Dodaj do ulubionych

Kolory nienaturalne

28.10.11, 09:54
Okazuje się np., że zielony jest kolorem nienaturalnym. :)

PKP PLK wysłało wszystkim pracownikom polecenie służbowe z tzw. dress code - sposobem ubierania się i wskazówkami dotyczącymi wyglądu w pracy. Zabronione są kolory "nienaturalne" - np: zielony i fioletowy - informuje TVN24.

Pracownicy PKP PLK mają mieć krawat zawiązany pod szyją, pracowniczki - rajstopy w "naturalnym kolorze".

Dla porównania TVN24 przedstawia również kodeks ubioru pracowników PKP Intercity. Mają mieć zadbane paznokcie, ewentualne tatuaże nie mogą być widoczne, [b]u panów obowiązują krótkie włosy[b] a u pań - spódnice o długości co najmniej do kolan.

Pozostawię to bez komentarza...
Obserwuj wątek
    • 33qq Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 10:00
      bo pekape nie ma już innych zmartwień
      • 33qq Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 10:00
        ale jedno mnie martwi, czemu w przedziałach nie wiszą krzyże?
        • lepian4 Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 11:14
          Bo przy wejsciu oswiecone gowno wszystkich podroznych wita! Gowniany brud pamieta jeszcze Brezniewa!
          • voxave Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 12:44
            Lepik--wdepnąles w jakies goowno bo ostatnio nie ma twojego postu bez tej substancji :)
    • migreniasta Co w tym nienaturalnego? 28.10.11, 11:00
      Jest wiele profesji gdzie pracodawca określa strój. Nawet w zwykłym warsztacie pracodawca jest zobowiązany przepisami BHP do ustanowienia stosownego stroju spełniającego pewne wymagania i normy,a publikowanemu w specjalnym rozdzielniku. Sama uważam to za pewnego rodzaju szykanę skierowaną w pracodawcę,gdyż tworzy to zbędną papierologię,ale cóż....
      Jeśli zaś chodzi o PKP,to wcale nie potępiam ich za chęć wpływania na image firmy. W godzinach pracy pracownik reprezentuje firmę w myśl zasad ustalonych przez pracodawcę. Jeśli nie licuje to z godnością pracownika i z ogólnie przyjętymi normami społecznymi to nie ma sensu dyskusja na ten temat.
      Zakładając ,że Ty jesteś pracodawcą prowadzącym działalność i ubzdurasz sobie by Twoi pracownicy paradowali w pracy w spódniczkach ,które im kupisz to tak ma być i basta. Jak nie to niech poszukają sobie pracy w innej firmie,gdzie będą mogli chodzić w dresach....
      • ultimate.strike Re: Co w tym nienaturalnego? 28.10.11, 11:06
        PKP to nie jest mała firma prywatna, to raz. A dwa, zasady powinny czemuś służyć, czemu służą te sekciarskie wprowadzane w rzeczonej firmie?
        • migreniasta Re: Co w tym nienaturalnego? 28.10.11, 11:28
          ultimate.strike napisał:

> PKP to nie jest mała firma prywatna, to raz. A dwa, zasady powinny czemuś służy
          > ć, czemu służą te sekciarskie wprowadzane w rzeczonej firmie?

Nie moja to sprawa czemu mają służyć. To wewnętrzna sprawa PKP.
          Nie korzystam z ich usług i jest mi wszystko jedno jak się ubierają,ale uważam,że pracodawca ma prawo do decydowania o takich sprawach.
          Czy płetwonurków też uważasz za skrzywdzonych, że muszą ubierać się w dziwne stroje przed zejściem pod wodę?
          Dla mnie to jasne jak słońce ,że decydując się na pracę sprzedajemy pracodawcy swój drogocenny czas,chęci,zapał,inwencję twórczą,kreatywność i dbałość.
          • ultimate.strike Re: Co w tym nienaturalnego? 28.10.11, 11:40
            > Czy płetwonurków też uważasz za skrzywdzonych, że muszą ubierać się w dziwne st
            > roje przed zejściem pod wodę?

Nie, zasady ich ubioru podyktowane są względami użytkowymi, czego nie można powiedzieć o zasadach sekciarskiego DC w korporacjach.

> Dla mnie to jasne jak słońce ,że decydując się na pracę sprzedajemy pracodawcy
            > swój drogocenny czas,chęci,zapał,inwencję twórczą,kreatywność i dbałość.

A także włosy i zdrowie?
            • migreniasta Re: Co w tym nienaturalnego? 28.10.11, 14:15
              kpisz sobie?
              Ja akurat jestem po tej samej stronie barykady co PKP. Użeram się z jednej strony z PIP-em,a z drugiej z pracownikami. I niemal codziennie doświadczam niegodziwości ze strony pracowników. Uważam,że kto płaci ten ma prawo wymagać. Kto się nie chce podporządkować to "do widzenia". Jeśli kobieta konduktor przebywa w pracy to ma być ubrana tak jak jej każą. Po pracy ma czas na występowanie w dowolnym ciuchu.
              Czy jest w tym coś gorszącego?
              • ultimate.strike Re: Co w tym nienaturalnego? 28.10.11, 14:23
                Satyra na leniwych robotników?

> Ja akurat jestem po tej samej stronie barykady co PKP.

Też uważasz, że kolor zielony jest nienaturalny? To dlatego wege Cie tak nie lubią...

Pozostaje pytanie, dlaczego nie lubią mnie, skoro tartany Black Watch i Freedom się głównie z zieleni składają?

No i co z mężczyznami długowłosymi, bo tak się zdarzyło, że mi takowe wyrosły?

> Po pracy ma czas na występowanie w dowo
                > lnym ciuchu.
                > Czy jest w tym coś gorszącego?

Gorszące jest uzasadnianie tego jedynie widzimisię jakiegoś managera.
                • migreniasta Re: Co w tym nienaturalnego? 28.10.11, 17:31
                  Z włosami jest krótka piłka-tyle co pod czapką jest Twoje....ha ha ha

Za te widzimisię trzeba będzie kiedyś potem ponieść odpowiedzialność.

A jeśli chodzi o naturalność koloru to wszystkie są naturalne.
                  • ultimate.strike Re: Co w tym nienaturalnego? 28.10.11, 18:28
                    > Z włosami jest krótka piłka-tyle co pod czapką jest Twoje....ha ha ha

Seksizm w najczystszej postaci. Nie noszę czapki, bo jej nie potrzebuję. :)

> Za te widzimisię trzeba będzie kiedyś potem ponieść odpowiedzialność.

Jak na razie konsekwencje ponoszą wyłącznie pracownicy.

Wracając do dress Code. Powstał on w czasach feudalnych. Pan kazał ludziom nosić niebieskie wdzianka wiec nosili, nie mieli wyboru. A pan mógł w prosty sposób rozpoznać, czy może danego delikwenta wybatożyć, czy też w kwestii batożenia delikwent podlega innemu panu.

> A jeśli chodzi o naturalność koloru to wszystkie są naturalne.

Nie w PKP.
                    • ultimate.strike Re: Co w tym nienaturalnego? 28.10.11, 18:45
                      A i sam pan musiał się wyróżniać wymyślnym i drogocennym strojem, żeby go nikt przez przypadek nie wybatożył.
      • ultimate.strike A właśnie 28.10.11, 11:10
        czy prywatny pracodawca może nakazać swoim pracownikom, by tłukli głowami o ścianę w ramach obowiązków służbowych?
        • migreniasta Re: A właśnie 28.10.11, 11:20
          W przypadku klowna cyrkowego jest to możliwe,w innych przypadkach niedopuszczalne....he he
    • yoma Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 12:54
      Co to jest kurcze "pracowniczka"?
      • ultimate.strike Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 13:00
        Może pracownica niższego szczebla? Albo mniejsza wzrostem? Pytania chyba należy kierować do działu pijar PKP cośtam cośtam.
        • kalllka Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 13:14
          o bylo by milo strajku i skoros podjal temat, abys doprowadzil prace do konca i sprawdzil o co chodzi z ta pracowniczka i pijarem i kolorami w PKP.
          a nie tak w kratke,,, osobiscie zaczynasz, a odpowiedzialnosc - przerzucasz na innych.
          :)
          • ultimate.strike Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 13:18
            Mam iść do ich rzeczników i wypytywać? Coś mi się wydaje, że nie znaleźliby dla mnie czasu.
          • yoma Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 13:25
            Kto jak kto, ale Strike jak ma pisać, jak nie w kratkę :)
      • 33qq Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 13:06
        żona pracowniczka (mian. ten pracowniczek)
        • ultimate.strike Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 13:11
          To by była pracowniczkowa, chyba?
          • 33qq Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 13:28
            no tak. Córka - praconiczcówna. Całe szczęście, że nie pracuję na pekape!
            • ultimate.strike Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 13:34
              Mni by tam nawet nie przyjeli, nie mieszczę się w ich sekciarskich, zakłamanych regulaminach. :)
              • 33qq Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 13:39
                Nie w regulaminach nasz się mieścić, tylko w spodniach!
                • yoma Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 13:40
                  Co Strike ma w spodniach? Strike ma w spodniach chodzić :D
                  • 33qq Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 13:41
                    no właśnie, niech nie narzeka na regulaminy, jak każdemu facetowi, jemu też chodzi przede wszystkim o spódniczki!
                    • ultimate.strike Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 13:46
                      > no właśnie, niech nie narzeka na regulaminy, jak każdemu facetowi, jemu też cho
                      > dzi przede wszystkim o spódniczki!

:)
                      • kalllka Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 13:48
                        skoro chce sie znalezc za cudzymi kratkami.
                        prosze bardzo.
                        • ultimate.strike Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 13:53
                          > skoro chce sie znalezc za cudzymi kratkami.

To już zależy od właścicielki owych kratek.
                  • ultimate.strike Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 13:47
                    > Co Strike ma w spodniach? Strike ma w spodniach chodzić :D

Od wojska isę, na szczęście wymigałem. :)
                • ultimate.strike Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 13:45
                  > Nie w regulaminach nasz się mieścić, tylko w spodniach!

Musiałbym pójść w ślady pewnej posłanki. Nie mam zamiaru tego robic, a w obecnym stanie, który zresztą mi bardzo odpowiada, w spodniach się nie mieszczę. :)
                  • 33qq Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 13:54
                    I to mi się podoba! Jak kto chce korzonki, pustelnię i celibat- wolna droga, jak kto chce zostać Balounem - jego sprawa. Czy to jakaś choroba uniemożliwia zrozumienie tak prostych rzeczy?
                    • ultimate.strike Re: Kolory nienaturalne 28.10.11, 14:05
                      To taka choroba, która każe mi się nie godzić na bycie niewolnikiem nieuzasadnionych zasad. Jako odkrywca, możesz ustanowić nazwę tej jednostki chorobowej.
    • 0ffka niezły odjazd / nt 28.10.11, 16:41

• ultimate.strike Re: niezły odjazd / nt 28.10.11, 16:46
        To mogłoby być śmieszne, gdyby nie fakt, ze w takich warunkach muszą pracować ludzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka