wuzet21 28.05.14, 20:47 Tyle buduje się dróg nowych, a jednak chce się jechać tylko w jedną stronę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ikndar Re: Po wyborach 28.05.14, 21:37 wuzet21 napisał: > Tyle buduje się dróg nowych, a jednak chce się jechać tylko w jedną stronę... W którą? Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Po wyborach 29.05.14, 10:35 Największe osiągnięcie "klasy rządzącej", to emigracja milionów potencjalnych płatników podatku z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: Po wyborach 29.05.14, 13:08 Jak i beneficjentów tych podatków. Podatki to zaraza, której należy unikać i ten milion podjął bardzo dobrą moim zdaniem decyzję Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Po wyborach 29.05.14, 11:27 ... (dobrymi) chęciami, pono piekło jest wybrukowane... Wybierz się - nie mędź! PeeS - coś zrobiłeś, żeby tej emigracji nie było? (retoryka) Nie ma kraju, z którego nie migrowano by... - globalizacja to powoduje... (i nie mam tu na myśli, migracji z trzeciego świata) Polska jest na dorobku a że nie od razu Kraków zbudowano, to i nie ma pracy dla wszystkich - jedni wyjeżdżają bo nie ma pracy zgodnie z ich wykształcenie, inni za pieniądzem... spora część zarobionych na emigracji pieniędzy wraca do kraju i kto wie czy nie jest to więcej niż podatki od zasiłków lub zarobków 1500-3000 PLN... Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Po wyborach 29.05.14, 11:53 sclavus napisał: > ... (dobrymi) chęciami, pono piekło jest wybrukowane... > Wybierz się - nie mędź! nic na ten temat nie wiem - nie byłem > PeeS - coś zrobiłeś, żeby tej emigracji nie było? (retoryka) zadając takie pytanie, mam nadzieję, że sam coś zrobiłeś...bo ja tak. > Nie ma kraju, z którego nie migrowano by... - globalizacja to powoduje... (i > nie mam tu na myśli, migracji z trzeciego świata) poza tematem > Polska jest na dorobku a że nie od razu Kraków zbudowano, to i nie ma pracy dla > wszystkich - jedni wyjeżdżają bo nie ma pracy zgodnie z ich wykształcenie, widzę, że cytujesz Kiepskiego...gratulacje. > i za pieniądzem... spora część zarobionych na emigracji pieniędzy wraca do kraj > u i kto wie czy nie jest to więcej niż podatki od zasiłków lub zarobków 1500 > -3000 PLN... no widzisz - tutaj też zbyt wiele nie wiesz, byś mógł zajmować stanowisko.... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: Po wyborach 29.05.14, 12:44 wuzet21 napisał: no widzisz - tutaj też zbyt wiele nie wiesz, byś mógł zajmować stanowisko.... A ile trzeba wiedzieć, żeby wolno było zajmować stanowisko? Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Po wyborach 29.05.14, 12:53 piwi77.0 napisał: > .[/i] > > A ile trzeba wiedzieć, żeby wolno było zajmować stanowisko? Tyle, żeby można było zając stanowisko... Piwi, i Ty tego nie wiesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Po wyborach 29.05.14, 16:48 Zwymądrzyłeś się pięknie... naZwymądrzałeś się jeszcze piękniej ... a konkrety??? Jak nie podasz, będzie znaczyło, że bełkoczesz i żeś malkontent najzwyklejszy (uwikłany w propagandę pisią) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: Po wyborach 29.05.14, 12:41 sclavus napisał: Polska jest na dorobku a że nie od razu Kraków zbudowano, to i nie ma pracy dla wszystkich Zdanie powyższe zawiera niespójność, bo faza dorobku w zasadzie powinna generować miejsca pracy i zatrudnienie, ale z resztą Twoich uwag trudno się nie zgodzić. Poza tym nie rozumiem dlaczego w Polsce emigracja zawsze traktowana jest jako coś złego, symptoopm jakiejś wewnętrznej choroby. Emigracja to zjawisko naturalne, jeżeli granice sa otwarte. Ludzie wyjeżdżają nie tylko z powodów zawodowych czy ekonomicznych, ale bardzo często z potrzeby przeżycia czegoś nowego, a o tym się zwykle zapomina. Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Po wyborach 29.05.14, 12:50 Piwi, napisałeś "Poza tym nie rozumiem dlaczego w Polsce emigracja zawsze traktowana jest jak o coś złego," Nic takiego nie zostało powiedziane, a spytaj tych za granicą, dlaczego wyjechali. Tylko niewielki procent wyjechał, szukając "przygody" czy wiecznych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: Po wyborach 29.05.14, 13:10 wuzet21 napisał: Nic takiego nie zostało powiedziane, Bo też moja uwaga odnosiła się do tonu wypowiedzi medialnych, a nie do tych z tego forum. a spytaj tych za granicą, dlaczego wyjechali. Tylko niewielki procent wyjechał, szukając "przygody" czy wiecznych wakacji. Myślę, że to spory procent, może nawet 50%. Sporo takich co wyjeżdża to ci, którym w Polsce też się w miarę powodziło, a wyjazd wcale ich sytuacji materialnej nie poprawił, a często wręcz odwrotnie. Ale i tak są zadowoleni, bo nie wszyscy lubia spędzać całe życie na tej samej ulicy w tej samej dziurze i mają zmianę i trochę action. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: Po wyborach 30.05.14, 09:27 Tu przykład i myślę, że wcale nie nietypowy - Ja wiem, że ta moja decyzja o wyjeździe może brzmi trochę jak szaleństwo, ale ja wówczas miałam niesamowitą potrzebę zmiany i poczułam, że wzywa mnie świat. (śmiech) Szczerze mówiąc, nie dałam sobie zbyt wiele czasu do namysłu i analizy, bo w końcu mogłoby się okazać, że nie zdecyduję się na tak szalony krok. Miałam bardzo dobrą i ciekawą pracę, fantastycznych przyjaciół i znajomych (na szczęście są obecni do dziś), a ja mimo wszystko czułam, że gdzieś za wielką wodą czekają nowe wyzwania i doświadczenia, które wzbogacą mnie jako człowieka. Tak też się stało. www.bankier.pl/wiadomosc/Tam-mieszkam-Toronto-Kanada-3132114.html Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: Po wyborach 29.05.14, 13:12 Wyzwanie ekonomiczne to też przygoda. Chęć zmiany swojego bytu, polepszenia swojej egzystencji świadczy tylko dobrze o emigracji. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Po wyborach 29.05.14, 13:15 wuzet21 napisał: > Tyle buduje się dróg nowych, a jednak chce się jechać tylko w jedną stronę... ktos ci w tym przeszkadza ? . napisz kto to jest . Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Po wyborach 29.05.14, 16:54 Polska jest na dorobku a że nie od razu Kraków zbudowano, to i nie ma pracy dla wszystkich - może i jest niespójność, ale tylko względna... Kraków budowano od zera, to i nie od razu go zbudowano a Polska - teoretycznie - nie zaczynała od zera bo już była... Szkopuł w tym, że była, ale przygnieciona (zdewastowana) ekonomią socjalistyczną... czyli, jednak, trzeba było zaczynać, jakby od nowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Po wyborach 30.05.14, 10:12 wuzet21 napisał: > piwi77.0 napisał: > > A ile trzeba wiedzieć, żeby wolno było zajmować stanowisko? > Tyle, żeby można było zając stanowisko... Piwi, i Ty tego nie wiesz ? bystrzaku, ty nie wiesz nawet tyle, .... żeby można było zając stanowisko ... (pakuj plecak w jedna strone, Tam docenia twoja wiedze. w czym problem ). Odpowiedz Link Zgłoś