Dodaj do ulubionych

Nie kupuję Polskich produktów

23.05.11, 22:30
Od kilku miesięcy nie kupuję Polskich produktów. Wytrwale wyszukuje w marketach zagranicznych produktów szczególnie takich na których Polskich napisów jest mniej niż 10 %. Kupuję wszystko co zagraniczne. Pora przyspieszyć globalizację. Nasz kraj sprzedał już prawie cały przemysł więc na walkę już za późno trzeba się dostosować. Poglądy schować do szafy i oddać się globalizacji. Pracuję w Polsce , a żaden program w moim komputerze w pracy nie jest w języku polskim. Maile w pracy pisze po Angielsku choć pracuję w Polsce. Bez znajomości Angielskiego nie da się pracować. W telewizji wyłączyłem język Polski na większości kanałów(jest ot możliwe w sieci kablowej). Telefon ma tylko język angielski a muzyka w radiu leci tylko zagraniczna. Więc Good Night all.
Obserwuj wątek
    • strikemaster Re: Nie kupuję Polskich produktów 23.05.11, 22:50
      > Pracuję w Pols
      > ce , a żaden program w moim komputerze w pracy nie jest w języku polskim.

Jesteś tłumaczem czy pracodawca nakupił piratów na gieldzie? :D

> Bez znajomości Angielskiego
      > nie da się pracować.

Na tym forum też bez znajomosci angielskiego bywa trudno, co w związku z tym? Nie sądzisz, ze popadasz w histerię, jeśli chodzi o bojkot? :)
      • fajny_zajety Re: Nie kupuję Polskich produktów 23.05.11, 22:58
        Bardziej foch niż bojkot.
        • strikemaster Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 08:20
          A zastanawiałes się nad poszukiwaniem przyczyn w sobie zamiast szukać ich w globalizacji i polityce gospodarczej? :)
          • 33qq Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 11:37
            Sam nie wie, ja tam wolę dobre niż polskie czy zagraniczne, a jeśli chodzi o ideologię, to wybieram te, które się nie psują.
            • strikemaster Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 19:43
              > a jeśli chodzi o id
              > eologię, to wybieram te, które się nie psują.

Są takie? IMO kazdą ideologie mozna zepsuć, trzeba tylko chcieć.
              • 33qq Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 20:02
                akurat ideologię w swojej istocie mają ziarno zepsucia, są za to produkty, które psują się rzadziej niż inne
    • ka_p_pa Re: Nie kupuję Polskich produktów 23.05.11, 23:10
      Kupuj jabłka. Na nich nie ma żadnych napisów.
      • fajny_zajety Re: Nie kupuję Polskich produktów 23.05.11, 23:25
        > Kupuj jabłka. Na nich nie ma żadnych napisów.
        Dobry tekst masz gadane mała
      • y.agni.k Re: Nie kupuję Polskich produktów 23.05.11, 23:33
        A Kolter nie mów hop, ja już widziałam takie jabca z napisem "kocham Cię" w okolicy walentynek czy jakoś tak.
        Myślę że najodpowiedniejszy byłby zakup marchewek, te nie mają napisów na 100%, poza tym polecam też maliny i wiśnie. BURAKI!
        • ka_p_pa Re: Nie kupuję Polskich produktów 23.05.11, 23:44
          y.agni.k napisała:

> A Kolter nie mów hop, ja już widziałam takie jabca z napisem "kocham Cię" w oko
          > licy walentynek czy jakoś tak

A, takich nie kupuj. To może być prowokacja.
      • strikemaster Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 08:21
        > Kupuj jabłka. Na nich nie ma żadnych napisów.

I pochodzą z Argentyny. W Polsce już chyba tylko banany opłaca się uprawiać (widać, bo są najtańsze :).
      • lepian4 Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 11:30
        Na dobrych jablkach sa naklejki
        • ka_p_pa Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 19:55
          lepian4 napisał:

> Na dobrych jablkach sa naklejki
          Nie. Naklejki są na drogich jabłkach. Na dobrych nie ma.
          • jureek Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 20:01
            ka_p_pa napisał:

> Nie. Naklejki są na drogich jabłkach. Na dobrych nie ma.

Otóż to. Moje papierówki rosną bez żadnych naklejek.
            Jura
    • imponeross Wydaje ci sie, ze nie kupujesz polskich produktów 24.05.11, 00:02
      fajny_zajety napisał:

> Od kilku miesięcy nie kupuję Polskich produktów. Wytrwale wyszukuje w marketach
      > zagranicznych produktów szczególnie takich na których Polskich napisów jest mn
      > iej niż 10 %. Kupuję wszystko co zagraniczne. Pora przyspieszyć globalizację. N
      > asz kraj sprzedał już prawie cały przemysł więc na walkę już za późno trzeba si
      > ę dostosować. Poglądy schować do szafy i oddać się globalizacji. Pracuję w Pols
      > ce , a żaden program w moim komputerze w pracy nie jest w języku polskim. Maile
      > w pracy pisze po Angielsku choć pracuję w Polsce. Bez znajomości Angielskiego
      > nie da się pracować. W telewizji wyłączyłem język Polski na większości kanałów
      > (jest ot możliwe w sieci kablowej). Telefon ma tylko język angielski a muzyka w
      > radiu leci tylko zagraniczna. Więc Good Night all.

Myslisz, ze kupujesz niemieckiego Opla albo szczoteczke do zebow, a to wszystko skladane w i produkowane w Polsce... No, ew. w Chinach, wiec telewizor przelacz raczej na mandarynski...
    • klosowski333 Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 06:39
      Domyslam sie, ze poprawniej piszesz po angielsku, bo z polskim (a nie z Polskim) to Ci idzie srednio.

• voxave Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 06:49
        A ja kupuje /tak mi sie zdaje/polskie produkty zywnościowe na targu bo mieszkam niedaleko.
        mam zaprzyjaznionych rolnikow i dostawców na podstawowy towar konsumpcyjny.
        Sa to:warzywa i owoce,jaja,mięso i jego przetwory,pieczywo z malej piekarni.
        Reszta z marketow---jak zachod nie umarl od tego to i mi sie nic nie stanie.
        • 33qq Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 11:38
          ja bym polskiemu chłopu nie zaufał jednak
          • voxave Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 15:30
            33gg----polskiemu chłopu nie zaufam tylko Murzynowi ?
            • 33qq Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 15:54
              Na targu u ciebie Murzynowie handlują?
              • voxave Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 17:34
                33gg----nie handluja ale chodzą--i Arabska rodzina szla ---pan z przodu a za nim jego kobieta w chustce na glowie i pare dzieci---kopary nam opadły.
                • 33qq Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 20:03
                  To jest dopiero SAMIEC, samiec indor!
    • ikcort Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 08:43
      > Od kilku miesięcy nie kupuję Polskich produktów. Wytrwale wyszukuje w marketach
      > zagranicznych produktów szczególnie takich na których Polskich napisów jest
      > mniej niż 10 %.

Wyczuwam w tym jakąś ironię... a jeśli to nie ironia, a prowokacja, to słabiuchna. Ja kiedyś stworzyłem sobie na forum gazety taką prowokacyjną postać kosmopolity, tylko potem mi się już nie chciało tego prowadzić i poprzestałem na kilku postach. Tylko kurczę, jaki to był nick?...
    • Gość: hehe ale stron .pl nie unikasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.11, 10:38
      trochę konsekwencji, hehe, no i pisz po ang. w końcu!
    • fredoo Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 11:04
      Mój kolega od nart mieszka w Kanadzie gdzie posiada przedsiębiiorstwo spedycyjne.
      Zapytałem jak jest z językiem. Powiedział że jezyk polski jest najwazniejszy wystarczy by wszystko załatwić.
    • piwi77 Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 11:21
      A zamiast wyborowej i tyskiego to co pijesz?
      • 33qq Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 11:40
        a kto pije tyskie? Piwi, nie idź tą drogą, w piwie nie powinien dominować smak wody!
        • piwi77 Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 11:48
          Piję tyskie i nie robię wyjątków. To lepsze piwo niż wszystkie czeskie i niemieckie. Równie dobre piłem w Tajlandii, sighnia się nazywało, czy jakoś tak.
          • 33qq Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 11:52
            widać, że się nie znasz, pewnie jeszcze z puchy wolisz... bo lżejsze? Chociaż w tym przypadku to wszystko jedno, może być z plastiku nawet.
            • piwi77 Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 11:56
              Tylko beczkowe.
              • 33qq Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 12:01
                No tak, z dyszla obleci.
                • piwi77 Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 12:50
                  Poza tym, no jak wygląda facet z puszką piwa, no jak? Do tego obrazka pasuje jeszcze tylko nadmiernie rozwinięty żołądek.
                  • 33qq Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 12:55
                    a wiesz, co mnie przeraziło? Jak w którymś w polskich kurortów nadmorskich dostałem piwo w... plastikowym kuflu! Wyglądał jak prawdziwy, ale był zrobiony zapewne przez enerdowskich inżynierów.
      • Gość: krucabomba Re: Nie kupuję Polskich produktów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.11, 11:56
        A od kiedy tyskie i wyborowa są polskie? Dawno sprzedane
        • piwi77 Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 12:53
          Prosze mię tu nie obrażać sztandarowych polskich produktów. Co zostało sprzedane? Największe osiągnięcia polskiej myśli, polskich doświadczeń i polskich tradycji, zostały sprzedane, bo ci co kupili też chcieli mieć.
          • Gość: krucabomba Re: Nie kupuję Polskich produktów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.11, 13:57
            Co zostało sprzedan
            > e? Największe osiągnięcia polskiej myśli, polskich doświadczeń i polskich trady
            > cji, zostały sprzedane, bo ci co kupili też chcieli mieć.

Jeśli już to żydowskiej. Wyborową wymyślił Hartwig Kantorowicz, żydowski kupiec z Poznania. A produkują Francuzi z Pernod Ricard. Polski jest tylko łeb, co po niej ma kaca.
    • Gość: 104 kropki Sto cztery kropki IP: 66.90.73.* 24.05.11, 14:02
      ........................................................................................................
    • fredoo Re: Nie kupuję PolAskich produktów 24.05.11, 14:41
      A zupka chińska jest w 100% polska oraz hitem eksportowym jest polski chleb.
      W IKEI polskie meble itd,itd
      • hansfakir Re: Nie kupuję PolAskich produktów 24.05.11, 14:51
        > A zupka chińska jest w 100% polska oraz hitem eksportowym jest polski chleb.
        > W IKEI polskie meble itd,itd

Polacy to białe murzyny my tylko wytwarzamy co nam pozwolą. A cała kase idzie za granicę. Tyskie ,Żywiec czy Wyborowa mają tylko polską nazwę( to odnosienie tego chłopaczka co myśli ,że pijąc tyski pije polskie piwo)
        • 33qq Re: Nie kupuję PolAskich produktów 24.05.11, 15:04
          A Skoda to jaka marka jest?
          • hansfakir skoda czasu 24.05.11, 15:22
            Volkswagen (Niemcy)
            Audi
            Bentley
            Seat
            Skoda
            Lamborghini
            Volkswagen
            Dla tych co myślą ,że skoda jest czeska. Kupił ją volkswagen ale dalej produkuje ją w czechach bo tam białe murzyny robią ja za grosze i dlatego jeszcze warto robić ten badziew.

• Gość: Jojo Re: skoda czasu IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.11, 16:03
              prekshabansal.com/wp-content/uploads/2010/10/skoda-yeti.jpg
              www.vdubnews.com/wp-content/uploads/2011/01/vw-tiguan-suv-1.jpg
              Jednak widze roznice
            • 33qq Re: skoda czasu 24.05.11, 16:25
              nie pieprz głupot, w ten sposób Volkswagen AG należy do akcjonariuszy, którymi są firmy i osoby fizyczne z całego świata
              • jureek Re: skoda czasu 24.05.11, 19:34
                33qq napisał:

> nie pieprz głupot, w ten sposób Volkswagen AG należy do akcjonariuszy, którymi
                > są firmy i osoby fizyczne z całego świata

A głównym akcjonariuszem jest land Dolnej Saksonii.
                Jura
                • 33qq Re: skoda czasu 24.05.11, 20:04
                  być może, co nie zmienia faktu, że pozostali mogą być obywatelami Pernambuco.
                • piwi77 Re: skoda czasu 24.05.11, 20:18
                  jureek napisał:

> A głównym akcjonariuszem jest land Dolnej Saksonii.

Ma 20% i nie decyduje. Jedyne co ma to prawo veta i chyba nie we wszystkim.
                  • jureek Re: skoda czasu 24.05.11, 20:34
                    piwi77 napisał:

> Ma 20% i nie decyduje. Jedyne co ma to prawo veta i chyba nie we wszystkim.

A który z akcjonariuszy na więcej?
                    Jura
        • piwi77 Re: Nie kupuję PolAskich produktów 24.05.11, 16:03
          hansfakir napisał:

> Tyskie ,Żywiec czy Wyborowa mają tylko polską nazwę( to odnosienie
          > tego chłopaczka co myśli ,że pijąc tyski pije polskie piwo)

Ja jestem ten chłopaczek, co myśli. To może mi łaskawie powiesz, z jakiej studni jest woda i skąd są chmiel i inne składniki do tego piwa, wszystko importowane z zagranicy?
    • camel_3d i z polska ortografia tez masz problemy.. 24.05.11, 15:17
      i ja wylaczyles...
      pewnie slowniki jezyka polskiego tez z chin miales :) hue hue hue
      • hansfakir Re: i z polska ortografia tez masz problemy.. 24.05.11, 15:27
        > i ja wylaczyles...
        > pewnie slowniki jezyka polskiego tez z chin miales :) hue hue hue
        Humaniści rynek z wami zrobi porządek, będziecie sprawdzać błędy wypelniają formularze o zasilek.
        • 33qq Re: i z polska ortografia tez masz problemy.. 24.05.11, 17:24
          Bez obaw, to camel kształtuje rynek i takich jak ty konsumentów produktów niemieckich
    • massaranduba Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 18:57
      fajny_zajety napisał:

Bez znajomości Angielskiego
      > nie da się pracować. W telewizji wyłączyłem język Polski na większości kanałów
      > (jest ot możliwe w sieci kablowej). Telefon ma tylko język angielski a muzyka w
      > radiu leci tylko zagraniczna.

A nie kokietujesz chlopie troszeczke?
      Idac twoim tokiem rozumowania,po dwudziestu latach pobytu w Niemczech,nie powinnam umiec sklecic slowa po polsku...Studia niemieckie,w pracy tylko Niemcy,znajomi tez niemieckojezyczni.Tylko widzisz,dla mnie wstydem jest wtracic chociaz jedno niemieckie slowo,gdy mowie po polsku.Mam tez ambicje mowic w ojczystej mowie tak poprawnie,jak to tylko mozliwe.A wiesz dlaczego?Bo MYSLE po polsku...Nawet najlepsza znajomosc obcych jezykow nigdy tego nie zmieni.Przemysl to,prosze,zanim zacznie ci sie wydawac,ze angielski to twoja mowa ojczysta...

• Gość: Jojo Re: Nie kupuję Polskich produktów IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.11, 19:29
        Kolega wyjasni to "bo mysle po polsku"...zle sie kojarzy niestety w Niemczech
        • jureek Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 19:37
          Gość portalu: Jojo napisał(a):

> Kolega wyjasni to "bo mysle po polsku"...zle sie kojarzy niestety w Niemczech

Jeżeli dysponujesz jakimiś wynikami badań na temat tego, jak kojarzy się myślenie po polsku, to chętnie bym się z nimi zapoznał.
          Pytam, bo w moim otoczeniu jakoś nie zauważam niczego, co wskazywałoby na to, że jest tak, jak napisałeś, ale moje środowisko może nie jest reprezentatywne.
          Jura
          • Gość: Jojo Re: Nie kupuję Polskich produktów IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.11, 19:44
            Moze,ach te stereotypy:
            www.youtube.com/watch?v=lH8cZVhRaQs
          • massaranduba Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 19:51
            > > Kolega wyjasni to "bo mysle po polsku"...zle sie kojarzy niestety w Niem
            > czech

Rozumiem,ze oczekujesz,ze do slow"mysle po polsku" dopisze jakas fajna ideologie poparta koniecznie wynikami badan(koniecznie amerykanskich)uczonych ;-)
            Niestety,rozczaruje cie.Chodzilo mi o myslenie jako proces, ktory podobnie jak sny,nie zawsze jest od nas zalezny.I o ile na to pierwsze jakos jeszcze wplywamy,to nasze senne marzenia pozostaja calkowicie poza kontrola.Poslugujac sie na co dzien jezykiem niemieckim,mysle w jezyku polskim,nie wiem,nie pytaj mnie,czy mozliwa jest zmiana.Wedlug mnie nie,to niejako element mojej tozsamosci narodowej,nie wymagajacy zmiany.
            • Gość: Jojo Re: Nie kupuję Polskich produktów IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.11, 20:14
              Rozumiem i szanuje choc dla mnie to gornolotne dyrdymaly z przeszlosci.
              www.polskatimes.pl/stronaglowna/402859,prof-kr-ll-nie-ma-czego-takiego-jak-polska-to-tylko-wyobra,id,t.html
              • jureek Re: Nie kupuję Polskich produktów 24.05.11, 20:46
                Gość portalu: Jojo napisał(a):

> Rozumiem i szanuje choc dla mnie to gornolotne dyrdymaly z przeszlosci.

A ja w tym ani niczego górnolotnego, ani w ogóle niczego ideologicznego nie widzę. Ot, zwykłe stwierdzenie faktu o charakterze przede wszystkim lingwistycznym. Ja też myślę po polsku i dopiero tłumaczę na niemiecki, bo język polski jest moim językiem ojczystym (Muttersprache). Natomiast moje dzieci myślą po niemiecku i tłumaczą te myśli na polski, bo dla nich Muttersprache to język niemiecki. To niemieckie myślenie nie przeszkadzało im jednak wcale, żeby w czasie piłkarskich mistrzostw świata chodzić do szkoły w biało-czerwonej koszulce z orłem na piersi.
                Jura
    • jureek A ja kupuję wyłącznie polskie ... 24.05.11, 19:38
      ... banany :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka