Dodaj do ulubionych

Benedykt XVI przyjął ambasadorów akredytowanych...

12.05.05, 14:17
Myślę że nikt inny jak niemiecki Papież może dać szansę na PRAWDZIWE
oczyszczenie Niemców z jarzma swej historii. Ale musi to zrobić silnym i
zdecydowanym głosem a nie ogólnikowymi frazesami.
Obserwuj wątek
    • Gość: wredna jędza Papież Niemców czy wszystkich? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:55
      Mylisz pojęcia i opowiadasz bzdury, ponieważ papież nie ma narodowości. W
      momencie wyboru Benedykt XVI swój niemiecki paszport mógł odesłać do muzeum :)
      Nie może zatem aż tak angażowac się w politykę i to konkretnego kraju. Za wojnę
      muszą przepraszać sami Niemcy, a nie "ich" papież :)
      • Gość: Enola Gay co.uk Jedza wcale nie jest wredna;jest madra baba... IP: *.in-addr.btopenworld.com 12.05.05, 15:27
      • mika113 Re: Papież Niemców czy wszystkich? 12.05.05, 16:21
        Owszem, Papież stając na czele państwa zwanego Watykan, traci swą dotychczasową
        przynależność narodową, ale przecież nie wyzbywa się swoich korzeni narodowych.
        A poza tym, jeśli sięgnąć w nie tak odległą przeszłość, czy "nasz" (skoro
        musimy używać takich określeń jak nasz lub ich) Papież Jan Paweł II nie
        angażował się w politykę? Może nie było Cię na świecie, ale ja dobrze pamiętam
        pierwszą pielgrzymkę JPII do Polski w 1978 r...
        • Gość: xyz Re: Papież Niemców czy wszystkich? IP: *.trw.com 12.05.05, 23:10
          Chyba jednak nie tak dobrze, bo pierwsza pielgrzymka JPII do Polski miala
          miejsce w czerwcu 1979 roku.
        • Gość: wredna jędza Re: Papież Niemców czy wszystkich? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 08:10
          Że "nasz" papież angażowal się w politykę, to czy jego następca też MUSI?
          Poza tym, czy on musi przepraszać za to, że go "na siłę" wpisano do
          Hitlerjugend, a potem do Wehrmachtu, gdzie odmówił służby? Jeśli chodzi o
          poglądy, to był akurat "po drugiej stronie barykady" i nie utożsamiał się do
          końca z pomysłami Fuhrera...
          PS - Pierwsza pielgrzymkę z 1979 roku nie za bardzo dokładnie pamiętam, bo byłam
          dzieckiem, ale resztę - owszem :D
        • mika113 Re: Papież Niemców czy wszystkich? 13.05.05, 09:20
          Jakieś chwilowe zaćmienie klawiatury. No przecież jasne, że chodziło o rok
          1979. Za pomyłkę strasznie przepraszam :-)
      • dan3iger Ja nie mówię o PRZEPRASZANIU a o OCZYSZCZENIU 13.05.05, 09:06
        > Za wojnę muszą przepraszać sami Niemcy, a nie "ich" papież :)

Ja nie twierdzę że papież musi przepraszać, bo nie musi. Ja uważam, przeczytaj
        uważnie to co komentujesz zanim odpowiesz, że papież MOŻE POMÓC OCZYŚCIĆ się
        Niemcom z ich haniebnej historii tak jak np. JPII pomógł Polakom za pomocą
        moralnego wsparcia obalić komunizm. Pomóc, a nie zronić to za nich (nas).
        • Gość: wredna jędza Re: Ja nie mówię o PRZEPRASZANIU a o OCZYSZCZENIU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:16
          Jak sobie wyobrażasz oczyszczenie, bez przeproszenia za błędy??? Bo wyszło ci z
          tego pranie brudów ale bez używania proszku :)
          Poza tym, oni przeproszą, gdy będą chcieć. Gdy nie będą chcieli, to papież tu
          nic nie zdziała.
          PS - Niemcy już wielokrotnie przepraszali za II wojnę, więc nie bardzo rozumiem
          o co ten wrzask?
          • maj16 O co ten wrzask??? 13.05.05, 11:21
            No to wejdz na stronę onetu, gdzie trwa dyskusja(pyskówka?) na temat nowego
            Papieża. Zobacz ile tam jeszcze jadu związanego z narodowością Benedykta XVI.
            A Papież może właśnie zdziałać wiele. Nie chodzi tu o przeproszenie, ale o
            mówienie o PRAWDZIE. Szczególnie o tej właśnie, nawet do znudzenia. Tylko wtedy
            jest szansa na przełamanie barier, które jednak istnieją (patrz onet). Istnieją
            mimo "wielokrotnego przepraszania za II wojnę".
            • Gość: wredna jędza Re: O co ten wrzask??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 12:16
              Jeśli chodzi o onet to mam serdecznie dość użerania się z ich moderatorami,
              mimo, że nadaję z logowanego konta :P
              Gdziekolwiek nie wleziesz, czy na onet, czy na interię, czy na jakikolwiek
              innych portal, najbardziej "prawdziwym Polakom" przeszkadza narodowość i wojenna
              przeszłośc Benedykta XVI.
              A wystarczy wziąć do łapki jego autobiografię, tam jest wszystko dokładnie
              wyjaśnione.
              Hmmm, może do niektórych by dotarło "słowo pisane", gdyby sam Benedykt XVI
              wysłał im maila ze stosownym wyjaśnieniem? To się da załatwić, bo sekretarzy ma
              rozgarniętych, a nie gamoni ;))))
              A bariery, o których piszesz, wynikają z jednego, że jednak jesteśmy wtórnymi
              analfabetami jako naród, czytamy, ale nie za bardzo rozumiemy co czytamy
              [przynajmniej większość].
              PS - powiedzonko: "Jesteś głupi jak dyskusja na onecie" jest mi znane ;)
    • zdrowy_dystans Polityczna Poprawnosc w wykonaniu Watykanu ?! 12.05.05, 15:35
      Polityczna Poprawnosc w wykonaniu Watykanu ?!

Dwulicowy Ratzinger.

P. S.
      8 maja na temat kapitulacji hitlerowskich Niemiec nie powiedzial ani slowa.

Moze lepiej milczec ?!...
      • maj16 Własnie, że Papież ma narodowość!!! 12.05.05, 16:31
        Jak najbardziej jest Niemcem. Tak jak Papiez Wojtyła był Polakiem wyraznie
        podkreslającym swoje pochodzenie, tak i Papiez Ratzinger nie może rozmydlać,
        rozwadniać swojej narodowości. Oczywiście jest również obywatelem świata - lecz
        to nie oznacza, że ma zapomnieć o swoim pochodzeniu. Zgadzam się ze zdaniem
        wyrazonym w pierwszym poście, że tylko Papiez Niemiec ma szansę na PRAWDZIWE
        pojednanie. Nie szkodzi, że dzisiejsze jego wystapienie było za mało wyraziste.
        Dobrze, że w końcu coś zaczął mówić. Spodziewałam się, że wypowie się 8 maja.
        Byłam rozczarowana, że wtedy to się nie stało. Dziś zrozumiałam, że mówienie o
        przeszłości swojego narodu musi być dla niego cięzkie. Cieszę się więc, że w
        ogóle zaczął.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka