Dodaj do ulubionych

JACEK KUROŃ

26.06.04, 21:53
Jacek Kuroń - Czy zapamiętamy go takim jaki był naprawdę, czy zapomnimy o nim
zbyt szybko i bezboleśnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: JACEK KUROŃ IP: 195.150.115.* 26.06.04, 22:45
      Myślę, że nie zapomnimy. Z powodu choroby od kilku lat nie pokazywał się
      publicznie, a pomimo to we wszystkich sondażach dotyczących popularności
      polityków wśród polskiego społeczeństwa zajmował czołowe miejsca.
      Ja sama kilka dni przed jego smiercią wypełniając pewną ankietę w pytaniu o to
      kogo cenię najbardziej wpisałam: Jacek Kuroń. Gdybym wtedy wiedziała że tak
      szybko nadejszie tragiczna wiadomość... :-(
      • Gość: fala Re: JACEK KUROŃ IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.04, 11:11
        Miejmy nadzieję,że nie i nie tylko dlatego,że w Polsce już zawsze będzie
        istnieć "kuroniówka".
        Za kilka dni ukaże się Jego ostatnia książka.
    • Gość: gg Re: JACEK KUROŃ IP: 80.55.37.* 27.06.04, 17:17
      myślę, że nie; jednoczesnie polecam:
      polityka.onet.pl/162,1171682,1,0,2458-2004-26,artykul.html
    • Gość: Leszek Kuroń IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.04, 21:42
      Założył komunistyczne Hitlerjugend, czyli Walterowców, walczył o prawdziwy
      komunizm razem z Modzelewskim (list do partii), kochał partię bardziej niż
      swoją dziewczynę...
      Chociaż był człowiekiem z obozu lewackich bajarzy, to jednak szanuję go za
      trwanie do końca przy swoich poglądach. Jakie poglądy miał, takie miał, ale żył
      nimi do końca i był prawdziwym człowiekiem oddanym swym marzeniom.

• Gość: fala Re: Kuroń IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.04, 23:21
        Nie można chyba jednak porównywać tych organizacji.Nie przypominam sobie żeby
        kiedykolwiek Kuroń kazał zabijać, co było pierwszym stopniem wtajemniczenia w
        Hitlerjugend. Takie uproszczenia są po prostu kłamstwem.
        • Gość: leszek Re: Kuroń IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.06.04, 08:54
          W porządku, zgadzam się, że było to uproszczenie myślowe : )
          Jednak Walterowcy mieli być awangardą komunizmu, nad którego brakiem ubolewał
          Jacek Kuroń.
          • Gość: fala Re: Kuroń IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 10:40
            Łatwo nam teraz oceniać prawda?
            Kuroń był idealistą, wierzył w to, co robił,nawt jeżeli była to wiara naiwna.
            • Gość: leszek Re: Kuroń IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.07.04, 14:22
              Ale dlaczego ludzie, którzy byli na jego pogrzebie mówili jak nakręceni,
              wszystko to, co usłyszeli w telewizji i przeczytali w gazetach ?
              Że dobry, że pomagał, że zupki, że kuroniówka, że czekoladki, że zmienił kraj,
              że dzięki niemu mam kapitalizm [sic!], że tamto i owamto...
              Dlaczego wiele osób nie przeczytało ani jednej jego książki, ale wypowiadają
              się one tak jakby z nim całe życie spędziły ? Dlaczego żyjemy w świecie, w
              którym to media potrafią wznosić na piedestał i gdy im się odwidzi, to potrafią
              z niego zrzucić ? Dlaczego to media kształtują nasz światopogląd ? Czy
              rzeczywiście jesteś takimi manekinami z opowiadań Brunona Schulza ?

Kuroń wierzył w swoje ideały, ale to były ideały komunistyczne, więc nie będę
              cenić osoby, która pragnęła prawdziwego komunizmu, założyła awangardę nowego
              świata - wspomnianych Walterowców, która napisała list do partii z żadąniem
              wdrożenia utopijnych wizji w rzeczywistość...

Szanuję go jedynie za wierność swoim ideałom. Za to, że nie zmienił się przez
              całe swoje życie i trwał przy tym, co uważał za słuszne. W dobie ludzi-
              chorągiewek, koniunkturalizmu, konformizmu, to jest to cenna cecha charakteru,
              ale niestety nie utożsamiam się z nim, nie będę mówić o jego dobroci, bo nie
              znałem go i z nim nigdy nie rozmawiałem, itd. ...
              • Gość: fala Re: Kuroń IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 15:03
                Przeczytałam Jego książki (nawet te małymi literkami drukowane, jesli wiesz o
                czym mówię).Jeżeli uważasz,że to co mówią to komunały-twoja sprawa.Niestety nie
                poznałam nigdy Kuronia osobiście i mogę tego jedynie żałować.
                Co do mediów: jesli ktoś jest z plasteliny to można go kształtować dowolnie,ja
                nie jestem i fakt,że ktoś uwierzył w komunizm jako najlepszy z systemów nie
                może przekreślać całego życia.
                KOR też był komunistyczny?
                • Gość: leszek Re: Kuroń IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.07.04, 21:07
                  W żadnym wypadku nie był stricte socjalistyczny, ponieważ walka o prawa i
                  dotrzymywanie zobowiązań powinno być podstawą zgodnego życia społecznego.
                  Dobrze, że powstał KOR i jego misję uważam za słuszną, bo czy nie jest słuszne
                  domaganie się swoich praw ?

Nie mogę ocenić J.Kuronia jako złego czy dobrego. Nie przekreślam go za to, że
                  uwierzył w komunizm, jednak nie może on zdobyć mojego pełnego uznania za to
                  właśnie, że ta ideologia stała się jego receptą na zło tego świata. Ale jak już
                  wspomniałem, szanuję go za TRWANIE przy swoich poglądach do końca życia. Wielu
                  ludzi zmienia poglądy na zawołanie, a on był wierny swoim marzeniom...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka