Dodaj do ulubionych

Gościcie wegan?

25.08.13, 11:58
Jakie jedzenie serwujecie wtedy.
Czy na stole są wtedy produktu odzwierzęce?
Obserwuj wątek
    • mila2712 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 11:59
      tak gościłam .....przy jednym stole wetetarian i mięsożerców ......
      dania były różnorodne .....wszycy byli zadowoleni
      • trollnamollny Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:01
        A czy Ty wiesz jak weganom w środku krwawiły serca na widok produktów odzwierzęcych?
        Ja nie mogę nic przełknąć gdy czuję zapach krwi i męczarni ubojni.
        • mila2712 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:04
          byc może ale nie bylo żadnych skarg .....
          ważne że odpowiednio ich ugościłam :)
    • tanebo Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:06
      Podaje potrawy wegetariański (oczywiście nie zaliczam do nich ziemniaków i innych dodatków) jak i mięsne. i najlepsze jest to że na te drugie dwoje się już skusiło. Gdy przychodzą częstuję ich mięsem. Po prostu nie mogę odmówić, mają takie głodne spojrzenie...
      • mila2712 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:11
        w takim razie to nie byli wegetarianie .....
        prowokator :)
        • tanebo Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:17
          Czyli zaprzeczasz że można przejść z wegetarianizmu na racjonalne żywienie? Najpierw próbowali farszu. Bo to nie mięso. potem spróbowali całej potrawy. Teraz przychodzą po przepisy.
          • mila2712 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:21
            nie zaprzeczam....
            mam wśód znajomych wegetarian i nikt nie skusił się na mięso....trwają w swoim postanowieniu
            zacznijmy od tego jak długo nie jedli miesa ?
            • tanebo Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:26
              Od około 10 lat.
              • mila2712 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:30
                i tak po 10 latach zmienili zdanie ?
                jeśli to prawda to bardzo rzadki przypadek .....

to z Ciebie bardzo dobry kucharz.....daj przepis
                • tanebo Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:33
                  Chcesz przepis który skusił wegetarian? Chyba kpisz. Urodź mi dzieci to odziedziczą...
                  • mila2712 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:36
                    ależ skąd....
                    ja chcę ugotować i zjeść
                    • tanebo Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:43
                      Składniki:
                      200 g polędwicy wołowej
                      100 g prawdziwków
                      Natka pietruszki
                      Oliwa
                      Szparagi mini
                      parmezan
                      1 kromka pieczywa tostowego
                      3 plasterki Foie gras
                      10 ml brandy
                      Oliwa truflowa
                      Oliwa do smażenia
                      Sól
                      Pieprz
                      Świeżą polędwicę wołową dokładnie oczyszczamy, posypujemy pieprzem kajeńskim, kolendrą i kardamonem. Zawijamy w plastikową folię, dokładnie ściskamy, formujemy na kształt walca i zamrażamy. Zamrożoną polędwice kroimy na cienkie plasterki i układamy wzdłuż na 3 paskach z pergaminu po 5 plasterków tak, aby jeden zachodził po 1 centymetrze na drugi. Szparagi parzymy we wrzątku około 5 sekund, a następnie schładzamy w wodzie z lodem. Prawdziwki oczyszczamy i kroimy w kostkę, pieczemy w piecu w temperaturze 190 st. C przez 5-7 min. do uzyskania złocistego koloru. Upieczone grzyby mieszamy z posiekaną natką pietruszki i oliwą o smaku limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Plasterki wołowiny posypujemy parmezanem, układamy szparagi – 8 sztuk, listki rukoli i zawijamy, kładziemy na talerz. Obok układamy prawdziwki. Gęsią wątróbkę podsmażamy na patelni z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec podlewamy brandy. Chleb tostowy grillujemy, wycinamy trzy trójkąty, układamy na carpaccio. Na trójkąty układamy plasterki usmażonej foie gras.
                      • mila2712 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:46
                        serio to przyrządziłeś ?
                        fiu fiu
                        gdzie ja na tej prowincji znajdę foie gras .....
                        • tanebo Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:49
                          Roboty na cały dzień. spróbuj w necie
                          • trollnamollny Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:51
                            NIe chcę się narzucać,ale jeśli chcecie to wam zaraz odpalę gratis taki przepis,ze ugną się wam kolana.
                            Chcecie?
                            • tanebo Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:53
                              Naprawdę myślisz że chodzi o przepis? Gdy Gotuję to biorę wolne w pracy. Gotowanie to sztuka. I nawet jajecznicę można zrobić tak że uczulony na jajka ją zje.
                            • tanebo Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 13:00
                              Dla mnie kuchnia wege jest zbyt uboga. Nie chodzi o mięso a o: przyprawy, tłuszcz, temperaturę i czas. Przyprawy rozpuszczają się w tłuszczach. Mięso je zawiera a warzywa nie. Jeśli nawet je dodam to i tak spłucze je woda. Jeśli warzywa są na parze to nie ma czynnika który rozprowadzi je po potrawie. Dodatkowo temperatura sprzyja tworzeniu nowych smaków. Warzywa dłuższy czas przebywając w wysokiej temperaturze robią się papkowate. Mięso przyrządza się godzinami. Jest więc czas na tworzenie nowych związków chemicznych.
                              • massaranduba Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 17:07
                                tanebo napisał:

> Dla mnie kuchnia wege jest zbyt uboga. Nie chodzi o mięso a o: przyprawy, tłusz
                                > cz, temperaturę i czas. Przyprawy rozpuszczają się w tłuszczach. Mięso je zawie
                                > ra a warzywa nie.

Dlugiego czasu gotowania wymagaja tylko te przyprawy, ktorych substancje aromatyczne dlugo sie uwalniaja, jak na przyklad lisc laurowy. Podobnie szybciej uwolni swoj zapach przyprawa rozdrobniona, czy skruszona, niz ta w calosci. Nie ma wiec na to reguly, dodany na poczatku estragon czy czaber bylby zwyczajnie gorzki, dlatego zawsze dodaje sie go po koniec gotowania. Mysle, ze wiekszosc ziol i przypraw dodaje sie pod koniec, szczegolnie te swiezo zmielone, jak na przyklad pieprz czy galke muszkatolowa.
                                Aromat mozna wydobyc rowniez nie przez dlugie gotowanie, ale krotkie podprazenie na patelni np. kminu, sezamu, kopru, gorczycy, kolendry.

> Jeśli warzywa
                                > są na parze to nie ma czynnika który rozprowadzi je po potrawie.

Gotowane na parze warzywa nie musza byc bez smaku, mozna wzbogacic je po ugotowaniu aromatyzowanymi olejami, na przyklad trybulowym, rozmarynowym, szczypiorkowym. Bardzo smaczna jest np. bazyliowo-czosnkowa oliwa z oliwek :-)

> Mięso przyrządza się godzinami.

Tak, szczegolnie godzinami przyrzadza sie piersi z kurczaka, rybe i owoce morza ;-)
                                • tanebo Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 19:09
                                  Ale faktem jest że zrobienie zawiesistego sosu wegetariańskiego jest nie możliwe. Jeśli jest to proszę o przepis.
                                  • massaranduba Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 19:55
                                    tanebo napisał:

> Ale faktem jest że zrobienie zawiesistego sosu wegetariańskiego jest nie możliw
                                    > e. Jeśli jest to proszę o przepis.

Zawiesisty czyli inaczej gesty ? Bo nie bardzo rozumiem.
                                    Moze byc imbirowy, ze swiezego korzenia imbiru, z sosem sojowym i maka razowa, albo zwyczajny bolonski, tez przeciez jest gesty, nawet i bez granulatu sojowego, albo pieczarkowy z soczewica, tez do rzadkich sosow nie nalezy. Moze byc z orzechow wloskich z czosnkiem i kolendra na bulionie warzywnym. A w wersji wegetarianskiej, to na pewno ten z gorgonzoli bedzie zawiesisty tak jak trzeba ;-)
                                  • yoma Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 10:27
                                    Tanebo, zarąbisty ten twój przepis, przyznaję [oblizuje się szeroko]
                          • mila2712 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:52
                            dzięki :)
            • trollnamollny Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:27
              Czasem młody stażem wegan może zjeść coś co jest okraszone smalcem zamiast oliwą. Doświadczony tego nie zrobi bo zapach produktów odzwierzęcych jest tak odrażający,że go odrzuca.Mięsożercy inaczej pachną niż weganie. W zasadzie lepszym słowem byłoby śmierdzą.
              • mila2712 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:31
                nie zgadzam się .....( co do zapachu oczywiście )
                • trollnamollny Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:38
                  Bo tego nie czujesz.
                  Jak ktoś w domu zje czosnek,czy cebulę to w autobusie od niego jedzie.To czuje każdy. Ja wyczuwam ,że ktoś jadł mięso. On śmierdzi cierpieniem,krzywdą i ubojnią.
                  • migreniasta Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 13:04
                    Olfaktoryczna się znalazła.........
              • misiu-1 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:56
                trollnamollny napisała:

> Mięsożercy inaczej pachną niż weganie.

Co bez trudu można stwierdzić, wchodząc do pełnej wegan chlewni.
    • yoma Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:14
      W życiu. Żeby mi moje wypieszczone kwiatki zeżarli?
      • trollnamollny Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:22
        Nie bój się. My weganie nie posuwamy się do takiej niegodziwości.
        Patrzysz na nas swoim krwiożerczym wzrokiem.
        Ale wybaczam ci to. To skutek uboczny spożywania produktu odzwierzęcego.
        • tanebo Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:28
          Nie, to ty chyba patrzysz na nas jak na źródło witaminy B12...
          • trollnamollny Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:44
            Nie bój się - Tobie laski nie zrobię.
        • yoma Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:28
          Wiesz, wolę nie ryzykować :) Przecież wy uważacie, że roślina nie czuje.
          • trollnamollny Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:45
            Chcesz mnie wciągnąć na grząskie bagno?
            • yoma Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 10:29
              Nie, opieram się na licznych wypowiedziach z tego forum.
    • snajper55 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:26
      trollnamollny napisała:

> Jakie jedzenie serwujecie wtedy.
      > Czy na stole są wtedy produktu odzwierzęce?

A co serwuje weganin czy wegetarianin, gdy gości mięsożerców? Czy podaje im wtedy kotlety cielęce lub eskalopki?

S.
      • trollnamollny Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 12:34
        Podaje to co ma najlepsze.Pyszne pierożki z soczewicą i szpinakiem. Naleśniki z mieloną soją zaprawianą majerankiem.Gołąbki z grochem.
        To kwestia gustu i smaku. Kiedy mam gościć mięsożerców to staram się stworzyć im namiastkę ulubionych ich posiłków. Posiłki formuję w kotlety,steki i bryzole. Doprawiam tak do smaku,że jeszcze nikt głodny ode mnie nie wyszedł.Nie szczęzą mi pochwał. I nawet eksperymentują na moich przepisach.
        • billy.the.kid Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 15:07
          A pod cóż pijecie wódeczkę??????????????????
        • snajper55 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 17:31
          trollnamollny napisała:

> Podaje to co ma najlepsze.

Ja też podaję weganom to co mam najlepsze - kotlety schabowe, golonkę, pulpeciki jagnięce, tatara, kaczkę pieczoną a czasem nawet upieczonego małego prosiaczka z jabłuszkiem w pyszczku.

S.
          • massaranduba Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 18:10
            snajper55 napisał:

> Ja też podaję weganom to co mam najlepsze - kotlety schabowe, golonkę, pulpecik
            > i jagnięce, tatara, kaczkę pieczoną a czasem nawet upieczonego małego prosiaczk
            > a z jabłuszkiem w pyszczku.

W moim pojeciu "najlepsze", to przynajmniej takie, ktore nadaje sie do jedzenia ;-) Mieso dla wegetarian jest produktem niejadalnym, dlatego raczej czestowac nikogo nim nie beda :-)
            • snajper55 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 21:22
              massaranduba napisała:

> W moim pojeciu "najlepsze", to przynajmniej takie, ktore nadaje sie do jedzenia
              > ;-) Mieso dla wegetarian jest produktem niejadalnym, dlatego raczej cze
              > stowac nikogo nim nie beda :-)

Dla mnie tofu czy inne wynalazki nie nadają się do jedzenia, dlatego wegan będę częstował tym, co najlepsze - delikatnym, dobrze przygotowanym mięskiem. Czy jest coś lepszego od krwistego steku z czerwonym, dobrym winem?

S.
              • mila2712 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 21:34
                tak jest stek dobrze wysmażony i wino ( półwytrawne czerwone) :)
                • yoma Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 10:31
                  Nie zgadzam się. Półkrwisty na krwistą stronę (medium rare).
                  • mila2712 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 12:01
                    o matko i córko.....nie ma takiej opcji .....nie zjem
                    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)))
                    • tanebo Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 12:04
                      Stek musi być różowy w środku. Wysmażony to podeszwa.
                      • mila2712 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 12:11
                        różowy a taki z wyciekającą czerwoną substancją to różnica
                        można delikatnie poddusić i nie będzie twardy
                        • yoma Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 13:16
                          Duszony to nie stek...
                          • mila2712 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 13:19
                            OK dobrze wysmażony.....ale tak naprawdę dobrze :)
                        • yoma Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 13:17
                          Mila, a tatara nie jadasz? Albo ątrupki?
                          • mila2712 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 13:21
                            Nigdy przenigdy nie zjem tatara ..... o matko a jak pomyslę o tym jaju surowym to ....mi wszystko rosnie ..obrazowo rzecz ujmując
                            wątróbkę rzadko ...
                            • yoma Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 13:30
                              Antywitarianka, antywitarianka :)
                              • mila2712 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 18:20
                                oj Yomciu ....
              • massaranduba Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 12:09
                snajper55 napisał:

> Dla mnie tofu czy inne wynalazki nie nadają się do jedzenia,

Jest jednak roznica miedzy jedzeniem, ktore nie smakuje, a tym, ktore nie nadaje sie do jedzenia. Rownie dobrze mozesz zaproponowac weganom plastik czy szklo, entuzjazm wzbudzisz podobny :-)

> dlatego wegan będę
                > częstował tym, co najlepsze - delikatnym, dobrze przygotowanym mięskiem.

Niestety nie docenia, szkoda wiec Twoje pracy :-)

> Czy j
                > est coś lepszego od krwistego steku z czerwonym, dobrym winem?

Tego nie wiem, ale bedac ostatnio w rejonie przygranicznym tankowalam paliwo, a stojac w dlugiej kolejce do kasy, mialam okazje zaobserwowac czym zywi sie tlum panow, ktorzy stali przede mna. Wszyscy kupowali mieso w najrozniejszej postaci, tluste, przetworzone, pod postacia hamburgerow, stekow, hotdogow. I wszyscy wygladali jak armia klonow - rozmemlana sylwetka i gruby brzuch, chociaz wielu z nich nie mialo nawet czterdziestki. Jako kobieta twierdze, ze byl to widok iscie zalosny. ( Na moje oko zaden z nich nie mial cholesterolu w normie ;-) )

• karkowiak2plus Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 13:55
                  Oj kobiety kobiety....
                  Nie dość ,że ma byc księciem z bajki to jeszcze weganem.
                  I jak takiej dogodzić?
                  hehe
                  • massaranduba Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 14:15
                    karkowiak2plus napisał:

> Oj kobiety kobiety....
                    > Nie dość ,że ma byc księciem z bajki to jeszcze weganem.
                    > I jak takiej dogodzić?

Wrecz przeciwnie, nie musi byc ksieciem. Najwazniejsze tylko, zeby myslal i wyciagal wnioski ;-)

PS Podobno istnieje obecnie kryzys meskoci. Biorac pod uwage fakt, ze mamusia wypiesci i otrze gile z nosa, a tatus dofinansuje, to niby rosnie nam pokolenie kompletnych nieudacznikow, ale ja tam w takie pogloski nie wierze ;-)
                    • karkowiak2plus Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 15:16
                      Enigmatyczne i wysoce skomplikowane.
                      Domyślam się,iż "myślał i wyciągał wnioski" to wstęp do całej gamy innych przymiotów.
                      Z tego co przeczytałem wcześniej posiadacze maciusia nie znajdują się w kręgu Twoich zainteresowań-czyż nie?

A tak poza konkursem......
                      Jeśli miałabyś wybierać z dwójki facetów,to który jest lepszy-ten z gilem,czy ten,któremu gila zutylizowała mamusia?
        • mila2712 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 17:41
          robiłam pierogi z soczewicą ....ale jakoś szczególnie mi ta potrawa nie zasmakowała.....
          ale zapiekanka z porów pycha
          • snajper55 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 21:24
            mila2712 napisała:

> robiłam pierogi z soczewicą ....ale jakoś szczególnie mi ta potrawa nie zasmako
            > wała.....

Dodałaś ziemniaków do soczewicy?

S.
            • mila2712 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 21:31
              nie
              ponadto to była wersja na pierogi pieczone .....
              • yoma Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 10:34
                Z kaszą gryczaną i twarogiem są dobre.
                • snajper55 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 10:41
                  yoma napisała:

> Z kaszą gryczaną i twarogiem są dobre.

Tylko kaszy musi nie być zbyt dużo, ba zabije smak sera. Ja jednak wolę pierogi z ziemniakami i soczewicą.

S.
                • mila2712 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 12:04
                  kasza gryczana to moja trauma z dzieciństwa ......nie jadam :)
                  • yoma Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 13:19
                    Wiesz, też nigdy nie lubiłam, a właśnie po tych pierogach polubiłam, własnej produkcji zresztą (robiłam na Wigilię). Z serem skubana dobra.

Snajper, nie mówię, że z soczewicą złe, oba dobre.
                    • mila2712 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 13:25
                      no to popróbujemy ....
        • yoma Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 10:32
          Dawaj ten swój przepis rzucający na kolana. Bo może rzucać, nawet i bez mięcha, czemu nie.
    • aiwom kotletem schabowym i nozkami w galarecie 25.08.13, 17:13
      trollnamollny napisała:

> Jakie jedzenie serwujecie wtedy.
      > Czy na stole są wtedy produktu odzwierzęce?

Tak, goscimy, kotletem schabowym i nozkami w galarecie. Zurek z kielbasa do popicia.
    • piwi77.0 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 21:15
      U mnie nie jest restauracja i żarcia generalnie nie ma. Proponuję wszystko do chlania co jest w piwnicy i co najwyżej drobną przekąskę z tego co jest w lodówce. Ostatnio dostał się gościom chleb ze smalcem i kwaszonym ogórkiem. Wszystko poza smalcem własnego wyrobu. Ze względu na smalec, potrawa nie spełniała wymagań wegańskich, ale też nie znam żadnych wegan.
      • mila2712 Re: Gościcie wegan? 25.08.13, 21:25
        piwi77.0 napisał:

> U mnie nie jest restauracja i żarcia generalnie nie ma.

przecież nie musisz prygotować 10 dań....mozna choć jedno na ciepło

Proponuję wszystko do chlania co jest w piwnicy i co najwyżej drobną przekąskę z tego co jest w lodówce.
        czyli co konkretnie ?

Ostatnio dostał się gościom chleb ze smalcem i kwaszonym ogórkiem.
        no ostatecznie może być ( ale bez smalcu ..... )

>Wszystko poza smalcem własnego wyrobu.

pieczesz chleb w maszynie do chleba ?

PS a jak są imieniny to pewnie do pubu?
        • piwi77.0 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 10:27
          mila2712 napisała:

pieczesz chleb w maszynie do chleba ?

Nie, to nie miałoby sensu, bo taki nie różni się niczym od przemysłowego. Piekę w piekarniku, wyłącznie z pełnoziarnistej mąki żytniej na własnym, wyhodowanym zakwasie, z dodatkiem jedynie soli i kminku. Proces łatwiejszy niż się wydaje, nie wiem dlaczego ludzie wolą kupować w sklepie wyrób chlebopodobny.
          • tanebo Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 11:06
            Na mące orkiszowej i mące z kotewki wodnej. Nie do dostania w sklepie. Trzeba samemu robić.
          • mila2712 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 12:00
            nie zgodzę się ..... ja mam maszynę i robię chleb na maślance ( skład maślanka drożdże, masło sól mąka ) i różni się zasadniczo o tego ze sklepu / piekarni

aż nie mozliwe, że tylu facetów tworzy w kuchni ....kto by pomyśłał
            • yoma Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 13:21
              Bo chłop w kuchni to artysta, a baba niestety przeważnie wyrobnica :)
              • mila2712 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 13:40
                i właśnie dobrą kuchnią facet może mi zaimponować :)
                • aiwom Re: Gościcie wegan? 27.08.13, 16:46
                  mila2712 napisała:

> i właśnie dobrą kuchnią facet może mi zaimponować :)

Tylko po co? : )
                  • mila2712 Re: Gościcie wegan? 27.08.13, 21:08
                    bo lubię jak facet zrobi coś dla mnie
                    jak się postara i jak smakuje
          • aiwom Fuj! 27.08.13, 16:44
            piwi77.0 napisał:

> mila2712 napisała:
            >
            > pieczesz chleb w maszynie do chleba ?
            >
            > Nie, to nie miałoby sensu, bo taki nie różni się niczym od przemysłowego. Piekę
            > w piekarniku, wyłącznie z pełnoziarnistej mąki żytniej na własnym, wyhodowanym
            > zakwasie, z dodatkiem jedynie soli i kminku. Proces łatwiejszy niż się wydaje,
            > nie wiem dlaczego ludzie wolą kupować w sklepie wyrób chlebopodobny.

Fuj, to przeciez nie chleb! Cos, co sie sklada wylacznie z maki zytniej, i w dodatku pelnoziarnistej, i w jeszcze gorszym dodatku z kminkiem!!!, mozna owszem nazwac chlebem, ale zjesc sie tego nie da, nawet ze smalcem. A gdyby na taki chleboid polozyc dzem to efekt wymiotny murowany. Wez ty Piwus przejdz sie raz do Francji, gdziekolwiek, do miasta czy na prowincje, i zajdz do pierwszej lepszej piekarni...
            • piwi77.0 Re: Fuj! 27.08.13, 19:16
              I co, na bagietkę mnie namawiasz? Owszem, Francuzi robią je perfekcyjnie i są naprawdę dobre, tu zgoda, ja jednak wolę chleb z pełnego żyta na zakwasie.
              • aiwom Re: Fuj! 27.08.13, 20:55
                piwi77.0 napisał:

> I co, na bagietkę mnie namawiasz?

Bagietka francuska jest CUDOWNA! Ale we francuskich piekarniach, ktorcyh jest mnostwo wszedzie, sprzedaje sie tez 100 innych rodzajow chlebow, nie tylko pszenne bagietki.

> Owszem, Francuzi robią je perfekcyjnie i są n
                > aprawdę dobre, tu zgoda, ja jednak wolę chleb z pełnego żyta na zakwasie.

Pyszny jest chlem mieszany, z maki przennej i troche zytniej, ale nie pelnoziarnistej i bez kminku! Skad ten pomysl z kminkiem do chleba? Przeciez to nie kapusta kiszona. Jak zjesz taki chleb kminkowy z dzemem?
                • piwi77.0 Re: Fuj! 27.08.13, 22:11
                  Próbowałaś kiedykolwiek chleba w 100% z pełnoziarnistej mąki żytniej, wyłącznie na naturalnym zakwasie, bez dodatku drożdży i właśnie z kminkiem, z dużą ilością kminku? Próbowałaś jak taki chleb smakuje 1 dzień po upieczeniu i jak po tygodniu?
            • mila2712 Re: Fuj! 27.08.13, 20:58
              no nie do konca masz rację
              nie znam wprawdzie smaku francuskiego chleba ale ten sprzedawany w małej miejscowosci jak i duzym mieście ma ten sam smak ( mam porównanie )
              nie ma jak to chleb wlasnego wypieku .....np pszenny wypiekany w babcinym piecu na chrzanowych liściach .....niebo w gębie
              • aiwom Re: Fuj! 27.08.13, 21:13
                mila2712 napisała:

> no nie do konca masz rację
                > nie znam wprawdzie smaku francuskiego chleba ale ten sprzedawany w małej miejsc
                > owosci jak i duzym mieście ma ten sam smak ( mam porównanie )
                > nie ma jak to chleb wlasnego wypieku .....np pszenny wypiekany w babcinym piecu
                > na chrzanowych liściach .....niebo w gębie

Chleb wlasnego wypieku mozna niezle schrzanic, rzeczywiscie ; )
                • mila2712 Re: Fuj! 27.08.13, 21:19
                  owszem można
                  ale równie dobrze mozna go dobrze upiec- wszystko zależy od umiejetności :)
                  • mila2712 Re: Fuj! 27.08.13, 21:20
                    to tak jak z ciastem drożdżowym - jedni pieką doskonałe ciasta, innym zawsze wychodzi zakalec
                    ja jestem w tej szczęśliwej grupie :)
                  • aiwom Re: Fuj! 27.08.13, 21:31
                    mila2712 napisała:

> owszem można
                    > ale równie dobrze mozna go dobrze upiec- wszystko zależy od umiejetności :)

Ale i tak roznorodnoscia nie dorownasz dobrej piekarni...
                    • mila2712 Re: Fuj! 27.08.13, 21:35
                      nie dorównam
                      ale ja wkładam w to moje serce - i w tym moja przewaga :)
        • piwi77.0 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 10:29
          mila2712 napisała:

PS a jak są imieniny to pewnie do pubu?

Nie obchodzę imienin.
          • mila2712 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 12:02
            hahaha
            urodziny, narodziny, poczecie......cokolwiek .... nie ma imprez ?
            niepodobna
            • piwi77.0 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 12:27
              Imprezuję bez powodu, tak po prostu, a nie gdy jest okazja. Czasem rano nie wiem, że wieczorem wydarzy się poważna impreza i to lubię.
              • mila2712 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 12:42
                o popatrz....to z Ciebie jest niezły gagatek .....

co tam w piwnicy.....wino własnej roboty ?
                • piwi77.0 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 12:47
                  Swoje wino też.
                  • mila2712 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 12:57
                    to się postarałeś ....nie mozna dokładniej ?

mój ojciec robi wina porzeczkowe a ja nalewkę na wiśniach
                    • piwi77.0 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 13:04
                      Wino najchętniej robię z tarniny, ale także z dzikiej róży, czarnego bzu, wiśni i truskawki.
                      • mila2712 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 13:08
                        z tarniny powiadasz....jakie jest w smaku ?
                        • piwi77.0 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 13:14
                          Z gronowych trochę przypomina dornfelder. Jest ciężkie, gęste i ma piękny ciemnoczerwony kolor. Niestety jest dość trudne w produkcji.
                          • mila2712 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 13:24
                            o cholera....to musi być wyśmienite

szczerze pierwsze słysze o winie z tarniny...trudne bo ....... ?
                            • piwi77.0 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 13:43
                              Tarnina zawiera garbniki, które nadają jej bardzo cierpki smak i jeżeli źle wyceluje się ze zbiorem, to jest go w owocach za dużo i są wielkie problemy z klarowaniem. Zawartość garbnika spada tylko podczas dojrzewania na krzaku i im dłużej owoc wisi, tym jest go mniej. Niestety nie można czekać ze zbiorem zbyt długo, bo przychodzi moment, że garbnika jest tak mało, że nagle jest pożerany przez ptaki i w ciagu kilku dni cały owoc z krzaków znika. Tarninę da się wyklarować nawet gdy sprawia kłopt, ale jest to straszna mordęga. Są jednak roczniki, gdy tarnina klaruje błyskawicznie, w takim przypadku po prostu nie ma lepszego wina.
                              • mila2712 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 13:48
                                zrobienie takiego wina to zajęcie dla faceta .... zostane przy nalewce :)
                                narobiłeś mi apetytu i tyle
                              • massaranduba Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 13:52
                                piwi77.0 napisał:

> Tarnina zawiera garbniki, które nadają jej bardzo cierpki smak

Moze przemrozic owoce przed zrobieniem nalewki ? Ja tak robie z aronia :-)
                                • piwi77.0 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 14:22
                                  Nic nie da. Wbrew niektórym poradom, zawartość garbników w tarninie spada wyłącznie gdy owoce wiszą na krzaku, nigdy w zamrażarce.
    • nelsonek Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 17:43
      Nie pytam gosci o ich preferencje kulinarne.
      Mnie tez o nie nie pytaja.
      • piwi77.0 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 18:13
        nelsonek napisał:

Nie pytam gosci o ich preferencje kulinarne.
        Mnie tez o nie nie pytaja.

To ładnie. A czy w ogóle rozmawiacie o jakichkolwiek preferencjach? Czy w ogóle rozmawiacie? Czy tylko przy zastawionym stole wspólnie patrzycie w telewizor?

• nelsonek Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 19:45
          > To ładnie.

Może łądnie, może i nie, ale sądząc po tym kto pisze te słowa to raczej nieładnie.

> A czy w ogóle rozmawiacie o jakichkolwiek preferencjach?

Zbyt ogólne pytanie.

> Czy w ogóle
          > rozmawiacie? Czy tylko przy zastawionym stole wspólnie patrzycie w telewizor?

Jeśli prawie wcale nie rozmawiasz ze swoimi znajomymi, tylko patrzysz tępo w tv, albo stukasz w necie to wcale nie znaczy, że inni też tak mają.
          • piwi77.0 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 19:57
            Coś się tak spiął wewnętrznie i naburmuszył? Mój post był trochę zaczepny, ale nic ponadto.
            • nelsonek Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 20:15
              Ani się nie spiąłem, ani naburmuszyłem. Po prostu odpowiedziałęm w Twoim stylu.
      • mila2712 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 18:18
        no co Ty nie powiesz ....czyli na stole są słone paluszki czy tylko obrus / serweta ?
        nie ma dla Ciebie znaczenia co lubią goście .... ?
        ja staram sie przyrządzać to co innym smakuje
        • nelsonek Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 19:46
          Nie. Na stole są potrawy różne, różniste. Ale kim kto jest (w sensie weganem, wegeterianinem, mięsożercą) mnie nie interesuje.
          • mila2712 Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 20:26
            jezeli przyjmuje się gości to zazwyczaj jest się zainteresowanym ich preferencjami kulinarnymi - w kńcu chodzi o to by wypaść jak najlepiej
            przygotowujesz te potrawy na zasadzie mięsne i jarskie na zasadzie...a nóż będą wegetarianie ?
            • nelsonek Re: Gościcie wegan? 26.08.13, 22:15
              Zapraszając gości nie wymagam od nich wypełaniania ankiet w których zaznacza się swoje preferencje kulinarne, seksualne czy dowolne inne.
              A do mnie goście nie przychodzą się najeść (by np w ten sposób próbować zaoszczędzić czas i pieniądze) tylko dobrze się bawić. I zawsze tak jest. A skoro goście wracają to chyba im się podobało? I wyobraź sobie to wszystko bez pytania o preferencje jakiekolwiek.
              A potrawy wybieram losowo. Po prostu zdarzają się takie i takie. I wyobraź sobie jako mięsożerca czasem jem warzywka czy owoce. Zauważyłęm, że inni mięsożercy też tak mają.
    • skrzydlata.sroczka Nie mam problemu 17.09.13, 13:54
      Tak goszczę wegan. Przeważnie tylko wegan no i może trochę wegetarian. Mięsożerców nie goszczę.
    • pijaczek-amator Szafa gra 17.09.13, 18:30
      Ja np. nie goszczę pijących alkohol. Oni o tym wiedzą i szafa gra.
      • karkowiak2plus Re: Szafa gra 18.09.13, 17:04
        NIGDY DO CIEBIE NIE PRZYJDĘ!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka