Dodaj do ulubionych

Solipsyzm czy totalitaryzm ?

14.10.11, 21:45
" Jako etyk mogę powiedzieć, że od strony teoretycznej oznacza to nihilizm, immoralizm, całkowity subiektywizm, wręcz solipsyzm moralny "
www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,10472323,Antykoncepcja_vs_sumienie_farmaceuty__Prof__Hartman_.html
dlaczego aptekarze nie mogą sprzedawać tego co chcą ?...
Obserwuj wątek
    • ultimate.strike Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? 14.10.11, 21:54
      > dlaczego aptekarze nie mogą sprzedawać tego co chcą ?...

Bo w Polsce farmaceutyczny rynek detaliczny nie podlega prawom komercyjnym, jest reglamentowany poprzez nowelizację Prawa Farmaceutycznego z 2007 roku, która uzależnia ilosć aptek od liczebności populacji.
    • tanebo Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? 14.10.11, 21:59
      Bo są aptekarzami. Idąc do apteki nie oczekuję że aptekarz będzie mnie zbawiał tylko że sprzeda mi to co zapisał mi lekarz. Idąc do sklepu mięsnego nie oczekuję że rzeźnik powie mi:"dziś piątek, idź pościć". Idąc do sklepu z odzieżą nie oczekuję że sprzedawca powie mi że nie sprzeda mi jakiegoś ubrania bo jest niezgodne z jego religią. Aptekarz, rzeźnik czy też sprzedawca nie jest od zbawiania mnie. Przy wejściu do apteki nikt nie sprawdza mojego wyznania. Poza tym - jeśli ktoś ma z tym problem nie powinien być aptekarzem. Nie lubię zabijać zwierzęta. I dlatego nie jestem rzeźnikiem.
    • k_a_p_p_a Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? 14.10.11, 22:00

> dlaczego aptekarze nie mogą sprzedawać tego co chcą ?..

Bo jak na razie prawo stanowi inaczej. Ale chętnie zobaczyłbym "aptekę pod moherem". Dzieciaki miałyby używanie.
      • mg2005 Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? 15.10.11, 20:18
        > Bo jak na razie prawo stanowi inaczej.

A więc trzeba je zmienić, bo jest totalitarne...
        • Gość: ka_p_pa Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 20:26
          mg2005 napisał:

> > Bo jak na razie prawo stanowi inaczej.
          >
          > A więc trzeba je zmienić, bo jest totalitarne...
          Nie jest totalitarne i nie pozwolimy na zmianę.
          • mg2005 Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? 16.10.11, 18:53
            > Nie jest totalitarne

Jest - każdy w swoim sklepie powinien sprzedawać to , co chce
            • k_a_p_p_a Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? 16.10.11, 19:02
              Gupiś miligram i nawet nie wiesz, o czym mowa. A nie chodzi o asortyment w "swoim sklepie", ale o prawo, jakie chcą mieć "aptekarze katoliccy" do odmowy osobistego uczestnictwa w transakcji. Aptekarze zatrudnieni w aptece, a nie właściciele. Załapałeś?
              • mg2005 Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? 17.10.11, 22:52
                Aptekarze zatrudnieni w aptece, a nie właścici
                > ele

Wskaż miejsce w artykule, które to potwierdza.

A jeśli jest właścicielem, to może nie sprzedawać ?...
                • Gość: ka_p_pa Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.11, 23:12
                  mg2005 napisał:

> Aptekarze zatrudnieni w aptece, a nie właścici
                  > > ele
                  >
                  > Wskaż miejsce w artykule, które to potwierdza.

Poszukaj sobie różnych źródeł, jeśli chcesz się wypowiadać na jakikolwiek temat.
                  • mg2005 Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? 20.10.11, 12:14
                    > Poszukaj sobie różnych źródeł

Nie kręć - nie odpowiedziałeś na moje pytanie:

"A jeśli jest właścicielem, to może nie sprzedawać ?... "

• k_a_p_p_a Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? 20.10.11, 12:16
                      mg2005 napisał:

> > Poszukaj sobie różnych źródeł
                      >
                      > Nie kręć - nie odpowiedziałeś na moje pytanie:
                      >
                      > "A jeśli jest właścicielem, to może nie sprzedawać ?... "

Postanowiłeś nadal robić z siebie głupka?
                      Chcesz różnicować prawo w zależności od stanu posiadania?
            • wielki_czarownik OK, to idziemy z tym poglądem dalej 18.10.11, 14:13
              Nauczyciel akademicki ma prawo odmówić uczenia kobiet, bo uważa, że miejsce kobiety jest w kuchni.
              Lekarz ma prawo odmówić leczenia czarnoskórego, bo jest rasistą i nie uważa czarnoskórych za ludzi.
              Rzeźnik ma prawo odmówić sprzedaży wieprzowiny, bo jest muzułmaninem.

Świat na głowie staje.

Jeżeli chcesz zbawiać ludzi, to zostań księdzem, ale jeżeli z całą świadomością wybierasz zawód farmaceuty to musisz zaakceptować, że będziesz sprzedawał rzeczy, które Ci nie odpowiadają. Masz problem ze środkami anty? Nie zostawaj farmaceutą. Masz problem z wieprzowiną? Nikt nie każe Ci być rzeźnikiem.
              • mg2005 [...] 19.10.11, 08:57
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • bling.bling Re: OK, to idziemy z tym poglądem dalej 19.10.11, 09:08
                  > Stosujesz durne porównania...
                  udowodnij
        • Gość: Iza Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 19:16
          mg2005 napisał:

> A więc trzeba je zmienić, bo jest totalitarne...

A jeśli jakiś pracownik apteki chce sprzedawać heroinę ale prawo mu nie pozwala, to też jest totalitarne?
          • mg2005 Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? 20.10.11, 12:16
            > A jeśli jakiś pracownik apteki chce sprzedawać heroinę ale prawo mu nie pozwala
            > , to też jest totalitarne?

Błędna analogia
    • jureczek_barbarzynca Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? 14.10.11, 22:16
      > dlaczego aptekarze nie mogą sprzedawać tego co chcą ?...

Apap to sobie w kiosku RUCh kupię. Kiedyś czytałem że jakaś uposledzona umysłowo panna miała opory przed sprzedaniem klientowi paczki papierosów, bo to grzech palić. Wniosek taki że była na stanowisku do którego się nie nadawała. A sumienie to sprawa klienta a nie sprzedającego. Pomylenie ról (sumienia oczywiście)
    • wersja_robocza Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? 14.10.11, 23:04
      Prof. Hartman wyjaśnił dlaczego. Przeczytaj artykuł w całości.
      • mg2005 Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? 15.10.11, 20:16
        > Prof. Hartman wyjaśnił dlaczego

Nie widzę wyjaśnienia...

"Etyczność polega między innymi na pokorze. Na podporządkowaniu się pewnym społecznym obowiązkom. Także tym, które nakłada na nas umowa o pracę - mówi profesor
        Nie podoba się, to proszę się zwolnić z pracy - dodaje komentując żądania farmaceutów, którzy nie chcą sprzedawać leków antykoncepcyjnych, bo jest to niezgodne z ich sumieniem."

p. Hartman nawołuje do pokory, ale sam wykazuje arogancję...
        • bling.bling Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? 16.10.11, 19:03
          > p. Hartman nawołuje do pokory, ale sam wykazuje arogancję...
          udowodnij
          • Gość: Iza [...] IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 19:19
          • mg2005 Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? 17.10.11, 22:56
            Hartman lekceważy sumienie i odruch moralny aptekarzy
            • Gość: Iza Re: Solipsyzm czy totalitaryzm ? IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 13:51
              mg2005 napisał:

> Hartman lekceważy sumienie i odruch moralny aptekarzy

A aptekarze lekceważą swoją pracę.
    • damaspieprzniczka analogia do lekarzy 16.10.11, 19:05
      jak w polsce wprowadza eutanazje, to mam nadzieje, ze nie bedzie zmuszania wszystkich lekarzy do jej wykonywania. beda ja wykonywac "eutanazjolodzy".
      aptekarza obowiazuja zasady hipokratesa :"nigdy nikomu trucizny nie podam ani srodka poronnego kobiecie".
      • Gość: Iza Re: analogia do lekarzy IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 19:25
        Prawdziwie katolicki lekarz czy aptekarz nikomu nic nie daje bo sumienie nie pozwala mu kazać ludziom czekać dłużej na ziemi w kolejce do nieba.
      • ultimate.strike Re: analogia do lekarzy 16.10.11, 19:51
        > aptekarza obowiazuja zasady hipokratesa :"nigdy nikomu trucizny nie podam ani s
        > rodka poronnego kobiecie".

To, co napisałaś to jest przysiega Hipokrytesa. :)
        • k_a_p_p_a Re: analogia do lekarzy 16.10.11, 19:56
          Przysięgam na Apollina, lekarza, na Asklepiosa, Hygieę i Panaceę oraz na wszystkich bogów i boginie, biorąc ich za świadków, że wedle mej możności i zdolności będę dochowywał tej przysięgi i tego zobowiązania.
          Mistrza mego w tej sztuce będę szanował na równi z rodzicami, będę się dzielił z nim swym mieniem i na żądanie zaspokajał jego potrzeby; synów jego będę uważał za swych braci i będę uczył ich swej sztuki, gdyby zapragnęli się w niej kształcić, bez wynagrodzenia i żadnego zobowiązania z ich strony; prawideł, wykładów i całej pozostałej nauki będę udzielał swym synom, synom swego mistrza oraz uczniom, wpisanym i związanym prawem lekarskim, poza tym nikomu innemu.
    • larusse solipsyzm 16.10.11, 20:35
      naturalnie pana Hartmana, który nie widzi nic poza czubkiem swojej durnej "racji".
      • damaspieprzniczka [...] 16.10.11, 21:22
        • larusse Re: solipsyzm 17.10.11, 21:40
          też tak uważam :)

damaspieprzniczka napisała:

> hartmana slyszalam w tv. to jest glupi buc.
      • mg2005 Re: solipsyzm 17.10.11, 23:00
        > naturalnie pana Hartmana, który nie widzi nic poza czubkiem swojej durnej "racj
        > i".

Dokładnie...
    • bling.bling analogia do księży 19.10.11, 09:14
      Dotrzymywanie celibatu jest uważane za powinność księdza katolickiego. Cóż jest szkodliwego w tym jeśli ksiądz odmawia dotrzymania tej powinności pod wpływem własnego sumienia?
      Dlaczego księża katoliccy nie mogą współżyć z kim chcą?
      • mg2005 Re: analogia do księży 20.10.11, 12:19
        > Dlaczego księża katoliccy nie mogą współżyć z kim chcą?

Błędna analogia
        • piwi77.0 Re: analogia do księży 20.10.11, 12:40
          Pewnie, że błędna, bo księżom nikt nie zabrania się puszczać, z kim chcą i ile chcą. Byleby tylko bez ślubu, bo na to nie dostaną pozwolenia.
        • bling.bling Re: analogia do księży 20.10.11, 12:48
          mg2005 napisał:

>
          > Błędna analogia
          udowodnij....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka