Dodaj do ulubionych

KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM

01.11.05, 11:52
Chciałbym przerwać tą blokadę milczenia, i po prostu powiedzzieć co czuję
Kościół w Poslce zbudował w ostatnich latach imperium nacjonalizmu. Przecież
to Rydzyk wypychał LPR do władzy, to on ich wykreował, podobnie jak większość
partii nacjonalistycznych w naszym kraju.

"Jestem takiego zdania, że Kościół jest dla Polski i dla każdego Polaka, ale
także dla spraw państwowych bardzo ważny -mówił Marcinkiewicz. - Ale
jednocześnie nigdy nie chciałem i nie zamierzałem w jakikolwiek sposób
mieszać Kościoła do polityki."

dla mnie wcale nie jest ważny, a w tym kraju mieszkam, i chciałbym by ta
budząca moje niezbyt pełne miłości uczucia instytucja która zapodawałą taki
totalitaryzm w średniowieczu, nie była wcale ważna w życiu ludzi w tym kraju,
bo nie mówi ona dobrych rzeczy, i jedynie wciska ludziom kit rasizmu i
psychozy o cudzoziemcach wszystko podobno rozkradających, i na tym buduje
swoją polityczną siłę. Ci ludzie w sporej części powinni się prędzej znależć
na ławie sądowej, z ojcem Rydzykiem, centralnym rasistą i ksenofobem tego
kraju, na czele. Rydzyk jest kijowym dyplomatą więc mówi to co czuje, ale
reszta (jak np. prymas nacjonalista) wyraża się mniej więcej w tym
samym stylu, mówi to samo, choć dużo bardziej poprawnie politycznie. bleee,
wstęt czuję do tych ludzi jakiś.

Nawet prymas tego kraju zdaje się pisał wstęp do jakiejś książki nacjonalisty
jakiegoś, nie mówiąc o pewnym biskupie-narodowcu i jego nacjonalistycznym
apelu który dziś czytałem, w którym jego mały świat się kończy na Polakach i
haśle Bóg- Honor- Ojczyzna, wobec czego wszyscy cudzoziemcy to prewno jacyś
intruzi. Przykre to i tyle. Ciekaw jestem z jakich książek swe teorie
wygrzebał ów biskup, bo w Piśmie takich nie masz. Prymas to wiem- pewno z tej
do której pisał przedmowę. Ci ludzie chcą nawracać innych, a to oni sami
winni być nawróceni. Nie wiem- niesmak i tyle. Czemu nikt o tym nie mówi?
Media jakoś słabo jadą po kosciele.

Obserwuj wątek
    • kamajkore Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 01.11.05, 12:36
      czemu nikt o tym nie mówi?
      no właśnie. masowe media w naszym kraju są jakoś dziwnie pokumane z kk. ciekawe dlaczego, bo przecież nie muszą siedzieć im w kieszeni chyba?
      dziennikarze to często niestety typowi katoliccy półinteligenci :(
      • alberto4 Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 01.11.05, 12:55
        chocby posurfowac po linku: POLITYKA na mej stronce
        www.alberto.pl
        ;jasno i na temat\powyzszy/\
    • baltazarus Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 01.11.05, 13:15
      A co jest złego w polskim nacjonalizmie?
      • Gość: * Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 09:28
        ???
    • mr_pope Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 01.11.05, 14:12
      Zastanawiające jak niektórym przeszkadza średniowieczny totalitaryzm Kościoła,
      a zupełnie nie przeszkadza współczeny totalitaryzm państwa. Czyż nie? Kościół,
      pomijajac nieliczne biskupie miasta w Niemczech nie miał własnych państw,
      współrządził obok królów, książąt i hrabiów. De facto w równym stopniu do tego
      totalitaryzmu przyczynił się Kościół jak i sam fakt, że istniało państwo.

A co do ważności Kościoła.. Wiesz, można mówić wiele, można nie lubić Kościoła
      za jego wartości. Ale nie można wyrzucić go z historii Polski, także (a
      zwłaszcza) jego pozytywnego wpływu na historię.
      • alberto4 Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 01.11.05, 14:39
        mr_pope napisał:

> (...)Ale nie można wyrzucić go z historii Polski, także (a
        > zwłaszcza) jego pozytywnego wpływu na historię.

- "(...)szukaliscie mnie[w Polsce]...i znalezliscie mnie w Rzymie[na Watykanie]
        Czy to mial na mysli Juliusz Slowacki, piszoc:
        'Polsko, twa zguba w Rzymie'..
        A codo pozytywnego wplywu na historie, to sprubuj spojrzec nan oczami jednego
        ksiedza:
        www.alberto.pl/ksiadz.php
        • mr_pope Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 01.11.05, 18:39
          Tak, Słowacki wielkim poetą był i warto powołać się na niego w dyskusji
          historycznej. Zwlaszcza w kontekście tej papugi i pawia narodów. Chociaż
          Mickiewicz na przykład pisał co innego. Litwo Ojczyzno Moja i Matko Święta,
          etc. Czemu do niego się nie odniesiesz? Bo przeciw Tobie świadczy?
      • crax Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 12:19
        Kościół faktycznie nie miał własnych państw. Nie były mu potrzebne, ponieważ
        pod władzą Kościoła była prawie cała ówczesna Europa. W rękach papieża była
        pełnia władzy kościelnej i świeckiej. Królowie poszczególnych państw byli
        jedynie pomazańcami bozymi.
        • mala.mi74 Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 13:20
          To co napisałes w swoim poście crax wskazuje raczej na uniwersalizm
          i "kosmopolityzm" Kościola, a nie na nacjonalizm, więc jak to wlasciwe jest??
          Wszelkie zlo = Kościoł rozumiem. Ciekawe...
          • mala.mi74 Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 13:22
            pees. A Kościól ma i mial własne państwo- Watykan.
          • crax Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 13:57
            mala mi, pokaż JEDEN mój post w tym wątku, w którym kościołowi zarzucam
            nacjonalizm. A co do mojego poprzedniego postu. Moja droga, ja nie jestem
            katolickim fanatykiem i posługuję się FAKTAMI. Dla mnie Kościół nie jest
            synonimem wszelkiego zła. Jeśli zrobił cos pożytecznego nie widze powodu, żeby
            o tym milczeć. Obiektywizm, znasz takie słowo?
            • mala.mi74 Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 14:04
              crax napisał:

> mala mi, pokaż JEDEN mój post w tym wątku, w którym kościołowi zarzucam
              > nacjonalizm. A co do mojego poprzedniego postu. Moja droga, ja nie jestem
              > katolickim fanatykiem i posługuję się FAKTAMI. Dla mnie Kościół nie jest
              > synonimem wszelkiego zła. Jeśli zrobił cos pożytecznego nie widze powodu,
              żeby
              > o tym milczeć. Obiektywizm, znasz takie słowo?

Cały ten watek mowi o tym, ze Kosciol jest nacjonalistyczny,a Ty (przy swoim
              obiektywiźmie?) jesli uważasz ,ze nie jest, to chyba powinienes go tu
              bronic?????
              A znajdź mi jeden swój post, w ktorym mówisz pozytywnie o Kościele. No bo skoro
              jest także pozyteczny,a Ty jestes obiektywny...?;o)
              • crax Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 14:19
                To, że wątek jest o nacjonalizmie to nie znaczy, że muszę się na ten temat
                wypowiadać, prawda? Nacjonalizm Kościoła to wg mnie jeden z mniejszych jego
                grzechów. Podyskutuj na ten temat z innymi. A jeśli chodzi o chwalenie KrK to
                co, uważasz, ze powinienem piać z zachwytem na jego temat w każdym swoim
                poście? Wątki na temat dotyczą zwykle jego WIN, nie zasług (których zresztą
                jest bardzo niewiele).
    • Gość: Katolik papieski Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 14:58
      Ksiądz ma zawsze rację. Koniec dyskusji, zamykam wątek.
      • jah.rastafari.jest.mym.panem Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 01.11.05, 16:18
        > Ksiądz ma zawsze rację. Koniec dyskusji, zamykam wątek.
        Zamknąć to ty sobie możesz swoją dyskusję w swojej piaskownicy. Na wspólnej ci
        wara.
        Bless.
      • nelsonek Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 11:42
        ksiadz nigdy nie ma racji. koniec dyskusji. zamykam watek.
        a swoja droga: co to takiego "katolik papieski"? to jest tez jakis niepapieski?
        • crax Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 12:15
          Jest. Na przykład katolik polsko-katolicki. Ewangelicy nie uznają prymatu Rzymu.
          • mala.mi74 Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 13:16
            O ludu. Kościól polsko-katolicki nie jest katolicki mimo ,że ma taka nazwe.
            Ewangelicki tez nie jest.
            A tak do autora watku i nie tylko... Rydzyk to nie żaden miarodajny
            przedstawiciel Kościoła, bo on nie głosi katolickich wartości ani
            ewangelicznego przesłania. Zreszta spora częśc Kościola walczy z jego głupotą.
            A więc gdzie to niby Kościol głosi nacjonalizm? jakies dokumanty Kościola,
            encykliki, punkty w katechiźmie KK ,jakies oficjalne wystąpienia papieza, może
            chociaz jakiegoś biskupa??? Może jakies konkrety dla poparcia tej tezy
            watku ,czy dalej panowie frustraci beda tak piepszyc o niczym na forum???:)
            • crax Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 13:27
              mala.mi74 napisała:

> O ludu. Kościól polsko-katolicki nie jest katolicki mimo ,że ma taka nazwe...

Co za bzdury gadasz ???? Odsyłam na jak najbardziej RZYMSKO-katolicki portal.
              Przeczytaj, proszę i skomentuj ---> www.katolik.pl/forum/index1.php?
              st=artykuly&id=345

A co do Rydzyka... odpowiedz mi na jedno pytanie. Tylko jedno... Jeżeli Rydzyk,
              jak twierdzisz, stoi na marginesie Kościoła, w takim razie czemu poprzedni
              papiez popierał jego działalność i jego samego?

Pozdrawiam.
              • mala.mi74 Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 13:38
                crax napisał:

> mala.mi74 napisała:
                >
                > > O ludu. Kościól polsko-katolicki nie jest katolicki mimo ,że ma taka nazw
                > e...
                >
                > Co za bzdury gadasz ???? Odsyłam na jak najbardziej RZYMSKO-katolicki portal.
                > Przeczytaj, proszę i skomentuj ---> www.katolik.pl/forum/index1.php?
                > st=artykuly&id=345

Hmm...otworzyla mi się główna strona Katolika, gdzie szukac tych rewelacji???
                Kościól polskokatolicki nie uznaje pryzmatu Rzymu, nie uznaje sukcesji
                apostolskiej, świecenia kaplańskie tam uzyskane sa niewazne dla katolików,
                niewazne sa także wszelkie skarmanty tam zawarte. Niedawno sama byłam na
                chrzcie 12-letniego chlopca, ktory wczesniej byl chrzczony w kościele
                polskokatolickim. Dla katolików Kościolem Powszechnym (katolickim) jest tylko
                ten zalezny od papieza-biskupa Rzymu: a wiec rzymskokatolcki i greckokatolicki.
                ps. Wchodzisz na "katolika"?- to super. Choc dla mnie bardziej interesujacy i
                na poziomie jest www.mateusz.pl (zwłaszcza czasopismo W drodze)
                >
                > A co do Rydzyka... odpowiedz mi na jedno pytanie. Tylko jedno... Jeżeli
                Rydzyk,
                >
                > jak twierdzisz, stoi na marginesie Kościoła, w takim razie czemu poprzedni
                > papiez popierał jego działalność i jego samego?
                >
                > Pozdrawiam.

poprzedni papiez nigdy nie popieral Rydzyka. Rydzyk nigdy nawet nie zostal
                wpuszczony na audiencję do papieza, co jest pewnym ewenementem w dziejach
                kościola,żeby jakiś kaplan nie zostal wpuszczony na audiencję..zwlaszcza Polak..
                >
                • crax Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 13:48
                  Wejdź na www.katolik.pl/forum/index1.php?st=artykuly&id=345

Co do Radia Maryja. No teraz to walnęłaś potworną bzdurę:
                  Oto wypowiedź Wojtyły
                  Ja Panu Bogu codziennie dziękuję, że jest w Polsce takie radio, i że się nazywa
                  Radio Maryja. 29.03.1995, Rzym

Radiu Maryja życzę, aby odważnie głosiło Ewangelię słowem i czynem, aby
                  rozprzestrzeniało na falach eteru Chrystusowe orędzie życia, które jest zawsze
                  orędziem prawdy, miłości i solidarności. Równocześnie dziękuję Radiu Maryja za
                  to wielorakie i ofiarne zaangażowanie się w apostolstwo słowa, które dzisiaj
                  jest tak bardzo ważne i tak bardzo potrzebne w naszym kraju. 18.04.1996, Rzym

Raduję się obecnością słuchaczy Radia Maryja, które ma siedzibę w Toruniu.
                  Rozgłośnia ta dociera do bardzo wielu rodaków w Polsce i na świecie. Wszystkim
                  słuchaczom i pracownikom Radia życzę tej radości, jaka płynie ze zwiastowania
                  Dobrej Nowiny. Niech Maryja, Gwiazda Nowej Ewangelizacji prowadzi wasze Radio
                  na spotkanie nowych ludzi i nowych czasów. Dziękuję Wam za radiową katechezę, a
                  szczególnie za modlitwy w intencji Kościoła i Papieża. Pozdrowieniem moim
                  obejmuję również wszystkie rozgłośnie katolickie w Polsce, a jest ich wiele.
                  Pomagają one ludziom w odkrywaniu piękna i mocy Ewangelii, która jest drogą do
                  zbawienia każdego człowieka. Wasza działalność i apostolstwo są bardzo cenne,
                  bardzo potrzebne Kościołowi i Ojczyźnie. Niech Wam Bóg błogosławi. 7.06.1999,
                  Toruń
                  • mala.mi74 Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 14:00
                    crax napisał:

> Wejdź na www.katolik.pl/forum/index1.php?st=artykuly&id=345

Przeczytalam artykul. Potwierdza on moja teze ,że kościól polsko katolicki
                    kościolem katolickim (powszechnym)nie jest. Więc o co Ci chodzi?
                    >
                    > Co do Radia Maryja. No teraz to walnęłaś potworną bzdurę:
                    > Oto wypowiedź Wojtyły
                    > Ja Panu Bogu codziennie dziękuję, że jest w Polsce takie radio, i że się
                    nazywa
                    >
                    > Radio Maryja. 29.03.1995, Rzym
                    >
                    > Radiu Maryja życzę, aby odważnie głosiło Ewangelię słowem i czynem, aby
                    > rozprzestrzeniało na falach eteru Chrystusowe orędzie życia, które jest
                    zawsze
                    > orędziem prawdy, miłości i solidarności. Równocześnie dziękuję Radiu Maryja
                    za
                    > to wielorakie i ofiarne zaangażowanie się w apostolstwo słowa, które dzisiaj
                    > jest tak bardzo ważne i tak bardzo potrzebne w naszym kraju. 18.04.1996, Rzym
                    >
                    > Raduję się obecnością słuchaczy Radia Maryja, które ma siedzibę w Toruniu.
                    > Rozgłośnia ta dociera do bardzo wielu rodaków w Polsce i na świecie.
                    Wszystkim
                    > słuchaczom i pracownikom Radia życzę tej radości, jaka płynie ze zwiastowania
                    > Dobrej Nowiny. Niech Maryja, Gwiazda Nowej Ewangelizacji prowadzi wasze Radio
                    > na spotkanie nowych ludzi i nowych czasów. Dziękuję Wam za radiową katechezę,
                    a
                    >
                    > szczególnie za modlitwy w intencji Kościoła i Papieża. Pozdrowieniem moim
                    > obejmuję również wszystkie rozgłośnie katolickie w Polsce, a jest ich wiele.
                    > Pomagają one ludziom w odkrywaniu piękna i mocy Ewangelii, która jest drogą
                    do
                    > zbawienia każdego człowieka. Wasza działalność i apostolstwo są bardzo cenne,
                    > bardzo potrzebne Kościołowi i Ojczyźnie. Niech Wam Bóg błogosławi. 7.06.1999,
                    > Toruń
                    >
                    Zanim powiesz ,ze ktoś pisze bzdure to troszkę najpierw podyskutuj, bo może się
                    okazac,że Ty nie masz racji.
                    Ojciec Rydzyk ,a jego polityka ,a Radio Maryja to dwie różne rzeczy. Radio
                    Maryja to radio(właściwie wspolnota) międzynarodowa. Istnieje np. w Niemczech i
                    za cel ma ewnagelizację przez radio. Np. Radio w Niemczech kiedyś wypowiadało
                    się,że jest skandalem działanośc Rydzyka. natomaist ,że tym radiem i wspolnotą
                    zaczal kierowac taki oszolom??? To inna sprawa. I ,że kieruje tym radiem w
                    sposób faktycznie nacjonalistyczny to jego bład i "oszolomstwo" a nie wina
                    Kościoła i jego nauki. Mój znajmomny zakonnik dominikanin zresztą wyysyłala nie
                    raz pisma do tegoz radia ,do o. Rydzyka ze swoimi uwagami i krytyką jego
                    dziallności ,przez co nie raz mu się dostało na antenie tegoż radia.Ja myslę,ze
                    to walka z wiatrakami. Nie wiem czy gdyby odebrac Rydzykowiu wladze nad tym
                    radiem nie odszedł by on od Kościola i nie stworzył wlasnej "sekty"? To dopiero
                    byloby niebezpieczne-to moje zdanie.
                    Ale póki co Rydzyk to jeden czlowiek, a Kościol w Polsce to kilak milionów
                    ludzi, którzy maja naukę Koscioła i wytyczne,których mają sie tzrymac...i nie
                    sa to wytyczne nacjonalistyczne, zwlaszcza ,że Kościól jest uniwersalny i
                    miedzynarodowy, wiec gdziez tu nacjonalizm..?
                    • crax Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 14:12
                      mala.mi74 napisała:
                      "Ojciec Rydzyk ,a jego polityka ,a Radio Maryja to dwie różne rzeczy"

Nieprawda. Za pomocą swojej rozgłośni (a teraz jeszcze TV Trwam) Rydzyk
                      realizuje swoją polityke. Ten, kto popiera RM popiera Rydzyka.
                      ------------------------------------------

"kościól polsko katolicki kościolem katolickim (powszechnym)nie jest. Więc o co
                      Ci chodzi?"

Nie jest... według RZYMSKICH-katolików, to nie znaczy, że rzeczywiście nie
                      jest. To wasz, subiektywny punkt widzenia.
                      • mala.mi74 Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 14:21
                        crax napisał:

> mala.mi74 napisała:
                        > "Ojciec Rydzyk ,a jego polityka ,a Radio Maryja to dwie różne rzeczy"
                        >
                        > Nieprawda. Za pomocą swojej rozgłośni (a teraz jeszcze TV Trwam) Rydzyk
                        > realizuje swoją polityke. Ten, kto popiera RM popiera Rydzyka.

Widze,że niepotrzebnie Ci tłumaczyłam.
                        Chyba mylisz Kościól i wspolnoty w Kościele z jakimis partiami politycznymi.
                        Partie reazlizują polityke lidera partii, a wspolnoty w Kościle mają realizowac
                        polityke Kościoła, a ze czasem dorwie się do władzy w jednej z nich jakis
                        osszołom, który chce zepchnąc jaks wspólnote na manowce ...
                        Ja popieerm istnienie Rm,zwłaszcza podobna mi się Rm w Niemczech,a Rydzyka
                        uważam za niebezpiecznego psychopate. Więc Ci chyba burze schemacik...
                        > ------------------------------------------
                        >
                        > "kościól polsko katolicki kościolem katolickim (powszechnym)nie jest. Więc o
                        co
                        >
                        > Ci chodzi?"
                        >
                        > Nie jest... według RZYMSKICH-katolików, to nie znaczy, że rzeczywiście nie
                        > jest. To wasz, subiektywny punkt widzenia.

No ten kościol zostal ekskomnikowany z kk, wiec już wnim nie jest. Oni chyba
                        sami raczej się uważaja za protestantów...trzeba by sie ich spytac.
                        >
                        • po_godzinach mala.mi, mam pytanie 02.11.05, 14:26
                          jakie według Ciebie jest przesłanie RM w sferze życia publicznego, wizji
                          Polski, patriotyzmu itepe?
                          • mala.mi74 Re: pogodzinach, mam pytanie 02.11.05, 17:17
                            po_godzinach napisała:

> jakie według Ciebie jest przesłanie RM w sferze życia publicznego, wizji
                            > Polski, patriotyzmu itepe?

A jakie jest wg Ciebie przesłanie neokatechumentantu, Odnowy w Duch św, zakonu
                            dominikanów, Opus Dei, Laikatu świeckich w sferze życia publicznego, wizji
                            Poklski, patriotyzmu itepe?
                            Zastanawialas sie kiedyś jakie byłoby Radio Maryja bez o. Rydzyka?? Bo ja
                            mysle,ze byłoby to fajne, katolickie radio, gdzie mozna by posłuchac dobrych
                            katechez biblijnych,relacji z pielgrzymek, literatury duchowej, audycji
                            teatralych itd. Trzeba by tylko wymienic jedna osobe...A ja nie z tych co
                            wylewają dziecko razem z kapiela, bo szkoda dziecka...
                            • po_godzinach nie odpowiadaj pytaniem na pytanie 02.11.05, 17:30
                              najpierw odpowiedz - jesli mozesz

zapytałam bardzo konkretnie
                              • mala.mi74 Re: nie odpowiadaj pytaniem na pytanie 02.11.05, 19:51
                                po_godzinach napisała:

> najpierw odpowiedz - jesli mozesz
                                >
                                > zapytałam bardzo konkretnie

W moim pytaniu zawarta byla odpowiedź.
                                Mysle,że dośc łatwo utożsamaiamy RM jedynie ze złem. Bo przede wszytskim nie
                                ładowalabym wszytskich do jednego wora. RM jest stacją nie tylko polską (wiec
                                nie wiem jaka wizje Polski ma RM w Niemczech czy Austrii),a w samej Polsce
                                dziala w niej nie tylko sam Rydzyk.
                                Teraz wprawdzie nie słucham RM(a Ty słuchasz?jak często?),ale kiedys słuchałam
                                porannych katechez niejakiego ojca Jana oraz...przepisów siostry Leonilii.
                                Więc jakie było przesłanie o. Jana? Biblijne-bo mówil wyłacznie biblijne,
                                piekne zreszta katechezy.A jakie było przeslanie s. Leonilii? Mysle ,ze jej
                                przesłaniem było nauczyc ludzi gotowac:)
                                Jaki jest przesłanie o. Rydzyka? Mysle ,że to chory czlowiek , chory
                                psychicznie, który żeruje na mentalnosci starszych ludzi wychowanych w
                                systemach totalitarnych w ciagłym uczuciu zagrozenia,więc jakie może byc jego
                                przeslanie? Mysle ,ze on czyni z religii jakąs ideologię o zabarwieniu
                                totalitarnym, może nacjonalistycznym, w dodatku ciagle kłamie. Szczerze mówiąc
                                nie słuchałam nigdy jego "gadek" do konca, bo takie gadki bardzo bolą
                                katolików, którzy zyja po prostu nauczaniem Kościoła-Ewangelią.Mysle ,że mojego
                                znajomego dominikanina,który prowadził wprost listowa batalie z o. Rydzykiem
                                bolało to jeszcze bardziej.
                                Mimo wszytsko uwazam za słuszne ,ze jest radio katolickie ,ktore POWINNO
                                zjamowac sie wyłacznie katechizacja , relacja z pielgrzymek itd. Wtedy może
                                nawet bym zaczeła tego radia sluchac?
                                Czy teraz odpowiedziałm odpowiednio?
                                Pozdrwaiam:))
                                • po_godzinach oczywiście 02.11.05, 20:20
                                  ze powinno byc radio katolickie

zadałam sobie trud i przeczytałam felietonyi artykuły ND, rozmowy niedokończone
                                  RM i mysle, że Rydzyk wcale nie jest chory - to, co on zrobił jest to klasyczna
                                  sekta w ramach Kościoła bardzo umiejętnie prowadzona.

Wykorzystując historię Polski, nodlitwę, Biblię (bo przecież nie Boga) oraz
                                  naiwność ludzi promuje on tam wizję Polski jako mocarstwa, które tym razem jest
                                  pod zaborem Europy oraz propohuje sojusz z Rosją.

Wszystkich, którzy są proeuropejscy nazywa zdrajcami - przyrównując ich do
                                  zdrajców ojczyzny.

To tak z grubsza).

• mala.mi74 Re: oczywiście 02.11.05, 21:42
                                    po_godzinach napisała:

> ze powinno byc radio katolickie
                                    >
                                    > zadałam sobie trud i przeczytałam felietonyi artykuły ND, rozmowy
                                    niedokończone
                                    >
                                    > RM i mysle, że Rydzyk wcale nie jest chory - to, co on zrobił jest to
                                    klasyczna
                                    >
                                    > sekta w ramach Kościoła bardzo umiejętnie prowadzona.
                                    >
                                    > Wykorzystując historię Polski, nodlitwę, Biblię (bo przecież nie Boga) oraz
                                    > naiwność ludzi promuje on tam wizję Polski jako mocarstwa, które tym razem
                                    jest
                                    >
                                    > pod zaborem Europy oraz propohuje sojusz z Rosją.
                                    >
                                    > Wszystkich, którzy są proeuropejscy nazywa zdrajcami - przyrównując ich do
                                    > zdrajców ojczyzny.
                                    >
                                    > To tak z grubsza).

Możliwe. Nie slucham Rydzyka,wiec musze Ci wierzyc,zwłaszcza że mam na to
                                    podstawy.Ale mysle, ze to chory człowiek i nie chodzi mi o chorobe typu
                                    schizofrenia czy inna typowa choroba psychiatryczna, ale o nieco inny typ
                                    choroby...
                                    Ale jako człowiek wierzący pozostaję a nadzieja, bo nie tacy nie z takich
                                    rzeczy wychodzili...na szczescie:)
                                    >
                    • crax Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 14:37
                      Zlituj się, mala.mi !!!!

Tekst papieża nie odnosił się do jakiejś mitycznej wspólnoty, tylko ("Raduję
                      się obecnością słuchaczy Radia Maryja, które ma siedzibę w Toruniu") do
                      konkretnej rozgłośni. Tego nie doczytałaś ???? W Toruniu nie ma siedziby jakaś
                      wspólnota międzynarodowa, tylko Rozgłośnia katolicka Radio Maryja kierowana
                      przez ojca Rydzyka. Najpierw doczytaj potem się wypowiadaj !!
                      • mala.mi74 Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 17:21
                        crax napisał:

> Zlituj się, mala.mi !!!!
                        >
                        > Tekst papieża nie odnosił się do jakiejś mitycznej wspólnoty, tylko ("Raduję
                        > się obecnością słuchaczy Radia Maryja, które ma siedzibę w Toruniu") do
                        > konkretnej rozgłośni. Tego nie doczytałaś ???? W Toruniu nie ma siedziby
                        jakaś
                        > wspólnota międzynarodowa, tylko Rozgłośnia katolicka Radio Maryja kierowana
                        > przez ojca Rydzyka. Najpierw doczytaj potem się wypowiadaj !!

Jeszcze raz, bo nie uważasz: RM to jedno i jest to zwykłe katolskie radio,
                        gdzie powinny być ( i także sa!) katechezy biblijne, relacje z pielgrzymek itd.
                        I trudno ,żeby papiez czy jakikolwiek katolik byl przeciwny katolickiemu radiu.
                        jestem za tym,aby osoby starsze czy chore czy biedne miały jakis dostęp do np.
                        relacji z pielgrzymek, relacji z mszy św, katechez itd, bo to dla nich często
                        jedyny kontakt z Kościołem. A o. Rydzyka papiez nigdy nie lubił i nawet go
                        nigdy nie przyjał (mnie przyjal ,a kaplana -nie,ciekawe,co?) i pewnie podobnie
                        chcielibysmy ,aby takie osoby jak Rydzyk nie braly się w Kościle za wladze, bo
                        wprowadzja swoje filozofie i swoje ideologie po plaszczykiem katolickiego
                        radia. Więc spróbuj to odróznic i nie kwalifikuj Kościola i jego wspólnot
                        (realnych,ajakich mistycznych???) do programów partyjnych.
                        Trochę znajmości funkcjonownia Kosciola to by sie przydało ....
                        • crax Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 23:31
                          "I trudno ,żeby papiez czy jakikolwiek katolik byl przeciwny katolickiemu
                          radiu." Ja nie jestem katolikiem i także przeciwko katolickiemu radiu nie mam
                          nic. Niech tam sobie "osoby starsze czy chore czy biedne" mają "jakis dostęp do
                          np. relacji z pielgrzymek, relacji z mszy św, katechez itd.", proszę bardzo. Nie
                          przeszkadza mi to absolutnie. Tyle, że w RM głoszenie treści stricte związanych
                          z wiarą zajmuje... ile? 30, 40% czasu antenowego? Reszta to brudna polityka,
                          wściekły antysemityzm i zwyczajny bandytyzm (taki, jak nawoływanie do golenia
                          głów posłom głosującym za złagodzeniem tzw. "ustawy antyaborcyjnej").
                          Co do Rydzyka... ja obstaję przy swoim. Wiem, że papież nigdy Rydzyka nie
                          przyjął (przynajmniej z tego, co mi wiadomo), ale sądzę, że to było zwykłe
                          polityczne wyrachowanie. Na miejscu papieża nigdy nie tolerowałbym tego, że imię
                          Matki Boskiej wiązane jest z przepełnionymi nienawiścią wobec bliźniego
                          treściami sączącymi się z ust Ojca Dyrektora czy jemu podobnych. Powinien go
                          przynajmniej potępić, a najlepiej usunąć z duchowieństwa. I mógłby to zrobić,
                          ponieważ papież ma nad strukturami kościelnymi absolutną władzę. Obojętność i
                          zaniechanie to grzech, jak pewnie wiesz. Mówisz, że Rydzyka nigdy papież nie
                          lubił? A skąd te wiadomości? Wyszeptał Ci je Wojtyła na uszko podczas audiencji?
                          Powtarzam: to, że nigdy go nie przyjął nie znaczy NIC. Wg mnie jego działalność
                          była Wojtyle na rękę.

P.S. A zasady funkcjonowania Kościoła kat. znam, i to dość dobrze. Uwierz.
                    • po_godzinach Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 14:42
                      "Kościól jest uniwersalny i
                      miedzynarodowy, wiec gdziez tu nacjonalizm..? "

Tak.Kosciół jest powszechny, jednak w Polsce jest Kościół polsko-narodowy jako
                      forma istnienia Kościoła powszechnego.
                      • mala.mi74 Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 17:12
                        po_godzinach napisała:

> "Kościól jest uniwersalny i
                        > miedzynarodowy, wiec gdziez tu nacjonalizm..? "
                        >
                        > Tak.Kosciół jest powszechny, jednak w Polsce jest Kościół polsko-narodowy
                        jako
                        > forma istnienia Kościoła powszechnego.

Błagam,przestancie mi mowic w co ja wierzę,a w co nie i w jakim kościele jestem
                        ijaki on jest, skoro spedzam w kosciele pol zycia. To tak jak ja bym Wam mowiła
                        jakie sa Wasze rodziny i co miał na mysli np.wujek craxa dając zonie kwiatka...
                        Jeśli uwazsz Kościól w Polsce za narodowy to to uzasadnij! Tylko nie znowu
                        Radio Maryaja ,bez przesady, Rydzyk to nie papiez ani nie prymas...Przeciętny
                        katolik w Polsce w ogole zapomina,ze jest coś takiego jak Radio Maryja, ja nie
                        mam z nimi zadnego kontaktu, nawet nie znam nikogo z tamtych kół, a w Kosciele
                        przeronych ludzi znam mnóstwo i w kraju i za granica. Czy Wy w ogole macie
                        jakis kontakt z Kościołem czy tylko przez linki antyklerykalne???
                        Bo nie wiem czy jest o czym gadac...a własciwie z kim gadac...
                        • crax Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 03.11.05, 00:02
                          mala.mi74 napisała:

"co miał na mysli np.wujek craxa dając zonie kwiatka..."
                          heh, dobre...! :)))) Ja osobiście nie mam pojęcia, co miał... Musiałbym spytać
                          :)))

-------------------------------
                          "Czy Wy w ogole macie jakis kontakt z Kościołem czy tylko przez linki
                          antyklerykalne???"

No to teraz uważaj, bo Cię zaskoczę. Moja dziewczyna to głęboko wierząca
                          katoliczka, jej rodzice tak samo. Stałym programem oglądanym przez nich
                          (rodziców) to TV Trwam. Jej matka namiętnie słucha RM. No z tym, że słucha tylko
                          katechez itp. rzeczy związanych z wiarą. Z tego, co wiem, "Rozmów
                          nidokończonych" nie trawi. Nie jest w 100% Moherowym Beretem. I całe szczęście.
                          Na mszę chodzę regularnie (no, PRAWIE regularnie) raz w tygodniu. I tak to się
                          ciągnie od roku. Tak, że wiem, o czym mówię. I wiesz, co Ci powiem? Obserwując,
                          a uwierz, obserwuję bardzo dokładnie, wiernych wychodzących z kościoła po
                          niedzielnej mszy, mogę stwierdzć, że z katechezy nie wynieśli NIC. Ale to
                          kompletnie NIC! I dochodzę do wniosku, że miał rację Chrystus, mówiąc o wiernych
                          jako o owcach. Przynajmniej pod względem umysłowości... :) Pasują idealnie :)))
                      • mr_pope Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 20:39
                        > Tak.Kosciół jest powszechny, jednak w Polsce jest Kościół polsko-narodowy

Chcesz powiedzieć, że w Polsce Kościół podlega jakiemuś polskiemu biskupowi,
                        albo urzędnikowi?
                        • po_godzinach Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 20:44
                          oj, mr_pope)

... poniewaz Kościół to prócz instytucji - ludzie, charakter więc polskiego
                          Kościoła ma charakter bardziej narodowy, niz powszechny - tak został
                          ukztałtowany przez wiernych.

Przy okazji - do naszego wątku o wolności i anarchii.

Musiałam się trochę dokształcić)

Rozumiem, ze nęci Cię wizja państwa nierepresyjnego - bo to, owszem, bardzo
                          nęcące. Jak jednak pogodzic to z dalece niedoskonałą ludzką naturą?

• mr_pope Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 20:50
                            > ... poniewaz Kościół to prócz instytucji - ludzie, charakter więc polskiego
                            > Kościoła ma charakter bardziej narodowy, niz powszechny - tak został
                            > ukztałtowany przez wiernych.

No ale pytam jak to się objawia?

> Rozumiem, ze nęci Cię wizja państwa nierepresyjnego - bo to, owszem, bardzo
                            > nęcące. Jak jednak pogodzic to z dalece niedoskonałą ludzką naturą?

Wierzysz, że natura ludzka jest niezmienna?
                            • po_godzinach Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 22:16

> No ale pytam jak to się objawia?

na zbitce pojęciowej "Polak-katolik" a wynika z religijnej "monokultury", jak
                              sądzę.

> Wierzysz, że natura ludzka jest niezmienna?

Chciałabym wierzyc, że jest zmienna - jednak rozum mówi mi co innego.
                              >
                              • mr_pope Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 03.11.05, 01:06
                                > na zbitce pojęciowej "Polak-katolik" a wynika z religijnej "monokultury", jak
                                > sądzę.

Że ktoś używa pojęcia 'Polak-katolik' to mamy kościół narodowy? Ciekawe.
                                Protestanci też mają Kościoły narodowe, a nikt nie mówi Duńczyk-protestant.

> Chciałabym wierzyc, że jest zmienna - jednak rozum mówi mi co innego.

Tak więc rozum podpowiada Ci, ze ludzie są wszyscy tacy sami?
                                • po_godzinach Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 03.11.05, 01:32

> Że ktoś używa pojęcia 'Polak-katolik' to mamy kościół narodowy? Ciekawe.
                                  > Protestanci też mają Kościoły narodowe, a nikt nie mówi Duńczyk-protestant.

No własnie. A w Polsce mówi. I, byc może, na tym polega ta róznica.

> Tak więc rozum podpowiada Ci, ze ludzie są wszyscy tacy sami?

Kiedyś sporo o tym myślałam.
                                  Doszłam do wniosku, że w człowieku jest zło, które uzewnetrznia aię w
                                  sprzyjających temu warunkach.
                                  Pretekstem była wojna w Bośni, gdy nieomal na naszych oczach objawiło się
                                  niebywałe okrucieńsywo normalnych, przeciętnych ludzi. Miałam wtedy osobisty
                                  kontakt i z Serbami, i z Bosniakami.

Jak to mogło sie stać, że w XX wieku cywilizowany naród wymordował tyle
                                  milionów ludzi?
                                  Jak mogły stac sie obozy koncentracyjne?

Doszłam do wniosku, że w człowieku jest zło, a tylko ilośc i jakośc jego
                                  skorupy cywilizacujnej chowa to zło głęboko. Wtsraczy jednak stworzyc warunki -
                                  przyzwolenie, a wszystko się sypie.
                                  • mr_pope Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 03.11.05, 18:21
                                    > No własnie. A w Polsce mówi. I, byc może, na tym polega ta róznica.

To statystyka. Kościoły wciąż są pełne, wciąż więcej osób deklaruje wiarę
                                    katolicką niż inną. Trzeba lat by zmienić XIXwieczny stereotyp.

> Doszłam do wniosku, że w człowieku jest zło, które uzewnetrznia aię w
                                    > sprzyjających temu warunkach.

I jednocześnie w każdym człowieku jest tzw. dobro, które uzewnętrznia się w
                                    innych warunkach.

> Pretekstem była wojna w Bośni, gdy nieomal na naszych oczach objawiło się
                                    > niebywałe okrucieńsywo normalnych, przeciętnych ludzi.

A gdy zdarza się trzęsienie ziemi, obsuw zbocza góry, powódź, pożar czy wybuch
                                    wulkanu dla odmiany nawet mordercy rzucają się na pomoc. Swego czasu, gdy
                                    wystąpiło trzęsienie ziemi w Istambule, pierwszymi ratownikami spoza Turcji
                                    byli Grecy.

> Doszłam do wniosku, że w człowieku jest zło, a tylko ilośc i jakośc jego
                                    > skorupy cywilizacujnej chowa to zło głęboko. Wtsraczy jednak stworzyc
                                    warunki -
                                    >
                                    > przyzwolenie, a wszystko się sypie.

Zauważ, że celem nacjonalistów Serbskich było stworzenie Wielkiej Serbii,
                                    organizacji państwowej stworzonej na gruzach byłej Jugosławii, gdzie Serbowie
                                    mieliby stanowić naród uprzywilejowany. Tylko jak uprzywilejowany? Urzędy,
                                    stanowiska polityczne, uprawnienia socjalne, etc. Będę monotonny jeśli powiem,
                                    że przyczyna leży w strukturach państwowych? Dlaczego takich celów nie mieli
                                    Bośniacy, Chorwaci czy Albańczycy (do czasu)? Najpewniej dlatego, że
                                    długotrwałe spychanie ich na margines polityczny w b.Jugosławii wytworzył u
                                    nich inne potrzeby. Zauważ, że bardzo mało narodów walczących o niepodległość
                                    posuwa się dalej. Wyjątki można policzyć na palcach.

Co do warunków.. Zgadzam się z Tobą, wiele zależy od warunków. Dlatego uważam,
                                    że tworząc odpowiednie warunki można wyzwolić u ludzi inne cechy, bardziej
                                    wartościowe.

Pozdrawiam.
                                    • po_godzinach Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 03.11.05, 18:44

> I jednocześnie w każdym człowieku jest tzw. dobro, które uzewnętrznia się w
                                      > innych warunkach.

To prawda.

> Co do warunków.. Zgadzam się z Tobą, wiele zależy od warunków. Dlatego
                                      uważam,
                                      > że tworząc odpowiednie warunki można wyzwolić u ludzi inne cechy, bardziej
                                      > wartościowe.

Własnie. Warunków.

Z jednej strony - nie wierzę w żadna zakazy ani nakazy (to odnośnie pełnej
                                      wolności słowa), z drugiej zaś - czy nie jest tak, ze pełna wolność słowa może
                                      stworzyć te złe warunki?

Mozna założyć istnienie systemu, który "stwarza warunki" dla emanacji dobra -
                                      co przeciez nie znaczy, ze zło istnieje nadal. Wystarczy małe omsknięcie, a
                                      tłumione znajdzie sobie drogę.

Piszesz o systemie idealnym)
                                      • po_godzinach poprawiam) 03.11.05, 18:45
                                        jest:
                                        ze zło istnieje nadal.

powinno byc:
                                        zło będzie istniało nadal
                                      • mr_pope Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 04.11.05, 00:17
                                        > Z jednej strony - nie wierzę w żadna zakazy ani nakazy (to odnośnie pełnej
                                        > wolności słowa), z drugiej zaś - czy nie jest tak, ze pełna wolność słowa
                                        > może stworzyć te złe warunki?

Wybacz, nie widzę związku między pełną wolnością słowa a warunkami wpływającymi
                                        na kształtowanie świadomości człowieka. Poza tym nawet kasując z kodeksu
                                        karnego odpowiednie paragrafy zawsze istnieje kodeks cywilny. Prawda? Nie widzę
                                        (znów) ograniczania wolności w dochodzeniu swoich praw na drodze cywilnej.

> Mozna założyć istnienie systemu, który "stwarza warunki" dla emanacji dobra -
                                        > co przeciez nie znaczy, ze zło istnieje nadal. Wystarczy małe omsknięcie, a
                                        > tłumione znajdzie sobie drogę.

To na zasadzie czarnej owcy. Pytanie czy naprawdę chcemy żyć w systemie w
                                        którym etyczne i moralne zachowanie czyni bohaterem/bohaterką.

> Piszesz o systemie idealnym)

Idealnym jak dla kogo. Na pewno spójniejszym logicznie niż nasz obecny.
                                        • po_godzinach Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 04.11.05, 14:08

> Wybacz, nie widzę związku między pełną wolnością słowa a warunkami
                                          wpływającymi
                                          >
                                          > na kształtowanie świadomości człowieka.

Czyżby? To przeciez od "słowa" zaczyna się wszystko. Mozna mówić słowa "dobre",
                                          można "złe". Dlatego słowa wzywające do przemocy powinny być zakazane.

Poza tym nawet kasując z kodeksu
                                          > karnego odpowiednie paragrafy zawsze istnieje kodeks cywilny. Prawda? Nie
                                          widzę (znów) ograniczania wolności w dochodzeniu swoich praw na drodze cywilnej.

Tak. Ciekawi mnie (bo nie do końca Cię rozumiem) - kto stanowiłby prawo w
                                          państwie niedemokratycznym?

> To na zasadzie czarnej owcy. Pytanie czy naprawdę chcemy żyć w systemie w
                                          > którym etyczne i moralne zachowanie czyni bohaterem/bohaterką.

Nie. Chcemy zyć w ssystemie, gdzie etyczne i moralne zachowanie jest normą.
                                          Zakłada to jednak tworzenie prawa przez ludzi etycznych i moralnych. Czy zatem
                                          nie jest tak, iż Twoje normy chciałbyś narzucic innym ludziom saemu tworząc - w
                                          sumie - przymus?

> Idealnym jak dla kogo. Na pewno spójniejszym logicznie niż nasz obecny.

Ja rzumiem ideał jako system, gdzie obywatele działają na zasadzie
                                          dobrowolności.
                                          >
                                          >
                                          >
                                          >
                                          >
                                          >
                                          • mr_pope Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 04.11.05, 18:27
                                            > Czyżby? To przeciez od "słowa" zaczyna się wszystko.

Przy niszczeniu systemu owszem, wolność słowa należy do podstaw. Niemniej dla
                                            wielu osób liczą się bardziej czyny niż słowa. Łatwiej zauważyć zmiany gdy
                                            więcej zostaje w kieszeniach niż wówczas, gdy wydaje się więcej gazet.

> Tak. Ciekawi mnie (bo nie do końca Cię rozumiem) - kto stanowiłby prawo w
                                            > państwie niedemokratycznym?

A kto stanowił prawo w dotychczasowych systemach niedemokratycznych? Wydawało
                                            mi się, że demokracja (choć ma 2500 lat) jest jednak dość nowym zjawiskiem we
                                            współczesnym świecie. A jednak do tej pory radzono sobie bez obieralności
                                            urzędów. Pytasz mnie o zdanie? Nie sądzę by była wielka różnica między 460
                                            posłami wybieranymi przez naród a np. 16 ministrami wybieranymi przez
                                            Prezydenta.

> Zakłada to jednak tworzenie prawa przez ludzi etycznych i moralnych. Czy
                                            > zatem nie jest tak, iż Twoje normy chciałbyś narzucic innym ludziom saemu
                                            > tworząc - w sumie - przymus?

To nie przymus, wręcz przeciwnie. Za to m.in lubię liberalizm, że nie zabrania
                                            komunistom żyć w komunie, socjalistom w falansterach a faszystom w ich własnym,
                                            samowystarczalnym państwie.

> Ja rzumiem ideał jako system, gdzie obywatele działają na zasadzie
                                            > dobrowolności.

Teraz jest więc daleko od Twojego ideału. Obywatele działają na zasadzie
                                            zagrożenia sankcjami karnymi.
                          • mala.mi74 Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 02.11.05, 21:46
                            po_godzinach napisała:

> oj, mr_pope)
                            >
                            >
                            >
                            > ... poniewaz Kościół to prócz instytucji - ludzie, charakter więc polskiego
                            > Kościoła ma charakter bardziej narodowy, niz powszechny - tak został
                            > ukztałtowany przez wiernych.
                            >
                            > Przy okazji - do naszego wątku o wolności i anarchii.
                            >
                            > Musiałam się trochę dokształcić)
                            >
                            > Rozumiem, ze nęci Cię wizja państwa nierepresyjnego - bo to, owszem, bardzo
                            > nęcące. Jak jednak pogodzic to z dalece niedoskonałą ludzką naturą?

Ale nadal nie widze podstaw to mówienia o polskim Kościele "narodowy". Ma swoja
                            tradycje? Kazdy ma. Ten w Afryce zupelnie inna niz w Polsce czy Francji.
                            Kościól jest taki jacy go tworza ludzie po prostu. Ale wiara i religia
                            katolickie pozostaja te same na całym swiecie, na tyle te same ,że w tamtym
                            roku byłam na rekolekcjach we Francji,a wielu moich polskich przyjaciol jest w
                            zakonach i wspólnotach w Rumuni, Austrii, Niemczach, Francji, STanach, Maroku
                            itd...
                            >
                            • mr_pope Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 03.11.05, 18:23
                              > Ale nadal nie widze podstaw to mówienia o polskim Kościele "narodowy".

Gdyby nie było podstaw, nie byłoby takiego mówienia. Można raczej się
                              zastanawiać nad tym czy wskazywanie tych konkretnych przyczyn jest słuszne.
    • Gość: N Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM IP: *.acn.waw.pl 03.11.05, 15:22
      racja racja, mało sie o tym mówi bo ludzie boją sie być zakrzyczani i potępiani
      przez debilnych fanatyków

pozdro
      N
      • jah.rastafari.jest.mym.panem Re: KOŚCIÓŁ KATOLICKI W POLSCE I NACJONALIZM 04.11.05, 20:01
        > racja racja, mało sie o tym mówi bo ludzie boją sie być zakrzyczani i
        potępiani

kurde nawet cenzure robia, watki wycinaja.
    • gosc.z.korony BYŁA JESZCZE RZECZPOSPOLITA JAGIELLONÓW 04.11.05, 20:26
      Z PRAWIE 50% UDZIAŁEM PROTESTANTÓW, Z KONFEDERACJĄ WARSZAWSKĄ, KTÓRA
      GWARANTOWALA WOLNOŚCI RELIGIJNE W CZASIE GDY EUROPA TONĘŁA WE KRWI.
      • szajba666 Re:NIEWAŻNE CZY BIEDNA CZY BOGATA 05.11.05, 11:02
        GRUNT, ŻE KATOLICKA :)
      • jah.rastafari.jest.mym.panem Re: BYŁA JESZCZE RZECZPOSPOLITA JAGIELLONÓW 05.11.05, 17:35
        była, była, potem kler przystąpił do mega kontrataku za kasę zwędzoną gdzie
        indziej.
        • szajba666 Re: BYŁA JESZCZE RZECZPOSPOLITA JAGIELLONÓW 05.11.05, 18:28
          i mamy to co mamy, wszechpanującą głupotę połączoną z ciemnotą
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka