Gość: Moni IP: *.stacje.agora.pl 27.05.04, 10:30 Może ktoś mi powie, czy sąd może nie przychylić się do ugody między małżonkami dotyczącej kwoty alimentów jeżeli ustalę z mężem ich wysokość na niższą niż zasądziłby sąd na podstawie jego dochodów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mr_pope Re: Alimenty 27.05.04, 16:28 Sąd uzna ugodę za niedopuszczalną, jeżeli jej treść jest niezgodna z prawem lub zasadami współżycia społecznego albo rażąco narusza usprawiedliwiony interes jednej ze stron. (Art. 184 kpc, zdanie drugie). Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Alimenty 27.05.04, 17:56 Reasumujac, to tak. Jezli sie sami dogadacie, to bedzie tak jak sie dogadacie... Ty jako strona, ktora wnosi o alimenty dasz propozycje mezowi i jak on sie na nia zgodzi w obecnosci sądu ( sąd go o to zapyta), to jak najbardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moni Re: Alimenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 19:24 Mąż złożył propozycję i ja ją podpisałam. Kwota, którą zaproponował mnie satysfajconuje w obecnej chwili. Jest ona kwotą, którą on mi gawarantuje, pozastałe ustalenia pozostały między nami. Nie mieszkamy razem od 3 lat, syn jest pod moją opieką od roku i przez ten czas kwotę, na którą się umówiliśmy płacił regularnie. Teraz jesteśmy przed drugą sprawą rozwodową, a przed pierwszą złożyliśmy ugodę co do wys. alimentów. Wiem, że sąd mógłby mu zasądzić wyższą kwotę, ale on zaproponował mi niższą, która w obecnej chwili mnie satysfakcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Alimenty 28.05.04, 15:09 > Jezli sie sami dogadacie, to bedzie tak jak sie dogadacie... Niekoniecznie. Jeśli sąd uzna, że dogadali się w stosunku do zbyt niskiej sumy jak na możliwości zobowiązanego, to nie zgodzi się na taką ugodę, chyba, że strony udowodnią, że 'usprawiedliwiony interes jednej ze stron' nie jest naruszony w sposób rażący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moni Re: Alimenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 19:27 Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Alimenty 27.05.04, 20:01 I tak moze zostac, tylko dopilnuj, aby to bylo powiedziane i podisane przy sądzie, zeby potem mu sie nie odwidzialo... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moni Re: Alimenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 22:25 Ugodę podpisaliśmy obydwoje. W razie czego możemy ją podpisać przed sądem. Dziękuję za radę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś