Dodaj do ulubionych

Halloween a Wszystkich Świętych

31.10.05, 19:34
Właśnie usłyszałem na TVN od jakiegoś mądrego księdza, że Halloween zakłóca
atmosferę dnia Wszystkich Świętych. Moje pytanie brzmi: co było pierwsze -
Halloween czy Wszystkich Świętych? Może ten ksiądz o tym nie wie.
Obserwuj wątek
    • cartafilus Re: Halloween a Wszystkich Świętych 31.10.05, 19:40
      verdiprati napisał:

> Właśnie usłyszałem na TVN od jakiegoś mądrego księdza, że Halloween zakłóca
      > atmosferę dnia Wszystkich Świętych. Moje pytanie brzmi: co było pierwsze -
      > Halloween czy Wszystkich Świętych? Może ten ksiądz o tym nie wie.
      ------------------------------------------------
      Jeśli już analizować to pierwsze było SAMHAIN
      • paddy77 Re: Halloween a Wszystkich Świętych 31.10.05, 19:56
        cartafilus napisał:

> verdiprati napisał:
        >
        > > Właśnie usłyszałem na TVN od jakiegoś mądrego księdza, że Halloween zakłó
        > ca
        > > atmosferę dnia Wszystkich Świętych. Moje pytanie brzmi: co było pierwsze
        > -
        > > Halloween czy Wszystkich Świętych? Może ten ksiądz o tym nie wie.
        > ------------------------------------------------
        > Jeśli już analizować to pierwsze było SAMHAIN
        ----------------------------------------------------
        co racja to racaj samhain jest pierwowzorem !!!
        • verdiprati Re: Halloween a Wszystkich Świętych 31.10.05, 20:19
          Czyli że zasadniczo Halloween był przed dniem Wszytkich Świętych.
          • 0golone_jajka Re: Halloween a Wszystkich Świętych 31.10.05, 20:52
            Kościół katolicki zawsze się do wszystkiego przypieprza. Przerobili odwieczne święto zmarłych na swoją modłę i mają pretensje, że ludzie wracają do korzeni.
            Rozumiem, że to konkurencja i na tacę nie dostaną, ale bez przesady...
            • tomash8 Re: Halloween a Wszystkich Świętych 31.10.05, 22:51
              Już pomijając wszystko to przecież Halloween jest INNEGO DNIA NIŻ WSZYSTKICH
              ŚWIĘTYCH, to raz. A dwa - bliskich zmarłych z tego co mi wiadomo powinno się
              wspominać w zaduszki, a nie wszystkich świętych, no ale nieważne.

PS: Tak, jestem żydomasonolewakiem
              • evilessence Re: Halloween a Wszystkich Świętych 01.11.05, 03:07
                to nie ma znaczenie ze innego dnia, swieto to ma korzenie swoje poganskie i tyle.
                a halloween jest super. przynajmniej nikt sie nie zalewa lzami ani gorzalka ani
                nie umiara na drogach by dotrzec na cmentarz. a bliskich zmarlych powinno sie
                miec w sercu, a nie wspominac wedle daty na kalendarzu. ale to nie wazne.

P.S. Nie naleze do zadnej zorganizowanej religii.

• joanna.d.arc Re: Halloween a Wszystkich Świętych 01.11.05, 09:02
                  > przynajmniej nikt sie nie zalewa lzami ani gorzalka ani
                  > nie umiara na drogach by dotrzec na cmentarz.
                  Fakt, to jest niezły paradoks. Tyle osób DOSŁOWNIE odwiedza zmarłych w tych dniach :)
            • Gość: camel ogolone jajka IP: *.pools.arcor-ip.net 02.11.05, 23:47
              do jakich korzeni??? gdzei ty miales w polsce korzenie z helloween??
    • tingel-tangel Re: Halloween a Wszystkich Świętych 01.11.05, 10:04
      Dzień Zmarłych w katolickim Mexyku obchodzą inaczej - jedzenie na cmentarzach,
      napoje, tequila. Tylko w Polsce wymyślono jakieś chore, bzdurne święto
      "wszystkich świętych", o którym nikt nic nie wie. Większość Polaków myśli, że to
      ich bliskich, zmarłych nazywa się "wszystkimi świętymi", bo poszli do nieba a to
      tak jakby byli święci. W końcu taki duży, taki mały może świętym być.
      • l_zaraza_l Re: Halloween a Wszystkich Świętych 01.11.05, 19:26
        Polskie "DZIADY" wygladaly podobnie.
        Ja tego nie pamietam, bo moi rodzice byli juz "zbyt ucywilizowani" ale maz
        czesto wspominal czasy dziecinstwa, gdy rodzina zbierala sie na grobach
        bliskich. Wspominali, pojadali i popijali bedac jakby goscmi tych, ktorzy odeszli.
        Mnie sie to bardzo podoba. Pozwala zachowac pamiec o ludziach takimi, jakimi
        byli - o tym z czego sie smiali, co lubili jesc itp - a nie o coraz bardziej
        obcych i odleglych "swietych".
      • Gość: tingel tangel.. Re: Halloween a Wszystkich Świętych IP: *.pools.arcor-ip.net 02.11.05, 23:50
        a w meksyku wymyslono sobie bzdurne tancowanie i zarcie na grobach.. co kraj to
        obyczaj. imprezowac mozna przez caly rok. popielec to dzien, kiedy sie biega
        przebranym z aducha.. prawie to samo co helloween. DLACZEGO do ..wy nedy..
        musimy obchodzic najies amerykanskie (irlnadzkie).. swieta tylko dlatego ze
        konceryn chca na tym zarobic????????????????
    • Gość: P.S.J. Jakby sie chcialo prawdziwe Samhain obchodzic... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 10:20
      ... to tez by były ofiary śmiertelne, bo kogoś w tych wiklinowych klatkach
      trzeba palić, czyż nie?
    • b-beagle Re: Halloween a Wszystkich Świętych 01.11.05, 10:36
      Pewnych przemian obyczajowych nie da się zatrzymać. Halloween wdziera się w
      nasza polska tradycję i ja osobiście nie widzę w tym nic złego.Nie dajmy sie
      zwariować i podejdźmy do tego na większym luzie.
      • Gość: efik Re: Halloween to fraszka! Lepiej popatrzmy jak my IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 16:56
        CO KRAJ TO OBYCZAJ!!! i SZANUJE TYCH CELTÓW, ALE WY MI POWIEDZCIE CZY U NAS NIE
        MA PRZESADY Z TYM "ZASTAW SIE A POSTAW SIĘ" NA GROBACH!? TE GIGANTYCZNE ZNICZE
        JAK PATELNIE WALI PŁOMIEŃ, KOPCI DYMY, CAŁE NARĘCZA KAWIATÓW W DONICACH,
        ODNOSZE WRAŻENIE ŻE IM UBOŻSI TYM WIĘCEJ CHCĄ NASTAWIAĆ. TO JAKIŚ -
        PRZEPRASZAM - WYŚCIG SZCZURÓW CO SIĘ NA NEKROPOLIE PRZEDOSTAŁ. AŻ WSTYD POSTWIĆ
        ZWYKŁA LAMKĘ, BO SAM WIDZIEŁM WŚCIBSKIE SPOJRZENIA SĄSIADÓW, CO PRZYSZLI NA
        GROBY Z CALYMI PALETAMI ZNICZY TYLKO PODJECHAĆ WÓZKIEM AKUMULATORWYM BO TAK SIE
        UNIEŚĆ NIE DA? nIE NA TYM CHYBA MA POLEGAĆ ZADUMA NAD GROBAMI UKOCHANYCH
        LUDZI???????
        • Gość: camel efik.. IP: *.pools.arcor-ip.net 02.11.05, 23:53
          glupia i mloda jestes... zrozumiesz jak ci odejda najblizsi..
          • blinski Re: efik.. 03.11.05, 09:53
            ona nie o tym pisała.
            • Gość: camel Re: efik.. IP: *.pools.arcor-ip.net 03.11.05, 22:52
              no fakt... troche mnie ponioslo.. ale fakt faktem, ze nie mozna krytykowac
              ludzi, ze przynosza na groby wience. ktos inny pisal o radosnym obchodzeniu
              swieta w meksyku, a jeszcze inni o helloween czy coo tam innego.

u nas obchodzi sie dzien zmarylch w taki a nie ninny sposob.

POZA TYM HELLOWEEN TO SWIETKO NA ZAKONCZENIE ZBIOROW..wiec obchodza go
              wiesniaki:))))
              • blinski Re: efik.. 04.11.05, 00:05

> no fakt... troche mnie ponioslo.. ale fakt faktem, ze nie mozna krytykowac
                > ludzi, ze przynosza na groby wience.

ależ znowu ci powiem, że nie o to chodziło:) chodziło o cel, ich motywację oraz
                formę w jakiej to robią, nie o sam fakt. nie skupiasz się jak czytasz komenty;)
      • user0001 Re: Halloween a Wszystkich Świętych 02.11.05, 20:14
        Potrzeba będzie jeszcze pokolenia aby coś w rytuale grzebania zmarłych zmienić.
        Póki co rodzice będą pędzić raz do roku dzieci do mycia kamiennych fortec w
        jakich spoczeli dziadkowie. Już dziś jest wiele osób którym nie w smak jest
        wydawanie kilku(nastu) tysięcy złotych na nagrobek. Ci ludzie zadowolili by się
        tablicą lub niewielkim krzyżem (w amerykańskim stylu).

Gdy stare cmentarze zapełnią się, a na nowych zamiast bezładu granitowych
        bunkrów, staną równe aleje krzyży lub tablic; wtedy nie będzie miejsca na
        dziesiątki zniczy stawianych na "święto zmarłych" a zamiast tego będą pojedyńcze
        znicze, ale zapalane co kilka dni, w czasie spaceru po parku pamięci.
        • Gość: P.S.J. Re: Halloween a Wszystkich Świętych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 23:23
          A ja lubie te stare cmentarze, tam, gdzie groby niekoniecznie z lastryko czy
          plamkowanego marmuru, ale z szarego, omszałego kamienia. Albo lasy starych macew
          między drzewami....
          • yoma Re: Halloween a Wszystkich Świętych 03.11.05, 22:59
            P.S.J. napisał(a):

> A ja lubie te stare cmentarze

Dobrze mówisz!
            A jak mi ktoś przywali na grobie szarą, smutną, ciężką płytę, to słowo daję
            będę go straszyć po nocach.
        • Gość: camel user... IP: *.pools.arcor-ip.net 02.11.05, 23:55
          a wszystko co hamerykansikie to takie cudowne? oni maja takie nagrobki bo
          pogrzeby sa drogie.
          ja uwazam, ze kazdy kraj powinien szanowac swoje tradycie i tradycje innych
          narodow, ale nie wtykac im na sile swoich. Tak jak to robia amerykance, ktorzy
          uwazaja ze sa najbardziej cudownym krajem na ziemi...
          • blinski Re: user... 03.11.05, 09:32
            a ja uważam, że trzeba robić, tak jak komu wydaje się lepiej - nie 'bo to
            tradycja' ani 'bo tak jest w hameryce', tylko tak jak kto lubi, bez żadnych
            ograniczeń.
            • Gość: camel Re: user... IP: *.pools.arcor-ip.net 03.11.05, 20:19
              no wiesz..wychodzac z takiego zalozenie mozemy sie spodziewac, ze niektorzy
              przestana mowiec po polsku i beda sie dziwili, ze nikt ich nie rozumie.:)
              wiesz, dosyc duzo podrozuje.. i wiesz co mnie najbardziej smuci..ze juz pawie
              nie ma miejsca na ziemi, gdzie ni ebyloby mcdonaldow, lalek barbie i w TV w 90%
              muzyki z MTV a moze 1% to jakas lokalna tworczosc.. szkoda... swiat sie robi
              nudny...
              • blinski Re: user... 04.11.05, 00:08
                ee. lokalnośc tradycji nie musi polegać na trzymaniu się stricte zwyczajó
                danego degionu; może polegać na specyficznej dla danego regionu mieszance
                róznych tradycji. np. w polsce mogłaby to być specyficzna mieszanka zaduszek i
                halloween:) mogłoby wyniknąc z tego coś nowego i ciekawego.
                :)
                • camel_3d Re: user... 04.11.05, 18:53
                  a czemu? przeciez my mamy popielec. to to samo co helloween. Przeciez kazdy
                  inteligentny czlowiek wie ze to nie helloween wkracza jako takie, tylko ludzie
                  od marketingu nam to wciskaja. A popspolstwo kupuje:)
      • Gość: camel to nie helloween sie wdziera.. IP: *.pools.arcor-ip.net 02.11.05, 23:52
        to nam jankesi wciskaje to na sile swoimi produktami i marketingiem. ale od nas
        nie chca nic:(
    • Gość: camel Re: Halloween a Wszystkich Świętych IP: *.pools.arcor-ip.net 02.11.05, 23:46
      co było pierwsze -
      > Halloween czy Wszystkich Świętych?

no wiesz...wczesniej to jeszcze byly bostwa egipskie itp..

w Polsce Helloween NA PEWNO nie bylo pierwsze...
      • verdiprati Re: Halloween a Wszystkich Świętych 03.11.05, 07:00
        Racja. Ale ja to słyszałem od księdza, który reprezentuje organizację
        międzynarodową która wcisnęła się ze swoim świętem w miejsce innego. Nie każdy
        musi być zdania, że magia istnieje.
        • camel_3d Re: Halloween a Wszystkich Świętych 03.11.05, 08:16
          no wiesz, kosciol tez chce miec swoje wplywy ostatecznie jest to duza
          organizacja i to nie placaca podatku:)
          coz..ja na pewno ni ebdeda obchodzil helloween, tak samo jak nie obchodze
          ramadanu czy hanuki..to nie moje swieta. Jezeli w przyszlym zyciu urodze sie w
          usa to nie ma sprawy:)
    • Gość: Natalia Re: Halloween a Wszystkich Świętych IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.11.05, 02:00
      Halloween to wielki biznes, podobnie jak Swieto Zmarlych. Wspominanie zmarlych
      i odwiedzanie grobow to piekny , nostalgiczny zwyczaj. Szkoda tylko ze wszystko
      odbywa sie w ciagu jednego dnia, wszedzie tlumy, no i co roku dziesiatki
      smiertelnych ofiar.
      • Gość: uwazny O jakich śmiertelnych ofiarach wciąż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 08:17
        powtarzacie ? Akurat bylo ich przecietnie dziennie mniej niż w każdy zwykly
        weekend. Zajrzyjcie do statystyk policyjnychi nie sugerujcie jakiejś hekatomby
        w okolicach dnia Wszystkich Świętych. Btw. kiedy wreszcie spoleczenstwo
        przestanie nazywac ten dzień Swiętem Zmarlych ? Jeśli już, to zaduszki są
        świętem zmarłych, ale i tak to komuniści te nazwę wymyslili. A kto był
        pierwszy ? Katolicy czy komuniści ?
      • camel_3d Re: Halloween a Wszystkich Świętych 03.11.05, 08:17

> odbywa sie w ciagu jednego dnia, wszedzie tlumy, no i co roku dziesiatki
        > smiertelnych ofiar.

no coz.. kazdego dnia ludzie gina w wypadkac, dlaczego tego mialoby byc inaczej?
        • yoma Re: Halloween a Wszystkich Świętych 03.11.05, 23:00
          W ten dzień jest więcej, bo się pije zdrowie nieboszczyków ;)
          • karmin-cynober Skad sie wzielo Wszystkich Swietych? 04.11.05, 02:22
            Helloween od Celtow. Wie ktos czyje to swieto? Germanow, Wikingow, Rzymian,
            Slowian? Zaduszki wydaja mi sie jakims slowianski wynalazkiem.
            • camel_3d Re: Skad sie wzielo Wszystkich Swietych? 04.11.05, 18:51
              to swieto wypedziania duchow, na zakonczenie zbiorow.. z irlandii
    • muszek0 Re: Halloween a Wszystkich Świętych 04.11.05, 07:33
      podobno amerykanie juz szykuja sie do puszczania wianków w noc świętojańską.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka