Dodaj do ulubionych

Nowy polski bohater narodowy

17.06.12, 00:22
Nowy polski bohater narodowy 21 wieku, o ktorym prawdopodobnie przyszle pokolenia beda sie uczyc w podrecznikach:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11947478,Nielegalny_krzyz_w_Stalowej_Woli_usuniety__Kradziez_.html
Poczciwy czlowiek, ktory usunal nielegalny krzyz i nie bal sie PIEKLA. Szacuneczek.
Obserwuj wątek
    • voxave Re: Nowy polski bohater narodowy 17.06.12, 01:40
      A kto sie piekla boi-----najwiekszy strach przed księdzem i jego bojówkami.
      • karbat Re: Nowy polski bohater narodowy 17.06.12, 08:31
        ???? jaki bohater .....???? . normalny pan , normalna elementarna postawa obywatelska .

poczucie elementarnego obywatelskiego obowiazku nie pozwalalo mu ,
        by czarna mafia robila sobie jaja z decyzji administracyjnej , z lokalnej spolecznosci .
        • andrzej256 Postawa 17.06.12, 14:09
          karbat napisał:

> ???? jaki bohater .....???? . normalny pan , normalna elementarna postawa obyw
          > atelska .

Ktorej to postawy jednak 99,999999 % obywateli tego kraju boi sie wykazac, mimo gadania takiego czy innego, i mimo deklaracji swiatopogladowej takiej czy innej.

> poczucie elementarnego obywatelskiego obowiazku nie pozwalalo mu ,
          > by czarna mafia robila sobie jaja z decyzji administracyjnej , z lokalnej spol
          > ecznosci .

No wlasnie!
      • andrzej256 strach przed księdzem 17.06.12, 14:06
        voxave napisała:

> A kto sie piekla boi-----najwiekszy strach przed księdzem i jego bojówkami.

No to nie bal sie ksiedza i jego bojowek - tym bardziej szacuneczek, bo to przeciez straszniejsze chyba niz samo pieklo.
    • lepian4 Re: Nowy polski bohater narodowy 17.06.12, 08:35
      Szkoda tylko, ze nikt nie zajmuje sie w Polsce tym piractwem budowlanym. Nikomu nie przeszkadzaja budynki wykonane bez pozwolenia budowlanego, budynki, bez odbioru, bo ... brakuje na poddasz okienka. No, ele krzyzem mozna sie zajac.
      • karbat Re: Nowy polski bohater narodowy 17.06.12, 08:59
        jak sie nalezy na FS odniesc do bredziakow .... ?
        wypisujacych bzdury nie zwiazane z tematem watku ....
        • lepian4 Re: Nowy polski bohater narodowy 17.06.12, 11:16
          Pomoge tobie to lepiej zrozumiec: Krzyz, byl problemem, bo byl samowolka budowlana. Slusznie powstalo oburzenie. W Polsce jest jednak masa samowolek budowlanych i nikomu to nie przeszkadza. potrafisz mi to wytlumaczyc?
          • seth.destructor Re: Nowy polski bohater narodowy 17.06.12, 15:06
            Jeżeli znasz przykłady, to donieś do prokuratury albo upublicznij w gazecie.
      • andrzej256 Samowolki budowlane. 17.06.12, 14:28
        lepian4 napisał:

> Szkoda tylko, ze nikt nie zajmuje sie w Polsce tym piractwem budowlanym. Nikomu
        > nie przeszkadzaja budynki wykonane bez pozwolenia budowlanego, budynki, bez od
        > bioru, bo ... brakuje na poddasz okienka. No, ele krzyzem mozna sie zajac.

Wszystkie samowolki budowlane sa niebezpieczne. Dobrze, ze chociaz niektore sie demontuje i przenosi. Mam nadzieje, ze ksiadz poniesie odpowiednio wysoka kare, jesli sie przyzna, ze on jest wlascicielem krzyza.
    • lepian4 Re: Nowy polski bohater narodowy 17.06.12, 08:51
      Ruskie nie takie rzecczy nam wykradly i sie nie chwala
      • andrzej256 Re: Nowy polski bohater narodowy 17.06.12, 14:26
        lepian4 napisał:

> Ruskie nie takie rzecczy nam wykradly i sie nie chwala

Sowieci to akurat najwiecej ukradli rzeczy sakralnych "ruskim" (Rosjanom, Bilaorusinom i Ukraincom) z ich cerkwi i kosciolow. A tu to raczej ksiadz ukradl miejsce pod nielegalny krzyz, krzyz nie zostal przeciez teraz ukradziony lecz przeniesiony, facet mowi przeciez, ze odda, jak bedzie nakaz sądowy. A kto jest wlascicielem krzyza? Nie wiadomo, musialby sie ktos przyznac. Jesli ksiadz sie przyzna powinien poniesc kare za jego nielegalne postawienie. Co by bylo, jak by krzyz sie przewrocil i zabil np. jakies dziecko? Samowolki budowlane sa niebezpieczne.

• seth.destructor Re: Nowy polski bohater narodowy 17.06.12, 19:11
          Hm, jeśli chodzi o grabież wyposażenia kościołów, to chyba zabór mienia ewangelickiego na Ziemiach Zachodnich przez polskich katolików można w to włączyć.
          • andrzej256 zabor mienia ewangelickiego 17.06.12, 22:45
            seth.destructor napisał:

> Hm, jeśli chodzi o grabież wyposażenia kościołów, to chyba zabór mienia ewangel
            > ickiego na Ziemiach Zachodnich przez polskich katolików można w to włączyć.

No nie wiem, Polska przeciez przejela na podstawie umow miedzynarodowych calosc mienia po Niemcach, rowniez mienie ewangelickie. Inna sprawa, kto pownien stac sie wlascicielem tego mienia po owjnie - panstwo komunistyczne, czy zwiazek wyznaniowy (kosciol katolicki). Gdyby panstwo bylo demokratyczne, to powinno chyba bylo przejac panstwo, ale pwenie i tak oddaloby kosciolowi katolickiemu.
            • seth.destructor Re: zabor mienia ewangelickiego 17.06.12, 23:03
              No właśnie, że jakoś tak nie bardzo przejęła, skoro do dziś, sześćdziesiąt lat po wojnie, pojawiają się legalni właściciele i legalnie odzyskują mienie.
              Szczerze mówiąc, nie wiem, na jakiej zasadzie Kościół katolicki przejął mienie ewangelickie (i prawosławne na wschodzie), więc tylko przypuszczam, że nie zrobił tego legalnie. Przy czym mówimy tu nie tylko o obiektach sakralnych, czyli farach i kirkutach, ale też plebaniach, ochronkach itp, które ewangelicy mieli przed wojną.
              • andrzej256 Re: zabor mienia ewangelickiego 18.06.12, 00:26
                seth.destructor napisał:

> No właśnie, że jakoś tak nie bardzo przejęła, skoro do dziś, sześćdziesiąt lat
                > po wojnie, pojawiają się legalni właściciele i legalnie odzyskują mienie.
                > Szczerze mówiąc, nie wiem, na jakiej zasadzie Kościół katolicki przejął mienie
                > ewangelickie (i prawosławne na wschodzie), więc tylko przypuszczam, że nie zrob
                > ił tego legalnie. Przy czym mówimy tu nie tylko o obiektach sakralnych, czyli f
                > arach i kirkutach, ale też plebaniach, ochronkach itp, które ewangelicy mieli p
                > rzed wojną.

To ciekawe rzeczywiscie....
                • 6burakow Re: zabor mienia ewangelickiego 18.06.12, 01:08
                  Zlodziejski pomiot. I teraz im zostalo.
                  • andrzej256 Re: zabor mienia ewangelickiego 18.06.12, 22:32
                    6burakow napisał:

> Zlodziejski pomiot. I teraz im zostalo.

Ale co komunistyczne panstwo mialo zrobic z byla wlasnoscia kosciola ewangelickiego na terenach poniemieckich?
                    • 6burakow Re: zabor mienia ewangelickiego 19.06.12, 00:40
                      andrzej256 napisał:

> Ale co komunistyczne panstwo mialo zrobic?

Oddac w rece kk w zamian za zrzekniecie sie innych roszczen.
                      • seth.destructor Re: zabor mienia ewangelickiego 20.06.12, 02:29
                        No ale teraz Kościół odzyskuje to zagrabione mienie, nie powinien więc oddać całej własności niekatolickiej na ręce prawowitych właścicieli lub ich spadkobierców?
    • matylda1001 Re: Nowy polski bohater narodowy 17.06.12, 10:43
      Jak to, tak sobie poszedł i wziął krzyż? Przecież to był krzyż "z wyrokiem", i nikt go nie bronił? Dzień i noc nie warowały pod nim moherowe bojówki? PiSiaki nie palili zniczy? Coś mi się wydaje, że wiernym na tym krzyżu nie zależało, a kościołowi też chyba nie. Za mało polityczny był.
      • billy.the.kid Re: Nowy polski bohater narodowy 17.06.12, 11:39
        gdzieś,kiedyś, w nowej hucie usunięto krzyż-i pobudowano PRZEDSZKOLE.
        niejaka wojtyła tam łokrutnie broniła tego krzyża.
        • piwi77.0 Re: Nowy polski bohater narodowy 17.06.12, 11:47
          Pyszczyła, a nie broniła. Gdyby groziło skaleczeniem, to by nie broniła.
      • andrzej256 Krzyz polityczny 17.06.12, 14:30
        matylda1001 napisała:

> Jak to, tak sobie poszedł i wziął krzyż? Przecież to był krzyż "z wyrokiem", i
        > nikt go nie bronił? Dzień i noc nie warowały pod nim moherowe bojówki? PiSiaki
        > nie palili zniczy? Coś mi się wydaje, że wiernym na tym krzyżu nie zależało, a
        > kościołowi też chyba nie. Za mało polityczny był.

Oczywiscie, ze za malo polityczny. Bo w takich sprawach krzyz jest tylko narzedziem.

• piwi77.0 Re: Nowy polski bohater narodowy 17.06.12, 11:36
      Nic by nie było w tej historii gdyby nie jeden element, który daje mi do myślenia. Proboszcz. Zabrano mu krzyż, symbol religii, której on poświęci swoje życie, pamiątka bezgranicznego poswięcenia jego pana, który umarł za niego, aby on mógł żyć wiecznie, a on co robi w jego obronie? Składa zawiadomienie o kradzieży krzyża. Czyż nie należało oczekiwać od niego czego innego, heroizmu w poszukiwaniu zaginionego przedmiotu nawet z narażeniem jego własnego życia? A on zawiadomił i co, zasiada jak zawsze do stołu i czeka, aż mu krzyż przyniosą? Tak wygląda świadectwo?
    • mjot1 a nuż? 17.06.12, 11:57
      Jest przecie nadzieja, że np. dzielny tow. Świtoń z odsieczą nadciągnie…
    • Gość: ka_p_pa Szykuje się na powrót Chrystusa IP: *.interwan.pl 17.06.12, 12:05
      Uprząta teren. No bo wyobraźcie sobie, że Jezus wraca- i co widzi? Kurde, krzyż na krzyżu. Wszędzie krzyże przypominające mu mękę i śmierć. Postawcie się na jego miejscu- czy chcieli byście żyć w otoczeniu symboli przypominających wam mękę i śmierć? Toż w domu wisielca nie wspomina się nawet o sznurku, a tu gdzie nie spojrzeć, tam krzyż, często z wiszącymi na nim zwłokami. Makabra.
      • piwi77.0 Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 12:08
        Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

No bo wyobraźcie sobie, że Jezus wraca- i co widzi?

Wracać to może ktoś, kto był już tu przynajmniej raz.
        • Gość: ka_p_pa Re: Szykuje się na powrót Chrystusa IP: *.interwan.pl 17.06.12, 12:14
          No dobra, umówmy się na chwilę, że mit o Jezusie opiera się na faktach.
          • bling.bling Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 12:16

> No dobra, umówmy się na chwilę, że mit o Jezusie opiera się na faktach.

Możemy się tak umówić. Ale najpierw ustalmy, które z nich to fakty.
            • Gość: ka_p_pa Re: Szykuje się na powrót Chrystusa IP: *.interwan.pl 17.06.12, 12:51
              bling.bling napisał:

> Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):
              >
              > > No dobra, umówmy się na chwilę, że mit o Jezusie opiera się na faktach.
              >
              > Możemy się tak umówić. Ale najpierw ustalmy, które z nich to fakty.

Umówmy się, że został zabity przez ukrzyżowanie. Przyjmijmy to za fakt. I że ożył, ukrył się gdzieś, ale ma wrócić i zrobić porządek.
              • piwi77.0 Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 12:58
                Jaki porządek? Wróżbici mówią, że ma wrócić, aby świat rozpie...ć do reszty - wtedy ma być przecież jego koniec.
        • matylda1001 Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 12:15
          piwi77.0 napisał:

> Wracać to może ktoś, kto był już tu przynajmniej raz.<

Oj! nie lubił Kolega historii... nie lubił...
          • piwi77.0 Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 12:50
            Nie lubię i często się z nią nie zgadzam. Historia twierdzi na przykład, że Niemcy napadli na Polaków podczas Powstania Warszawskiego, a ja twierdzę, że Polacy sami je wywołali i to oni napadli na Niemców. I tak jest często, to dlaczego miałbym ją lubić?
            • matylda1001 Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 20:25
              piwi77.0 napisał:

>Historia twierdzi na przykład, że Niemcy napadli na Polaków podczas Powstania Warszawskiego, a ja twierdzę, że Polacy sami je wywołali i to oni napadli na Niemców.<

Aż chciałoby sie zawołać- BÓJ SIĘ BOGA! Naprawdę ktoś tak twierdzi? Dotychczas wydawało mi się, że przeczytałam większość poważnych publikacji na temat PW, i z taką oceną sie nigdzie nie spotkałam. Chętnie poznałabym Twoje źródło. Jeśli chodzi o Jezusa, to można się spierać kim był, ale w to, że był nie wątpią nawet ateiści.
              • piwi77.0 Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 21:50
                Na PW nie mam źródeł, bo do źródeł, w tak nieważnej sprawie jak historia, nie sięgam. Ale generalnie, jak pamiętam, to cała historia w szkole, gdy tylko występowała w niej Polska, polegała na narzekaniach, że znów zostalismy napadnięci i nie przypominam sobie innych opinii, gdy tematem było PW.
                Jezus i jego historyczność.
                No oczywiście, jeżeli nie jesteśmy wymagający i zadowoli nas Jezus byle jaki, to oczywiście, że taki był, powiem więcej, nawet dzisiaj jest Jezusów od licha i trochę. Ale takiego, jak nam chcą wmówić Ewangelie nie było. Taki byłby zbyt ważną osobą w tamtym czasie, aby całkowicie umknąć odnotowaniu przez historię, a tak sie składa, że uniknął.
              • rossdarty Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 22:05
                matylda1001 napisała:

> piwi77.0 napisał:
                >
                > >Historia twierdzi na przykład, że Niemcy napadli na Polaków podczas Powsta
                > nia Warszawskiego
                , a ja twierdzę, że Polacy sami je wywołali i to oni napadli n
                > a Niemców.<
                >
                > Aż chciałoby sie zawołać- BÓJ SIĘ BOGA! Naprawdę ktoś tak twierdzi? Dotychczas
                > wydawało mi się, że przeczytałam większość poważnych publikacji na temat PW, i
                > z taką oceną sie nigdzie nie spotkałam. Chętnie poznałabym Twoje źródło. Jeśli
                > chodzi o Jezusa, to można się spierać kim był, ale w to, że był nie wątpią nawe
                > t ateiści.

Dobrze Matyldo że odpowiedziałaś Piwiemu nim ja zdążyłem przeczytać jego pierdoły saskie jakie sadzi...
                Zagotowało się we mnie. I ...uj tam z postacią historyczną którą ubrano w mit i na jego podstawie stworzono religię.
                Ale...
                Historia twierdzi na przykład, że Niemcy napadli na Polaków podczas Powsta
                > nia Warszawskiego

Jessu!!!
                Gdzie on uczył się historii???!!!
                • piwi77.0 Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 22:15
                  Jednak ktoś kogoś chyba napadł. Więc jeżeli Cie tak poruszyło co napisałem, to spróbuj tytułem testu wyjść do ludzi w Polsce i powiedzieć, że Powstanie zaczęło się od napaści Polaków na Niemców, ciekawe jak długo poobnosisz się z takim punktem widzenia.
                  • rossdarty Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 22:21
                    piwi77.0 napisał:

> Jednak ktoś kogoś chyba napadł. Więc jeżeli Cie tak poruszyło co napisałem, to
                    > spróbuj tytułem testu wyjść do ludzi w Polsce i powiedzieć, że Powstanie zaczęł
                    > o się od napaści Polaków na Niemców, ciekawe jak długo poobnosisz się z takim p
                    > unktem widzenia.

Tylko pozazdrościć takich zapasów...
                    Dużo dzisiaj butelek ze swoich zbiorów opróżniłeś???
                    Przeczytaj może od nowa i zrozum to co napisałeś...
                    • piwi77.0 Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 22:27
                      Niech Cię moje butelki tak nie dręczą, żadna nie jest dla Ciebie. Już pisałem kiedyś, że jestem skąpy i byle komu nie daję się napić.
                      • rossdarty Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 23:10
                        piwi77.0 napisał:

> Niech Cię moje butelki tak nie dręczą, żadna nie jest dla Ciebie. Już pisałem k
                        > iedyś, że jestem skąpy i byle komu nie daję się napić.

Jak czytam Ciebie przechodzi mi ochota na najmniejszą ilość alkoholu.
                        Ja się tam napiję nawet z byle kim, aby tylko nie bredził zdań nielogicznych i sprzecznych.
                        jestem skąpy i byle komu nie daję się napić.

Taki już jestem i nic na to nie poradzę- dostrzegam drobiazgi które być może innym umykają uwadze, lub nie przywiązują do nich wagi, mnie natomiast kreują obraz rozmówcy.
                        • piwi77.0 Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 18.06.12, 06:51
                          No to wypowiedz się w końcu jasno i napisz, kto kogo napadł w tym powstaniu. Bez kręcenia, że to oczywiste, że każdy to wie, tylko napisz kto kogo zaatakował.
                          • matylda1001 Re: Dla Piwiego 18.06.12, 19:44
                            Psiakostka :) dobrze, że mój śp. Dziadek tego nie czyta...

"1 sierpnia o godz. 17.00 jednostki Okręgu Warszawskiego AK oraz oddziały dyspozycyjne KG AK zaatakowały niemieckie obiekty we wszystkich dzielnicach okupowanej Warszawy"

pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_warszawskie
                            • piwi77.0 Re: Dla Piwiego 18.06.12, 20:01
                              Nie zawiodłaś mnie matylda, bo byłbym gotów się założyć, że to Ty, a nie rossdarty rzeczowo odpowie na moją prośbę. Dzięki!
                              Wszystko się zgadza i tamta moja wypowiedź bardziej miała charakter przewrotny niż opierała się na faktach. Jednak, jeśli ktoś był mało uważny na historii, to mógł ten fakt, który przytoczyłaś, po prostu przeoczyć. Bowiem od 1. dnia Powstania powstańcy się bronili i w rozpaczliwiej obronie trwali 63 dni. Te 63 dni nieustannej obrony okupionej straszliwymi ofiarami, może stwarzać jak najbardziej słuszne wrażenie, że to powstańcy zostali napadnięci. Któż bowiem o zdrowych zmysłach wpadnie na pomysł aby napadać, do tego bez broni, w celu aby się tylko bronić? I tak pomysli każdy uczeń, co nie jest ograniczony umysłowo.
                              • Gość: rossdarty Google to dobra rzecz... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18.06.12, 23:20
                                Jak w temacie:)
                  • matylda1001 Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 18.06.12, 19:58
                    piwi77.0 napisał:

> Jednak ktoś kogoś chyba napadł.<

Na tym polegało powstanie, że to właśnie Polacy napadli na Niemców, czyli na okupantów. Elegancko nazywa sie to, że zaatakowali, w sumie wszystko jedno. To chyba logiczne?

>Więc jeżeli Cie tak poruszyło co napisałem, to spróbuj tytułem testu wyjść do ludzi w Polsce i powiedzieć, że Powstanie zaczęło się od napaści Polaków na Niemców, ciekawe jak długo poobnosisz się z takim punktem widzenia.<

Ha! Z takim punktem widzenia obnoszą się wszyscy już od 68 lat. Trzeba było uważać na lekcjach to też byś wiedział. A, tak, w ogóle, to Ty chyba nie piszesz poważnie.
      • bling.bling Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 12:25
        To jest dobre zadanie, takie wymyślenie "Co zrobiłby Jezus?"
        Ja myślę, że natychmiast przybiłby się do takiego wolnego (wolnego -bo przecież musiałby wcześniej z niego zejść, skoro powrócił) krzyża. Tym samym udowodnił by że mit o Jezusie jest fałszem. Czyli, że on sam nie istnieje i nigdy istnieć nie mógł. Ale skoro jest i wcześniej zszedł z krzyża to natychmiast na niego musiałby wrócić, chcąc uniknąć tej sprzeczności istnienia i nieistnienia jednocześnie. Tym samym wykonując takie sztuczki wprawiłby świat w niemożliwą do uwolnienia się pętlę samopowtarzalnych zdarzeń doprowadzając do jego unicestwienia. Potem, następuje niebieski ekran, zwis systemu i nie obejdzie się bez restartu systemu.
        • Gość: ka_p_pa Re: Szykuje się na powrót Chrystusa IP: *.interwan.pl 17.06.12, 12:48
          bling.bling napisał:

> To jest dobre zadanie, takie wymyślenie "Co zrobiłby Jezus?"
          > Ja myślę, że natychmiast przybiłby się do takiego wolnego (wolnego -bo przecie
          > ż musiałby wcześniej z niego zejść, skoro powrócił) krzyża. Tym samym udowodnił
          > by że mit o Jezusie jest fałszem.

Przyznaję, że nie nadążam. Dlaczego musiałby przybić się do krzyża? On tu ma wrócić sądzić żywych i umarłych, z tego co słyszałem.
          • bling.bling Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 18:40
            ja też nie nadążam. Ale przecież za historiami z Jezusem nie można nadążyć. Uznając za fakt niemożliwość nadążania za historiami z Jezusem, tak jak się umówiliśmy, więc ta historia dość dobrze wpisuje się w całokształt. Myślałem, że na tym ma polegać ta zabawa?
        • rossdarty ...A świstak papierki zawija... 17.06.12, 22:09
          bling.bling napisał:

> To jest dobre zadanie, takie wymyślenie "Co zrobiłby Jezus?"
          > Ja myślę, że natychmiast przybiłby się do takiego wolnego (wolnego -bo przecie
          > ż musiałby wcześniej z niego zejść, skoro powrócił) krzyża. Tym samym udowodnił
          > by że mit o Jezusie jest fałszem. Czyli, że on sam nie istnieje i nigdy istnie
          > ć nie mógł. Ale skoro jest i wcześniej zszedł z krzyża to natychmiast na niego
          > musiałby wrócić, chcąc uniknąć tej sprzeczności istnienia i nieistnienia jednoc
          > ześnie. Tym samym wykonując takie sztuczki wprawiłby świat w niemożliwą do uwol
          > nienia się pętlę samopowtarzalnych zdarzeń doprowadzając do jego unicestwienia.
          > Potem, następuje niebieski ekran, zwis systemu i nie obejdzie się bez restartu
          > systemu.

Nowa wersja "Dnia Świstaka"?
      • piwi77.0 Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 12:56

No bo wyobraźcie sobie, że Jezus wraca- i co widzi?

Powraca się z dwóch powodów, albo dlatego że się podobało, albo jako przestępca na miejsce zbrodni. Myślę, że Jezus wróciłby, bo mu się tu podobało (przecież nie był przestępcą), szczególnie ostatni akord jego pobytu.
        • ferro2 Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 15:37
          W Polsce nie ma innego powazniejszego problemu jak sciaganie czy stawianie krzyzy, ludzie, opamietajcie sie, czy to najwaznijesze w zyciu???? srednioweicze!!!!
          • matylda1001 Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 20:34
            ferro2 napisała:

> W Polsce nie ma innego powazniejszego problemu jak sciaganie czy stawianie krzyzy<

Jest ważniejszy problem - "medyjko" ojca doktora/dyrektora i jego być albo nie być na multipleksie.
          • 6burakow Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 22:30
            ferro2 napisała:

> nie ma powazniejszego problemu jak sciaganie czy stawianie krzyzy...

jak do tej pory to bylo tylko stawianie krzyzy.
          • rossdarty Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 17.06.12, 22:38
            ferro2 napisała:

> W Polsce nie ma innego powazniejszego problemu jak sciaganie czy stawianie krzy
            > zy, ludzie, opamietajcie sie, czy to najwaznijesze w zyciu???? srednioweicze!!!
            > !

To samo pomyślałem rozpoczynając czytanie tego wątku...
            Jak nie stawianie to usuwanie, jak nie obrona to atak na niczemu nie winne dwa kawałki kloca zbite poprzecznie i używane kilka tysięcy lat temu do likwidacji niepokornych ówczesnemu prawu.
            Dwa kawałki kloca urosłe do rangi największego problemu dwóch rodzai szowinistów:
            - tych, którzy chcą je czcić, i
            -tych, którzy uważają "czcicieli" za bandę głupców,

Choć jedni i drudzy są w równym stopniu ograniczeni, bo...,
            ...uj to kogo obchodzi jeśli powieszę sobie np. fortepian na ścianie?
            • Gość: ka_p_pa Re: Szykuje się na powrót Chrystusa IP: *.interwan.pl 17.06.12, 23:17
              rossdarty napisał:

> ferro2 napisała:
              >
              > > W Polsce nie ma innego powazniejszego problemu jak sciaganie czy stawiani
              > e krzyzy, ludzie, opamietajcie sie, czy to najwaznijesze w zyciu???? sredniowei
              > cze!!!
              > > !
              >
              > To samo pomyślałem rozpoczynając czytanie tego wątku...
              > Jak nie stawianie to usuwanie, jak nie obrona to atak na niczemu nie winne dwa
              > kawałki kloca zbite poprzecznie i używane kilka tysięcy lat temu do likwidacji
              > niepokornych ówczesnemu prawu.

Są winne. Ktoś postawił je na cudzym terenie.

> Dwa kawałki kloca urosłe do rangi największego problemu dwóch rodzai szowinistó
              > w: tych, którzy chcą je czcić, i tych, którzy uważają "czcicieli" za bandę głupców,
              >
              > Choć jedni i drudzy są w równym stopniu ograniczeni, bo...,
              > ...uj to kogo obchodzi jeśli powieszę sobie np. fortepian na ścianie?

Aha, a takiego, który da w pysk napastnikowi nazwiesz bandytą. Uczestnikiem bójki.
              • Gość: rossdarty Re: Szykuje się na powrót Chrystusa IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18.06.12, 23:29

> Aha, a takiego, który da w pysk napastnikowi nazwiesz bandytą. Uczestnikiem bój
                > ki.
                A nie jest uczestnikiem w bójce?
                Obojętnie w jakich okolicznościach, jeśli dał się sprowokować i dał komuś w pysk, (napastnikowi), w świetle prawa brał czynny udział w bójce.

Bandytą nie...
                No chyba że za oberwanie pięścią odpowie skopaniem napastnika, pocięciem napastnika nożem i dobicie płytą chodnikową...
                • k_a_p_p_a Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 18.06.12, 23:44
                  Gość portalu: rossdarty napisał(a):

>
                  > > Aha, a takiego, który da w pysk napastnikowi nazwiesz bandytą. Uczestniki
                  > em bój
                  > > ki.
                  > A nie jest uczestnikiem w bójce?
                  > Obojętnie w jakich okolicznościach, jeśli dał się sprowokować i dał komuś w pys
                  > k, (napastnikowi), w świetle prawa brał czynny udział w bójce.

bredzisz przyjacielu, bo to gó...prawda.

• Gość: rossdarty Spróbuj... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 19.06.12, 00:01
                    ... powiedzieć to sędziemu.

> bredzisz przyjacielu, bo to gó...prawda.
                    • k_a_p_p_a Re: Spróbuj... 19.06.12, 00:05
                      Gość portalu: rossdarty napisał(a):

> ... powiedzieć to sędziemu.
                      >
                      > > bredzisz przyjacielu, bo to gó...prawda.

W sądzie mówi się innym językiem, do rossa innym.
            • piwi77.0 Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 18.06.12, 16:26
              rossdarty napisał:

bo..., ...uj to kogo obchodzi jeśli powieszę sobie np. fortepian na ścianie?

Niby ... to kogo obchodzi, ale zanim instrument takich rozmiarów zawiesisz na ścianie (metraż za mały, żeby po prostu postawić w kącie?), rzuć okiem na umowę najmu, czy tam czasem nie ma spisu czynności, ktorych wynajmujący sobie nie życzy, aby robić to w jego mieszkaniu.
              • Gość: lol Re: Szykuje się na powrót Chrystusa IP: *.internetia.net.pl 18.06.12, 23:34
                Przeczytałem. Faktycznie w punkcie siódmym, podpunkcie piętnastym litera g stoi wyraźnie: "zabrania się wieszania fortepianu na ścianie". Całe szczęście nie ma nic o suficie (umowę przestudiowałem do samego końca). Fortepian zawiśnie na suficie.
                • k_a_p_p_a Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 18.06.12, 23:47
                  Gość portalu: lol napisał(a):

> Przeczytałem. Faktycznie w punkcie siódmym, podpunkcie piętnastym litera g stoi
                  > wyraźnie: "zabrania się wieszania fortepianu na ścianie".

nie mędrkuj. W każdej umowie najmu jest klauzula o konieczności uzyskania zgody właściciela na każdą trwałą zmianę.
                  • Gość: lol Re: Szykuje się na powrót Chrystusa IP: *.internetia.net.pl 18.06.12, 23:51
                    No jasne. Zawieszenie fortepianu jest trwałą zmianą. Będzie tam wisiał do samego końca. Przecież to to samo co przebudowa. :)
                    • k_a_p_p_a Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 18.06.12, 23:54

> No jasne. Zawieszenie fortepianu jest trwałą zmianą. Będzie tam wisiał do sameg
                      > o końca. Przecież to to samo co przebudowa. :)

Tak zawieszenie fortepianu wymaga czynności, które trwale zmienią lokal.
                      • Gość: lol Re: Szykuje się na powrót Chrystusa IP: *.internetia.net.pl 18.06.12, 23:55
                        Powieszę go tak, że nic a nic w lokalu przeze mnie zajmowanym się trwale nie zmieni.
                        • k_a_p_p_a Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 18.06.12, 23:56

> Powieszę go tak, że nic a nic w lokalu przeze mnie zajmowanym się trwale nie zm
                          > ieni.

Nie powiesisz.
                          • Gość: lol Re: Szykuje się na powrót Chrystusa IP: *.internetia.net.pl 18.06.12, 23:57
                            Nie masz pojęcia o wieszaniu fortepianów na suficie.
                            • k_a_p_p_a Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 19.06.12, 00:06

> Nie masz pojęcia o wieszaniu fortepianów na suficie.

To ty nie masz.
                              • fajny-lol Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 19.06.12, 00:07
                                Mam, bo właśnie powiesiłem fortepian na suficie nie zmieniając trwale lokalu co przyznał sam jego właściciel.
                                • k_a_p_p_a Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 19.06.12, 00:09
                                  fajny-lol napisała:

> Mam, bo właśnie powiesiłem fortepian na suficie nie zmieniając trwale lokalu co
                                  > przyznał sam jego właściciel.

Udowodnij:)
                                  • fajny-lol Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 19.06.12, 00:10
                                    A po co?
                                    • k_a_p_p_a Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 19.06.12, 00:13
                                      fajny-lol napisała:

> A po co?

Nie wiesz po co tu piszesz?
                                      • fajny-lol Re: Szykuje się na powrót Chrystusa 19.06.12, 00:16
                                        Chciałeś żebym coś udowodnił zapytałem się po co, na co zastanawiasz się czy wiem po co tu piszę. Hmmmm. Błyskotliwyś.
    • Gość: Stab Re: Nowy polski bohater narodowy IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 17.06.12, 20:29
      Czyli popierasz zwalczanie krzyza ktory jest symbolem zycia i wartosci rodzinnych. Ty jednak uznajesz wylacznie zwiazki homoseksualne, ktore nic nie rodza, jako "rodzine" No coz, sam sobie wystawiasz swiadectwo wiarygodnosci.
      • Gość: ka_p_pa Re: Nowy polski bohater narodowy IP: *.interwan.pl 17.06.12, 21:10
        Gość portalu: Stab napisał(a):

> Czyli popierasz zwalczanie krzyza ktory jest symbolem zycia i wartosci rodzinny
        > ch.

Krzyż jest symbolem śmierci, toć to narzędzie tortur. A jak go odnieść do rodziny to już twoja tajemnica.
        • massaranduba Re: Nowy polski bohater narodowy 17.06.12, 21:18

> . A jak go odnieść do rodzi
          > ny to już twoja tajemnica.

Krzyz to poganski symbol ognia, moze w odniesieniu do rodziny chodzi o ognisty seks ?
        • piwi77.0 Re: Nowy polski bohater narodowy 17.06.12, 22:24

A jak go odnieść do rodziny to już twoja tajemnica.

To się da zrobić, bo właśnie przy krzyżu, tuż przed punktem kulminacyjnym, rodzina się powiększyła. Matka została matką nowego syna, a ten, w którym delikwent najbardziej się kochał, otrzymał nową matkę.
          • Gość: ka_p_pa Re: Nowy polski bohater narodowy IP: *.interwan.pl 17.06.12, 22:36
            piwi77.0 napisał:

>
            > A jak go odnieść do rodziny to już twoja tajemnica.
            >
            > To się da zrobić, bo właśnie przy krzyżu, tuż przed punktem kulminacyjnym, rodz
            > ina się powiększyła. Matka została matką nowego syna, a ten, w którym delikwent
            > najbardziej się kochał, otrzymał nową matkę.

A czegoś się naoglądał? To jakaś wenezuelska produkcja?
            • piwi77.0 Re: Nowy polski bohater narodowy 18.06.12, 06:56

A czegoś się naoglądał? To jakaś wenezuelska produkcja?

Czytałem scenariusz wg św. Jana, często zwany 4. Ewangelią.
              • voxave Re: Nowy polski bohater narodowy 18.06.12, 07:01
                piwi77.0 napisał:

>
                > A czegoś się naoglądał? To jakaś wenezuelska produkcja?
                >
                > Czytałem scenariusz wg św. Jana, często zwany 4. Ewangelią.

A jednak nauki Oszola nie ida w las :)

• piwi77.0 Re: Nowy polski bohater narodowy 18.06.12, 08:37
                  Oszołom nie ma tu nic do rzeczy. Ja mam tak, że albo czegoś nie robię wcale, albo robię, ale wtedy porządnie i gruntownie. Dlatego choć zostałem jak (niemal) każdy Polak zakażony w dzieciństwie katolicyzmem, to postanowiłem uprawiać je świadomie i w oparciu o wiedzę, a nie byle jak i po łebkach, jak to się przyjęło w Polsce. Trochę więc czytałem, w tym także Ewangelie i to jest jedna z przyczyn, dlaczego doszedłem do wniosku, że religia katolicka jest niczym innym, jak ogłupianiem całkowicie opartym na kłamstwach.
                  • 6burakow Re: Nowy polski bohater narodowy 18.06.12, 13:46
                    piwi77.0 napisał:

> postanowiłem uprawiać je (katolicyzm) świadomie i w oparciu o wiedzę...

Grzeszysz piwi. Proba zrozumienia boga jest grzechem. Dobry chrzescijanin nie moze nic rozumiec czy kwestionowac. Ma wierzyc.
                    • piwi77.0 Re: Nowy polski bohater narodowy 18.06.12, 15:06
                      Poniekąd masz racje, sypię więc popiołem głowę, ale zdania zmienić nie mogę. Katolicyzm to ogłupianie plus kłamstwa. (Powinienem jeszcze dodać przestepstwa, ale nie jestem pewien, czy przestepstwo jest cechą immanentną katolicyzmu, czy tylko tak po prostu mu w historii wyszło).
      • piwi77.0 Re: Nowy polski bohater narodowy 17.06.12, 22:19

Czyli popierasz zwalczanie krzyza ktory jest symbolem zycia i wartosci rodzinnych.

Przyjmij do wiadomości, że są tacy (sam do nich należę), którzy gdzieś mają życie i wartości rodzinne i że tej kategorii krzyż nie leży. Bierz go do siebie i tam pielęgnuj, razem z życiem i wartościami rodzinnymi. Pomyślności!
      • andrzej256 krzyz to symbol smierci i ukrzyzowania 17.06.12, 22:56

> Czyli popierasz zwalczanie krzyza ktory jest symbolem zycia i wartosci rodzinny
        > ch.

Krzyz to symbol smierci i ukrzyzowania, nie ma nic wspolnego z wartosciami rodzinnymi.

> Ty jednak uznajesz wylacznie zwiazki homoseksualne, ktore nic nie rodza, ja
        > ko "rodzine" No coz, sam sobie wystawiasz swiadectwo wiarygodnosci.

Zwiazki homoseksualne maja o wiele wiecej wspolnego z rodzina niz krzyz.
    • Gość: Stab takich "bochaterow" bylo wiecej: IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 17.06.12, 20:32
      Np. w Nowej Hucie, bijace serce partii, czyli ZOMO regularnie usuwalo krzyz pod ktorym odprawial msze niejaki Wojtyla Karol, podejrzany o "reakcyjne pogady". Najswietsze postepowe wartosci to: rozwody, aborcja, antykoncepcja, usuwanie krzyzy, religii i homozwiazki.
      • Gość: Stab Re: takich "bochaterow" bylo wiecej: IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 17.06.12, 20:34
        > Najswietsze postepowe wartosci to: rozwody, aborcja, antykoncepcja, usuwanie kr
        > zyzy, religii i homozwiazki.

Aha, i jeszcze wydawanie cudzych pieniedzy na najbardziej poronione lewackie bzdety ktore prowadza do zapasci ekonomicznej.
        • tornson Re: takich "bochaterow" bylo wiecej: 18.06.12, 16:17

> > Najswietsze postepowe wartosci to: rozwody, aborcja, antykoncepcja, usuwa
          > nie kr
          > > zyzy, religii i homozwiazki.
          >
          > Aha, i jeszcze wydawanie cudzych pieniedzy na najbardziej poronione lewackie bz
          > dety ktore prowadza do zapasci ekonomicznej.
          Finansowej z publicznych pieniędzy kato-kleru to prawackie a nie "lewackie" bzdety.
      • 6burakow Re: takich "bochaterow" bylo wiecej: 17.06.12, 22:34

> ZOMO regularnie usuwalo krzyz pod
        > ktorym odprawial msze niejaki Wojtyla Karol

No to jest argument! jak swiety pedofili odprawil msze to musi byc racja!
      • andrzej256 Kradziez krzyzy 17.06.12, 22:57

> Np. w Nowej Hucie, bijace serce partii, czyli ZOMO regularnie usuwalo krzyz pod
        > ktorym odprawial msze niejaki Wojtyla Karol, podejrzany o "reakcyjne pogady".
        > Najswietsze postepowe wartosci to: rozwody, aborcja, antykoncepcja, usuwanie kr

Albo te wszystkie krzyze ewangelickie, kotre po wojnie na Ziemiach Zach. zostaly ukradzione przez katolikow protestantom.
      • tornson Re: takich "bochaterow" bylo wiecej: 18.06.12, 16:16

> Np. w Nowej Hucie, bijace serce partii, czyli ZOMO regularnie usuwalo krzyz pod
        > ktorym odprawial msze niejaki Wojtyla Karol,
        I brawo dla ZOMO!

> podejrzany o "reakcyjne pogady".
        Szkoda że tylko podejrzany, tutaj ZOMO, choć raczej nie ZOMO a SB, dały ciała na całej linii. Gdyby zawczasu zajęli się gnojkiem być może udałoby się uniknąć lub zminimalizować tragedie (pandemia AIDS w Afryce, mafijne interesy Watykanu, ukrywanie kleszej pedofilii) do których ten pętak z Wadowic wydatnie się przyczynił.

Jak najbardziej, prawo kobiet do decydowania o własnym ciele, świadome rodzicielstwo, wolna miłość, wyrugowanie ciemnoty z życia publicznego, tolerancja dla odmienności, tą drogą idziemy, kato-szmaty mogą nam rzucać kłody pod nogi, ale to tylko opóźni marsz postępu, a napewno go nie zatrzyma.
        • Gość: lol Re: takich "bochaterow" bylo wiecej: IP: *.internetia.net.pl 18.06.12, 23:37
          Ehhh. W takim Kongu gwałciciel wie, że stosunek bez kondoma to grzech i właśnie dlatego go nie zakłada.
    • Gość: lol Re: Nowy polski bohater narodowy IP: *.internetia.net.pl 17.06.12, 23:26
      A ten pan ma uprawnienia do wykonywania rozbiórek?
      • Gość: ka_p_pa Re: Nowy polski bohater narodowy IP: *.interwan.pl 17.06.12, 23:28
        A trzeba mieć??
        • Gość: lol Re: Nowy polski bohater narodowy IP: *.internetia.net.pl 18.06.12, 22:48
          Trzeba
          • k_a_p_p_a Re: Nowy polski bohater narodowy 18.06.12, 23:45
            Nie trzeba
            • Gość: lol Re: Nowy polski bohater narodowy IP: *.internetia.net.pl 18.06.12, 23:49
              Oczywiście rozbiórkę jak i budowę może dokonywać ktokolwiek. Tak to sobie tłumacz...
              • k_a_p_p_a Re: Nowy polski bohater narodowy 18.06.12, 23:52

> Oczywiście rozbiórkę jak i budowę może dokonywać ktokolwiek. Tak to sobie tłuma
                > cz...

Nie pytałem o budowę, ale o rozbiórkę.
                • Gość: lol Re: Nowy polski bohater narodowy IP: *.internetia.net.pl 18.06.12, 23:54
                  A to ja napisałem, że na budowę trzeba mieć uprawnienia? A to przepraszam.
                  • k_a_p_p_a Re: Nowy polski bohater narodowy 18.06.12, 23:55

> A to ja napisałem, że na budowę trzeba mieć uprawnienia? A to przepraszam.

A, drobiazg, nie przepraszaj.
                    • Gość: lol Re: Nowy polski bohater narodowy IP: *.internetia.net.pl 18.06.12, 23:56
                      Spoko. Mała rada na koniec: naucz się rozumieć co czytasz :)
                      • k_a_p_p_a Re: Nowy polski bohater narodowy 19.06.12, 00:07

> Spoko. Mała rada na koniec: naucz się rozumieć co czytasz :)

Aleś się odniósł:))
                        • fajny-lol Re: Nowy polski bohater narodowy 19.06.12, 00:09
                          Wystarczająco. Ale i tak nie zrozumiałeś. W sumie nic dziwnego
                          • k_a_p_p_a Re: Nowy polski bohater narodowy 19.06.12, 00:10
                            fajny-lol napisała:

> Wystarczająco. Ale i tak nie zrozumiałeś. W sumie nic dziwnego

Nie dziwię, się, że tobie wystarcza. Nie masz dużych wymagań od siebie.
                            • fajny-lol Re: Nowy polski bohater narodowy 19.06.12, 00:12
                              Masz zwidy, bo rozmawiam z Tobą a nie ze sobą. :)
                              Widzę, że nadal nie rozumiesz. Wciąż się ni dziwię.
                              • k_a_p_p_a Re: Nowy polski bohater narodowy 19.06.12, 00:15
                                fajny-lol napisała:

> Masz zwidy, bo rozmawiam z Tobą a nie ze sobą. :)
                                > Widzę, że nadal nie rozumiesz. Wciąż się ni dziwię.

Napisz to jeszcze raz, po polsku, a ja idę spać. Powodzenia.
                                • fajny-lol Re: Nowy polski bohater narodowy 19.06.12, 00:17
                                  Wróć do początku wymiany zdań, zrozum a później się wypowiadaj. Być może przez niewyspanie jesteś tak mało lotny.
    • lauriane Re: Nowy polski bohater narodowy 18.06.12, 14:47
      andrzej256 napisał:

> Nowy polski bohater narodowy 21 wieku, o ktorym prawdopodobnie przyszle pokolen
      > ia beda sie uczyc w podrecznikach:
      > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11947478,Nielegalny_krzyz_w_Stalowej_Woli_usuniety__Kradziez_.html
      > Poczciwy czlowiek, ktory usunal nielegalny krzyz i nie bal sie PIEKLA. Szacunec
      > zek.
      L. Bohaterstwo widzisz w anarchii ?
      J.C.
      • andrzej256 Anarchia 18.06.12, 22:34
        lauriane napisał:

> andrzej256 napisał:
        >
        > > Nowy polski bohater narodowy 21 wieku, o ktorym prawdopodobnie przyszle p
        > okolen
        > > ia beda sie uczyc w podrecznikach:
        > > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11947478,Nielegalny_krzyz_w_Stalowej_Woli_usuniety__Kradziez_.html
        > > Poczciwy czlowiek, ktory usunal nielegalny krzyz i nie bal sie PIEKLA. Sz
        > acunec
        > > zek.

> L. Bohaterstwo widzisz w anarchii ?
        > J.C.

Anarchia to raczej wczesniejsze nielegalne postawienie krzyza, przeciez moglby sie przewrocic i zabic np. jakies dziecko. Usuniecie nielegalnego krzyza to przejaw zamilowania do porzadku, a nie do anarchii.
    • ferro2 Re: Nowy polski bohater narodowy 18.06.12, 20:12
      andrzej256 napisał:

> Nowy polski bohater narodowy 21 wieku, o ktorym prawdopodobnie przyszle pokolen
      > ia beda sie uczyc w podrecznikach:
      > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11947478,Nielegalny_krzyz_w_Stalowej_Woli_usuniety__Kradziez_.html
      > Poczciwy czlowiek, ktory usunal nielegalny krzyz i nie bal sie PIEKLA. Szacunec
      > zek.

a nie za duzo juz tych bohaterow w kraju???

Nie ma ko­lej­ki do nieba, tam przychodzi tyl­ko zasłużona kolej.
      • 6burakow Re: Nowy polski bohater narodowy 18.06.12, 20:45
        ferro2 napisała:

> a nie za duzo juz tych bohaterow w kraju???

Lepiej miec plac w Warszawie iminia Czeslawa Obary niz ulice Kartoflana. Moze jescze jakis gustowny pomniczek?
      • andrzej256 Re: Nowy polski bohater narodowy 18.06.12, 22:35
        ferro2 napisała:

> andrzej256 napisał:
        >
        > > Nowy polski bohater narodowy 21 wieku, o ktorym prawdopodobnie przyszle p
        > okolen
        > > ia beda sie uczyc w podrecznikach:
        > > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11947478,Nielegalny_krzyz_w_Stalowej_Woli_usuniety__Kradziez_.html
        > > Poczciwy czlowiek, ktory usunal nielegalny krzyz i nie bal sie PIEKLA. Sz
        > acunec
        > > zek.
        >
        > a nie za duzo juz tych bohaterow w kraju???

Prawdziwych nie za duzo, uzurpatorow tak.

> Nie ma ko­lej­ki do nieba, tam przychodzi tyl­ko zasłużona kolej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka