verdiprati 31.10.05, 19:34 Właśnie usłyszałem na TVN od jakiegoś mądrego księdza, że Halloween zakłóca atmosferę dnia Wszystkich Świętych. Moje pytanie brzmi: co było pierwsze - Halloween czy Wszystkich Świętych? Może ten ksiądz o tym nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cartafilus Re: Halloween a Wszystkich Świętych 31.10.05, 19:40 verdiprati napisał: > Właśnie usłyszałem na TVN od jakiegoś mądrego księdza, że Halloween zakłóca > atmosferę dnia Wszystkich Świętych. Moje pytanie brzmi: co było pierwsze - > Halloween czy Wszystkich Świętych? Może ten ksiądz o tym nie wie. ------------------------------------------------ Jeśli już analizować to pierwsze było SAMHAIN Odpowiedz Link Zgłoś
paddy77 Re: Halloween a Wszystkich Świętych 31.10.05, 19:56 cartafilus napisał: > verdiprati napisał: > > > Właśnie usłyszałem na TVN od jakiegoś mądrego księdza, że Halloween zakłó > ca > > atmosferę dnia Wszystkich Świętych. Moje pytanie brzmi: co było pierwsze > - > > Halloween czy Wszystkich Świętych? Może ten ksiądz o tym nie wie. > ------------------------------------------------ > Jeśli już analizować to pierwsze było SAMHAIN ---------------------------------------------------- co racja to racaj samhain jest pierwowzorem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
verdiprati Re: Halloween a Wszystkich Świętych 31.10.05, 20:19 Czyli że zasadniczo Halloween był przed dniem Wszytkich Świętych. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Halloween a Wszystkich Świętych 31.10.05, 20:52 Kościół katolicki zawsze się do wszystkiego przypieprza. Przerobili odwieczne święto zmarłych na swoją modłę i mają pretensje, że ludzie wracają do korzeni. Rozumiem, że to konkurencja i na tacę nie dostaną, ale bez przesady... Odpowiedz Link Zgłoś
tomash8 Re: Halloween a Wszystkich Świętych 31.10.05, 22:51 Już pomijając wszystko to przecież Halloween jest INNEGO DNIA NIŻ WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH, to raz. A dwa - bliskich zmarłych z tego co mi wiadomo powinno się wspominać w zaduszki, a nie wszystkich świętych, no ale nieważne. PS: Tak, jestem żydomasonolewakiem Odpowiedz Link Zgłoś
evilessence Re: Halloween a Wszystkich Świętych 01.11.05, 03:07 to nie ma znaczenie ze innego dnia, swieto to ma korzenie swoje poganskie i tyle. a halloween jest super. przynajmniej nikt sie nie zalewa lzami ani gorzalka ani nie umiara na drogach by dotrzec na cmentarz. a bliskich zmarlych powinno sie miec w sercu, a nie wspominac wedle daty na kalendarzu. ale to nie wazne. P.S. Nie naleze do zadnej zorganizowanej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.d.arc Re: Halloween a Wszystkich Świętych 01.11.05, 09:02 > przynajmniej nikt sie nie zalewa lzami ani gorzalka ani > nie umiara na drogach by dotrzec na cmentarz. Fakt, to jest niezły paradoks. Tyle osób DOSŁOWNIE odwiedza zmarłych w tych dniach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel ogolone jajka IP: *.pools.arcor-ip.net 02.11.05, 23:47 do jakich korzeni??? gdzei ty miales w polsce korzenie z helloween?? Odpowiedz Link Zgłoś
tingel-tangel Re: Halloween a Wszystkich Świętych 01.11.05, 10:04 Dzień Zmarłych w katolickim Mexyku obchodzą inaczej - jedzenie na cmentarzach, napoje, tequila. Tylko w Polsce wymyślono jakieś chore, bzdurne święto "wszystkich świętych", o którym nikt nic nie wie. Większość Polaków myśli, że to ich bliskich, zmarłych nazywa się "wszystkimi świętymi", bo poszli do nieba a to tak jakby byli święci. W końcu taki duży, taki mały może świętym być. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Halloween a Wszystkich Świętych 01.11.05, 19:26 Polskie "DZIADY" wygladaly podobnie. Ja tego nie pamietam, bo moi rodzice byli juz "zbyt ucywilizowani" ale maz czesto wspominal czasy dziecinstwa, gdy rodzina zbierala sie na grobach bliskich. Wspominali, pojadali i popijali bedac jakby goscmi tych, ktorzy odeszli. Mnie sie to bardzo podoba. Pozwala zachowac pamiec o ludziach takimi, jakimi byli - o tym z czego sie smiali, co lubili jesc itp - a nie o coraz bardziej obcych i odleglych "swietych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tingel tangel.. Re: Halloween a Wszystkich Świętych IP: *.pools.arcor-ip.net 02.11.05, 23:50 a w meksyku wymyslono sobie bzdurne tancowanie i zarcie na grobach.. co kraj to obyczaj. imprezowac mozna przez caly rok. popielec to dzien, kiedy sie biega przebranym z aducha.. prawie to samo co helloween. DLACZEGO do ..wy nedy.. musimy obchodzic najies amerykanskie (irlnadzkie).. swieta tylko dlatego ze konceryn chca na tym zarobic???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Jakby sie chcialo prawdziwe Samhain obchodzic... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 10:20 ... to tez by były ofiary śmiertelne, bo kogoś w tych wiklinowych klatkach trzeba palić, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: Halloween a Wszystkich Świętych 01.11.05, 10:36 Pewnych przemian obyczajowych nie da się zatrzymać. Halloween wdziera się w nasza polska tradycję i ja osobiście nie widzę w tym nic złego.Nie dajmy sie zwariować i podejdźmy do tego na większym luzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efik Re: Halloween to fraszka! Lepiej popatrzmy jak my IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 16:56 CO KRAJ TO OBYCZAJ!!! i SZANUJE TYCH CELTÓW, ALE WY MI POWIEDZCIE CZY U NAS NIE MA PRZESADY Z TYM "ZASTAW SIE A POSTAW SIĘ" NA GROBACH!? TE GIGANTYCZNE ZNICZE JAK PATELNIE WALI PŁOMIEŃ, KOPCI DYMY, CAŁE NARĘCZA KAWIATÓW W DONICACH, ODNOSZE WRAŻENIE ŻE IM UBOŻSI TYM WIĘCEJ CHCĄ NASTAWIAĆ. TO JAKIŚ - PRZEPRASZAM - WYŚCIG SZCZURÓW CO SIĘ NA NEKROPOLIE PRZEDOSTAŁ. AŻ WSTYD POSTWIĆ ZWYKŁA LAMKĘ, BO SAM WIDZIEŁM WŚCIBSKIE SPOJRZENIA SĄSIADÓW, CO PRZYSZLI NA GROBY Z CALYMI PALETAMI ZNICZY TYLKO PODJECHAĆ WÓZKIEM AKUMULATORWYM BO TAK SIE UNIEŚĆ NIE DA? nIE NA TYM CHYBA MA POLEGAĆ ZADUMA NAD GROBAMI UKOCHANYCH LUDZI??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel efik.. IP: *.pools.arcor-ip.net 02.11.05, 23:53 glupia i mloda jestes... zrozumiesz jak ci odejda najblizsi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: efik.. IP: *.pools.arcor-ip.net 03.11.05, 22:52 no fakt... troche mnie ponioslo.. ale fakt faktem, ze nie mozna krytykowac ludzi, ze przynosza na groby wience. ktos inny pisal o radosnym obchodzeniu swieta w meksyku, a jeszcze inni o helloween czy coo tam innego. u nas obchodzi sie dzien zmarylch w taki a nie ninny sposob. POZA TYM HELLOWEEN TO SWIETKO NA ZAKONCZENIE ZBIOROW..wiec obchodza go wiesniaki:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: efik.. 04.11.05, 00:05 > no fakt... troche mnie ponioslo.. ale fakt faktem, ze nie mozna krytykowac > ludzi, ze przynosza na groby wience. ależ znowu ci powiem, że nie o to chodziło:) chodziło o cel, ich motywację oraz formę w jakiej to robią, nie o sam fakt. nie skupiasz się jak czytasz komenty;) Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Re: Halloween a Wszystkich Świętych 02.11.05, 20:14 Potrzeba będzie jeszcze pokolenia aby coś w rytuale grzebania zmarłych zmienić. Póki co rodzice będą pędzić raz do roku dzieci do mycia kamiennych fortec w jakich spoczeli dziadkowie. Już dziś jest wiele osób którym nie w smak jest wydawanie kilku(nastu) tysięcy złotych na nagrobek. Ci ludzie zadowolili by się tablicą lub niewielkim krzyżem (w amerykańskim stylu). Gdy stare cmentarze zapełnią się, a na nowych zamiast bezładu granitowych bunkrów, staną równe aleje krzyży lub tablic; wtedy nie będzie miejsca na dziesiątki zniczy stawianych na "święto zmarłych" a zamiast tego będą pojedyńcze znicze, ale zapalane co kilka dni, w czasie spaceru po parku pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: Halloween a Wszystkich Świętych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 23:23 A ja lubie te stare cmentarze, tam, gdzie groby niekoniecznie z lastryko czy plamkowanego marmuru, ale z szarego, omszałego kamienia. Albo lasy starych macew między drzewami.... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Halloween a Wszystkich Świętych 03.11.05, 22:59 P.S.J. napisał(a): > A ja lubie te stare cmentarze Dobrze mówisz! A jak mi ktoś przywali na grobie szarą, smutną, ciężką płytę, to słowo daję będę go straszyć po nocach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel user... IP: *.pools.arcor-ip.net 02.11.05, 23:55 a wszystko co hamerykansikie to takie cudowne? oni maja takie nagrobki bo pogrzeby sa drogie. ja uwazam, ze kazdy kraj powinien szanowac swoje tradycie i tradycje innych narodow, ale nie wtykac im na sile swoich. Tak jak to robia amerykance, ktorzy uwazaja ze sa najbardziej cudownym krajem na ziemi... Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: user... 03.11.05, 09:32 a ja uważam, że trzeba robić, tak jak komu wydaje się lepiej - nie 'bo to tradycja' ani 'bo tak jest w hameryce', tylko tak jak kto lubi, bez żadnych ograniczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: user... IP: *.pools.arcor-ip.net 03.11.05, 20:19 no wiesz..wychodzac z takiego zalozenie mozemy sie spodziewac, ze niektorzy przestana mowiec po polsku i beda sie dziwili, ze nikt ich nie rozumie.:) wiesz, dosyc duzo podrozuje.. i wiesz co mnie najbardziej smuci..ze juz pawie nie ma miejsca na ziemi, gdzie ni ebyloby mcdonaldow, lalek barbie i w TV w 90% muzyki z MTV a moze 1% to jakas lokalna tworczosc.. szkoda... swiat sie robi nudny... Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: user... 04.11.05, 00:08 ee. lokalnośc tradycji nie musi polegać na trzymaniu się stricte zwyczajó danego degionu; może polegać na specyficznej dla danego regionu mieszance róznych tradycji. np. w polsce mogłaby to być specyficzna mieszanka zaduszek i halloween:) mogłoby wyniknąc z tego coś nowego i ciekawego. :) Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: user... 04.11.05, 18:53 a czemu? przeciez my mamy popielec. to to samo co helloween. Przeciez kazdy inteligentny czlowiek wie ze to nie helloween wkracza jako takie, tylko ludzie od marketingu nam to wciskaja. A popspolstwo kupuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel to nie helloween sie wdziera.. IP: *.pools.arcor-ip.net 02.11.05, 23:52 to nam jankesi wciskaje to na sile swoimi produktami i marketingiem. ale od nas nie chca nic:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: Halloween a Wszystkich Świętych IP: *.pools.arcor-ip.net 02.11.05, 23:46 co było pierwsze - > Halloween czy Wszystkich Świętych? no wiesz...wczesniej to jeszcze byly bostwa egipskie itp.. w Polsce Helloween NA PEWNO nie bylo pierwsze... Odpowiedz Link Zgłoś
verdiprati Re: Halloween a Wszystkich Świętych 03.11.05, 07:00 Racja. Ale ja to słyszałem od księdza, który reprezentuje organizację międzynarodową która wcisnęła się ze swoim świętem w miejsce innego. Nie każdy musi być zdania, że magia istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Halloween a Wszystkich Świętych 03.11.05, 08:16 no wiesz, kosciol tez chce miec swoje wplywy ostatecznie jest to duza organizacja i to nie placaca podatku:) coz..ja na pewno ni ebdeda obchodzil helloween, tak samo jak nie obchodze ramadanu czy hanuki..to nie moje swieta. Jezeli w przyszlym zyciu urodze sie w usa to nie ma sprawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: Halloween a Wszystkich Świętych IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.11.05, 02:00 Halloween to wielki biznes, podobnie jak Swieto Zmarlych. Wspominanie zmarlych i odwiedzanie grobow to piekny , nostalgiczny zwyczaj. Szkoda tylko ze wszystko odbywa sie w ciagu jednego dnia, wszedzie tlumy, no i co roku dziesiatki smiertelnych ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uwazny O jakich śmiertelnych ofiarach wciąż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 08:17 powtarzacie ? Akurat bylo ich przecietnie dziennie mniej niż w każdy zwykly weekend. Zajrzyjcie do statystyk policyjnychi nie sugerujcie jakiejś hekatomby w okolicach dnia Wszystkich Świętych. Btw. kiedy wreszcie spoleczenstwo przestanie nazywac ten dzień Swiętem Zmarlych ? Jeśli już, to zaduszki są świętem zmarłych, ale i tak to komuniści te nazwę wymyslili. A kto był pierwszy ? Katolicy czy komuniści ? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Halloween a Wszystkich Świętych 03.11.05, 08:17 > odbywa sie w ciagu jednego dnia, wszedzie tlumy, no i co roku dziesiatki > smiertelnych ofiar. no coz.. kazdego dnia ludzie gina w wypadkac, dlaczego tego mialoby byc inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Halloween a Wszystkich Świętych 03.11.05, 23:00 W ten dzień jest więcej, bo się pije zdrowie nieboszczyków ;) Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Skad sie wzielo Wszystkich Swietych? 04.11.05, 02:22 Helloween od Celtow. Wie ktos czyje to swieto? Germanow, Wikingow, Rzymian, Slowian? Zaduszki wydaja mi sie jakims slowianski wynalazkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Skad sie wzielo Wszystkich Swietych? 04.11.05, 18:51 to swieto wypedziania duchow, na zakonczenie zbiorow.. z irlandii Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 Re: Halloween a Wszystkich Świętych 04.11.05, 07:33 podobno amerykanie juz szykuja sie do puszczania wianków w noc świętojańską. Odpowiedz Link Zgłoś