Dodaj do ulubionych

Dziwne zjawisko.

09.10.13, 20:00
Coraz więcej facetek sepleni w specyficzny sposób.
Już kilka lat temu mówił o tym profesor Miodek w jednym ze swoich programów telewizyjnych.
Zamiast spółgłosek takich, jak n.p.: "si.." - przed samogłoską, oraz: "ś", "ć", "ść", wymawiają one: "s", "c", "sc".
Mówił, że zwraca on na to uwagę też swoim studentkom, iż n.p. zamiast wypowiadać (poprawnie) słowo: "się" - fonetycznie wypowiadają one: "sję".
I faktycznie, ja też od tamtego czasu obserwuję, iż zjawisko to postępuje w ogromnym wręcz tempie.

- Zamiast: "dzieci" - mówią one: "dzjec-i",
- zamiast: "pójść" - mówią one: "pójsc",
- zamiast: "iść" - mówią one: "isc",
- zamiast: "właśnie" - "własnie",
- zamiast: "cześć" - "czesc"

Dziewczyna, śpiewająca ponoć w programie "Szansa na sukces" - zamiast: "miłość" - śpiewa: "miłosc".

Pani reklamująca środek przeciw wzdęciom, nie używa w reklamie tej słowa: "wzdęcia", lecz: "wzdęcja", albo: "wzdencja".

...Było by pół biedy jeszcze, gdyby dotyczyło to tylko durnych reklam (bo współcześnie, reklamy, w większości są bardzo durne), czy pospolitych obywatelek.
Ale gorsze jest to, że bardzo często w ten własnie sposób seplenią kobiety, które są zapraszane do radia, czy do innych mediów, i które to kobiety są wykształcone, a zapraszane są jako ekspertki z różnych dziedzin.
Cóż więc dziwić się kobietom innym?
Ba!
Zauważyłem, że kobiety im młodsze, tym to zjawisko pośród nich jest bardziej częste:
zdarza się więc nie raz, że sepleni (w ten sposób) jakaś dorosła, inteligentna, wykształcona kobieta. Ale bardzo dużo już sepleni kobiet będących studentkami. Jeszcze więcej - dziewcząt będących w wieku przedmaturalnym. No, a wśród gimnazjalistek - mówi tym sposobem już niemal każda jedna dziewczyna.

Zastanawiam się: skąd się to bierze?
Jaka jest tego przyczyna?

(I nie dotyczy to wcale kobiet zza wschodniej granicy, które do nas przyjeżdżają, ale rdzennych Polek - a na poparcie tego dodam, że nie obserwuję zjawiska takowego pośród mężczyzn. ...Czasem się zdarzy któryś mówiący tak "niewieścio", ale to bardzo rzadko).
Obserwuj wątek
    • piwi77.0 Re: Dziwne zjawisko. 09.10.13, 21:17
      A mnie się to nawet troche podoba, bo to takie wschodnie. (Nie chcę używać słowa kresowe, żeby nie wzbudzać fałszywej nostalgii).
      • pocoo Re: Dziwne zjawisko. 10.10.13, 08:15
        Moda i nic więcej.Poprzednie pokolenie inteligencji wymawiało "po wschodniemu "ł".
        Retro już jest (dla mnie kretyńskie) "półtorej roku ,półtorej miesiąca...itd".
        • michael_praed Re: Dziwne zjawisko. 10.10.13, 17:08
          Nie moda. One to czynią nieświadomie.
          ...Nie wiem: niedoedukowanie?, niedbałość? A może inna jeszcze przyczyna?
      • michael_praed Re: Dziwne zjawisko. 10.10.13, 17:06
        Ale podłożem tego na pewno nie jest pochodzenie kresowe tych kobiet/dziewcząt, bo to się słyszy tylko z ust kobiecych (u panów już nie).
    • mila2712 Re: Dziwne zjawisko. 10.10.13, 20:30
      Mnie takie seplenienie irytuje.
      Co to za stwierdzenie facetki ? Kobiety!
      • michael_praed Re: Dziwne zjawisko. 12.10.13, 20:33
        Mnie też irytuje takie seplenienie.
        A co do określenia: "facetki"... Cóż... skoro Wy nie potraficie o nas mówić normalnie: "mężczyźni", tylko tak lekceważąco: "faceci", to odpłacam Wam tym samym, i tyle.
        ...Bez urazy.
        • mila2712 Re: Dziwne zjawisko. 12.10.13, 20:40
          Dla mnie określenie facet nie jest obraźliwe. Dla wielu mężczyzn ( tych których znam) też nie.
          To zamiennik ze słowem mężczyzna.

"fajny facet" - gdzie tu masz lekceważenie ?
          • michael_praed Re: Dziwne zjawisko. 12.10.13, 20:47
            Więc i dla mnie określenie "facetka" nie jest obraźliwe.

To zamiennik ze słowem "kobieta".
            "Fajna facetka" - gdzie tu masz lekceważenie?

Widzę, ze "moralność Kalego" jest już na porządku dziennym. :(

A skoro masz takich znajomych panów bez męskiej godności (którym nie przeszkadza nazywanie ich "facetem", czy "facetami) to nie myśl, że wszystkim mężczyznom godności owej brakuje.
            • mila2712 Tak więc posłuchaj.... 12.10.13, 21:01
              Odpowiem nastepująco:
              Mów jak chcesz facetka, babka, kobieta, dziewoja ....., dla mnie ważne jest w jaki sposób odnoszą się do mnie mężczyźni, których znam - to raz.
              Nie obrażaj mnie i mężczyzn, których znam a o których Ty nic nie wiesz - to dwa
              Kojarzę Cię z forum kobieta i wiem, że możesz tak w nieskonczoność - to trzy
              Na tym kończę dyskusję.
              • michael_praed Re: Tak więc posłuchaj.... 13.10.13, 12:44
                "Przyganiał kocioł garnkowi". :)

Na tym ja kończę dyskusję z Tobą.
    • paco_lopez Re: Dziwne zjawisko. 10.10.13, 20:51
      to jest jakiś rodzaj spieszczania. kobiety lubią udawać niewiniątka. jak nie maja dzieci pierniczy im sie w głowach, ale twardo twierdzą , że z nimi wszystko w porządku.
      • mila2712 Re: Dziwne zjawisko. 10.10.13, 20:59
        Co to za teoria ?
        A jak facet nie ma dzieci to co ?
        :P
        • paco_lopez Re: Dziwne zjawisko. 10.10.13, 21:11
          to samo. myśli, ze wszystko w porządku, a jak sie ze mną spotka , to topnieje w środku. a jak zobaczy moich kiziorów, to jeszcze bardziej. a jak jego kobieta zaczyna ze mna rozmawiać, to już tylko dobrze udaje, że nie jest na szpilkach.
          • mila2712 Re: Dziwne zjawisko. 10.10.13, 21:33
            :)
            doskonała autopromocja ...
            • paco_lopez Re: Dziwne zjawisko. 12.10.13, 12:01
              nieeeee , to tylko bystra analiza języka ciała.
              • mila2712 Re: Dziwne zjawisko. 12.10.13, 13:05
                Ojtam Ojtam
                Przyjrzyj się bracie Paco tej kanapce na której sadzasz gości, być może jakieś szpileczki lub gwoździki wystają ;)
      • michael_praed Re: Dziwne zjawisko. 12.10.13, 20:38
        Redaktor pewnej rozgłośni radiowej powiedział podobnie do Ciebie, "Paco_Lopez", kometują zjawisko to:
        "Bo one chcą byś takie pieszczotliwe".

Mnie się jednak wydaje, że one to robią nieświadomie.
        ...Zamiast: "wejść", mówią: "wejsc",
        zamiast: goście", mówią "goscje",...

CODZIENNIE i WIELE RAZY w ciągu dnia słyszę to denerwujące i żałosne seplenienie. :(
    • majaa Re: Dziwne zjawisko. 10.10.13, 21:51
      Jakoś nie rzuciło mi się w uszy, ale teraz zwrócę na to baczniejszą uwagę.
      Generalnie irytuje mnie każdy rodzaj seplenienia u ludzi, którzy "produkują się" w mediach. Jest takie mądre powiedzenie: jak nie potrafisz, nie pchaj się na afisz.
      • michael_praed Re: Dziwne zjawisko. 12.10.13, 20:42
        Otóż to.
        Z tym, że to jest już tak powszechne, iż może zapraszający do radia różnych ludzi przestali zwracać na to uwagę (bo, jak pisałem, są to niejednokrotnie dobre ekspertki z różnych dziedzin, tylko... te ich: "s", "c", sc"... :)
    • michael_praed Dowód. 14.10.13, 16:17
      A teraz, żeby nie być gołosłownym co do mojego pierwszego postu - proszę posłuchać sobie, w JAKI sposób dziewczyna mówi w filmiku, do którego poniżej podałem link.
      Proszę sobie wysłuchać zaledwie przedziału czasowego tego filmiku: od 1 min i 0 sek. do 3 min 20 sek. i to wystarczy już - w TAK krótkim czasie ILE razy sepleni.
      A jej przypadek jeszcze nie jest taki najgorszy. Bo inne znacznie częściej niż ona seplenią mówiąc cokolwiek.

Proszę zwrócić uwagę, JAK w swoim monologu wypowiada ona następujące słowa:

- zdjęcia, zdjęcie (zdjęcja, zdjęcje)
      - mojej babci (mojej babc-i)
      - w tym aparacie (w tym aparacje)
      - za co mu bardzo dziękuję (za co mu bardzo dzjękuję)
      - po całości (po całosc-i)
      - do czego chciałam dojść (do czego chciałam dojsc).

www.youtube.com/watch?v=5_PmIl1WbQs
      I TAK niestety wymawiają podobne słowa też DOROSŁE, WYKSZTAŁCONE kobiety.
      ...Miłe Panie... nie wstyd Wam trochę??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka