Dodaj do ulubionych

Jaki stosunek ma islam i inne religie do homoseksu

20.08.02, 11:28
No właśnie, czy ktoś wie. Wszyscy wiemy jakie zdanie ma kościół katolicki do homoseksualizmu, ale ja np. nie
wiem jaki stosunek majją inne regligie jak islam, judaizm, buddyzm?? Raz poznałam Araba, który twierdził, że
homoseksualizm istnieje tylko wśród chrześcijan, bo to oczywiście podła rasa. U nich wszyscy są "normalni". Nie
przyjmował do wiadomości że w każdym społeczeństwie homoseksualizm występuje. Zawsze od reguły istnieją
jakieś wyjątki i nie ma się czemu dziwić. A on na to nie i nie. On się przez 25 lat życia w Jordanii nie spotkał się z
tym zjawiskiem. Jeśli to jest zabronione i karane śmiercią tak jak ci ludzie tam zyją. Męczą się w związach
hetero??
Obserwuj wątek
    • Gość: ramzes:) Re: Jaki stosunek ma islam i inne religie do homo IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.02, 12:28
      wkurat w krajach arabskich homoseksualizm jest tajemnica poliszynela. wielu
      mezczyzn w krajach arabskich przechodzi swoja piersza inicjacje seksualna
      wlasnie z mezczyznami, a dlaczego? dlatego, ze jakos trzeba sie wyzyc, a
      ojcowie pilnuja swoich corek jak oka w glowie, poza tym, zadem mezczyzna nie
      ozeni sie z dziewczyna, ktora nie jest juz dziewica. o ile rzeczywiscie
      homoseksualizm jest oficjalnie przesladowany, pokosilbym sie o stwierdzenie, ze
      okolo 30-40% mezczyzn w krajach arabskich mialo stosunki homoseksualne.
      malzenstwo o zupelnie inna rzecz. moze byc zaaranzowane przez rodzicow, jak i
      przez mlodych, to zalezy od kraju. w wielu krajach kobieta (zona) ma niewiele
      do powiedzennia, wiec tez nie powie, ze jej maz jest kiepski w lozku lub ze
      wogole nie sypiaja razem, za takie cos moglaby zostac surowo ukarana. z drugiej
      strony rozwody istnieja tylko za zgoda meza (np w syrii).
      zreszta wystarczy wypad do egiptu, zeby zobaczyc ilu mezczyzn chodzi ze soba za
      reke, nie oznacza to homoskesualizmu, ale wielu gejow korzysta z
      tego "przywileju".
      religia..nie wiem jak buddyzm, ale islam zakazuje stosunkow homo.
      ramzes:)
      • geograf Re: Jaki stosunek ma islam i inne religie do homo 20.08.02, 18:26
        Natomiast ja czytałem, że Islam jest (jako jeden z nielicznych religii) tolerancyjny wobec lesbijek i gejów.
        Ale moze to o szyicką odmianę chodzi??

To było podane na Forum Społeczeńśtwo, w jednym z wątków, będących owocem artykułów dotyczących gej&les w GW...
        • Gość: PawelD islam, buddyzm... IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 20.08.02, 22:01
          spodziewac sie nalezy, ze kazda religia ma swoje odmiany praktyczne...

ale Chrzescijanstwo, Judaizm i Islam maja wspolne korzenie

np.kamienowanie cudzoloznic
          (szczescie Panow), ze nie cudzoloznikow

- oczywiscei Maria Magdalena i ostatni przypadek z NIgerii

a Buddyzm?

mysle ze jako jedyna religia ateistyczna bedzie tolerancyjny...
          (ale nie wiem na pewno)

PS: czy ktos wczytal sie dokladnie w artykul Zofii M?
          czy ona pisze ze ,,nie wiadomo do konca",
          czy ze ,, nalezy lezyc"?
          (ja nie znalazlem artykulu - ona sama zrobila na mnie wrazenie osby dosc
          chlodnej i zdystansowanej, choc Jacek Santorski mowi z uznaniem o jej
          profesjonalizmie, a Laboratorium to dobra firma )

pozdr

Pawel
          • geograf Re: islam, buddyzm... 20.08.02, 22:11
            Oto link do artykułu tej Pani...
            www1.gazeta.pl/kraj/1,34314,957404.html
          • Gość: michał Re: islam, buddyzm... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.08.02, 10:35
            wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=957404&dzial=011101 to link do
            artykułu... niestety, santorski będzie musiał zmienić zdanie, a ja, choć
            rozważałem podjęcie praktyk w laboratorium, będę się musiał nad tym poważnie
            zastanowić...
            • Gość: PawelD przeczytalem i ... IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 22.08.02, 23:07
              mam wrazenie, ze artykul jest jednak dosc obiektywny - i wcale nie napstliwy..

pisze ,,DOSC' i jasne jest ze napisany jest z pozycji niechetnych;

jest tam pare rzeczy ktore zmuszaja do zwryfikowania bezkrytycznego poparcia
              dla ,,poradni homoseksualnych" - jak sposobu werbowania ,,swiezego miesa"

nie trzeba sie tez z mnim zgadzac;
              ale dla uczciwej duskusji potrzeba ROZNYCH punktow widzenia...
              czyz nie?

pokoj i tolerancja!

P.

• Gość: michał Re: przeczytalem i ... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.08.02, 08:44
                ja nie widzę tam żadnego racjonalnie uzasadnionego argumentu, który np. kazałby
                zakwestionować profesjonalizm takich poradni... niestety... a właściwie, na
                szczęście...
              • geograf Re: przeczytalem i ... 23.08.02, 11:23
                Gość portalu: PawelD napisał(a):

> jest tam pare rzeczy ktore zmuszaja do zwryfikowania bezkrytycznego poparcia
                > dla ,,poradni homoseksualnych" - jak sposobu werbowania ,,swiezego miesa"
                >

hmmmmm...czy byłeś, albo czy ktoś był w takiej poradni i mógłby się wypowiedzieć na temat tych "poradni"??
                Bo tak bez znajomości tematu to nijako dyskutować...

> pokoj i tolerancja!
                >

AMEN!!
            • Gość: marta Re: islam, buddyzm... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.02, 10:30
              ja po artykule pani M-W zrezygnowalam z praktyk w Laboratorium. Po co mam sie
              uczyc pracowac metoda, ktora ma tak skostniale i tradycjonalistyczne poglady.
              Mozna sie spotkac z opinia, ze terapia psychodynamiczna broni podstaw naszej
              kultury. Dziekuje za taka kulture.
              m.
              • Gość: michał Re: islam, buddyzm... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.08.02, 14:37
                słusznie, nie miałem wprawdzie skonkretyzowanych pomysłów na to, gdzie iść na
                praktyki, ale przynajmniej teraz mam na to gdzie nie iść...
          • Gość: jw Re: islam, buddyzm... IP: *.punkt.pl / *.punkt.pl 21.08.02, 15:11

> a Buddyzm?
            >
            > mysle ze jako jedyna religia ateistyczna bedzie tolerancyjny...
            > (ale nie wiem na pewno)
            >
            W sprawie podejscia buddyzmu do homoseksualizmu i seksu w ogolnosci zapraszam
            na ponizsze strony:
            www.buddyzm.edu.pl/pytania/2002/011.htmlhttp://www.buddyzm.edu.pl/pytania/2002/104.html

Jaroslaw Wierny
            www.buddyzm.edu.pl
            • Gość: jw Re: islam, buddyzm... IP: *.punkt.pl / *.punkt.pl 21.08.02, 15:14

> a Buddyzm?
              >
              > mysle ze jako jedyna religia ateistyczna bedzie tolerancyjny...
              > (ale nie wiem na pewno)
              >
              W sprawie podejscia buddyzmu do homoseksualizmu i seksu w ogolnosci zapraszam
              na strone:

www.buddyzm.edu.pl/pytania/2002/011.html
              oraz

www.buddyzm.edu.pl/pytania/2002/104.html

Jaroslaw Wierny
              www.buddyzm.edu.pl
              • Gość: Krzycho Re: islam, buddyzm... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.02, 17:14
                Dzieki za wiadomosc! Teraz juz wiem, ze jesli kiedys wpadnie mi go glowy
                uwierzyc w jakiegos konkretnego Boga, moge spokojnie wybrac buddyzm!
                • geograf Re: islam, buddyzm... 21.08.02, 20:13
                  ależ Buddyzm to religia bez boga :)

Budda głosił, że nie ma bogów, a gdy umarł- jego uczniowie ogłosili jego samego bogiem :)

hehe ;)
                  taka mała dygresja :)

pozdrawiam
                  • Gość: jw Re: islam, buddyzm... IP: *.punkt.pl / *.punkt.pl 22.08.02, 15:18
                    geograf napisał:

> Budda głosił, że nie ma bogów, a gdy umarł-
                    > jego uczniowie ogłosili jego samego
                    > bogiem :)
                    >
                    Znam wielu buddystow, ale zaden z nich nie uwaza Buddy za kogos w rodzaju Boga.
                    Jezeli ktos tak twierdzi, to po prostu nie jest buddysta.

jw
                    www.buddyzm.edu.pl
    • Gość: Krzycho Re: Jaki stosunek ma islam i inne religie do homo IP: *.novum.amu.edu.pl 20.08.02, 12:57
      Generalnie znakomita wiekszosc religii ma negatywny stosunek do homoseksualizmu
      ze wzgledy na swira na punkcie prokreacji. Ale to zle swiadczy wylacznie o
      religiach!
      • Gość: Doki Re: Jaki stosunek ma islam i inne religie do homo IP: *.49-136-217.adsl.skynet.be 20.08.02, 18:32
        Gość portalu: Krzycho napisał(a):

> Generalnie znakomita wiekszosc religii ma negatywny stosunek do
        homoseksualizmu
        >
        > ze wzgledy na swira na punkcie prokreacji. Ale to zle swiadczy wylacznie o
        > religiach!

Bo religie wypadly z kontekstu. Gdy wymyslono religie, byly one czynnikiem
        porzadkujacym zycie wspolnoty, rodzajem superprawa. Stanowily o istotnych dla
        spolecznosci sprawach, jak moralnosc czy prokreacja, a ich boska natura
        powodowala, ze nakazow nie trzeba bylo uzasadniac. Jeszcze do niedawna
        prokreacja byla najpewniejsza droga do przetrwania populacji jako calosci. To
        nie swir, to strategia przetrwania, jak widac, skuteczna.
        Dzis prokreacja na poziomie dyktowanym przez religie nie jest juz potrzebna.
        Jednak niektore nakazy z systemow religijnych pelnia nadal swoja role: etyka,
        milosierdzie, altruizm. Dzieki boskiej naturze nie trzeba filozoficznych
        wywodow do ich uzasadnienia, choc prace trwaja.
    • choroba_aniutka_wita Re: Jaki stosunek ma islam i inne religie do homo 21.08.02, 03:17
      xena2 napisała:

> No właśnie, czy ktoś wie. Wszyscy wiemy jakie zdanie ma kościół katolicki do
      ho
      > moseksualizmu, ale ja np. nie
      > wiem jaki stosunek majją inne regligie jak islam, judaizm, buddyzm?? Raz
      poznał
      > am Araba, który twierdził, że
      > homoseksualizm istnieje tylko wśród chrześcijan, bo to oczywiście podła rasa.
      U
      > nich wszyscy są "normalni". Nie
      > przyjmował do wiadomości że w każdym społeczeństwie homoseksualizm występuje.
      Z
      > awsze od reguły istnieją
      > jakieś wyjątki i nie ma się czemu dziwić. A on na to nie i nie. On się przez
      25
      > lat życia w Jordanii nie spotkał się z
      > tym zjawiskiem. Jeśli to jest zabronione i karane śmiercią tak jak ci ludzie
      ta
      > m zyją. Męczą się w związach
      > hetero??

• Gość: milena Re: Jaki stosunek ma islam i inne religie do homo IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.02, 13:48
        Po pierwsze buddyzm to nie religia, ale system filozoficzny dążący do
        nirwany...wszystko co ziemskie nie powinno zaprzątać twojego umysłu...więc
        buddyzm nie zwraca uwagi na skłonności seksualne, nie zajmuje się tworzeniem
        nakazów i zakzów w tej dziedzinie życia.
        JUdaizm i islam nawet nie dopuszczają do siebie myśli,że taki problem
        istnieje...to smutna prawda.
        W hinduiźmie jest to grzech karany śmiercią lub ucięciem dłoni
        Masz racje... każdym społeczeństwie są wyjątki...ale tak to już zostało
        zapisane w naszych genach. Każda populacja, obojętnie czy to homo-sapiens, czy
        szympansy,czy jakieś tam inne gady, ma 7% homoseksualistów.Rzecz normalna, jak
        najbardziej, nie żadna choroba ani nie zboczenie, służy regulacji
        reprodukcji...ale religia stworzyły z tego nie wiadomo co, wręcz demona.
        • Gość: Doki do mileny IP: *.49-136-217.adsl.skynet.be 22.08.02, 13:51
          Jak niby homoseksualizm "sluzy regulacji reprodukcji", smiem zapytac...
          • Gość: oświecona;) Re: do mileny IP: 62.233.232.* 22.08.02, 17:09
            Gość portalu: Doki napisał(a):

> Jak niby homoseksualizm "sluzy regulacji reprodukcji", smiem zapytac...

A no tak, Jasnie Panie, ze trudniej jest "zrobic" dziecko. Nie wpadles na to,
            ze maxymalne zaludnianie Ziemi nie wychodzi jej na zdrowie (nie mowiac o tych
            biednych ludziach)?! Natura radzi wiec sobie w taki, a nie inny sposob.

Merci. Skonczylam.

• Gość: Doki Re: do mileny IP: 5.3R2D* / *.tiscali.be 22.08.02, 19:53
              Gość portalu: oświecona;) napisał(a):

> A no tak, Jasnie Panie, ze trudniej jest "zrobic" dziecko. Nie wpadles na to,
              > ze maxymalne zaludnianie Ziemi nie wychodzi jej na zdrowie (nie mowiac o tych
              > biednych ludziach)?! Natura radzi wiec sobie w taki, a nie inny sposob.
              >
              > Merci. Skonczylam.

Aha, i dlatego odsetek homoseksualistow w roznych populacjach i na przestrzeni
              wiekow jest mniej wiecej staly, tak? I dlatego nie tylko wsrod ludzi, ale u
              innych gatunkow sa osobniki homoseksualne. Daruj, ale to sie kupy nie trzyma.
              Zostaje przy swoim: homoseksualizm to pomylka natury. Jest zreszta takich
              wiecej.
              • Gość: jw Re: do mileny IP: *.punkt.pl / *.punkt.pl 24.08.02, 11:45
                Gość portalu: Doki napisał(a):

> Zostaje przy swoim: homoseksualizm to pomylka natury.
                >
                Myli sie ten, kto probuje przewidziec warunki jakie powstana w przyszlosci i
                stosownie do tych przewidywan planuje swoje dzialanie. Z tego tez powodu natura
                sie nie myli, jako ze proces ewolucji naturalnej nie polega na planowym
                gospodarowaniu genami ale na biezacej eliminacji tych wlasciwosci i struktur,
                ktore okazuja sie nieprzydatne w zyciu. Wyglada to tak, ze czasami dochodzi do
                pewnych mutacji w genotypie, czesto zmiany te okazuja sie nieprzydatne lub
                wrecz przeszkadzajace w funkcjonowaniu w zastanym srodowisku, ale wraz ze
                zmiana zewnetrznych warunkow te same mutacje moga okazac sie bardzo pomocne.

Proces ewolucji gatunkow ma to do siebie, ze wszelkiego rodzaju, jak to
                okresliles, "pomylki" nie maja szansy dluzszego przetrwania i sa tylko
                incydentalne. Skoro az tak duzy procent populacji zwierzat ma tendencje
                homoseksualne, tym bardziej nie mozna mowic o jakiejs "pomylce". Czy np. rzadko
                spotykane konie o pelnym naturalnie bialym umaszczeniu to "pomylka" natury? ;-
                )) Uwazam, ze podobnie ma sie sprawa z homoseksualizmem.

Z tego tematu polecam ksiazki Hoimara von Dittfurth'a albo Marcina Ryszkiewicza.

Pozdrawiam,

jw
                www.buddyzm.edu.pl
        • Gość: jw Re: Jaki stosunek ma islam i inne religie do homo IP: *.punkt.pl / *.punkt.pl 22.08.02, 15:33
          Gość portalu: milena napisał(a):

> Po pierwsze buddyzm to nie religia, ale
          > system filozoficzny dążący do nirwany...
          >
          Ani religia, ani filozofia. Raczej system wspomagajacy duchowy rozwoj
          czlowieka, ktory zawiera w sobie zarowno filozofie, psychologie, mistyke,
          religie, etyke ale przede wszystkim jest stylem zycia czy tez pewnym sposobem
          przezywania doswiadczanej przez nas rzeczywistosci, uczeniem sie
          ponadegoistycznych relacji ze swiatem.

Zapraszam rowniez tutaj:

www.buddyzm.edu.pl/wprowadzenie/buddyzm-02.html

> wszystko co ziemskie nie powinno zaprzątać twojego umysłu...
          >
          W roznych buddyjskich tradycjach mamy do czynienia z roznym podejsciem do
          zjawiskowego swiata. Np. w szkole Therawady idealem jest zycie klasztorne z
          dala od tego co ziemskie, natomiast w tradycjach buddyzmu Wielkiej Drogi i
          Diamentowej Drogi spojrzenie na swiat jest odmienne. Wiecej tutaj:

www.buddyzm.edu.pl/pytania/2001/024.html
          www.buddyzm.edu.pl/pytania/2002/016.html

Pozdrawiam i mam nadzieje, ze wyjasnilem chociaz czesc watpliwosci

Jaroslaw Wierny
          www.buddyzm.edu.pl
          • Gość: milena Re: Jaki stosunek ma islam i inne religie do homo IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.02, 18:35
            Dziękuje , skorzystam na pewno, jesli chodzi o buddyzm musze jeszcze nad swoją
            wiedzą popracować. ;-) Coś czuje,że trafiłam jeśli nie na wyznawce, to chociaż
            na sympatyka.
            • Gość: jw Re: Jaki stosunek ma islam i inne religie do homo IP: *.punkt.pl / *.punkt.pl 24.08.02, 11:15
              Gość portalu: milena napisał(a):

> Dziękuje , skorzystam na pewno, jesli chodzi
              > o buddyzm musze jeszcze nad swoją
              > wiedzą popracować. ;-) Coś czuje,że trafiłam
              > jeśli nie na wyznawce, to chociaż
              > na sympatyka.
              >
              Kobiecej intuicji zadna tajemnica sie nie oprze :-)

jw
              www.buddyzm.edu.pl
    • Gość: PawelD Re: Jaki stosunek ma islam i inne religie do homo IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 22.08.02, 23:23
      cytat:
      .........
      Jaki jest stosunek buddyzmu do homoseksualistow lub biseksualistow?

Każdy człowiek ma prawo prowadzić takie życie seksualne jakie sprawia mu
      najwięcej radości a jednocześnie nie rani drugiego partnera.

W zdecydowanej większości buddyści akceptują pary homoseksualne i związki jakie
      z sobą zawierają - wśród buddystów zdarzają się także homoseksualiści. Sam
      jestem za przyznawaniem homoseksualnym parom takich praw w sferze majątkowej
      jakimi dysponują małżeństwa czy konkubinaty heterosekualne, generalnie jednak
      jestem przeciwny adoptowaniu i wychowywaniu dzieci przez homoseksualne pary.
      <<<<<<<<,,"

popieram...
      P>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka