04.07.11, 14:05
[img]https://img163.imageshack.us/img163/4608/20110702eup002.jpg[/img]

Znudziła się Putinó jedna prorynkowa opozycja, to se na inną wymienił, równie prorynkową i równie antykremlowską. I bardziej okazałą, i to w niejednym wymiarze. :)
klik
Obserwuj wątek
    • cz_ort Re: Dwa Iwany 04.07.11, 14:42
      60 godzinny tydzień pracy... a w Mateczce Rasiji stachanowcy z dużej firmy nie mogą pracować aż w 21 dni w roku (ponad wolne weekendy), bo to święta narodowe lub inne okazje do wolnego.
      Tak się buduje socjalizm
      • mala200333 Re: Dwa Iwany 05.07.11, 00:29
        Rosja to bardzo dziwny kraj.
        • king.james Re: Dwa Iwany 05.07.11, 08:59
          E tam.
          • cz_ort Re: Dwa Iwany 05.07.11, 11:38
            oj dziwny, byłem i widziałem.
            Przed przekroczeniem granicy pierwszy raz w życiu miałem stracha, czy mnie wpuszczą, czy nie będę miał żadnej jazdy z tym po co, dlaczego, na ile, gdzie się zatrzymam, do kogo przyjeżdżam (choć te i wiele innych informacji jest wymaganych we wniosku wizowym).

W Moskwie cena wynajmu kawalerki wynosiła parę lat temu ok 1.000$, a to mniej więcej równowartość pensji oferowanej przez zagraniczne firmy osobom z wyższym wykształceniem i doświadczeniem i to bynajmniej nie na stanowisku roznosiciela poczty, czy innego pracownika biurowego.

Korki na obwodnicach Moskwy trwają od rana do nocy, a jest po 4-5 pasów w każdą stronę. I tylko pas pośrodku, rozdzielający kierunki ruchu jest pusty - zarezerwowany dla karetek i innych pojazdów uprzywilejowanych. Co ciekawe, w stolicy Rosji liczba samochodów "z kogutem" przypadająca na mieszkańca jest zaskakująco wysoka. I to dlatego policja nie zatrzymuje tych limuzyn mknących pasem dla VIPów. No może jeszcze dlatego, że nie wolno im używać broni maszynowej w obrębie miasta, a bandziorów taki zakaz nie obowiązuje.
            Aha, i jedzenie w restauracjach jest szalenie drogie (przystawki potrafią kosztować tyle, ile u nas danie główne, nawet piwo dla mnie było podejrzanie drogie we włoskiej knajpce obok dworca kolejowego), więc nie uświadczysz tam szarego obywatela z metra, za to przed wejściem kilka aut z przyciemnionymi szybami.
            • king.james Re: Dwa Iwany 05.07.11, 11:54
              Dlatego dziwię się tym wszystkim, którzy zachwycają się, jakie to biurowce, apartamenty i bogate i piękne osiedla się buduje w Moskwie, kiedy nie widzi się innych, bardziej znaczących, aspektów życia codziennego i patrzy się na Rosję tylko i wyłącznie przez pryzmat Moskwy.
              • cz_ort Re: Dwa Iwany 05.07.11, 16:51
                Dżejms,
                bo w Rosji są 2 światy: Moskwa (+Sankt Petersburg) i cała reszta.
                A sama stolica jest pełna ogromnych kontrastów: od blichtru, marmurów i ociekających złotem kamienic, do dzielnic autentycznej biedoty.

Powiem szczerze, że wyjeżdżając napięcie opadło dopiero po odprawie celnej, sprawdzeniu dokumentów, w tym pieczątki na kwicie wjazdowym z czujnym okiem urzędniczki przyglądającej się czy stempel i adnotacje z miejsca, w którym się zatrzymałem zgadzają się z tym, co zadeklarowałem w wizie i przy wjeździe do Federacji.
                • king.james Re: Dwa Iwany 06.07.11, 09:28
                  Ja już na myśl o wizycie w Rosji czuję napięcie, dlatego bez wyraźnej potrzeby się tam nie wybiorę.
                  Opowieści taty z podróży do krajów byłego ZSRR skutecznie nie zniechęciły. :P
                  • hardy1 Re: Dwa Iwany 20.09.11, 16:32
                    Dla zainteresowanych i lubiących dreszczyk emocji ("Syberia, inny świat". Czytać od najstarszej, od części 1 do 39...) :
                    hardy.bloog.pl/kat,372301,page,8,index.html
                    To prawie sprzed ćwierć wieku...ale pewne zachowania są dalej w Rosji...jakby to powiedzieć...kultywowane.
            • woda.na.mlyn Re: Dwa Iwany 05.07.11, 23:22
              > W Moskwie cena wynajmu kawalerki wynosiła parę lat temu ok 1.000$, a to mniej w
              > ięcej równowartość pensji oferowanej przez zagraniczne firmy osobom z wyższym w
              > ykształceniem i doświadczeniem i to bynajmniej nie na stanowisku roznosiciela p
              > oczty, czy innego pracownika biurowego.

O, to bardzo względne, znam szereg firm które za pracę na takim samym stanowisku w oddziale w Moskwie płacą więcej niż w Warszawie, przynajmniej obecnie, ze względu własnie na te kosmiczne koszty utrzymania.
    • redundant Страна широ 06.07.11, 13:23
      czyli "Страна широкая" - tytuł wpisu jest testem na skry(-p?-)tozżeranie cyrylicy z tytułów wpisów przez skrypt forum GW. Może już się nażarł i zaprzestał?

A meritumalnie to chciałem zapodać, że kraj wielki, to i cuda tam większe, niż u nas. :) klik
      • redundant Re: Страна &# 06.07.11, 13:24
        To już mamy jasność - jeszcze się nie nażarł. I nie zaprzestał. :P
    • redundant Dwa Iwany - aпдейт 20.09.11, 11:13
      czyli: "Dwa Iwany - aпдейт". Czyli aktualna (na dzisiaj! :>) wersja zdjęcia ze startera.
      Co będzie dalej, się zobaczy po przyszłorocznych wyborach prezydenckich.

[img]https://img97.imageshack.us/img97/5260/20110915eup003jpg.jpg[/img]

Oligarcha Michaił Prochorow wystąpił z partii Słuszna Sprawa, która z nadania Kremla ma odgrywać rolę liberalnej opozycji wobec Jednej Rosji, kierowanej przez premiera Władimira Putina. Biznesmen przewodził jej od czerwca tego roku.

Rozwinięcie dla chętnych: klik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka