19.09.12, 19:12
I znowu wraca problem opłaty za radio i tv. Skoro nie oglądam telewizji państwowej i nie słucham radia, to dlaczego mam płacić za abonament? Nawet premier rządu powiedział, żeby nie płacić. To, dlaczego straszy się ludzi? Wystarczy zakodować programy i koniec. Kto opłaci będzie odbierał.
Obserwuj wątek
    • Gość: inkwizytor Re: abonament IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.09.12, 20:29
      znj2 napisała:

> I znowu wraca problem opłaty za radio i tv. Skoro nie oglądam telewizji państwo
      > wej i nie słucham radia, to dlaczego mam płacić za abonament?

Milion razy już mówiono, że abonament płaci się nie za oglądanie czy słuchanie, tylko za posiadanie odbiornika radiowego czy telewizyjnego. Masz w domu telewizor? Jeśli tak, to musisz płacić abonament. Proste jak sznurek w kieszeni.
      • andrzej.sawa Re: abonament 19.09.12, 20:57
        A jeszcze debile wymyślają podatek katastralny.Paranoja - płać za "manie".a nie używanie.Do dupy ten system.
        • Gość: Jojo Re: abonament IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.12, 22:17
          zmartwie cie takie"dupy" obowiazuja wszedzie w Europie a w Polsce stawka jest najnizsza
      • dritte_dame Re: abonament 19.09.12, 23:24
        Gość portalu: inkwizytor napisał(a):

> znj2 napisała:
        >
        > > I znowu wraca problem opłaty za radio i tv. Skoro nie oglądam telewizji p
        > aństwo
        > > wej i nie słucham radia, to dlaczego mam płacić za abonament?
        >
        > Milion razy już mówiono, że abonament płaci się nie za oglądanie czy słuchanie,
        > tylko za posiadanie odbiornika radiowego czy telewizyjnego. Masz w domu telewi
        > zor? Jeśli tak, to musisz płacić abonament. Proste jak sznurek w kieszeni.

Ehem??

"Za posiadanie odbiornika radiowego czy telewizyjnego" zapłaciłam w sklepie kupując odbiornik.

Żadna dalsza "opłata za posiadanie" nikomu się nie należy.
        • Gość: inkwizytor Re: abonament IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.09.12, 00:08
          dritte_dame napisała:

> Ehem??
          > "Za posiadanie odbiornika radiowego czy telewizyjnego" zapłaciłam w sklepie
          > kupując odbiornik
          .
          > Żadna dalsza "opłata za posiadanie" nikomu się nie należy.

Tak Ci się tylko wydaje. Minister od telekomunikacji, czy czegośtam ma inne zdanie...
          Trzeba przyznać, że to ludzkie panisko. Możesz mieć w "gospodarstwie domowym" (to ważne sformułowanie!) nawet pięć telewizorów, czy nawet siedem a i tak płacisz tylko jeden abonament. Podobnie jedną opłatę abonamentową, niezależnie od liczby posiadanych odbiorników wnoszą:
          publiczne zakłady opieki zdrowotnej, sanatoria, żłobki, publiczne i niepubliczne jednostki organizacyjne systemu oświaty, państwowe i niepaństwowe szkoły wyższe oraz domy pomocy społecznej - w tym samym budynku, zespole budynków lub w samochodach będących w ich używaniu.

Inaczej to działa w przypadku firm, tam płaci się za każdy odbiornik osobno.

• dritte_dame Re: abonament 20.09.12, 00:36

> dritte_dame napisała:
            >
            > > Ehem??
            > > "Za posiadanie odbiornika radiowego czy telewizyjnego" zapłaciłam w sk
            > lepie
            > > kupując odbiornik
            .
            > > Żadna dalsza "opłata za posiadanie" nikomu się nie należy.
            >
            > Tak Ci się tylko wydaje. Minister od telekomunikacji, czy czegośtam ma inne zda
            > nie...
            > Trzeba przyznać, że to ludzkie panisko. Możesz mieć w "gospodarstwie domowym" (
            > to ważne sformułowanie!) nawet pięć telewizorów, czy nawet siedem a i tak płaci
            > sz tylko jeden abonament.

W rzyci mam jego zdanie.

Płacę tylko za nabywane przeze mnie towary albo za świadczone mi usługi.

Za towar/telewizor już zapłaciłam - wnosząc w sklepie opłatę "za posiadanie".

Nazwa "abonament" zdaje się świadczyć o tym że jest to okresowa (abonamentowa właśnie) opłata za okresowo wyświadczaną usługę.

Taką opłatę także uiszczam: płacę comiesięczny abonament dostarczycielowi TV sygnału kablowego za jego trwającą usługę dostarczania tego sygnału do mojego mieszkania.

Jakiekolwiek inne moje opłaty związane "z posiadaniem" przeze mnie czegokolwiek - zobaczy Minister jak świnia niebo.
            • Gość: Jojo Re: abonament IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.12, 08:57
              pl.wikipedia.org/wiki/Abonament
              i zeby komornik byl przynajmniej przystojny,kobieto
              • dritte_dame Re: abonament 20.09.12, 11:57
                Gość portalu: Jojo napisał(a):

> pl.wikipedia.org/wiki/Abonament

"Abonamentem często nazywa się też zryczałtowaną formę opłaty podatkowej związanej z korzystaniem z określonego dobra publicznego. Przykładem takiego abonamentu jest podatek od posiadania odbiorników radiowych i telewizyjnych,

"Przykład" bez sensu.
                Zryczałtowana forma opłaty "od posiadania" odbiorników radiowych i telewizyjnych nie jest związana z korzystaniem z żadnego dobra publicznego.

Posiadane przeze mnie urządzenie telewizyjne nie jest dobrem publicznym tylko prywatnym.

czy też abonament za prawo parkowania w strefie ograniczonego postoju"

No właśnie.
                Nie płacą takiego abonamentu posiadacze samochodów, którzy nie korzystają z owych stref.
            • Gość: inkwizytor Re: abonament IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.09.12, 09:09
              dritte_dame napisała:

> W rzyci mam jego zdanie.

Ciekawe miejsce....

> Płacę tylko za nabywane przeze mnie towary albo za świadczone mi usługi.

I zgodnie z logiką ministra od telekomunikacji czy czegośtam, powinnaś zapłacić abonament, bo przecież nabyłaś telewizor czy odbiornik radiowy. Płacisz również wtedy, gdy ktoś Ci go podarował i stoi/leży/wisi/niepotrzebne skreślić/ w Twoim gospodarstwie domowym.
              Ważne, że jest w Twoim gospodarstwie domowym.

> Za towar/telewizor już zapłaciłam - wnosząc w sklepie opłatę "za posiadanie".

Jeszcze by tego brakowało żebyś nie zapłaciła...
              Do ciupy byś poszła jak nic:)
              Ale skoro nabyłaś towar drogą kupna, to teraz jeszcze musisz płacić abonament.
              Tak rzecze minister.

> Jakiekolwiek inne moje opłaty związane "z posiadaniem" przeze mnie czegokolwiek
              > - zobaczy Minister jak świnia niebo.

Toć to w krystalicznej postaci warcholstwo!:))))))
              • dritte_dame Re: abonament 20.09.12, 18:37

> Toć to w krystalicznej postaci warcholstwo!:))))))

A i owszem! :))

Zdrowe warcholstwo to gwarancja demokratycznych wolności i najskuteczniejsza obrona przed wszelką tyranią.
    • bimota Re: abonament 20.09.12, 16:14
      Dlatego, ze TVP pelni MISJE polegajaca na nadawaniu reklam i serialow dla bab...

Programow edukacyjnych wiecej na innych stacjach, nie mozna nawet obejrzec fragmentow meczu druzyny narodowej, o calosci nie wspominajac, bo miesiacami "negocjowali", dzieki czemu uniemozliwili przejecie praw innym stacjom... Ogolnie to jakas szopka z tymi prawami, placic za ogladanie wlasnej druzyny... FIFE i UEFE dawno sie powinno przepedzic, a oni jeszcze d. im liza...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka