oszolom-z-radia-maryja
12.09.11, 08:21
poznan.naszemiasto.pl/artykul/1072143,wielkie-sciaganie-to-recepta-na-sukces-polskich-uczniow,id,t.html
- włosy na głowie się jeżąkiedy czyta się coś takiego. Brak słow ale z drugiej strony wiemy już dlaczego jest tak jak jest w naszym kraju. Nie ciężka solidna uczciwa praca ale kombinowanie oszukiwanie matacwta przewały taką oo drogę do sukcesu widząpolscy uczniowie i nie tylko oni. Na zachodzie cos takiego jest karalne uczeń wylatuje ze szkoły aw Singapurze nawet trafia sie za to do więzienia! KToś powie moralista sie znalazł który nei sciągał. Owszem zdarzylo mi sie to kilka razy ale kiedy mnie przyłapano to obiecałem sobie że nigdy więcej tego jż nie zrobię i słowa dotrzymałem. I Miałem w nosie opinie złośliwócw nazywajacyh mnie kujonem. Ja po dziś dzień jestem wdzieczny temu nauczycielowi w szkole średniej który złapał mnie na ściaganiu. On mnie nauczył że trzeba być uczciwym rzeztelnym i pracowitym. Niestety wielu moichkolegów i koleżanek takie przypadki niczego nie nauczyły i woleli nawet zaćpać bo w ten sposób szybciej im wiejdzie do głowy więcej wiedzy, tyle tylko ze to ma skutki uboczne i przeypłaca sie to zdrowiem a nawet zyciem. dzisiejsi 20 i 30stolatkowie to ludzie leniwi którzy chcąosiągać sukcesy jak najmniej s z siebie dajac i gdzie sie da to oszukać skombinoac itd. Typowo platformerskie podejscie. Sam Donald przecież żadną uczciwą pracą sie nie schańbił przez kilka kadencji jako poseł czy senator nie zrobił zgoła nic. A po szoku roku 2005 jedynie nad czym popracował to nad włąsnym wizerunkiem i PRem co własnie ostatnio zxdemaskował jego niedawny kumpel Janusz Palikot.
Sledząc wyniki egzaminów w w skali kraju przez pryzmat wopjewództw widać że najgorsze wyniki uczniowie osiagaja tam gdzie ich rodzce głosują na PO (z wyłączeniem wielkich miast) a najlepsze tam gdzie dużym poparciem cieszy sie PiS (GW publikowała raporty co roku z matur) Oczywiscie nie porównywała tego z wynikami wyborów ale to się samo nasuwa.
Uczciwości trzeba uczyć od najmłodszych lat. czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąca. A skutki niedouczenia mogą być dla nas nawet tragiczne, no bo wyobraźcie sobie niedouczonego lekarza czy chirurga.. albo inżyniera budowlanego.. za ich błędy my mozemy zapłacić własnym życiem! za błedy niedouczonych polityków a tacy teraz nami rządzą też słono płacimy...