Dodaj do ulubionych

Oochrona danych osobowych

20.08.12, 18:56
Oto co mi sie przydarzyło, kupowałam coś ostatnio na kredyt, w sklepie gdzie obsługiwała mnie koleżanka mojej koleżanki, (to ona mi poleciała sklep), okazało się potem ,że koleżanka która mnie obsługiwała rozpowszechniła moje dane osobowe, tzn jeden szczegół, bardzo mi się to nie spodobało, chyba jest jakaś ochrona danych osobowych i jakieś prawne przepisy w takich przypadkach?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Oochrona danych osobowych 20.08.12, 19:47
      Wiesz,,, gdyby koleżanka koleżanki nie znała twoich danych osobowych od ciebie albo od koleżanki, czyli też od ciebie, to nie miałaby co rozpowszechniać. Zresztą krosta na nosie to nie dana osobowa.
      • minimalistkaa Re: Oochrona danych osobowych 20.08.12, 19:57
        ale czemu mój adres,nr tel i tp ma być rozpowszechniony publicznie skoro ja tego nie chce ?
        a te dane ,usiałam podać do wzięcia kredytu. Nie ważne kto, komu, po prostu po tej operacji moje dane zostały rozpowszechnione.
        • yoma Re: Oochrona danych osobowych 20.08.12, 20:35
          Aaaa... adres i telefon to owszem dane. Tylko teraz właśnie pytanie, kto, komu i w jaki sposób. Czy koleżanka rozplakatowała na słupie, czy podała obcemu, czy jesteś atakowana przez domokrążców, czy wyciek nastąpił z banku? W zależności od tego można coś zrobić albo nie.
          --
          Kochanie, potrzebuję pilnie sześciu par nowych butów, bo muszę włożyć pigwę do mojej koronkowej bielizny!
          • minimalistkaa Re: Oochrona danych osobowych 20.08.12, 20:47
            Na razie niec takiego nie miało miejsca, ale skąd mam mieć pewność że sie nie stanie...chodzi mi o to żeby moje dane, które podaje przy takiej operacji nie wyszły poza ten sklep czy też osobę, która je wpisywała do wniosku o kredyt, czy też przy jakiejkolowiek innej operacji, na tym chyba polega ochrona danych osobowych ? A jesli coś takiego miało miejsce to chyba nie jest zgodne z prawem ?
            • yoma Re: Oochrona danych osobowych 20.08.12, 21:39
              Owszem, nie powinny.
        • Gość: marbor1 Re: Oochrona danych osobowych IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.12, 20:41
          A czy przeczytałaś wszystko co było napisane w tej umowie kredytowej? Czy zastrzegłaś,
          ze nie życzysz sobie, aby twoje dane osobowe były przetwarzane? Jeśli nie, to nie możesz mieć pretensji.
          • minimalistkaa Re: Oochrona danych osobowych 20.08.12, 20:48
            Gość portalu: marbor1 napisał(a):

> A czy przeczytałaś wszystko co było napisane w tej umowie kredytowej? Czy zastr
            > zegłaś,
            > ze nie życzysz sobie, aby twoje dane osobowe były przetwarzane? Jeśli nie, to n
            > ie możesz mieć pretensji.

Ale tylko przez Bank , a nie przez obsługę sklepu.
            • yoma Re: Oochrona danych osobowych 20.08.12, 21:38
              Sluchaj, nie mój cyrk i nie moje małpy, ale jak nie wyjawisz, co ta koleżanka koleżanki naprawdę zrobiła, to jak ci mamy pomóc?
              • minimalistkaa Re: Oochrona danych osobowych 20.08.12, 21:47
                powiedziała mojej tej drugiej ile zarabiam, po prostu ujawniła moje dane
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka