Dodaj do ulubionych

Spadek dla Kosciola

17.12.12, 20:17
Juz 37 lat minelo, odkad pozegnalem piekna Polske, kraj moich mlodzienczych wspomnien, kraj, ktory zapewnil mi wlaciwy kosciec moralny. Jestem wdowcem. Nie mam bliskiej rodziny na obczyznie. Z radoscia odnowilem kilka lat temu kontakt z moim mlodym krewniakiem z Polski. Nasz kontakt byl wspanialy dopoki Pawel nie wpadl w szal antyklerykalny. To jest jego sprawa, ze nie chodzi do kosciola, kazdy przeciez przezywa kryzys wiary, i kryzys ten jest wskazany, bo inaczej wiara nie jest wystawiona na probe i staje sie automatyczna, przestaje byc wiara mocna, taka, ktora da sile czlowiekowi w trudnych momentach. Nie przeszkadzal mi brak jego obecnosci w kosciele, ale nie godze sie, aby obrazal kaplanow i caly Kosciol Katolicki. Pawel nieraz mnie obrazil poprzez obrazanie slug bozych. Samo przez sie wynikalo, ze zapisze Pawlowi dorobek mojego zycia. I tak by sie stalo, gdyby Pawel nie stal sie antyklarykalem. Postanowilem, ze zmienie tresc testamentu, ze 600 tysiecy dolarow zapisze na Kosciol, Pawel dostanie 1000 tysiac. Pawel przezyje bardzo niemila niespodzianke, ale sam sobie zgotowal taki los. Pozniej, gdy juz zostal spisany nowy testament, zrozumialem dzialanie Opacznosci. Pawel, ktory chcial oslabic Kosciol swoja nienawistna antykoscielna propaganda, jedynie go wzmocnill.
Spadek pozostawie jednej z rzeszowskich parafii.
Bog zaplac za uwage i Szczesc Boze.

Zygmunt Wolski
Obserwuj wątek
    • seth.destructor Re: Spadek dla Kosciola 17.12.12, 20:22
      Trolle zrobiły się kreatywne...
      • Gość: smok Re: Spadek dla Kosciola IP: *.jjs.pl 17.12.12, 20:34
        zdecydowanie wolę kreatywne trolle niż naiwne,prostackie głupole. Teraz z nieukrywanym rozbawieniem i ciekawością czekam jak watek się rozwinie, kto da się sprowokować:)
    • piwi77.0 Re: Spadek dla Kosciola 17.12.12, 20:51
      Opaczność nigdy Ci tego nie zapomni i będzi Ci czynić wszystko na opak.
      • billy.the.kid Re: Spadek dla Kosciola 17.12.12, 22:18
        trolle-nie trolle.
        fakt ze KArTOfLIZM rozumek odbiera.
        • dunajec1 Re: Spadek dla Kosciola 18.12.12, 01:10
          Zygmunt, dobrze zrobiles, pojdziesz do nieba za zycia, w butach do tego, sam nasz "swiety" bedzie czekal na ciebie aby cie przywitac w niebianskich progach.
    • voxave Re: Spadek dla Kosciola 18.12.12, 02:56
      Prowokacja i ściema.:)

Smacznego wszystkim.
    • trollik.morski Re: Spadek dla Kosciola 18.12.12, 05:56
      Zygmusiu!
      Za taką kwotę masz prawo domagać się odpowiedniego traktowania [po drugiej stronie].
      Na wszelki wypadek spisz sobie życzenia, żebyś nie zapomniał języka w gębie:O
    • magda.magda9 Re: Spadek dla Kosciola 18.12.12, 07:47
      .........i kolejny kościół wybudują, ciekawe tylko dla kogo?
      • misiu-1 Re: Spadek dla Kosciola 18.12.12, 08:58
        Dla potomnych. Na przykład ja, podczas urlopu, chętnie jeżdżę sobie po Polsce i zwiedzam zabytki. Im starsze, tym chętniej. I tak się dziwnie składa, że większość z nich to kościoły.
        • Gość: aborcjonista buhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahhahhah IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.12, 09:03
          buhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahhahhahbuhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahhahhahbuhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahhahhahbuhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahhahhahbuhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahhahhahbuhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahhahhahbuhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahhahhahbuhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahhahhahbuhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahhahhahbuhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahhahhahbuhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahhahhahbuhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahhahhahbuhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahhahhah

Rozjebał mnie ten wątek hahahahahahah
        • massaranduba Re: Spadek dla Kosciola 18.12.12, 12:28
          misiu-1 napisał:

> Dla potomnych. Na przykład ja, podczas urlopu, chętnie jeżdżę sobie po Polsce i
          > zwiedzam zabytki. Im starsze, tym chętniej. I tak się dziwnie składa, że więks
          > zość z nich to kościoły.

Te najcenniejsze zabytki, wpisane na swiatowa liste UNESCO to nie tylko koscioly.
          Dla przypomnienia ( oprocz Kalwarii Zebrzydowskiej i drewnianych kosciolow poludniowej Malopolski, a takze kosciolow w Swidnicy i Jaworze) sa to :

- Puszcza Bialowieska -jeden z pierwszych rezerwatow przyrody w Europie
          - Kopalnia Soli w Wieliczce- jedyny na swiecie obiekt gorniczy czynny od sredniowiecza do dzisiaj
          - Zamek Krzyzacki w Malborku- najwieksza twierdza gotycka sredniowiecznej Europy
          - Historyczne centrum Krakowa ze Starym Miastem, Wawelem, Kazimierzem, Stradomiem
          - Park Muzakowski -park krajobrazowy nad Nysa Luzycka
          - renesansowe Stare Miasto w Zamosciu
          - Stare Miasto w Toruniu
          - Auschwitz-Brkenau-najwiekszy oboz koncentracyjny i oboz zaglady hitlerowskiej III Rzeszy.
          - Warszawa-Stare Miasto
          - Hala ludowa we Wroclawiu
          • misiu-1 Re: Spadek dla Kosciola 18.12.12, 14:18
            A kto pisał, że TYLKO kościoły? Ale temat dotyczy akurat kościołów.
            • 6burakow Re: Spadek dla Kosciola 18.12.12, 16:06
              Trzeba miec w glowie porobione zeby myslec tak jak misiu: wywale 5 milionow zl teraz i moze za piecset lat ktos bedzie mial ciekawa ruine.

Z drugiej strony nie powinienem byl uzyc slowa "mysli".
            • massaranduba Re: Spadek dla Kosciola 18.12.12, 16:07
              misiu-1 napisał:

> A kto pisał, że TYLKO kościoły? Ale temat dotyczy akurat kościołów.

I znowu manipulujesz. Napisales : " I tak się dziwnie składa, że większość z nich to kościoły". A wiec powtorze jeszcze raz- zabytki najcenniejsze, czyli te wpisane na Liste Swiatowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego Ludzkosci UNESCO w wiekszosci nie sa to koscioly.
              • misiu-1 Re: Spadek dla Kosciola 18.12.12, 18:01
                massaranduba napisała:

> I znowu manipulujesz.

Wręcz przeciwnie - to twój post jest klinicznym przykładem manipulacji.

> Napisales : " I tak się dziwnie składa, że większość z nich to kościoły". A wiec
                > powtorze jeszcze raz- zabytki najcenniejsze , czyli te wpisane na Liste Swiatowego
                > Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego Ludzkosci UNESCO w wiekszosci nie sa to
                > koscioly.

I to jest właśnie twoja bezczelna manipulacja. Bo ja nie pisałem, że większość zabytków wpisanych na listę UNESCO to kościoły, kłamczucho. Ja pisałem o zabytkach w ogóle i jakieś listy UNESCO w ogóle mnie nie interesują. A już szczególnie "zabytki" w rodzaju Hali Ludowej.
                • massaranduba Re: Spadek dla Kosciola 18.12.12, 18:21
                  misiu-1 napisał:

> Ja pisałem o zabytk
                  > ach w ogóle

Przeciez ty nawet nie wiesz co to jest zabytek. Jezeli zabytki utozsamiasz tylko ze budowlami sakralnymi, to nic dziwnego, dla ciebie wiekszosc zabytkow to koscioly.

> listy UNESCO w ogóle mnie nie interesują.

Lista Swiatowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO jest rejestrem najcenniejszych obiektow na swiecie. Zostala utworzona w 1978 roku, aby chronic swiatową spuscizne kulturalna i naturalna, no ale co to ciebie moze obchodzic, przeciez zabytki to w wiekszosci koscioly, nie ?
                  • misiu-1 Re: Spadek dla Kosciola 18.12.12, 19:10
                    massaranduba napisała:

> Przeciez ty nawet nie wiesz co to jest zabytek.

Argumentum ad personam.

> Jezeli zabytki utozsamiasz tylko ze budowlami sakralnymi, to nic dziwnego, dla ciebie
                    > wiekszosc zabytkow to koscioly.

Brak elementarnej logiki. Gdybym zabytki utożsamiał z budowlami sakralnymi, to napisałbym, że wszystkie, a nie większość.

> Lista Swiatowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO jest rejestrem
                    > najcenniejszych obiektow na swiecie.

Ja nie piszę o "obiektach" tylko o zabytkach. Dla mnie zabytkiem nie jest ani Hala Ludowa we Wrocławiu, ani żydowski obóz zagłady w Oświęcimiu, ani Puszcza Białowieska, ani nawet warszawskie Stare Miasto. Mnie interesują dzieła człowieka w wieku liczonym w setkach, a nie w dziesiątkach lat.
                    • massaranduba Re: Spadek dla Kosciola 18.12.12, 19:26
                      misiu-1 napisał:

> Ja nie piszę o "obiektach" tylko o zabytkach. Dla mnie zabytkiem nie jest ani H
                      > ala Ludowa we Wrocławiu, ani żydowski obóz zagłady w Oświęcimiu, ani Puszcza Bi
                      > ałowieska, ani nawet warszawskie Stare Miasto. Mnie interesują dzieła człowieka
                      > w wieku liczonym w setkach, a nie w dziesiątkach lat.

No i po co brniesz ? Nie lepiej sprawdzic definicje zabytku w internecie ?
                      pl.wikipedia.org/wiki/Zabytek
                      • misiu-1 Re: Spadek dla Kosciola 18.12.12, 19:32
                        massaranduba napisała:

> No i po co brniesz ?

Ja brnę?????

> Nie lepiej sprawdzic definicje zabytku w internecie?
                        > pl.wikipedia.org/wiki/Zabytek

Pewnie, że lepiej.
                        "Nauki humanistyczne, a w szczególności historia sztuki nie stworzyły jednej, uniwersalnej definicji zabytku przydatnej wszystkim naukom."
                  • Gość: inkwizytor Re: Spadek dla Kosciola IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.12.12, 19:27
                    massaranduba napisała:

> Przeciez ty nawet nie wiesz co to jest zabytek.

O żesz...jak ja lubię takie teksty...:(((((
                    Jest wiele definicji zabytku...
                    Mnie osobiście najbardziej przypadła do gustu: zabytek w świetle prawa polskiego.

Otóż zabytkiem jest obiekt wpisany do rejestru zabytków przez wojewódzkiego konserwatora zabytków. Proste i zrozumiałe.
                    Zrezygnowano z pięciostopniowej skali (kategorii) zabytków ( w 1973 r).
                    Stosowany jest natomiast inny podział, a mianowicie na:
                    - zabytki nieruchome,
                    - zabytki ruchome, i
                    - zabytki archeologiczne.

I tak się składa, że obiekty sakralne wśród zabytków ruchomych w Polsce stanowią nie tylko większość ale zdecydowaną większość. Co potwierdza wypowiedzi misia 1.

• massaranduba Re: Spadek dla Kosciola 18.12.12, 19:39
                      Gość portalu: inkwizytor napisał(a):

> Zrezygnowano z pięciostopniowej skali (kategorii) zabytków ( w 1973 r).
                      > Stosowany jest natomiast inny podział, a mianowicie na:
                      > - zabytki nieruchome,
                      > - zabytki ruchome, i
                      > - zabytki archeologiczne.

Zapomniales skopiowac do konca :
                      " Zasadniczo uważa się wszystkie zabytki za równie cenne chociaż zabytki mające wyjątkową wartość prezydent RP może uznać za pomniki historii, a spośród nich z kolei najbardziej wartościowe mogą ubiegać się o umieszczenie na liście światowego dziedzictwa UNESCO.

A wiec te najbardziej wartosciowe to nie tylko koscioly.
                      • Gość: inkwizytor Re: Spadek dla Kosciola IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.12.12, 19:49
                        massaranduba napisała:

> Zapomniales skopiowac do konca :

E tam... wiedziałem, że Ty to zrobisz:)

> A wiec te najbardziej wartosciowe to nie tylko koscioly.

Oczywiście. Nikt zresztą tak nie twierdził.
                        Więc, albo się pomyliłaś, albo się nie pomyliłaś, tylko chcesz koniecznie pogadać z misiem 1.
                        Przyznaj się...
                      • Gość: magda.magda9 Re: Spadek dla Kosciola IP: *.181.107.115.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.12.12, 19:50
                        Bardzo was proszę, skończcie już tę przepychankę słowną, bo do niczego ona nie prowadzi...... Wytężcie swoje zwoje mózgowe i napiszcie jak mogą lub będą mogli wydać kasę ze spadku w rzeszowskiej klecholandii.
                        A tak z innej beczki....wiecie, że w Anglii małe kościółki i kapliczki (zabytki) przekształcane są na budynki mieszkalne. To ponoć jest teraz bardzo modne.
                        • Gość: inkwizytor Re: Spadek dla Kosciola IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.12.12, 20:00
                          Gość portalu: magda.magda9 napisał(a):

> Bardzo was proszę, skończcie już tę przepychankę słowną,

Nic z tego. Bardzo lubię przekomarzać się z Massą...
                      • massaranduba Re: Spadek dla Kosciola 18.12.12, 19:53
                        > Gość portalu: inkwizytor napisał(a):
                        >
                        > tak się składa, że obiekty sakralne wśród zabytków ruchomych w Polsce stanowią nie tylko
                        > większość ale zdecydowaną większość. Co potwierdza wypowiedzi misia 1.

Zabytki ruchome to nie sa obiekty sakralne. Sa to np. dziela sztuki, numizmaty, materialy biblioteczne, wytwory sztuki ludowej, instrumenty muzyczne itd.
                        • Gość: inkwizytor Re: Spadek dla Kosciola IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.12.12, 19:57
                          To wszystko Twoja wina! I przez Ciebie się pomyliłem! Oczywiście, że miałem na myśli zabytki nieruchome. To chyba oczywiste?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka