Dodaj do ulubionych

Światełko w tunelu

03.01.13, 15:15
Wyrok w sprawie Macieja Z. (Ziętarskiego).

Chyba po raz pierwszy zgadzam się z rozwagą sądu, (przewodniczącej składu sędziowskiego)...
Trzy lata pierdla i 8 lat utraty prawa jazdy...
Nie chcę bić piany...
Wyrok ograniczenia wolności uważam za wyważony jak i okres utraty praw do prowadzenia pojazdów...

Brak wyobraźni trudno ukarać jednoznacznie...
Pozbawić uprawnień osobe bez braku wyobraźni na prawie maksymalny czas - jest działaniem z troską dla innych użytkowników ulic i dróg...

Szacunek dla Pani Sędzi...
Obserwuj wątek
    • Gość: kappa Re: Światełko w tunelu IP: *.interwan.pl 03.01.13, 16:54
      Karę uważam za zbyt łagodną. Nie wiem, jaka może być maksymalna kara, ale ten gnojek nie powinien już nigdy prowadzić jakichkolwiek pojazdów. Poza tym zginął człowiek przez jego arogancję i bezmyślność.
      • Gość: rossdarty Re: Światełko w tunelu IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.13, 17:46
        Gość portalu: kappa napisał(a):

> Karę uważam za zbyt łagodną. Nie wiem, jaka może być maksymalna kara, ale ten g
        > nojek nie powinien już nigdy prowadzić jakichkolwiek pojazdów. Poza tym zginął
        > człowiek przez jego arogancję i bezmyślność.

Maksymalna kara więzienia za nieumyślne spowodowanie śmierci, to, (jeśli dobrze pamiętam), 8 lat, czyli został potraktowany dość łagodnie...
        Ale tyle razy dyskutowaliśmy nad tym że nie maksymalny wymiar kary jest skuteczny co jej nieuchronność że złagodziłem swoje radykalne oczekiwania w stosunku do wymierzających kary...
        Natomiast w sprawie pozbawienia prawa jazdy dostał z "górnej półki", max to 10 lat.
        Wiem, że będziesz optował za dożywociem, ale pamiętasz że ja też byłem za ścięciem za świadome i z premedytacją pozbawienie kogoś życia???
        Ten kompromis mi się podoba i aby został konsekwentnie wykonany do ostatniego dnia jego obowiązywania..
        • Gość: kappa Re: Światełko w tunelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.13, 18:34
          > Wiem, że będziesz optował za dożywociem, ale pamiętasz że ja też byłem za ścię
          > ciem za świadome i z premedytacją pozbawienie kogoś życia???

Nie porównuj nieporównywalnego. Prawo do jazdy samochodem nie jest równe z prawem do życia. Nie jest nawet "prawem". To zwykła licencja, której postanowień gnojek nie przestrzegał w sposób wyjątkowo rażący. Tak został wychowany- w przekonaniu o swojej wspaniałości, wyjątkowości i nietykalności. Ten gnojek nie spieszył się do pracy, czy nawet na randkę. On dla rozrywki z innym gnojkiem który przypadkowo nie żyje wyjechali sobie na przejażdżkę, pośmigać 200 na godzinę po ulicach miastach będąc święcie przekonani, że nic im za to nie będzie. Żaden patrol, żaden radar ich nie tyczył. Dokładnie tak samo zachowywał się stary Zientarski, dryftując po osiedlowych uliczkach, ścieżkach właściwie.
    • Gość: inkwizytor Dla mnie to skandal! IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.01.13, 17:18
      rossdarty napisał:

> Wyrok w sprawie Macieja Z. (Ziętarskiego).

> Chyba po raz pierwszy zgadzam się z rozwagą sądu, (przewodniczącej składu sędzi
      > owskiego)...
      > Trzy lata pierdla i 8 lat utraty prawa jazdy...

A ja nie. Nie zgadzam się z wyrokiem sądu, powiem więcej, uważam go za karygodny.
      Zientarski ze swoim ojcem prowadzili cykl programów telewizyjnych o tematyce motoryzacyjnej, gdzie główny akcent kładli na bezpieczeństwo i kulturę jazdy. Był ekspertem w tej dziedzinie. Nie można więc jego czynu zakwalifikować podobnie do czynu pierwszego z brzegu młokosa pozbawionego wyobraźni. To inny casus i wymaga indywidualnego potraktowania i rozstrzygnięcia. Tak jak sugerowałem to już wcześniej, i czego sie zresztą obawiałem, niewiarygodnie niski wyrok za nieumyślne spowodowanie śmierci zawdzięcza stary pryk koneksjom tatusia. I jak znam życie, pójdzie przetartą ścieżką, będzie unikał kary więzienia przedstawiając lipne zaświadczenia lekarskie o rzekomym słabym stanie zdrowia. Przetartą ścieżką, bo właśnie tak postępował do tej pory, unikając przesłuchania w prokuraturze, nie stawiając się na rozprawy, gdy tymczasem prowadził aktywne życie, brał udział w regatach, itd, itd...
      Wyrok nie jest prawomocny, i jest wielce prawdopodobne, że tatuńcio ponownie wykorzysta swoje koneksje, i ten żenująco niski wyrok zostanie anulowany i byc może Zientarski uniknie odpowiedzialności za zabójstwo kolegi, Jarosława Zabiegi.
      • karkowiak2plus Re: Dla mnie to skandal! 03.01.13, 17:41
        Wyrok jest przeciętny. Można rzec,że akceptowalny.
        Niestety wyrok sądu to nie wszystko. Cyrk ze zwolnieniami jest karygodny.
        Nie rozumiem dlaczego wymiar sprawiedliwości się patyczkuje z częścią skazanych.
    • piwi77.0 Re: Światełko w tunelu 03.01.13, 17:57
      Nie wiem czym tu się zachwycać. Sąd nie miał nic do roboty, bo sprawa była całkowicie przejrzysta i jasna, miał jedynie ogłosić wyrok.
      • Gość: rossdarty Re: Światełko w tunelu IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.13, 18:29
        Choćby tym, że nie zamieciono sprawy pod dywan, że ogłoszono wyrok, ze podano go do publicznej wiadomości...
        W czasach gdy codziennie dowiadujemy się z "przecieków" o nieprzystojnym zachowaniu naszych rodzimych celebrytów, a potem sprawy te jakoś dziwnie bledną i zanikają, nalezy docenić że znów jednemu z tych co uważali że stoją ponad prawem ocena się omsknęła i jednak odpowie....
        • piwi77.0 Re: Światełko w tunelu 04.01.13, 12:41
          Jasne, cieszmy się, że sąd w ogóle przyszedł do roboty i znalazł czas na przeczytanie akt i wydanie wyroku. Przecież na więcej go już nie stać, a gdyby trzeba było ustalić winę, to z tym na pewno by sobie nie poradził.
          • Gość: aborcjonista A co z OTYLIĄ się pytam dlaczego ona nie siedzi !! IP: 62.22.15.* 04.01.13, 13:52
            Też sie zgadzam z wyrokiem , za debilizm sie płaci tylko dlaczego Otylia nie siedzi ???????????????
            • piwi77.0 Nie siedzi, bo pływa. /nt 04.01.13, 13:55
              • Gość: aborcjonista a powinna garować za śmierć brata IP: 62.22.15.* 04.01.13, 16:00
          • k_a_p_p_a Re: Światełko w tunelu 04.01.13, 17:07
            piwi77.0 napisał:

> Jasne, cieszmy się, że sąd w ogóle przyszedł do roboty i znalazł czas na przecz
            > ytanie akt i wydanie wyroku.

Fakt, to zjawisko dość niezwykłe w tym kraju.
            • karbat Re: Światełko w tunelu 04.01.13, 18:44
              *Trzy lata pierdla i 8 lat utraty prawa jazdy...

zabito nieumyslnie .... bez zadnych studiow prawniczych, dalbym piec lat odsiadki
              i dziesiec lat zakazu prowadzenia pojazdow ... . w czym problem . trzeba ponoscic konsekwencje swoich czynow . w czym problem .

ludzi w katolandzie trzeba wychowywac . od podstaw .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka