Dodaj do ulubionych

Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............

IP: *.inet.com.pl 15.09.02, 18:44
........"zaszaleje" w nastepnej elekcji ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Peresada Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ IP: 2.4.STABLE* / *.dau.citynet.pl 16.09.02, 23:25
      Nie musi szaleć, wystarczy, że dostanie się do sejmu. Osobiście mam nadzieję,
      że tak się stanie. Zawsze głosowałem na Tadeusza Mazowieckiego gdyż uważam, że
      jest to jeden z niewielu ludzi, którym naprawdę zależy na Polsce i chcą coś
      zrobić dla tego kraju i jego mieszkańców. W obecnej sytuacji potrzebujemy
      patriotów ponad wszystko!

• belami1 Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ 17.09.02, 14:30
        Nie sądzę. Polskie partie bardzo żle znoszą pobyt poza Sejmem.
        UP przez cztery lata pozaparlamentarnej bytności z ugrupowania socjalistycznego
        o rodowodzie solidarnościowym zamieniła się w postkomunistyczną lewicę, którą z
        trudem można odróżnić od SLD.
        Jeżeli dotrwa jakoś PO i PiS to niewykluczone że UW jakoś do nich dokołuje i
        roztopi się w POPiS-ie.
        • Gość: kunce Unia Wolnosci przetrwa i ............ IP: *.chello.pl 17.09.02, 20:12
          przetrwa. Ci, co przyszli do UW po stanowiska, już dawno sobie poszli na lepiej
          notowane "płaszczyzny".
          Zostali głównie akowcy (topniejąca grupa), prawdziwa "S" i dawna opozycja oraz
          przychodzi młodzież, niekoniecznie spod znaku "skóry, fury i komóry".
          Dobry ludzki materiał, wartościowy z punktu widzenia przyszłości Polski.
    • zojka-5 Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ 17.09.02, 20:20
      Co to znaczy -przetrwa?
      Trwa caly czas i wciaz ma nadzieje na to,ze ludzie, czyli wyborcy,wreszcie
      zrozumieja ze populizm to wielkie gowno,a naprawde dla polski liczy sie madry
      program.
    • Gość: Ginny Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ IP: *.net.bialystok.pl / 10.2.21.* 18.09.02, 19:16
      Ma nadziję, że tak. Porządni ludzie.
      • Gość: ribababa Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 18.09.02, 22:12
        Czy Lenin żyje? - Tak w naszej pamięci.
        • gauche Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa,wątpie ............ 19.09.02, 12:23
          poszła za bardzo na prawo, pocżawszy od niepotrzebnego i głupiego aliansu z
          AWS, z ktorego wyplątała sie za późno i w złym stylu.
          A potem to już istna komedia pomyłek; "skóry, fury i komóry" utworzyły PO,
          reszta miota(ła) się pomiędzy chadecją a...własnie:
          niewiadomo czym!
          Powoli staje sie jeszcze jedną prawicową kanapą, a szkoda!
          • kicior99 Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa,wątpie ........... 19.09.02, 19:16
            Sadze ze po 4 latach rzadow roznuch populistow ludzie przejrza na oczy. co
            prawda w poprzedniej kadencji unia zaszkodzila sobie do tego stopnia, ze na
            wlasne zadanie nie dostala sie do Sejmu, ale nie widzialbym w tym symptomy
            smierci politycznej - a jedynie dlugiego letargu. powoli ludzie zaczynaja
            tesknic do normalnosci politycznej - i w tym widze najwieksza szanse dla Unii,
            czego im zreszta bardzo zycze.
          • Gość: kunce Unia Wolnosci trwa IP: *.chello.pl 19.09.02, 19:24
            ani prawicowa, ani kanapa.
            UW otrzymała zaproszenie (ponowne) przystąpienia do międzynarodówki liberalnej.
            W tej chwili jest własciwie jedyną siłą - co prawda nadwątloną, ale realną -
            liberalną w Polsce. Niestety, UPR, ze względu na kabaretowośc przywódców, nie
            może być traktowany przez gremia liberalne do końca poważnie.
            Unia była od kilku lat w międzynarodówce chadeckiej. Jednak od czasu
            przystapienia do chadeków PSL (a także z innych powodów) kierownictwo chce
            pozytywnie odpowiedzieć na wieloletnie oddolne inicjatywy i zacieśnić
            współprace z liberałami na świecie.
            Sama jestem członkiem Polskiej Grupt Liberalne, ponadpartyjnego stowarzyszenia,
            powołanego m.in. przy udziale pani prof. Zofii Kuratowskiej.
            Współczesny nurt liberalny odzyskuje w UW dawne wpływy (przy całym szacunku dla
            osób takich jak premierzy Tadeusz Mazowiecki i Hanna Suchocka). To dobry
            pronostyk.
            • gauche Re: Unia Wolnosci trwa- tylko w pamięci! 20.09.02, 11:55
              Gość portalu: kunce napisał(a):

> ani prawicowa, ani kanapa.
              > UW otrzymała zaproszenie (ponowne) przystąpienia do międzynarodówki
              liberalnej.
              >
              > W tej chwili jest własciwie jedyną siłą - co prawda nadwątloną, ale realną -
              > liberalną w Polsce. Niestety, UPR, ze względu na kabaretowośc przywódców, nie
              > może być traktowany przez gremia liberalne do końca poważnie.
              > Unia była od kilku lat w międzynarodówce chadeckiej. Jednak od czasu
              > przystapienia do chadeków PSL (a także z innych powodów) kierownictwo chce
              > pozytywnie odpowiedzieć na wieloletnie oddolne inicjatywy i zacieśnić
              > współprace z liberałami na świecie.
              > Sama jestem członkiem Polskiej Grupt Liberalne, ponadpartyjnego
              stowarzyszenia,
              >
              > powołanego m.in. przy udziale pani prof. Zofii Kuratowskiej.
              > Współczesny nurt liberalny odzyskuje w UW dawne wpływy (przy całym szacunku
              dla
              >
              > osób takich jak premierzy Tadeusz Mazowiecki i Hanna Suchocka). To dobry
              > pronostyk.
            • gauche Re: Unia Wolnosci trwa-DO KUNCE! 20.09.02, 12:01

> ani prawicowa, ani kanapa.
              > UW otrzymała zaproszenie (ponowne) przystąpienia do międzynarodówki
              liberalnej.
              > juz dawno tam byc powinna ale tak sie nie stało, bo konserwatywno-chadeccy
              przwyódcy woleli M.CH.
              > W tej chwili jest własciwie jedyną siłą - co prawda nadwątloną, ale realną -
              > liberalną w Polsce.
              Jaka tam liberalna? To b. dziwny liberalizm-brak światopoglądowego, a i z
              politycznym na bakier: proszę zajrzec do projektu konstytucji UW (do zapisów
              dot. praw i wolności)jak i przyjrzec sie głosowaniom posłów UW dot. kwestii
              światopoglądowych i praw człowieka/
              Niestety, UPR, ze względu na kabaretowośc przywódców, nie
              > może być traktowany przez gremia liberalne do końca poważnie.
              > Unia była od kilku lat w międzynarodówce chadeckiej. Jednak od czasu
              > przystapienia do chadeków PSL (a także z innych powodów) kierownictwo chce
              > pozytywnie odpowiedzieć na wieloletnie oddolne inicjatywy i zacieśnić
              > współprace z liberałami na świecie.
              > Sama jestem członkiem Polskiej Grupt Liberalne, ponadpartyjnego
              stowarzyszenia,
              >
              > powołanego m.in. przy udziale pani prof. Zofii Kuratowskiej.
              > Współczesny nurt liberalny odzyskuje w UW dawne wpływy
              Jakie tam wpływy! Niech pan sie wczyta w treśc uchwał, oświadczenia byłego
              liberała Frasyniuka, dyskusje na forum internetowym UW, itd.to jeszcze bardziej
              partia chadecko-konserwatywna!
              (przy całym szacunku dla
              >
              > osób takich jak premierzy Tadeusz Mazowiecki i Hanna Suchocka). To dobry
              > pronostyk.
              Pan niestety jest hurraoptymistą.
      • Gość: szczepan Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ IP: 195.116.105.* 20.09.02, 14:32
        Cieszy i wspiera takie zdanie, że ludzie jeszcze w Unię wierza... Jak ja.Ale
        nie wystarczy czekać na normalnosć, trzeba się wziąć do roboty, powoli,
        metodycznie ale do przodu, bez hurraoptymizmu i szaleństw, ale pracowicie i
        normalnie... Wystarczy już lepperowszczyzny w różnym wydaniu.
        • Gość: kunce Unia Wolnosci trwa i . - do gauche IP: *.chello.pl 20.09.02, 16:02
          to nie chrraoptyminzm. Na i jestem "ta" kunce.
          Jestem w UW "od zawsze" czyli od ROAD-u (wspominam tu tylko czasy
          sformalizowanej struktury partyjnej, czasy wczesniejsze czyli "nielegalne"
          korzenie obecnej UW chwilowo pominę).
          Unia zawsze była wielonurtowa. ROAD, o charakterze socjalnoliberalnym, połączył
          się z prawicowokonserwatywna partia Halla i powstała Unia Demokratyczna. W UD
          były dwa silne nurty polityczne, które nawet funkcjonowały w ramach dwóch
          formalnych frakcji: społeczno-liberalnej (szefowała Zofia Kuratowska) i
          prawicowo-konserwatywnej. Ta druga uzyskała wieksze wpływy na oficjalna
          polityke partii. Potem doszło do połączenia UD z Kongresem Liberalno-
          Demokratycznym i powstała UW. Liberalizm zaznaczył sie wyraźnie, ale tylko
          gospodarczy. W sprawach światopoglądowych liberałowie z kongresu przechodzili
          na pozycje konserwatywne wspierając nurt chadecki.
          Unia jest partia różnorodna i naprawdę, jako jednej z nielicznych, udaje jej
          sie prowadzic wewnętrzne dyskusje programowe i ideologiczne. Jestem
          przedstawicielką nurtu, który nigdy nie był dominujący, a mimo to nie mam
          poczucia przegranej. Mało tego - wiem, że w żadnej innej partii nie mogłabym
          ani tak otwarccie głosić moich zapatrywań, ani nie miałabym możliwości tak
          demokratycznego wpływu na linię programową, jak mam w UW.
          W każdej partii ścierają się nurty. U nas naprawde jest najmniej zamordyzmu i
          kneblowania. Dlatego starzy Unici (nie chwilowi karierowicze) zarówno ci z
          prawa, jak i z lewa, mają poczucie współnoty. Ścieraja się na gruncie programu,
          ale od lat pracują razem.
          • zojka-5 Re: Unia Wolnosci trwa i . - do gauche 20.09.02, 21:34
            Kunce,masz racje.Ja tez trwam w partii od UD. Nasza partia ma w nazwie
            slowo "wolnosc";Oby wszyscy potrafili z niej korzystac madrze i odpowiedzialnie.
            • Gość: Kato Re: Unia Wolnosci trwa i . - do gauche IP: *.chello.pl 21.09.02, 18:26
              Nie przetrwa.
              Dlaczego?
              Odpowiedz w 2 powyzszych postach. Nie wiado dzis a i wczesniej nie bylo
              wiadomo , co to jest, poza tym, ze jest tam grupa ludzi godnych szacunku.
              • Gość: Jan Amicus Cato... IP: *.hispeed.ch 22.09.02, 18:44
                Gość portalu: Kato napisał(a):

> Nie przetrwa.
                > ...jest tam grupa ludzi godnych szacunku.

A to dzisiaj mało?
                Ad Catonem:
                Ioannes tibi salutem dicit.
                Partiam Libertatis aeternam esse puto.
                Cura, ut valeas.

• Gość: Ludwik Re: Amicus Cato... IP: *.pl 26.09.02, 21:26
                  No cóż UW podczas wyjścia grupy Tuska oczyściła się z Polaków, zostały tylko
                  najgłupsze żydy z przyległościami. Nic już z tej partii nie będzie. Rebe
                  Geremek, Lityński, Smolarowie itp. makiawelicznie pragnęli trzymać wszystkie
                  sznurki, w tej partii nie było naturalnej selekcji, tylko
                  czapa "najmądrzejszych" na górze. Jaki taki aktyw poszedł do PO, no a reszta
                  dogorywa. I dobrze im tak, życzę tej formacji jak najgorzej.
                  • Gość: kunce Re: Amicus Ludvicus.... IP: *.chello.pl 26.09.02, 23:25
                    opuściłeś razem z Tuskiem?
                    szczęśliwej drogi.

Tylko dlaczego musisz deprecjonować wszystkich tych, którym (podświadomie to
                    przecież czujesz) wyrządziłeś krzywdę?
                    • zojka-5 Re: Amicus Ludvicus.... 28.09.02, 20:06
                      Pojecie-wiernosc idealom -jest mocno zdeprecjonowane.Dlatego ci,ktorzy opuscili
                      UW i przeskoczyli do PO to karierowicze.W UW pozostali ludzie wartosciowi i
                      uczciwi.Nadejdzie czas,ufam,ze spoleczenstwo doceni to i dokona wlasciwego
                      wyboru.A kiedy? Jak tylko wzrosnie tzw.swiadomosc polityczna.
                      • Gość: babariba Re: Amicus Ludvicus.... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 29.09.02, 01:10
                        I to jest postawa (oraz trwałość przekonań) godna podziwu. Natomiast Unia
                        przetrwa wyłącznie "w naszej pamięci", bowiem postawa taka generuje
                        jednocześnie (powszechne w Unii Wolności) a nieznośne dla większości wyborców
                        przekonanie o przekonaniu Unii o jej wielkośći. Bowiem Unia tylko wie, co jest
                        dla Polski najlepsze...
                        Przykładowo wyraził to p. Geremek po którychś tam wyborach.
                        Pogarda dla wyborców wykazana m.in. przez w/w pana profesora zaowocowała
                        konkretnym wynikiem wyborczym w zeszłym roku.
                        Przekonanie o własnej wyższości, wielkości, moralnych racjach i związanym z tym
                        prawami do "posiadania" naszego kraju nie wystarcza do osiągnięcia sukcesu w
                        świecie realnej polityki.
                        I dlatego Unia przetrwa jedynie "w naszej pamięci".
                        Pzdr.
                        • zojka-5 Re: Amicus Ludvicus.... 29.09.02, 18:20
                          Gość portalu: babariba napisał(a):

>

. Bowiem Unia tylko wie, co jest
                          > dla Polski najlepsze...

Zartujesz,prawda? teraz wie to i Lepper i SLD i Rodziny Polskie i PO no i
                          PiS ,a takze kazdy Polak oczywiscie na swoj sposob i w tym wlasnie cale
                          nieszczescie

• gauche Do KUNCE 30.09.02, 13:34
                      przedstawiłaś ( Ty i inni) bardzo wzruszajacy obraz UW i wewnętrznych ideowych
                      zmagan wolnych od zaciekłości, nienawiści itp itd przecieram oczy i zapytuję,
                      a GDZIE to tak było???
                      Mam doświadczenia odmienne i to zarowno z nurtem konserwatywno-chadeckim, jak i
                      z "liberałami" z KLD-
                      w przeciwniestwie do Ciebie odczuwałem dyskomfort w zwiazku z przewaga tych ww.
                      nurtów i postępujacym "prawiczeniem" Unii- dlatego tez z niej wystąpiłem-
                      Takie to polskie doświadczenia z liberalizmem i wcale mnie nie pociesza to,iz
                      zawsze liberalizm w Polsce byl slaby - także i "po komunizmie" jak to pisał J.
                      Szacki.
                      • gauche Re: Do KUNCE 07.10.02, 07:41
                        gauche napisał:

> przedstawiłaś ( Ty i inni) bardzo wzruszajacy obraz UW i wewnętrznych
                        ideowych
                        > zmagan wolnych od zaciekłości, nienawiści itp itd przecieram oczy i
                        zapytuję,
                        > a GDZIE to tak było???
                        > Mam doświadczenia odmienne i to zarowno z nurtem konserwatywno-chadeckim, jak
                        i
                        >
                        > z "liberałami" z KLD-
                        > w przeciwniestwie do Ciebie odczuwałem dyskomfort w zwiazku z przewaga tych
                        ww.
                        >
                        > nurtów i postępujacym "prawiczeniem" Unii- dlatego tez z niej wystąpiłem-
                        > Takie to polskie doświadczenia z liberalizmem i wcale mnie nie pociesza to,iz
                        > zawsze liberalizm w Polsce byl slaby - także i "po komunizmie" jak to pisał
                        J.
                        > Szacki.
                        NO I CO TY NA TO???
                        • Gość: kunce Re: Do KUNCE IP: *.chello.pl 07.10.02, 10:16
                          nie chciałam, by obraz był wzruszajacy. Chciałam powiedzieć, że UW jest partia
                          dialodu (mimo wszystko) i że mniej w niej zamordyzmu niż w jakiejkolwiek innej
                          partii posierpniowej. O przedsierpniowych nie wypowiadam się, bo nadal czerpią
                          pełnymi garściami z nieboszczki PZPR.
                          Nie było mi łatwo i miałam wiele wątpliwości. Gdy łączyliśmy sie z tzw.
                          liberałami z kongresu byłam gotowa wystąpić. Obawiałam sie koniunkturalizmu
                          kongresowców. I wcale nie mam satysfakcji, że wyszło na moje, że większośc tych
                          ludzi jest teraz na platformie. Bo wykorzystali nasz wysiłek i odchodząc nas
                          okradli - przynajmniej w Warszawie.
                          Bardzo cenie Tadeusza Mazowieckiego i biore pod uwage jego słowa, co nie znaczy
                          że identyfikuję sie ze wszystkim, co mówi. Poważam Hannę Suchocka, ale
                          przyeszkadzał mi w jej otoczeniu taki np. Goryszewski. Uważam za nasz błąd
                          oddanie Marka Balickiego (człowieka, którego politycznie stworzyliśmy i
                          wylansowaliśmy) postkomunistom - AWS nie chciał go widziec, abordera, w
                          ministerstwie zdrowia. Nie "zagospodarowaliśmy" go, ale tez i on nie umiał
                          chyba czekać bez splendorów na swoją kolej.

Po prostu wiem, że swoją wizję mogę zrealizować tylko grajac w drużynie Unii
                          (podkreslam - wizję, nie kariere, bo tu miałam propozycje z innych partii).
                          Moja zawodowa kariera nie jest uzalezniona od partyjnych wpływów, dlatego nie
                          muszę - jak wielu "działaczy" zmieniać partii i podłącząć sie ustawicznie do
                          tej, która akurat rozdaje stanowiska.
                          UW symbolizuje mój życiowy wybór, jakiego dokonałam wiele lat temu, jako
                          licealistka przewożąc powielaczowe wydawnictwa. Z UW trzymają najmniej
                          koniunkturalni ludzie. Szkoda, że jest ich w Polsce mniej niz kiedyś.
                          • gauche Re: Do KUNCE -raz jeszcze... 07.10.02, 10:57

> nie chciałam, by obraz był wzruszajacy. Chciałam powiedzieć, że UW jest
                            partia
                            > dialodu (mimo wszystko) i że mniej w niej zamordyzmu niż w jakiejkolwiek
                            innej
                            > partii posierpniowej. O przedsierpniowych nie wypowiadam się, bo nadal
                            czerpią
                            > pełnymi garściami z nieboszczki PZPR.
                            > Nie było mi łatwo i miałam wiele wątpliwości. Gdy łączyliśmy sie z tzw.
                            > liberałami z kongresu byłam gotowa wystąpić. Obawiałam sie koniunkturalizmu
                            > kongresowców. I wcale nie mam satysfakcji, że wyszło na moje, że większośc
                            tych
                            >
                            > ludzi jest teraz na platformie. Bo wykorzystali nasz wysiłek i odchodząc nas
                            > okradli - przynajmniej w Warszawie.
                            > Bardzo cenie Tadeusza Mazowieckiego i biore pod uwage jego słowa, co nie
                            znaczy
                            >
                            > że identyfikuję sie ze wszystkim, co mówi. Poważam Hannę Suchocka, ale
                            > przyeszkadzał mi w jej otoczeniu taki np. Goryszewski. Uważam za nasz błąd
                            > oddanie Marka Balickiego (człowieka, którego politycznie stworzyliśmy i
                            > wylansowaliśmy) postkomunistom - AWS nie chciał go widziec, abordera, w
                            > ministerstwie zdrowia. Nie "zagospodarowaliśmy" go, ale tez i on nie umiał
                            > chyba czekać bez splendorów na swoją kolej.
                            >
                            > Po prostu wiem, że swoją wizję mogę zrealizować tylko grajac w drużynie Unii
                            > (podkreslam - wizję, nie kariere, bo tu miałam propozycje z innych partii).
                            > Moja zawodowa kariera nie jest uzalezniona od partyjnych wpływów, dlatego nie
                            > muszę - jak wielu "działaczy" zmieniać partii i podłącząć sie ustawicznie do
                            > tej, która akurat rozdaje stanowiska.
                            > UW symbolizuje mój życiowy wybór, jakiego dokonałam wiele lat temu, jako
                            > licealistka przewożąc powielaczowe wydawnictwa. Z UW trzymają najmniej
                            > koniunkturalni ludzie. Szkoda, że jest ich w Polsce mniej niz kiedyś.
                            Wygląda mi na to, że traktujesz UW bardziej w kategoriach ruchu społecznego,
                            niz partii politycznej.Twoje przywiązanie do Unii tez ma -jak sądzę- taki
                            romantyczn0-nostalgiczny charakter:a mniej-lub w ogóle- zważasz na to, co
                            obecnie gloszą władze UW = a dla mnie i jak myślę dla wyborców to włąsnie ma
                            znaczenie zsadnicze.
                            pozdrawiam
    • Gość: MAX Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ IP: *.pro.gdansk.tdci.pl 02.10.02, 11:54
      jak na powrot stanie sie partią centrową to ma jakies szanse- bo takiej brakuje.
      • zojka-5 Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ 02.10.02, 23:05
        A nie jest?
        • Gość: MAX Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ IP: *.pro.gdansk.tdci.pl 03.10.02, 10:00
          zojka-5 napisała:

> A nie jest?
          Nie, nie jest od 1997 kiedy zaczęła brnąć w tę ślepą prawicową uliczkę wiążąc
          się z AWS i skupiając sie jedynie na programie gospodarczym w monetarystycznej
          wersji, całkowicie zaś "odpuszczając" sobie kwestie światopoglądowe.
    • szwester Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ 03.10.02, 23:33
      Co Ty Max?
      Pomyliles UW z LPR.tam nie ma miejsca na liberalizm ani spoleczny ani
      gospodarczy:)
      • Gość: MAX Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ IP: *.pro.gdansk.tdci.pl 04.10.02, 09:20
        szwester napisała:

> Co Ty Max?
        > Pomyliles UW z LPR.tam nie ma miejsca na liberalizm ani spoleczny ani
        > gospodarczy:)
        Nie wiem, o co ci chodzi.W UW jest miejsce TYLKO na liberalizm gospodarczy - a
        nie ma na pozostałe- i to jest problem UW.
        • Gość: kunce Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ IP: *.chello.pl 04.10.02, 14:20

> szwester napisała:
          >
          > > Co Ty Max?
          > > Pomyliles UW z LPR.tam nie ma miejsca na liberalizm ani spoleczny ani
          > > gospodarczy:)

szwester, a gdzie Ty w UPR widzisz miejsce na liberalizm? zarówno gospodarczy -
          i może przede wszystkim - światopoglądowy?

Wejdż na strone UPR i przeczytaj:

UPR zawarło porozumienie programowe (PROGRAMOWE!!!) z Ligą Polskich Rodzin!
          wskaz mi elementy liberalizmu gospodarczego i swiatopoglądowego u LPR.

Jedyna partią liberalna w POlsce jest UW. Zapewne niedoskonałą, ale jedyną.
          • szwester Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ 04.10.02, 17:26
            Alez kunce,az tak nie moglam sie pomylic:)))
            Przeczytaj uwaznie,napisalam LPR , a nie UPR
            A tak w ogole to zgadzam sie z Toba.
            Pozdrawiam
    • Gość: Leon Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.02, 14:08
      Gość portalu: Jowisz napisał(a):

> ........"zaszaleje" w nastepnej elekcji ?

Na razie, to UW chyba walczy ze śmiercią. Zawsze
      głosowałem na UW (i wcześniej UD) i będę głosował dalej,
      bo uważam, że partia ta skupia najwartościowszych ludzi
      polskiej sceny politycznej Jednak, moim zdaniem,
      członkowie tej partii chyba zapomnieli, że w kampanii
      wyborczej liczy się nie tylko rzetelny program (bo
      większość wyborców niestety nie jest go w stanie
      zrozumieć). Są przecież partie (chociażby SLD,
      Samoobrona), które w kampanii wyborczej nie przedstawiły
      (lub przedstawiły żałosną namiastkę) swojego programu, a
      stanowią teraz największą siłę w parlamencie. I
      zastanawiam się jeszcze po co UW angażowała się w
      wątpliwej jakości sojusze - najpierw z ZChN-em a potem z
      AWS. I dlaczego, po smutnych doświadczeniach wyniesionych
      z sojuszu z ZChN-em nie potrafiła w porę wycofać się z
      sojuszu z AWS-em (moim zdaniem, właściwym momentem było
      zablokowanie głosami AWS inicjatywy Balcerowicza
      dotyczącej podatku liniowego). Przecież dwa razy nie
      wchodzi się do tej samej rzeki! Jeśli partia ta
      wystartuje jeszcze w następnych wyborach i znowu dostanie
      się do parlamentu, to nie chciałbym, aby po raz trzeci
      wdała się w jakiś nieprzemyślany sojusz z jakimiś
      oszołomami, bo to będzie ich gwóźdź do trumny.

Leon
      • zojka-5 Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ 07.10.02, 20:18
        Leon
        masz wiele racji.Podzielam Twoje zdanie w kwestii wartosciowych ludzi.Co do
        sojuszy to mysle,ze to byla koniecznosc.Wszyscy myslelismy,ze partia ktora
        wyszla z solidarnosci bedzie miala troche wiecej rozumu,a nie zastosuje
        t...k...m...(mysle,ze znasz ten skrot),ale zawiedlismy sie.Z kim w takim razie
        wchodzic w sojusze? Moze powstanie do nastepnych wyborow parlamentarnych jakas
        sila? Jezeli chodzi o kampanie wyborcza,to wymienione przez Ciebie ugrupowania
        stosuja zwykly populizm i demagogie a ,ze ludzie sie na to lapia? Coz,taka
        swiadomosc polityczna wspolobywateli.Na to nie ma rady.
    • Gość: ja20 Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ IP: 195.94.211.* 16.10.02, 18:22
      mysle, ze ma duze szanse na wejscie do sejmu
    • alfalfa Re: Nie przetrwa. 17.10.02, 00:29
      I powiem - niestety. Jednak czy formacja polityczna, która na swojego szefa
      mianuje najbardziej niepopularnego polityka w Polsce albo wycina numerek z
      Labudą, zasługuje na współczucie? Unia zamieniła się w solidarnościowy zbowid.
      pzdr.
      • zojka-5 Re: Nie przetrwa. 17.10.02, 20:54
        Gwoli scislosci to Labuda sama wyciela numerek.A jezeli chodzi o UW to jestem
        przekonana,ze jednak przetrwa ,a nawet powiem wiecej , dojdzie w koncu do wladzy
        bo jak dlugo mozna dac sie nabierac oszolomom??
        Pozdro
        • alfalfa Re: Nie przetrwa. 17.10.02, 21:39
          Sama wycięła? To co to za ekipa? Nieudlona jakaś... Społeczeństwo woli
          oszołomów bo taki jest jego denny poziom - ile średnio czyta się książek, jak
          ze zrozumieniem prostej instrukcji, wiadomości w tv? UW totalnie nie rozmumie
          społeczeństwa, to przepaść nie do przekroczenia, w związku z tym do władzy się
          nie nadaje. Może to i przykre ale polityka to "nieetosowe" zajęcie, potrzeba
          więcej skuteczności, ja od niech tego chciałem ale nawalili.
          pzdr.
          • zojka-5 Re: PRZETRWA 19.10.02, 18:49
            Wierze w wyzszosc rozumu nad glupota
            • Gość: kunce Re: PRZETRWA IP: *.chello.pl 19.10.02, 21:13
              masz Zojka rację: hej! rozum sie budzi!

najpierw powoli, jak żółw ociężale...
              • alfalfa Re: Optymiści... 19.10.02, 23:01
                albo naiwni. Tak czy inaczej w błędzie. Nic to - każdy wierzy w co chce,
                nieprawdaż? Tylko dlaczego ignorujecie rzeczywistość? Polak podobno mądry po
                szkodzie.
                pzdr.
                • Gość: kunce Re: Optymiści... IP: *.chello.pl 20.10.02, 01:42
                  oj, to chyba Ty ignorujesz rzeczywistość. Bo Unia trwa i powoli odzyskuje siły.

Z jakiegoś powodu nie lubisz UW i życzysz jej jak najgorzej. Piszesz już
                  kolejny post, w którym przekonujesz, że sympatyków Unii nie ma. Ma ich nie być,
                  bo Ty tak chcesz.

A my - jakkolwiek patetycznie to zabrzmi: byliśmy, jesteśmy, będziemy.

PS. czy dlatego nas nie lubisz, bo mówimy, że Lepiór to tandetna podróbka Duce?
                  • alfalfa Re: Optymiści... 20.10.02, 12:38

> oj, to chyba Ty ignorujesz rzeczywistość. Bo Unia trwa i powoli odzyskuje
                    siły.
                    >
                    >
                    > Z jakiegoś powodu nie lubisz UW i życzysz jej jak najgorzej. Piszesz już
                    > kolejny post, w którym przekonujesz, że sympatyków Unii nie ma. Ma ich nie
                    być,
                    >
                    > bo Ty tak chcesz.
                    >
                    > A my - jakkolwiek patetycznie to zabrzmi: byliśmy, jesteśmy, będziemy.
                    >
                    > PS. czy dlatego nas nie lubisz, bo mówimy, że Lepiór to tandetna podróbka
                    Duce?

Oj, Ty chyba nie rozumiesz co ja piszę. Mam sporo sympatii dla UW ale uważam,
                    że ta partia popełniała (i popełnia) błąd za błędem i utraciła poparcie
                    społeczeństwa (a nawet straciła umiejętność jego zrozumienia). Lepperowi dała
                    broń do ręki swoją nieudaczną polityką i min. UW pomogła mu wypłynąć (nie
                    mówiąc o SLDUPie która lepperka używa jak "piątą kolumnę"). UW zamieniła się w
                    lożę poststyropianową i zachowywała się dotychczas jakby należał jej się jakiś
                    kombatancki szacunek. Te czasy i ten kapitał już minął. Czas na nową poważną
                    ofertę która nie polega tylko na kolejnych zmianach nazwy.
                    pzdr.
                    • zojka5 Realisci 20.10.02, 20:02
                      Kunce i ja to realisci!!
                      • alfalfa Re: Realisci 21.10.02, 00:42
                        Fajne jesteście ale to nie realizm:)
                        pzdr.
    • Gość: kunce Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ IP: *.chello.pl 23.10.02, 18:21
      dzięki za dobre słowo - rzeczywiście jesteśmy fajne.

a co do realizmu - my jesteśmy realne i nasze czyny sa realne. Byc moze nie są
      reprezentatywne dla wiodącej większości, ale realne.

a czy pamiętasz taki cytat z piosenki Kelusa:
      "każdy folksdojcz był realpolitikier"

niektórzy realizm mylą z koniunkturalizmem. Na szczęście nie Ty. Tylko troche
      jestes sceptyczny.
      ale nic to...
      • alfalfa Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ 24.10.02, 00:35

> dzięki za dobre słowo - rzeczywiście jesteśmy fajne.

Bo ja Was lubię, naprawdę! Tylko, że ja bardziej radykalny jestem.

>
        > a co do realizmu - my jesteśmy realne i nasze czyny sa realne. Byc moze nie

> reprezentatywne dla wiodącej większości, ale realne.
        >
        > a czy pamiętasz taki cytat z piosenki Kelusa:
        > "każdy folksdojcz był realpolitikier"

A tam zaraz... Balcerowicz na szefa to był dobry pomysł czy nie? Ot, realizm.

>
        > niektórzy realizm mylą z koniunkturalizmem. Na szczęście nie Ty. Tylko troche
        > jestes sceptyczny.
        > ale nic to...

I za dobre Twoje słowo dzięki
        pa.
        pzdr.
        A.
        • zojka5 Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ 24.10.02, 18:34
          Oj alfa alfa jasne,ze Balcerowicz na szefa swietny pomysł,a na niepopularnego
          ministra finansów? Dla kraju-dobrze,a dla popularnosci partii-zły.Z tego
          wniosek,ze dla UW dobro kraju ważniejsze,niz dobro partii.I chyba o to chodzi.A
          gdyby AWS tak osesyjnie nie blokował podatku liniowego,byłoby całkiem całkiem.
          Pozdro
          • alfalfa Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ 24.10.02, 21:21
            zojka5 napisała:

> Oj alfa alfa jasne,ze Balcerowicz na szefa swietny pomysł,a na niepopularnego
            > ministra finansów? Dla kraju-dobrze,a dla popularnosci partii-zły.Z tego
            > wniosek,ze dla UW dobro kraju ważniejsze,niz dobro partii.

Niby tak ale po następnych wyborach UW już nie w Parlamencie a dobro kraju?
            Fiuuuu... poleciało... Za to elpeerki i samobrony się wtarabaniły i ośmieszają
            parlament i Ojczyznę. Taki efekt. A może Polacy tacy są po prostu? Nie bierzesz
            tego pod uwagę?

I chyba o to chodzi.A
            >
            > gdyby AWS tak osesyjnie nie blokował podatku liniowego,byłoby całkiem całkiem.

Cóż, AWS i wyjście z koalicji z powodu koleżki prezydenta Wa-wy to też raczej
            niechlubna historia, prawda? Idealizm AWS który im kazał kraj naprawiać w
            tempie rewolucji kulturalnej też nietrafiony. Wolę pragmatyzm i niskie podatki,
            wolny rynek i prywatyzację a nie stopniowe sprzedawanie majątku w celu
            zaklejania dziur po PKP, stoczniach, hutach itd czyli "polską prywatyzację".

Coś sobie przypominam. Kto tę makulaturę wtedy znosił do Sejmu? Chyba nie AWS a
            raczej czerwona odmiana UW czyli SLD. No, nie denerwuj się ja wiem że to SLD do
            UW się upodobniła a nie odwrotnie:) ale zrobili to cholernie skutecznie i
            przeciągnęli na swoją stronę część elektoratu - jak mogli? Gdzie "kręgosłup"?

> Pozdro
            Ja już jak pierwszy raz Kwaskowatego wybrali odreagowałem (dopiero po kilku
            tygodniach mi przeszło) tak, że teraz już niewiele mnie dziwi (np. to że sldupa
            ma chłopską bojówkę pt. samobrona) ale nadal mam żal do tzw. "prawicy" (co to
            za prawica? marna jakaś, zbyt podobna do slddup różnych) że "dała ciała" i ten
            entuzjazm początku lat dziewięćdziesiątych zmarnowała, ech szkoda... Było nie
            bawić się w socjalizm tylko od razu na głęboką wodę, głową do przodu! Ludzie by
            wytrzymali a kto wie gdzie bylibysmy teraz, zabrakło wizji i odwagi.
            pzdr.
    • Gość: bogdan Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 24.10.02, 18:54
      Mam nadzieje, bo dosc mam juz hucpy, chamstwa w polskim parlamencie i
      samorzadzie, a UW mozna wiele zarzucic, ale nie to, ze nie maja powaznych
      politykow, ktorym zalezy tylko na stolkach
    • Gość: klip Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ IP: fwptrz:* / *.core.net.pl 26.10.02, 12:16
      Mysle,ze zwolennicy wolnego rynku stracili cierpliwosc do obiecanek tej
      partii.Gdy czlonkowie UW(liberalowie gosp.) przekonali sie,ze sa jedynie
      potrzebni do zebrania wiekszej ilosci glosow utworzyli PO,a ludzie na nich
      zaglosowali.Oczywiscie zaraz zaczela sie kampania o PO - "uciekaja jak szczury
      z plonacego okretu" po czesci jest to prawda,ale ilez mozna w koncu czekac na
      prawdziwy kapitalizm w tym kraju. Sama UW jest teraz w centrum z odchylem w
      lewo i niewiele sie rozni od SLD ktore jest na lewo a zbliza sie do
      centrum.Oznacza to,ze UW nie jest wyrazista,ot kolejna partyjka-ani zimna ani
      goraca-kolejna odmiana "socjalizmu z ludzka twarza" czego w Sejmie mamy od
      groma,wiec po co jeszcze jedna ?
    • Gość: a Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 26.10.02, 18:53
      Przetrwa!!!!!!1
      • zojka5 Re: Czy Unia Wolnosci przetrwa i ............ 26.10.02, 20:00
        Przetrwa,a masz racje!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka