Dodaj do ulubionych

Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzieci?

03.02.06, 16:59
Nie mowcie, ze brak pieniedzy jest przeszkoda, bo to Chinkom czy Hinduskom
nie przeszkadza, a i wiekszosc Afrykanek zarabia rocznie mniej niz wy na pol
roku, a mnoza sie jak kroliczki.
A moze napatrzylyscie sie na wyemancypowane kobiety w TV? Panie businesswomen
i inne takie? Ale co to? Nawet Britney Spears i Angelina Jolie zaszly. A wy?
Obserwuj wątek
    • nancyboy Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 03.02.06, 17:05
      Napisałeś tak sugestywnie, że zaraz chyba sam zajdę w ciążę...
    • mtrzaskalska7 Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 03.02.06, 17:08
      A ja mam dwójkę i chcę drugie tyle!
      I też nie wiem, jak można nie chceć mieć dzieci. To jest takie fajne. I tyle
      rzeczy staje się nieważnych, chociaż w samotności "urosłoby się" je do rangi
      PROBLEMU :)
      Podkreślę - pracuje na nas mój mąż, zasuwa jak mały samochodzik; ja siedzę na
      wychowawczym; spłącamy kredyt w banku; nie jesteśmy zabójczo bogaci. Czyli
      można, jak się chce.
      • Gość: Hipot Wszystkiego najlepszego IP: *.aster.pl 03.02.06, 17:13
        Wszystkiego najlepszego. Mam nadzieję, że twój chłop długo pożyje zapieprzając
        jak mały samochodzik.
        • lagardere Re: Wszystkiego najlepszego 03.02.06, 17:42
          Gość portalu: Hipot napisał(a):

> Wszystkiego najlepszego. Mam nadzieję, że twój chłop długo pożyje
          zapieprzając
          > jak mały samochodzik.

Wiesz, niektore chlopy swietnie sie czuja w roli 'pater familias' i wcale im
          nie przeszkadza zapychanie nawet jak 4x4 ! ;)
      • crax Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 03.02.06, 17:17
        "A ja mam dwójkę i chcę drugie tyle!"

No to do dzieła, trzaskalska. Trzaśnij se jeszcze dwójkę - będziesz jeszcze
        bardziej happy.
      • seth.destructor Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 14:02
        Brawo!
      • starucha_izergiel Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 12.02.06, 10:13
        O, to ta druga dwójka za mnie, żebym nie miała wyrzutów sumienia!
      • iberia30 Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 15.02.06, 09:23
        mtrzaskalska7 napisała:

> A ja mam dwójkę i chcę drugie tyle!
        > I też nie wiem, jak można nie chceć mieć dzieci.

no jak widac, mozna nie chciec, na razie nie chce i tyle, gdzie jest napisane,
        ze kazda kobieta musi byc matka???

>To jest takie fajne.

mozesz jakos to bardziej umotywowac ?Rownie dobrze ja moge napisac, ze
        nieposiadanie dzieci tez jest fajne, punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.

>I tyle rzeczy staje się nieważnych, chociaż w samotności "urosłoby się" je do
        rangi PROBLEMU :)
        > Podkreślę - pracuje na nas mój mąż, zasuwa jak mały samochodzik; ja siedzę na
        > wychowawczym; spłącamy kredyt w banku; nie jesteśmy zabójczo bogaci. Czyli
        > można, jak się chce.

wybacz, ale jak mam wybierac czy kupic dziecku buty czy kurtke albo, rezygnowac
        z wczasow zeby dziecko wyslac na kolonie to ja mowie pass.Nie potrzebuje
        wakacji na karaibach ale raz do roku porzadny urlop kazdmeu sie nalezy.
    • thistle Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 03.02.06, 17:09
      drastycznie przeszkadza brak odpowiednich facetów do pary, jak czytam
      wypowiedzi tobie podobnych, to dziwię sie,że wogóle się jeszcze w Polsce dzieci
      rodzą...
      • nancyboy Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 03.02.06, 17:11
        Niniejszym nominuję Twoją odpowiedź do nagrody "Riposta tygodnia" :-)
        • thistle ;) 03.02.06, 17:15

• Gość: aksamitka Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie IP: *.catv.net.pl 04.02.06, 08:43
        i ja sie zgadzam z thistle,że trudno znaleźć odpowiedniego ojca dla dziecka.
        Nawet zaczęłam się uważnie rozglądać dookoła i wiem,że mężczyzn -brak.Zostało
        mnóstwo facecików róznego gatunku.
        Ale to się ma wymagania.Mężczyzny by sie chciało.
        Sama mam takiego w domu.Ale co innego miec takiego w domu a co innego mieć z
        nim dziecko
        • seth.destructor Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 14:03
          No dobrze, to dlaczego nie ma w was tendencji do sprokurowania takiego
          odpowiedniego ojca dla dzieci? Czesto spotyka sie roznych maminsynkow, nie?
          • Gość: thistle Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie IP: *.ramtel.pl 04.02.06, 17:40
            Wzorzec się liczy. Maminsynek to efekt zawodu ojcem (tez czasem maminsynka)
            dziecka i przerzucenia na malucha wszystkich uczuć (faktycznie , chore. Wiazac
            sie z maminsynkiem, zeby nie wychodować maminsynka?! Bez jaj.
      • seth.destructor Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 13:59
        Co to znaczy: odpowiedni facet do pary?

Znam malzenstwa, gdzie facet ani nie jest pracowity, ani piekny, albo takie,
        gdzie chleje, albo takie, gdzie w ogole kobieta zarabia na cala rodzine.

Wiec tu nie chodzi, aby kazdy z nas byl Bradem Pittem?
        • Gość: bardzostarababa Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie IP: *.espol.com.pl 04.02.06, 15:58
          to tacy faceci mają być wzorami dla naszych dzieci?
          siaki taki, byle jaki, aby był?
          mam dobrowolnie skazywać moje dzieci na ojca pijaka i lebiegę?
          • seth.destructor Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 16:13
            To dlaczego tamte kobiety wybieraja takich wlasnie lebiegow, ha? Zgodnie z ta
            regula, wszelkie meskie menelstwo powinno byc samotne.
            • Gość: bardzostarababa Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie IP: *.espol.com.pl 04.02.06, 16:33
              a jak to jest w przyrodzie wśród całej rodziny ssaków?.
              Menelstwo płodzi menelstwo.
              Kobiety dobierajcie starannej ojców swoich dzieci.
            • Gość: thistle Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie IP: *.ramtel.pl 04.02.06, 18:00
              i bywa. Nie tylko menelstwo.
              Rosnie liczba samobójstw posród młodych, niewykształconych mężczyzn ze wsi i
              małych miasteczek. Nikt ich nie chce, ich koleżanki wykształciły sie lub
              wyjechały za granice,im brakło energii, a potem juz i perspektyw. Te,które
              zostały, też mogą przebierać,i robia to - albo robią karierę. Nie skuszą sie na
              kogos,kto nie zapewni dzieciom uczciwego poziomu życia (niekoniecznie luksusu)a
              żonie komfortu psychicznego.

Lebiegi miały szczęscie, mama zone wymodliła.
    • Gość: Hipot Utrzymaj te dzieci IP: *.aster.pl 03.02.06, 17:11
      Większość Afrykanek nie wie, że można sobie tych dzieci nie zrobić, nie wie jak
      się przed tym zabezpieczyć i nie ma wiele do powiedzenia w tej sprawie. Dzieci
      się rodzą w ciemnocie, głupocie i biedzie i nie wiedzą, że można żyć inaczej.
      Rosną pokolenia niewykształconych biedaków, którzy potrafią tylko wyciągać rękę
      do bogatszych.
      Mnie na dzieci nie stać. Umiem to policzyć. Jako dziecko pamiętam, że moja
      matka poświęcała się, żebym ja miała na książki do szkoły. Teraz ja się
      poświęcę - owszem, żeby moja matka miała za co żyć. Na dziecko nie wystarczy,
      albo ktoś będzie głodował.
      Jak będę miała tyle kasy co Angelina Jolie to mogę rodzić jedno po drugim.
      • water7 Re: Utrzymaj te dzieci 04.02.06, 10:14
        a kto ciebie utrzyma jak będziesz stara i zgrzybiała cudze dzieci?
        • szeki Re: Utrzymaj te dzieci 04.02.06, 12:51
          tak mi sie zdaje jak patrze na dzieci,że jak one dorosna to ja nie wiem czy one
          kogokolwiek utrzymają z sobą włacznie.Bo to od małego jakieś takie
          koslawe ,nieporadne,nierozgarniete.
          Ja takiego nie chce
        • kosciol.mlodziezy.psychicznej Niezły egoizm. Płodzić dzieci żeby na starość 04.02.06, 16:25
          mieć sługusów. Gratulacje.
      • seth.destructor Re: Utrzymaj te dzieci 04.02.06, 14:04
        Rozumiem - czyli ty i pieniadze sa najwazniejsze. Twoj wybor.
        • kosciol.mlodziezy.psychicznej No właśnie. 04.02.06, 16:29
    • tomassi.rollo Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 03.02.06, 17:15
      Może dlatego, że ci, który namawiają do dzietności, sami stosownego przykładu
      nie dają?
    • Gość: lili Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie IP: 217.11.141.* 03.02.06, 17:16
      Marzę o dzieciach!
      No cóż, mi osobiście brak odpowiedniego faceta. Ten z którycm chodzę nie chce
      mieć dzieci, bo "robią za dużo hałasu", a on lubi ciszę. Trudno go w tym
      względzie postawić przed faktem dokonanym, bo wspaniale się kontroluje!
      Na szczęście go nie kocham. Czyli szukam faceta, który podobnie jak ja pragnie
      potomstwa.
      Oto powoód dla którego jestem bezdzietna.
      • yoma Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 03.02.06, 22:53
        To po co ci obecny? Z ciekawości, nie ze złośliwości pytam.
    • taus Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 03.02.06, 22:59
      Porównywanie nas do Afryki czy Azji jest zupełnie chybione.
      Po 1 w naturze jest takie prawo, że im wieksza śmiertelność tym wiecej młodych.
      Po 2 różniece kulturowe, np w Islamie ilość dzieci świadczy o męskości.
      po 3 brak antykoncepcji,
      po 4 zwłaszcza w afryce kobiety nie mają chyba wielkiego wyboru.

Nas powinno się porównywać np do krajów europejskich. Zauważ, że największy przyrost naturalny (chyba 2,2 %) jest w Szwecji, tam gdzie każdy obywatel ma zagwarantowane minimum socjalne, i gdzie matki nie muszą się martwić o swoje zatrudnienie kiedy zachdzą w ciąże.
      • seth.destructor Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 14:08
        1. Prawo? Hmmm
        2. A u nas swiadczy o glupocie, nieprawdaz. Te wiecznie krytykowane
        wielodzietne rodziny...
        3. Raczej brak edukacji seksualnej. I w ogole edukacji. Kobieta powinna byc
        swiadoma swego ciala, a nie byc co miesiac zdziwiona i przerazona, ze ma okres.
        4. Jak nie maja wyboru?

Czyli znowu fakt pieniedzy jest warunkiem koniecznym dla posiadania dzieci.
        Bogaci moga sobie na nie pozwolic, a biedni nie. Tylko, ze nasze babcie wcale
        bogate nie byly, a po szostke i siodemke dzieci rodzily i jakos wszyscy sie
        dobrze wychowywali...
        • taus Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 07.02.06, 14:48
          seth.destructor napisał:

> Czyli znowu fakt pieniedzy jest warunkiem koniecznym dla posiadania dzieci.

Nie koniecznym, ale ważnym. Zauważ, że coraz więcej ludzi kalkuluje czy stać ich na posiadanie dziecka.

> Bogaci moga sobie na nie pozwolic, a biedni nie. Tylko, ze nasze babcie wcale
          > bogate nie byly, a po szostke i siodemke dzieci rodzily i jakos wszyscy sie
          > dobrze wychowywali...
          >
          Tylko, że sytuacja naszych babć była inna.
          Część pewnie dorosła tuż po wojnie, a wtedy zawsze występuje bardzo gwałtowny wzrost liczby urodzeń. No ale wszytstkie żyły w PRL, a komunizm zapewniał pewien poziom (niski ale stały) bytu, i dawał zabezpieczenie.
    • truten.zenobi Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 03.02.06, 23:05
      Rozumiem że kolega nie zauważył rozwoju kulturalnego i cywilizacyjnego.
      dzieci nie są już tanią siłą roboczą!
      • bebiak Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 03.02.06, 23:59
        Z mojej strony odpowiedź jest bardzo prosta: zawsze chciałam mieć jedno
        dziecko - i jedno mam (obecnie na 20 lat).
        Nikt nie ma prawa mi tego zabronić:-)
        I jestem happy, bo pięknie jest realizować swoje marzenia.
        Pozdrowienia. B.
        • truten.zenobi Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 08:38
          a ja chciałbym mieć kilka ale tylko jednemu jestem w stanie zapewnić właściwe
          warunki.
          a państwo nie jest od decydowania o naszych sprawach osobistych, co najwyzej
          powinno wspierać to co kest korzystne dla wszystkich.
          • seth.destructor Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 14:09
            Wlasciwe warunki - ja uwazam, ze najwazniejsza jest milosc i szacunek, a nie
            ilosc przedmiotow, ktore mozna zapewnic dziecku, by mozna sie bylo nimi
            pochwalic
            • Gość: bezdzietna Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie IP: *.espol.com.pl 04.02.06, 15:45
              a jak z potomstwem u Ciebie?
              masz gromadkę, która chodzi w jednej parze butów na zmianę?
              Może Pezydent ogłosi, że bęzie chrzestnym siódmego dziecka w rodzinie,
              albo chociaż Roman Giertych?
              • seth.destructor Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 16:14
                Niestety, wszystkie moje kobiety do tej pory na wzmianke o fakcie, ze moze by
                tak zaszly w ciaze, wpadaly w panike i stawaly sie eks.
                • Gość: bardzostarababa Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie IP: *.espol.com.pl 04.02.06, 16:36
                  może to były te starannie wybierające kandydatów na tatusiów. Brawo dla
                  rozsądku pań.
                  • seth.destructor Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 16:40
                    One glownie wybieraly siebie. Do dzis sa samotne.
                    • piekielnica1 Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 17:20
                      a mówiłeś o miłości, czy o płodzeniu?,
                      o trudach wychowania, czy płodzeniu?,
                      o wspólnym zajmowaniu się dzieckiem, czy płodzeniu?
                      próbowałeś ustalić kiedy siedziałbyś na necie?
                      Wszystkie, co do jednej takie egoistki?
                      • seth.destructor Nie 05.02.06, 15:37
                        Te nieegoistyczne sa mezate albo dzieciate.
                        • dorianne.gray Re: Nie 12.02.06, 13:12
                          Nie z Tobą? ochhhh... ;)
            • truten.zenobi nie oceniaj wszystkich po sobie!!! 05.02.06, 07:49
              może kolega nie wie ale edukacja dziecka kosztuje, leczenie też(!), zapewnienie
              mozliwości rozwoju i samoreaalizacji też wymaga pewnych srodków nie wspominając
              o pewnym minimum socjalnym.

jak narazie myślę że nie jest poroblemem to że rodzice zasypują dzieci "dobrami
              materialnymi"
            • truten.zenobi Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 05.02.06, 22:39
              > ja uwazam, ze najwazniejsza jest milosc i szacunek,

jakoś z Twoich wypowiedzi to nie wynika!
              kobieta to nie maszynka do rodzenia dzieci a dzieci to nie zasoby ekonomiczne
              kraju mające za zadanie ratowac zus przed bankrudztwem!

A pewnie najlepiej o czyjejś miłości i umiejętności poszanowania innych
              świadczy umiejetność budowania udanego związku i relacji z innymi ludźmi
            • iberia30 Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 15.02.06, 09:28
              seth.destructor napisał:

> Wlasciwe warunki - ja uwazam, ze najwazniejsza jest milosc i szacunek, a nie
              > ilosc przedmiotow, ktore mozna zapewnic dziecku, by mozna sie bylo nimi
              > pochwalic

sama miloscia dziecka nie wykarmisz, a dodatkowe zajecia pozaszkolne?jezyki,
              tenis, itd, to wszystko kosztuje, moze popytaj innych ile kosztuje dziecko?
              Moze ty zarabiasz po kilkanascie tys na mies to latwo ci mowic, nie wyobrazam
              sobie zeby miec dziecko i odmawiac mu tego czy tamtego bo mnie nie stac, i nie
              mam tu na mysli przedmiotow pod tytulem markowe ciuchy itd.
      • seth.destructor Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 14:08
        No, jesli uwazasz, ze dzieci plodzi sie tylko po to, by na nas harowaly, to
        przepraszam.
        • kosciol.mlodziezy.psychicznej Ten zwolennik wielodzietności tak twierdzi: 04.02.06, 16:27
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=36154603&a=36188506
        • truten.zenobi wtórny analfabetyzm? 05.02.06, 07:54
          jak widzę kolega ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

bo jak inaczej można ocenić Twoja wypowiedź jeśli mylisz wypowiedź oceniającą
          czas przeszły z opinią dotyczącą stanu postulowanego.
    • madfashion Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 00:43
      Pani Joli najpierw chyba adoptowała jakiegoś chłopczyka zanim urodziła własne
      dziecko.
      A Pani Spears to zupełnie inna kwestia. Wybawiła się już widocznie w życiu,
      dużo pieniędzy wydała na szaleństwa, za mąż wyszła, więc cóż ... Pomyśłała o
      dziecku, zawsze to pzrecież znowu coś nowego.. i co teraz ... Jak plotki i
      gazety donoszą ciepi na depresje poporodową... cóż... nie na wszytsko już sobie
      może pozwolić jak kiedyś ...
      • Gość: jaija Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie IP: *.elblag.dialog.net.pl 04.02.06, 01:13
        A ja sięnie rozmnożę, bo nie chcę, by moje dziecko dorastało w Kaczylandzie.
        Nie i już. Choćby mi poseł Cymański za 4 płacił.
      • seth.destructor Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 14:11
        To byl przyklad, ze te Panie z pierwszych stron gazet nie zapominaja o swoich
        biologicznych funkcjach.
        A niektore moje znajome to bardziej sa zainteresowane soba, i swoja kariera.
        Takie zastygle w sobie gasienice.
        • Gość: egoista Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie IP: *.espol.com.pl 04.02.06, 15:52
          Dzieci to kupa szczęścia. Z przewagą kupy.
          Kupy i pieluchy odbierają cały romantyzm ojcostwa
          • seth.destructor Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 16:39
            Romantyzm to taka epoka literacka, a dzieci to nie wiersze.
            • piekielnica1 Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 17:08
              no właśnie, z wierszami jest dużo prościej
    • kamajkore Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 11:50
      Napisz może dlaczego miałybyśmy chcieć?
      Mi tam nic nie przeszkadza mieć, ale przydałby się jakiś argument ZA.
      • seth.destructor Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 14:02
        Jezeli nie chcecie, to po co wam macica?

Juz zauwazalny staje sie stopniowy zanik gruczolow mlecznych u kobiet, ktore w
        celu zainteresowania meskiego osobnika musza stosowac silikony...
        • Gość: borgis Do seth.destructor IP: *.pai.net.pl 04.02.06, 16:12
          Po pierwsze wydaje mi się, a nawet wiem to napewno że jesteś prowokatorem
          Po drugie: chęć posiadania dzieci i rodzenie dzieci to są dwa odrębne pojęcia.
          Abstrahując od odpowiedniego partnera i ilości posiadanej gotówki wg. mnie
          najważniejsze jest aby żyć godnie i z godnością wychować dzieci, niestety w
          naszym kraju ostatnio jest to niemożliwe. . . i to jest właśnie odpowiedz na
          pytanie dlaczego Polki nie chcą mieć dzieci
          PS
          Część dziewczyn może nawet nie dokońca mieć świadomość tego co jest
          powodem "nie mania" dzieci
          • seth.destructor Re: Do seth.destructor 04.02.06, 16:18
            Co masz na mysli - prowokatorem mnie zowiac?
            Gdybym mial odpowiednie instrumenta, sprokurowalbym sobie dzieciaka. A tak
            musze liczyc na druga plec. Niestety, wielkiego wyboru nie ma:^(

Co to znaczy zyc godnie? czy nie jest to kolejna zakamuflowana forma
            materializmu?

PS
            > Część dziewczyn może nawet nie dokońca mieć świadomość tego co jest
            > powodem "nie mania" dzieci

Z tym sie tez spotkalem. Same nie wiedza, co sie z nimi dzieje i czego chca.
            Maja taka sama wiedze o sobie jak o kocie sasiadki. Coz, ominmy je.
        • crax destruktorze drogi... 04.02.06, 17:42
          seth.destructor napisał:

> Jezeli nie chcecie, to po co wam macica?

Przecież możena mieć organ i go nie używać. Na przykład TY - masz mózg... i co
          z tego?
          • Gość: wild Re: destruktorze drogi... IP: *.e-wro.net.pl 05.02.06, 08:14
            ma też pewnie i inny organ lecz go nie uzywa i stąd ta flustracja
        • kamajkore Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 17:49
          > Jezeli nie chcecie, to po co wam macica?
          hahaha a po co tobie mężczyzno brodawki piersiowe na przykład?
          :)
          • seth.destructor Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 05.02.06, 15:39
            Sadze, ze to na wypadek, gdyby kobietom dzieciorobstwo calkiem sie odwidzialo.
            Gatunek musi przetrwac:^)
      • camel_3d argument ZA 05.02.06, 23:08
        bo jak nie bedziecie chciale, to zeby dostac emeryture bedziedzie zapierniczac
        do 67 roku zycia. Tak jak to w planach maja Niemcy. Brakuje dzieci..wiec
        trzeba zapierniczac do 67 roku zycia....
    • markiz.de.sade Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 16:37
      Poród jest bolesny i może powodować powikłania zdrowotno-kosmetyczne. Poza tym
      wcale nie jest tak, że każda kobieta od dziecka przejawia instynkt macieżyński.
      Niektóre wręcz dzieci nie lubią.
      Ale większość chciałaby mieć kiedyś dzieci. Obawiają się jednak, że staną w
      sytuacji, gdy zabraknie im środków na godziwe życie. Żaden człowiek nie ma
      obowiązku się poświęcać.
      • piekielnica1 Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 17:13
        ależ właśnie spora część uważa, ze ma prawo wymagać macierzyństwa od innych,
        nawet tych, którzy nie mają instynktu macierzyńskiego, nie mówiąc o innych
        możliwościach.
        To są ci, którzy uważają, że mają jedynie słuszne poglądy.
        • markiz.de.sade Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 17:17
          Hmm, swoją drogą niezłego byka z tym "macieżyński" palnąłem. Co jak co, ale
          pisownię tego wyrazu w IV RP powinno się znać ;)
          • piekielnica1 Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 04.02.06, 17:22
            zwłaszcza w IV
            • Gość: matka polka Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie IP: *.chello.pl 04.02.06, 17:58
              Bo do zrobienia i wychowania dziecka potrzebny jest mezczyzna (obstajac przy
              tradycyjnym spojrzeniu na sprawę). Kiedys atrybutami meskosci były mięśnie,
              siła i wzrost a teraz...widocznie to nie wystarcza - chyba, ze tym facetem jest
              Robert Redford - jemu wybaczam wszystko, nawet to, ze zginał w katastrofie
              samolotu w pozegnaniu z Afryką.
              Gdy jednak sie zastanowić to brakuje chyba pewnych zywicieli rodziny, bo
              ładnych i przystojnych nosicieli dobrych genów to mozna znaleść...
              • miesiekido Re: O matko Polko , Ojcu Polaku 05.02.06, 11:04
                Z tego co czytam to widzę że związki w jakich pozostaje wiele osób są tylko
                czasowe .Tylko wygodnictwo i materializm.Wynika z tego że kobiety,mam nadzieję
                że jeszcze nie wszystkie , potrzebują tylko zabawek w postaci macho i komfortu
                życiowego na zapas.Może jestem staromodny założyłem rodzinę ponad 20 lat temu
                mam 2 dzieci i jestem szczęśliwy.Ani ja ,ani moja żona nie mieliśmy nic ani
                nikogo (trochę sieroty...)i tworzymy rodzinę na dobre i na złe .Nigdy nie
                żałowaliśmy czegokolwiek choć nie zawsze było lekko i dziś też nie zawsze jest
                lekko . No cóż dzisiaj raczej widać że zawierane związki są tylko na te dobre
                czasy...
                • markiz.de.sade Re: O matko Polko , Ojcu Polaku 05.02.06, 13:17
                  Lepszy czasowy związek niż oszukiwanie siebie i partnera.
                  Czasem ludzie wzajemnie się w sobie zakochują i potem jest jak w harleqiunie
                  (niekiedy nawet po 3 latach żadne z nich się jeszcze nie odkocha ;). Tak na oko
                  to jakieś 0,2% przypadków. Większość długotrwałych związków polega na wzajemnym
                  dręczeniu się, co nierzadko owocuje wstrętem i nienawiścią. A dzieci w takich
                  układach cierpią najbardziej, bo sądzą, że rodzice kłócą się przez nie.
                  Ja tam na takie szopki nie mam ochoty. Kobiety,z którymi przestaję, również
                  (przynajmniej mam taką nadzieję;)
                  • miesiekido Re: O matko Polko , Ojcu Polaku 05.02.06, 13:44
                    Z własnego doświadczenia to piszesz ?
                    Znam kupę ludzi którzy żyją ze sobą długie lata i nie ma w tym fałszu.To jest
                    zawsze kwestia nastawienia : razem czy osobno .Jaki sens według ciebie miałaby
                    rodzina ? Żaden ?
                    Myślisz że w wolnych związkach dzieci mają lepiej ?
                    Według mnie każde dziecko chce mieć obojga rodziców !
                    Dziwne że wszystko co miało kiedyś znaczenie i wartośći dziś przestaje się
                    liczyć.W miłość też już nie wolno wierzyć ? Już się nikomu nie zdarza naprawdę
                    kochać ? To w co wierzą te kobiety z którymi się stykasz ,tylko w seks ?
                    • markiz.de.sade Re: O matko Polko , Ojcu Polaku 05.02.06, 13:52
                      miesiekido napisał:

> Z własnego doświadczenia to piszesz ?

Z własnego, ale nie tylko z własnego ;)

>W miłość też już nie wolno wierzyć ? Już się nikomu nie zdarza naprawdę
                      > kochać ? To w co wierzą te kobiety z którymi się stykasz ,tylko w seks ?

Ostatnia, która ni się z tych spraw zwierzała, wierzyła w jakąś Wielką Boginię.
                      Wolałem specjalnie nie dociekać, o co chodzi;)
                • seth.destructor Re: O matko Polko , Ojcu Polaku 05.02.06, 15:43
                  No widzisz, wiec da sie. Poziom bogactwa jest tylko pozornie czynnikiem
                  warunkujacym rozmnazanie sie. Desmond Morris tez tak twierdzi - kobieta musi
                  miec perspektywe przezycia nastepnych 15 lat przed soba i wtedy zdecyduje sie
                  na dziecko, bo bedzie mogla je utryzmac przy zyciu do czasu, gdy samo sie
                  bedzie moglo rozmnazac.

Tylko, ze dlaczego praktyka jest inna? Dlaczego w biedniejszych rodzinach nie
                  ma problemu z rodzeniem dzieci, a w tych bogatszych paradoksalnie - jest?
    • Gość: ALI Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.02.06, 14:56
      Bo dzieci to KUPA przyjemności i uczuc ....a polki zamiast KUPY wolą
      kosmetyki,imprezy,niezobowiązujący seks,kawke z ciastkiem,wakacje pod
      palmami ........i pare innych przyjemności a nie wspomniana KUPE i nieprzespane
      noce......
    • Gość: <> Lenistwo, wygodnictwo i kariera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 18:45
      • truten.zenobi I to wszystko w polsce??? 05.02.06, 22:31
        a ja bym powiedział walka o byt, praca po 12h, niepewność jutra!
        mieszkanie kątem u rodziców, ZUS nie wypłacający należnych świadczeń, brak
        żłobków przedszkoli, itd...

albo piszesz z obcego kraju albo na plebani nie widzisz tych problemów!
        • Gość: <> Re: I to wszystko w polsce??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 20:37
          Kobieto dzieci rodzi się mniej niż w czasie wojny, a nie mów że w czas jest
          bardziej niepewny, praca cięższa i mniej mieszkań.
          Twój głos należy do chóru socjalistów dla których życie ma być bajką, bez
          wysiłku
          • truten.zenobi bredzisz 06.02.06, 21:14
            1. jestem facetem
            2. porównujesz całkiem odmienne kultury i sytuacje sprowadzając to do jednego
            parametru (to tak jakbys porównywał ciągnik z bolidem F1)
            3. nie jestem socjalista ale liberałem (chociażby dla tego że uważam że to co
            mamy powinno wynikac z efektów naszej pracy) ale jeżeli państwo zabiera mi
            około 80% tego co wypracuje to mam prawo oczekiwać w zamian jakis świadczen.
            Co więcej oczekuję od państwa przestrzegania prawa nie rozumiem więc czemu
            zaliczasz mnie do socjalistów? czyżbyś był zwolennikiem tzw. polskiej "prawicy"
            która tak naprawdę jest bardziej spaczona "komunizmem" i "socjalizmem" niż KPZR
            a znaczna częśc ich zwolenników i działaczy wywodzi się z dawnego "betonu" PZPR
            4. 60 lat po wojnie w dalszym ciągu panuje bieda, brakuje mieszkań, itd.
            chyba już starczy tych wyżeczeń! Ojczyzna to miejsce gdzie powinniśy sie czyć
            dobrze i bezpiecznie a nie bajania dla których powinniśmy poświęcać nasze
            podstawowe prawa czy godzic się na ciągłe wyżeczenia!
            5. jest 17 lat po 89' to dość czasu by zbudować stabilnie się rozwijającą
            gospodarkę!
          • truten.zenobi i jeszcze taki drobiazg! 07.02.06, 07:30
            6. dlaczego uważasz że spotkania ze znajomymi, wczasy, czy realizacja ambicji
            zawodowych, to takie luksusy. Czy rzeczywiście uważasz że macierzyństwo wymaga
            takich poświęceń, nie dociera do Ciebie prosty fakt że tak naprawdę można
            łączyć jedno z drugim tyle tylko że państwo nie może robić wszystkiego by
            ludziom to utrudnić (np. wysokie podatki, bzdury kodeksu pracy, ZUS nie
            wywiązujący się ze swoich obowiązków lub przerzucający je na pracodawców,
            likwidacja szkół przedszkoli żłobków, itd.) i żadne "becikowe" nie załatwi
            sprawy!
      • ar11 Re: Lenistwo, wygodnictwo i kariera 09.02.06, 09:03
        No i żebyście wiedzieli!!!Mając wszelkie szanse od dawna, żeby się rozmanażać -
        nie decyduję się na to właśnie głównie z lenistwa i wygodnictwa. I nic nikomu
        do tego.
    • kejro Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 05.02.06, 19:23
      nie chcą rodzić, bo to mężczyźni na każdym kroku tłumią w nich instynkt macierzyński
      • Gość: observator Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie IP: *.an1.nyc41.da.uu.net 05.02.06, 23:08
        nie chca rodzic ??/!! to proste !! , - wychowanie jednego dziecka od kolyski
        po ukonczenie dobrej szkoly wyzszej kosztuje na dzis w Polsce srednio okolo
        miliona zlotych a moze wiecej !! ile tzreba zarabiac zeby sprostac temu
        wezwaniu ?/!! a gdzie wlasne zycie ,kazda Polka chce tak jak i Dunka czy
        Niemka pojechac na dobre wakacje i ladnie sie ubrac. Skad na to brac?/!
        Hinduski i Afrykanki ,nie dbaja o to ,niski a raczej prymitywny poziom zycia
        na codzien im wystarcza ,a to czy ich dzieci w przyszlosci beda w namiocie
        mieszkac i zbierac trzcine cukrowa lub ryz na plantacji to ich tez nie
        martwi.
        • Gość: fred A efekt będzie taki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 20:41
          Że dzieci biednych Hindusek będą bardziej pracowite, odporne i wygrają walkę
          gospodarczą z przeinwestowanymi i wypieszczonymi Jedynaczkami z Polski rodem
        • Gość: Ohhhhhhhh Zyjesz w palacu? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.02.06, 21:03
          Twoja obledna arogancja jest porazajaca. Hinduski i Afrykanki nie dbaja o to
          aby lepiej zyc ????? Pokaz mi takiego czlowieka ktory nie chce dobrze i godnie
          zyc. Ty tez moglbys zyc lepiej niz zyjesz. Twoj dom to dla bogatszych ludzi
          zwyczajny chlew, a zarcie ktore wcinasz to dla nich pomyje. Nie chcesz zyc tak
          jak oni? Nie zalezy ci ??? Dlaczego nie mieszkasz w palacu? Hmmmm pewnie
          mieszkasz i stad ten oderwany od zycia egoizm...
          • Gość: Ohhhh Re: Zyjesz w palacu? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.02.06, 21:05
            Ps. Powiadasz ze ludzie w Polsce posiadajacy dzieci to sami milionerzy?
          • Gość: fred Re: Zyjesz w palacu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 22:09
            > Ty tez moglbys zyc lepiej niz zyjesz. Twoj dom to dla bogatszych ludzi
            > zwyczajny chlew, a zarcie ktore wcinasz to dla nich pomyje. Nie chcesz zyc tak
            > jak oni

Nie uważam że im drosze jedzenie tym lepsze, nawet przy większych poborach nie
            zmienię sposobu żywienia.

A kto powiedział że życie w pałacu jest najlepsze?
            • Gość: Ohhh Re: Zyjesz w palacu? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.02.06, 02:30
              A kto powiedzial ze twoje zycie jest najlepsze? Kazdy ma takie jakie moze miec,
              wiec pisanie ze ludziom biednym nie zalezy na lepszych warunkach zyciowych jest
              mijaniem sie z rzeczywistoscia.
      • Gość: miesiekido Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie IP: *.net.pl / 80.54.28.* 06.02.06, 16:56
        Biedne te polskie kobiety znowu winni "chłopi"
        Jak tak zabijamy w was instynkt macierzyński to od dziś proponuję chłopski
        strajk !
        Koniec z końcem ! Chłopy strajk !
        ( krótkoterminowy 7 dni z możliwością przedłuzenia do ... )
    • anxiety3 Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 07.02.06, 21:10
      Jak bede w wieku ktory jest srednia sumy wieku obu tych pan, to tez moge zajsc,
      tzn. moge swiadomie czyli niejako `moge chciec`, bo teraz tez moge:), tyle ze
      na razie nie planuje :)
      • Gość: czy... pytanie? Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie IP: 68.145.108.* 07.02.06, 21:24
        A moze zony-kobiety wiedza, ze maz - "mezczyzna"
        reki nie porzylozy aby pomoc w domu przy dzieciach,
        zmywac naczynia w kuchni,
        w sprzataniu mieszkania,
        w pracach domowych
        prasowac,
        pranie zrobic,
        zakupy
        ZAJAC SIE DZIECMI ...itd.

Krotko - poprostu czy jestes partnerem dla swojej zony?
        czy tez jest jak wrzod na d.u.p.i.e.
        ktory ciagle narzeka!
        • anxiety3 Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 07.02.06, 21:27
          nie mam jeszcze meza, ale zanim zdecyduje sie zalozyc rodzine, to raczej bede z
          kims mieszkac i najpierw musimy byc dobranymi partnerami, zeby myslec o
          wspolnej przyszlosci- przynajmniej ja tak stawiam sprawe.
          • Gość: cd Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 22:04
            A skąd pewność że jak się dobrze dobierzecie i sprawdzicie nagle sytuacja
            zmieni się radykalnie i znowu będzicie się musieli dopasowyawć do sytuacji.

I co da ci sprawdzenie
    • zulka_z Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 07.02.06, 22:40
      ja tam bym chciała a nie mogę :o(
      • Gość: Matka Polka Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie IP: *.aster.pl 08.02.06, 20:55
        Dzieci to radość,miłość itp itd.Ale to też ogromny wysiłek
        fizyczny,intelektualny.Moje życie zmieniło się na tyle totalnie,że gdy teraz
        przypomnę sobie jak dwójka moich dzieci było małych /rok po roku się rodziły/to
        mnie dreszcze przechodzą.Nigdy więcej!-to były najgorsze lata mojego życia-
        wymazane z życiorysu,zero pomocy męża,zero życia,praca plus wieczna harówa przy
        dzieciach i domu od świtu 6 rano do 1-2 w nocy.I tak codziennie przez co
        najmniej 4 -5 lat.Nie pamiętam tego okresu jako radości z dzieci,pamiętam to
        jako koszmar.Teraz są nastolatkami -i znowu koszmar.Tym razem wychowawczy-
        zmartwienia,kłótnie dzieci między sobą,problemy,choroby,kłopoty szkolne i
        wychowawcze-to wszystko powoduje u mnie stres,wrzody,kłopoty ze
        snem.Oczywiście,że są wspaniałe mmenty,zadowolenie i duma z dzieci.Kłopoty
        finansowe nie mają akurat najmniejszego znaczenia w tym wszystkim.Ale
        momentami/często/ myślę i po co to wszystko?Moje życie to wieczna udręka
        obowiązków wobec dzieci.Najmniej myślę ,że dzieci kiedyś się
        zrewanżują,pomogą.Więc po co się tak męczę?Chyba dlatego,że kiedyś
        zrealizowałam swój instynkt macierzyński.
        • Gość: Ohhhhhh Biedne te twoje dzieci..... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.02.06, 02:42
          Oj, zeby twoje dzieci nie zrewanzowaly sie kiedys tym czym ty je raczysz
          dzisiaj.Wszystko jest dla ciebie udreka i niemilym , meczacym
          obowiazkiem.Myslisz ze one tego nie widza, nie czuja??? Moze dlatego masz tyle
          problemow wlasnie, gdyz wszystko traktujesz jak kare za grzechy ????? Meza sama
          sobie wybralas, wiec nie mozesz winic dzieci, ze jest to czlowiek
          nieodpowiedzialny. To musi byc straszne , zyc pod jednym dachem z kims dla kogo
          wszystko jest tylko udreka, brrrrrrrrr.....
          • starucha_izergiel Re: Biedne te twoje dzieci..... 15.02.06, 08:45
            No właśnie, dlatego zamiast się zmuszać dla dobra społeczeństwa, partnera, bo
            rodzice chcą wnuków, albo "bo to normalne i każda kobieta pragnie dzieci",
            lepiej sobie darować i pozostawić to kobietom, które naprawdę tego pragną i
            potrafią się świetnie odnaleźć w roli matki.
    • martitka.martitka Dlaczego nie chca rodzic czy zachodzic w ciaze?? 09.02.06, 09:07
      Bo to jest zasadnicza roznica...

Ja jestem w ciazy, dziecko miec chcialam, natomiast jesli chodzi o porod to
      rzeczywiscie nie za bardzo mam ochote rodzic w naszych szpitalach silami natury.
      A to z tego wzgledu, ze jesli chodzi o porody to my jestesmy sto lat za
      murzynami, stosowane sa takie metody, ze wlos sie na glowie jezy... Kobiety sa
      traktowane bardzo zle, oczywiscie jest mnostwo poloznych starej daty, ktore nie
      sa przyzwyczajone jeszcze do tego, ze kobieta tez pacjent i powinno sie ja
      szanowac... ze juz o rutynowym nacinaniu krocza nie wspomne, tylko po to, zeby
      poloznej bylo prosciej...
      W Polsce nacinaja ok. 90% pierworodek, podczas gdy w Holandii tylko ok. 10%. A
      nie wydaje mi sie zeby tamte kobiety byly inaczej skonstruowane...
    • mastermixer6 Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 09.02.06, 17:42
      Kobieta nie musi rodzić jak tego nie chce,my kobiety też mamy prawa jak męszczyżni,ważne są też nasze potrzeby. Kobieta też człowiek.
      • moped Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 09.02.06, 18:23
        slusznie, kobieta tez czlowiek i potrzebuje :)))

Pogadamy jak bedziesz przechodzila na emeryture.
        Zamknie sie za toba swiat codziennych kontaktow z ludzmi.
        Zobaczymy do kogo bedziesz mogla sie odezwac w swoim "wypudrowanym"
        mieszkaniu pelnych starych gratow?

PS..a te domy, samochody zardzewiale,
        pelne konto w banku ( o ile?)
        i zmarszczona skora na twarzy oraz na d.u.p.i.e.
        (jak ktos to swietnie okreslil)
        okaza sie bez sensu...

A wtedy bedzie zapozno na odwrocenie i zastosowania zdobytej madrosci
        zyciowej:)))

TAAAaaaaaaaaaaaaaaak, kobieta tez potrzebuje:))))

wes se hormonalna terapie ....................

• Gość: mastermixer6 Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.06, 09:54
          A to już sprawa tych kobiet, to ich wybór.A ja mam dzieci i to był mój wybór.
    • dorianne.gray Re: Dlaczego polskie kobiety nie chca rodzic dzie 12.02.06, 13:23
      Pytanie jest źle postawione, samo w sobie zawiera już tezę - i do tego, jak
      sądzę, błędną. Wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią, że ostatnio właśnie
      coraz więcej kobiet decyduje się na dziecko. Sama mam sporo przykładów tylko w
      najbliższym otoczeniu - no i ja jestem przykładem ;) Średnia wieku się tylko
      podniosła, bo teraz nie rodzi się "około 20-tki", ale "około 30-tki".
    • iberia30 do tanga trzeba dwojga, a poza tym sama 15.02.06, 09:25
      miloscia i dobrymi checiami dziecka nie nakarmisz, btw ile masz dzieci?
    • aktsieta To efekt oglądania TV 15.02.06, 09:26
      mało kobiet chciałaby mieć takiego syna jak leper,giertych czy takich dwóch

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka