Dodaj do ulubionych

Widziałem Idę

09.02.15, 19:31
Cynicznie stwierdzę, że mnie nie zachwycił. Z uwagi na szum medialny wokół niego nawet rozczarował. Zachwyt mediów to być może efekt dokonań ostatnich lat w tak zwanych "polskich filmach". W warstwie fabuły razi zgranym Kieślowskim tak samo jak tanią aspiracją do artyzmu czarno białym obrazem w formacie 4x3. Mizeria.
Obserwuj wątek
    • piwi77.0 Re: Widziałem Idę 10.02.15, 04:24
      Nie widziałem i nie zobaczę, bo to film polski, a te omijam, bo są nic nie warte. Zdarza się, że i one czasem zdobywają nagrody za granicą, ale tylko wtedy gdy tematem są trudne stosunki polsko żydowskie podczas okupacji (jakiej i kto kogo okupował nie jest tak istotne). Ten film musi być wybitnie chujowy i kto wie czy nie antypolski, bo chroni go cenzura Wyborczej, co wycięła moją poprzednią, niezbyt pochlebną opinię.
      • karkowiak2plus Re: Widziałem Idę 10.02.15, 08:05
        A dziwisz się????
        Przecież Wolińska to taka sama kreatura jak brat naczelnego.

Też do wycięcia.
      • lepian4 Re: Widziałem Idę 10.02.15, 10:54
        ja tez nie ogladam filmow o polskim antysemityzmie. Ba, bojkotuje caly Shoha- przemysl!
    • propanstwowiec Nudne, lecz słuszne 10.02.15, 18:27
      Film przede wszystkim trwa za długo i stąd pewnie przy końcu poczucie dojmującej nudy. Po godzinie coraz częściej spogląda się na zegarek. Arcydzieło to nie jest. Choć przyjemnie pooglądać rekwizyty i klimaty z lat 50/60. A także miłą twarz głównej bohaterki. Niemniej reżyser znakomicie trafił przesłaniem filmu w swój czas. Źli katolicy mordujący Żydów. Czy może być dzisiaj lepsza rekomendacja?
      Z drugiej strony „film przekombinowany”, bo bez wytłumaczenia dla ludu: młoda kobieta (która już skosztowała „prawdziwego” życia) jednak wraca dobrowolnie do zakonu katolickiego. W jakim celu? Kontynuować zniewolenie narodu? :)
      • lepian4 Re: Nudne, lecz słuszne 10.02.15, 20:58
        To krawawa Wanda byla katoliczka i mordowala zydow? Moja rodzina miala po wojnie zupelnie inne doswiadczenia z sowieckimi siepaczami. Dziennikarze nazywja ja tez dla niepoznakisedzina. W jezyku polskim jest to zona sedziego. Coz, nie chce byc upierdliwy, ale widze tutaj pierwowzor pana Grodzkiej! Najgorzej jest, gdy sami fachowcy z powolania wezma sie do wyjasniania oczywistosci
        • propanstwowiec Re: Nudne, lecz słuszne 11.02.15, 18:32
          lepian4 napisał:

> To krawawa Wanda byla katoliczka i mordowala zydow?

Widać, że nie oglądałeś. Istota „Idy” jest taka, że rodzice młodej zakonnicy Żydzi zostali zamordowani przez Polaków (domyślnie "katolików").
          • piwi77.0 Re: Nudne, lecz słuszne 12.02.15, 13:16
            propanstwowiec napisał:

Istota „Idy” jest taka, że rodzice młodej zakonnicy Żydzi zostali zamordowani przez Polaków (domyślnie "katolików").

Gdyby pojęcie o historii budować jedynie na nagradzanych filmach, to Polacy podczas okupacji (samych siebie, chyba) niczym innym się nie zajmowali jak tylko mordowaniem Żydow.
            • lepian4 Re: Nudne, lecz słuszne 12.02.15, 15:37
              Sluchajac Starszych Braci w Wierze mozesz wyciagnac jedynie takie wnioski. Zreszta jest to tylko i wylacznie nasza wina. Wycieczki mlodziezy zagranicznych w Berlinie wynosza wspolczesnie okrojona wiedze. Skoro Niemcy postawili tam swoim ofiarom ofiarom -zydom i pedalom, to mozna zalozyc, ze innych ofiar juz nie bylo. Tego dowodza tez ankiety wsrod uczniow-wycieczkowiczow w Berlinie. W kinie obejrza sobie pozniej Taki belkot, jak ten o Idzie i...

Nam to nigdy nie przeszkadzalo i ciagle nie przeszkadza. Pokornie swietujemy wyzwolenie Oswiecimia, ktore wcale nie zotalo wyzwolone. Zmienilo tylko wlascicieli. W czasach rzekomego pokoju Polacy byli tam nadal bestialsko mordowani przez rzekomych wyzwolicieli i bardzo czesto ich zydowskich polecznikow. Zamiast skupic nasza narodowa uwage, przescigamy sie w lizaniu dupy naszych wczesniejszych oprawcow. To jest haniebne i napawac moze jedynie obrzydzeniem
              • marta595 Re: Nudne, lecz słuszne 12.02.15, 16:19
                lepian4 napisał:

> Zamiast skupic nasza narodowa uwage, przescigamy sie w lizaniu dupy naszych wczesniejszych oprawcow. To jest haniebne i napawac moze jedynie obrzydzeniem

Jako przedstawiciel polskiej diaspory w Niemczech jesteś zapewne z tym obeznany.Tylko do kogo masz pretensję? Ktoś cię tam przymusowo przesiedlił i zmusza do czynów niegodnych?
                Dobrze chociaż, że uważasz to za haniebne i mogące budzić obrzydzenie, więc nic straconego, wszystko zależy od ciebie.:D
                • lepian4 Re: Nudne, lecz słuszne 12.02.15, 19:39
                  Bardzo smieszne. Skad ty sie oberwalas?
          • lepian4 Re: Nudne, lecz słuszne 12.02.15, 15:28
            Czepilem sie faktycznie belkotu wybiorczej, o meznej "Sedzinie, krwawej Wandzie", ktora poslusznie mordowala wrogow narodu- czytaj niewinnych Polakow. Gdyby ktos sie pozniej pytal, dlaczego namietnie Polacy takopowiadali o zydokomunie, to ten film nieswiadomie to wyjasnia.

Jak juz Piw nadmienil, zachwyt i frenetyczne oklaski Wyborczej wskazuja na to, ze mamy tutaj do czynienia z najpodlejszym przykladem Shoha- propagandy
    • l.george.l Re: Widziałem Idę 11.02.15, 00:54
      Też widziałem i uważam, że film w pełni zasługuje na nagrody, które już zdobył i które jeszcze zdobędzie.
      • propanstwowiec Re: Widziałem Idę 11.02.15, 18:33
        l.george.l napisał:

> uważam, że film w pełni zasługuje na nagrody... które jeszcze zdobędzie.

… a zdobędzie na pewno. Podpowiadam kolejny hit: gejowskie Love Story :)
        • liiona Re: Widziałem Idę 12.02.15, 12:49
          Całego nie obejrzałam bo do tego filmu trzeba sali kinowej.
          Obejrzę w wolnym czasie, chociaż to nie będzie to.
      • piwi77.0 Re: Widziałem Idę 12.02.15, 13:22
        l.george.l napisał:

Też widziałem i uważam, że film w pełni zasługuje na nagrody, które już zdobył i które jeszcze zdobędzie.

To przynajmniej wymien choć jeden walor tego filmu
        1. Aktorstwo (nie wierzę)
        2. Muzyka (no nie wiem, ale wątpię)
        3. Kamera (tu daję jakieśs szanse)
        4. Story (wykluczam jakikolwiek walor)
        5. Zdjęcia (film czarno biały, więc nie dotyczy)
        6. ?
        • bling.bling Re: Widziałem Idę 12.02.15, 22:05
          1. Najlepszą rolę ma aktorka drugoplanowa. Agata Kulesza. Całkiem przyzwoicie. Główna bohaterka po prostu jest.
          2. Tradycyjny Jazz. Jak się komuś podoba to się podoba. Mnie się podoba ale mnie jazz się generalnie podoba. Nie widzę tu zasługi twórców chociaż muzyka "gra" też swoją fabularną rolę. To już zabieg ciekawszy
          3. Szkolna poprawność.
          4. Nie jest to film o antysemityzmie jak większość sobie wyobraża. W sumie trzyma się kupy ale niektóre zabiegi (brat z Ameryki i jego story) są banalne. Determinizm moralny bohaterów jak u Kieślowskiego.
          5. Tani zabieg B&W.
          6. Scena z samobójstwem raziła przewidywalnością
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka