Gość: hello IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 22:03 Umiłowanie wolności zaradnosc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rzecz_pospolita Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 22:14 wredność zazdrość chamstwo złodziejstwo pijaństwo irracjonalizm oto zalety tego narodu Odpowiedz Link Zgłoś
milosnikkota Re: ranking polskich ZALET narodowych 18.02.05, 22:32 zdolność do samokrytyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sugar Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.autocom.pl 18.02.05, 23:09 gościnnośc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.gdm.pl 20.02.05, 20:44 To nie jest "zdolność do samokrytyki" to jest zakłamanie własnej tożsamości!!! Żadna osoba narodowości polskiej, która wyraża negatywne opinie na temat Narodu Polskiego nie odniesie tej opinii do siebie, do swojej osoby, w skali indywidualnej, natomiast wyraża się o "tych Polakach"! Moje pytanie: Kim są te osoby?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp STOP! IP: *.gdm.pl 20.02.05, 20:45 To nie jest "zdolność do samokrytyki" to jest zakłamanie własnej tożsamości!!! Żadna osoba narodowości polskiej, która wyraża negatywne opinie na temat Narodu Polskiego nie odniesie tej opinii do siebie, do swojej osoby, w skali indywidualnej, natomiast wyraża się o "tych Polakach"! Moje pytanie: Kim są te osoby?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abaddon Dzizys! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 23:17 Nie ma czegoś takiego jak cecha narodowa. A poza tym to rzekome umiłowanie wolności... jak nasz naród zagłosował w referendum unijnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po_godzinach Re: Dzizys! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 17:35 Jedynie slusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.ipt.aol.com 19.02.05, 14:55 A ja uwazam , ze jestesmy fajnym narodem. Mamy poczucie humoru, jak sie spotykamy na imprezy to jest wesolo ( w Niemczech sztywno uprzejmie) i bawia sie zazwyczaj wszyscy. Mamy wspaniala wigilie, ciekawie i milo obchodzimy swieta. Umiemy samodzielnie myslec, jestesmy zaradni zyciowo i mamy wieksza swiadomosc czym jest wolnosc. Co do alkoholizmu to sie nie zgodze, Niemcy, Anglicy, Skandynawowie tankuja kazdego wieczora- przed telewizorkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinda Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.arcor-ip.net 19.02.05, 17:03 koltunstwo, ocenianie innych nacji z pozycji jacy to oni gorsi od nas, jacysmy to genialni i naj.., nie daj Boze cos skrytykowac - obraza majestatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: 217.149.242.* 19.02.05, 17:53 *naturalność *poczucie humoru *łatwość nawiązywania kontaktów (np. w pociągu, w poczekalni obcy ludzie rozmawiają o zyciu, bardzo tego brakuje Słowianom na Zachodzie) *umiejętność sprężenia sie do duzego wysiłku, jesli jest ważna przyczyna *podobnie: w wyraźnej potrzebie Polak pomoże nawet temu, kogo normalnie nie lubi Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: ranking polskich ZALET narodowych 19.02.05, 17:58 Polska zaradność! Polak potrafi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinda Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.arcor-ip.net 20.02.05, 11:22 Cos krotka ta lista. Brak orientacji na racjonalne planowanie przyszlosci, maso-sadystyczne grzebanie sie w historycznych ranach i obrabianie tych tematow przez setki, dziesiatki lat jako pozytywne (bycie ofiarami). Smutnie i infantylnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hello Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 12:13 wszystkich zainteresowanych naszymi wadami, zapraszam do rownorzednego rankingu wad narodowych, ktory rozwija sie w blyskawicznym tempie. Tutaj prosze o wpisywanie naszych zalet. Cech, z ktorych jestesmy dumni. Cech, ktore pozytywnie wyrozniaja nas sposrod innych narodow. Skorzystajmy z mozliwosci wspolpracy w tej chwili i wytezmy nasze umysly w poszukaniu takich naszych wartosci narodowycj, o ktorych moglibysmy mowic z podniesionym czolem. Jesli sami o sobie nie umiemy powiedziec niczego dobrego, nie chcemy nawet, to czego mozemy oczekiwac od innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hello Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 12:38 Prosze, poszukajcie teraz dla odmiany zalet Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: ranking polskich ZALET narodowych 20.02.05, 13:34 - Abstrakcyjne poczucie humoru (porównywane bywa do angielskiego, choć chyba sie trochę różni) - Ironiczne poczucie humoru (kilka razy sprawdziłam, że różni obcokrajowcy tego nie łapią i przyjmują za dobrą monetę) - Słynna Polska autoironia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hello Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 13:38 dzieki, humor juz pojawia kolejny raz. To jedna z tych cech, ktore mozemy podkreslac i rozwiajac :)) Jeszcze raz dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lawa Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.05, 15:48 w niedzielę chodzimy do kościoła łamiemy się opłatkiem święcimy jajeczka mamy śmigus-dyndus obchodzimy imieniny kochamy babcie i dziadków obchodzimy Święto Zmarłych /choć we Wszystkich świętych/ panowie bywają szarmanccy dla pań nie mamy prawa do eutanazji nie mamy prawa do aborcji mamy i czcimy bohaterów narodowych mamy sąsiadów i krewnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hello Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 16:03 to wlasnie ten oslawiony polski humor. Dawniej pisano o wielkim patriotyzmie Polakow. Ciekawa jestem czy ktos jeszcze pamieta to pojecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fenix Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 17:52 hmm... "Hello" rozumiem ze jestes tworcą tego forum jak i rowniez kilku innych ciekawych, ale czemu twierdzisz ze nikt nie pamieta juz czym jest patriotyzm?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hello Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 20:03 w pojeciu patriotyzm miesci sie tez dobre mowienie o ziemi, na ktorej sie zyje i ludziach, ktorzy ja zamieszkuja. Wg slownika to milosc ojczyzny i przywiazanie do swojego narodu. Tutaj prawie tego nie uswiadczysz, mimo ze jest to temat poswiacony naszym zaletom. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: ranking polskich ZALET narodowych 20.02.05, 20:15 gościnność solidarność Odpowiedz Link Zgłoś
pewien_student pewnie feministki mnie zrugaja za chwile ale 20.02.05, 20:47 takze szacunek w stosunku do kobiet, i partnerstwo z nimi. czytalem swego czasu wywiad z brazylijskim nauczycielem tanca, ktory osiedlil sie w Polsce. czlowiek ten, jak to ujal, poznaje narod po tym, jakie sa jego narodowe tance. i co stwierdzil - nie ma na swiecie drugiego narodu w ktorym kobieta bylaby w tancu rownorzedna, ba, nawet glownym podmiotem tanca, jak w Polsce (mazury, polonezy, czy nawet miejscowe, ludowe podskakiwanki). polskie tance ponoc sa nastawione wlasnie na rownorzednosc, o ile nie prymat, kobiet. a samby, salsy, czy nawet walce i tak dalej sa niczym innym jak typowym przykaldem tego, co feministki okreslilyby meskim szowinizmem :). na koniec stwierdzil ze szkoda, ze Polacy tak nie lubia swojego folkloru, bo jesli chodzi o relacje kobieta-mezczyzna, nie ma nigdzie wiekszej rownosci plci. a jak wroci do Brazyli to zamierza zalozyc szkole tancow polskich :)). po przeczytaniu tego wywiadu zaczalem sie blizej przygladac starszemu pokoleniu ludzi, tudziez folklorowi (chocby z lektur szkolnych). i wiecie co... faktycznie tak jest. przypatrzcie sie starszym ludziom, najlepiej z dala od "postepowych srodowisk miejskich". Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: pewnie feministki mnie zrugaja za chwile ale 20.02.05, 20:52 > czytalem swego czasu wywiad z brazylijskim nauczycielem tanca... Bardzo, bardzo interesujące uwagi. Naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp BEZKOMPROMISOWOŚĆ, ZARADNOŚĆ, SZCZEROŚĆ, INWENCJA IP: *.gdm.pl 20.02.05, 20:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiosna dobrze jest:))) IP: *.net195-132-41.noos.fr 20.02.05, 21:22 goscinnosc,spontaniczne kontakty z rodzina i przyjaciolmi(we Francji nawet bliska rodzina umawia sie na spotkanie z kilkudniowym wyprzedzeniem),slynna polska zaradnosc,umiejetnosc swietowania i cieszenia sie(we Francji rowniez spotkania towarzyskie sa raczej dretwo-uprzejme),no i nasza polska pyszna kuchnia!!!!:)Pozdrawiam moich wspolrodakow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: dobrze jest:))) 20.02.05, 21:30 Polską kuchnię zdecydowanie zaliczyłabym do wad: jest tłusta, ciężkostrawna, niezdrowa i monotonna. Fuuu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiosna Re: dobrze jest:))) IP: *.net195-132-41.noos.fr 20.02.05, 21:57 To ciekawe,bo niektorzy cudzoziemcy maja inne zdanie-i ja rowniez.Pomieszkaj troche np. we Francji a przekonasz sie ze nie ma jak kuchnia mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: dobrze jest:))) 20.02.05, 22:08 Niektórzy,ale większość ma inne zdanie! Poza tym, może zachwalali polską kuchnię po prostu przez grzeczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiosna Re: dobrze jest:))) IP: *.net195-132-41.noos.fr 20.02.05, 23:35 Skad wiesz ze wiekszosc?I wspolczuje ci bo widocznie twoja mama nie gotuje tak dobrze jak moja:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: dobrze jest:))) 21.02.05, 12:44 A ja tobie współczuję, że we Francji nie udało ci się zjeśćnic pysznego, bo mi tak. Poza tym, od polskiej kuchni rośnie dupa! No i jak myślisz, dlaczego Polacy cześciej cierpią na choroby układu krążenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lawa Re: dobrze jest:))) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.05, 22:47 Pewnemu Studentowi bardzo dziękuję za wypowiedz. Bardzo to interesujące, co pisze. A gdyby jeszcze udało się poznać zródło, z jakiego pochodzi ten wywiad. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pakeha Re: ranking polskich ZALET narodowych 20.02.05, 23:55 - szacunek dla starszych ( nie spotkalam sie na zachodzie z przypadkiem gdy mlodszy ustepuje miejsca starszemu w metrze np) z drugiej strony bylo mi przemilo gdy niedawno szlam z duzo starszym odemnie mezczyzna ktory chcial zapalic papierosa ale poniewaz powiedzialam ze zapale sobie pozniej on nie zapalil. Zapytalam dlaczego a on powiedzial - Jak to bedzie wygladalo????? przeciez z kobieta ide!!!!! -az sie wzruszylam, te "maniery" :) poczulam sie jak ksiezniczka :)) mlodzi niestety coraz rzadziej potrafia traktowac kobiete jak kobiete a przez to "byc" mezczyznami :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quzi zalety narodowe? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.05, 05:02 przede wszystkim piękne polki ;))) ,w trudnych chwilach potrafimy działać, mamy całkiem przyzwoitą kuchnię, to co przeczytałem w wątku o naszuch wadach to bzdury wiele razy byłem za granicą i wcale nie czułem sie gorzej z tego powodu że jestem polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: zalety narodowe? 21.02.05, 12:47 Kobieto, przcież nikt nie mówi, że te wady dotyczą wszystkich Polaków. No i kto mówi, że Polacy czują się gorsi????!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiosna zalety IP: *.net195-132-41.noos.fr 21.02.05, 13:03 Jak sie ma sklonnosci do przesady i tycia to mozna utyc nawet na japonskiej kuchni.Kuchnia francuska jest mocno przereklamowana,mieszkam tu 3 lata i nie padlam na kolana z zachwytu.Zreszta ja wiem jak oni jedza na codzien-u nas jemy smaczniej,wiecej i z wieksza radoscia! Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: zalety 21.02.05, 13:46 Polacy jedzą monotonnie. Nasze potrawy narodowe to schabowy, gołąbki, bigos, kapuśniak itp. Mało owoców morza, zero oliwy z oliwek, mało sałatek. Jeśli chodzi o kuchnię francuska, to zależy gdzie jadłaś. To co ja miałam okazje zjeśc było pyszne: lekkostrawne, delikatne i wykwintne. Wspaniała kuchnię mają Włosi, Belgowie, Portugalczycy. Niestety, żadne z naszych dań nie podbiło światowych kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: zalety 21.02.05, 13:54 Poza tym, Polacy kochają czerwone mięso, które jest niezdrowe. Do wad Polaków zaliczyłabym również znęcanie się nad zwierzętami: maltretowanie świń, trzymanie dużych psów w blokach (a w porze wakacyjnej przywiązywanie ich do drzewa w lesie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiosna Re: zalety IP: *.net195-132-41.noos.fr 21.02.05, 13:59 Owoce morza-tez mi cos.A znecanie sie nad zwierzetami to wcale nie nasz przywilej,to juz naduzycie z twojej strony.Francuzi zajadaja sie konina i gesia watrobka-a to tez nie rosnie na drzewach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiosna Re: zalety IP: *.net195-132-41.noos.fr 21.02.05, 13:56 Mamy swietna kuchnie a jakbys zobaczyla jak na codzien jedza Francuzi to dopiero bys mogla stwierdzic co znaczy monotonnie,nieslono i bez smaku.Taka jest prawda.Cudze chwalicie,swego nie doceniacie.Aha,no i nasz polski chleb- marzenie wszystkich emigrantow... Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: zalety 21.02.05, 14:04 No dobra, nie będę z tobą polemizować. Tobie smakuje polska kuchnia, a mi nie. A jeśli chodzi o pasztet z gęsich wątróbek, to zgadnij, gdzie się go produjkuje? w Polsce! Niedawno ogladałam reportaż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiosna Re: zalety IP: *.net195-132-41.noos.fr 21.02.05, 14:14 Smakuje mi polska,jak rowniez wloska i rumunska.W Polsce produkuje sie otluszczone gesie watroby trafiajace potem na stoly m.in. we Francji.Odpowiedzialnosc za znecanie sie nad Bogu ducha winnymi gesiami jest podzielona.Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: zalety IP: 217.149.242.* 21.02.05, 17:32 Owocem morza w kuchni polskiej moze byc co najwyżej śledź. Człowieku, skąd w ppolskim klimacie brać oliwę i małże? Samo nie rośnie, jak w ciepłym klimacie, trzeba sie natyrać i przed tym najeść. Wyobrazam sobie 200 lat temu, kiedy nie było kaloryferów, sałatkę z kiełków polana sosem vinegret, a potem - przez śniegi. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: zalety 21.02.05, 17:54 No pewnie, najlepiej zapchać kichy tłustym mięchem i w wieku 50 lat do piachu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quzi Re: zalety narodowe? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.05, 17:07 musisz przemyśleć swoją wypowiedz ponieważ jestem facetem!! :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po_godzinach Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 17:37 Co to sa "cechy narodowe" ????? Bo byc moze po prostu ludzie dziela sie na madrych i glupich, otwartych i fanatycznych, czystych i brudnych, uczciwych i zlodziei - reszta jest kwestia proporcji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hello Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 19:40 Nadal nasi panowie sa szarmanccy, nadal jestesmy romantyczni. Uczymy mlodziez szacunku dla starszych, dla historii ojczystej. Chetnie sie uczymy i podrozujemy (a jak wiadomo, podroze ksztalca). Nie jestsmy wyrachowani, raczej otwarci i serdeczni. Bardzo muzykalni. Mamy doskonalych informatykow, naukowcow, ktorzy umieja osiagnac cel mimo braku odpowiednich srodkow. Mamy tez niewatpliwie silnie rozwiniety instynkt walki - dzieki niemu nigdy nie pozwolilismy zapomniec swiatu o naszym istnieniu. Mamy swietna kuchnie, odpowiadajaca klimatowi, w ktorym zyjemy. Jestesmy super narodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hello Re: ranking polskich ZALET narodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 20:42 umiejetnosc przetrwania mimo wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
tom12 [...] 26.02.05, 00:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś