oszolom-z-radia-maryja
30.09.12, 17:28
pl.wikipedia.org/wiki/Sonda_(program_telewizyjny)
To był mój ulubiony program z dzieciństwa. Oglądałem go od 1988 roku nieco ponad rok. Starałem się nie przegapić żadnego odcinku (i tak kilka mi przepadło). Był emitowany w czwartki.
przed dobanocką na TVP2. Wtedy to poraz pierwszy w życiu świadomie przeżyłem stratę że ktoś odszedł. To był naprawdę wspaniały program popularnonaukowy a w tamtych czasach był takim naszym oknem na świat. Był to program edukacyjny bez żadnych podstekstów. Dziś w ponoć wolnej Polsce gdzie programów i kanałow elewizyjnych jest od groma prózno szukać tego typu produkcji telewizyjnych. dzisiejsza telewizja zdominowana jest przez popkulturową tandetę pozbawioną jakichkolwiek wartości edukacyjnych, pełno w nim kiczowatych seriali opowiadajacych niby o miłości a tak naprawdę ją deprecjonująych, durnych teledysków ociekajacych seksem i wyjątkowo debilnych "tok szołów" w stylu Wojewódzkiego czy Sz Majewskiego nie mówiać już o produkcjach MTV czy cafe Polsat. Panowie z Sondy mieli ambitne plany. Chcieli stworzyć program ekonomiczny który by pokazał Polakom jak zyć w gospodarce wolnorynkowej. Ostatnia afera Amber Gold dobitnie pokazuje jak bardzo zabrakło tego przedsięwzięcia. Ktow ie gdyby dane im było ten program zrealizować to zapewne nie dalibyśmy się nabrać tym wszystkim Bagsikom Gąsiorowskim Grobelnym czy Plichtom a Balceroweicz nie byłby dziś czczony jako guru polskiej ekonomii a kariery typu Tusk Lewandowski Camela Sowińska byłyby w ogóle nie możliwe zaś naród polski nie zostałby tak bezczelnie okradziony z trego co przez pokolenia w pocie czoła wypracowywał..