Dodaj do ulubionych

ranking polskich ZALET narodowych

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 22:03
Umiłowanie wolności
zaradnosc
Obserwuj wątek
    • Gość: rzecz_pospolita Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 22:14
      wredność
      zazdrość
      chamstwo
      złodziejstwo
      pijaństwo
      irracjonalizm
      oto zalety tego narodu
      • milosnikkota Re: ranking polskich ZALET narodowych 18.02.05, 22:32
        zdolność do samokrytyki
        • Gość: sugar Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.autocom.pl 18.02.05, 23:09
          gościnnośc
        • Gość: ppp Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.gdm.pl 20.02.05, 20:44
          To nie jest "zdolność do samokrytyki" to jest zakłamanie własnej tożsamości!!!
          Żadna osoba narodowości polskiej, która wyraża negatywne opinie na temat Narodu
          Polskiego nie odniesie tej opinii do siebie, do swojej osoby, w skali
          indywidualnej, natomiast wyraża się o "tych Polakach"! Moje pytanie: Kim są te
          osoby?!
        • Gość: ppp STOP! IP: *.gdm.pl 20.02.05, 20:45
          To nie jest "zdolność do samokrytyki" to jest zakłamanie własnej tożsamości!!!
          Żadna osoba narodowości polskiej, która wyraża negatywne opinie na temat Narodu
          Polskiego nie odniesie tej opinii do siebie, do swojej osoby, w skali
          indywidualnej, natomiast wyraża się o "tych Polakach"! Moje pytanie: Kim są te
          osoby?!
    • Gość: Abaddon Dzizys! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 23:17
      Nie ma czegoś takiego jak cecha narodowa. A poza tym to rzekome umiłowanie
      wolności... jak nasz naród zagłosował w referendum unijnym?
      • Gość: po_godzinach Re: Dzizys! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 17:35
        Jedynie slusznie.
    • Gość: ula Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.ipt.aol.com 19.02.05, 14:55
      A ja uwazam , ze jestesmy fajnym narodem. Mamy poczucie humoru, jak sie
      spotykamy na imprezy to jest wesolo ( w Niemczech sztywno uprzejmie) i bawia
      sie zazwyczaj wszyscy. Mamy wspaniala wigilie, ciekawie i milo obchodzimy
      swieta. Umiemy samodzielnie myslec, jestesmy zaradni zyciowo i mamy wieksza
      swiadomosc czym jest wolnosc. Co do alkoholizmu to sie nie zgodze, Niemcy,
      Anglicy, Skandynawowie tankuja kazdego wieczora- przed telewizorkiem.
      • Gość: alinda Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.arcor-ip.net 19.02.05, 17:03
        koltunstwo, ocenianie innych nacji z pozycji jacy to oni gorsi od nas, jacysmy
        to genialni i naj.., nie daj Boze cos skrytykowac - obraza majestatu.
    • Gość: a. Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: 217.149.242.* 19.02.05, 17:53
      *naturalność
      *poczucie humoru
      *łatwość nawiązywania kontaktów (np. w pociągu, w poczekalni obcy ludzie
      rozmawiają o zyciu, bardzo tego brakuje Słowianom na Zachodzie)
      *umiejętność sprężenia sie do duzego wysiłku, jesli jest ważna przyczyna
      *podobnie: w wyraźnej potrzebie Polak pomoże nawet temu, kogo normalnie nie lubi
      • monikate Re: ranking polskich ZALET narodowych 19.02.05, 17:58
        Polska zaradność! Polak potrafi!
        • Gość: alinda Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.arcor-ip.net 20.02.05, 11:22
          Cos krotka ta lista.

Brak orientacji na racjonalne planowanie przyszlosci, maso-sadystyczne
          grzebanie sie w historycznych ranach i obrabianie tych tematow przez setki,
          dziesiatki lat jako pozytywne (bycie ofiarami). Smutnie i infantylnie.
          • Gość: hello Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 12:13
            wszystkich zainteresowanych naszymi wadami, zapraszam do rownorzednego rankingu
            wad narodowych, ktory rozwija sie w blyskawicznym tempie.
            Tutaj prosze o wpisywanie naszych zalet. Cech, z ktorych jestesmy dumni. Cech,
            ktore pozytywnie wyrozniaja nas sposrod innych narodow.
            Skorzystajmy z mozliwosci wspolpracy w tej chwili i wytezmy nasze umysly w
            poszukaniu takich naszych wartosci narodowycj, o ktorych moglibysmy mowic z
            podniesionym czolem.
            Jesli sami o sobie nie umiemy powiedziec niczego dobrego, nie chcemy nawet, to
            czego mozemy oczekiwac od innych.
            • Gość: hello Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 12:38
              Prosze, poszukajcie teraz dla odmiany zalet
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: ranking polskich ZALET narodowych 20.02.05, 13:34

- Abstrakcyjne poczucie humoru (porównywane bywa do angielskiego, choć chyba sie
      trochę różni)

- Ironiczne poczucie humoru (kilka razy sprawdziłam, że różni obcokrajowcy tego
      nie łapią i przyjmują za dobrą monetę)

- Słynna Polska autoironia

• Gość: hello Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 13:38
        dzieki, humor juz pojawia kolejny raz. To jedna z tych cech, ktore mozemy
        podkreslac i rozwiajac :)) Jeszcze raz dzieki
        • Gość: Lawa Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.05, 15:48
          w niedzielę chodzimy do kościoła
          łamiemy się opłatkiem
          święcimy jajeczka
          mamy śmigus-dyndus
          obchodzimy imieniny
          kochamy babcie i dziadków
          obchodzimy Święto Zmarłych /choć we Wszystkich świętych/
          panowie bywają szarmanccy dla pań
          nie mamy prawa do eutanazji
          nie mamy prawa do aborcji
          mamy i czcimy bohaterów narodowych
          mamy sąsiadów i krewnych
          • Gość: hello Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 16:03
            to wlasnie ten oslawiony polski humor.
            Dawniej pisano o wielkim patriotyzmie Polakow. Ciekawa jestem czy ktos jeszcze
            pamieta to pojecie.
            • Gość: Fenix Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 17:52
              hmm... "Hello" rozumiem ze jestes tworcą tego forum jak i rowniez kilku innych
              ciekawych, ale czemu twierdzisz ze nikt nie pamieta juz czym jest patriotyzm??
              • Gość: hello Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 20:03
                w pojeciu patriotyzm miesci sie tez dobre mowienie o ziemi, na ktorej sie zyje i
                ludziach, ktorzy ja zamieszkuja. Wg slownika to milosc ojczyzny i przywiazanie
                do swojego narodu. Tutaj prawie tego nie uswiadczysz, mimo ze jest to temat
                poswiacony naszym zaletom.
    • bez_mapy Re: ranking polskich ZALET narodowych 20.02.05, 20:15
      gościnność
      solidarność
    • pewien_student pewnie feministki mnie zrugaja za chwile ale 20.02.05, 20:47
      takze szacunek w stosunku do kobiet, i partnerstwo z nimi.

czytalem swego czasu wywiad z brazylijskim nauczycielem tanca, ktory osiedlil
      sie w Polsce. czlowiek ten, jak to ujal, poznaje narod po tym, jakie sa jego
      narodowe tance. i co stwierdzil - nie ma na swiecie drugiego narodu w ktorym
      kobieta bylaby w tancu rownorzedna, ba, nawet glownym podmiotem tanca, jak w
      Polsce (mazury, polonezy, czy nawet miejscowe, ludowe podskakiwanki). polskie
      tance ponoc sa nastawione wlasnie na rownorzednosc, o ile nie prymat, kobiet. a
      samby, salsy, czy nawet walce i tak dalej sa niczym innym jak typowym przykaldem
      tego, co feministki okreslilyby meskim szowinizmem :). na koniec stwierdzil ze
      szkoda, ze Polacy tak nie lubia swojego folkloru, bo jesli chodzi o relacje
      kobieta-mezczyzna, nie ma nigdzie wiekszej rownosci plci. a jak wroci do Brazyli
      to zamierza zalozyc szkole tancow polskich :)). po przeczytaniu tego wywiadu
      zaczalem sie blizej przygladac starszemu pokoleniu ludzi, tudziez folklorowi
      (chocby z lektur szkolnych). i wiecie co... faktycznie tak jest. przypatrzcie
      sie starszym ludziom, najlepiej z dala od "postepowych srodowisk miejskich".

• anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: pewnie feministki mnie zrugaja za chwile ale 20.02.05, 20:52
        > czytalem swego czasu wywiad z brazylijskim nauczycielem tanca...

Bardzo, bardzo interesujące uwagi. Naprawdę.
    • Gość: ppp BEZKOMPROMISOWOŚĆ, ZARADNOŚĆ, SZCZEROŚĆ, INWENCJA IP: *.gdm.pl 20.02.05, 20:54
      • Gość: Wiosna dobrze jest:))) IP: *.net195-132-41.noos.fr 20.02.05, 21:22
        goscinnosc,spontaniczne kontakty z rodzina i przyjaciolmi(we Francji nawet
        bliska rodzina umawia sie na spotkanie z kilkudniowym wyprzedzeniem),slynna
        polska zaradnosc,umiejetnosc swietowania i cieszenia sie(we Francji rowniez
        spotkania towarzyskie sa raczej dretwo-uprzejme),no i nasza polska pyszna
        kuchnia!!!!:)Pozdrawiam moich wspolrodakow!!!
        • bez_mapy Re: dobrze jest:))) 20.02.05, 21:30
          Polską kuchnię zdecydowanie zaliczyłabym do wad: jest tłusta, ciężkostrawna,
          niezdrowa i monotonna. Fuuu!!!!
          • Gość: Wiosna Re: dobrze jest:))) IP: *.net195-132-41.noos.fr 20.02.05, 21:57
            To ciekawe,bo niektorzy cudzoziemcy maja inne zdanie-i ja rowniez.Pomieszkaj
            troche np. we Francji a przekonasz sie ze nie ma jak kuchnia mamy.
            • bez_mapy Re: dobrze jest:))) 20.02.05, 22:08
              Niektórzy,ale większość ma inne zdanie! Poza tym, może zachwalali polską
              kuchnię po prostu przez grzeczność.
              • Gość: Wiosna Re: dobrze jest:))) IP: *.net195-132-41.noos.fr 20.02.05, 23:35
                Skad wiesz ze wiekszosc?I wspolczuje ci bo widocznie twoja mama nie gotuje tak
                dobrze jak moja:)))
                • bez_mapy Re: dobrze jest:))) 21.02.05, 12:44
                  A ja tobie współczuję, że we Francji nie udało ci się zjeśćnic pysznego, bo mi
                  tak. Poza tym, od polskiej kuchni rośnie dupa! No i jak myślisz, dlaczego
                  Polacy cześciej cierpią na choroby układu krążenia?
            • Gość: Lawa Re: dobrze jest:))) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.05, 22:47
              Pewnemu Studentowi bardzo dziękuję za wypowiedz. Bardzo to interesujące, co
              pisze.
              A gdyby jeszcze udało się poznać zródło, z jakiego pochodzi ten wywiad.
              Serdecznie pozdrawiam
    • pakeha Re: ranking polskich ZALET narodowych 20.02.05, 23:55
      - szacunek dla starszych ( nie spotkalam sie na zachodzie z przypadkiem gdy
      mlodszy ustepuje miejsca starszemu w metrze np)
      z drugiej strony bylo mi przemilo gdy niedawno szlam z duzo starszym odemnie
      mezczyzna ktory chcial zapalic papierosa ale poniewaz powiedzialam ze zapale
      sobie pozniej on nie zapalil. Zapytalam dlaczego a on powiedzial - Jak to
      bedzie wygladalo????? przeciez z kobieta ide!!!!! -az sie wzruszylam,
      te "maniery" :) poczulam sie jak ksiezniczka :)) mlodzi niestety coraz rzadziej
      potrafia traktowac kobiete jak kobiete a przez to "byc" mezczyznami :(
    • Gość: quzi zalety narodowe? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.05, 05:02
      przede wszystkim piękne polki ;)))
      ,w trudnych chwilach potrafimy działać,
      mamy całkiem przyzwoitą kuchnię,
      to co przeczytałem w wątku o naszuch wadach to bzdury wiele razy byłem za
      granicą i wcale nie czułem sie gorzej z tego powodu że jestem polakiem
      • bez_mapy Re: zalety narodowe? 21.02.05, 12:47
        Kobieto, przcież nikt nie mówi, że te wady dotyczą wszystkich Polaków. No i kto
        mówi, że Polacy czują się gorsi????!!!!
        • Gość: Wiosna zalety IP: *.net195-132-41.noos.fr 21.02.05, 13:03
          Jak sie ma sklonnosci do przesady i tycia to mozna utyc nawet na japonskiej
          kuchni.Kuchnia francuska jest mocno przereklamowana,mieszkam tu 3 lata i nie
          padlam na kolana z zachwytu.Zreszta ja wiem jak oni jedza na codzien-u nas jemy
          smaczniej,wiecej i z wieksza radoscia!
          • bez_mapy Re: zalety 21.02.05, 13:46
            Polacy jedzą monotonnie. Nasze potrawy narodowe to schabowy, gołąbki, bigos,
            kapuśniak itp. Mało owoców morza, zero oliwy z oliwek, mało sałatek. Jeśli
            chodzi o kuchnię francuska, to zależy gdzie jadłaś. To co ja miałam okazje
            zjeśc było pyszne: lekkostrawne, delikatne i wykwintne. Wspaniała kuchnię mają
            Włosi, Belgowie, Portugalczycy. Niestety, żadne z naszych dań nie podbiło
            światowych kuchni.
            • bez_mapy Re: zalety 21.02.05, 13:54
              Poza tym, Polacy kochają czerwone mięso, które jest niezdrowe.
              Do wad Polaków zaliczyłabym również znęcanie się nad zwierzętami: maltretowanie
              świń, trzymanie dużych psów w blokach (a w porze wakacyjnej przywiązywanie ich
              do drzewa w lesie).
              • Gość: Wiosna Re: zalety IP: *.net195-132-41.noos.fr 21.02.05, 13:59
                Owoce morza-tez mi cos.A znecanie sie nad zwierzetami to wcale nie nasz
                przywilej,to juz naduzycie z twojej strony.Francuzi zajadaja sie konina i gesia
                watrobka-a to tez nie rosnie na drzewach.
            • Gość: Wiosna Re: zalety IP: *.net195-132-41.noos.fr 21.02.05, 13:56
              Mamy swietna kuchnie a jakbys zobaczyla jak na codzien jedza Francuzi to
              dopiero bys mogla stwierdzic co znaczy monotonnie,nieslono i bez smaku.Taka
              jest prawda.Cudze chwalicie,swego nie doceniacie.Aha,no i nasz polski chleb-
              marzenie wszystkich emigrantow...
              • bez_mapy Re: zalety 21.02.05, 14:04
                No dobra, nie będę z tobą polemizować. Tobie smakuje polska kuchnia, a mi nie.
                A jeśli chodzi o pasztet z gęsich wątróbek, to zgadnij, gdzie się go
                produjkuje? w Polsce! Niedawno ogladałam reportaż.
                • Gość: Wiosna Re: zalety IP: *.net195-132-41.noos.fr 21.02.05, 14:14
                  Smakuje mi polska,jak rowniez wloska i rumunska.W Polsce produkuje sie
                  otluszczone gesie watroby trafiajace potem na stoly m.in. we
                  Francji.Odpowiedzialnosc za znecanie sie nad Bogu ducha winnymi gesiami jest
                  podzielona.Amen.
            • Gość: a. Re: zalety IP: 217.149.242.* 21.02.05, 17:32
              Owocem morza w kuchni polskiej moze byc co najwyżej śledź.
              Człowieku, skąd w ppolskim klimacie brać oliwę i małże? Samo nie rośnie, jak w
              ciepłym klimacie, trzeba sie natyrać i przed tym najeść. Wyobrazam sobie 200
              lat temu, kiedy nie było kaloryferów, sałatkę z kiełków polana sosem vinegret,
              a potem - przez śniegi.
              • bez_mapy Re: zalety 21.02.05, 17:54
                No pewnie, najlepiej zapchać kichy tłustym mięchem i w wieku 50 lat do piachu!
        • Gość: quzi Re: zalety narodowe? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.05, 17:07
          musisz przemyśleć swoją wypowiedz ponieważ jestem facetem!! :P
    • Gość: po_godzinach Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 17:37
      Co to sa "cechy narodowe" ?????
      Bo byc moze po prostu ludzie dziela sie na madrych i glupich, otwartych i
      fanatycznych, czystych i brudnych, uczciwych i zlodziei - reszta jest kwestia
      proporcji ?
      • Gość: hello Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 19:40
        Nadal nasi panowie sa szarmanccy, nadal jestesmy romantyczni. Uczymy mlodziez
        szacunku dla starszych, dla historii ojczystej. Chetnie sie uczymy i podrozujemy
        (a jak wiadomo, podroze ksztalca). Nie jestsmy wyrachowani, raczej otwarci i
        serdeczni. Bardzo muzykalni. Mamy doskonalych informatykow, naukowcow, ktorzy
        umieja osiagnac cel mimo braku odpowiednich srodkow. Mamy tez niewatpliwie
        silnie rozwiniety instynkt walki - dzieki niemu nigdy nie pozwolilismy zapomniec
        swiatu o naszym istnieniu. Mamy swietna kuchnie, odpowiadajaca klimatowi, w
        ktorym zyjemy. Jestesmy super narodem.
        • Gość: hello Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 20:42
          umiejetnosc przetrwania mimo wszystko
    • tom12 [...] 26.02.05, 00:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka