Dodaj do ulubionych

Minęły już 23lata od targicz śmierci autorów Sondy

30.09.12, 17:28
pl.wikipedia.org/wiki/Sonda_(program_telewizyjny)
To był mój ulubiony program z dzieciństwa. Oglądałem go od 1988 roku nieco ponad rok. Starałem się nie przegapić żadnego odcinku (i tak kilka mi przepadło). Był emitowany w czwartki.
przed dobanocką na TVP2. Wtedy to poraz pierwszy w życiu świadomie przeżyłem stratę że ktoś odszedł. To był naprawdę wspaniały program popularnonaukowy a w tamtych czasach był takim naszym oknem na świat. Był to program edukacyjny bez żadnych podstekstów. Dziś w ponoć wolnej Polsce gdzie programów i kanałow elewizyjnych jest od groma prózno szukać tego typu produkcji telewizyjnych. dzisiejsza telewizja zdominowana jest przez popkulturową tandetę pozbawioną jakichkolwiek wartości edukacyjnych, pełno w nim kiczowatych seriali opowiadajacych niby o miłości a tak naprawdę ją deprecjonująych, durnych teledysków ociekajacych seksem i wyjątkowo debilnych "tok szołów" w stylu Wojewódzkiego czy Sz Majewskiego nie mówiać już o produkcjach MTV czy cafe Polsat. Panowie z Sondy mieli ambitne plany. Chcieli stworzyć program ekonomiczny który by pokazał Polakom jak zyć w gospodarce wolnorynkowej. Ostatnia afera Amber Gold dobitnie pokazuje jak bardzo zabrakło tego przedsięwzięcia. Ktow ie gdyby dane im było ten program zrealizować to zapewne nie dalibyśmy się nabrać tym wszystkim Bagsikom Gąsiorowskim Grobelnym czy Plichtom a Balceroweicz nie byłby dziś czczony jako guru polskiej ekonomii a kariery typu Tusk Lewandowski Camela Sowińska byłyby w ogóle nie możliwe zaś naród polski nie zostałby tak bezczelnie okradziony z trego co przez pokolenia w pocie czoła wypracowywał..
Obserwuj wątek
    • narfi Re: Minęły już 23lata od targicz śmierci autorów 30.09.12, 18:04
      ...to tobie rodzice pozwalali TV w kolysce ogladac ? No to sie nie dziwie rezultatowi tego edukacyjnego eksperymentu :)
    • przestrzep cepie 30.09.12, 18:11
      oszolom-z-radia-maryja napisał:

> pl.wikipedia.org/wiki/Sonda_(program_telewizyjny)
      ...
      > Dziś w ponoć wolnej Polsce gdzie programów i kanałow elewizy
      > jnych jest od groma prózno szukać tego typu produkcji telewizyjnych.

Discovery Science, Planete, National Geographic cepie, cale kanaly popularnonaukowe, w dodatku w wersji polskiej.

• malyszon1 Re: Minęły już 23lata od targicz śmierci autorów 30.09.12, 19:26
      Masz chłopie talent- w przezabawny sposób połączyłeś program popularno-naukowy, jak sam piszesz- "bez żadnych podtekstów" z polityką i to tą najbrudniejszą... Masz talent- idz do jakiegoś "talent szoł"
    • bimota Re: Minęły już 23lata od targicz śmierci autorów 30.09.12, 20:42
      Spisek, jak nic... zalatwili ich... :P
      • Gość: Jojo Re: Minęły już 23lata od targicz śmierci autorów IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.12, 20:50
        brzoza czy hel ?
        • yoma Re: Minęły już 23lata od targicz śmierci autorów 30.09.12, 23:21
          Cokolwiek to było, na pewno to wina Tuska.
    • yoma Re: Minęły już 23lata od targicz śmierci autorów 30.09.12, 23:21
      Te Oszoł, a co to jest targicz śmierć? Targowiczanie ich zabili, czy jak?
      • apodemus Re: Minęły już 23lata od targicz śmierci autorów 01.10.12, 07:27
        Pambuk tak chciał.

Mieszanie popularyzatorów wiedzy do polityki uważam za nieporozumienie. Pewnie się nie znam.
    • ultimate.strike Re: Minęły już 23lata od targicz śmierci autorów 01.10.12, 09:14
      Masz racje, Amber Gold by nie upadł, gdyby w TV pokazali niebieski laser.
      • oszolom-z-radia-maryja Re: Minęły już 23lata od targicz śmierci autorów 01.10.12, 12:58
        gdyby autorom Sondy dane było zrealizować choćby kilka odcinków o tematyce ekonomicznej
        • apodemus Re: Minęły już 23lata od targicz śmierci autorów 01.10.12, 13:03
          ...a gdyby realizowali programy o tematyce religijnej? Co by było gdyby?
        • kolter-xl Re: Minęły już 23lata od targicz śmierci autorów 01.10.12, 13:03
          oszolom-z-radia-maryja napisał:

> gdyby autorom Sondy dane było zrealizować choćby kilka odcinków o tematyce ekon
          > omicznej

Nie otworzyłoby ci i tak to oczu na biznesy rydzyka , nadal byś go wspierał .
        • ultimate.strike Re: Minęły już 23lata od targicz śmierci autorów 02.10.12, 09:49
          Strach pomyśleć, co by było, gdyby dane im było prowadzić program "Jaka to meduza"...
    • tanebo Re: Minęły już 23lata od targicz śmierci autorów 01.10.12, 22:12
      Mam podobne wspomnienia. Do dziś pamiętam gdzie i co robiłem gdy się dowiedziałem o ich śmierci. Sam program wolałem od dobranocki. Wygrywał nawet z delfinem Um. Ostatnio leciały powtórki w TV Historia. Dziwne to było uczucie oglądać to dziś. Te sweterki w dziwne wzorki, buty relax. Ale same problemy i dziś nie straciły nic z aktualności. I to jest prawdziwy fenomen tego programu. Nie można go porównywać z innymi. Ostatnio oglądałem wywiad z Markiem Siudymem. Na pytanie czy udałoby się powtórzyć dziś taki program zaprzeczył. Duet Kamiński i Kurek to był wyjątkowy. Oni nie mieli scenariusza, nie grali sceptyka i optymisty. Oni tacy byli. Taki duet trafia się raz na 100 lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka