Dodaj do ulubionych

Społeczny i ludzki wątek kary śmierci

02.05.11, 22:27
USA wysłało oddział katów w celu wykonania wyroku śmierci na jakimś tam arabskim terroryście ,którego samego swego czasu wykreowało.
Okoliczności tego faktu są dla mnie bulwersujące.
Dlaczego dopiero teraz?
Dlaczego w ten sposób?
Dlaczego rzucono go glonom na pożarcie?
Obserwuj wątek
    • mjot1 Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 02.05.11, 22:41
      Zbędny już. Chyba ;-)
      • migreniasta Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 02.05.11, 22:49
        Znaczy się przestał straszyć za życia to pozwolono mu po śmierci?
        • mjot1 Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 02.05.11, 23:09
          Ot odgrzano kotleta. Ostatnio i tak jakoby go już nie było...
    • klosowski334 Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 02.05.11, 22:47
      Czy to jakis problem, ze Usame ibn Ladina dosiegla sprawiedliwosc? Lepiej pozno niz wcale. A ze teraz? Kazdy moment bylby zapewne dla Ciebie niewlasciwy i w kazdym doszukiwalabys sie jakichs podtekstow.
      • migreniasta Czy Ty zawsze wiesz o mnie więcej i lepiej 02.05.11, 22:55
        niż ja sama?
        Nie terroryzuj mnie bo Cię spotka to samo co ObL......
      • bling.bling Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 02.05.11, 23:11
        Tak długo jak sprawiedliwością jest zemsta tak samo zabicie Osamy może być tak nazywane. Czy świat stał się z tego powodu lepszy? Czy ofiary Osamy zostały przywrócone do życia? Czy można kogokolwiek ukarać śmiercią?
        • klosowski334 Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 02.05.11, 23:51
          Notorycznych zbrodniarzy mozna powstrzymac przed popelnianiem kolejnych zbrodni.

Po co scigac morderce, skoro schwytanie go czy zabicie nikomu nie przywroci zycia? To jest wlasnie Twoj tok rozumowania w skrocie.

Twoj tok rozumowania prowadzi do konkluzji, ze po akcji nie powinno byc reakcji, po przyczynie nie powinno byc skutku a po zbrodni nie powinno byc kary. Bardo osobliwe i w zasadzie jezeli chodzi o system sprawiedliwosci rewolucyjne. Innymi slowy mordercy niech sie ciesza wolnoscia w mysl przypuszczenia, ze moze juz nigdy wiecej nie zabija.
          • migreniasta Cały klosek..... 03.05.11, 00:16
            Za każdego wyraża swoją opinię ,z którą ani przez chwilę się nie zgadza tylko po to by utwierdzić się w przekonaniu szczytności racji własnego autorstwa......
    • 0ffka wybory w USA zbliżają się 02.05.11, 23:13
      Trzeba pokazać wyborcom jaka cudowna władza ich ochrania przed wyimaginowanym wrogiem.
    • dritte_dame Re: w celu 02.05.11, 23:14
      migreniasta napisała:

> USA wysłało oddział katów w celu wykonania wyroku śmierci

"..w celu wykonania wyroku.."

To znaczy że odbył się jakiś proces?

Czegoś nie zauważyłam?
      • migreniasta Re: w celu 02.05.11, 23:34
        W tym sęk ,że ja też przegapiłam proces......
        Może to był tylko rozkaz????
        • dritte_dame Re: w celu 02.05.11, 23:55
          migreniasta napisała:

> W tym sęk ,że ja też przegapiłam proces......
          > Może to był tylko rozkaz????

To czemu piszesz o jakimś "wyroku"?
          • migreniasta Re: w celu 03.05.11, 00:11
            Mam napisać zabójstwo kwalifikowane entego stopnia ?
            • dritte_dame Re: w celu 03.05.11, 02:02
              migreniasta napisała:

> Mam napisać zabójstwo kwalifikowane entego stopnia ?

Ja piszę: zabójstwo w obronie własnej.
              • migreniasta Typowy sofizmat..... 04.05.11, 21:09
                Jeśli nadal tak uważasz to w moim mniemaniu przekraczasz granice obrony własnej.
                Nie można napaść na kogoś w jego domu i zarzucić mu ,że działało się w obronie własnej.
                A jeśli można to świat na głowie stanął.....
                • dritte_dame Re: Typowy sofizmat..... 04.05.11, 21:14
                  migreniasta napisała:

> Jeśli nadal tak uważasz to w moim mniemaniu przekraczasz granice obrony własnej
                  > .
                  > Nie można napaść na kogoś w jego domu i zarzucić mu ,że działało się w obronie
                  > własnej.

Można, jeśli ten ktoś jest "spiritus movens" organizacji napadajacej broniącego się - w jego domu.
                  • kuk_krakauer Re: Typowy sofizmat..... 04.05.11, 21:22
                    Nie, to już jest eksces w obronie koniecznej, przekroczenie jej granic.
                    • ka_p_pa Re: Typowy sofizmat..... 04.05.11, 21:57
                      Czy to był akt piractwa i terroru państwowego?
                      wiadomosci.onet.pl/kiosk/historia/zagadka-smierci-admirala-yamamoto,1,3329678,wiadomosc.html
                      • kuk_krakauer Re: Typowy sofizmat..... 04.05.11, 22:22
                        Naprawdę nie widzisz różnicy?
                        • ka_p_pa Re: Typowy sofizmat..... 04.05.11, 22:39
                          kuk_krakauer napisał:

> Naprawdę nie widzisz różnicy?

Poza oczywistymi różnicami technicznymi- nie specjalnie. Trwa wojna- wojna światów, wojna cywilizacji. Nie kupuję obrazu Usamy jako spokojnego obywatela, który został zamordowany we własnym domu.
        • Gość: rossdarty Re: w celu IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.11, 11:55
          migreniasta napisała:

> W tym sęk ,że ja też przegapiłam proces......
          > Może to był tylko rozkaz????

Rozkaz zawoalowany odezwą Busha :
          W oczywistym odniesieniu do niego oświadczył, że pamięta jak na Dzikim Zachodzie wisiały plakaty z napisem "Poszukiwany żywy lub martwy". Po spotkaniu z kierownictwem Departamentu Obrony Bush wezwał Taliban do poważnego potraktowania żądań i gróźb pod adresem Afganistanu.

www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-osama-bin-laden-poszukiwany-zywy-lub-martwy,nId,104318
          A tak w zasadzie to odkurzył jeno pierwsze prawa Ameryki:

m.onet.pl/_m/e110dd6dd129cfb6282567cc2419f0fd,37,1,0-69-2048-1301-0.jpg
          • migreniasta Re: w celu 04.05.11, 21:13
            Tymczasem rozpoczęto poszukiwania martwego ..... w celu jego wskrzeszenia.
            Muzułmanie będą mieli swojego Chrystusa?
      • 33qq Re: w celu 04.05.11, 22:32
        dritte_dame napisała:

> migreniasta napisała:
        >

> To znaczy że odbył się jakiś proces?
        >
        > Czegoś nie zauważyłam?

Nie mogłaś, sąd był kapturowy, wyrok oczywisty i niedyskutowalny i tylko czekano na sposobność, a właściwie to opłacalność terminu
        >
    • y.agni.k Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 02.05.11, 23:50
      A czy w ogóle można mówić o tym że ofiary WTC są _jego_ ofiarami?
      Wyciągniesz za chwilę nagranie w którym _on_ się przyznaje do winy.
      Czy ktoś zbadał to nagranie, postawił gościa przed sądem?
      Osądził i wykonał karę śmierci? (Jeśli już)

Jeśli porozmawiasz sobie z miejscową ludnością w Afganistanie usłyszysz
      że "wojownicy" którzy odpalają bombki pod amerykańskimi wozami to
      prawi obywatele.
      Jeśli zapytasz o więcej powiedzą Ci że amerykanie to najeźdźcy.

Bawią mnie polityczne rozgrywki, śmieszy mnie że kiedy w grę wchodzi wojna
      zanika moralność a nawet kiedy ktoś się o nią upomni zostanie skarcony.

Zresztą, Migreniasta o czym my tu dyskutujemy?! Jak można oczekiwać sprawiedliwości
      i sądu od państwa które _nielegalnie_ przetrzymuje więźniów w Guantanamo jednocześnie nie
      mając na nich _jakichkolwiek_ podejrzeń ani zarzutów?!
      Czy taka dyskusja w ogóle ma sens?
      • migreniasta Ma sens! 03.05.11, 00:05
        Szczególnie w takich chwilach. Nabieram przeświadczenia ,że niedługo będą karać śmiercią za niechęć do hamburgerów .
        Jest tak jak zawarłeś w sentencji....niestety
    • piwi77 Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 03.05.11, 09:21
      Zakładając nawet, że to co całemu światu triumfanie sprzedaje Obama, wydarzyło się w istocie, to to nie była żadna kara, lecz zwykły samosąd. Samosąd mający jedynie nasycić prymitywną chęć zemsty narodu amerykańskiego, z którym historia obchodziła się dość łaskawie, a którego duma nagle została urażona.
      • ka_p_pa Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 03.05.11, 18:30
        piwi77 napisał:

> Zakładając nawet, że to co całemu światu triumfanie sprzedaje Obama, wydarzyło
        > się w istocie, to to nie była żadna kara, lecz zwykły samosąd

samosąd?
    • kuk_krakauer Ot, igrzyska dla gawiedzi XXIw. 03.05.11, 10:56
      Obama chyba Zmierzchu Cesarstwa Rzymskiego nie czytał... A kolejna powtórka chyba wkrótce...
      • 0ffka Re: Ot, igrzyska dla gawiedzi XXIw. 03.05.11, 11:29
        Czegoż tu wymagać od takiego ciemniaka...
        • Gość: karbat Re: Ot, igrzyska dla gawiedzi XXIw. IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.11, 13:50
          caly swiat mial okazje widziec gawiedz na ulicach w USA , swietujaca , cieszaca sie , radujaca sie bo
          na terenie obcego panstwa , bez jego udzialu ...( wiedzy ) w wyniku napasci specjalnych jednostek wojskowych , strzelono terrorysci bin Ladenowi w glowe i jego zwloki natychmiast wrzucono do morza ...

widzac obrazki z ulic USA .... watpliwosci ... obrzydzenie

kazdy na swiecie bedzie mogl na wzor pierwszej demokracji , USA ... swego wroga -
          noca , akcja , teren innego kraju, strzal w glowe , zwloki do morza .. zakopac .
          w czym problem .....
    • strikemaster Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 03.05.11, 14:23
      W USA kara śmierci jest czymś normalnym (nie wspominając o tym, że w praktyce służb specjalnych też).
      • kuk_krakauer Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 03.05.11, 15:40
        Nie we wszystkich stanach... A w tych, w których jest wykonywana jaki wybór: krzesło elektryczne, komora gazowa, zastrzyk z trucizny... Do wyboru, do koloru... Co przodująca demokracja, to przodująca demokracja... Niektóre wykonania nawet z transmisją do Białego Domu... Na żywo... Tego chyba dziadek Orwell nie przewidział... Ciekawe czy przerwy reklamowe już wprowadzili, czy jeszcze poczekamy?
        • Gość: rossdarty Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.11, 18:00
          kuk_krakauer napisał:

>Ciekawe czy przerwy reklamowe już wprowadzili, czy jeszcze poczekamy?

To będzie zależeć od oglądalności.
          Wyjdzie to z korzyścią dla skazańca - pożyje trochę dłużej...

Wczoraj, a raczej - już dzisiaj oglądałem "Ławę przysięgłych" z Hackmanem i Hoffmanem, moimi ulubionymi aktorami...
          W czasie jednej z reklam zdążyłem obejrzeć na Exreme wprowadzenie do walki oraz pełną, pięciominutową rundę. Razem - grubo ponad 8 min...
          Reklam w czasie filmu było chyba(?) cztery.
          Łatwo policzyć.

Skazaniec będzie się cieszyć z każdej dodatkowej minuty życia.
          • kuk_krakauer Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 03.05.11, 18:16
            Ja jednak wolę "12 gniewnych ludzi". Klasyka, do mnie ciągle przemawia (zawodowo)... Oskarżony jest niewinny dopóki nie udowodni mu się winy ... Beyond reasonable doubt... Ciekawe, czy w Hameryce ktoś jeszcze ogląda ten film...
            • nehsa Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 03.05.11, 18:39
              Czy Nauka Wszechmogącego Ojca, dopuszcza zabicie człowieka?

Tak, Nauka Wszechmogącego Ojca dopuszcza zabicie człowieka, i dopuszcza, nawet aborcje.
              • strikemaster Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 03.05.11, 18:43
                Łaskawy ten Wszechmogący Ojciec. A kogo mogę dzisiaj zabić?
                • nehsa Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 03.05.11, 19:40
                  Po cholerę szukać, masz przecież siebie.
                  • strikemaster Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 03.05.11, 21:09
                    Nie bedę się rozdrabniał i korzystając z Nauki Wszechmogącego Ojca chcę uderzyć w bardziej znaczący cel, żeby się tej Nauce jakos przysłużyć.
            • Gość: rossdarty Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.11, 20:04
              kuk_krakauer napisał:

> Ja jednak wolę "12 gniewnych ludzi". Klasyka, do mnie ciągle przemawia (zawodow
              > o)... Oskarżony jest niewinny dopóki nie udowodni mu się winy ... Beyond reason
              > able doubt... Ciekawe, czy w Hameryce ktoś jeszcze ogląda ten film...

Coś Ty???!!! Choć klasyka, to położona obok Dysney'a, czyli - bajka...

Film kręcono za Einsenhowera.
              Prezydenta z zasadami podobnymi to tych z filmu...

Od tego czasu wiele się zmieniło. I w zasadach i w prezydentach.

Ale co mi się podoba w amerykańskich filmach to ich sugestywność i umiejętność sprawiania wrażenia przez kilkadziesiąt minut jak wspaniałym, praworządnym i sprawiedliwym krajem są US.
          • strikemaster Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 03.05.11, 18:28
            > To będzie zależeć od oglądalności.
            > Wyjdzie to z korzyścią dla skazańca - pożyje trochę dłużej...

Nie jestem pewny, czy to dla niego aż taka korzyść.
    • jotkajot49 Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 03.05.11, 18:48
      > USA wysłało oddział katów w celu wykonania wyroku śmierci na jakimś tam ...
      Nie. Wysłano grupę ogrodników , by wyrwała chwasta.

> Okoliczności tego faktu są dla mnie bulwersujące.
      Dla mnie bulwersująca jest hipokryzja wypowiadających się w tym wątku osób
      (wyjątek:kłoss), osób, których zdanie do tej chwili ceniłem i w większości podzielałem.

> Dlaczego dopiero teraz?
      Podaj, proszę właściwy moment.

> Dlaczego w ten sposób?
      Chwasty można wyrywać, można truć chemikaliami, zawsze można wybrać inny sposób
      ich zwalczania i zawsze można wybrany sposób oprotestować.

> Dlaczego rzucono go glonom na pożarcie
      Pędraki i grzyby byłyby lepsze?

• kuk_krakauer Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 03.05.11, 19:25
        I tu się fundamentalnie nie zgadzamy. Demokracja polega m.in. na tym, że do osądu swoich wrogów używa tych samych instrumentów, których używa na co dzień. Przypominam, że największym zbrodniarzom II wojny światowej zorganizowano normalne procesy. Przy nich ObL i jego zbrodnie wyglądają skromnie. To co zrobiły Stany było zaprzeczeniem własnym zasadom, ale zwycięzców się nie sądzi. Tylko, czy USA są zwycięzcą?
        • nehsa Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 03.05.11, 19:44
          USA, zrobiły w tej konkretnej sytuacji to, co na tym pakistańskim terenie musiały.
          • kuk_krakauer Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 03.05.11, 19:46
            Mam inne zdanie w tej kwestii.
        • jotkajot49 Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 03.05.11, 21:06
          > I tu się fundamentalnie nie zgadzamy.

Co do tego absolutnie się z Tobą zgadzam.:-)

>Demokracja polega m.in. na tym, że do osą du swoich wrogów używa tych samych >instrumentów, których używa na co dzień

Demokracja nie ma nic do wyrokowania o czyjejś winie, bo wówczas nie prawo
          a większość na sali sądowej decydowałaby o losie podsądnego.
          Ale jeśli koniecznie chcesz się nią podeprzeć, to źle wybrałeś:
          - raz - chodzi o człowieka, który znając demokrację, zdecydowanie ją odrzucił,
          ba usiłował ja zniszczyć. Dlaczego miałby korzystać z jej parasola?
          - dwa - reakcja "demos" (ludu) USA wyraźnie wskazuje, kto ma racje.

>...największym zbrodniarzom II wojny światowej zorganizowano normalne procesy

Tym, których złapano i których udało się podstawić przed sadem. Byli również tacy,
          którzy nie dali się aresztować,wybierając śmierć z bronią w ręku lub popełniając
          samobójstwo.
          Tu wysłano oddział by ujął bandytę. Bandyta z obstawą się nie poddał,wywiązała się
          strzelanina, został zabity w trakcie działań operacyjnych. (przykład co do zasady, nie
          sposobu realizacji - Magdalenka, marzec 2003, )
          Kto wie, gdyby bin Laden wyszedł z rękami w górze - miałby pokazowy proces.
      • nehsa Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 03.05.11, 19:42
        Przecież nachalnie rznęli głupa.
    • qqazz Re: Społeczny i ludzki wątek kary śmierci 03.05.11, 20:20
      1. Jak to dlaczego teraz? Bo wcześniej nie mozna było go dorwać.
      2. Dlaczego w ten sposób dl;aczego wrzucono go zgodnie z jego tradycja do morza?
      Cóż na tym właśnie polega cywilizacja wtrogów się zabija w sposób cywilizowany a później zapewnia się im godny pochówek. Oczywiscie są pewnie tacy którzy woleliby aby go zywcem wypatroszono a później wystawiono wypchane zwłoki na widok publiczny niczym zwłoki pewnego ludobójcy w Moskwie ale to prymitywne opinie i obyczaje, dobre dla zacofanych poduralskich azjatów.

pozdrawiam
    • mjot1 Pochówek 03.05.11, 20:56
      Przynajmniej dowiedziałem się, że tradycyjną formą arabskiego pochówku jest wywalenie truchła za burtę.
      Cóż... Człek uczy się całe życie... W efekcie przecie i tak durny umrze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka