Dodaj do ulubionych

Ślązakom na śląskim forum zadałem pytanie

21.10.11, 08:24

Dzieła zniszczenia polskiej tkanki na Górnym Śląsku i wyeliminowania rodzimego elementu patriotycznego, dokończyli PRL-owski aparat represji i komuniści. Po 1945 roku powstańców – żołnierzy AK represjonowano podobnie jak „zaplutych karłów reakcji" w innych dzielnicach Polski. Po okresie terrorulat 40-ych i 50-ych, problem Górnoślązaków został za czasów Edwarda Gierka, w latach 70-tych rozegrany wyjątkowo perfidnie – na mocy porozumienia polsko-niemieckiego zezwolono na wyjazd Ślązaków do Niemiec w zamian za niemieckie kredyty dla PRL. Wielokrotnie próbowano – cynicznie i prześmiewczo -interpretować ten masowy wówczas exodus Ślązaków (często rodzin o powstańczych korzeniach) jako wyrzeczenie się polskości i odcinanie od patriotycznych korzeni. Tymczasem każdy kto zna ówczesne realia PRL-owskiej codzienności wie, że exodus ten nie był podyktowany resentymentami za niemczyzną, lecz tęsknotą za życiem w normalnym, wolnym kraju, w którym funkcjonuje normalna – anie socjalistyczna – gospodarka, a ludzie uczciwie pracujący – uczciwe i dostatnio żyją z owoców swojej pracy. Pragnienie to podzielali wtedy nie tylko Ślązacy, ale wszyscy obywatele PRL, którym nie stworzono takiej możliwości wyjazdu. Na Ślązaków więc zaczynano spoglądać wówczas z zazdrością i zawiścią,jako na element politycznie i narodowo niepewny, co dla komunistycznej władzy było dodatkowym atutem w prowadzeniu polityki „dziel i rządź". Podobnej praktyki „wypierania" elementu patriotycznego próbowano też w stosunku do Mazurów i Kaszubów. Tym samym wieloletnia, konsekwentnie prowadzona przez komunistów polityka, doprowadziła do pozbycia się z kraju rodzin, które przez wieki opierały się procesowi germanizacyjnemu. Rodziny te nie sprostały jednak porozumieniu niemiecko – PRL-owskiemu.
Panie Ministrze !

Jako poseł do Sejmu Niepodległej Rzeczypospolitej z Ziemi Górnośląskiej prezentuję tę obszerną interpelację oczekując, że przerwana zostanie wieloletnia zmowa milczenia wokół Górnoślązaków – wiernych, prawych,walecznych i ofiarnych obywateli Państwa Polskiego. Wierzę, że obowiązek ten,który spoczywa na władzach suwerennej Rzeczypospolitej, zostanie w roku jubileuszu 90 rocznicy III Powstania Śląskiego i powrotu części Górnego Śląska do Macierzy, godnie zostanie wypełniony. Domagają się tej sprawiedliwej pamięci ciągle żywe-cienie Powstańców Śląskich !

...a to mój komentarz do powyższego wraz z zadanym pytaniem:

Tak mówi Jerzy Polaczek a zatem z punktu widzenia Ślązaka ma sporo racji,ale ja już wielokrotnie mówiłem o tym,że nieobecni nie mają racji więc skoro oni dla własnego dobra i wygody wybrali lepsze życie zamiast stać murem przy prostych Polakach i walczyć o normalną Polskę wybrali wolność pozorną bo znam młodych tych co z rodzicami swymi śląskimi tam do tego raju niemieckiego wyjechali,to oni nawet słowa po śląsku ani po polsku nie umią powiedzieć,wynarodowili sie w pierwszym pokoleniu,to co ja mam myśleć o tym śląskim kręgosłupie ?

... a do zadania pytania takiego zmotywował mnię właśnie ten śląski poseł,więc pragnąłem poznać opinię w tej kwestii śląskiego kręgosłupa u żródeł czyli co myślą o tym inni Ślązacy ale doszedłem do wniosku takiego,że oni chyba o tym nie myślą bo odpowiedzi nie uzyskałem żadnej na ten temat a wręcz rezkcja ich taka była,że wymiatali część moich pytań z tego swojego śląskiego forum a już najbardziej to ich oburzyło pytanie w kwestii gwałtów niemiemieckich wojaków podczas Ii wojny światowej na polskiej ludności a także na tej piękniejszej jej stronie
A więc doszedłem do wniosku takiego,że Ślązaka o takie sprawy pytać nie należy a może nie wolno albo nie powinno,sam nie wiem o co w tej kwestii chodzi,a więc zapytuję szersze grono,może to szersze grono mi ten dylemat mój wyjaśni.

forum.gazeta.pl/forum/w,10650,129853528,129917594,Re_My_Slazacy_.html
forum.gazeta.pl/forum/w,10650,129825614,129825614,Dzis_jej_swieto_kto_pamieta_.html
Obserwuj wątek
    • labadine Re: Ślązakom na śląskim forum zadałem pytanie 21.10.11, 08:53
      Slazacy poprostu zostali zniemczeni przez samych Polakow i to cala prawda.
      • nehsa Re: Ślązakom na śląskim forum zadałem pytanie 21.10.11, 09:59
        Nasze, polskie społeczeństwo, jest takim samym zlepkiem narodowościowo - etnicznym, jak i pozostałe społeczeństwa w Europie, a współcześnie, i na świecie.
        Ale w pustawych łbach, różnego rodzaju malkontentów-izolacjonistów, rodzą się pomysły, jak "prozę" dnia codziennego, na którą składa się także jakość własnego koryta, ubarwić, ulepszyć, dlatego ci malkontenci-izolacjoniści szukają podbudowy ideo, dla uzasadnienia swoich pomysłów.

"Polscy" politycy, optują za zjednoczoną Europą, bo tylko Ta, daje im pewność pełnego koryta, po wyprzedaniu polskich narodowych interesów. Gdyby dzisiaj Polska została wyłączona nagle z UNII, nastąpiłby u nas krach na miarę Apokalipsy.

Garstka pseudoetnicznych malkontentów, w trosce o swoje koryto, w nadziei, że coś im skapnie, od wielkiego możnowładcy z za Odry, pieprzy coś o pochodzeniu Ślązaków od południowych Słowian W dzisiejszych czasach.

A co na to możni tego świata. Maja nas i ich w d....
        • ultimate.strike Re: Ślązakom na śląskim forum zadałem pytanie 21.10.11, 10:02
          Masz talent do spłycania tematów.
          • lepian4 Re: Ślązakom na śląskim forum zadałem pytanie 21.10.11, 10:18
            A tam, podsumuje ci to: syn to Swiatlo, a swiatlo to prawda, itd.
            • nehsa [...] 21.10.11, 18:38
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • lepian4 Re: Ślązakom na śląskim forum zadałem pytanie 24.10.11, 07:12
                ACHA
        • voxave Re: Ślązakom na śląskim forum zadałem pytanie 21.10.11, 11:38
          Po prostu byla to emigracja ekonomiczna--skorzystali z niej skwapliwie zmieniajac n arodowośc----nie przypisuje tu jakiejś martyrologii i heroizmu w podejmowaniu decyzji wyjazdu.Ale my Polacy wszystkiemu przypisujemy pewna symbolikę i ukryte patriotyczne i innej masci powody.
          Tak było z emigracja po 1981 roku--znam barzdo duzo ludzi którzy wyemigrowali niby z przyczyn politycznych---a to tylko dobrobytu sie chcialo,wilii,basenow i lepszych samochodow.
          Taka jest okrutna prawda.
          Ja osobiscie znam wielu ludzi emigrantów, którzy zaliczyli emigracje ekonomoczna, podszywając sie pod mus polityczny a to proza zycia byla i tyle.:)
          • chrisraf Re: Voxave, Twoje spojrzenie jest sluszne, 22.10.11, 19:42
            ale nie zgadza sie one do konca. Polepszenie bytu poprzez dobra materialne, zycie w unormowanym systemie, byly motorem emigracji wielu. Przy czym nalezy zauwazyc, ze jedynym dla Polakow. Nie bez powodu posmiewano sie z tych "Niemcow" z pochodzeniem po owczarku niemieckim. Nastepna grupa to ludzie, ktorzy wychowali w odmiennej kulturze. Tutaj zapewne uszlysze: Jakto, przeciez urodzili sie w Polsce, tu chodzili do szkoly, pracowali...
            Stop! Na tym polega glowny blad. Ja tez sie urodzilem na Slasku, jak moi przodkowie. Jestem Slazakiem z dziada pradziada, katowiczaninem w piatym pokoleniu. Wychowalem sie dwujezycznie (polski i niemiecki). Niektorzy w naszej rodzinie wladali tez czeskim. Dla nas bylo to normalne. Dla Polakow przybylych na Slask nie. Dla nas bylo normalne, ze ur-Opa bou we Reichswehr i klupou Francmanow, a potym korfanciorzy, gizdow pjyronskich, jak powiadala moja Oma. Opa byl w AK, czyli w Afrika Korps u Rommla, ze czego byl bradzo dumny. Zgadza sie, ze szereg Slazakow opowiedzial sie za Polska. Tak tez bylo u nas. Linia frontu przebiegala przez mieszkania, rodziny. Syn byl przeciwko ojcu, stryj przeciwko bratankowi, brat przeciwko bratu. Tak bylo tez w mojej rodzinie. Do momentu polskiej agitacji na Slasku zylismy wszyscy w zgodzie. Dopiero Korfanty zaczal siac zniwo nienawisci. Znow mi sie przypomina moja babcia, ktora nienawidzila trzech "wasikow": Korfanty, Hitler, Stalin - pjyronskiy woonsiorze!
            Dyskretnie pomija strona polska obroncow Gornego Slaska, mowiac o Freikorpsach z "glebi Niemiec". Graniczy to z klamstwem, gdy sie wie co to byl SSOS (Selbstschutz Oberschlesien). Jednostki te pod dowodztwem dwoch Slazakow gen. von Hülsen z Kozla i gen. Höfera z Pszczyny wraz z przytaczanymi Freikorpsami doszczetnie rozbily wojska polskie, w tym zolnierzy Hallera. Tylko trzezwa reakcja Korfantego i sprzymierzonych Francuzow ochronial Polakow przed kompletna kleska. Wiedziec nalezy na tym miejscu, ze stara szlachta slaska walczyla w obronie Gornego Slaska, a nie go atakujac.
            Tak wiec mamy inna historie, inna mowe, inny dorobek kulturowy, niz Wy Polacy. Nasze mentalnosci takze sa inne. Slazakom Polska dala do zrozumienia, ze nie sa "u siebie". Dokonano czystki etnicznej, zniszczono dorobek materialny, kulturowy i duchowy. To bylo powodem emigracji Slazakow.

Glückauf!
        • chrisraf Re: nehsa 22.10.11, 19:16
          "Gdyby dzisiaj Polska została wyłączona nagle z UNII, nastąpiłby u nas krach na miarę Apokalipsy."

A gdyby nie zostala nagle wlaczona, bylaby Apokalipsa.

Glückauf!
    • klosowski333 [...] 21.10.11, 10:23
      • erka-4 Re: Ślązakom na śląskim forum zadałem pytanie 21.10.11, 12:54
        klosowski333 napisał:
        Zreszta sam wiesz to najlepiej, bo jestes na tamtym forum stalym bywalcem, samo
        tnie wdajacym sie w pyskowki z grupka wyjatkowo prymitywnych i radykalnych foru
        mowiczow.

...masz rację i to mi uświadomiłeś,chociaż ja już się tego domyślałem sam,że sam z siebie głupka robię z takimi osobnikami dyskutując.
        Wiec zapewne ich pożegnam czule.
        Jeśli pozwolisz to tak na pożegnanie jeszcze im zadedykuję to,coś Ty napisał na ich temat.
      • chrisraf Re: klosowski333 22.10.11, 18:21
        Witam! Nie mialem jeszcze okazji w dac sie z Panem w dyskusje, ale zaciekawila mnie Pana wypowiedz. Mam do Pana kilka pytan. Pan pisze:

" Zalozyciel tamtego forum jest frustratem, ktory wielokrotnie dopuszczal sie tzw
        generalizowania w ocenie i opisie Polakow. "

A nastepnie:

"I tacy sa wlasnie slazakowcy. W wiekszosci tępi, prymitywni, niemalze zezwierzeceni, pronazistowscy, neonazistowscy, faszyzujacy. Na Gornym Slasku silnie kojarzeni z populistycznym Ruchem Autonomii Slaska i jego milosnikami."

1. Dlaczego zarzuca Pan komus generalizacje, skoro sam lamie wlasna zasade?

2. Kto to sa Ci "Slazakowcy"???

"Jest to w zasadzie kwintesencja jego postawy, zarowno jako moderatora, jak i ja
        ko dyskutanta, i nie ulega watpliwosci, po takiej lekturze, ze ma sie do czynie
        nia z debilem. Delikatnie mowiac."

Przytaczana osoba dokonala jednak dywersyfikacji wypowiedzi, co jest przeciwienstwem generalizacji.

3. Skoro jednak osoba zroznicowanie interpretujaca wypowiedzi, o co w koncu Panu chodzilo i czego sie Pan domaga, jest "delikatnie" debilem, kim jest osoba przecza sama sobie, oskarzajaca energicznie druga o lamanie zasady, ktorej sama nie przestrzega i najwidoczniej sama tego nie zauwaza???

Bylbym Panu bardzo wdzieczny, za podanie terminu dla tej osoby, dziekuje.

"Jest to jednak czlowiek tak gleboko nieszczesliwy, zgorzknialy i sfrustrowany, ze poza odraza glownym uczuciem jakie wzbiera, to glebokie wspolczucie, ocierajace sie o litosc."

Nie! Kilka linijek wczesniej Pan dokladnie okreslil te osobe jako:
        "Zalozyciel tamtego forum jest frustratem..."
        "Jest to w zasadzie kwintesencja jego postawy, (...) ma sie do czynienia z debilem"
        Nastepnie:
        "Mozna w jego wypowiedziach uchwycic klimat nazistowskiej propagandy i nazistowskiej retoryki pod adresem innych narodow."

Malo jest "litosci" w Pana slowach. Konretnie okresla Pan moderatora jako: Frustrata, debila, naziste, faszyste, "prawie zezwierzecialego".

Zwracam Pani uwage, ze naruszyl Pan ta wypowiedzia dobra osobiste wedlug Kodeksu Cywilnego art. 23 i 24 §1:

"Art. 23. Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach.

Art. 24. § 1. Ten, czyje dobro osobiste zostaje zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania, chyba że nie jest ono bezprawne. W razie dokonanego naruszenia może on także żądać, ażeby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności ażeby złożyła oświadczenie odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie. Na zasadach przewidzianych w kodeksie może on również żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny."

Za wypowiedzi:

"I tacy sa wlasnie slazakowcy. W wiekszosci tępi, prymitywni, niemalze zezwierzeceni, pronazistowscy, neonazistowscy, faszyzujacy."

Moze byc Pan pociagniety do odpowiedzialnosci karnej za zlamanie art. 256 k.k i art. 257 k.k.

Oprocz tego zlamal Pan Prawo Godwina ("Godwin´s Law"): "“As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches one.”/"“You can tell when a USENET discussion is getting old when one of the participents drags out Hitler and the Nazis.”

"Wraz z trwaniem dyskusji w Internecie, prawdopodobieństwo przyrównania czegoś lub kogoś do nazizmu bądź Hitlera dąży do 1"
        "W 2007 „The Economist” stwierdził, że „w większości dyskusji dobrą zasadą jest, że pierwsza osoba, która wyzwie drugą od nazistów, automatycznie przegrywa dyskusję”[3].

No to dobranoc, Panie "erudyto", kysz do nauki, ale biegiem!

Prosze nie zapomniec odpowiedziec na moje pytania.

Dziekuje!

Glückauf!
        • ka_p_pa [...] 22.10.11, 18:52
          • voxave Re: klosowski333 22.10.11, 18:56
            Panowie, nie przywołujcie wilka z lasu :)
            • ka_p_pa Re: klosowski333 22.10.11, 19:10
              To nie wilk:)
              co najwyżej pijana wiewiórka
              • voxave Re: klosowski333 22.10.11, 19:18
                Kappa-----he,he a tak było fajnie :)
              • chrisraf Re: ka_p_pa 22.10.11, 19:52
                :)))))))

Glückauf!
            • chrisraf Re: voxave 22.10.11, 19:52
              Wilka??? ;)

Glückauf!
          • chrisraf Re: ka_p_pa 22.10.11, 19:49
            Dobry wieczor!

Nie znam tego osobnika, ale po jego wpisie, nie moge wykluczyc, ze Pana wypowiedz moze sie zgadzac.

Glückauf!
          • klosowski333 [...] 23.10.11, 12:25
            • voxave Re: klosowski333 23.10.11, 12:34
              Wilk wyszedł z lasu, czy może wewiórka hi,hi a może to świstak zawija w sreberko hi,hi :)
              Nie może mnie zapomnieć, biedaczyna, przypisuje mi swoje upośledzenie .
              Ja tez cie kocham :)
              • klosowski333 [...] 23.10.11, 12:44
            • Gość: ka_p_pa Re: klosowski333 IP: *.interwan.pl 23.10.11, 13:26

klosowski333 napisał: (...)
              i w kolejnym przydługim poście potwierdził trafność diagnozy:)
              Dyskusja z kompulsywnym idiotą jakim jest osobnik podpisujący się klosowski333 lub klosowski334, taka jak pojmują dyskusję ludzie, czyli rzeczowe odpowiedzi na zadawane pytania i jasne wykładanie swoich poglądów poparte logiczną argumentacją zdecydowanie przerasta możliwości intelektualne owego osobnika. Możesz za to liczyć na długie i nudne monologi, pełne antylogizmów i powtórzeń,w których imć klosowski używając dość skąpego zasobu słów będzie prezentować swoje projekcje na temat adwersarza.
              • Gość: Jojo Re: klosowski333 IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.11, 13:45
                Caly Wasc Kozlowski ,darymny futer
            • chrisraf Re: klosowski333, Pan zapomnial sie ustosunkowac 23.10.11, 19:35
              forum.gazeta.pl/forum/w,29,129962212,130004964,Re_klosowski333.html
              Glückauf!
    • lepian4 Re: Ślązakom na śląskim forum zadałem pytanie 21.10.11, 10:33
      Polecam ci "Vor Sonnenuntergang" Gerharda Hauptmanna. Poznasz nie tylko slaski kregoslup, ale i slaska dusze.
      Prosci ludzie, ktorym narodowosc polska i niemiecka kolo ... zwisala.
      • karbat Re: Ślązakom na śląskim forum zadałem pytanie 21.10.11, 18:31
        lepian4 napisał:

> Polecam ci "Vor Sonnenuntergang" Gerharda Hauptmanna. Poznasz nie tylko slaski
        > kregoslup, ale i slaska dusze.

wiekszosc Slazakow dzisiaj z pewnoscia nie potrafi okreslic swojego kragoslupa ani duszy ..
        ( robia to za nich najczesciej populisci , zyjacy ze swoich dywagacji )
        Slazacy zyja jak potrafia w okreslonych warunkach ... wielu z nich ma , prawo do niemieckiego paszportu .... zyja i mieszkaja w Polsce .

> Prosci ludzie, ktorym narodowosc polska i niemiecka kolo ... zwisala.

ci, ktorym polska narodowosc zwisala ... sa dzis w Germanii
        ci , ktorym niemiecka narodowosc zwisa , zyja dzis w Polsce .

obecnie , KAZDY obywatel w Polsce moze wybrac sobie miejsce zamieszkania w Europie
        jakie mu odpowiada .... . Myslenie kategoriami wczorajszymi o dzisiejszej Europie , to myslenie wczorajsze . To, ze wielu nie nadaza z takim mysleniem ... nie musza , ich problem .
        • nehsa Re: Ślązakom na śląskim forum zadałem pytanie 21.10.11, 18:53
          Karbat!
          Za niedługo, nasi gastarbeiterzy, będą musieli wracać w rodzinne strony.
          Nie z tęsknoty, ino z nienawiści do nich tubylców. Idą ciężkie czasy.
          Polityka samodzielności indywidualnej, samodzielności gospodarczej, a przede wszystkim żywnościowej, powinna być priorytetem.

Opowiastki, że każdy może sobie wybrać w Europie miejsce zamieszkania, są dowodem naiwności, nie tylko polskiej, ale przede wszystkim polskiej.
          • karbat Re: Ślązakom na śląskim forum zadałem pytanie 21.10.11, 19:07
            nehsa napisał:
            > Karbat!
            > Za niedługo, nasi gastarbeiterzy, będą musieli wracać w rodzinne strony.
            > Nie z tęsknoty, ino z nienawiści do nich tubylców. Idą ciężkie czasy.

tak ... jednak wielu sie odnajdzie w tej Europie ,
            ci co sie w niej odnajda ... tam pozostana ... inni moga sie pakowac . zycie nie jebajka .

> Opowiastki, że każdy może sobie wybrać w Europie miejsce zamieszkania,
            >są dowodem naiwności, nie tylko polskiej, ale przede wszystkim polskiej.

nehsiu ...
            to , ze stwierdzam , ze kazdy Polak ma mozliwosc miejca zamieszkania (zycia , pracy )
            w Europie , nie oznacza , ze kazdy Polak odnajdzie sie w tej Europie... Holandii , Francji , Niemczech , Szwecji ... pewne warunki trzeba spelnic , jesli ich nie spelnisz ... nie masz szans .

• erka-4 Re: Ślązakom na śląskim forum zadałem pytanie 22.10.11, 10:30
          Masz rację ale nie zawsze można być kosmopolitą o swoich przodkach należy pamiętać i uszanować ich czyny a nawet potępić jeżeli zło czynili,pomyśl,gdyby nie ich czyny to Ciebie mogłoby nie być.
          • karbat Re: Ślązakom na śląskim forum zadałem pytanie 22.10.11, 11:21
            erka-4 napisał:
            > Masz rację ale nie zawsze można być kosmopolitą

kosmopolita jest w katolandzie pojeciem o zabarwieniu negatywnym , osobiscie nie mam nic przeciwko jesli ktos sie np. idyntyfikuje z Europa , w niej sie realizuje, gdyz mu jest ona blizsza niz np . polski Bilgoraj .

>o swoich przodkach należy pamiętać i uszanować ich czyny a nawet potępić jeżeli zło >czynili,pomyśl,gdyby nie ich czyny to Ciebie mogłoby nie być.

;)
            no niby tak , tylko gdyby mnie nie bylo ... nie byloby dla mnie niczego i nie byloby czego wspominac , sprawa niejako bezpodmiotowa i nie ma oczym mowic . wiec gdzie jest twoj problem ...
            to , ze sie ktos urodzil w Polsce to jednak sprawa przypadku ... i niczego wiecej .

nie zdajesz sobie sprawy , jak wymieszane jest dzis na swiecie pochodzenie setek milionow ludzi .
            Osoba, potomek kogos z Libanu i Kolumbii , mieszkajaca w USA ma sobie wielece zaprzatac glowe o swoim pochodzeniu ( patrz Shakira ) . przyjmuje sie ten fakt do wiadomosci , a nie dywaguje, rozpamietuje o swych korzeniach , pochodzeniu .
            Jak wielce Shakira ma sie identyfikowac z Libanem czy Kolumbia ... moze ... ale czy musi ...
            • erka-4 Re: Ślązakom na śląskim forum zadałem pytanie 22.10.11, 16:55
              Twoja sprawa ,możesz być nawet białym Murzynem albo czerwonym Chińczykiem,mnie nic do tego ale takie są zasady wspólżycia w państwie,że należy się podporządkować normom,które w tym państwie obowiązują.Spróbuj odbiegać od norm obowiązujących obywateli w Niemczech,Francji czy tej Ameryce a sciśle USA to szybko ci pokażą twoje miejsce w szeregu.
              A o jakim ty mówisz katolandzie,no chyba,że jesteś ślepy,któżby w katolandzie chciał krzyż chrześcijański a zatem i katolicki,ze ściany usuwać,a wynik ostatnich wyborów to nic ci nie mówi,jaki ty tu katoland widzisz,a że Polacy są wierni pewnym zasadom moralnym,oczywiście nie wszyscy,to jest ich sprawa indywidualna i autonomiczna,mój drogi,i nikt ich do tego nie zmusza a nawet jak ktoś pragnie być białym Murzynem lub czerwonym Chińczykiem to tez może jeśli tak chce no i jeżeli potrafi,wszak mamy wolną i demokratyczną Polskę,a zatem także możesz być normalnym kosmopolitą,ale musisz przestrzegać polskiego prawa jazdy,no cóż taki jest ten Świat.
    • chrisraf Re: erka 22.10.11, 18:48
      "ich oburzyło pytanie w kwestii gwałtów niemiemieckich wojaków podczas Ii wojny światowej na polskiej ludności a także na tej piękniejszej jej stronie "

erka, podaj zrodlo na temat tych gwaltow.

"[i]Tak mówi Jerzy Polaczek a zatem z punktu widzenia Ślązaka ma sporo racji,ale
      > ja już wielokrotnie mówiłem o tym,że nieobecni nie mają racji więc skoro oni d
      > la własnego dobra i wygody wybrali lepsze życie zamiast stać murem przy prostyc
      > h Polakach i walczyć o normalną Polskę wybrali wolność pozorną bo znam młodych
      > tych co z rodzicami swymi śląskimi tam do tego raju niemieckiego wyjechali,to o
      > ni nawet słowa po śląsku ani po polsku nie umią powiedzieć,wynarodowili sie w p
      > ierwszym pokoleniu,to co ja mam myśleć o tym śląskim kręgosłupie "

erka, jak Ci wielokrotnie tlumaczylem, Slazacy to glownie Niemcy. Twierdzenie, ze Slazacy to Polacy, jest jak opowiadanie, ze Bawarczycy to Czesi. Rozumiesz w koncu?

"Domagają się tej sprawiedliwej pamięci ciągle żywe-cienie PowstańcówŚląskich ! "

Te "cienie" po dzien dzisiejszy strasza! To byli tacy powstancy jak przyslowiowej slaskiej "koziyj du...y rajzetasza". No ale coz, jak wiadomo, edukacja i rozeznanie nie jest obowiazkiem polityka. :(

Glückauf!
      • erka-4 Re: erka 23.10.11, 14:17
        chrisraf napisał:
        erka, jak Ci wielokrotnie tlumaczylem, Slazacy to glownie Niemcy. Twierdzenie, ze Slazacy to Polacy, jest jak opowiadanie, ze Bawarczycy to Czesi. Rozumiesz w koncu?

...słuchaj,Ty mi tego nie tłumacz a wytłumacz to Ślązakom albo przekonaj ich,że oni to Niemcy,więc czemóż to dobijają się do autonomii Śląska,niech wstąpią do niemieckiej mniejszości w Polsce,wszak jest coś takiego,podobno.
        • chrisraf Re: erka 23.10.11, 19:32
          > ...słuchaj,Ty mi tego nie tłumacz a wytłumacz to Ślązakom albo przekonaj ich,że
          > oni to Niemcy,więc czemóż to dobijają się do autonomii Śląska,niech wstąpią d
          > o niemieckiej mniejszości w Polsce,wszak jest coś takiego,podobno.

Deklarowac przynaleznosc do mniejszosci narodowej i byc czlonkiem RAS-u, to dwie odrebne sprawy. Ale mysle, ze bajdziej niepojetne dla Ciebie jest sam fakt "autonomii". Otoz w przeciwienstwie do Polski, Niemcy, czy tez Swiete Cesarstwo Rzymskie (Narodu Niemieckiego), czy nawet same Prusy, nie byly nigdy panstwami centralistycznymi. Na Slasku, od zarania wiekow istnialy Landtagi, wlasny skarbiec, nawet wojsko. Slask mial swojego Landeshauptmanna, pozniej nadprezydenta. To doprowadzilo do rozkwitu tej krainy. Slask byl najbogatrza prowincja Prus i Rzeszy.
          Nie bez powodu tylu ludzi z Kongresowki, Galicji, czy czesci Niemiec sie wlasnie tutaj osiedlalo.
          Tej autonomii chce RAS. Niemcy jakos nie krzyczeli, ze autonomia Slaska doprowadzi do jakichs wstrzasow. Niemcy byly zawsze panstwem-federacja (wyjtek IIIRzesza).
          Gdyby nie aneksja Gornego Slaska przez Polske i IIWS, mielibysmy dzisiaj Freistaat Oberschlesien/Wolne Panstwo Gorny Slask, tak jak mamy to z Freistaat Sachsen, czy Freistaat Bayern.

Glückauf!
          • erka-4 Re: erka 24.10.11, 10:21
            chrisraf napisał:

Na Slasku, od zarania wiekow istnialy Landtagi, wlasny skarbiec, nawet wojsko.

...no cóż nic nie poradzę na to,że Ty jesteś ślepy i nie zauważasz tego,iż tu jest Polska i trudno aby w Polsce były jakieś landtagi,my mamy swoje województwa od wieków i wojewodowie dawni też mieli swoje wojska a król musiał ich prosić o pomoc dlatego też ten król niezbyt dobrze na tym wychodził czasami no i ta nasza Polska.
            Więc ty mi pierdoł z jakimiś autonomiami nie pociskaj,zechcą mieć Polacy autonomie to ją wprowadzą w całej Polsce ale o tym będą decydować Polacy a sciśle obywatele polscy a nie jacyś niedorobieni Niemcy.
            A narazie Polsce i jej obywatelom jakaś tam autonomia do niczego nie jest potrzebna,jakoś dajemy sobie radę,jeżeli zajdzie taka potrzeba i korzystna dla Polski nie omieszkamy skorzystać z Twojej rady.
            • klosowski333 Re: erka 24.10.11, 10:26
              Erka, nie bardzo rozumiem, po co Ty z tym typem w ogole dyskutujesz? Uwazasz, ze go do czegos przekonasz? Fanatycy i inni radykalowie impregnowani sa na wiedze i zdroworozsadkowe rozumowanie. Znasz forumowa tworczosc Chrisrafa nie od dzis, wiesz, ze to oszolom, z pogladami, ktore podziela moze jakis margines spoleczny, tudziez ekstremisci. Nie lepiej wzruszyc ramionami i tych dziwnych ludzi z marginesu pozostawic z boku, niespecjalnie sie nimi przejmujac?
              • chrisraf Re: klosowski333, Pan zapomnial sie ustosunkowac 24.10.11, 10:58
                do moich pytan.

Glückauf!
              • erka-4 Re: erka 24.10.11, 12:31
                klosowski333 napisał:

Erka, nie bardzo rozumiem, po co Ty z tym typem w ogole dyskutujesz?

No zgadnij,prawie wszyscy ci niemieccy forumowicze na tym śląskim forum w tej Polsce wysyłają mnię do psychiatry na leczenie mojej psychiki a więc ciekawy jestem jak długo jeszcze będą dyskutować z wariatem.

Chyba się nie obrazisz bo Ty jedynie mnię pytasz a więc nie dyskutujesz ze mną,więc mogę Ci to powiedzieć,że bardzo mnie to dziwi,że ktoś dyskutuje z idiotą bo sam wychodzi na idiotę,no cóż ja sie nie wstydzę swego idiotyzmu bom ja jest Polak w Polsce ale,że oni udąja idiotów niemieckich też w tej polsce to się tak zastanawiam w jakim celu.

p.s.
                wiem,że czasy dziś są bardzo dziwne i jak ktoś mówi,że jest polskim patriotą to go zaraz obwołają idiotą i nawet ci polscy ziomkowie a co dopiero mówić o Niemcach a więc trzeba przypominać na czym patriotyzm polega,kochać należy Ojczyznę a nawet Jej wroga ale do czasu gdy za granicą tej Ojczyzny siedzi.
            • chrisraf Re: erka 24.10.11, 10:55
              > ...no cóż nic nie poradzę na to,że Ty jesteś ślepy i nie zauważasz tego,iż tu j
              > est Polska i trudno aby w Polsce były jakieś landtagi,my mamy swoje województwa
              > od wieków i wojewodowie dawni też mieli swoje wojska a król musiał ich prosić
              > o pomoc dlatego też ten król niezbyt dobrze na tym wychodził czasami no i ta na
              > sza Polska.

Erka, znow nie kumasz. Ty zaliczyles liceum???

Landtaki sa parlamentami regionalnymi. Moglbym tez napisac to w ten sposob. Wybralem jednak termin jakim sie poslugiwano przez setki lat. Polscy wojewodowie, to nie parlament.

Rozumiesz?

> Więc ty mi pierdoł z jakimiś autonomiami nie pociskaj,zechcą mieć Polacy autono
              > mie to ją wprowadzą w całej Polsce

I Polska jako jednolity podmiot bedzie autonomiczan??? Rece opadaja...:(

"...a nie jacyś niedorobieni Niemcy."

Jak na razie ta osoba "niedorobiona", nie sa wlasnie Niemcy. Roznice miedzy przynaleznoscia do mniejszosci narodowej i Ruchem Autonomii Slaska Ci tlumaczylem. Znam osobiscie sympatyzantow tego ruchu, ktorzy pochodza z Kresow.

Wybacz, ale osoba "niedorobiona", przynajmij jesli chodzi o rozeznanie i znajomosc tematow jestes niestety Ty. Ani podawane informacje, ani lancuch argumentacyjny nie trzyma sie u Ciebie ani kupy, ani pupy.

> A narazie Polsce i jej obywatelom jakaś tam autonomia do niczego nie jest potrz
              > ebna

Ale to tylko Ty jestes tego zdania inni obywatele tego panstwa postrzegaja to inaczej.

",jakoś dajemy sobie radę..."

Tak, jakos...

jeżeli zajdzie taka potrzeba i korzystna dla Polsk
              > i nie omieszkamy skorzystać z Twojej rady.

Widzisz, ja nie radzilem, lecz opisalem powody checi odzyskanie autonomii. Czytaj prosze uwazeniej moje wpisy. Czytanie po lebkach jest znakiem lekcewazenia. A nie po to dyskutujemy.

Glückauf!
              • erka-4 Re: erka 24.10.11, 12:13
                Kumam,kumam mimo,że mam jedynie cztery klasy ale ty jakoś nie kumasz,że tu jest Polska wojewódzka a te landy to hcyba są w Niemczech jeśli dobrze zrozumiałem,ta reszta jest nieistotna,a czemu mówię "niedorobieni"no bo cóż to za Niemiec a większość ich takich jest w tej polskiej niemieckiej mniejszości,co to dopiero uczy się niemieckiego i gdzieś grzebiąc w piwnicy lub na strychu szuka swego niemieckiego pochodzenia w tej Polsce,no to gdybym tak ja poszukał to też bym znalazł i mógłbym być Niemcem stóprocentowym, bo jak mi matka opowiadała to jej pradziadek czyli mój prapradziadek był Austriakiem z Galicji polskiej czyli wówczas austriackiej a skoro on był Austriakiem to także i Niemcem,tylko trochę innym,więc wniosek z tego wypływa prosty,że jestem Polakiem czyli niedorobionym Niemcem i mimo tego,żadnej autonomii nie potrzebuję i to mówi większość tych niedorobionych Niemców czyli Polaków polskich i wszyscy ini Polacy im wtórują.
                Masz swoje landy to pilnuj ich,żeby ci ktoś ich nie ukradł a zwłaszcza uważaj na Polaków.
                • erka-4 Re: erka 24.10.11, 12:37
                  p.s.
                  ...łoł,jak to ojro niemieckie jest pociągające niektórym.
    • piwi77.0 Re: Ślązakom na śląskim forum zadałem pytanie 24.10.11, 11:16
      erka-4 napisał:

Tymczasem każdy kto zna ówczesne realia PRL-owskiej codzienności wie, że exodus ten nie był podyktowany resentymentami za niemczyzną, lecz tęsknotą za życiem w normalnym, wolnym kraju,

Takie tam gmatwanie i owijanie, tak jakby nie można było powiedzieć wprost, że tamte wyjazdy połączone były z deklaracją, że wyjeżdżający jest Niemcem, czyli chyba jednak jakiś resentyment musiał być. Nie mam tym ludziom za złe resentymentu, ale tego, że się wiją w wyjaśnieniach i krętaczą. Przy okazji psiocząc jak to źle mieli w Polsce, choć powszechnie wiadomo, że na Śląsku poziom życia za PRLu był jednym z najwyższych. Niech siedzą w Niemczech, niech zażywają swojej wolności i wyższego poziomu zyciu, ale niech przestaną rżnąć polskich patriotów, co gorsza próbując jeszcze Polaków pouczać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka