Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja zabiegowa - czemu zakaz???

31.08.05, 08:29
Czy ktoś logicznie wytłumaczy biednej istocie, czemu w tym chorym kraju
zakazany jest zabieg podwiązywania jajowodów i nasieniowodów? Skoro to mamy
prawnie zabronione, a sprzedaż środków antykoncepcyjnych jest dozwolona, to
trąci mi to paranoją!
Wiem naturalnie, że zabieg ten jest nieodwracalny i tu jest cała różnica, ale
nadal nie mogę pojąć jak coś takiego może być zakazane!!!
Obserwuj wątek
    • ateistazwyboru Re: Antykoncepcja zabiegowa - czemu zakaz??? 31.08.05, 09:28
      A może przemawiają za tym jakieś względy medyczne??
    • feminasapiens Re: Antykoncepcja zabiegowa - czemu zakaz??? 31.08.05, 09:33
      Podobno dlatego, że podpada pod paragraf o okaleczaniu człowieka.

Jednakowoż słyszałam, że lekarze po porodzie, który był ostatnim bezpiecznym
      dla kobiety (np. przy drugiej cesarce trzecia mogłaby być niebezpieczna)
      proponują taki zabieg, więc nie wiem jak to jest naprawdę.

• papryczka_ag Re: Antykoncepcja zabiegowa - czemu zakaz??? 31.08.05, 09:53
        A kolczykowanie sie i piercing i tatuaże nie podpadają...

Wzgledy medyczne raczej nie z tego co mi wiadomo. Chodzi raczej o
        nieodwracalność i cholerny katolicyzm.
        • yogurcik_owocowy Re: Antykoncepcja zabiegowa - czemu zakaz??? 31.08.05, 10:21
          Znam taki przypadek, kiedy lekarz po cesarce podwiązal kobiecie jajowody, chyba
          bez jej zgody. Dlaczego? Bo rodziła już 8 dziecko (serio!), a antykoncepcji w
          żadnym wypadku używać nie chciała (bo to nie po bożemu).
        • Gość: echo Re: Antykoncepcja zabiegowa - czemu zakaz??? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 03.09.05, 05:41
    • rosa_de_vratislavia Re: Antykoncepcja zabiegowa - czemu zakaz??? 31.08.05, 15:30
      papryczka_ag napisała:

> Czy ktoś logicznie wytłumaczy biednej istocie, czemu w tym chorym kraju
      > zakazany jest zabieg podwiązywania jajowodów i nasieniowodów?

Nie mam pojęcia. U wszystkich naszych sąsiadów jest dozowlony - ludzie więc
      jeżdża do Czech i Niemiec albo robią sobie taki zabieg przy okazji
      jakiegokolwiek pobytu za granicą (np.na południu Europy). Najpopularniejsza
      wśród par posiadających juz dzieci jest wazektomia, czyli
      przecięcie/podwiązanie nasieniowodów, bo zabieg jest krótki, prosty i tani .
      Tego samego dnia sie wraca do domu. Mam wrażenie, że u nas podziemie
      urologiczne też istnieje, o czym sie mozna przekonać wpisując "wazektomia". w
      google.
    • Gość: Proste Re: Antykoncepcja zabiegowa - czemu zakaz??? IP: 213.17.162.* 31.08.05, 15:40
      W przeciwieństwie do Euroipy Zach, Ameryki Pn. nie ma w Polsce żadnych
      przepisów regulujących dobrowolne podwiązywanie jajowodów/nasieniowodów, ani
      też żadnego zakazu. Istnieje natomiast paragraf KK (wymierzony raczej w
      bandytów, ktzy trochę za brutalnie kogoś skatowali niż w lekarzy) mówiący o
      tym, że kto pozbawia wzroku, słuchu, oraz zdolności płodzenia podlega karze
      (....
      Lekarze powołując się na ten przepis odmawiają wykonywania zabiegów.
      • yogurcik_owocowy Re: Antykoncepcja zabiegowa - czemu zakaz??? 31.08.05, 18:22
        Gość portalu: Proste napisał(a):

że kto pozbawia wzroku, słuchu, oraz zdolności płodzenia podlega karze
        > (....
        > Lekarze powołując się na ten przepis odmawiają wykonywania zabiegów.

Mówisz, taki przepis... Super :/ Od zawsze mówiłam: oddzielić Kościół od
        polityki i od łóżka.

Hmmm, zastanawiam się, dlaczego w takim razie przepisują tabletki, wkładki,
        itp. Zdolność płodzenia przecież zostaje wstrzymana, na jakiś czas, ale bachora
        się nie zrobi...
        Paranoja. Antykoncepcja to antykoncepcja, człowiek ma prawo decydować o sobie,
        nawet kazać amputować nogę [taki przykład].
        • Gość: jaija Re: Antykoncepcja zabiegowa - czemu zakaz??? IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.09.05, 00:12
          Mam wrażenie, że akurat w tym przypadku KK to Kodeks Karny, nie KOściół
          Katolicki :D:D:DD:D
    • Gość: sklepowa Nie czujesz sie wolna - w wolnym kraju ?! IP: *.cybernet.ch 31.08.05, 19:02
      Dzisiaj obchodzimy kolejna rocznice totalnego wyzwolenia spod jarzma dyktatury.

Wiec o co chodzi ?!

Nie czujesz sie wolna - w wolnym kraju ?!

• papryczka_ag Re: Nie czujesz sie wolna - w wolnym kraju ?! 01.09.05, 08:54
        Nie czuję się.
        • Gość: Echo [...] IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.09.05, 18:45
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: Echo Re: Nie czujesz sie wolna - w wolnym kraju ?! IP: 64.175.21.* 01.09.05, 22:47
            Podajcie mi adres gdzie moge poslac srodki na masowa sterylizacje tych
            ktorzy sie tego domagaja. Na to nie mozna zalowac pieniedzy.
            • po_godzinach a Ty, Echo, znowu jątrzysz? 01.09.05, 22:49
              lubisz zadymy ?
              • Gość: Echo Re: a Ty, Echo, znowu jątrzysz? IP: 64.175.21.* 02.09.05, 18:23
                Nie lubie ale lubie pokazac czego sie ci ludzie domagaja.
                Mimo ze nikomu nie ublizylam, samo zezwolenie na sterylizacje
                tych co sie tego domagaja wystarczylo cenzorowi do usuniecia
                mojej wypowiedzi. Wlasciwie ten watek to majstersztyk
                (ja go nie zalozylam), ale pokazuje do czego prowadzi rozpasana wolnosc.
                • Gość: Echo Re: a Ty, Echo, znowu jątrzysz? IP: 64.175.21.* 02.09.05, 18:25

A taka wypowiedz nie jątrzy? O swieta hipokryzjo! Chce zeby ci ludzie
                  czuli sie wolni! Wysterylizowac!!!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=28411467&a=28414788
                  • Gość: Echo Takie neutralne okreslenie... IP: 64.175.21.* 02.09.05, 18:27
                    >cholerny katolicyzm.

Ale takich wypowiedzi sie nie usuwa.
                • po_godzinach Re: a Ty, Echo, znowu jątrzysz? 02.09.05, 19:50
                  Gość portalu: Echo napisał(a):

> Nie lubie ale lubie pokazac czego sie ci ludzie domagaja.

Byłoby miło, gdybys pozwoliła ludziom decydować o tym, czego chcą. Nie mów
                  ludziom, jak mają zyc i czego chcieć - to nie Twoja sprawa. Nie Ty będziesz ich
                  sądzić - jesli juz. Jedyne, co możesz robic, to proponować, a propozycje - aby
                  były wiarygodne - powinny byc poparte własnym przykładem. Jeśli więc
                  proponujesz dobro, powinnas byc jego uosobieniem, jeśli miłość - powinnas
                  pozbyć się nienawiści.

> Mimo ze nikomu nie ublizylam,

Czyżby?
                  Ależ znajdujesz wręcz w tym przyjemność.

samo zezwolenie na sterylizacje
                  > tych co sie tego domagaja wystarczylo cenzorowi do usuniecia
                  > mojej wypowiedzi. Wlasciwie ten watek to majstersztyk
                  > (ja go nie zalozylam), ale pokazuje do czego prowadzi rozpasana wolnosc.

Do wolnych wyborów. A co, chciałabyś wolność cenzurować?
                  • Gość: Echo Re: a Ty, Echo, znowu jątrzysz? IP: 64.175.21.* 02.09.05, 20:00
                    >
                    > Do wolnych wyborów. A co, chciałabyś wolność cenzurować?

Ja nic nie chce cenzurowac. Ale jesli "cholerny katolicyzm" NIE jest cenzurowalny
                    to dlaczego moje poparcie dla sterylizacji tych co sie tego domagaja JEST
                    cenzurowalne?
                    • Gość: Echo Sterylizacja najwyzszym dobrem!!! IP: 64.175.21.* 02.09.05, 20:02
                      Precz z katolskim zacofaniem!
                      • po_godzinach nie bądź śmieszna 02.09.05, 20:07
                    • po_godzinach Re: a Ty, Echo, znowu jątrzysz? 02.09.05, 20:06
                      Przecież sama dobrze wiesz, jakie były Twoje intencje, gdy udzielałaś poparcia
                      sterylizacji - więc nie będę ich nazywać.

Słowo "cholerny" rozumiem jako sprzeciw wobec sytuacji, gdy prawo państwowe
                      formułowane jest w oparciu o ideologię religijną. Ludzie, którzy tej religii
                      nie wyznają podlegają prawu, którego nie akceptują. Słowo to wyraża negatywną
                      emocję wobec tej sytuacji, nie wobec ludzi - na tym polega różnica.
                      • Gość: Echo Re: a Ty, Echo, znowu jątrzysz? IP: 64.175.21.* 02.09.05, 21:53
                        Ja nie wyrazam sprzeciwu tylko poparcie, wiec o co idzie?

> Przecież sama dobrze wiesz, jakie były Twoje intencje, gdy udzielałaś poparcia
                        > sterylizacji - więc nie będę ich nazywać.
                        >
                        > Słowo "cholerny" rozumiem jako sprzeciw wobec sytuacji, gdy prawo państwowe
                        > formułowane jest w oparciu o ideologię religijną. Ludzie, którzy tej religii
                        > nie wyznają podlegają prawu, którego nie akceptują. Słowo to wyraża negatywną
                        > emocję wobec tej sytuacji, nie wobec ludzi - na tym polega różnica.
                        • Gość: Echo Do po_godzinach IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 03.09.05, 05:43
                          Najpierw sprawdz czy ktos sie pode mnie nie podszywa. Nie mam czasu teraz
                          dyskutowac na glupawe tematy wiec ktos mnie zastepuje.
                          • tingel-tangel Re: Do po_godzinach 03.09.05, 10:59
                            Wiem, Echo, już przedwczoraj to zauważyłem. Ty nadajesz ze Stanów, a ten ktoś ma
                            wyświetlone IP: 64... i coś tam dalej.
        • Gość: sklepowa Re: Nie czujesz sie wolna - w tym wolnym kraju ?! IP: *.cybernet.ch 02.09.05, 18:50
          Dzieki za odpowiedz.

Gorzka prawda.

P. S.
          W Polsce jest duzo fajnych ludzi,
          gdyby nie psy policyjne na kazdym kroku !

Aport i raport.

Bez kija nie podchodz !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka