Dodaj do ulubionych

Wstydliwy temat

19.02.11, 05:17
Miasto za posrednictwem policji karze obywatela mandatem za oddanie uryny w miejscu publicznym. Ale czy miasto ma do tego prawo, skoro nie stwarza nalezytych warunkow do przestrzegania higieny sanitarnej? Miasto powinno bowiem zapewnic obywatelowi dostep do szaletow, rozmieszczonych w regulaminowej odleglosci, np. co pol kilometra. Moze w ten sposob byloby mniej obsikanych murow, obszczanych klatek schodowych i kamienic itd.

Do tego dochodzi takze wymiar sprawiedliwosci spolecznej. Czlowiek dobrze ubrany zawsze sobie jakos poradzi, gdy poczuje parcie na pecherz. Skorzysta z toalety w prawie kazdej restauracji. Natomiast obywatela skromnie ubranego, o aparycji robotniczo-chlopskiej czesto nie wpuszcza do ubikacji i przegonia.

Miasta, ktore nie zapewniaja dostatecznej ilosci szalet, powinny byc pozbawione prawa karania obywateli za oddawanie moczu w miejscach publicznych. Oczywiscie jesli to sie odbywa dyskretnie, bez obnazania genitaliow w obecnosci osob postronnych. Moze wtedy urzedy miejskie mialyby motywacje, aby zadbac o godnosc czlowieka z pelnym pecherzem.

Ale zeby wymagac, trzeba stworzyc warunki, aby prawo moglo byc przestrzegane.
Obserwuj wątek
    • voxave Re: Wstydliwy temat 19.02.11, 06:56
      rata--ty gościnny gospodarzu forum spoleczeństwo---masz absolutna rację i wszyscy o tym wiemy--ale za skorzystanie z ubikacji trzeba płacić a co ma robić biedny przechodzień jak nie ma przy sobie 2 zl dla pisuardessy
      ubikacje u nas sa płatne w restauracji też
      sikamy tedy gdzie popadnie
      • strikemaster Re: Wstydliwy temat 19.02.11, 11:24
        > ubikacje u nas sa płatne w restauracji też

Nie w każdej. A sprawę załatwiłoby rozporządzenie mówiące, że w lokalach użyteczności publicznej kible muszą być bezpłatne.
        • voxave Re: Wstydliwy temat 20.02.11, 05:50
          strikuś ---he he he
      • rata.sofisticada Re: Wstydliwy temat 19.02.11, 16:32
        ubikacje u nas sa płatne w restauracji też

No, o czyms takim to jeszcze nie slyszalem. Takiego folkoru nie widzialem nawet w krajach egzotycznych. Ale to wina klientow, ze placa za ubikacje w restauracji, w ktorej spozywaja posilek. Ja bym omijal szerokim lukiem lokale z takim podlym serwisem. To jest zwykle chamstwo.
        • voxave Re: Wstydliwy temat 20.02.11, 05:52
          rata--to nie chamstwo a rzeczywistośc
          • strikemaster Re: Wstydliwy temat 20.02.11, 19:57
            Chamstwo rzeczywistości nie wylkcza, podobnie jak rzeczywistość chamstwa. A Rata pisze z USA, a tam w niektórych stanach kazdy ma obowiązek udostępnić nawet swoje prywatne WC w domu kazdemu, kto deklaruje, że męczy go stosowna potrzeba. Obrzyna musi wtedy odwiesić na kołek i nie uzywać wobec intruza, stąd jego zdziwienie, zapewne.
      • kolter-xxl Re: Wstydliwy temat 19.02.11, 16:34
        Jak to jest że ty voxave zawsze widzisz w szczurze cara ??
        • rata.sofisticada Re: Wstydliwy temat 19.02.11, 16:56
          Jak to jest że ty voxave zawsze widzisz w szczurze cara ??

Oczywiscie musiales to przeinaczyc. Uwazam, ze Voxave widzi we mnie czlowieka wrazliwego na niesprawiedliwosc spoleczna.
        • voxave Re: Wstydliwy temat 20.02.11, 05:57

bo go lubię --ma wiedze uczę sie od niego bo ja prosta kobietka jestem i targa mna rządza wiedzy
          ciebie tez czytam z zainteresowaniem---jak myślisz dlaczego ja tu jestem i znosze nie zawsze dobre traktowanie----dla wiedzy
          zwiedziłam wiele forów czy jak tam sie to odmienia --zaraz mnie przyłapie minnie---
          ale tylko to nforum daje mi satysfakcje i tu sie nie nudze
          • narfi Re: Wstydliwy temat 20.02.11, 06:46
            Twoja szczerosc mnie wrecz poraza.Serio.
            Nie jestem tylko pewien czy nauczysz sie wiele od goscia ,ktory kiedys stwierdzil ,ze nie wie co to sa Inflanty :D Nie wspominajac juz o tych ,dla ktorych slowo "rewir" jest niezrozumiale :D:D:D
            • voxave Re: Wstydliwy temat 20.02.11, 07:13
              narfi--nie wiem czy to było do mnie ,ale odpowiem tak jakby było do mnie
              kazdy wie co to sa Inflanty jak chodzil do szkoły i bral lekcje historii
              --nie kazdy wie co to jest rewir--mnie kojarzy sie wiezieniem albo z obozami koncentracyjnymi
              ucze sie nie tylko od jednego forumowicza ale i wielu innych na tym forum,--bo zebrało sie tu ciekawe i niegłupie towarzystwo--bardzo znamiernite że tak podkadzę he he

• narfi Re: Wstydliwy temat 20.02.11, 07:29
                ....no wlasnie,"chodzil do szkoly i bral lekcje historii". Rata musial albo jedno ,albo drugie ominac ....albo jedno i drugie:)
                ...no a "rewir". "Zaklete rewiry" , ksiazke czy film to Ty znasz?
                • voxave Re: Wstydliwy temat 20.02.11, 10:24
                  narfi---znam i zapomnialam bo to dawno temu było---co ciekawe,że nic\ sie w mentalności ludzkiej nie zmieniło
    • Gość: rossdarty Wspaniały projekt IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.11, 08:32
      Sam to wymyśliłeś, czy wzorowałeś się na jakimś innym mieście w innym kraju?

Obszar Wawy to ok.520 km2.
      Przyjmując że Twój projekt obejmowałby jedynie centrum, przyjmijmy 1/5; pozostaje nam do obsadzenia kiblami 100km2. Co pół km., czyli 8 kibli na 1km2, czyli = 800 kibli...
      Ponieważ, jak piszesz, mają być to kible darmowe...
      Świetny pomysł dla Barei. Masowe stawianie kibli.
      Finansowane z nadwyżki budżetowej miasta...
      Ja proponuje tańszym kosztem posadzić co pół kilometra drzewko, (dodatkowo wyjdzie to na dobre środowisku), ogrodzić parawanem i umieścić napis:
      miejsce do oddawania moczu
      • billy.the.kid Re: Wspaniały projekt 19.02.11, 08:52
        niemożliwym jest oddanie moczu/odlanie się/ BEZ OBNAŻANIA GENITALIÓW.
        • Gość: marbor1 Re: Wspaniały projekt IP: *.aster.pl 19.02.11, 11:06
          Mężczyzna jest w bardziej komfortowej sytuacji niż np. kobieta.
          • migreniasta Re: Wspaniały projekt 19.02.11, 11:10
            Pod warunkiem że nie leje w spodnie.....
            • strikemaster Re: Wspaniały projekt 19.02.11, 11:23
              Mężczyzna, jak chce mężczyzną pozostać na dłużej nie nosi spodni.
              • migreniasta Re: Wspaniały projekt 19.02.11, 16:50
                Wiedziała ,że jak uderzę w stół to strikemaster się odezwie......
                • strikemaster Re: Wspaniały projekt 20.02.11, 16:42
                  Czyli uderzylaś rozmyślnie. :)
        • rata.sofisticada Re: Wspaniały projekt 19.02.11, 16:17
          niemożliwym jest oddanie moczu/odlanie się/ BEZ OBNAŻANIA GENITALIÓW.

Przeciez sprecyzowalem techniczny wymiar - bez obnazania genitaliow w obecnosci postronnych osob.
      • rata.sofisticada Re: Wspaniały projekt 19.02.11, 16:24
        Sam to wymyśliłeś, czy wzorowałeś się na jakimś innym mieście w innym kraju?

Sam. To taka spontaniczna reakcja na prawny absurd. Karze sie obywatela za oddanie moczu w miejscu publicznym, a jednoczesnie nie daje mu sie szans na dostep do pisuaru w sensownej odleglosci. Przeciez sikanie to nie fanaberia czy fochy. Jak sie chce, to co mozna zrobic?
        Czy rzeczywiscie 800 kibli to duzo jak na Warszawe?
        • Gość: rossdarty Re: Wspaniały projekt IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.11, 17:50
          Szczurku, wierzę w Twoje dobre intencje.

Jechałem kiedyś jedną z głównych ulic mojego miasta.
          Dojeżdżałem do skrzyżowania na którym dla mojego kierunku było światło czerwone, więc jechałem siłą rozpędu gdy nagle noga sama wdepnęłą hamulec do dechy...
          Kilka metrów przed skrzyżowaniem, na środku chodnika, na wysokości McDonalda zobaczyłem faceta, który odlewał się na chodnik...
          Poryw emocji nakazywał wyskoczyć z samochodu i dać gościowi po ryju.
          Ale zdrowy rozsądek oceniający moje możliwości co do bysia oddającego bezceremonialnie mocz na środku chodnika powstrzymał moje zapędy...
          Może jakby w tym miejscu rosło drzewko które JA proponowałem, nie byłoby takiego zaskoczenia?...
          Dodam, że McDonalda miał jakieś 15-20 metrów obok...
          Chyba by go wpuścili tam do toalety???
          • rata.sofisticada Re: Wspaniały projekt 19.02.11, 18:20
            Kilka metrów przed skrzyżowaniem, na środku chodnika, na wysokości McDonalda zo
            > baczyłem faceta, który odlewał się na chodnik...
            > Poryw emocji nakazywał wyskoczyć z samochodu i dać gościowi po ryju.

Prawdopodobnie byl to klasyczny obszczymur, pogardzajacy normami spolecznymi. Ale wez pod uwage, ze wsrod ludzi oddajcych uryne w miejscach publicznych obszczymury stanowia nie wiecej niz 10 procent. Tak przynajmniej podejrzewam.
            • Gość: rossdarty Re: Wspaniały projekt IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.11, 19:08
              rata.sofisticada napisała:

> Prawdopodobnie byl to klasyczny obszczymur, pogardzajacy normami spolecznymi. A
              > le wez pod uwage, ze wsrod ludzi oddajcych uryne w miejscach publicznych obszcz
              > ymury stanowia nie wiecej niz 10 procent. Tak przynajmniej podejrzewam.

To nie był obszczymur. Lał bez murka:D

Ale w dalszej części zgadzam się z Tobą.
              Była to, wg. mnie, demonstracja ignorancji wobec innych przechodniów, demonstracja bezkarności.
              Tym bardziej, że lał na chodnik nie osłaniając fiuta, prowokacyjnie.

Czy myślisz, ze dla takiego/takich kible co 10 metrów rozwiązałyby sprawę????

I to jest o te 10% za dużo, które Ty przyjmujesz.
              • rata.sofisticada Re: Wspaniały projekt 19.02.11, 19:48
                Czy myślisz, ze dla takiego/takich kible co 10 metrów rozwiązałyby sprawę????

Aspoleczne indywiduum jest niereformowalne. Ale dla uczciwego obywatela bylaby to olbrzymia roznica. Nie trzeba nam szaletow co 10 metrow. Dystans pol kilometra jest odpowiedni, aby czlowiek w potrzebie zdazyl na czas.
                Zreszta w tej kwestii miasto nie robi obywatelowi zadnej laski. Obywatel placi wysokie podatki i w zamian ma chyba prawo oczekiwac, ze bedzie sie mial przynajmniej gdzie odlac. Tyle chyba moze on wymagac od miasta czy panstwa? Jesli nie mozna liczyc np. na godziwa emeryture czy inne swiadczenia, to niech miasto przynajmniej oszczedzi obywatelowi partyzantki pod murem.

I to jest o te 10% za dużo, które Ty przyjmujesz.
                • voxave Re: Wspaniały projekt 20.02.11, 06:05
                  ratus co za utopia
              • Gość: kalka Re: Wspaniały projektor( wizjoner?) IP: *.range81-159.btcentralplus.com 20.02.11, 16:52
                o to musial bywalec.
                bo czy kible, toie czy postoje-lal bo chcial.
      • qqazz Re: Wspaniały projekt 19.02.11, 19:15
        Gość portalu: rossdarty napisał(a):
        > Sam to wymyśliłeś, czy wzorowałeś się na jakimś innym mieście w innym kraju?

W takiej np. Szkocji bezpłatne publiczne toalety to standard, co prawda warunki w nich panujące znacząco odbiegaja od tego co chcialibyśmy w takim przybytku zastać ale są niemal na każdym kroku, zas jak juz piszesz o Warszawie to tam również wystawia się sporoą ilosc bezpłatnych toi toiów na miescie.

pozdrawiam
    • migreniasta Są i mniej wstydliwe 19.02.11, 09:49
      chociażby parkingi.
      Ostatnio zmuszona byłam do kilku wizyt w Warszawie. Gehenna.....
      Parkowanie zgodnie z przepisami graniczy z cudem.Na moim samochodzie są obce blachy i w związku z tym jestem bardzo fajnym kąskiem dla czarnej namiastki policji.
      a tak BTW czy uzasadnionym jest utrzymywanie tej bandy spacerowiczów?
    • sabinac-0 Re: Wstydliwy temat 19.02.11, 17:28

> Miasto powinno bowiem zapewnic o
      > bywatelowi dostep do szaletow, rozmieszczonych w regulaminowej odleglosci, np.
      > co pol kilometra. Moze w ten sposob byloby mniej obsikanych murow, obszczanych
      > klatek schodowych i kamienic itd.
      >
      Ladny wywod, tylko ciekawe czemu nie spotyka sie w bramach i na ulicach przykucajacych pan?
      One nie potrzebuja siusiu czy jak?

> Do tego dochodzi takze wymiar sprawiedliwosci spolecznej
      > Natomiast obywatela skromnie ubranego, o aparycj
      > i robotniczo-chlopskiej czesto nie wpuszcza do ubikacji i przegonia.
      >
      Zwlaszcza jesli smierdzi na kilometr denaturatem. Coz za krzyczaca niesprawiedliwosc (spoleczna!)... :P
      • rata.sofisticada Re: Wstydliwy temat 19.02.11, 17:48
        Ladny wywod, tylko ciekawe czemu nie spotyka sie w bramach i na ulicach przykucajacych pan? One nie potrzebuja siusiu czy jak?

Rzeczywiscie. Wczoraj sie troche nad tym zastanawialem. Sikanie w pozycji kucajacej jest samobojem z punktu widzenia ewolucji. Dlatego kobieca psychika, jak podejrzewam, wytworzyla pewne mechanizmy obronne dawno temu. Czasy sie zmienily, stopien ryzka mniejszy, ale przeciez podswiadomosc dziala z szybkoscia biurokratow watykanskich. Wiec te dawne mechanizmy wciaz dzialaja. Dlatego panie, jak najczesciej chodza do toalety. Trzeba czy nie trzeba. Niby pod pretekstem np. poprawienia sobie makijazu, ale tak naprawde panie dzialaja pod dyktando podswiadomosci. Wykorzystuja kazda okazje, by wyproznic pecherz, by moc jak najdluzej wytrzymac pozniej, gdyby zaszla potrzeba dlugiego przebywania poza domem, z dala od bezpiecznych wezlow sanitarnych, z dala od zaufanych mezczyzn-opiekunow. Stad tez panie nie maja przepelnionych pecherzy, gdy wychodza na ulice, i nie sikaja rownie czesto jak mezczyzni pod murem czy na klatce.
        • yag-nik Re: Wstydliwy temat 19.02.11, 18:57
          > Rzeczywiscie. Wczoraj sie troche nad tym zastanawialem. Sikanie w pozycji kucaj
          > acej jest samobojem z punktu widzenia ewolucji. Dlatego kobieca psychika, jak p
          > odejrzewam, wytworzyla pewne mechanizmy obronne dawno temu. Czasy sie zmienily,
          > stopien ryzka mniejszy, ale przeciez podswiadomosc dziala z szybkoscia biurokr
          > atow watykanskich. Wiec te dawne mechanizmy wciaz dzialaja. Dlatego panie, jak
          > najczesciej chodza do toalety. Trzeba czy nie trzeba. Niby pod pretekstem np. p
          > oprawienia sobie makijazu, ale tak naprawde panie dzialaja pod dyktando podswia
          > domosci. Wykorzystuja kazda okazje, by wyproznic pecherz, by moc jak najdluzej
          > wytrzymac pozniej, gdyby zaszla potrzeba dlugiego przebywania poza domem, z dal
          > a od bezpiecznych wezlow sanitarnych, z dala od zaufanych mezczyzn-opiekunow. S
          > tad tez panie nie maja przepelnionych pecherzy, gdy wychodza na ulice, i nie si
          > kaja rownie czesto jak mezczyzni pod murem czy na klatce.

To raczej trudne nie jest trudne, spróbuj kiedyś Szczurze siknąć sobie w kucki, przeszkodą mogą być warunki pogodowe np. mróz, o, na mrozie nie polecam.
          A poważnie, nie ma takiej sytuacji moim zdaniem że _nie ma gdzie_
          Co za wytłumaczenie?
          Fakt toalet nie jest dużo ale zawsze można skręcić za potrzebą do jakiejś knajpki czy w inne miejsce, wysikać się w pracy/w domu itd.
          Karanie za obszczanie muru? Słuszne, jak najbardziej.
          • rata.sofisticada Re: Wstydliwy temat 19.02.11, 19:35
            A poważnie, nie ma takiej sytuacji moim zdaniem że _nie ma gdzie_

No dobrze, czy myslisz zatem, ze ludzie obsikuja mury, bo to im frajde sprawia? Przeciez wiadomo jest, ze lepiej oddac mocz w powieszczeniu cieplym, wygodnym, a nie na zewnatrz, szczegolnie kiedy wieje. I kiedy trzeba sie rozgladac, czy ktos nie widzi lub czy nie dzwoni po policje. No i zewnatrz nie ma gdzie umyc rak.
            • sabinac-0 Re: Wstydliwy temat 20.02.11, 11:25

> No dobrze, czy myslisz zatem, ze ludzie obsikuja mury, bo to im frajde sprawia?

Tak zawsze epatujesz ewolucja a nawet nie zauwazasz, ze jest to, powszechny u samcow roznych gatunkow zwierzat, odruch publicznego sikania w celu oznaczenia moczem terytorium.
        • sabinac-0 Re: Wstydliwy temat 20.02.11, 11:22

> kobieca psychika, jak p
          > odejrzewam, wytworzyla pewne mechanizmy obronne dawno temu.

Nie wiem po co te wolty o ewolucji.
          Nie pomyslales, ze moze to po prostu kultura osobista?

> Wykorzystuja kazda okazje, by wyproznic pecherz, by moc jak najdluzej
          > wytrzymac pozniej, gdyby zaszla potrzeba dlugiego przebywania poza domem, z dal
          > a od bezpiecznych wezlow sanitarnych, z dala od zaufanych mezczyzn-opiekunow.

Raczej sie widuje panie holujace swych "zaufanych mezczyzn opiekunow" nawalonych do domu, czekajace cierpliwie i skrecajac sie ze wstydu az ow "zaufany mezczyzna opiekun" odleje sie na murek.
          Bo zadnego "zaufanego mezczyzny opiekuna" oslaniajacego siusiajaca w zalomku pania jak zyje, nie widzialam. :D

A swoja droga, co przeszkadza panom odlac sie przed wyjsciem z domu?
      • voxave Re: Wstydliwy temat 20.02.11, 06:12
        sabina ---na partezrze domu kultury gzdie bywam na zajeciach jest dobrze utrzymana toaleta nie zamykana na klucz---ale wolni obywatele naszego kraju ==menele- uczynili sobie z tego lazienke ablucyjna bez poszanowania zasad korzystania z takiego przybytku
        rezultat--ubikacja zamknieta jest na klucz
        • Gość: Alka Re: Wstydliwy temat IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.11, 11:52
          Proponuję obu płciom pampersa i w miasto...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka