aborcjonista 10.02.13, 09:29 img2.demotywatoryfb.pl/uploads/201101/1295536068_by_dzikii_600.jpg Ile jeszcze ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
migreniasta Przecież Ty jesteś wypisz wymaluj taki sam. 10.02.13, 09:33 Wysłałeś mnie do kuchni. Hipokryta do kwadratu. I na dodatek nieuk. Odpowiedz Link Zgłoś
aborcjonista Re: Przecież Ty jesteś wypisz wymaluj taki sam. 10.02.13, 09:39 bo tam twoje miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Przecież Ty jesteś wypisz wymaluj taki sam. 10.02.13, 09:41 A Twoje w szkole . Odpowiedz Link Zgłoś
aborcjonista Re: Przecież Ty jesteś wypisz wymaluj taki sam. 10.02.13, 09:57 Czep sie swojego faceta a nie cudzych Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Przecież Ty jesteś wypisz wymaluj taki sam. 10.02.13, 09:59 Czy taki jełop jak Ty ma prawo pouczać innych? Odpowiedz Link Zgłoś
aborcjonista Re: Przecież Ty jesteś wypisz wymaluj taki sam. 10.02.13, 10:43 to ty pouczasz ja wyśmiewam , inni analizują . GARY UMYTE ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Uspokój się! IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.02.13, 10:47 Bo tylko spokój może cię uratować, selerze naciowy. Odpowiedz Link Zgłoś
aborcjonista Re: Uspokój się! 10.02.13, 10:54 Gość portalu: inkwizytor napisał(a): > Bo tylko spokój może cię uratować, selerze naciowy. Dobrze strączku fasolowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Trzymam za słowo! IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.02.13, 11:00 aborcjonista napisał: > Dobrze strączku fasolowy Zobaczymy, ile warte jest twoje słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aborcjonista Re: Trzymam za słowo! IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 11:19 Gość portalu: inkwizytor napisał(a): > aborcjonista napisał: > > > Dobrze strączku fasolowy > > Zobaczymy, ile warte jest twoje słowo. W tym wątku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Re: Trzymam za słowo! IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.02.13, 11:45 Gość portalu: aborcjonista napisał(a): > W tym wątku :) Niestety, dałeś słowo zanim ustaliliśmy, w ilu wątkach masz zachowywać się kulturalnie. I w ten dziecinny sposób wpadłeś w pułapkę i MUSISZ spełnić swoje słowo w każdym wątku FS. Inaczej twoje słowo nie będzie warte funta kłaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aborcjonista Re: Trzymam za słowo! IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 17:48 Gość portalu: inkwizytor napisał(a Niestety, dałeś słowo zanim ustaliliśmy, w ilu wątkach masz zachowywać się kult > uralnie. > I w ten dziecinny sposób wpadłeś w pułapkę i MUSISZ spełnić swoje słowo w każdy > m wątku FS. Inaczej twoje słowo nie będzie warte funta kłaków. Równie dobrze mozemy powiedzieć ze jedynie do kilku wpisów :) MUSISZ ? ja nic nie musze ... Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Przecież Ty jesteś wypisz wymaluj taki sam. 10.02.13, 10:59 Nieuk. Impertynent. Znasz takie słowo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aborcjonista Re: Przecież Ty jesteś wypisz wymaluj taki sam. IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 11:19 migreniasta napisała: > Nieuk. > Impertynent. > Znasz takie słowo? A znasz slowa dywan , trzepak ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Przecież Ty jesteś wypisz wymaluj taki sam. 10.02.13, 11:24 Znam. A czemu zawdzięczam takie pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Abi, a Twoje ?:) 10.02.13, 11:24 gary oczywiscie - umyte? Nie dostrzegasz, że zaprezentowałes teraz męski szowinizm wlasciwy środowiskom zbliżonym do tego przedstwionego na focie i zwanym przez te środowiska "naturalnym podziałem ról płci"? Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Abi, a Twoje ?:) 10.02.13, 11:26 No to teraz włączyłaś mu burzę mózgów. Czy on potrafi się zmierzyć z tym co napisałaś? Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Abi, a Twoje ?:) 10.02.13, 11:32 nie ma znaczenia - takie są fakty. To trochę tyak, jak z europosłem "poruszonym" w innym atku. Głosił sobie ochoczo wartości rodzinne, a tu mu wyciągnęli, że ma kochankę. :) Jakby milczał o wartościach rodzinnych, to jego romans nikogo by nie obszedł, pewnie acz niekoniecznie jego małzonką. Jesli się krytykuje ciemnogród, to nie mozna "bezkarnie" samemu prezentować jego poglądów - proste. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Abi, a Twoje ?:) 10.02.13, 11:48 Można być za nawet przeciw. To taka polska cecha narodowa.......... Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 :) 10.02.13, 12:02 czyżby ze mnie wychodziła ta 1/4 niepolskiej krwi?:) A poważnie - basolutnie nie jestem za tym, że człowiek MUSI zawsze mieć takie zdanie, jak ma opcja z którą się identyfikuje w wiekszosci. Ja jestem liberałem i np. nie dostrzegam sensu tworzenia instytucji zw. partnerskich dla hetero. Nie, ze jestem zagorzałym przeciwnikiem, po prostu nie dostrzegam sensu tworzenia takiej instytucji dla ludzi, którzy już mają mozliwosc formalizować swe związki. Nie ma to nic wspólnego z jakimś wywyższaniem instytucji małzeństwa - sama żyję w kohabitacji :) i nie chcę brać ślubu. Jesli instytucja zw. partnerskich dla hetero wejdzie - też nie skorzystam. Nie przeszkadz mi, jesli to wejdzie w życie, ale sensu nadal nie dostrzegam :) Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: :) 10.02.13, 12:07 Kim był Twój dziadek? Trawi mnie niezdrowa ciekawość! Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: :) 10.02.13, 15:26 migreniasta napisała: > Kim był Twój dziadek? Trawi mnie niezdrowa ciekawość! zaraz tam niezdrowa:) Mnie bardziej ciekawi, skąd wiedzialaś, ze dziadek, a nie babcia :) Byl Węgrem, niestety zmarł na długo prze moim narodzeniem :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aborcjonista Re: Abi, a Twoje ?:) IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 17:49 kora3 napisała: > gary oczywiscie - umyte? > > Nie dostrzegasz, że zaprezentowałes teraz męski szowinizm wlasciwy środowiskom > zbliżonym do tego przedstwionego na focie i zwanym przez te środowiska "natural > nym podziałem ról płci"? Oczywiście , zrobiłem to specjalnie , bo taki język do tego typu babska dociera. osobiscie jestem za równym podziałem zadań . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kappa Re: Abi, a Twoje ?:) IP: *.interwan.pl 10.02.13, 18:23 Gość portalu: aborcjonista napisał(a): > . > osobiscie jestem za równym podziałem zadań . Pojebało cię całkowicie. Ja mam gary zmywać? Może jeszcze pranie robić, co?? Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 A co nie umiesz?:) 10.02.13, 23:49 jesli nie to wynajmij kogoś - mój facet wynajmuje do grubszego sprzatania i oboje mamy głowe tym spokojną, ale umieć to umiemy, tylko ...nam się nie chce :) Niemniej nastawić pranie i wsadzić gary do zmywarki to umie nawet chyba szympans:) taki bardziej rozgarnięty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kappa Re: A co nie umiesz?:) IP: *.interwan.pl 11.02.13, 00:09 > jesli nie to wynajmij kogoś - mój facet wynajmuje do grubszego sprzatania i obo > je mamy głowe tym spokojną, ale umieć to umiemy, tylko ...nam się nie chce :) Mnie też się nie chce. > Niemniej nastawić pranie i wsadzić gary do zmywarki to umie nawet chyba szympan > s:) taki bardziej rozgarnięty Na mnie takie teksty nie działają. Nie dam się załatwić jak gotowana żaba. Takim żądaniom i postulatom nie ma końca. Dasz palec- to rękę odgryzą. Jak kościół w Polsce. Nie za mną takie numery. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 jakie postulaty ? 11.02.13, 00:43 mnie tam nie obchodzi , ze ktos zyje w syfie, póki nie ze mna i jego syf mi na prog nie włazi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.jjs.pl 10.02.13, 10:11 ale rodzą się nowe pokolenia, wychowywane przez kościół od przedszkola, rodzicie powierzają edukację systemowi edukacji, który jest znacznie niższy niż jeszcze 30 lat temu, rodzice są zaganiani,zapracowani i nie przygotowani by uczyć własne dzieci moralności, otwartości na innych. Skąd więc przekonanie, że młode pokolenie jest bardziej oświecone od ich rodziców, mniej konserwatywne ? Z badań wykonanych w zeszłym roku wynika, że jest na odwrót i że indoktrynacja kościoła, brak należytej edukacji seksualnej w szkołach, zmiana programu nauczanie (tylko 30% maturzystów jest zdolnych do logicznego myślenia) doprowadziła do tego, że dzisiejsi nastolatkowie mają bardziej radykalne prawicowo poglądy na życie i mniejsze zdolności logicznego myślenia, niż ich rodzice gdy byli w ich wieku. To idzie nowe i to nowe jest ciemniejsze od tego co wymrze w najbliższych 20 latach. Jeszcze trochę poczekamy jak religia będzie obowiązkowa na maturze i kościół wejdzie do żłobków, a całkiem już cofniemy się do średniowiecza. Za to ci wo wyjechali z Polski i wiedzą, że inaczej się myśli i postępuje na zachodzie, a i żyć maja z czego to tam się osiedlają i nie wracają do kraju. Nic nie wskazuje na to by ta tendencja u młodych emigrantów malała. Tak więc nic nie wskazuje na to by przez najbliższe dwie dekady cokolwiek zmieniało się na leprze, raczej ciemnota się pogłębia. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 10.02.13, 10:29 Badania PISA nie potwierdzają zapaści w oświacie, a wręcz przeciwnie, nasza młodzież z roku na roku prezentuje się coraz lepiej na międzynarodowym tle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 10.02.13, 11:16 Hahaha... Na międzynarodowym tle... Piwi. A odpowiedz mi, po co komu taka obszerna wiedza jaką starają się ładować w głowę uczniom/studentom, gdy historyk sztuki roznosi listy w Polsce, inżynier budownictwa obiera ryby w Galway, a obecnie u mnie w pracy w Szkocji chłopak po ekonomii wykłada... kafelkami ściany łazienek za 7 funtów brutto...??? (wszystkie podane przykłady znam osobiście) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aborcjonista Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 11:20 Gość portalu: rossdarty napisał(a): A odpowiedz mi, po co komu taka obszerna wiedza jaką starają się ładować > w głowę uczniom/studentom, gdy historyk sztuki roznosi listy w Polsce, inżynie > r budownictwa obiera ryby w Galway, a obecnie u mnie w pracy w Szkocji chłopak > po ekonomii wykłada... kafelkami ściany łazienek za 7 funtów brutto...??? > (wszystkie podane przykłady znam osobiście) Ty na zmywaku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 10.02.13, 11:26 Gość portalu: aborcjonista napisał Ty na zmywaku ? Jeśli zapewni mi to stabilizację to: czemu nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 10.02.13, 11:30 Ross,ten gó...arz nie zna życia. Pisze górnolotne frazesy o których nie ma zielonego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
massaranduba Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 10.02.13, 16:31 Gość portalu: rossdarty napisał(a): > Gość portalu: aborcjonista napisał > > Ty na zmywaku ? > > Jeśli zapewni mi to stabilizację to: czemu nie??? I od tego bym zaczela zmiane mentalnosci Polakow. Ten ma ekskluzywny zawod, a tamten jest robolem. To taki polski fenomen jest- pogarda dla smieciarza, zbieracza zlomu, kierowcy walca i sprzataczki, ale pelna aprobata dla lekarza i adwokata nawet jesli ci ostatni sa kiepscy i niewiele umieja. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 10.02.13, 11:22 Opisane przez Ciebie przypadki świadczą tylko o tym,że Ci ludzie nie potrafili sobie znaleźć adekwatnego dla wykształcenia zajęcia. Historyk sztuki sam sobie winien. Ekonomista również. Ale dlaczego inżynier budownictwa pracuje poza zawodem? Może po prostu doopa a nie inżynier z niego jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 10.02.13, 11:39 W zasadzie kształcimy się zgodnie z zainteresowaniami... Nie chcę zmieniać tematu tego wątku, ale przecież sama wiesz że wykształcenie w danym kierunku nie jest gwarantem znalezienia pracy. Dlatego rozśmieszyło mnie stwierdzenie Piwiego, (domyślam się ze nawet jest z tego dumny), że Polacy są w czołówce najlepiej wykształconych... Ponawiam pytanie: No i co z tego??? Na marginesie: Też jestem Polakiem i nie odstaję od trendu:D Też studiuję:D Oxford:) Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 10.02.13, 11:46 No wiesz......jest coś takiego jak piramida Maslowa. Ja wiem,ze ona nie nakarmi,nie napełni lodówki,ale cieszy. Może i Piwiego ucieszyła?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kappa Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.interwan.pl 10.02.13, 18:28 Gość portalu: rossdarty napisał(a): > > Na marginesie: > Też jestem Polakiem i nie odstaję od trendu:D > Też studiuję:D Teraz można bez matury? Odpowiedz Link Zgłoś
6burakow Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 11.02.13, 02:36 Gość portalu: kappa napisał(a): > Teraz można bez matury? W krajach angielskojezycznych mozna studiowac i w pierwszej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 11.02.13, 09:50 Gość portalu: rossdarty napisał(a): Piwi. A odpowiedz mi, po co komu taka obszerna wiedza jaką starają się ładować w głowę uczniom/studentom, gdy historyk sztuki roznosi listy w Polsce, inżynier budownictwa obiera ryby w Galway, a obecnie u mnie w pracy w Szkocji chłopak po ekonomii wykłada... kafelkami ściany łazienek za 7 funtów brutto...??? Zgoda, w tym wypadku to nieprzydatne. Ale nie szkoła jest temu winna. Winny jest brak popytu w Polsce na pracę wykwalifikowaną, a bierze się on stąd, że w Polsce opłaca się jedynie niskokapitałowa działalność gospodarcza, czyli wymagajaca jedynie siły fizycznej, a mniej kwalifikacji. Musielibyśmy zaprzyjaźnić sie z kapitałem, jeżeli chcemy pracy kwalifikowanej w Polsce, a o to będzie jeszcze jakis czas trudno, bo w Polsce kapitał to wielkość nielubiana. Więc ludzie sie czegoś tam uczą, bo ludzką ambicję zabić jest dość trudno, a potem opuszczają kraj w poszukiwaniu jakiegoś zajęcia. No i znajdują je np w Wielkiej Brytanii, ale znacznie poniżej kwalifikacji. Taka już jest reguła, że obcokrajowcy podeujmują pracę poniżej kwalifikacji. To ani wina tych co pracę podejmują, ani wina kraju co ich przyjął, chyba najwięcej winy ma kraj, który ci ludzie musieli opuścić. Ale aby to zmienić należałoby prawidłowo zdefiniować problem drążący Polskę by go skutecznie usuwać, a tego właśnie wcale nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.02.13, 10:44 Odnoszę odmienne wrażenie. Młodzi ludzie mają zupełnie inną postawę życiową. Inną hierarchię wartości i inne ideały. Inne od swoich rodziców, a już diametralnie odmienne od swoich dziadków. Mają ogromne dążenie do wolności osobistej i odwagę, by tej wolności się domagać. Odrzucają narzucane im autorytety, bo maja swoje, własne. Jeśli KrK nie zmieni frontu, może już dziś traktować każde, kolejne pokolenie za stracone dla KrK. Dotyczy to każdego nurtu KrK. Potwierdzeniem mojej opinii wydaje sie fakt minimalnego zainteresowania młodych ludzi Rydzykiem i jego środowiskiem. Młodzi ludzie, o których niezwykle "ojciec dyrektor" zabiega, wydają się być głusi na jego apele by aktywnie uczestniczyć w życiu Rodzin Radia Maryja.... I to napawa optymizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 10.02.13, 11:05 Bardzo słuszna opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.jjs.pl 10.02.13, 20:54 słuszna to może być koncepcja, racja, uwaga:))) opinia nie, bo opina jest subiektywna:)) ale rozumiem, że tobie taka koncepcja bardziej odpowiada. Pytanie czy to są jedynie nasze pobożne życzenia (moje też), czy faktycznie młode pokolenia miast i wsi jako całość młodej populacji Polaków ma bardziej liberalne poglądy niż ich rodzice skoro ostanie badania CBOS temu przeczą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.jjs.pl 10.02.13, 18:53 ależ to budująco wszytko brzmi co piszesz:)) Młodzi ludzie mają zupełnie inną postawę życiową. In > ną hierarchię wartości i inne ideały. Maja inną postawę życiową ? inną od kogo? na czym polega ta inność? Mają hierarchię wartości i ideały? jakie ? Odrzucają narzucane im autorytety, bo maja > swoje, własne. Znaczy jakie własne ? siebie samych? > Potwierdzeniem mojej opinii wydaje sie fakt minimalnego zainteresowania młodych > ludzi Rydzykiem i jego środowiskiem. to radio nie jest skierowane do młodego słuchacza wiec trudno, aby młodzi go słuchali:)) jednak ojciec Rydzyk nie zakopuje gruszek w popiele. Niebawem staruje z telewizją dla młodzieży -TVM1 (kopia telewizji trwam tylko dla młodzieży, przygotowywana prze m.in. studenci Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.02.13, 09:07 Czas nie stoi w miejscu. Zmieniają się układy społeczno-polityczne, zmieniają się normy moralne, normy obyczajowe czy społeczne. W czasach zniewolenia politycznego najwyższą wartością w hierarchii wartości jest wolność. Gdy jest ona zapewniona, gdy oddycha się nią na co dzień, przestaje być, co oczywiste, wartością wyśnioną. Stają się nią inne wartości. I choć nadal jest na piedestale wartości, to tuż obok młodzi ludzie umieszczają wykształcenie, powodzenie w życiu czyli sukces życiowy, spełnienie w życiu zawodowym i prywatnym. Pytasz, czy mają inną postawę życiową. Tak, mają. Od kogo inną? Od swoich rodziców. Od swoich dziadków. To oczywiste, zmieniają się bowiem normy, zmieniają się bohaterowie... Przeprowadzono wiele ankiet na temat autorytetów młodych Polaków. Uzyskano zróżnicowane wyniki. To oczywiste. Na marginesie podam, że sondaże są najlepszym orężem manipulatorów. Wystarczy wybrać odpowiednią próbkę i osiągamy pożądany, z góry założony wynik sondażu.... Odrzućmy jednak te dywagacje i przejdźmy do meritum... Tak, jak mówiłem , przeprowadzono wiele sondaży, wyniki były różne, z tym, że można od biedy wyłonić dwa główne warianty odpowiedzi młodych ludzi, a mianowicie, wg badanych autorytetem są: 1. rodzice i Jan Paweł II , 2. Jerzy Owsiak, Kuba Wojewódzki i Szymon Majewski. Proszę zwrócić uwagę na wariant 2. Autorytety w nim ujęte są z całą pewnością odmienne od autorytetów ich rodziców, i zupełnie odmienne od autorytetów ich dziadków. Cieszy mnie umieszczenie na liście autorytetów Jurka Owsiaka. To sprawia, że cenię młodych ludzi. Bo wykazują ogromną wrażliwość na los ludzi poszkodowanych przez los, ludzi chorych i zniedołężniałych. Że są odpowiedzialni i mądrzy życiowo, wiedzą kto tak na prawdę niesie pomoc, a kto ma gębę pełną frazesów i mimo deklaracji, nie robi nic dobrego dla innych... I to również napawa mnie optymizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.jjs.pl 11.02.13, 10:34 > Czas nie stoi w miejscu. Zmieniają się układy społeczno-polityczne, zmieniają s > ię normy moralne, normy obyczajowe czy społeczne. W czasach zniewolenia polityc > znego najwyższą wartością w hierarchii wartości jest wolność. Od dwudziestu lat te zmiany społeczno polityczne nie są znaczne, a jak porównać rozdział sił politycznych w rządzie to przypominają te z przed wojny:)) Liczba katolików i rola kościoła na życie społeczne i polityczne nie słabnie. Mamy obecnie czasy zniewolenia politycznego? > I choć nadal jest na piedestale wartości, to tuż obok młodzi ludzie umieszczają > wykształcenie, powodzenie w życiu czyli sukces życiowy, spełnienie w życiu za > wodowym i prywatnym. te same wartości były na piedestale wszystkich pokoleń powojennych. Sondaże tego nie potwierdzają. Dla Polaków jako ogółu społeczeństwa najwyższe wartości to zdrowie ( 97 %), szczęście rodzinne (95 %), o dziwo uczciwość (95 %) i szacunek innych ludzi (94 %), spokój (91%), pomyślność ojczyzny (84 %), przyjaciele (84 %.) wiara, religijna (66 %), udział w demokratycznym życiu społeczno-politycznym (62 %.) kontakt z kulturą (61 %). wartości materialne: dobrobyt i bogactwo (51%),życie pełne przygód i wrażeń (41%). Jakoś wśród tych najważniejszych wartości samorealizacja czy kariera się nie znajduje,przynajmniej w deklaracjach dorosłych Polaków. Zaś młodzi została przebadana także w badaniach pogłebionych, najważniejszą dla nich wartością i jednocześnie celem życiowe jest "Szczęśliwe życie w rodzinie" i to tradycja rodzina była celem dla młodych nie ich kształcenie się, na drugim miejscu jest przyjaźni, na trzecim bycie użytecznym, czwarte-prestiż szacunek i piąte dopiero dobre wykształcenie (badanie na 19latkach). Zapytano też 19 latków i 30 latków co wybrać życie zawodowe czy rodzinne i... 41% 30 latków wybrało życie rodzinę oraz 48% 19latków, życie zawodowe 13% 30latków i 19% 19latków, reszta nie umie wybrać. Przy czym dla młodych ważniejsze jest by jak najwięcej zarobić 27% -19latków ( 30%-30latków) niż uzyskać wyższe wykształcenie 30% -19latków(37%-30latków) całe badanie tu zds.kprm.gov.pl/sites/default/files/mlodzi_2011_02.pdf I inne badania, które świadczą o tym, że młodzi są bardziej konserwatywni niż ich rodzice to sondaże sporządzane an postawie ankiet wiec ich nie przytoczę. Zmieniają się niuanse, ale wartości, poglądy i przekonania co w życiu jest najważniejsze są od wieków te same. Młodzi dziś są pozbawieni autorytetów i ideałów, są zdecydowanie obojętniejsi na prawa wolnościowe niż ich rodzice czy dziadowie, są bardziej leniwsi i skoncentrowani na samych sobie i na konsumpcjonizmie. Ukierunkowani na wygodę, dużo zarobić i się nie narobić i pozbawieni woli walki czy ideowości. Ich ewentualna tolerancja wynika z ich obojętności (zwisa mi, leje na to, co mnie to obchodzi), a nie, że są uświadomieni i tolerancyjni (kto, kiedy i w jaki sposób ich uświadamiał w tym kraju lub uczył tolerancji czy akceptacji), są obojętni i leniwi i tylko dla tego są mniej demonstrujący dezaprobatę, bo im się zwyczajnie nie chce w cokolwiek angażować. Jednak tak jak jest twardy elektorat PiS czy oddani słuchacze ojca Radzicka i zaangażowani nacjonaliści w tym kraju, tak umiarkowane poglądy czy ich brak ze zwykłego lenistwa są w swej sile słabsze. W dobie kryzysu, braku perspektyw dla młodych ich frustracje jednak narastają i skłaniają się ku radykalnym ugrupowaniom, przekonaniom i wyrazistym przywódcom, a więc w kierunku tych co powołują się na hasła pluralistyczne BÓG, HONOR, OJCZYZNA. Młodzież innej alternatyw nie widzi więc staje się bardziej konserwatywna niż ich rodzice, ten proces jest widoczny w badaniach CBOS w którym porównano wyniki z 2007 roku z aktualnymi z 2012. Ja nie twierdzę, że nic się nie zmienienia, ale że liczyć na jakieś rewolucyjne zmiany to my możemy co najwyżej za 15 -20 lat. Puki co poglądy młodych są bardziej konserwatywne niż ich rodziców w ich wieku i można to ignorować, tylko po co siebie oszukiwać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.02.13, 12:21 Gość portalu: smok napisał(a): > Liczba katolików i rola kościoła na życie społeczne i polityczne nie słabnie. Liczba katolików zmniejsza się z roku na rok. Nie są to może znaczące spadki, ale systematyczne. Podobnie wpływ Kościoła na życie społeczne i polityczne. Nie jest on zredukowany do minimum, się jednak odnotowujemy tendencję spadku. Ta tendencja zawdzięcza swe istnienie ludziom młodym, odrzucającym autorytety swoich rodziców i przodków, którzy patrzą na świat przez pryzmat obiektywnych, racjonalnych wartości, bez owej mgiełki romantyzmu i zapałów narodowowyzwoleńczych. Coraz więcej młodych ludzi stawia na naukę, odchodzą od głupawych haseł lansowanych przez poprzednie pokolenie typu: Nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera. Doskonale wiedzą, że nauka jest głównym gwarantem sukcesu, zarówno w Polsce jak i na świecie. I podejmują ją. Z różnym skutkiem, rzecz jasna, ale nie o to chodzi. Młodzi, wykształceni, dumni ludzie kierują się w życiu innymi zasadami i innymi wartościami, nie tracąc z pola widzenia najcenniejszych wartości w życiu każdego człowieka, takich jak chociażby rodzina. Ta cecha również świadczy o ich mądrości. Nie chciałbym tu pisać elaboratu, do czego mam zresztą inklinacje, na temat młodzieży i młodych ludzi, ale ich postawa napawa mnie optymizmem. I nie zmienią tego obrazu wyniki mniej lub bardziej przekłamanych badań opinii społecznych. Wystarczy pójść na jakąkolwiek uczelnie i porozmawiać z młodymi ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.jjs.pl 11.02.13, 12:38 > Liczba katolików zmniejsza się z roku na rok. Nie są to może znaczące spadki, a > le systematyczne. tak co roku mniej niż jeden procent dla tego w perspektywie 15-20 lat dopiero będzie to miało jakieś znaczenie, ale teraz jest to kompletnie nie odczuwalne, a trwa już 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.02.13, 13:11 To prawda, i jest to symptomatyczne. Tak jak i malejąca z roku na rok liczba rodzin przyjmujących księdza w ramach tzw kolędy. Na to zjawisko największy wpływ mają ludzie młodzi, niechętni odwiedzinom księży. Wcale im się zresztą nie dziwię, bo abstrahując od kwestii wiary, często te wizyty sprowadzają się do zbiórki pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciec Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.lightspeed.sntcca.sbcglobal.net 10.02.13, 16:04 > e powierzają edukację systemowi edukacji, który jest znacznie niższy niż jeszcz > e 30 lat temu, rodzice są zaganiani,zapracowani i nie przygotowani by uczyć wła > sne dzieci moralności, otwartości na innych. Co ty placzesz? Przeciez moralnosc nie istnieje wg takich jak ty. Przeciez wychowuja ich swieckie szkoly. A co do poziomu edukacji, sprywatyzujmy go i dajmy fundusze podatkowe w rece rodzicow! Niech Rodzice maja cos do powiedzenia. > To idzie nowe i to nowe jest ciemniejsze od tego co wymrze w najbliższych 20 la > tach. Najadles sie siarki smoku. Lezka ci sie kreci za PRLem. Niedawno byla celebracja Palikota, a teraz wiadomo ze to Rydzyk winien. I ty nauczasz logicznego myslenia? lol!!!! Najgorszy poziom i brak myslenia widze na forach liberalnych. Co ci daje to falszywe poczucie wyzszosci? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 10.02.13, 10:33 Ja na tym obrazku widzę przedcmentarne stadium, nie przejmowałbym się nim zbytnio. Etap odchodzenia od ciemnoty przeżywamy właśnie teraz i jest to ulica jednokierunkowana. Nawet jak jeszcze nieraz przydarzą się nam bolesne porażki, to kierunek jest jeden. Świeckość państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
aborcjonista Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 10.02.13, 10:50 Oczywiście że Polska się zmienia, popatrzmy 20-30 lat wstecz ... zginanie sie w pas przed klechami - ten czas mija . Ludzie się kształcą podróżują , poznają inne kultury .. Tylko ciemnogród jest przeciw wszystkiemu co nowe i inne . To forum jest tego najlepszym przykładem. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 10.02.13, 11:01 A Twoje "do garów" jak się wpisuje w nowoczesność? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 10.02.13, 11:04 Wpisuje się, albowiem przyjmuje do wiadomości, że są okresy między garami. Odpowiedz Link Zgłoś
aborcjonista Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 10.02.13, 11:27 migreniasta napisała: > A Twoje "do garów" jak się wpisuje w nowoczesność? W domu dla chłopa też jesteś/ byłaś taka marudna ? Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 10.02.13, 11:31 Tego nie dowiesz się nigdy Abortku...... Odpowiedz Link Zgłoś
aborcjonista Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 10.02.13, 11:43 to bylo pytanie na ktore nie chce znac odpowiedzi .... Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 10.02.13, 11:50 Na innych płaszczyznach też jesteś odporny na wiedzę. Jak przysłowiowy PUSTAK. Odpowiedz Link Zgłoś
aborcjonista Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 10.02.13, 12:08 ej idz już sobie babo wstrętna :) Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 10.02.13, 12:11 A co? Wstrętne babsztyle nie mają prawa głosu? Ty mizogin jakiś jesteś czy cóś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aborcjonista Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 17:52 migreniasta napisała: > A co? Wstrętne babsztyle nie mają prawa głosu? Ty mizogin jakiś jesteś czy cóś? > NIe mam w sobie nienawiści wręcz przeciwnie , ale nie mów juz do mnie Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 10.02.13, 18:26 Tobie to BIMOTA dużymi literami powinien pisać ciołku jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aborcjonista Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.13, 19:04 migreniasta napisała: > Tobie to BIMOTA dużymi literami powinien pisać ciołku jeden idz juz sobie , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciec Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.lightspeed.sntcca.sbcglobal.net 10.02.13, 16:27 >Świeckość państwa. No wlasnie. Dopiero byla o tym mowa ze tzw. "swieckosc" jest religia lewicy ktora musi byc subsydiowana przez wszystkich. Rozumiem neutralnosc swiatopogladowa (czyli tolerancje wszystkich swiatopogladow), ale taka nie istnieje. To musi byc neutralnosc na skale Korei Polnocnej (nic innego nie zadowoli zwolennikow "swieckosci"). W imie laicite, we Francji wymordowali wielu ludzi a w sojuzie poslali do gulagow. Francja ongis byla najwiekszym krajem Europy, potem zrobila sie "swiecka" (zlewicowana i zdegenerowana). Wiele innych krajow podzielilo ten los. Odpowiedz Link Zgłoś
zzasadami Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie 10.02.13, 10:56 Beznadzieja. Czy autor robił fotomontaż za pomocą nożyczek, bo nie bardzo wygląda na pracę grafika? Podobny poziom "żartu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciec Re: Ile pokoleń ma wymrzeć abyPolska nie była cie IP: *.lightspeed.sntcca.sbcglobal.net 10.02.13, 15:55 Nie wiem, ale aborcjonisci pracuja nad tym w swoich szeregach. Boja sie ze nastepne pokolenia moglyby ich wyrzucic na smietnik historii za ciemnote. Odpowiedz Link Zgłoś
zaretpug 1000 10.02.13, 18:00 aborcjonista napisał: > img2.demotywatoryfb.pl/uploads/201101/1295536068_by_dzikii_600.jpg > > Ile jeszcze ? Jeszcze tylko 1000 pokoleń i już Polska będzie światła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciec Re: 1000 IP: *.lightspeed.sntcca.sbcglobal.net 11.02.13, 01:04 > Jeszcze tylko 1000 pokoleń i już Polska będzie światła. Za 1000 pokolen Polska zostanie wyabortowana przez swiatlych glupcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kappa Idiokracja IP: *.interwan.pl 10.02.13, 18:34 nas raczej czeka. Suma inteligencji na planecie jest stała, a ludności niestety przybywa. Na dodatek głupi mnożą się szybciej niż mądrzy. I wcale nie chodzi mi o edukację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciec Re: Idiokracja IP: *.lightspeed.sntcca.sbcglobal.net 10.02.13, 18:54 >Na dodatek głupi mnożą się szybciej niż mądrzy. I wcale nie chodzi m > i o edukację. I zagladaja do cudzej kieszeni pod pretekstem swiatlosci, rownouprawnienia i rownania walcem. To wlasnie jest definicja swiatlej lewicy (idiokracji ktora nam kiedys zgotowala PRL). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kappa Re: Idiokracja IP: *.interwan.pl 10.02.13, 19:08 Gość portalu: Ciec napisał(a): > >Na dodatek głupi mnożą się szybciej niż mądrzy. I wcale nie chodzi m > > i o edukację. > > I zagladaja do cudzej kieszeni pod pretekstem swiatlosci, rownouprawnienia i ro > wnania walcem. > To wlasnie jest definicja swiatlej lewicy (idiokracji ktora nam kiedys zgotowal > a PRL). PRL nie miał nic wspólnego z lewicą czy z prawicą, a rozmnażanie głupców propaguje raczej prawica klerykalna. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_415 Re: Idiokracja 11.02.13, 00:30 Polecam panu rozpoczynającemu takie " dziwne " wątki o poszukanie sobie lepszego zajęcia. W czasie kiedy klikasz w poszukiwaniu tanich, wzbudzających emocje sensacji mógłbyś już zarobić kilka setek. Po za tym taka ciągła nienawiść i zazdrość ( załączony obrazek dowodzi że zazdrościsz ludziom wiary) może wpędzić Cię w chorobę psychiczną, czego oczywiście nie chcemy. Leczenie takich przypadłości jest kosztowne i długotrwałe a środki na nie pochodzą z kieszeni nas wszystkich. Wiem że zima to okres depresji ale wiosna nadciąga małymi kroczkami.Życzę dużo pogody ducha i radości z życia własnego nie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Idiokracja IP: 62.22.15.* 11.02.13, 08:33 aga_415 napisała: > Polecam panu rozpoczynającemu takie " dziwne " wątki o poszukanie sobie lepszeg > o zajęcia. W czasie kiedy klikasz w poszukiwaniu tanich, wzbudzających emocje s > ensacji mógłbyś już zarobić kilka setek. Po za tym taka ciągła nienawiść i zazd > rość ( załączony obrazek dowodzi że zazdrościsz ludziom wiary) może wpędzić Cię > w chorobę psychiczną, czego oczywiście nie chcemy. Leczenie takich przypadłośc > i jest kosztowne i długotrwałe a środki na nie pochodzą z kieszeni nas wszystki > ch. Wiem że zima to okres depresji ale wiosna nadciąga małymi kroczkami.Życzę d > użo pogody ducha i radości z życia własnego nie innych. Jak narazie to powinni sie leczyć nawiedzeni katole pałający nienawiścią do wszystkiego co inne. Polske trzeba leczyć z takich fanatyków jak obrońcy krzyża i fanów Rydzyka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciec Re: Idiokracja IP: *.lightspeed.sntcca.sbcglobal.net 11.02.13, 01:01 > PRL nie miał nic wspólnego z lewicą czy z prawicą, To z czym? Z rozmnazaniem glupcow? Odpowiedz Link Zgłoś