Dodaj do ulubionych

Co Polska dała światu?

13.02.06, 02:38
Załóżmy, że Polska w cudowny sposób znika z dziejów świata (przeszłych,
teraźniejszych i przyszłych). Czy w takim przypadku nasza cywilizacja bardzo
by ucierpiała, czy w ogóle zauważyć by się dało jakąś zmianę?
Proponuję następnie wyobrazić sobie, co by się stało gdyby nagle z historii
znikł któryś z takich krajów jak Anglia, Francja, Niemcy, Rosja, Hiszpania,
Włochy, Grecja...

Obserwuj wątek
    • kamajkore Re: Co Polska dała światu? 13.02.06, 08:54
      Chyba inaczej wyglądałaby historia większości sąsiadów Polski, ale poza tym nic
      wqielkiego by się nie stało :_)
      • Gość: muzyka Re: Co Polska dała światu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 09:08
        Nie byłoby Mazurków F.Chopina.
    • Gość: monia Re: Co Polska dała światu? IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.06, 18:40
      Teraz dała powody do śmiechu.
    • Gość: wata Re: Co Polska dała światu? IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 13.02.06, 18:55
      Polska dala swiatu najwiekszego czlowieka w historii ludzkosci Jana Pawła II
      • jaremax Re: Co Polska dała światu? 13.02.06, 19:24
        To samo co świat Polsce,trochę tego,trochę tamtego :)))
    • setorika Re: Co Polska dała światu? 13.02.06, 22:09
      Kopernika? - uderzam w stól, zaraz Niemcy się odezwą ;)
      • Gość: zenka Re: Co Polska dała światu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 10:15
        O Kopernikę Ci chodzi? Kopernik była kobietą ;)

Polką, nie Niemką!
    • imagiro Re: Co Polska dała światu? 13.02.06, 22:16
      cos ci podpowiem markiziku ... gdyby nawet cala ludzkosc zniknela, to planeta
      by tylko odetchnela ... i odzyla, rozkwitla jescze raz ... jestesmy tu
      niepotrzebni, zasmiecamy co tylko sie da ...
      • Gość: Thea Re: Affentheater (malpi teatr) IP: *.pools.arcor-ip.net 13.02.06, 22:40
        Od czasu do czasu cyrk na kolkach / Affentheater.
        Naprawde robia tylko posmiewisko w swiecie i ruine z Polski.
        ww6.tvp.pl/134,289744,1.view
        ww6.tvp.pl/134,289744,1.view
        ww6.tvp.pl/134,20060213302762.strona
        ww6.tvp.pl/134,20060213302854.strona
      • raveness1 Re: Co Polska dała światu? 14.02.06, 08:43
        Gospel truth!
    • Gość: żaba Re: Co Polska dała światu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 22:20
      Kopernika, Jana Pawła II, odparła najeźdźców w 1920 roku,
      odparła Turków dawno temu, rozgryzła enigmę w czasie II wojny światowej,
      Polka odkryła pierwiastek promieniotwórczy,
      I pewnie wiele więcej.

Dała też światu nie raz dużo zboża, mleka, miodu, i ziemniaków.
      W sumie całkiem sporo.

• Gość: juh Re: Co Polska dała światu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 08:58
        Gość portalu: żaba napisał(a):

> Kopernika, Jana Pawła II, odparła najeźdźców w 1920 roku,
        > odparła Turków dawno temu, rozgryzła enigmę w czasie II wojny światowej,
        > Polka odkryła pierwiastek promieniotwórczy,
        > I pewnie wiele więcej.
        >
        > Dała też światu nie raz dużo zboża, mleka, miodu, i ziemniaków.
        > W sumie całkiem sporo.
        >

Piszesz "dała" i racja dała bo głupia, miała sprzedać byłaby bogata.
    • Gość: :)) zarazę gorszą od eboli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 23:53
      ptasią grypę czyli kaczory i pisiory
    • piekielnica1 Re: Co Polska dała światu? 14.02.06, 00:31
      No co Ty?
      To POLSCE się należy wszystko od świata
      • asdf401 Re: Co Polska dała światu? 14.02.06, 04:24
        Nie pytaj co Polska dała światu ale co ty dałeś Polsce, żeby nie była taka
        komiczna jak jest.
        A wracając do pytania.
        Polska dała światu wielu Żydów, którzy przez to, że się mogli w miarę
        bezpiecznie mnożyć w Polsce i z niej emigrować dali światu tak wiele jak dali.
        Chyba nie ma wątpliwości, że jednak dali wiele.
        Polska daje światu resztki lasu dziewiczego na kontynencie europejskim wraz z
        wieloma gatunkami ptaków w okolicach Biebrzy zwłaszcza.
        Lecha Wałęse, który podtrzymał wiarę w możliwy pokojowy przewrót i wyrwanie
        ludów z jarzma.
        Bez Anglii, Rosji, Niemiec, Francji, Hiszpanii, Portugalii wielu ludom w Afryce,
        Ameryce, Azji byłoby inaczej.
        Do Michnika: Panie Michnik! Ja też lubie jak to u Pana każdy może sobie mówić co
        chce i to mi się podoba ale pozwoli Pan....jak słysze te ciągłe plucie na Polske
        to mnie w strone faszyzmu skłania.
    • gosc.z.korony Polska dała Światu przykład bezinteresowności 14.02.06, 08:13
      W XIX wieku naszych emigrujących Postańców Listopadowych witano w Europie jak
      zwiastun społecznych zmian.
      Podziwiano odwagę i oddanie polskich podkomędnych Napoleona Bonaparte.
      Dowództwo Sił Sprzymierzonych, w raportach, wielokrotnie podkreślało, że np.
      podczas walk we Francji, niewielu wykazywało się taką determinacją w zwalczniu
      hitlerowców jaką mieli Polacy.
      I np. ostatnio: Solidarność a także wcześniejsze antykomunistyczne zrywy, to
      były dobitne przykłady na to, że można walczyć o wolność nawet nie mając broni.
      A i wcześniej: za Jagiellonów - Rzeczpospolita zachwycała cudzoziemców
      tolerancją (Konfederacja Warszawska - gwarancja wolności wyznań w czasach gdy
      Europa tonęła we krwi), prężnym rozwojem i potęgą.
      To wszystko jest Naszym niezaprzeczalnym wkładem w historię Świata.
      • Gość: juh Re: Polska dała Światu przykład bezinteresowności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 08:54
        gosc.z.korony napisał:

> W XIX wieku naszych emigrujących Postańców Listopadowych witano w Europie jak
        > zwiastun społecznych zmian.
        > Podziwiano odwagę i oddanie polskich podkomędnych Napoleona Bonaparte.
        > Dowództwo Sił Sprzymierzonych, w raportach, wielokrotnie podkreślało, że np.
        > podczas walk we Francji, niewielu wykazywało się taką determinacją w zwalczniu
        > hitlerowców jaką mieli Polacy.
        > I np. ostatnio: Solidarność a także wcześniejsze antykomunistyczne zrywy, to
        > były dobitne przykłady na to, że można walczyć o wolność nawet nie mając broni.
        > A i wcześniej: za Jagiellonów - Rzeczpospolita zachwycała cudzoziemców
        > tolerancją (Konfederacja Warszawska - gwarancja wolności wyznań w czasach gdy
        > Europa tonęła we krwi), prężnym rozwojem i potęgą.
        > To wszystko jest Naszym niezaprzeczalnym wkładem w historię Świata.

Ale nie zauważyłem żeby przez to było nam lepiej, a to że europa tonęła we krwi
        to być może i dobrze czasem upuszczanie krwi jest dobrym lekarstwem.
    • Gość: ! co?... takich debili jak Kaczyńscy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 10:08
    • Gość: P.S.J. Re: Co Polska dała światu? IP: *.itpp.pl 14.02.06, 10:12
      odsiecz wiedeńska, powstanie listopadowe w czasie rewolucji w Belgii oraz 1920
      r. to trzy momenty wojenne, w których gdyby nie istnienie Polski, nie byłoby w
      realnym kształcie odpowiednio Austro-Węgier (i I WŚ? :)), Belgii (w sumie
      dobrze, same pedofile tam żyją) oraz być może III Rzeszy. (ale CCCP mógłby
      istnieć do dziś, więc nie wiem, czy to takie fajne).
    • Gość: agrest Re: Co Polska dała światu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 10:51
      Mnie. A ja dziś zrobiłam bardzo pyszne śniadanie i mój mąż miał od rana dobry
      humor. A ponieważ: "Każdy z nas, nawet nieświadomie, wpływa na innych i staje
      się ogniwem łańcucha myśli, uczuć, reakcji i wydarzeń mogących zogromnieć wręcz
      do procesów historycznych.
      Tak więc nigdy nie wiesz, czy fakt, żeś rano zachował się podle wobec kolegi,
      nie sprawi, iż w południe następnego dnia kto inny dostanie zawału, za tydzień
      na drugim krańcu Polski dojdzie do poważnej scysji rodzinnej, a po roku jakiś
      mąż stanu wyda złą decyzję, mogącą zaważyć na losach świata.
      Całe szczęście, że z dobrem jest tak samo.
      Wystarczy sobie to uprzytomnić, by poczuć ciężar tej odpowiedzialności." - więc
      ze względu na to wszystko, ja zrobiłam coś bardzo dobrego dla świata, wstając
      wcześniej i robiąc grzanki z serem. A jak jeszcze wziąć pod uwagę sprawdzony
      fakt, że z dowolną osobą na swiecie każdy z nas zna się przez zaledwie 6 osób,
      to to wydaje się zupełnie oczywiste.
      • miesiekido Re: Co Polska dała światu? 14.02.06, 12:12
        Poczucie wartości .Każdy kto w innym kraju to superman a jego kraj jest
        najlepszy ,najpiękniejszy i naj...Jak w starych kawałach.Jakie by miał świat
        miał kryterium wartości gdyby nie my ?

przepraszam że żyję
      • Gość: żaba Re: Co Polska dała światu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 18:14
        bardzo mi się podoba ta odpowiedź
    • koniec29 geny 22.02.06, 18:44
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka