Dodaj do ulubionych

Wybór na konklawe to kpina!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 16:10
Moi dziadkowie walczyli na wojnie i wyzwalali Ojczyznę spod jarzma takich
właśnie papieży-hitlerowców. Skończyła się wojna, to kolo zmienił sobie fach.
A
jaką mamy pewność, że ten gnojek nie mordował Polaków, Żydów czy innych??? A
kto to notował??? A może uwielbiał sobie strzelać do wiejących do domów Bogu
ducha winnych ludzi??? I kogoś takiego wybiera się na papieża???? Wybaczanie
wybaczaniem, a zbrodnie wojenne zbrodniami wojennymi. Jakby mu tak bardzo ten
hitler przeszkadzał, to by się ukrywał/walczym z nazizmem, a nie do
hitlerjugend i na wojnę. Normalny zbrodniarz wojenny i oszust. Na proces go
najpierw!
Obserwuj wątek
    • sloooneczko Re: Wybór na konklawe to kpina! 20.04.05, 16:14
      Dajcie juz spokój!!

> jaką mamy pewność, że ten gnojek nie mordował Polaków, Żydów czy innych???

żadnej!
      ani że to zrobił ani że tego nie zrobił!!

spokój..

• twoj_aniol_stroz Re: Wybór na konklawe to kpina! 20.04.05, 16:18
      I tak myślisz, że poprzedni papież Jan Paweł II o tym nie wiedział (o jego
      służbie w wojsku hitlerowskim)? A raczej nie strzelał, bo miał 18 lat jak wojna
      się skończyła, a 17 jak trafił do obozu jenieckiego.
      • Gość: Globo Re: Wybór na konklawe to kpina! IP: 217.17.46.* 20.04.05, 16:29
        Sugerujesz, że 17-latek nie potrafi obsłużyć broni??? Czy że jest taki niewinny?
        Tak się składa, że w moim rodzinnym mieście była szkoła taki niewinnych 17-
        latków i młodszych i tak się te "dzieci" broniły, że Ruscy małe miasteczko
        chyba z miesiąc wyzwalali. A może w tym przypadku źródła historzyczne też
        kłamią??? "No bo to przecież dzieci były" Otwórzcie ludziska oczy. 17-latek
        potrafi zabijać. Zwłaszcza na wojnie.
        • Gość: SATAN Re: Wybór na konklawe to kpina! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 16:33
          Panie Globo!
          To że 17 - latek potrafi zabijać to nic nowego.
          W dzisiejszych czasach zabijają, z bestialską nienawiścią 8 - 10 latkowie.
          Niech Pan zauważy ile w ostatnim czasie było czrnych marszy w Polsce.
          A 17 latek w osobie pana Ratzingera poddany praniu mózgu w hitlerjugend
          potrafił (potencjalnie) naprawdę zrobić bliżniemu "finezyjnie okropne cudeńka"
        • habitus Re: Wybór na konklawe to kpina! 20.04.05, 16:33
          Czy to oznacza, ze każdy 17-latek to morderca? Bo potrafi zabijać?
          Opanuj się.
          • Gość: SATAN Tak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 16:39
            A czego uczą w wojsku jak nie zabijania? Przecież nie uczą poezji.
            Poza tym pan ratzinger powinien odmówić tego honoru. Ale skoro tak się garnie
            do tytułu świętego to super, super. Ja czekam kiedy papieżem zostanie jakiś
            pedofil lub morderca!
          • mxp4 Re: Wybór na konklawe to kpina! 20.04.05, 19:06
            habitus napisała:

> Czy to oznacza, ze każdy 17-latek to morderca? Bo potrafi zabijać?
            > Opanuj się.

Ten z hitlerjugend i wermachtu - TAK, kazdy i z pewnoscia jako gowniarze
            chetnie sie wykazywali przed starszymi kolegami. Jak moglo dojsc do tego ze
            czlowiek z taka przeszloscia zostal papiezem.
            • nikodem202 Ale mam ubaw.... 22.04.05, 02:05
              Jesteście takimi znawcami. Żyliście w czasach II wojny światowej??? Ja nie żyłem
              i nie chciałbym być na miejscu młodego Ratzingera. Mówicie, że mógł nie
              wstępować do HJ i do Wehrmahtu. TAK, tylko że wtedy on i cała jego rodzina
              byłaby wzięta najpierw na Gestapo a potem do obozu koncentracyjnego.
              Chodziliście na pochody 1-majowe? Chyba nie. Ale prawie wszyscy w Polsce
              chodzili, wg waszego rozumowania można wysnuć tezę, że cały kraj zamieszkiwali
              komuniści. Sam wstąpiłbym do HJ, gdybym żył w tamtych czasach, myślę, że nie
              miałbym większego wyboru. A potem do Wehrmahtu bo była mobilizacja (pod koniec
              wojny)WSZYSTKICH. Lepsze to niż dostać kulkę od plutonu egzekucyjnego. Broniłbym
              się w szkole otoczonej przez Ruskich lepsze to niż zdychać w siedzibie NKWD. Ale
              wy oczywiście podjęlibyście moralnie poprawną drogę. Chylę czoła!
        • twoj_aniol_stroz Re: Wybór na konklawe to kpina! 20.04.05, 16:35
          Nie sugeruję, że 17 latek nie umie strzelać. Propnuję spojrzenie tylko trochę z
          innej strony. Nie każdy żołnierz Wermahtu był zły, proponuję pomyśleć też o
          sytuacji jak była wtedy w Niemczech. Odpowiedz sobie na pytanie, czy on miał
          inne wyjście? Jeśłi miał to za jaką cenę i na ile miało ono sens w obliczu
          rychłej klęski III Rzeszy.
    • best_beast Re: Wybór na konklawe to kpina! 20.04.05, 17:09
      Zgadzam się moja rodzina to samo przeszła. A teraz szwab który był w armii
      hitlera jest papieżem. I to jest sprawiedliwość?
      • mmk9 do best beasta 20.04.05, 18:43
        Jeśli nie jesteś katolikiem, to co cie to właściwie obchodzi ? Jeśli jestes...
        spytaj twojego spowiednika, co myśli o tej twojej wypowiedzi.
        • best_beast Re: do best beasta 20.04.05, 18:50
          Mój spowiednik nie będzie tego brał pod uwagę. Dobrze o tym wiesz. Dlaczego to
          ratzingera nie wyspowiadają?

To ja jestem Beee a ratzinger cacy tak? Bo się nawrócił tak? I został po tym
          wszystkim papieżykiem tak?
          Czyli chcesz abym zannął ryja i padł na kolana przed byłym hitlerowcem. Tak?
          tego chcesz? Jak mam paść na kolana gdy moja rodzina została przez takich jak
          on wymordowana? Wymordowana za nic.
          I jeden z nich w nagrodę został paieżem (brał czynny udział w wojnie - skąd
          wiesz, że kogoś nie zabił zanim trafił do niewoli? SKAD TO MOŻESZ WIEDZIEĆ

I to ja jestem tą gnidą i łajzą? Dlatego, że piszę o nim prawdę?

Dzięki Tobie za to!
          • nikodem202 Re: do best beasta 22.04.05, 02:43
            Jaką prawdę znasz o Benedykcie XVI??? Czy w HJ i Wehrmachcie musieli być tylko
            źli ludzie? Myślę, że ci naprawdę "bee" trafiali do Waffen SS, anie do Wehrmachtu.
            A TY SKĄD WIESZ, ŻE ZABIŁ????!!!!!!!!!
    • Gość: tandef Re: Wybór na konklawe to kpina! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 19:22
      Masz rację gościu!!!!!!!
    • Gość: krizz skad zes sie chlopie urwal? IP: *.euroscript.de / 62.145.19.* 20.04.05, 20:08
      Proponuje oskarzyc Mieszka I o zdrade stanu, bo:
      1. poddal panstwo kontroli obcego mocarstwa (Watykan)
      2. przyjal chrzest z rak obcego dostojnika poza terenem kraju (Ratyzbona,
      dzisiejszy Regensburg w glebokiej Bawarii)
      3. sprzeniewierzyl sie tradycyjnym i wielowiekowym wierzeniom przodkow naszych
      pol(an)skich i zamienil ja na jakies importowane chrzescijanstwo, a tym samym
      wprowadzil obcy zywiol do polski w postaci innowierczych kaznodziejow i zakonnikow.
      brzmi dobrze co?
      jesli protestujemy przeciw wyborowi R na papieza (ja tez protestuje, ale z
      innych powodow), dlatego ze jest Niemcem i nosil mundur HJ, to rozstrzelajmy od
      razu wszystkich z listy Wildsteina...
      dobranoc wszystkim
      K.
    • Gość: horny papież nazista? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 20:10
      Co za teksty? Papież hitler, nazista, taki owaki inny lepszy gorszy. Nevermind
      niech sobie będzie i tak ma trudne zadanie po Janie. Wiem, że i tak mu nie
      dorówna więc dajcie sobie spokój. TO NIC NIE DA!
    • Gość: Izka Re: Wybór na konklawe to kpina! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 12:20
      Na szczęście to nie Wy wiybieraliście. Więc się już tak nie ekscytujcie!
    • Gość: Anna Globo............ IP: *.tele2.pl 21.04.05, 13:37
      ...... ciekawe ilu Niemców zabił Twój dziadek tylko za to że byli Niemcami.
      • Gość: Globo Re: Globo............ IP: 217.17.46.* 21.04.05, 13:59
        Obydwaj moi śp. dziadkowie szli razem z frontem i mam nadzieję, że zabili dużo
        niemieckich żołnierzy okupujących moją i Twoją Ojczyznę. Jestem dumny, że
        miałem takich dziadków.
        Co do ludności cywilnej nic mi nie wiadomo, żeby kogokolwiek zabili, bo z tego
        co pamiętam ich bezpośredni dowódcy byli uczciwymi Polakami i na takie "numery"
        nie pozwalali. Ruscy to co innego. Ale tego też nie pochwalam.
        Widzisz, tylko moi dziadkowie nigdy nawet nie pomyśleli, że mogliby zostać
        papieżami.
        • Gość: ubogi pyrzyczanin Brawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 17:35
          To się nazywa PATRIOTYZM. Ale niektórzy tego nie rozumieją.
          • piotr7777 Re: członkostwo w HJ było obowiązkowe 21.04.05, 18:21
            Wbijcie sobie to do tępych, zkakutych "gom,ułko9wskim" patriotyzmem i
            prymitywną germanofobią pał.
            • piotr7777 Re: członkostwo w HJ było obowiązkowe 21.04.05, 18:30
              Wbijcie sobie to do tępych, zakutych "gomułko9wskim" patriotyzmem i
              prymitywną germanofobią pał.

To włąśnie chciałem napisać.
              Tak mnie drażni ta germanofobia, że aż mi się parę literówek trafiło.
              Znaleźli się "patryjoci" z Bożej łaski.
              Co wy wiecie o tamtych czaach? Pewnie krzyczelibyście "Sieg heil" nawet bez
              większego zastanowienia. Bądź co bądź entuzjazm tłumów jaki widzimy w kronikach
              filmowych był autentyczny.
              Hitlerjugend nawet nie zostało uznane na procesie norymberskim za organizację
              zbrodniczą. Wehrmacht zresztą też nie.
              Odp... się od papieża (z takim bydłem jak wy trzeba czasem ostro).
          • nikodem202 To się nazywa szowinizm! 22.04.05, 02:47
        • nikodem202 Re: Globo............ 22.04.05, 02:56
          Mój dziadek był ułanem w 14. Pułku Ułanów Jazłowieckich, walczył z Niemcami na
          Podolu. Po demobilizacji wrócił do domu. W jego rodzinnym domu mieszkali
          oficerowie niemieccy, ponieważ mieli rozkaz stacjonowania u bogatszych rodzin
          chłopskich, żeby nie obciążać biednych. Poznali, że dziadek był w wojsku i nie
          witał Niemców z kwiatami tylko z karabinem, ale wiedzieli również, że taki jst
          obowiązek żołnieża. Z opowieści dziadka wynika, że gdy szli na ZSSR zdawali
          sobie sprawę, że już nie wrócą. Mówię o tym dlatego, żeby ukazać, że mnie
          wszyscy Niemcy byli źli.
    • czarna_jagodka JAKIM PRAWEM........... 21.04.05, 22:25
      ........ ktokolwiek z Was osądza tego człowieka?????????
      Nie macie pojęcia jak wyglądało zycie w tamtych czasach!!! Nie macie pojęcia
      jak sami byście się zachowali gdyby przyszło Wam żyć w takich warunkach!!!!!!
      Ciągle Wam się wydaje, że wszyscy Niemcy to byli mordercy, a wszyscy Polacy
      święci. Świat nigdy nie jest czarno-biały!!!!!!!!!

Jan Paweł II przeżył wojnę. Zgineło wielu jego przyjaciół.
      Znał kard. Ratzingera naprawdę (a nie tak jak Wy z gazet). Uważał go za swojego
      wielkiego przyjaciela. Powierzył mu ważne i odpowiedzialne stanowisko w
      Kościele. To chyba o czymś świadczy???????????????????

Ludzie........ skąd w Was tyle niczym nieuzasadnionej nienawiści??????
      • best_beast Re: JAKIM PRAWEM........... 21.04.05, 22:33
        POSŁUCHAJ SAMA SIEBIE

Sama się wydzierasz i miałczysz coś o nienawiści. Jak juz jesteś taka
        świętojebliwa to sobie poczytaj:

www.geocities.com/lbc_1917/1438hitlerjugend.htm
        oraz

www.zim.iq.pl/papa.jpg
        • czarna_jagodka Re: JAKIM PRAWEM........... 21.04.05, 22:36
          Dyskusja na takim poziomie nie ma sensu.

A tak przy okazji.... nie jestem "świętojebliwa" (jak raczyłeś to po chamsku
          określić). Co więcej.......... do katolicyzmu mi bardzo daleko.
          • best_beast Re: JAKIM PRAWEM........... 21.04.05, 22:38
            Zaiste, Twój poziom negacji innych tylko dlatego, że opierają się na FAKTACH
            jest zacniejszy? I Ty śmiesz mówić coś o poziomie. Buuuuchachachachacha!
            • Gość: o rany Re: JAKIM PRAWEM........... IP: *.dolsat.pl 21.04.05, 23:44
              A jak cały świat komentował papieża Polaka? "Polska jakis podrzędny kraj, a my
              mamy być przez Polaka kierowani?"
              Wiem,że bycie Polakiem, a zbrornie hitlerowskie to nie to samo(w ogóle nie do
              porównywania), wiec za to mnie nie najeżdżajcie,a el zastanówice się nad waszymi
              słowami.
              A pozatym jak długo chcielibyście aby ktoś wam wypominał wasze grzechy? Całe
              życie? Na Boga dajcie spokój, pozatym,czy ktoś udowodnił, że nasz papież
              Benedykt XVI kogoś zabił?
              Wszyscy ufaliśmy papieżowi Janowi Pawłowi i wszyscy go kochaliśmy. Co on
              powiedział było praktycznie święte dal nas. Chciałam zauważyć ze Jan Paweł
              darzył zaufaniem Josepha i bardzo go szanował,byli blisko ze sobą zżyci,więc na
              pewno też znali się dobrze.
              JAN PAWEŁ II BYŁ DLA NAS WZOREM. JEŚLI ON GO SZANOWAŁ, MY TEŻ POWINNIŚMY.
    • nikodem202 W domu wszyscy zdrowi? 22.04.05, 01:41
      • Gość: Globo Re: W domu wszyscy zdrowi? IP: 217.8.186.* 22.04.05, 10:53
        U mnie na pewno tak. Nie wiem jak u Ciebie, bo skoro stać Cię tylko na takie
        stwierdzenie...
        A teraz do wszystkich tych quasi-chrześcijan. Ganicie ludzi źle wypowiadających
        się o panu ratzingerze. Ale w jaki sposób to robicie? Z waszych postów wprost
        wycieka nienawiść do ludzi, którzy mają odmienne zdanie. I to ma być zgodne z
        religią, którą wyznajecie????? Dajcie sobie trochę na luz. Mi i wielu mi
        podobnym chodzi o jedno - ten facet miał niechlubną przeszłość, która w jakiś
        sposób uniemożliwia potrzeganie go jako osobę czystą i bez skazy. A bardzo
        chciałbym, żeby mój papież był właśnie bez skazy, tak jak Jan Paweł II.
        Pamiętajcie, że właśnie bezkrytyczne przyjmowanie istniejącego/zastanego stanu
        rzeczy prowadzi w rezultacie do tolerowania, czy wręcz biernego popierania
        takich typków jak hitler czy stalin. Pamietajcie, że po to Bozia główki dała,
        żeby nimi ruszać i to nie tylko przy jedzeniu, i czasem też warto się
        zastawnowić, czy powinno być tak, jak jest.
        Jestem osobą wierzącą, ale nie dlatego, że mnie tak wychowano, czy kazano mi
        wierzyć. Po prostu spotkałem w swoim życiu osobę - Księdza przez wielkie "K",
        młodego człowieka, który rozumiał, że wśród młodych ludzi są też tacy, co lubią
        myśleć i nie koniecznie się ze wszystkim zgadzają. I ten człowiek po prostu
        pozwolił mi pewne rzeczy zrozumieć nie kwestionując jednocześnie prawa do
        samodzielnego myślenia. Dlaczego On nie jest teraz choćby biskupem??? Powiem
        Wam dlaczego - bo przeszkadzał staremu zramolałemu proboszczowi tym, że
        młodzież się do niego garnęła. Bo w kościele rządzą stare, zramolałe grzyby,
        które jak się przykleją do stołka, to już się ich nie odklei. Bo wygodniej jest
        im być konserwatystami i kazać ludziom robić coś w ściśle określony sposób. Bo
        w ten sposób można ludziom wcisnąć kit i wycisnąć ze staruszek ostatni grosik z
        emerytury czy renty. Taka jest prawda.
        A teraz daje się nam papieża hitlerowca i nie możemy tego zakwestionować.
        Zgadza się, że nie jestem tolarencyjny, ale wolałbym papieża rumuna, czy
        murzyna czy nawet niemca, byleby był bez cienia na swej przeszłości.
        • nikodem202 Re: W domu wszyscy zdrowi? 22.04.05, 13:15
          Achty wierzący i prawy chrześcijaninie. Kim jesteś żeby mnie sądzić??? Pytałem
          czy wszystko w porządku, bo mimio swej głębokiej wiary nie potrafisz przebaczać.
          Poczytaj trochę o III Rzeszy to może Cię oświeci. W Wehrmachcie byli też dobrzy
          ludzie. Co innego w SS. JPII według Ciebie najbiżej współpracował z Ratzingerem,
          wg Ciebie współpracowałby ze zbrodniarzem?? A w ogóle masz dowody na to, że był
          zbrodniarzem?? W tamtych czasach na jego miejscu też byłbyś w HJ i w
          Wehrmachcie, NIE MIAŁBYŚ WYBORU! Jak zapewne wiesz wielu świętych w KK to
          mordercy: Paweł Apostoł, Ignacy Loyola, sam Piotr zaparł się Jezusa! Nie
          przyjmuję bezkrytycznie mojej wiary bo taka jest nic nie warta! Ale Ty
          oczywiście mnie znasz i wiesz lepiej jaki jestem.
          • Gość: ola Re: W domu wszyscy zdrowi? IP: *.dolsat.pl 22.04.05, 15:42
            WRESZCIE JAKIEŚ MĄDRE SŁOWA :)
            • Gość: ubogi pyrzyczanin uważaj GLOBO!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 15:46
              Uważaj gościu, bo tutaj za FAKTY historyczne dostaje się po głowie od
              pałających miłością, wychowanych na naukach JP II moralizatorów.

• Gość: Globo Re: uważaj GLOBO!!!! IP: 217.17.46.* 22.04.05, 16:09
                Juz mi się właściwie nie chce z fanatykami dyskutować. Z takim Aniołem Stróżem
                to można podyskutować - facet jest na poziomie. Natomiast takie Nikodemy to
                sobie odbijają na ludziach o odmiennym zdaniu chyba swoje jakieś poczucie
                niższej wartości. I wiecznie udowadniają, ile wiedzą. A prawda niestety bywa
                różna.
                • twoj_aniol_stroz Re: uważaj GLOBO!!!! 22.04.05, 16:11
                  Dziękuję za uznanie :))))
                  Też mi się z Tobą dobrze rozmawia.
                • Gość: Globo Jeszcze jedno IP: 217.17.46.* 22.04.05, 16:13
                  Nikodem, pytasz, kim ja jestem, żeby Cię sądzić. A kim TY jesteś, żeby sądzić
                  MNIE???? Rozumiem. Tobie wolno, a mi nie. Ale najfajniejsze jest to, że to Ty
                  pierwszy dokonałeś osądu mojej osoby. Wiesz, co? Właśnie na tym polega Twój i
                  Tobie podobnych fanatyzm. Bleeeeeeeeeee.
                  • nikodem202 Re: Jeszcze jedno 23.04.05, 12:24
                    Jeżeli Cię osądziłem to PRZEPRASZAM! Muszę Cię uświadomić, że do fanatyka bardzo
                    mi daleko. Gdybyś mnie znał, sam byś się o tym przekonał.
                    Rzucasz faktami historycznymi? Jadynym faktem jest to, że był w HJ i
                    Wehrmachcie. Obajrzyj film "Upadek" to sam ocenisz, jak było. Nie macie Ty i
                    tobie podobni, żadnych dowodów, że kogoś zamordował. Żadnych! Mnie tamte czasy
                    nie przerażają, ponieważ ogrom zła jakie się wtedy dokonało jest dla mnie
                    niewyobrażalny!
                    Poza tym gratuluję postawy "życie jest czarne, albo białe". Ja już z tego wyrosłem.
              • nikodem202 Re: uważaj GLOBO!!!! 23.04.05, 12:33
                Konkretnie jeden fakt: był w HJ i Wehrmahcie. Z innymi faktami to kruchutko.
                Dobrze że mamy elitę, która potrafi wznieśćsię ponad to...
        • piotr7777 Re: W domu wszyscy zdrowi? 22.04.05, 17:19
          > A teraz daje się nam papieża hitlerowca i nie możemy tego zakwestionować.
          Joseph Ratiznger nawet przez moment nie był "hitlerowcem" i nie możesz tego
          zakwestionowac.
          • Gość: ciekawski Re: W domu wszyscy zdrowi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 17:21
            Uczestnictwo w hitlerjugend nie czyni czasem z kogoś hitlerowca? Nawet takiego
            malutkiego - maciupeńkiego (tyciego)?
            • piotr7777 Re: W domu wszyscy zdrowi? 22.04.05, 17:26
              Gość portalu: ciekawski napisał(a):

> Uczestnictwo w hitlerjugend nie czyni czasem z kogoś hitlerowca? Nawet
              takiego
              > malutkiego - maciupeńkiego (tyciego)?
              Oczywiście że nie, skoro jak wszyscy wiemy do Hitlerjugend należało się
              automatycznie, z mocy prawa. Nie ma dowodów, że papież był aktywnym członkiem
              Hitlerjugend.
              Hitlerowcami byli albo członkowie NSDAP (jak wybitny skądinąd filozf Hidegger
              ale także Oscar Schindler - mimo wszystko należał) albo ci, którzy formalnie
              nie należąc do partii de facto pracowali na rzecz nazistów (np. Leni
              Riesentahl).
            • twoj_aniol_stroz Re: W domu wszyscy zdrowi? 22.04.05, 17:27
              Myśląc w ten sposób wszyscy nauczyciele uczący w powojennej Polsce do spółki z
              uczniami są komunistami, tak? Obowiązkowa przynależność do jakiejś organizacji
              pod karą śmierci nie jest jednoczesnym popieraniem ideologii, którą ta
              organizacja głosi.Odnoszę nieodparte wrażenie, że znakomita większość
              potępiających papieża niegdy nie miała do czynienia z totalitaryzmem w swej
              najczystszej postaci, czyli Polsce do 1956 roku, III Rzeszy itp.
              • nikodem202 Kiedy ja to mówię to jestem fanatykiem.... 8-( 23.04.05, 12:27
        • czarna_jagodka Re: W domu wszyscy zdrowi? 22.04.05, 17:58
          Dajcie sobie trochę na luz. Mi i wielu mi
          > podobnym chodzi o jedno - ten facet miał niechlubną przeszłość, która w jakiś
          > sposób uniemożliwia potrzeganie go jako osobę czystą i bez skazy. A bardzo
          > chciałbym, żeby mój papież był właśnie bez skazy, tak jak Jan Paweł II.
          Rozumując tak jak Ty to Jan PAweł II nie był bez skazy. Ja też nie. Ani Ty. W
          końcu każdy z nas był kiedyś obywatelem PRLu - czyli zwykłym komunistom.

> Zgadza się, że nie jestem tolarencyjny, ale wolałbym papieża rumuna, czy
          > murzyna czy nawet niemca, byleby był bez cienia na swej przeszłości.
          Ścierpiałbys nawet Murzyna czy Rumuna? Chłopcze... masz problemy z rasizmem i
          ksenofobią.
          • Gość: ubogi pyrzyczanin A fe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 18:08
            Ładnie tak oceniać? Toż to godzi się z Twą bogobojnością.
            • piotr7777 Re: no ale JPII też nie był bez skazy 22.04.05, 19:48
              Nie pomógł swoim żydowskim przyjaciołom a inni (np. Włądysław Bartoszewski,
              Jan Nowak Jeziorański) ryzykowali życie pomagając zupełnie obcym ludziom.
              Jakiś drobny rys to jednak jest, tak samo jak w przypadku Ratzingera.
              To chyba dobrze, że Karol Wojtyła i Joseph Ratizinger to nie są ludzie ze
              spiżu, bez skazy.
              • twoj_aniol_stroz Re: no ale JPII też nie był bez skazy 22.04.05, 19:53
                A znasz kogoś bez skazy, poza rzecz jasna tymi kilkoma tu z forum ;)
                Też cały czas kombinuję co przyłożyć Janowi Pawłowi II żeby taki nieskazitelny
                był, ale to mi nie przyszło do głowy. I żeby nie było, że napadam na
                poprzedniego papieża, bo bardzo był mi bliski.
            • czarna_jagodka Re: A fe! 22.04.05, 19:51
              > Ładnie tak oceniać?
              To nie jest żadna ocena tylko zwykłe stwierdzenie faktów

> Toż to godzi się z Twą bogobojnością.
              ?????????????????????????????????????????/
              • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: A fe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 16:43
                Te znaki zapytania oznaczają, (że chyba) czgoś nie zrozumiałaś.
                Postaram się to zmienić. Skoro Globo napisał, że bez problemu by zaakceptował
                papieża każdej narodowości to Ty - pewnie w nagrodę zarzucasz temu facetowi że
                ma "problemy z rasizmem i ksenofobią". Dlatego sądzę, że jesteś zwolenniczką
                pana papieża, a skoro tak to bardzo bogobojną i miłującą bliźniego - takiego
                jak np Globo.
                Następnym razem postaraj się czytać wszystkie posty danego wątku, a z pewnością
                Jagódko będziesz miała pełniejszy obraz sprawy o której się dyskutuje.
                • piotr7777 Re: co napisał globo 23.04.05, 17:10
                  "Zgadza się, że nie jestem tolarencyjny, ale wolałbym papieża rumuna, czy
                  murzyna czy nawet niemca, byleby był bez cienia na swej przeszłości."
                  Murzyn, Rumun, Niemiec - a dlaczego nie np. "Francuz, Brazylijczyk, Meksykanin"?

• czarna_jagodka Re: A fe! 23.04.05, 17:51
                  Skoro Globo napisał, że bez problemu by zaakceptował
                  > papieża każdej narodowości to Ty - pewnie w nagrodę zarzucasz temu facetowi
                  że
                  > ma "problemy z rasizmem i ksenofobią".
                  Radzę jeszcze raz przeczytać wypowiedzi tego pana. Powoli i ze zrozumieniem.

Dlatego sądzę, że jesteś zwolenniczką
                  > pana papieża, a skoro tak to bardzo bogobojną i miłującą bliźniego - takiego
                  > jak np Globo.
                  Czy uważasz że szacunek do papieża może miec tylko katolik?

> Następnym razem postaraj się czytać wszystkie posty danego wątku, a z
                  pewnością
                  >
                  > Jagódko będziesz miała pełniejszy obraz sprawy o której się dyskutuje
                  Wiesz.... najpierw zastosuj swoje rady do siebie. Poczytaj to wszystko co już
                  napisałam w tym wątku (troszkę wyżej).
                  • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: A fe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 18:01
                    Tak właśnie zrobiłem i nie dostrzegam żadnego rozdźwięku.
                    • Gość: jot Re: A fe! IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 23.04.05, 20:18
                      A czy to naprawdę jest mundur hitlerjugend? Z tego, co pamiętam, to oni mieli
                      mundury w kolorze musztardowym. Ten zaś wygląda na Luftschutz, powszechna
                      obrona przeciwlotnicza, formacja Volksturm, ale mogę się mylić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka