Dodaj do ulubionych

Czy Polska kojarzy sie z k.... ?

18.04.12, 14:31
Obraza uczuc patriotycznych,czy niewinny zart?
Mialo byc slowo kojarzace sie z nasza ojczyzna, wybor padl na ku....

www.alert24.pl/alert24/1,84880,11555306,Wulgarne_koszulki_na_Euro2012_oburzyly_Polakow__Producent_.html
Musze przyznac,ze slowo na k mnie przesladuje. Nie ma dnia,zebym go nie slyszala,wszak *die Kurve* to po niemiecku zakret,wiraz. Brzmi swojsko i niewinnie,czego nie moge powiedziec o zamysle producenta pamiatkowych koszulek na Euro2012.
Jakie sa wedlug Was normy uzycia wulgaryzmow ?
Obserwuj wątek
    • migreniasta Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 15:32
      Rozkręcę Ci wątek bo jakoś tak w zapomnienie się udaje......

Odpowiem na pierwsze pytanie: Obraza uczuc patriotycznych,czy niewinny zart?
      Ani jedno ,ani drugie. Nikt poważnie myślący nie odważyłby się zakpić w tak perfidny sposób z uczuć,ani mieć nadzieję,że ten rubaszny żart będzie trafiał w czyjeś gusta.
      To zwykła pomyłka marketingowa,albo co też możliwe marketingowy chwyt mający na celu zwiększenie rozgłosu.Ty massi stałaś się w tym drugim przypadku kolejną tubą napędzającą zainteresowanie koszulkami tego producenta. Gdyby tak było jak myślę,to wyprodukowano serię koszulek z zamiarem wywołania szumu. I szum słychać........

Jeśli zaś chodzi o normy użycia wulgaryzmów ,to chyba takie nie istnieją. Jedyną stosowaną i akceptowalną normą jest powstrzymywanie się od ich używania
      • Gość: inkwizytor Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.04.12, 18:35
        10/10
        • migreniasta Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 19:44
          Jedynkę mi przyznałeś Inkwizytorze Matematyku?
          • Gość: inkwizytor Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.04.12, 19:56
            migreniasta napisała:

> Jedynkę mi przyznałeś Inkwizytorze Matematyku?

Tak, potwierdzam.
            Pierwsze miejsce na liście celnych wypowiedzi.
            • migreniasta Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 20:10
              PĄS......
          • bling.bling Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 21:36
            chciałaś powiedzieć dwójkę,
            binarną znaczy się
            • migreniasta Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 21:47
              lepiej idzie mi w heksadecymalnym...... Tam się literki zdarzają na przykład można napisać FACE.
              • piwi77.0 Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 19.04.12, 10:37
                Binarny system jest za to łatwiejszy, bo nie trzeba pamiętać tylu cyfr.
    • piwi77.0 Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 15:58
      Moich uczuć te podkoszulki w żaden sposób nie dotknęły, a w kwestii wulgaryzmów moje zdanie jest takie, że są dopuszczalne, o ile ich użycie ma sens. Jak wszystko zresztą. W przypadku podkoszulków, jakoś nie wiem gdzie miałby być ten sens, ale to nie znaczy, że mnie jakoś specjalnie rażą. Każdy ma prawo nosić co mu się podoba, nawet ciucha z napisem ku..., widocznie dla tego noszącego coś to słowo znaczy.
      • migreniasta Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 16:36
        Moich też nie,co nie znaczy ,że jestem gotowa paradować w koszulce z takim napisem. Może ktoś pomyśli,że to moje imię????
        • bling.bling Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 21:37
          chodziłaś kiedyś w koszulce ze swoim imieniem?
          • migreniasta Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 21:41
            Nie.... mam rzadkie imię. Ale chyba bym włożyła dla hecy.
            • bling.bling Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 22:00
              to witaj w klubie ja też mam rzadkie
      • Gość: Patryk Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? IP: *.static.espol.com.pl 18.04.12, 18:21
        Zgadzam się., Rozsądne , dojrzałe podejście do sprawy :)
        • lepian4 Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 18:35
          O, tak ten rozsadek wyglada!
          W tym kontekscie stwierdzenie: pocaluj mnie w dupe, wydaje sie komplementem
          • piwi77.0 Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 18:45
            Ty bys tego nie ubrał, ja też nie (głównie dlatego, że nie noszę takich modeli t-shirtów), ale czy miałbyś problem z tym, gdyby ktoś na ulicy w takim się pojawił?
            • lepian4 Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 19:10
              Koszulki sa bardzo fajne, tylko te k.urewskie napisy mnie w.ku...aja. Tylko nie p.ierol mi, ze uzywam wulgaryzmow!
              • piwi77.0 Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 19:29
                Nadreprezentacja wulgaryzmów w wypowiedzi, która niewiele chce przekazać, to jest właśnie brak sensu, o którym pisałem wcześniej. Owszem, używaj sobie, ale ćwicz, żeby było z sensem.
                • lepian4 Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 19.04.12, 00:06
                  ..."w kwestii wulgaryzmów (twoje) zdanie jest takie, że są dopuszczalne..."

Ile bylo niedawno krzyku i swietego placzu, gdy kibice Legii przywitali po hebrajsku komunistycznych fanow Starszych Braci w Wierze!
                  • kolter-xl Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 19.04.12, 00:13
                    lepian4 napisał:

> ..."w kwestii wulgaryzmów (twoje) zdanie jest takie, że są dopuszczalne..."
                    >
                    > Ile bylo niedawno krzyku i swietego placzu, gdy kibice Legii przywitali po hebr
                    > ajsku komunistycznych fanow Starszych Braci w Wierze!

Lepik ty każdym postem udowadniasz ze masz urojenia i najwidoczniej manie prześladowczą, przyznaj w końcu rabbi cie wykorzystał seksualnie i zostawił dla młodszego .
                    • lepian4 Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 19.04.12, 10:34
                      Podobnie tez mozesz udowodnic, ze kazdy post bez plotek z zakrystii jest juz niewybaczalnym bledem.
    • Gość: 386 kropek Trzysta osiemdziesiąt sześć kropek IP: 66.90.73.* 18.04.12, 15:58
      ...........................................................................................................................................................
      ...........................................................................................................................................................
      ............................................................................
      • migreniasta Re: Trzysta osiemdziesiąt sześć kropek 18.04.12, 16:34
        Twoje kropki są niczym wulgaryzmy. Nie klnij proszę....
    • voxave Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 17:56
      dla wiekszości polskich kiboli w sam raz:((((
      • migreniasta Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 18:02
        Ale chyba nie z okazji EURO 2012...... Myślę,że mimo ubóstwa inteligencji będą preferowali koszulki z godłem narodowym...
    • paco_lopez Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 18:12
      ku...arze są w odwrocie. panie pracują pełną parą. osobiście epatowanie mi nie robi dobrze, ale raz na kwartał , to chyba nie za często.
    • Gość: yag Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? IP: 199.19.105.* 18.04.12, 19:58
      Rozbawily mnie.
      Mnie w zaden sposob one nie urazaja choc zawieraja wuglaryzm.
      Jakie sa normy uzycia wulagryzmow?
      Powiem Ci moja droga ze ja sama k... nie wiem jakie sa normy ;-)
    • bling.bling Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 21:33
      to nie błąd marketingowy bo koszulki nie byłe przeznaczone dla mieszkańców Polski. Oni już coraz rzadziej piszą to słowo ale za to chętnie używają. Bardzo chętnie. Stąd jest to de facto symbol tego kraju. Nie łowickie pasiaki, nie ojciec Tadeusz a właśnie k.urwa
      A że uczucia patriotyczne zostały urażone. No cóż, jak ktoś wierzy w patriotyzm... naród i inne takie.... nic na to nie można poradzić. A racjonalnie dyskutować z urażonymi uczuciami jak wiemy dyskutować nie można
    • kolter-xl Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 18.04.12, 21:45
      Statystyczny Niemiec zna jedno Polskie słowo brzmi ono Kur wa właśnie
      • lepian4 Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 19.04.12, 00:12
        Niemcu z Mannheimu, bez watpienia wiesz co mowisz. Tak srednio na jeza kazdy Niemiec zna polskie slowo Grenze- od ganica, Roboter- z petlickim zabarwieniem... By to wiedziec, nalezy jezyk wroga poznac na poziomie wykraczajacym poza potrzeby socjalnego naciagactwa w slusznej sprawie. W jezyku potocznym mlotek jest juz od dawna po Mottek. By udobruchac twa linwistyczna dusze, dodam, ze czesto dodaje sie K.urwa, by powiedziec K.urwa Mottek, co oznacza, szanowny kolego, poprosze o mlotek
        • kolter-xl Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 19.04.12, 00:16
          lepian4 napisał:

> Niemcu z Mannheimu, bez watpienia wiesz co mowisz. Tak srednio na jeza kazdy Ni
          > emiec zna polskie slowo Grenze- od ganica, Roboter- z petlickim zabarwieniem...
          > By to wiedziec, nalezy jezyk wroga poznac na poziomie wykraczajacym poza potrz
          > eby socjalnego naciagactwa w slusznej sprawie. W jezyku potocznym mlotek jest j
          > uz od dawna po Mottek. By udobruchac twa linwistyczna dusze, dodam, ze czesto
          > dodaje sie K.urwa, by powiedziec K.urwa Mottek, co oznacza, szanowny kolego, po
          > prosze o mlotek

Lepik , post bez Żyda to post zmarnowany , czemu marnujesz czas ??

Ps. Lepiku nie Niemiec mi wrogiem a idiota , rozumiesz ??
          • lepian4 Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 19.04.12, 10:37
            Jasne, ze Niemiec pokornie placacy odszkodwania za twe urojone wizje w slusznej sprawie jest in Ordnung, nawet jesli jest skonczonym idiota.

Jesli chcesz mi dojebac trzymaj sie jednego nicka, sonst ist deine Jammerei einfach zum Kotzen.
        • artjomka Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 19.04.12, 05:39
          lepian4 napisał:

>. Tak srednio na jeza kazdy Niemiec zna polskie slowo Grenze- od ganica, Roboter- z petlickim zabarwieniem...

Znowu lepik potwierdzasz, ze poziom twego wyksztalcenia ogolnego zakonczyl sie na pierwszej klasie powszechniaka. A i lingwista, to ty jestes jak przystalo na Polaka - czyli na poziomie minusowym. Dobrze, ze jeszcze poslugujesz sie kur...., bo to nobilituje cie w twojej polskiej zasciankarni do rangi yntelektualysty.
          A wiec dalej bazgraj na tych forach i tryskaj swym gienialstwem i krzew kaganiec polskiej poswiaty!
          Pozdro!
          Polska Kargulem silna!
          • minniemouse Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 19.04.12, 06:00
            o kkkwa gdzie ja moge kupic te koszulke ???!!!

Minnie
          • lepian4 Re: Czy Polska kojarzy sie z k.... ? 19.04.12, 10:30
            Dziekuje ci za uwage i poswiecenie. No i oczywiscie za wkal i za zaangazowanie. A tak na powaznie, o co ci biega?
    • misiu-jeden wulgaryzmy 19.04.12, 12:16
      Wulgaryzmy świadczą o prymitywnym społeczeństwie.
      No ale jeśli sami posłowie albo profesorowie albo stróże porządku klną jak chamy jakie, to czego wymagać?
      • lepian4 Re: wulgaryzmy 19.04.12, 13:50
        Wulgaryzmy wystepuja w kazdym spoleczenstwie. Prymitywizm przejawia sie w ich uzywaniu, nie w ich istnieniu. Idac dalej tym tropem stwierdzic mozna, ze spolecznosc, z ktorej wywodza sie owi producenci, jest prymitywna.
        Najwyrazniej nadeszla pora przeniesc odpowiedzialnosc zbiorowa na wszystkie dziedziny spoleczne, nie tylko na nierzadko wyimaginowane zlo wyrzadzone Starszym Braciom w Wierze!
        • bokertov1947 Re: wulgaryzmy 20.04.12, 12:50
          lepian4 napisał:

> Wulgaryzmy wystepuja w kazdym spoleczenstwie. Prymitywizm przejawia sie w ich u
          > zywaniu, nie w ich istnieniu. Idac dalej tym tropem stwierdzic mozna, ze spolec
          > znosc, z ktorej wywodza sie owi producenci, jest prymitywna.
          > Najwyrazniej nadeszla pora przeniesc odpowiedzialnosc zbiorowa na wszystkie dzi
          > edziny spoleczne, nie tylko na nierzadko wyimaginowane zlo wyrzadzone Starszym
          > Braciom w Wierze!

Hi Lepian!
          Twoje wywody sa nawet dosc logiczne. Ale co maja z tym wspolnego....Starsi Bracia?
          Moge Cie zapwenic, ze w Jivrit wulgaryzmow musisz szukac ze swieca (choc sa). A jesli juz, to predzej w Jiddish - choc ich stezenie w porownaniu do polskiego (o rosyjskim nie mowiac) jest o wiele, wiele mniejsze. Jak i ich ciezar.
          Pozdrowienia z Tel Avivu!
          • voxave Re: wulgaryzmy 20.04.12, 13:04
            Zdecydowanie nie lubie wulgaryzmów.I nie cieszy mnie używanie w tv słowa zajebisty.:(((
          • lepian4 Re: wulgaryzmy 20.04.12, 13:17
            Pewnie jestes taki nawiedziony Schmock, ze glosisz takie Chuzpe und Schmonzes.
            Duzo tych obelg z habrajskiego sie w jezyku niemieckim nagromadzilo:
            Schickse, Schmiere, meschugge, mies, Beisel, besebeln, blau (pijany), Bohai, albo po austriacku Bahöö, großkotzig, Ische, mauscheln...
            Bez watpienia macie jeszcze wiekszy repertuar obelg i pomowien
            Zrobiles duze Schmoo i zawialo Schmonzette, czego mozna oczekiwac od schusen Schnorrer?

Jesli znasz hebrajski nie miales chyba zadnych problemow ze zrozumieniem, zgadza sie?
            • minniemouse Re: wulgaryzmy 21.04.12, 03:28
              Ja sie POWAZNIE pytam, gdzie moge kupic te koszulke, bo na allegro nie widze
              zreszta tam i tak nie kupie bo do PL rzadko kto wysyla.

Minnie
            • bokertov1947 Re: wulgaryzmy 21.04.12, 15:40
              lepian4 napisał:

> Pewnie jestes taki nawiedziony Schmock, ze glosisz takie Chuzpe und Schmonze....

Widze Lepik, ze znowu nie zrozumiales sensu!
              Ykspertem to ty nie jestes ani z niemieckiego, ani z hebrajskiego - a z twego ojczystego wolskiego - to juz napewno nie!
              A poza tym, jak mi wjadom - dyskusja toczy sie w kontekscie kojarzenia pojecia Polski! To nie wpychaj niemieckiego - jak dlugo okupujecie ich terytoria!
              O wydzwieku slow zacytowanych przez ciebie jako Schimpfwoerte w niemieckim nie dyskutuje z kims, kto mi usiluje udowodnic, ze meschugge (w niemieckim wymawiane z Jiddish mischuge), czy austriacki Beisel - to slowa, ktorymi pokazuje sie wulgarnym w stosunku do Niemca czy Austriaka (szczegolnie Wiedenczyka).
              Pozdrowienia z Tel Avivu!
              PS: A tak z drugiej strony slowem k... nie obrazisz Polaka - bo to w koncu dla niego slowo jak Amen (w pacierzu)!
      • andrzej256 Psycholingwistyka 21.04.12, 13:58
        misiu-jeden napisał:

> Wulgaryzmy świadczą o prymitywnym społeczeństwie.
        > No ale jeśli sami posłowie albo profesorowie albo stróże porządku klną jak cham
        > y jakie, to czego wymagać?

Wulgaryzmy to ciekawe zjawisko. Niektore jezyki nie znaja wulgaryzmow - takie sa np. jezyki baltyckie, zarowno w litewskim jak lotewskim wszystkie wulgaryzmy to zapozyczenia slowianskie. Jezyki skandynawskie "uwurgarnily" natomiast diabla, wulgaryzmy tam wystepujace maja zazwyczaj jakis zwiazek z diablem, natomiast przyrownywanie do narzadow lub czynnosci seksualnych nie ma tam sensu, "ty ch.." to tak jak by powiedziec do kogos "ty szyjo" - po prostu bez sensu. Czasem sens jest odwrotny, powiedzenie o kims "konski penis" w polnocnej Norwegii oznacza podziw, czy szacunek (bo konski penis jest po prostu wielki). Jezyki slowianskie obfituja w wulgaryzmy nawiazujace do narzadow i czynnosci seksualnych.
      • Gość: Patryk Re: wulgaryzmy IP: *.static.espol.com.pl 21.04.12, 16:11
        misiu-jeden napisał:

> Wulgaryzmy świadczą o prymitywnym społeczeństwie...>

To jak sobie zaklnę 'ku..a' uderzając młotkiem w palec to jestem ..prymitywem?:)

Wulgaryzmy to też język,każde słowo może stać się wulgaryzmem w zależności od tego jak zostanie użyte.Wyrazy uznawane dziś za wyrażenia ordynarne, w przyszłości mogą ten niuans zatracić. Wszystko ma swój czas i swoje miejsce.Jest czas na puszczanie wiązanek i jest czas na Wersal-do jednej osoby mówię językiem Mickiewicza, do innej – Gombrowiczem , jeszcze do innej językiem Pana Mietka z ul. Brzeskiej w Warszawie:)
        I żeby było jasne-nie mam na myśli używania wulgaryzmów którego celem jest poniżenie, obrażenie, odczłowieczenie innej osoby lub grupy osób.
    • andrzej256 curva, curvae 21.04.12, 13:52
      massaranduba napisała:

> Obraza uczuc patriotycznych,czy niewinny zart?
      > Mialo byc slowo kojarzace sie z nasza ojczyzna, wybor padl na ku....
      >
      > www.alert24.pl/alert24/1,84880,11555306,Wulgarne_koszulki_na_Euro2012_oburzyly_Polakow__Producent_.html
      > Musze przyznac,ze slowo na k mnie przesladuje. Nie ma dnia,zebym go nie slysza
      > la,wszak *die Kurve* to po niemiecku zakret,wiraz. Brzmi swojsko i niewinnie,cz
      > ego nie moge powiedziec o zamysle producenta pamiatkowych koszulek na Euro2012.
      > Jakie sa wedlug Was normy uzycia wulgaryzmow ?

Albo moze niektorzy tylko tak uwazaja, ze za granica zna sie tylko polskie slowo "k...wa"? "Curva, curvae" to lacinskie slowo oznaczajace krzywizne lub zakret, jezyki germanskie przejely je w podobnym znaczeniu, jezyk polski przejal je w znaczeniu innym, obecnie w uzyciu niemal jak przecinek...
      • lepian4 Re: curva, curvae 21.04.12, 15:44
        Kurwa, jako slowianski wulgaryzm, wywodzi sie nie z lacinskiego, tylko od kury. W jezyku francuskim mamywulgaryzmy "cocotte", czeskim kokot...
        • andrzej256 Re: curva, curvae 21.04.12, 16:33
          lepian4 napisał:

> Kurwa, jako slowianski wulgaryzm, wywodzi sie nie z lacinskiego, tylko od kury.
          > W jezyku francuskim mamywulgaryzmy "cocotte", czeskim kokot...

Fajne wyjasnienie :)
          • lepian4 Re: curva, curvae 21.04.12, 17:30
            Do sprawdzenia jest to chocby w slowniku etymologicznym wulgaryzmow Wieslawa Borysia.

Przypadkowe zbieznosci w roznych jezykach zbyt czesto upraszcza sie wspolnym rdzeniem. Gdyby tak bylo OSRAM, kojarzylo by sie tylko ze sraniem, nie z zarowkami
            • andrzej256 Re: curva, curvae 21.04.12, 20:14
              lepian4 napisał:

> Do sprawdzenia jest to chocby w slowniku etymologicznym wulgaryzmow Wieslawa Bo
              > rysia.
              >
              > Przypadkowe zbieznosci w roznych jezykach zbyt czesto upraszcza sie wspolnym rd
              > zeniem. Gdyby tak bylo OSRAM, kojarzylo by sie tylko ze sraniem, nie z zarowkam
              > i

"Osram" w Polsce tak kojarzy sie ze sraniem, inaczej byc nie moze, takie slowo po prostu (to znaczy majace dwa znaczenia). Tak jak "osika".
              • lepian4 Re: curva, curvae 21.04.12, 21:13
                To ty nie masz zarowek firmy OSRAM?
                • andrzej256 Re: curva, curvae 21.04.12, 21:18
                  lepian4 napisał:

> To ty nie masz zarowek firmy OSRAM?

Nie wiem.
            • andrzej256 w 22.04.12, 00:04
              lepian4 napisał:

> Do sprawdzenia jest to chocby w slowniku etymologicznym wulgaryzmow Wieslawa Bo
              > rysia.
              >
              > Przypadkowe zbieznosci w roznych jezykach zbyt czesto upraszcza sie wspolnym rd
              > zeniem. Gdyby tak bylo OSRAM, kojarzylo by sie tylko ze sraniem, nie z zarowkam
              > i

Nie przypominam sobie, by istnial proces slowotworczy polegajacy na wstawianiu "w" w rdzen wyrazow polskich. Mechanizm przeobrazenia sie slowa "kura" w "k...wa" wydaje sie w jezyku polskim dziwaczny i nieprawdopodobny. Juz bardziej wydawaloby sie mozliwe pochodzenie k...wy od krowy, ale od kury???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka