznoscia idealna - w cieniu jakby takiego moralnego kompleksu. Istnieje tez jakby strach przed wywolaniem starych demonow zwiazanych z historyczna wojownicznoscia Niemcow, potrzeba ekspansji i dominacji. W Polsce nt Niemcow pokutuja bardzo dyletanckie opinie. Po pierwsze Niemcy to bardzo zlozone i zroznicowane spoleczenstwo. Inne mentalnie w Bawarii, zupelnie inne w zachodniej Saksonii. Czasem do polskiej prasy przedostaja sie jakies glupiutkie artykuliki o tym, ze Niemcy rzekomo nie maja pojecia o tym co sie dzialo podczas IIWS, a w bawarskich szkolach rzekomo uczy sie dzieci, ze to Niemcy byli ofiarami Hitlera. To sa brednie albo jakies spostrzezenia wyrwane z kontekstu, dobre dla prostych ludzi, ale nie dajace sie obronic w powazniejszej, bardziej analitycznej debacie. Faktycznie Niemcy karmieni sa poczuciem winy od malego i sa nim niemal przygnieceni. Nawet najmlodsi, weseli, rozbrykani studenci maja jakies opory by mowic o IIWS. Gdy zolnierze bundeswehry pare lat temu po raz pierwszy od konca wojny zostali wyslani za granice, to wszedzie pojawialy sie glosy pelne lekow graniczacych z zabobonami. Dla nich IIWS jest niesamowita lekcja pokory. Nie znam drugiego takiego przypadku. Japonczycy nawet odrobine sie do tego poczucia winy za zbrodnie na pacyfiku i w Chinach nie zblizyli, sa aroganccy, maja poczucie wyzszosci nad innymi narodami Azji. Sa jak Niemcy przed wojna. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: polska -normalna kraj 04.01.11, 16:59 Właśnie, Niemcy to kolejny ciekawy temat. Chociaż to oni zorganizowali cały holokaust zatwierdzony na najwyższym państwowym szczeblu przez demokratycznie wybrane władze, to po przegranej (nie aż tak bardzo) wojnie, przyjęły ten fakt do wiadomości, są niewielkie wzmianki w ich podręcznikach i koniec. Nikt nie powie, że Niemcy to antysemici. Debat na rzeczony temat też nie ma ani nigdy nie było. Nie widzę więc powodu, aby to Polacy mieli dobrowolnie zgodzić się na jedynych antysemtów w Europie. Nie róbmy z siebie idiotów, do tego własnymi rękami. A Gross niech sobie swoje odkrycia wykłada w swojej Ameryce. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 13:51 klosowski333 napisał: > I dzis w srodowiskach polskich intelektualistow panuje przekonanie, ze ksiazka > ta miala pozytywny wplyw na nasza swiadomosc o nas samych i o naszej niedawnej historii. na moją świadomość nie, więc niech każdy mówi za siebie. I bez tej książki wiedziałem, że człowieka od zwierzęcia różni tylko to, że więcej może. I tylko od warunków zależy ilu dwunożnych konkurentów i w jaki sposób zagryzie. Prawda to może dla niektórych smutna, ale dotyczy w równym stopniu wszystkich, także naród reprezentowany przez prof. G. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 14:03 Piwi, sa rozne skale zezwierzecenia. Niektore narody wykazuja mniejszy jego stopien niz Polacy z czasow IIWS. A niektore byc moze wiekszy, ale to niech one sie ze swoich grzechow rozliczaja. Gross nie reprezentuje narodu zydowskiego, Piwi. Widze, ze tez masz antysemicka maniere by tych, ktorzy uwazaja inaczej niz Ty nazywac Zydami. Matka Grossa to etniczna Polska, ojciec Grossa to Polak zydowskiego pochodzenia, calkiem zasymilowany, a wiec Polak w nie mniejszym stopniu niz Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 14:20 klosowski333 napisał: > Widze, ze tez masz antysemicka maniere by tych, ktorzy uwazaja inaczej niz > Ty nazywac Zydami. To źle widzisz i zastosowałeś argument, którego nie lubię. Nieważne jakiej narodowości jest Gross, ale słowo Żyd ma u Ciebie najwidoczniej pejoratywne znaczenie, bo jak inaczej zrozumieć Twoje zdanie, które przytoczyłem. Ja nie widzę naduzycia w przypisaniu kogoś do narodowości żydowskiej, jeżeli ten ktoś miał ojca Polaka żydowskiego pochodzenia. No chyba, że ten ktos sobie nie życzy, wtedy to co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 14:25 Gross o sobie mowi - ja, Polak - zwlaszcza w prasie anglojezycznej. Ostatnio w wywiadzie dla Jerusalem Post. I to mi wystarczy. Swoja droga jego matka tez po 68 uciekla z Polski, bo sumienie jej nie pozwalalo ze spokojem obserwowac poczynan Moczarowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 14:35 Paradoksalnie dzieci tych, ktorzy z uczuciem ulgi opuszczali Polske w kierunku Izraela, masowo wyrabiaja sobie polskie obywatelstwo: bo sumienie im nie pozwala ze spokojem obserwowac poczynan ich krajan. Polski paszport nie umniejszy cierpien Palestynczykow, ale w ten sposob mozna uniknac sluzby zasadniczej w na wskros kryminalnym wojsku. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 14:51 Hahaha. Wiekszosc wypedzonych po 68 wcale nie trafila do Izraela. Wielu osiadlo np w Szwecji, bo chcieli miec blizej do Ojczyzny, a inni w USA zwiazali sie, o ironio, ze srodowiskami polonijnymi. Jezeli wierzysz, ze ci co dotrwali w Polsce do 68 roku czuli sie Zydami, to sie grubo mylisz. Oni sie wlasnie od wladz dowiadywali, ze nie sa Polakami i maja stad spieprzac, z jedynej Ojczyzny jaka mieli. Ci polscy Zydzi, ktorych zydowskosc byla wciaz silna, juz dawno przed 68 rokiem opuscili kraj. W 1968 wypedzano z Polski polskich Polakow, bardziej polskich niz my tutaj, bo znacznie lepiej wyksztalconych (prawie wszyscy dorosli mieli nie tylko wyksztalcenie wyzsze, ale tez tytuly doktorskie i profesorskie). Ich stosunek do Polski byl jednoznaczny. I nagle, ludzie o mentalnosci robotniczo-chlopskiej oznajmiaja im, ze maja sie wynosic, bo nie sa Polakami. Szok totalny. Swietnie opisuje to Grynberg, ale jest mnostwo innych relacji, zwlaszcza osob, ktore wowczas mialy nascie lat. One czesto nawet nie wiedzialy, ze maja jakies zydowskie pochodzenie. Wyobraz sobie, Lepian, ze to do Ciebie przychodza, mowia, ze nie jestes prawdziwym Polakiem i masz tydzien na spakowanie sie i zalatwienie wszystkich spraw. Co czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 15:05 Nie tylko za wcześniejsze zbrodnie, ale również za 68 rok nie biorę na siebie żadnej odpowiedzialności, nawet żeby dziesięciu Grossów i Grynbergów chciało mi ją wmówić. Znów powołuje sie na szkolną wiedzę, że po przegranej w 1939 roku wojnie, aż do roku 1989, znajdowalismy się pod obcą okupacją. Prawda, że jej uciążliwość miała w różnych okresach różne nasilenie, ale to nie zmienia faktu, że za decyzje władz w tym okresie, nie sposób winić Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 15:42 Towarzysz, Salomon Morel burzy dramatycznie twa utopijna wizje wyksztalconych zydow. Tych wyksztalconych faktycznie w Polsce nigdy nie brakowalo, ale byl to przejaw niezwyklej tolerancji wobec zydow, ktora dzis nazywa sie dla niepoznaki antysemityzmem. Polska moze nie gwarantowala dobrobytu, swobodny dostep do wyksztalcenia, wolnosc wyznania, slowa, byly gwarantowane wszystkim. Warto o tym wiedziec, nim pie...ie sie publicznie gafe a la Gross. Bez sensu jest tez w kontekscie polskich zydow wypominac polska mentalnosc robotniczo-chlopska. Opowiedz lepiej, jak spolecznosc zydowska radosnie witala Sowietow, ktorzy na spolke z zydowskimi kolaborantami wypromowali ta mentalnosc. Osiagneli to poprzez skuteczna eliminacje polskiej inteligencji. Luki Triumfalne dla Sowietow ufundowane przez zydowskich siepaczy sa naocznym swiadectwem tej zbrodni wobec liudzkosci. Niestety o tym nie wolno mowic, by nie zostac antysemita, rasista, nazista i Bog wie co jeszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 16:04 Drugi akapit Twojego postu to klasyczny belkot antysemicki, nie majacy nic wspolnego z rzetelna ocena historii. Antysemici jak mantre powtarzaja te frazy, ktore sa tak bezsensowne, ze zadni powazni historycy nie sa w stanie sie nad nimi pochylic. Te teksty produkuja ludzie bez poczucia obciachu o najgorszym mozliwym faktycznym wyksztalceniu. Przed wojna polski analfabeta byl swiecie przekonany, ze Zydzi porywali chrzescijanskie dzieci by przerobic je na mace i byl rowniez swiecie przekonany o autentycznosci Protokolow Medrcow Syjonu, ktorych jednakowoz nie byl w stanie osobiscie przeczytac z oczywistych powodow, wiec tylko kolejne brednie powtarzal. Dzis mamy nowe hasla na sztandarach antysemickich, ktore tez sa chwytne dla ciemnego, niewyksztalconego ludu, ale juz czlowiek, ktory wysili sie by nieco poglebic swoja wiedze historyczna szybko zauwazy, ze to sa totalne bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 16:23 nie bierzmy na siebie win za to co przed (czy też po) wojną myslał polski analfabeta. Takie były czasy, że byli wtedy analfabeci, którzy mieli spaczony pogląd na rzeczywistość. I nie była to jedynie polska specyfika. Nie pozwalajmy na to, aby na podstawie niepismiennej części polskiego społeczeństwa tamtych czasów, która nota bene, nie była winna swej sytuacji, ktoś obcy rościł sobie prawo oceny dzisiejszego polskiego społeczeństwa. Niech sobie to robi na prywatnej kanapie, jak musi, ale wyrażam swój sprzeciw na nobilitowanie podobnych głupich rozumowań, poprzez udzielanie takim głosu w polskich mediach. do tego jeszcze publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 17:00 lepian4 napisał: > Tych wyksztalconych faktycznie w Polsce nigdy nie brakowalo, ale byl to przejaw > niezwyklej tolerancji wobec zydow, ktora dzis nazywa sie dla niepoznaki antys > emityzmem. Ano stać ich było na naukę bo zamiast wychowywać po 12 dzieci jak to w rodzinach katolickich było ,mieli jedno , dwoje ale za to mieli pieniądze na wykształcenie !! Polska moze nie gwarantowala dobrobytu, swobodny dostep do wyksztalc > enia, wolnosc wyznania, slowa, byly gwarantowane wszystkim. Warto o tym wiedzie > c, nim pie...ie sie publicznie gafe a la Gross. Ahaaa Opowiedz lepiej, jak spolecznosc zydowska radosnie witala Sowi > etow, ktorzy na spolke z zydowskimi kolaborantami wypromowali ta mentalnosc. Ano pewno witali tak wrogich im rusków bo im szmaciarze twojego pokroju doskwierali w katolickiej Polsce ?? Osiagneli to poprzez skuteczna eliminacje polskiej inteligencji. Luki Triumfalne > dla Sowietow ufundowane przez zydowskich siepaczy sa naocznym swiadectwem tej z > brodni wobec liudzkosci. Zbrodni ?? nie ćpaj tajfunu bo raz ze to nieplagalne a dwa łeb ci całkiem o czadzi. Niestety o tym nie wolno mowic, by nie zostac antysemi > ta, rasista, nazista i Bog wie co jeszcze! No akurat ty jesteś antysemitą Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 16:54 lepian4 napisał: > Paradoksalnie dzieci tych, ktorzy z uczuciem ulgi opuszczali Polske w kierunku > Izraela, masowo wyrabiaja sobie polskie obywatelstwo: bo sumienie im nie pozwal > a ze spokojem obserwowac poczynan ich krajan. No popatrz a masz na to jakieś dowody poza tymi ze szczerbca ? >Polski paszport nie umniejszy cierpien Palestynczykow, Normalnie serce mi się nad niedolą Palestyńczyków kraja , niech raz jeszcze terorystów z Hamasu wybiorą w wyborach !! > ale w ten sposob mozna uniknac sluzby zasadniczej w na ws > kros kryminalnym wojsku. Ano armia Saddama też mordował a może sklecić koalicję i zniszczyć rządy w Izraelu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 14:40 klosowski333 napisał: > Gross o sobie mowi - ja, Polak - zwlaszcza w prasie anglojezycznej. Nie wiadomo na ile jest to wiarygodne, bo możliwe, że tylko rżnie Polaka, aby mieć moralną legitymację do wypowiadania sie o problemach dla Polaków drażliwych, a w gruncie rzeczy możliwe, że Polaków po prostu nie lubi. Nikt nie wie, co w jego duszy tak na prawdę gra. Wiemy tylko, że z rzetelnością wypowiadanych przez niego słów, jest u niego krucho. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 13:54 A co powiesz o zydach, ktorzy tez wspolpracowali z faszystami? W kazdym getcie byly zydowskie policje, ktore okrucienstwem i lojalnoscia przerosly najsmielsze oczekiwania "pracodawcy". Stwierdzenie to " w zadnym miejscu nie formuluje tezy, ze zydzi sa pomyslodawcami i glownymi wykonawcami Holocaustu. Stwierdza tylko fakt, ze czesc zydow, biorac udzial w zagladzie zydow, sila rzeczy do realizacji niemieckiego planu eksterminacji zydow dolozyla swoja cegielke." Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 14:00 Nie pochwalam tego rodzaju ripost, ale nie mozna się dziwić, gdy i te trudne tematy są poruszane, gdy porusza się trudne tematy rodem z książek profesora zza oceanu. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 14:07 Lepian, znam Twoja tworczosc z tego forum i wiem, ze prawdopodobnie masz poglady zblizone do neonazistow. Niemniej nad Twoim argumentem pochyle sie z szacunkiem, bo jest oczywiscie trafny. Niech jakis historyk napisze monografie o zbrodniach zydowskiej policji. Ja chetnie kupie, przeczytam, dowiem sie. Ale poki co nie mowimy tu o wyczynach Kowalczyk, transferze Peszki czy zbrodniach zydowskiej policji w gettcie, a o czyms po prostu innym. Zaloz osobny watek, bo moze znajde czas by pogadac na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 14:25 klosowski333 napisał: > Niemniej nad Twoim argumentem pochyle sie z szacunkiem, bo jest oczywiscie trafny. A ja uważam, że jest zły, bo nakręca idiotyczną spiralę i co z tego, że zapoczatkowaną przez jakiegoś niezrównoważonego Grossa, skoro sami zniżamy się do jego poziomu? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 16:47 lepian4 napisał: > A co powiesz o zydach, ktorzy tez wspolpracowali z faszystami? W kazdym getcie > byly zydowskie policje, ktore okrucienstwem i lojalnoscia przerosly najsmielsze > oczekiwania "pracodawcy". Tak samo zachowywałbyś się ty czy ja w ekstremalnych sytuacjach ludzie zachowują się w sposób podły i niegodny byle swój zad uratować!! > Stwierdzenie to " w zadnym miejscu nie formuluje tezy, ze zydzi sa pomyslodawc > ami i glownymi wykonawcami Holocaustu. Stwierdza tylko fakt, ze czesc zydow, bi > orac udzial w zagladzie zydow, sila rzeczy do realizacji niemieckiego planu eks > terminacji zydow dolozyla swoja cegielke." Bzdura , oni tego nie planowali i nie chcieli !! to okrutna wojna wywołana przez (a masz) katolika hitlera wywołała w tych ludziach ekstremalne zachowania , więc daruj sobie bo tam równie dobrze można wstawić słowo Belg , Rosjanin czy Niemiec, zamiast żyd !! Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 16:57 Ten katolik mial wiecej do czynienie z zydami, niz katolikami. Bardzo dziwny zbieg okolicznosci Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 17:03 lepian4 napisał: > Ten katolik mial wiecej do czynienie z zydami, niz katolikami. Bardzo dziwny zb > ieg okolicznosci Fakt , zamordował tylko 100 tys Niemców w tym żydów , komunistów i opozycjonistów Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 16:58 Mnie smieszy taka maniera antysemitow by doszukiwac sie wrednego, podlego, podstepnego Zyda w kazdym kto chocby mial pradziadka Zyda po mieczu. Przykladem jest Lenin. Czlowiek srednio oczytany, interesujacy sie tematem i oczywiscie srednio inteligentny zauwazy w biografii Lenina, ze to byl Rosjanin, ktorego ojciec byl Rosjaninem kalmuckiego pochodzenia obdarzonym przez wladze carskie tytulem szlacheckim (Zydzi w tamtych czasach nie mogli dostapic tego zaszczytu). Z kolei matka Lenina po kadzieli miala pochodzenie szwedzkie i niemieckie. Ojcem zas matki Lenina byl zasymilowany i w dodatku ochrzczony Zyd. Kim wiec byl Lenin? Przy czym antysemicie statystycznie mogacemu sie pochwalic wyksztalceniem podstawowym nie sposob tego wytlumaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 17:46 klosowski333 napisał: > Przy czym antysemicie statystycznie mogacemu sie pochwalic wyksztalceniem > podstawowym nie sposob tego wytlumaczyc. Jeżeli antysemita to z reguły człowiek nie bardzo wykształcony (to teza prawdopodobna, choć całkiem nie jestem jej pewien, bo antysemityzm łatwo sie ukrywa), to w ogóle nie powinno być tematu, skoro poziom naszego wykształcenia nieustannie rośnie. Skoro antysemityzm w sposób naturalny u nas wysycha, bo ludzię coraz lepiej wykształceni, to czego się Gross przyczepił, co nam chce udowodnić, jacy źli bylismy, czy jacy źli jesteśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 17:52 Tak, antysemityzm u nas zanika, nie tylko ze wzgledu na rosnacy (wzglednie) poziom wyksztalcenia, ale rowniez ze wzgledu na otwarcie Polski na swiat po 1989 roku, otwarcie granic, wstapienie do unii, etc... Wszystkie takie drobne czynniki powoli zabijaja ksenofobie, a poziom wyksztalcenia pozwala nam lepiej zrozumien niunse wlasnej historii (w tym wspolnych losow z Zydami, Litwinami, Rusinami itd). Czlowiek wyksztalcony, naprawde wyksztalcony, generalnie jest bardziej otwarty, bardziej ciekawy swiata, siebie samego, wszystkiego. Zeby poznac siebie, warto zajrzec do przeszlosci, nie tylko wlasnej, ale i rodzinnej i narodowej. Istniejacy wciaz antysemityzm polski warto przeswietlic pod katem jego genezy. Zreszta ogolnie ludzie realnie lepiej wyksztalceni sa bardziej poszukujacy, oni nie zadaja jalowych pytan w rodzaju "po co", tylko zaspokajaja swoja ciekawosc i daja upust wlasnej intelektualnej energii poznajac, uczac sie, doswiadujac, wiedzac. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 20:35 klosowski333 napisał: > ogolnie ludzie realnie lepiej wyksztalceni sa bardziej poszukujacy, oni nie > zadaja jalowych pytan w rodzaju "po co", Pytania po co są nie tylko jałowe, ale jedne z najważniejszych. Nie wiem jaki jest sens działania, gdy cel tych działań został uznany za nieistotny. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 21:16 Znowu zapachnialo izmem. Zostal uznany? Przez kogo? Przez rade religijna, partie czy straznikow moralnosci? To nie Ty decydujesz kto sie czym interesuje. Ty mozesz nie rozumiec wyborow ludzi, ale to ludzie podazaja wlasnymi sciezkami i sie realizuja zgodnie z wlasna potrzeba rozwoju. Mozesz nie rozumiec, ze ktos idzie studiowac germanistyke, albo zglebia historie opery, albo zostaje architektem krajobrazu lub gerontologiem. Naprawde, zadziwiasz mnie swoim sposobem rozumowania, bo dawno sie z czyms takim nie spotkalem. Masz inklinacje do popierania co najmniej autorytaryzmu i narzucania ludziom swoich np gustow czy zainteresowan. Jezeli Ty sie czyms nie interesujesz, tzn ze inni tez nie powinni. Tak to u Ciebie dziala? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 22:02 Ok, skoro idziesz w ad persoam, oznacza to koniec, ciao! Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 22:15 Ok, przesadzilem, przepraszam. Jestem tylko czlowiekiem i mam swoje liczne wady, a jedna z nich jest wlasnie to co czasem zarzucam innym czyli nieumiejetnosc zrozumienia pobudek, motywacji, pogladow obcych moim. Innymi slowy brakuje mi troche umiejetnosci wczuwania sie w sposob myslenia czy rozumowania innych ludzi. Gdy ktos ma skrajnie inne poglady niz ja czesto bez sensu zaczynam go atakowac werbalnie, podwazac jego argumentacje a nawet wysmiewac. No nic. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 21:21 Jestes niezwyklym czlowiekiem z tym swoim stwierdzeniem, ze cos zostalo uznane za nieistotne. Niesamowite, niecodzienne, bardzo intrygujace. Rzeczywiscie taka postawa jest istotnym skladnikiem faszyzmu, ale tez innych totalitaryzmow. Grupa sprawujaca wladze wytycza granice ludziom, zamyka ich w jakichs ramach, wyznacza cele, ktore sa istotne z pktu widzenia grupy sprawujacej wladze. Inne cele uznane zostaja, jak to okresliles, za nieistotne. Nie slyszalem jeszcze, zeby jakis polski intelektualista okreslil historie, badanie historii, lub badanie zjawiska antysemityzmu za nieistotne. Najwazniejsze w Twoim systemie jest przydzielic ludziom odgornie role i ograniczyc im swobode wyboru czy podejmowania decyzji. Calkiem jakbys sie urodzil w poprzedniej epoce. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 22:09 Napisałem jedynie, że wbrew temo co zauważyłeś, pytanie po co należy do najważniejszych, trzeba bowiem pytać o cel działań, bo to ważne. To co zrobiłeś z mojej uwagi, to są cuda. Nie mam możliwości na nie odpowiedzieć, bo ich nawet nie rozumiem. Sorry, powiedzmy, że przyczyna tego, że nie rozumiem, leży całkowicie po mojej stronie. Wykształcenie, ukończone szkoły, kariera naukowa i takie tam, myślę, że chwytasz, a jeżeli nie, to też nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 22:21 Moja maniera by czepiac sie na forach wyksztalcenia bierze sie z pewnej mojej bezsilnosci. Lece swoimi grafomanskimi tekstami, a gdy nie ma nawet cienia wzajemnego zrozumienia argumentow to siegam po takie niemal inwektywy wmawiajac sobie, ze skoro rozmowca mnie nie rozumie tzn ze glab. Ja sam nie mam jakiegos szczegolnego wyksztalcenia, skonczylem kiedys studia, ale potem przez lata pracowalem w zupelnie innym zawodzie. Jestem przecietnym czlowiekiem pod wzgledem intelektualnym, ale nie mam na tym pkcie kompleksow. Natomiast, inaczej niz czesc Polakow, mam autorytety i cenie ludzi z gruntownym wyksztalceniem, jednostki wybitne w swoich dziedzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 05.01.11, 04:55 Skory ty to mowisz, tak byc musi: Polacy nie maja autorytetow i nie cenia ludzi z gruntownym wyksztalceniem, jednostek wybitnych w swoich dziedzinach. Moze napiszesz ksiazke o Polakach, tak jak Gross? Twa niekonwencjonalna wiedza powala z nog! Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 05.01.11, 08:41 Mylisz wiedze z pogladami. W kwestii wiedzy nt tego wycinka historii, wydaje mi sie, ze mam np bez porownania wieksza od Twojej nie dlatego, ze Ty nie moglbys tez tej wiedzy opanowac, ale dlatego, ze ideologicznie jestes na te wiedze calkowicie zatrzasniety. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Ladnie ujęte..... 04.01.11, 13:58 Jeśli pan wielkie G. napisałby tak ładnie jak Ty-"swoją cegiełkę" i na tym poprzestał to byłoby to zjadliwe. Jednak wczoraj na telebimie red Lis wypunktował frazy które się kłócą z tym o czym piszesz. Stawia się nas Polaków na równi z nazistami a od tego tylko krok do wątpliwych historycznie uogólnień. Tak się skład,że moi pradziadkowie pochodzą z terenów na których owe wydarzenia miały miejsce. W przekazach rodzinnych dużo miejsca zajmują opowieści o tym co Żydzi zgotowali Polakom po 17 września. Wspomnienia z czasów międzywojennych pradziadka dość ciepło traktują stosunki z Żydami. Każdy miał swoje miejsce w szeregu i nie wadził jeden drugiemu. O nagonce Dmowskiego nikt tam nie słyszał. Widocznie nie było wtedy programu: Tomasz Lis na żywo...... Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Ladnie ujęte..... 04.01.11, 14:23 Po pierwsze nigdzie Gross nie stawia Polakow na rowni z nazistami w sensie ogolnym. Natomiast podkresla, ze dla Zyda nie ma roznicy czy zostal zamordowany przez Niemca czy Polaka, w tym sensie zbrodnia Polaka niesie za soba takie same skutki co zbrodnia Niemca (dla tego konkretnego zabijanego czlowieka). Historia od lat jest moja pasja, a zwlaszcza okres miedzywojenny, wojenny i tuzpowojenny. Sila rzeczy watek zydowski sie w to wplata jako integralna czesc naszej owczesnej historii. Nie obchodza mnie powtarzane plotki, ktore dla niektorych staly sie "niekwestionowana prawda", a fakty, ktore owa "niekwestionowana prawde" zaczynaja podwazac. Poza tym kluczem jest swiety zwiazek przyczynowo-skutkowy czyli rozumienie zlozonego lancuchu zaleznosci spolecznych, kulturowych i politycznych. Jako pasjonat historii moge powtorzyc prosta prawde - wszyscy jestesmy tylko ludzmi i okreslone czynniki z jednej strony moga wyzwolic z nas najgorsze instynkty i postawy, inne zas moga sprawic, ze sie na pewne zjawiska uwrazliwimy i bedziemy sie przed gownem bronic. Nauczylem sie rozumiec, ze my, Polacy, potrzebujemy uwrazliwic sie na antysemityzm i rasizm, bo jest on naszym realnym problemem, potwierdzaja to wszystkie badania spoleczne. Uwazam, ze tak jak kazdy czlowiek powinien dazyc do doskonalenia sie, tak samo wspolnoty narodowe, kulturowe maja taka powinnosc. Nie chcac wstydzic sie polskosci, Polakow, Polski, zycze sobie jako polski patriota, by Polacy stali sie dojrzalym, rozumnym, swiadomym spoleczenstwem, cieszacym sie dobra reputacja w swiecie. Antysemityzm, ktory jest naszym udzialem, a ktorego skala przed wojna byla naprawde ogromna, ciazy nam jak balast. Nie umiemy sie z tego gowna uwolnic. Moim zdaniem dopoki nie nauczymy sie rozmawiac na temat trudnych fragmentow naszej historii beznamietnie i na spokojnie, dopoty nie wzniesiemy sie na wyzszy poziom kulturowego rozwoju. Beda sie rodzily kolejne liczne zastepy oszolomow, majacych realny wplyw na Polske, tak jak dzis realny wplyw na nasze spoleczenstwo maja Rydzyk, czy Kaczynski. A ja chcialbym dozyc czasow, gdy w europejskiej Polsce takie postaci beda marginesem. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Ladnie ujęte..... 04.01.11, 14:46 klosowski333 napisał: > Nauczylem sie rozumiec, ze my, Polacy, potrzebujemy uwrazliwic sie na > antysemityzm i rasizm, bo jest on naszym realnym problemem, Nie, potrzebujemy ten temat zamknąć i przenieść do lamusa, bo prawdziwym problemem dzisiaj nie jest żaden antysemityzm, ale w co się ubrać w karnawale (ja największy problem mam z butami). > potwierdzaja to wszystkie badania spoleczne. Zastanawiam się jak bada sie stopień antysemityzmu i nic do głowy mi nie przychodzi. Może stawia sie po prostu jedno pytanie - czy lubi pan/pani Żydów? ... tak/nie Jeżeli tak, to gratuluję badaczom ścisłego podejścia do tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Ladnie ujęte..... 04.01.11, 17:21 Badania społeczne to żadne badania. To takie przesłuchiwanie kłamczuchów i tu się z Tobą Piwi zgodzę. Pana G. ciepłym moczem olać ....... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 13:46 Za zachowanie niektórych naszych obywateli podczas II Wojny Światowej, jeżeli ponosimy jakąkolwiek, to co najwyżej bardzo ograniczoną, odpowiedzialność. O ile bowiem własciwie przyswoiłem szkolną wiedzę, to nie mielismy w tym czasie pochodzącej z wolnych wyborów polskiej państwowości. O tym co i jak na polskich ziemiach, nie decydowały organa polskie, ale obce. A one zamiast karać nagradzały naganne postawy. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 13:59 Oczywiscie, ze przyczyna zbrodni byla zlozona. Z pewnoscia antysemityzm w Polsce wcale nie byl zasiany przez hitlerowcow, on juz mial u nas calkiem dluga tradycje. Szczegolna role w szerzeniu nienawisci do Zydow odegral polski kosciol katolicki. I to wszystko trzeba wiedziec, caly ten zlozony zwiazek przyczynowo-skutkowy przesledzic, ktory doprowadzil do tego, ze niektorzy sposrod nas, z tej naszej narodowej wspolnoty, nie staneli na wysokosci zadania podczas egzaminu dojrzalosci z moralnosci. A ci co ratowali? Wlasnie dzieki historykom, tym wciaz nielicznym pracom, dowiadujemy sie, ze na jednego sprawiedliwego przypadalo kilkunastu, jesli nie kilkudziesieciu szmalcownikow. I trzeba zadawac sobie nieustannie pytania dlaczego tak bylo, dlaczego proporcje nie byly odwrocone. Polacy dzis falszywie szczyca sie drzewkami w Yad Vashem, podczas gdy podobna ich ilosc zasiali Holendrzy, w kraju, w ktorym zyje znacznie mniej osob i w ktorym zylo bez porownania mniej Zydow czekajacych by ich uratowac. A mimo tego Holendrom proporcje sie az tak nie zaburzyly. I pytanie czy wyciagnelismy wnioski z tej lekcji historii. Jak mozna wyciagnac wnioski z lekcji, ktorej sie nie przerabialo. Dzieki Grossowi otrzymalismy cenne korepetycje, choc niektorzy podczas nich wagarowali. Jezeli kiedys przyjdzie nam zdawac znowu egzamin z moralnosci, czy wszyscy do niego beda w rownym stopniu przygotowani? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 14:08 klosowski333 napisał: > Oczywiscie, ze przyczyna zbrodni byla zlozona. Z pewnoscia antysemityzm > w Polsce wcale nie byl zasiany przez hitlerowcow, on juz mial u nas calkiem dluga > tradycje. Chyba Ukraińców nie lubilismy jeszcze bardziej w naszej historii, a w miedzywojniu, traktowalismy ich wyjątkowo źle, niemal jak podludzi, tylko, że oni nie robią z tego dzisiaj dramatu i unikają niesprawiedliwych uogólnień. Tylko żydzi mają za wszystko do nas nieutulony żal i chyba tak już zostanie. W porządku, ale jego areną nie musi być polska telewizja, a my nie musimy tych ciągłych jęków słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Dojrzałość? O lata świetlne? 04.01.11, 14:32 Rowniez na Ukrainie czy na Litwie istnieja resentymenty antypolskie. Masakra wolynska nie wziela sie z niczego, choc oczywiscie dzisiejsi Ukraincy wola o niej glosno nie mowic, bo chluby im nie przynosi. Ze wzgledow politycznych czy tez geopolitycznych Ukraincy znajduja sie w bardzo trudnym polozeniu i byc moze po prostu sa skazani na "przyjazn" z Polakami. Jezdzilem swego czasu czesto na Ukraine Zachodnia. Lubie Ukraincow, maja w sobie cos co mnie do nich zjednuje, jakas naturalnosc i jakby wieksza ciekawosc swiata. Dobrze sie z nimi rozmawia, kulturowo sa nam bodaj najbardziej pokrewni. Mozna tez z nimi porozmawiac o Wolyniu choc to dla nich nielatwy temat, tak jak dla nas nielatwym tematem jest antysemityzm. Mysle, ze oni jednak wykazuja wieksza odwage, by zmagac sie z zawilosciami wlasnej historii. Mowie o zwyklych ludziach, nie wiem jak do tego podchodza elity czy politycy. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Lis walczył jak lew 04.01.11, 13:25 W całej rozciągłości tak jest. A jeśli uznać za dorzeczne słowa kłosowskiego to nie dziwmy się ,że program Lisa i książka tego graffffomana zza kałuży wywołuje niepożądane "pokłosie" Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holokaustu 04.01.11, 15:07 jest nieadekwatne?On na swoich ksiazkach o Holokauscie zarobil wiecej kasy niz ci co tam kopali wokol Oswiecimia w ziemi, zeby jakis zloty zab znalezc. Pan Gross na tematyce Holokaustu niezle kase sobie nabil. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 04.01.11, 15:30 Jeżeli nawet gościu żyje z holokaustu, a na to wszystko wskazuje, to jest to co najwyżej niewielki problem moralny, nijak mający się do samego wydarzenia i przyczyn, które je spowodowały. Gościa nalezy ignorować za jego nierzetelność i próby obarczenia Polaków cudzymi winami, a nie walczyć z nim stosując jego własne chwyty. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 04.01.11, 16:32 Podczodzac tak do tematu nalezaloby tez ignorowac, a nie zwalczac propagande faszystowska czy islamska.To jest pomylka-Grossa nalezy publicznie rozliczac z jego nierzetelnych publikacji.I tam gdzie trzeba tez osmieszac. Odpowiedz Link Zgłoś
salci_rozencwajgowa Czy Gross juz przeprosil za desant komandosow? 04.01.11, 16:34 www.naszawitryna.pl/ksiazki_71.html Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 04.01.11, 17:05 Propaganda faszystowska, czy islamska to propaganda zorganizowana, stąd i podejście musi byc inne. Gross chciałby dobrać sie do nas w pojedynkę, nie stoi za nim żadna organizacja (chyba by sie nie odważyła, bo to byłby za gruby numer), więc najlepiej go zwyczajnie olać. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 04.01.11, 17:12 Ty go olejesz, inni przeczytaja by samemu sie przekonac co tam jest napisane. Sasiedzi byli dla nas bardzo pouczajaca lektura, cenie sobie tez "Strach", bo Gross podal tam pare przypadkow polskiego zezwierzecenia, o ktorych wczesniej nie wiedzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Europa Europa 04.01.11, 17:18 Ten film też pokazywał zezwierzęcenie i oglądałam go z niesmakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Europa Europa 04.01.11, 17:22 Czemu z niesmakiem? Moim zdaniem najlepszy film Agnieszki Holland, ze swietna muzyka i zdjeciami. Nawet lepszy od "Tajemniczego ogrodu". Lubie ten rodzaj narracji, poetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Europa Europa 04.01.11, 17:25 Ja też lubię.... ale oglądałam z niesmakiem. Kobiety czasem nie mają tak jaskrawych poglądów jak mężczyźni. Kupują na przykład broszki ,których później za żadne skarby nie założą...... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Europa Europa 04.01.11, 17:33 A ja mam pół szafy rzeczy, których nigdy nie załozyłem i juz nie założę. Ostatnio kupiłem marynarkę, taka lazy z lekko marszczonej bawełny, nisko zapinana, ale co z tego, jak mi do niczego nie pasuje i w ogóle coś przestała mi sie podobać. Znam ten problem. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 04.01.11, 17:23 klosowski333 napisał: > Sasiedzi byli dla nas bardzo pouczajaca lektura, Pouczającą? A czego się z niej dowiedziałeś, że można napuścić zmanipulowaną dzicz na niewinnych ludzi? Naprawde tego nie wiedziałeś? I Ty sie interesujesz historią? Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 04.01.11, 17:25 Skoro lubisz czytac. Jakis polski glupek z narazeniam wlasnego zycia go ukrywal. Najfajniejsze jest jednak zdanie: "W celu zdobycia pieniędzy i żywności organizował wraz z bratem i grupą innych napady rabunkowe na mieszkańców wiosek." Sku...el napadal na Polakow, by Ruskim lup odsprzedac! Ilu przy tam zabil? Nikogo to nie interesuje? Moze Kolter cos madrego na ten temat powie? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 04.01.11, 18:59 lepian4 napisał: > Moze Kolter cos madrego na ten temat powie? Może ty w końcu poza dwoma trzy trzema nazwiskami podaj coś więcej , bo dwóch czy trzech z nacji liczącej w Polsce 3 miliony to dość kiepski powód do niechęci jako takiej :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 04.01.11, 19:40 Gross i cala ta syjonistyczna banda nie jest w stanie przytoczyc nawet jednego antysemity, a wydaje sie im, ze caly narod jest tym przesiakniety i to juz od setek lat!. Kolejne wymienianie nazwisk niczemu nie sluzy, bo jesli ci nie przytocze 3 mln syjonistycznych siepaczy, bedziesz udawal, ze sa to przypadki jednostkowe. Osobiscie uwazam, ze zamiast wypominac zmierzchle czasy,przjrzjmy sie lepiej biezacym wydarzeniom: nie ma dzis bardziej rasistowskiego kraju, niz Izrael. Selekcja zaczyna sie juz na odprawie celnej: koszerni pra do przodu bez wiekszych problemow, goje traktowani sa jak smiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 04.01.11, 21:15 lepian4 napisał: > Gross i cala ta syjonistyczna banda nie jest w stanie przytoczyc nawet jednego > antysemity Przytacza wielu ,wiadomo kto jest kim . , a wydaje sie im, ze caly narod jest tym przesiakniety i to juz od s > etek lat!. Cały nie , ta cześć zbyt mocno przywiązana do kruchty !zaścianek i ksenofobia to domena katolickiej hołoty . Kolejne wymienianie nazwisk niczemu nie sluzy, bo jesli ci nie przy > tocze 3 mln syjonistycznych siepaczy, bedziesz udawal, ze sa to przypadki jedn > ostkowe. Trzy miliony żydów awansowało na siepaczy fiu fiu rydzo tak podawał ? > Osobiscie uwazam, ze zamiast wypominac zmierzchle czasy,przjrzjmy sie lepiej bi > ezacym wydarzeniom: nie ma dzis bardziej rasistowskiego kraju, niz Izrael. No a czkawka z powodu łuków triumfalnych już ci przeszła ? Sele > kcja zaczyna sie juz na odprawie celnej: koszerni pra do przodu bez wiekszych p > roblemow, goje traktowani sa jak smiecie. Ano łżesz !! a jeżeli tak to widzisz to znaczy ze po prostu tacy jak ty są podejrzani jako kochasie palestyńskich terrorystów. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 04.01.11, 17:28 klosowski333 napisał: > cenie sobie tez "Strach", bo Gross podal tam pare przypadkow polskiego zezwierzecenia, > o ktorych wczesniej nie wiedzialem. I takie coś daje Ci zadowolenie, karmienie się przypadkami polskiego zezwierzęcenia? No to mamy rózne gusta, bo ja wolę przypadki polskich sukcesów, których zresztą mamy ostatnio sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 04.01.11, 17:47 Nie podzielam Twojego sposobu myslenia, Piwi. Ty budujesz wokol siebie jakies bariery, segregujesz tematy do dyskusji, masz swoje tematy tabu, podczas gdy ja nie znosze takich ograniczen, zaczynam sie w nich dusic. Cenie sobie wolnosc. O sukcesach Polakow bardzo chetnie rozmawiam i jestem z nich dumny. Kocham swoj kraj i dlatego tak mi zalezy na tym, by sie rozwijal i - ze tak powiem - uszlachetnial. Ale bez falszywego mesjanizmu. Uwazam, ze powinnoscia patrioty jest tepienie wszystkiego co patologiczne. Moj stosunek do patriotyzmu jest tozsamy z definicja sformulowana przez Jana Nowaka-Jezioranskiego, zreszta dla Ciebie zapewne Zyda, bo potomka frankistow. Bardzo mnie zrazasz tymi antysemickimi postawami, w ktorych dzielisz Polakow na tych co maja prawo mowic o antysemityzmie i na tych, ktorzy tego prawa nie maja, bo nie maja wg Ciebie prawomyslnego pochodzenia. W moim rozumieniu jest to postawa kompromitujaca wspolczesnego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 04.01.11, 19:51 klosowski333 napisał: > definicja sformulowana przez Jana Nowaka-Jezioranskiego, zreszta dla Ciebie > zapewne Zyda, bo potomka frankistow. Nie wpadłem na to, ale nie zamierzam wyprowadzać Cię z błędu. > Bardzo mnie zrazasz tymi antysemickimi postawami, w ktorych dzielisz Polakow > na tych co maja prawo mowic o antysemityzmie i na tych, ktorzy tego prawa nie maja, Jak w tym dostrzegasz antysemityzm, to znaczy, że co innego nazywamy antysemityzmem. Nie czepiam się Żydów, nie krytykuję ich przeszłości, nie uogólniam tego co u nich, nie czuję sie kompetentny ich pouczać, czy sprowadzać na właściwą drogę, nie moja to rzecz i ta moja postawa dotyczy nie tylko Żydów, ale generalnie wszystkich narodów. Jednak przestrzegania dokładnie tej samej zasady żądam ze strony innych wobec nas. I nie obchodzi mnie, że ktoś nazwie mnie tak, czy owak, tym mnie nie wystraszy Niech sobie nazywa, ale z dala, bo też potrafię być niemiły (to do tych ewentualnych obcych, którzy chcieliby konfrontacji, nie do Ciebie). Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 04.01.11, 20:14 Nie zrozumiales o czym mowilem. Ty za obcych uwazasz Polakow i to jest najbardziej szokujace. To jest wiecej niz antysemickie, to zaczyna byc tozsame z faszyzmem, bo dotyczy zjawiska pewnego spolecznego wykluczenia opartego na kryteriach rasowych. Mam wrazenie, ze Ty z jakiegos powodu tego nie czujesz, nie rozumiesz glebszego znaczenia wlasnych slow i wlasnej postawy. Twoj antysemityzm jest podkskorny, oficjalnie oznajmisz, ze antysemita nie jestes, po czym swierdzisz, ze Zydzi powinni zajmowac sie wlasnymi problemami, a Polakow powinni zostawic w spokoju. A co jezeli swiat nie jest taki prosty i Zyd nagle okazuje sie Polakiem, albo ktos kogo Ty za Zyda uwazasz, bo ma zydowskie pochodzenie, wcale nie ma takiej tozsamosci narodowej? Jak to jest mozliwe, ze sa jeszcze w Polsce ludzie, tacy jak Ty, ktorzy uwazaja, ze niepismennny polski chlop spod Zamoscia ma wieksze prawo decydowac o sprawach polskich niz profesor fizyki z Warszawy pochodzenia zydowskiego? To jest jakas socjologiczna aberracja, calkowicie sprzeczna ze wspolczesnymi doktrynami humanizmu spolecznego. Piwi, moim zdaniem Ty zdecydowanie nie rozumiesz znaczenia tego co tu, w tym watku napisales. Moze sie jednak nad tym zastanow, stworz sobie definicje Polaka, sam ocen kogo mozesz a kogo nie za Polaka uwazac, a nastepnie zastanow sie czy chcesz stworzyc stopniujace kategorie Polakow, na wzor nazistowski, tzn lepszych i gorszych, o wyzszym stopniu polskosci, o nizszym, lub o potencjalnym. Czyms takim w czasie okupacji byly volkslisty i Ty dokladnie tymi samymi schematami myslowymi operujesz, choc nie zdajesz sobie z tego sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 04.01.11, 20:26 Już pisałem, że jeżeli ktoś ma związki z kilkoma narodami na raz, powinien unikać drażliwych tematów. Dla dobra sprawy i własnego, aby nie być posądzonym asymetrię swoich sympatii. U Grossa podejrzenia o brak sympatii do nas są jak najbardziej uzasadnione, został w końcu z Polski w 68 roku wyrzucony, dlatego jego opinie mogą być nieobiektywne i stronnicze (moim zdaniem takie właśnie są). Niewiele tu zmienia fakt, że człowiek z całej mocy podkreśla swą Polskość. Własciwie nawet go jeszcze bardziej pogrąża, bo gdyby rozpowszechniał swe poglądy z pobudek Polsce nieżyczliwych, to własnie podkreslanie jego polskości zwiększałoby efekt rażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 04.01.11, 21:07 Gross zostal wydalony z uczelni za protesty studenckie, a potem aresztowany. Nie zostal wyrzucony z kraju, ale wraz z rodzicami, z inspiracji matki, z Polski postanowili wyjechac. Przede wszystkim optowala za takim rozwiazaniem matka Jana, byla laczniczka Armii Krajowej. Jan Gross nie ma zydowskiej tozsamosci, bo zadne z jego rodzicow nie bylo Zydem. Ojciec mial zaledwie zydowskie pochodzenie. Jan wyjezdzajac w tamtym okresie posreddnio na fali antysemickich czystek nabral pewnej wrazliwosci na wewnetrzne sprawy polskie o charakterze etnicznym. Poczytaj troche o historii Polski by zrozumiec, ze Polska zamieszkana byla przez rozne grupy etniczne i narodowe, ktore polskosc przez wieki ksztaltowaly. Krolami Polski byli nie tylko Litwini czy Saksonczycy, ale tez Szwedzi, Francuz, Czesi czy Wegrzy. Poprzez malzenstwa dynastyczne nasi wladcy laczyli sie z przedstawicielami dworow wloskich, holenderskich, angielskich czy burgundzkich. Idac Twoim tokiem rozumowania nie moglbys uznac za Polaka praktycznie zadnego krola czy ksiecia piastowskiego i w zasadzie zadnego pozniejszego krola z dynastii jagiellonow czy elekcyjnego. Prawie kazdy Piast dynastycznie byl zwiazany poprzez malzenstwo z jakims rodem niemieckim. Przeciez wiedza nie boli, tego wszystkiego mozna sie teraz bardzo latwo dowiedziec, bardzo latwo mozna przyswoic te informacje. Dla mnie Polakiem nie jest ten kto moze pochwalic sie pochodzeniem od jakiejs konkretnej maply zyjacej na konkretnym drzewie. Bo to jest czysty rasistowski absurd, zreszta bedacy falszem historycznym. Dla mnie Polakami sa Chopin, Lelewel, Mickiewicz, Kosciuszko, Pilsudski, Matejko, Zamenhof, Heweliusz, czy najwybitniejszy dowodca wojskowy Rzeczypospolitej Chodkiewicz (w zasadzie zgodnie z ta nomenklatura to rusinski Litwin). Dla Ciebie zas zaden nie jest Polakiem, a przynajmniej niepelnym, bo kazdy z nich mial zwiazki rodowe z innymi narodami czy grupami etnicznymi. To jest absurd, Piwi, i to totalny. Tego sie w ogole nie da racjonalnie wytlumaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 04.01.11, 22:23 Znudziło mnie wywlekanie kim jest, a kim nie jest Gross, facet jest wobec nas niesprawiedliwy, jego tezy oparte są na półfaktach, a wszystko razem jest czystą propagandą. Jemu nie chodzi o żadną prawdę, ale o dokopanie dzisiejszym, bogu ducha winnym Polakom i sponiewieranie ich w oczach opinii międzynarodowej, a być może głownie we włłąsnych. W sumie to oszust i skandalem jest, że na pielęgnacje jego oszustw wydajemy publiczne pieniądze. I nie ma znaczenia, czy to Żyd, Polak, Wietnamczyk, czy mieszkaniec lasów tropikalnych. Nie potrzebujemy fałszywej pomocy, aby dowiedzieć się więcej o nas samych. Części w ogóle nie chcemy wiedzieć i należy to uszanować, a reszty sami potrafimy się dowiedzieć. Zupełnie jak inne dojrzałe narody. Ewentualna opinie o mnie i inne pierdoły możesz sobie darować, zresztą jak Ci ma ulżyć, to dawaj. PS. Zrobię wyjatkowy wyjatek od mojej zasady nieoceniania innych. Na mnie robisz wrażenie belfra lub naukowca polskiej uczelni, który absolutnie źle radzi sobie, gdy ktos mówi nie, temu co on objawił, jako dogmat. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 04.01.11, 22:34 Byc moze manipuluje on faktami, byc moze jest nierzetelny i przede wszystkim tendencyjny. Mamy wsrod socjologow czy historykow mnostwo takich przypadkow i naprawde nie rozumiem czemu to Grossowi dostaje sie najmocniej. Ale mozna o Grossie powiedziec, ze jest odwazny i ze jego publikacje mialy wydzwiek spoleczny, w dodatku bezsprzecznie pozytywny, bo oczyszczajacy. Dlatego ogolnie cenie to co robi, nawet jezeli popelnia bledy naukowe, merytoryczne i nawet jezeli intencje, ktore mu przyswiecaja nie zawsze sa calkiem szczytne. Nie wnikam w to. Dzieki jego ksiazkom Polacy wiele sie dowiedzieli o sobie i swojej przeszlosci. To nie wina Grossa, ze wczesniej zamiatano te temat pod dywan. To zasluga Grossa, ze te wiedze spopularyzowano. Upieram sie, ze to bylo i jest nam potrzebne. Co do Twojej oceny mojej osoby, to okay. Z ostatnim stwierdzeniem sie zgadzam. Zle radze sobie w polemice z osoba o przeciwstawnych pogladach, bo staje sie zwyczajnie chamski. To moja powazna wada, ktora na swoj sposob jest dyskwalifikujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 05.01.11, 04:45 Nie widze tego procesu samooczysczenia po wydaniu ksiazek Grossa. Wspominasz probe przemilczenia niewygodnych wydarzen? Niewygodnych dla kogo? Dla Polakow, czy dla ich komunistyczno- syjonistycznych oprawcow? Kto mogl w Polsce bezkarnie wspomniec 17. wrzesnia i pozniejsze represje z tego wynikajace? Nikt!! Dlatego nie klam prosze! Gross nie spopularyzowal wiedzy na ten temat, tylko shoha klamstwa i wypaczenia. Dla Polakow nie jest to nic pozytywnego Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 05.01.11, 07:56 klosowski333 napisał: > Ale mozna o Grossie powiedziec, ze jest odwazny i ze jego publikacje mialy > wydzwiek spoleczny, w dodatku bezsprzecznie pozytywny, bo oczyszczajacy. Facet mieszka sobie w Ameryce i krytykuje Polaków i to ma być ta odwaga? Jak chce dać dowód swojej odwagi niech znajdzie wstydliwe momenty w historii amerykańskiej, a z uwagi na militrne zaangażowanie w świecie coś by się znalazło i niech z tym idzie do Amerykanów i ich oczyszcza. Zobaczylibyśmy jak dojrzały jest amerykański naród, jak mężnie przyjmuje krytykę i przekonalibyśmy się na ile telewizyjnych debat byłby zapraszany. Trochę znam ten naród i z dużym prawdopodobieństwem potrafiłbym udzielić prawidłowych odpowiedzi na powyższe pytania. Jedno jest pewne, bohaterski gościu pożegnałby się z katedrą na której obecnie pracuje. A Polacy co? Jako naród zupełnie niedojrzały, wystawia drugi policzek, gdy dostanie w pierwszy. Ale na szczęście niezupełnie, bo zaczynamy wykazywać juz pewne oznaki dojrzałości. I jeszcze jedno, Kwaśniewski w Jedwabnem już Żydów przeprosił, to o co jeszcze chodzi? A może pytanie powinno brzmieć, o ile? Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 05.01.11, 08:50 Znowu zadajesz jalowe pytanie "po co". To jest Twoj pkt widzenia. Naukowcy, historycy, socjologowie widza sens w zglebianiu historii. I to oni, poszczegolni historycy, decyduja, ktory fragment historii beda analizowac. Gross od lat zajmuje sie konsekwentnie pewnym fragmentem naszej historii, wczesniej zajmowal sie wojna polsko-bolszewicka i tamte publikacje nie wzbudzily zadnych kontrowersji. Nie przez przypadek temat antysemityzmu wywoluje w nas szczegolne emocje, wlasnie dlatego, ze czesc sie z tym uporac w zaden sposob nie potrafi i ma sklonnosc do zamiatania problemu pod dywan, albo niezbyt trzezwego proponowania - a dlaczego nie napiszesz biografii Huberta Wagnera. Sam napisz biografie Wagnera skoro Cie to interesuje, albo zajmij sie jakims wycinkiem historii USA. Up to you. A innym pozwol robic to na co oni maja ochote. A jeszcze innym pozwol decydowac o tym czy ksiazki Grossa beda kupowac, czytac, recenzowac czy tylko beda o nich mowic, ze nie lubia bez przeczytania. Caly Twoj sposob myslenia opiera sie na zakladaniu co wolno a czego nie wolno, co sie powinno wg Ciebie robic, a czego nie powinno. Ale juz Ci wczesniej pisalem, ze ludzie maja rozne gusta, zainteresowania, potrzeby i niech kazdy sam ksztaltuje swoj rozwoj wg wlasnego uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 05.01.11, 09:04 sorki, maly blad merytoryczny - Gross wczesniej pisal nie o wojnie polsko-bolszewickiej, a o zeslaniach Polakow na Syberie i o zyciu Polakow pod okupacja niemiecka i sowiecka. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 05.01.11, 10:34 klosowski333 napisał: > Caly Twoj sposob myslenia opiera sie na zakladaniu co wolno a czego nie wolno, > co sie powinno wg Ciebie robic, a czego nie powinno. Tę tezę wyssałeś sobie z palca, nie ma w moich postach nic, co pozwalałoby cos podobnego wysnuć. Grossowi wolno robić co mu się podoba, nie widzę jednak powodu aby gloryfikować jego poczynania, poczynania, dodam, moim zdaniem nierzetelne i nieuczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 05.01.11, 10:38 To Ty nie widzisz powodu. A ja mam swoje powody, dla ktorych siegne po te ksiazke. Zapewniam Cie, ze takich jak ja znajdzie sie w Polsce wiecej. Co wiecej - gdy bedziemy o tej lekturze rozmawiac to z pozycji osoby, ktora ja przeczytala. To troche bardziej urocze niz rozmawiac o czyms czego sie nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 05.01.11, 08:59 A za co mamy zydow przepraszac? Za to ze nas na spolke z Sowietami przesladowali, mordowali i sie nie ugielismy tej swoloczy? Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 05.01.11, 09:05 Kolejny post z serii, ktorego sie nie da skomentowac na plaszczyznie merytorycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 05.01.11, 10:50 a może dlatego nie da się merytorycznie, bo ta dziedzina wiedzy, udział Żydów w komunistycznych rządach, jest białą kartą i nic o tym nie wiemy? Tak jak przedtem o Jedwabnem? Może Gross spróbowałby przewietrzyć i ten temat? Może znalazłoby sie coś co wniosłoby nowe światło do tematu? Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 05.01.11, 10:57 Znowu ten sam bezsensowny argument, ze Gross powinien napisac biografie Huberta Wagnera. Sam napisz a innym pozostaw swobode wyboru tematow do badan i analizy. Moja wiedza w temacie zbrodniczej dzialalnosci Polakow zydowskiego pochodzenia w aparatach wladzy ludowej jest z pewnoscia wieksza niz Lepiana. Sa historycy i socjologowie, ktorzy sie w tym temacie specjalizuja. Sekcja IPN zajmujaca sie historia tuzpowojenna tak mniej wiecej od 1956 roku opublikowala bardzo wiele cenych monografii. Widac nie byles zainteresowany, skoro po nie nie siegnales. Bardziej interesuje Cie historia polskiego antysemityzmu, bo znacznie wiecej o tym dyskutujesz. I dobrze. Masz prawo interesowac sie czym chcesz. Ja tez interesuje sie historia polskiego antysemityzmu, tak samo Gross. Tak wiec wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 05.01.11, 09:44 lepian4 napisał: > A za co mamy zydow przepraszac? Za to ze nas na spolke z Sowietami przesladowa > li, mordowali i sie nie ugielismy tej swoloczy? Powtarzam !! podaj w końcu więcej niż trzy ,cztery nazwiska żydowskich morderców !!! Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 05.01.11, 10:39 lepian4 napisał: > A za co mamy zydow przepraszac? Za to ze nas na spolke z Sowietami > przesladowali, mordowali i sie nie ugielismy tej swoloczy? Za Jedwabne należało przeprosić i dobrze, że Kwaśniewski to w imieniu Polski zrobił. To daje nam glejt na czystą kartę w dziedzinie wojennych zaszłości na styku Polaków i Żydów. Kto nadal próbuje nas poniewierać, zasługuje na ostre słowa potępienia, bo wszystko co było do zrobienia zrobilismy. Raz za sprawą Kwaśniewskiego w Jedwabnem poklęczelismy i wystarczy, myli się ten, co sądzi, że bedziemy tak stale klęczeć. Nie będziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 05.01.11, 10:49 Nikt nie wymaga od nas permanentnego kleczenia. To jest powinnosc historykow by wyjasniac i dokumentowac wszelkie fakty historyczne. I dobrze, ze to robia, niezaleznie od tego jakich zjawisk te fakty dotycza. Im wiecej wiemy tym lepiej, czy to o przeszlosci, czy to o budowie atomow czy to o mitochondriach. Sa rozne dziedziny naukowe, ktore sie zglebia i powinno sie je zglebiac az do zdarcia i w miare mozliwosci te wiedze popularyzowac. A ze sa osoby zainteresowane historia Polski, roznymi jej fragmentami, to tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 06.01.11, 16:13 no właśnie.. Historycy badają historię a politycy ja tworzą. Tym razem będą ją tworzyć na wyraźny sygnał pana G. Może w takim razie dla przeciwwagi napisać książkę z odwrotnymi tezami - też opartymi na faktach i żądać przeprosin ze strony knesetu ? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 06.01.11, 19:01 migreniasta napisała: > no właśnie.. Historycy badają historię a politycy ja tworzą. Tym razem będą ją > tworzyć na wyraźny sygnał pana G. Może w takim razie dla przeciwwagi napisać > książkę z odwrotnymi tezami - też opartymi na faktach i żądać przeprosin ze > strony knesetu ? O! Bardzo dobra propozycja! Najlepiej gdyby autorem takiej pozycji został któryś Żydów polskiego pochodzenia zatrudniony na którejś z amerykańskich uczelni. Elaborat taki byłby zapewne chętnie cytowany w amerykańskich mediach i byłby fundamentem ciekawych debat w Izraelu. Nie możemy mieć co do tego wątpliwości, bo to narody (Izraelici, Amerykanie) znacznie dojrzalsze od nas, co tylko próbujemy wszystko zamieść pod dywan. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Mógłby napisać to każdy.... 06.01.11, 19:27 Nawet Eskimos . Ewentualny autor i tak zostałby przeznaczony do odstrzału. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Mógłby napisać to każdy.... 06.01.11, 19:30 migreniasta napisała: > Nawet Eskimos . > Ewentualny autor i tak zostałby przeznaczony do odstrzału. Dlaczego mielibyśmy takiemu autorowi coś złego robić (nie dopuszczam mysli o zagrożeniach ze strony Izraelitów, czy Amerykanów, bo to narody daleko dojrzalsze od naszego)? Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Mógłby napisać to każdy.... 06.01.11, 19:38 Jednak upieram się przy Eskimosie. W razie gdyby wysłać go za karę na biegun miałby większe szanse na przeżycie....... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Mógłby napisać to każdy.... 06.01.11, 19:44 Mógłby Eskimos, ale żal mi tego niewielkiego narodu. Taka książka mogłaby zapoczatkować antyeskimoizm w Polsce (no bo gdzie jak nie w tej zacofanej Polsce), do tego na skalę nieznaną w świecie. Może niech już będzie Żyd (polskiego pochodzenia), antysemityzm ci u nas tak wielki, że juz większy być nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Mógłby napisać to każdy.... 06.01.11, 19:56 antysemityzm to problem,który jest widziany i widoczny z USA w Polsce. To wytwór tyle sztuczny co szkodliwy. Dopóki tego nie zrozumiemy i będziemy się godzić na jego podsycanie skazani będziemy na retorsje i przycinki. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Mógłby napisać to każdy.... 06.01.11, 20:11 Dokładnie. Ale Ameryce wszystko wolno, bo to nasz największy przyjaciel (to znaczy, że my sie z nią przyjaźnimy, bo odwrotnie to już nie). Choć to się zaczyna zmieniać, bo coś jakbyśmy zaczęli się odprzyjaźniać. No i słychać w Polsce poważne głosy przeciwko Grossowym wypocinom. To znak, że idzie nowe, jako naród dojrzewamy i coraz trudniej będzie nas rzucać na kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta I to powinien zrozumieć każdy Polak 06.01.11, 20:15 Bardzo chciałam,żeby ktoś to napisał za mnie drogi Piwi. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski334 Re: Mógłby napisać to każdy.... 06.01.11, 20:12 Mam nadzieje, ze zrozumialas sens wlasnej wypowiedzi ;) Jezeli tak, to sie ogolnie z Toba zgadzam. A czy antysemityzm to problem sztuczny? Hmm, rozejrzyj sie, zacznij od polskich forow otwartych, a skoncz na malym rekonesansiku po Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 20:24 Poza opłatą na A 4 (cztery razy po 8 zł) nie spotkałam się z żadnymi przejawami syjonizmu ,które wywołać mogły przejawy antysemityzmu. W rozmowach z kontrahentami nikt nie użalał się na żydów i Żydów. Tankowałam na stacjach samoobsługowych i nikt mnie nie indoktrynował by nie tankować paliwa typu VERVA 98. W radiu którego słuchałam nie padło żadne słowo na literę "Ż" Więc gdzie ten antysemityzm????? Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 20:32 Ok, nie ma w Polsce antysemitow a co za tym antysemityzmu. Od razu poczulem sie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 20:35 klosowski333 napisał: > Ok, nie ma w Polsce antysemitow a co za tym antysemityzmu. Od razu poczulem sie > lepiej. No oczywiście. Jak nie czarne to białe. A nie zapomniałeś, że jest jeszcze szarość z niezliczonymi odcieniami? Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 20:46 Tak, zapomnialem, przepraszam. Oczywiscie sa w Polsce antysemici, ale jest ich malo i w zasadzie w ogole ich nie widac, nie slychac i nie czuc. Na forach netowych nie ma zadnej nadreprezentacji wpisow antysemickich, bo niby skad mialyby sie tu znalezc, w kraju slynacym z tradycji tolerancji. Nie ma tutaj zadnego Radia Maryja, ani Naszego Dziennika, ani Gazety Polskiej, a jezeli sa to slucha/czyta ich 10 osob na krzyz, nie wiecej. Tejkowski, Bubel , Wierzejski czy posel Gorski to margines spoleczny, jak to z poslami bywa. Wiesz, Piwi, sa granice absurdu, ktorych sie nie powinno przekraczac. Kwestionowanie faktow ociera sie o przekraczanie granic absurdu. Mozemy roznie pewne rzeczy interpretowac, ale stwierdzenie, ze pewne latwo dajace sie zauwazyc zlozone, wielowymiarowe, o skomplikowanej genezie zjawisko spoleczne jest sztuczne, to jest jednak lekkie przegiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 20:51 Dobrze, jest Radio Maryja, które wygaduje rózne głupstwa w tym niektóre przeciwko Żydom i co? Stała sie z tego powodu komus jakaś realna krzywda? Czy straty Żydów spowodowane działalnością tego radia przewyższają dajmy na to sumę stu złotych? Czy jest w ogóle o czym gadać i czym sie podniecać? Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 20:56 Jest. W wymiarze kulturowym i mentalnym jak najbardziej. Tak samo przejmuje sie, gdy moi kochani rodacy ze wsi w sposob zdecydowanie wyrazisty zwracaja na siebie uwage swoim halasliwym sposobem bycia na ulicach europejskich miast, na lotniskach czy w sklepach. Adam Zagajewski nazywal to brakiem formy. Tak, brak formy, buractwo, antysemityzm, jezeli sa nadreprezentowane w jakiejs wspolnocie kulturowej i narodowej to problem spoleczny. I tak to tez postrzegaja socjologowie, nie tylko wrazliwe dusze poetow. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 21:02 klosowski333 napisał: > Tak samo przejmuje sie, gdy moi kochani rodacy ze wsi w sposob zdecydowanie > wyrazisty zwracaja na siebie uwage swoim halasliwym sposobem bycia na ulicach > europejskich miast, na lotniskach czy w sklepach. Bywam poza Polską i choć bardzo często słyszę język polski, to istnienia opisanego problemu w najmniejszym stopniu potwierdzić nie mogę. Wręcz cieszę się gdy mogę pogadać z naszymi, bo rozmowy bez wyjątku są miłe. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 04:02 A jak oceniasz kazana o gojach zakonczone symbolicznym spaleniem Biblii? W Izraelu jest to czesto praktykowane w synagogach Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 09:23 lepian4 napisał: > A jak oceniasz kazana o gojach zakonczone symbolicznym spaleniem Biblii? W Izra > elu jest to czesto praktykowane w synagogac Przecież debili podobnych do ciebie nigdzie nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 21:01 W zasadzie i ja też mam w samochodzie RADIO MARYJA ...czyli jestem elementem antysemickim. Na swoją obronę mam to ,że wcale nie słucham tej stacji. I to bym chciała koledze K333 przekazać. Możesz mi w tym Piwi pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 21:06 W czym ma Ci pomoc czego sama nie potrafisz wyrazic? Potrzebujesz psychologicznego potwierdzenia ze strony stada, spolecznej, towarzyskiej aprobaty i akceptacji? Musisz byc osoba lekko niedowartosciowana w takim razie skoro w dyskusji wymagasz tego rodzaju poparcia. No nic. To nie moj problem. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 21:17 klosowski333 napisał: > tego rodzaju poparcia. Co chciałeś przez to powiedzić? Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 21:22 Chodzilo mi o to, ze skecz o papudze nalezy do moich ulubionych. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta A Ty jak mniemam jesteś lekarzem psychiatrą....... 06.01.11, 22:16 Szybka diagnoza i przede wszystkim bez długiego oczekiwania w kolejce. Tylko dlaczego panie doktorze nie zaaplikowałeś mi psychotropów? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: A Ty jak mniemam jesteś lekarzem psychiatrą.. 07.01.11, 10:19 migreniasta napisała: > Szybka diagnoza i przede wszystkim bez długiego oczekiwania w kolejce. Nieprawda, bo trochę na nią czekałaś. Ja swoją otrzymałem znacznie szybciej. Fakt, że także bez recepty, co uważam za nieludzkie, bo zadaniem doktora nie może być jedynie zdołowanie pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: A Ty jak mniemam jesteś lekarzem psychiatrą.. 07.01.11, 10:36 Jak myślisz Piwi-dlaczego myślących podejrzewa się o chorobę ? Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 20:39 Nie do końca kumasz czaczę. Krasnoludków w Polsce nie ma. Ale gdyby poświęcić im więcej czasu wtedy staliby się nie lada problemem. Antysemityzm jest... ale tylko dlatego ,że komuś zależy na jego podsycaniu. Proszę spójrz raz jeszcze na tytuł wątku głównego....... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 21:52 migreniasta napisała: > Więc gdzie ten antysemityzm????? Tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 22:05 kolter-xxl napisał: > Tutaj I co to ma być, antysemityzm? Że jakiś Żyd (Jude to liczba pojedyńcza) ma wyjść na zewnątrz (raus oznacza różne rzeczy, np. wyjść na zewnątrz). Nie wiem o co chodzi, ale może ktoś nie może doczekać się spotkania, wstępu do budynku nie ma, nazwiska zapomniał, a jedynie narodowość zapamiętał. Taka w swoisty sposób wyrażona tęsknota. Dlaczego zaraz antysemityzm? Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 22:11 no właśnie..... częściej na płotach i ścianach pojawiają się napisy typu : WIDZEW PANY lub LEGIA H*JE. W nich też można doszukać się podtekstów antymurzyńskich..... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 22:45 migreniasta napisała: > no właśnie..... częściej na płotach i ścianach pojawiają się napisy typu : WIDZ > EW PANY lub LEGIA H*JE. W nich też można doszukać się podtekstów antymurzyńskic > h..... Ciekawe jest jednak to czemu np; taki nastoletni gnój wypisuje "jude raus"na płotach ?/ może w domu mu tak wpoili ?? Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 22:54 W domu raczej nie. Takie rzeczy to się na podwórku rodzą. Widziałeś kiedyś napis: Nienawidzę wątróbki? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 23:01 migreniasta napisała: > W domu raczej nie. Takie rzeczy to się na podwórku rodzą. > Widziałeś kiedyś napis: Nienawidzę wątróbki? Widziałem inny " nie lubię ruskich pierogów" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą IP: *.125.190.171.dyn.user.ono.com 06.01.11, 22:24 ty tak na powaznie, czy tylko do ostatniej kropli krwi walczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta ktoś mnie zranił czy ja kogoś? 06.01.11, 22:37 Ja żadnej krwi nie dostrzegam. A tak z innej beczki.... skąd się tu wzięła jakaś rzeka? Czytała czytała i akurat teraz wypłynęła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka Re: ktoś mnie zranił czy ja kogoś? IP: *.125.190.171.dyn.user.ono.com 06.01.11, 22:47 to nie do ciebie bylo, niech cie glowa nie boli ;p to pytanie do Piwiego, zwiazane z jego analiza napisu ' jude raus'. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: ktoś mnie zranił czy ja kogoś? 06.01.11, 22:51 A to przepraszam. Piwi mnie też ekscytuje........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka Re: ktoś mnie zranił czy ja kogoś? IP: *.125.190.171.dyn.user.ono.com 06.01.11, 22:57 migreniasta napisała: ' A to przepraszam' a prosze. przez brak cytatu wyniklo zamieszanie. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: ktoś mnie zranił czy ja kogoś? 06.01.11, 22:59 nic się nie stało..... poza tym ,że Piwi będzie już wiedział ,że w ogień za nim wskoczę..... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 09:58 Gość portalu: rzeka napisał(a): > ty tak na powaznie, czy tylko do ostatniej kropli krwi walczysz? Jeżeli ktoś uznał moją interpretację napisu Jude raus za poważną, to powinien się poważnie nad sobą zastanowić. Mam jednak nadzieję, że Ciebie to nie dotyczy. Niepoważne jest w tym wszystkim jedno i to z całą pewnością - traktowanie takich smarowideł jako dowodu na obecność antysemityzmu w naszym kraju. A są tacy co tak do tego podchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 10:20 kiedyś tak tłumaczono napisy na płocie : na płocie było napisane pi**a. Jasiu włożył tam ptaszka i ma teraz drzazgę. . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą IP: *.125.190.171.dyn.user.ono.com 07.01.11, 11:32 'Niepoważne jest w tym wszystkim jedno i to z całą pewnością - traktowanie takich smarowideł jako dowodu na obecność antysemityzmu w naszym kraju. A są tacy co tak do tego podchodzą.' a dlaczego nie powinno sie traktowac takich napisow jako powaznego dowodu na istnienie antysemityzmu w polsce? co te napisy, twoim zdaniem, wyrazaja? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 16:06 Gość portalu: rzeka napisał(a): a dlaczego nie powinno sie traktowac takich napisow jako powaznego dowodu na is > tnienie antysemityzmu w polsce? co te napisy, twoim zdaniem, wyrazaja? To taki niewinny żarcik młodych kibiców :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą IP: *.125.190.171.dyn.user.ono.com 07.01.11, 18:33 kolter-xxl napisał: 'To taki niewinny żarcik młodych kibiców :)' taa, abstrakcyjny wrecz. tutaj inna nic nie znaczaca sprawa lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,8515583,Profesor_UMCS_do_pani_doktor___Ty_zydowo_.html jacys mlodzi kibice, jakies wykladowczynie z lublina, jacys sluchacze jakiegos radia, ogolnie jacys tam ludzie... oni nie sa tak naprawde polakami albo oni tak naprawde nie mysla/ oni tak nie mysla naprawde/ wiec to, co wyrazaja nie znaczy nic, a w kazdym razie nie znaczy, ze w polsce mozna sie spotkac z antysemityzmem. ciekawe, co by sie dzialo, gdyby przesladowanie zydow, badz jakiejkolwiek innej grupy, stalo sie legalne lub wrecz mile przez panstwo widziane? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 19:11 Gość portalu: rzeka napisał(a): ciekawe, co by sie dzialo, gdyby przesladowanie zydow, badz jakiejkolwiek innej > grupy, stalo sie legalne lub wrecz mile przez panstwo widziane? No jest na tym forum kilku którzy za coś takiego oddali by życie . Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 22:43 piwi77 napisał: > I co to ma być, antysemityzm? Że jakiś Żyd (Jude to liczba pojedyńcza) m > a wyjść na zewnątrz (raus oznacza różne rzeczy, np. wyjść na zewnątrz). To tylko dowodzi tego o czym pisał Kłosowski ze antysemici to prymitywa hołota . > Nie wiem o co chodzi, ale może ktoś nie może doczekać się spotkania, wstępu do > budynku nie ma, nazwiska zapomniał, a jedynie narodowość zapamiętał. Taka w sw > oisty sposób wyrażona tęsknota. Dlaczego zaraz antysemityzm? Ano Piwi daruj sobie . Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 22:49 Nie antysemici tylko napłotni malarze. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 22:53 migreniasta napisała: > Nie antysemici tylko napłotni malarze. Ich muza to nazizm ? Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 22:57 nazizm,nihilizm,nonszalancja,negacja,nuncjusz apostolski....... To wszyscy ci których chciał zabić Bogusław Linda. Ludzie na literę en Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 23:02 migreniasta napisała: > nazizm,nihilizm,nonszalancja,negacja,nuncjusz apostolski....... > To wszyscy ci których chciał zabić Bogusław Linda. Ludzie na literę en Wiesz jakoś nie pamiętam żebym ja albo ktoś z mojego towarzystwa malował na murach "jude raus" a z twojego otoczenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 23:25 uwielbiamy to robić pasjami z dziada na dziada ..... żartowałam Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 06.01.11, 23:38 migreniasta napisała: > uwielbiamy to robić pasjami > z dziada na dziada ..... > żartowałam Pejsami dziadka ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 03:56 Wiesz jakoś nie pamiętam żebym ja albo ktoś z mojego towarzystwa wieszal plakaty na murach z napisem"Zydzie tesknie za toba" a z twojego otoczenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 09:20 lepian4 napisał: > Wiesz jakoś nie pamiętam żebym ja albo ktoś z mojego towarzystwa wieszal plakat > y na murach z napisem"Zydzie tesknie za toba" a z twojego otoczenia ? No jak mogliście tęsknić za kimś kogo osobiście do obozów zagłady wysyłaliście za judaszowe deutsch marki ? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 08:04 kolter-xxl napisał: > Wiesz jakoś nie pamiętam żebym ja albo ktoś z mojego towarzystwa malował na > murach "jude raus" To nie ma znaczenia, jesteś antysemitą, bo wszyscy Polacy to antysemici. Gross wie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 09:10 Tako rzecze katolska predystynycja! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 09:26 piwi77 napisał: To nie ma znaczenia, jesteś antysemitą, bo wszyscy Polacy to antysemici. Gross > wie lepiej. Gross uogólnia , tak jak np dziennikarze TVN mówiąc ze wszyscy Polacy kochali JP II. Poza tym nie bardzo znam Grossa dzieła i nie wiem czy ty tez nie uogólniasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 03:59 Najwiekszy antysemityzm jest praktykowany na izraeksich lotniskach Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 06:55 święta prawda.. Na Okęciu też tak było podczas akcji MOST gdy trwał przerzut rosyjskich żydów z Rosji do Izraela. Lotnisko zamierało a agenci MOSADU paradowali z bronią na wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 09:24 migreniasta napisała: > święta prawda.. Na Okęciu też tak było podczas akcji MOST gdy trwał przerzut ro > syjskich żydów z Rosji do Izraela. Lotnisko zamierało a agenci MOSADU paradowal > i z bronią na wierzchu. Może bali się ze przyjaciele lepiana z Hamasu zechcą wysadzić samolot pełen kobiet i dzieci ? Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 10:14 właśnie tak. Myśleli że my wszyscy to LEPIANY. Robią co chcą i są mściwi. Tym zachowaniem właśnie generują LEPIANÓW. A potem pan G. Pisze o nich książki. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 11:43 Jesli Gross o mnie myslal, piszac swe wiekopomne dziela, to mamy dowod na to, ze jest to jedynie shoha fiction. Mnie nie bylo wtedy na tym swiecie. Gdy sie urodzilem, Izrael gral juz w europejskich turniejach. Azjatycki Zwiazek Pilkarski mial juz ich dosyc i wypierniczyl ich do FIFY Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 16:08 lepian4 napisał: > Jesli Gross o mnie myslal, piszac swe wiekopomne dziela, to mamy dowod na to, z > e jest to jedynie shoha fiction. Mnie nie bylo wtedy na tym swiecie. Gdy sie ur > odzilem, Izrael gral juz w europejskich turniejach. Azjatycki Zwiazek Pilkarski > mial juz ich dosyc i wypierniczyl ich do FIFY Tym bardziej może dziwić to ze tak ci w zadku siedzą te łuki triumfalne . Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 09:22 lepian4 napisał: > Najwiekszy antysemityzm jest praktykowany na izraeksich lotniskach Tak od rzeczy pieprzysz ze sam ślepy los spłatał ci figla i fikcyjne państwo wymyśliłeś :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 10:30 Nie bardzo wiem, o czym mowisz? Kontole na izraelskich sa uzaleznione od etniczno- religijnej przynaleznosci. Zydzi nie maja generalnie problemow, goje sa dokladniej kontrolowani, a ci z wygladem muzulmanskim, maja juz przechlapane. Skoro tego nie dostrzegles, zaliczasz sie pewnie do pierwszej grupy etniczno-religijnej. Jeszcze niedawno Jankesi chciel wprowadzic ten "system bezpieczenstwa" na wlasnych lotniskach, ale okazal sie zbyt rasistowski i popadl w niepamiec. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 10:49 lepian4 napisał: > Kontole na izraelskich sa uzaleznione od etniczno- religijnej przynaleznosci. Tak, słyszałem o tym, dlatego nikt mnie nie namówi na wyjazd do tego kraju. Zresztą te ich Jerozolimy mnie nie interesują, a sól z Morza Martwego można kupić u nas w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Mnie nikt nie namówi na wyjazd na biegun 07.01.11, 11:13 bo jest tam zimno. Ale formalności podróżne to pikuś w porównaniu do wyjazdu do Izraela. Wiem coś o tym. Tzn o Izraelu bo o biegunie nie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 16:03 piwi77 napisał: > lepian4 napisał: > > > Kontole na izraelskich sa uzaleznione od etniczno- religijnej przynalezno > sci. > > Tak, słyszałem o tym, dlatego nikt mnie nie namówi na wyjazd do tego kraju. Zre > sztą te ich Jerozolimy mnie nie interesują, a sól z Morza Martwego można kupić > u nas w sklepie. Nie warto tam jechać tylko z jednego powodu !! Kiedy jakiś lepiano podobny wysadzi autobus , czy wylezie zieloną chustą na pustej dyńce z kałachem w reku na ulice . Wtedy faktycznie jest przechlapane nie przejdziesz spokojnie 100 metrów bez kontroli. Ale żarcie i widoki mają takie ze wszystko się przy tym chowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 16:00 lepian4 napisał: > Nie bardzo wiem, o czym mowisz? Kontole na izraelskich sa uzaleznione od etnicz > no- religijnej przynaleznosci. > Zydzi nie maja generalnie problemow, goje sa dokladniej kontrolowani, Bzdura !! byłem w Izraelu faktem jest ze kontrole są dość dokładne zadają ci wiele pytań szczególnie takie jedno zapodało mi w pamięci ; czy ktoś nieznajomy podał mi paczkę dla rodziny w Izraelu a potem w druga stronę ?. a ci z wy > gladem muzulmanskim, maja juz przechlapane. Solidnie sobie na to zasłużyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: migrenka Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą IP: *.wapgw.era.pl 07.01.11, 16:24 jeśli ktokolwiek sobie na co zasłużył to wszyscy. Nie ma niewinnych. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 10:50 pisząc takie rzeczy obnażasz swoją dyletancję w tej kwestii. Gehenna zaczyna się już na etapie pozyskania wizy. Jeśli w paszporcie masz pieczątki arabskie to zapomnij o wizie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 16:05 migreniasta napisała: > pisząc takie rzeczy obnażasz swoją dyletancję w tej kwestii. Gehenna zaczyna si > ę już na etapie pozyskania wizy. Jeśli w paszporcie masz pieczątki arabskie to > zapomnij o wizie. Dodaj ze jak pojedziesz do arabów z Izraelską wizą czy pieczątką to możesz nawet do pudła trafić. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 16:17 kolter-xxl napisał: > Dodaj ze jak pojedziesz do arabów z Izraelską wizą czy pieczątką to możesz > nawet do pudła trafić. Wódki nie piją, to sie i zachować nie umieją. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Wczoraj spędziłam ponad 12 godz za kierownicą 07.01.11, 19:08 piwi77 napisał: > Wódki nie piją, to sie i zachować nie umieją. Natura nie dopuszcza do luk , jarają namiętnie haszysz . Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Mógłby napisać to każdy.... 06.01.11, 20:24 klosowski334 napisał: > A czy antysemityzm to problem sztuczny? Tak. Polski antysemityzm jest problemem sztucznym. Dużo kłapiemy (ale przecież jest chyba wolność słowa?), ale synagogi powstają, a w Krakowie organizuje się festiwal muzyki żydowskiej (podobno najwiekszy w świecie), na którym wszyscy świetnie się bawią. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Mógłby napisać to każdy.... 08.01.11, 16:35 Dzisiaj czytałam wspomnienia żyda który uciekł z obozu i ukrywali go Polacy. Potwierdza fakt grzebania w dołach ale zarzuca panu G. brak obiektywizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Mógłby napisać to każdy.... 08.01.11, 16:46 migreniasta napisała: > Dzisiaj czytałam wspomnienia żyda który uciekł z obozu i ukrywali go Polacy. > Potwierdza fakt grzebania w dołach ale zarzuca panu G. brak obiektywizmu. Gross jest nie tyle nieobiektywny, co po prostu nieuczciwy. Na podstawie niewątpliwych faktów, o poszukiwaniu pożydowskiego złota w Treblince, wyprowadza bezczelny wniosek, że tacy są Polacy. Tak to można udowodnić, że Żydzi to pedofile, a Żydówki to ku..., wystarczy przytoczyć kilka przypadków pedofilii i ku...twa wśród narodu żydowskiego. Ale na szczęście poza nielicznymi wyjatkami (także obecnymi na tym forum), wielu fanów ten sposób rozumowania nie znajduje. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Ale i nie tu pogrzebion pies. . . 08.01.11, 17:19 Manipulacja faktami porusza wątek zbijania fortun na zbieractwie złota pomijając sposób w jaki owe środki znalazły się w obozie. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 06.01.11, 16:07 i tu zaczynają się schody.. Kwaśniewski przeprosił we własnym imieniu a klęczeć jeszcze będziemy nie raz.. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Czy nazywanie Pana Grossa beneficjentem Holok 06.01.11, 16:19 migreniasta napisała: > i tu zaczynają się schody.. Kwaśniewski przeprosił we własnym imieniu a klęczeć > jeszcze będziemy nie raz.. Prezydent wybrany w demokratycznych wyborach przez całą kadencję z poparciem powyżej 50 % a najczęściej 70% nie ma prawa przepraszać ? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Lis (cwany) to jesteś Ty, migreniasta. 04.01.11, 17:09 Tak mnie swoim tematem podjudziłaś, że go niesamowicie rozbujałem. A Ty pewnie tylko zacierasz rączki. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Lis (cwany) to jesteś Ty, migreniasta. 04.01.11, 17:13 nie..... trzymam na myszce.............. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Antysemityzm w wykonaniu Polaków może dziś tylko 07.01.11, 12:08 śmieszyć. I jako taki może być na przykład tematem dla różnej maści kabaretów, ale nic więcej Jeżeli ktoś próbuje robić z niego horror, to musi to robić na stojąco, trzeba mieć bowiem pewne minimum poczucia humoru, aby dostać krzesło na polskich salonach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka Re: Antysemityzm w wykonaniu Polaków może dziś ty IP: *.125.190.171.dyn.user.ono.com 07.01.11, 12:28 salony to twoje marzenie, powodzenia zatem. ja chcialam dowiedziec sie co tak na serio i wg ciebie oznacza wyraza napis ' jude raus' Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Antysemityzm w wykonaniu Polaków może dziś ty 07.01.11, 13:57 Gość portalu: rzeka napisał(a): > ja chcialam dowiedziec sie co tak > na serio i wg ciebie oznacza wyraza napis ' jude raus' Nic nie oznacza. (Tylko nie pytaj mnie teraz co oznacza nic). Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.suf Re: Antysemityzm w wykonaniu Polaków może dziś ty 07.01.11, 14:03 z zamknietymi oczami na salony trafisz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Antysemityzm w wykonaniu Polaków może dziś ty 07.01.11, 12:59 A mnie smieszy podatek koszerny. Pragne zwrocic uwage na pieczywo. Chleb jest dotad koszerny, dopoki jakis goj nie wezmie go do reki. Pytanie do Koltera, Laury, Piwa i innych ekspertow KK: po kiego czorta katoliccy anytsemici musza placic podatek koszerny? Przeciez nie jest to logiczne! Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Antysemityzm w wykonaniu Polaków może dziś ty 07.01.11, 14:04 lepian4 napisał: > Pragne zwrocic uwage na pieczywo. Chleb jest dotad koszerny, dopoki jakis goj > nie wezmie go do reki. Czyli wygląda na to, że masz niewielkie szanse najeść się koszernego chleba. No chyba, że będziesz jadł bezpośrednio ze stołu, bez pomocy rąk. Ale po co ten cyrk, spróbuj normalnego chleba, tańszy i wcale nie gorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta fajne-uśmiałam się 08.01.11, 04:55 w takim razie świnie mogą jeść koszerne z koryta.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: fajne-uśmiałam się 08.01.11, 05:05 Zydowki sa najmniej konsekwentne w sklepie obuwniczym, albo w sklepie z damskimi torebkami . Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: fajne-uśmiałam się 08.01.11, 05:25 kobiet się czepiasz ? Po co ? Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: fajne-uśmiałam się 08.01.11, 08:14 Nie czepiam sie kobiet. Domagam sie tylko konsekwencji. Buty ze swinskiej skor, nawet jesli cudnie wygladaja, nigdy nie beda koszerne. Podobnie, jak torebki damskie. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta też uśmiałam się 08.01.11, 09:22 kultury bliskowschodnie mają panaceum na głupotę własnej wiary. Przykłady : muzułmanie piją wódkę po zachodzie słońca pod stołem. Ich Bóg tego nie widzi. Kolejny przykład.. Żydzi pewne święta muszą spędzić w domu. I na to jest sposób. W dawnych czasach przed podróżą morską żyd sporządzał fikcyjną umowę zakupu statku który wg tej umowy był jego domem. Trzeci przykład.. Świnia nie może stąpać po świętej ziemi. Wobec tego w kibucach są hodowane na siatce. Być może wystarczy wieczorem umyć nogi by były czyste.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: też uśmiałam się 08.01.11, 18:45 migreniasta napisała: > kultury bliskowschodnie mają panaceum na głupotę własnej wiary. Amisze w USA nie mogą mieć w mieszkaniu telefonu , ale w garażu tak :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: też uśmiałam się 09.01.11, 17:41 A Starsi Bracia w Wierze maja takie dni, ze drani ich oswietlenie u sasiadow. Pozniej sie dziwia, ze nikt ich nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta O boszzsze proszszszę Cię 09.01.11, 17:47 nie przesadzaj. Masz sąsiadów koszernych czy tylko czytałeś o takich bredniach? Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: O boszzsze proszszszę Cię 10.01.11, 04:36 A jaka to roznica? Podam przyklad: czytalem o hiszpanskich tradycjach ganiania sie po ulicach z bykiem w roli glownej. Sam nigdy tego nie widzialem na zywo, czytalem tylko o tym, ogladalem teleizje... Nie nazywaj tez zydowskich obyczajow bredniami. Jesli czegos nie rozumiesz, spytaj sie grzecznie. Kolter dla przykladu kompetentnie wklei ci nawet fragmnety z Pism Swietych, ktore wyjasniaja dane zagadnienie. Ot, co! Chetnie odpowiem ci krotko na twe naukowe pytanie: mam konserwatywnego zydka w pracy. Ubaw jest nieziemski! Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: O boszzsze proszszszę Cię 10.01.11, 09:26 Nie bardzo lubuję się w kolterowych wklejkach.A jeśli chodzi o Twojego kolesia z pracy to jeśli jest kompetentny to chyba nikomu to nie powinno przeszkadzać.Ubaw to by był gdybyście mieli kumpla Eskimosa i by wam wietrzył pomieszczenia w grudniu i w lutym a na imrezę zapraszał do igloo...... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: O boszzsze proszszszę Cię 10.01.11, 09:42 lepian4 napisał: > Chetnie odpowiem ci krotko na twe naukowe pytanie: mam konserwatywnego zydka w > pracy. Ubaw jest nieziemski! Zmień tego organistę, nie wypada, żeby ludzie sobie drwili. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta To tow. Lepian jest proboszczem? 10.01.11, 09:57 A wydawał się taki jakiś inszy...... No cóż - pozory mylą. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: To tow. Lepian jest proboszczem? 10.01.11, 10:45 Nieee, to był tylko taki świński, a do tego niekoszerny żart z mojej strony. Pojęcia nie mam co zawodowo robi lepian. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: To tow. Lepian jest proboszczem? 10.01.11, 12:15 Może pracuje dla wyborczej jako moderator opinii na forum? Jest kierownikiem działu lub jego zastępcą w sekcji koszernych wędlin????? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: O boszzsze proszszszę Cię 10.01.11, 11:41 lepian4 napisał: > Chetnie odpowiem ci krotko na twe naukowe pytanie: mam konserwatywnego zydka w > pracy. Ubaw jest nieziemski! Gdybyś znał pisma zwane świętymi i przestrzegał byś ich to ludzie pewno lali by w gacie ze śmiechu. Tym widać się różnicie ze on w coś wierzy, a ty tylko bronisz kościoła którego zasady masz głęboko w katolickiej dupie . Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: O boszzsze proszszszę Cię 10.01.11, 12:18 A co ma do tego jego katolicka dupa-bardziej śmierdzi -drachę ma bardziej brązową? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: O boszzsze proszszszę Cię 10.01.11, 12:22 migreniasta napisała: > A co ma do tego jego katolicka dupa-bardziej śmierdzi Ano dla niektórych tak -drachę ma bardziej brązową? Możliwe przecież diety są odmiennie. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: O boszzsze proszszszę Cię 10.01.11, 13:04 No tak zrobił się gó...any wątek....... Miało być o podżeganiu do antysemityzmu a skończyło się na badaniu odcieni g***a...... Przykro mi się zrobiło. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: O boszzsze proszszszę Cię 10.01.11, 14:05 migreniasta napisała: > No tak zrobił się gó...any wątek....... > Miało być o podżeganiu do antysemityzmu a skończyło się na badaniu odcieni g*** > a...... > Przykro mi się zrobiło. Kolonoskopia to ważny temat . Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: O boszzsze proszszszę Cię 10.01.11, 13:19 A ty pie...sz bez sensu, obronco koszernych odmiennosci! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: O boszzsze proszszszę Cię 10.01.11, 14:06 lepian4 napisał: > A ty pie...sz bez sensu, obronco koszernych odmiennosci! Psy nakarmiłeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: O boszzsze proszszszę Cię 10.01.11, 14:31 Wole nakarmic swinie. W naturze mamy poprancow, ktorzy tego miesa nie chca jesc. Starczy wiec dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: O boszzsze proszszszę Cię 10.01.11, 14:57 powiedz jak we wzajemnym poszanowaniu i bez aroganckich epitetów prowadzić z Tobą konstruktywny dialog ? Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: O boszzsze proszszszę Cię 10.01.11, 16:15 Te durnowate zaczepki towarzysza Koltera nazywasz konstruktywnym dialogiem? Zlituj sie! Facet ma jakies antypolskie fobie, ktore tlumaczy koscielnymi bajkami! Mam mu frenetycznie przyklaskiwac? Nic kurde z tego nie rozumiem! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: O boszzsze proszszszę Cię 10.01.11, 21:40 lepian4 napisał: > Te durnowate zaczepki towarzysza Koltera nazywasz konstruktywnym dialogiem? Jaki dialog można prowadzić z czymś co nienawidzi jakiegoś narodu z powodu budowy łuków triumfalnych ?? > Zlituj sie! Facet ma jakies antypolskie fobie, Czy to ze jestem wolny od idealizowania polaków ich podłych zachowań jest fobią ? >> ktore tlumaczy koscielnymi bajkami! Udowodnij ze głoszę kościelne bajki ? >Mam mu frenetycznie przyklaskiwac? Nic kurde z tego nie rozumiem! No przecież nikt od hipokryty nie wymusi mówienia prawdy ,okrutnej ale jedynej , prawda hipokryto ? Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Ring sobie urządziliście na tym wątku? 10.01.11, 23:04 Jeśli tak to bijcie poniżej pasa....tam są jaja.... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Ring sobie urządziliście na tym wątku? 10.01.11, 23:13 migreniasta napisała: > Jeśli tak to bijcie poniżej pasa....tam są jaja.... Jakoś nie lubię neonazi stąd ten krzyk Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Ring sobie urządziliście na tym wątku? 10.01.11, 23:21 On zaś krzyczy na Ciebie....A echo się niesie.... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: O boszzsze proszszszę Cię 10.01.11, 21:36 lepian4 napisał: > Wole nakarmic swinie. Rosyjski bard Wysocki , śpiewał kiedyś ; Ropuszkin swinią ty był i ostaniesz . Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: fajne-uśmiałam się 08.01.11, 18:43 lepian4 napisał: > Nie czepiam sie kobiet. Domagam sie tylko konsekwencji. Buty ze swinskiej skor, > nawet jesli cudnie wygladaja, nigdy nie beda koszerne. Podobnie, jak torebki d > amskie. 'Mame' nie mówiła ci ze Izraelici to mocno zlaicyzowane społeczeństwo ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: fajne-uśmiałam się 08.01.11, 18:40 lepian4 napisał: > Zydowki sa najmniej konsekwentne w sklepie obuwniczym, albo w sklepie z damskim > i torebkami . Zachorowała kobieta , lekarz zlecił jej rosół taki tłusty . Był to piątek czyli post w Krk ,więc maż owej kobiety poszedł do księdza z prośba aby ksiądz zezwolił jego żonie zjeść tłusty rosół w dniu postu . Ksiądz kategorycznie nie pozwolił tego robić. Smutny parafianin wraca do domu ,ale nie mógł pogodzić się z tym zakazem , bo wiedział ze rosół pomógłby chorej żonie. Więc wraca na plebanię a tam ksiądz wsuwa schabowego z kapustą, parafianin wielce oburzony , mówi do księdza czemu je nie postne jedzenie , na to ksiądz mu na to ze ja jem a nie pytam !!. Czy to nie podobnie jak z butami ze świńskiej skóry na stopie żydówki ? Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Antysemityzm w wykonaniu Polaków może dziś ty 08.01.11, 05:11 Szans nie mam zadnych. Nawet jesli dostane koszerny chleb, w momencie dotkniecia go ma katolsko-gojowska raczka, przestanie byc koszernym. Dlatego Q.M. protestuje! Nawet gdyby jakis pobozny zyd mnie zechcial nakarmic, buzka tez jest gojowska! Po co wiec placimy ten podatek? Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta ten post nawet na osła się nie nadaje 08.01.11, 05:31 może na zdrowie psychiczne ? A właściwie na obsesje. . Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Antysemityzm w wykonaniu Polaków może dziś ty 08.01.11, 18:42 lepian4 napisał: >Po co wiec placimy ten podatek? Ty ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Antysemityzm w wykonaniu Polaków może dziś ty 07.01.11, 16:11 lepian4 napisał: > Pytanie do Koltera, Laury, Piwa i innych ekspertow KK: po kiego czorta katolicc > y anytsemici musza placic podatek koszerny? Przeciez nie jest to logiczne! Dlaczego z moich podatków remontują klechom plebanie ? Co do podatku , to zapytam tak ; czy w Polsce weterynarz nie bierze opłaty za badanie mięsa ? Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Antysemityzm w wykonaniu Polaków może dziś ty 07.01.11, 19:39 Jestes albo naiwny, albo zwyczajnie glupi. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Antysemityzm w wykonaniu Polaków może dziś ty 07.01.11, 21:18 lepian4 napisał: > Jestes albo naiwny, albo zwyczajnie glupi. Bo nie zajadam się hostią ? Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Antysemityzm w wykonaniu Polaków może dziś ty 08.01.11, 05:01 Spytaj sie lepiej psychologa. telepatycznie nie potrafie ci pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Antysemityzm w wykonaniu Polaków może dziś ty 08.01.11, 04:52 ale nie jest to badanie rytualne.. I z tego co wiem jego cena jest wliczona w kiełbasę a nie kapustę Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 chciałabym, aby byli winni zagładzie Żydów... 08.01.11, 17:25 bo wtedy Żydów by nie było i problemów z nimi. Wniosek: Polacy nie są winni zagładzie Żydów, skoro Żydzi jeszcze są i mają się dobrze, a nawet lepiej niż dobrze. Teraz żydostwo podnosi łeb. Mało mu tego co Żydzi zgotowali Niemcom po wojnie? Gdyby nie polityka Żydów Niemcy nie mieliby problemów z islamem i cała Europa takoż. Europa jest chrześcijańska i taka ma pozostać. Nie będą się w niej panoszyć inne religie. migreniasta napisała: > Jeden szemrany profesor zza dużej kałuży napisał książkę o tym że Polacy są win> ni zagładzie żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta dzięki Tobie 08.01.11, 17:52 można pisać takie właśnie książki. Wstyd ! Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: dzięki Tobie 08.01.11, 18:12 Nie dzieki Krytykantce, bo ona jest osoba psychicznie chora i nalezy ja oceniac inna miara. Antysemityzm w Polszcze istnieje, ale Krytykantka nie jest postacia wsrod antysemitow reprezentatywna. Trzeba umiec zachowac proporcje. Antysemityzm to przede wszystkim glupota, brak wiedzy, prymitywizm, gorsze wyksztalcenie, niezdolnosc do analitycznego i logicznego myslenia. Przypadki patologiczne, zaburzone, psychotyczne, schizofreniczne to jest inna materia nieszczescia i nie nalezy tego z masowymi zjawiskami spolecznymi laczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: dzięki Tobie 08.01.11, 20:18 zakładając że masz rację jednocześnie jej nie masz. Kierując się tzw krzywą rozkładu normalnego (ale dałam do pieca)zauważymy że antysemitów jest znacznie więcej wśród chorej części tkanki społecznej a to oznacza że prawie każdy zadeklarowany antysemita to wariat. I na koniec muszę zadać Ci pytanie. . Jesteś lekarzem psychiatrą czy Twoje diagnozy mają moc postów krytykantki ? Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: dzięki Tobie 08.01.11, 20:54 Nie jestem lekarzem, ale to nie znaczy, ze automatycznie jestem wariatem. :D Krytykantki tworczosc znam od wielu miesiecy i zdazylem sie zorientowac, ze jest to osoba o bardzo, ale to bardzo powaznych zaburzeniach psychicznych. W kazdym razie jej wpisow i postaw racjonalnie wytlumaczyc sie nie da, czy to w temacie rasizmu, czy w temacie religii, czy w jakimkolwiek innym. Po prostu traktuje ja inna miare. Roznice swiatopogladowe to jedno a zaburzenia psychiczne to drugie. I tak np z forumowiczem o nicku Nehsa nie ma dyskusji, o ile ktos chce opierac swoje argumenty na plaszczyznie racjonalnej, merytorycznej, logicznej. Uczono mnie, ze generalnie niedorzecznosc albo sie ignoruje, albo sie leczy. Nie kazdy antysemita to wariat. Bycie osoba zwyrodniala moralnie nie oznacza bycia osoba psychicznie chora. Czlowiek z natury nie jest dobry czy szlachetny. Moralnosc jest cecha absolutnie nabyta a nie wrodzona. Wspolzycia z innymi ludzmi, tak by ich nie krzywdzic, nauczylismy sie, w kazdym razie wiekszosc z nas, w procesie tzw ewolucji spolecznej. Ona ksztaltowala sie przez wieki i roznie w roznych obszarach kulturowych. Nie jest tak, ze antysemita, jak mowisz, to wariat. To jest skomplikowany zespol uwarunkowan kulturowo-spolecznych. Do tego dochodzi wiedza, inteligencja, mozliwosci poznawcze, zdolnoscii analityczne, procesy wychowawcze, nawyki kulturowe etc. Dzis wsrod gruntownie wyksztalconych i inteliigentnych ludzi bardzo ciezko spotkac antysemite czy rasiste, ich liczba rosnie wraz z pogarszajacym sie poziomem wyksztalcenia. Nie uwazam jednak, ze ktos o potencjalnie nizszych mozliwosciach intelektualnych, podatny na uproszczenia, generalizowanie, sklonny do poslugiwania sie stereotypami, ktore zastepuja mu wiedze, ktorej z racji ograniczonych mozliwosci nie jest w stanie posiasc, to automatycznie wariat. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: dzięki Tobie 08.01.11, 21:41 klosowski333 napisał: > Dzis wsrod gruntownie wyksztalconych i inteliigentnych ludzi bardzo ciezko > spotkac antysemite czy rasiste, To bardzo się mylisz. Być może znasz nawet takich tylko nie wiesz, że to antysemici, bo oni przy Tobie nic nie powiedzą, a pisanie Jude raus byle gdzie, to nie ich domena. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Przemyślany post... 09.01.11, 17:14 Lekcje odrobiłeś sumiennie jednakże wyłączmy automatyzm z naszych rozważań. A tego nie ustrzegłeś się przy diagnozie dotyczącej Krytykantki. W myśl pewnych teorii nie ma ludzi psychicznie zdrowych-są tylko niewłaściwie zdiagnozowani.... Nie można też automatycznie szufladkować ludzi ze względu na ich przekonania społeczno-polityczno-religijne.Bo jeśli nie to pan Gross stałby się łudząco podobny do wspomnianego przez Ciebie forumowicza Nesha. Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: dzięki Tobie 08.01.11, 20:22 klosowski333 napisał: > Nie dzieki Krytykantce, bo ona jest osoba psychicznie chora i nalezy ja oceniac> inna miara. Przestań tłumaczyć innym, że ja jestem osobą chorą psychicznie. Nie rozumiesz moich postów - trudno. Widocznie Twoje wykształcenie niewiele jest warte. > Antysemityzm w Polszcze istnieje, ale Krytykantka nie jest postacia wsrod antys> emitow reprezentatywna. Ba, bo takich osób jak krytykantka nie ma. > Trzeba umiec zachowac proporcje. Antysemityzm to przede> wszystkim glupota, brak wiedzy, prymitywizm, gorsze wyksztalcenie, niezdolnosc> do analitycznego i logicznego myslenia. Jeśli jestem antysemitką to wynika to ze zdolności do analitycznego i logicznego myślenia oraz z wiedzy o tym, do czego Żydzi doprowadzają inne nacje, których nienawidzą. A nienawidzą wszystkich. Nie darmo są narodem wybranym przez boga oszustów i morderców, który obiecał im panowanie nad światem. > Przypadki patologiczne, zaburzone, psychotyczne, schizofreniczne to jest inna m> ateria nieszczescia i nie nalezy tego z masowymi zjawiskami spolecznymi laczyc. No i dlatego nie łączę ich z Twoim przypadkiem. Coś tam wiesz, ale i tak nie rozumiesz co... Natomiast wmawianie innym choroby psychicznej na zasadzie " łapać złodzieja " świadczy tylko o Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Czy jad który w sobie nosisz jest ... 09.01.11, 17:21 racjonalnie uzasadniony? I przepraszam ,że mój wątek stworzył okazję do publicznego oceniania Twojej kondycji psychicznej.Nie ja to sprowokowałam. Widocznie antysemityzm i zdrowie psychiczne przeplatają się ze sobą.... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: dzięki Tobie 08.01.11, 21:35 klosowski333 napisał: > Antysemityzm to przede wszystkim glupota, brak wiedzy, prymitywizm, gorsze > wyksztalcenie, niezdolnosc do analitycznego i logicznego myslenia. Antysemityzm, godny naprawdę tego słowa, zdolny wyrządzać rzeczywiste szkody, to odwrócenie pojęć, które podałeś. Tylko antysemici bedący jednocześnie ludźmi inteligentnymi, z wiedzą, zdolni do analitycznego i logicznego myslenia, są niebezpieczni. Ci których Ty podałeś, są bez znaczenia, mogą słuzyć jedynie za łatwy żer dla krętaczy typu Gross, aby ci mogli wykazać, cos czego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.suf Re: dzięki Tobie 08.01.11, 22:05 'antysemityzm, godny naprawdę tego słowa, zdolny wyrządzać rzeczywiste szkody, to odwrócenie pojęć, które podałeś. Tylko antysemici bedący jednocześnie ludźmi inteligentnymi, z wiedzą, zdolni do analitycznego i logicznego myslenia, są niebezpieczni. Ci których Ty podałeś, są bez znaczenia, mogą słuzyć jedynie za łatwy żer dla krętaczy typu Gross, aby ci mogli wykazać, cos czego nie ma. ' ci inteligentni, jesli jeszcze do tego wykazuja sie charyzma, maja szanse stac sie przewodnikami stada - ciemnej masy, ktora czuje, ze na czyms/ kims musi wyladowac swoja frustracje i agresje. nie warto lekcewazyc ani jednych ani drugich, imo. Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: dzięki Tobie 08.01.11, 23:44 rzeka.suf napisała: > ci inteligentni, jesli jeszcze do tego wykazuja sie charyzma, maja szanse stac > sie przewodnikami stada - ciemnej masy, ktora czuje, ze na czyms/ kims musi wyl adowac swoja frustracje i agresje. nie warto lekcewazyc ani jednych ani drugich Słuszna uwaga. Dokładnie taki problem jest z Żydami i Muzułmanami. Ci inteligentni kierują ciemną masą... A przy tym są pewni własnego wybraństwa i misji dziejowej. To właśnie ich nie należy lekceważyć... Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: dzięki Tobie 09.01.11, 17:27 Czyli istnieje antysemityzm z górnej półki? Możesz podać jakieś przykłady? W Polsce żyje tak mało żydów(Żydów) ,że istnienie antysemityzmu jest ekonomicznie nieuzasadnione. Gdyby nie podsycanie tematu przez kreatury typu G. to problem by umarł śmiercią naturalną. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: dzięki Tobie 09.01.11, 17:34 migreniasta napisała: > Czyli istnieje antysemityzm z górnej półki? Poza Polską jest to dość powszechna forma antysemityzmu (w Polsce chyba nie). K33 mógł się z nią nieświadomie zetknąć, bo dał nieraz do zrozumienia, że podróżuje. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: dzięki Tobie 09.01.11, 17:45 ja też podróżuję a nie spotkałam się poza najjaśniejszą z przejawami antysemityzmu. Na wschodzie trochę psioczą na jewrejów ale to pachnie polskim zaściankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: dzięki Tobie 08.01.11, 20:11 migreniasta napisała: > można pisać takie właśnie książki. Wstyd ! Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Jest odwrotnie do Twojego odwrotnego 09.01.11, 17:52 Ja tej książki nie kupię, a G. nie bacząc na Ciebie już ją napisał...... I co mu zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś