Dodaj do ulubionych

Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tabu?

13.04.06, 16:27
poza tematami o seksie?
Obserwuj wątek
    • markiz.de.sade Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 16:29
      Jan Paweł II - odbiór jego osoby poza Polską
      • omnipotentny Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 16:31
        markiz.de.sade napisał:

> Jan Paweł II - odbiór jego osoby poza Polską

rozwiń swoją niecną myśl.
        • Gość: 12 Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 16:34
          Pewnie chodziło o nauke dotyczaca seksualnosci i antykoncepcji. Zachodowi nie podobalo sie tradycyjne podejscie papieza do antykoncepcji, seksualnosci i homoseksualizmowi. Zachod oczekiwal, ze papiez dopusci atykoncepcje i homoseksualizm jako cos zgodnego z nauczaniem Kosciola.
          Dziwne, ze nie oczekuja tego od Zydow i Muzułmanow, ktorzy w tych kwestiach tez sa tradycyjni.
          • jah.rastafari.jest.mym.panem Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 16:36
            nieprawda że nie oczekują Izrael to formalnie państwo wyznaniowe a sluby gejów
            i lesbijek są tam legalne. Bo król Dawid był gejem- tak tłumaczyli.
            • omnipotentny Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 20:17
              jah.rastafari.jest.mym.panem napisał:

> nieprawda że nie oczekują Izrael to formalnie państwo wyznaniowe a sluby
              gejów
              > i lesbijek są tam legalne. Bo król Dawid był gejem- tak tłumaczyli.

co ty bredzisz?
              • Gość: ant Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.06, 23:17
                powiedz, czy w polsce mógłby wygrać (mogłaby wygrać) interwizję transwestyta ??
        • markiz.de.sade Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 16:40
          omnipotentny napisał:

> rozwiń swoją niecną myśl.

Jan Paweł II spotyka się na świecie z wieloma zarzutami:

1. Nadmierny konserwatyzm
          2. Niedostateczny konserwatyzm
          3. Wspieranie Opus Dei
          4. Zbyt wiele szybkich kanonizacji
          5. Zachęcanie katolików w Afryce do nieużywania prezerwatyw
          6. Brak zrozumienia dla specyfiki i problemów Ameryki Łacińskiej
          7. Przerost formy nad treścią (JPII superstar)
          8. Grafomańska twórczość literacka
          itd.

W Polsce bardzo trudno przeczytać o takich sprawach w opiniotwórczej prasie.
          Dominują wiernopoddańcze tony uwielbienia.

• nancyboy Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 16:43
          Poza Polską widzą to tak:
          www.mg.co.za/ContentImages/2561/05-apr05x.gif
          • Gość: 12 Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 16:46
            Jakoś ludzie, ktorzy sa wierni swoim partnerą nie choruja na aids. Wiernosc partnerowi chroni przed ta choroba.
            • nancyboy Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 16:48
              Jakoś ludzie, którzy nie jeżdżą samochodami, nie ulegają wypadką (wybacz, nie
              mogłem się powstrzymać). Chodzenie piechotą chroni przed wypadkami.
              • Gość: 12 Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 16:50
                Jak ktos zmienia parterow jak rekawiczki to raczej nie jest chrzescijaninem (chrzescijanie kieruja sie okreslona moralnoscia), wiec problem prezerwatyw go niedotyczy.
                • nancyboy Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 16:51
                  > Jak ktos zmienia parterow jak rekawiczki to raczej nie jest chrzescijaninem
                  Jest, jest. Przecież się wyspowiada i pójdzie do nieba.
              • omnipotentny Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 20:19
                nancyboy napisał:

> Jakoś ludzie, którzy nie jeżdżą samochodami, nie ulegają wypadką (wybacz, nie
                > mogłem się powstrzymać). Chodzenie piechotą chroni przed wypadkami.

twoja analogia jest bezsensu. nie wiesz o czym mówisz.
            • markiz.de.sade Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 16:48
              Gość portalu: 12 napisał(a):

> Jakoś ludzie, ktorzy sa wierni swoim partnerą

partnerom;)

>nie choruja na aids. Wiernosc par
              > tnerowi chroni przed ta choroba.

A niewierni,którym nie chce się tak męczyć, wreszcie mają za swoje ;)
              • Gość: 12 Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 16:51
                Jak sa niewierni to problem prezerwatyw ich niedotyczy.
                Nauki moralne KK dotycza tylko katolikow.
                • markiz.de.sade Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 16:53

> Jak sa niewierni to problem prezerwatyw ich niedotyczy.
                  > Nauki moralne KK dotycza tylko katolikow.

Niewierni w małżeństwie mogą być przecież katolikami. Chyba że katolikiem jest
                  tylko człowiek zawsze przestrzegający wszystkich katolickich przykazań... ;)
                  • Gość: 12 Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 16:57
                    Albo przyjmuje sie calosc nauk danej grupy wyznaniowej albo zadne. Nie mozna sobie wybierac "to mi sie podoba, a to nie" w nauce moralne danej grupy wyznaniowej.
                    • zloty_delfin Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 18:06
                      Oj, dla niektórych to jest za trudne. A za własne błędy najłatwiej zwalić
                      odpowiedzialność na innych (w tym wypadku JPII).
                • Gość: 12 Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 16:53
                  Sorry za bledy - Nie dotyczy.
                  • markiz.de.sade Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 16:54

> Sorry za bledy - Nie dotyczy.

Nie szkodzi. Każdemu się zdarza :)
                • nancyboy Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 16:54
                  A instynkt dotyczy wszystkich ludzi, katolików również.
                  • Gość: 12 Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 16:59
                    Co nie oznacza, ze mamy sie p**** ze wszystkimi na okolo. Słowo wiernosc jednak cos oznacza.
                    • markiz.de.sade Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 17:02

> Co nie oznacza, ze mamy sie p**** ze wszystkimi na okolo. Słowo wiernosc
                      jednak
                      > cos oznacza.

Nie znam osoby, która "sie p**** ze wszystkimi na okolo". Słyszałem co prawda o
                      pewnym biskupie, ale osobiście nigdy go nie spotkałem ;)
                      • Gość: 12 Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 17:08
                        Ja tez nie, na nasze szczescie ;)
                        Nauka moralna chrzescijan dotyczy ich wiernych. Jak ktos nalogowo zdradza zone lub meza to raczej trudno go uznac za chrzescijanina. Co ateisci sie tak przejmuja nasza nauka moralna.
                    • nancyboy Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 17:06
                      Każdy się powstrzymuje na tyle, na ile może.
                      "Niewierność" nie musi oznaczać oszukiwania partnera/partnerki. Jest wiele par,
                      które przyzwalają drugiej osobie na skoki w bok.
                      Oczywiście, jeżeli ktoś nie musi, to NIE POLECAM zmiany partnerów.
                      • Gość: 12 Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 17:10
                        Wiernosc partnerowi jest istnotnym punktem moralnosci chrzescijanskiej. Kiedy partnerzy sa sobie wierni, problem aids znika.
                        • nancyboy Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 17:13
                          Patrz moje twierdzenie o wypadkach drogowych.
                          • zloty_delfin Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 18:08
                            nancyboy napisał:

> Patrz moje twierdzenie o wypadkach drogowych.

Wyjątkowo głupie porównanie.
                          • gytha_ogg Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 18:32
                            nancyboy, podobaja mi sie nieraz Twoje wypowiedzi na forum, ale w tej kwestii
                            mylisz sie calkowicie. w milosci chrzescijanskiej nie ma miejsca na zdrade.
                            zreszta moim skromnym zdaniem, abstrahujac od chrzescijanstwa, bo jestem
                            niewierzaca, ale tez uwazam, ze w prawdziwej milosci nie ma miejsca na zdrade.
                            nie ma "pozwalania na skoki w bok". Ty traktujesz to tak, jakby zdradzanie
                            bylo czyms nieodzownym w zyciu (porownanie do jazdy samochodem), ale jest to
                            wylacznie Twoje prywatne odczucie, ktorego nie przenos na ludzi ogolem. ja z
                            taka postawa spotykam sie tylko w srodowisku gejow, a chyba wszyscy, jakich
                            znam, to ateisci, wiec bez bzdurzenia, ze im ktos zabrania prezerwatyw.

ergo - czlowiek, ktory zdrady, skoki w bok, uwaza za cos normalnego, nie moze
                            byc katolikiem, wiec zakaz prezerwatyw go nie obowiazuje. jesli podaje sie za
                            katolika, i biega do spowiedzi - rownie dobrze moze sie spowiadac z uzywania
                            prezerwatyw, i lepiej niech to robi, jesli nie chce sie narazac na AIDS, w
                            przeciwnym wypadku jest to jego glupota i niekonsekwencja, a nie problem z
                            zasadami.
                            • nancyboy Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 21:42
                              > w milosci chrzescijanskiej nie ma miejsca na zdrade.
                              Zgadzam się.

> uwazam, ze w prawdziwej milosci nie ma miejsca na zdrade nie ma "pozwalania na
                              > skoki w bok"
                              A ja uważam, że żeby pozwolić, to trzeba naprawdę kochać tą osobę. Bardziej niż
                              siebie samego.

> Ty traktujesz to tak, jakby zdradzanie
                              > bylo czyms nieodzownym w zyciu (porownanie do jazdy samochodem)
                              Nie. Uważam, że w życiu niektórych osób, jest ogromna potrzeba zdrady. Nie mówię
                              wcale, że u wszystkich!
                              Poza tym, jeżdżenie samochodem też nie jest (i nie powinno) być nieodzowne.

> ja z taka postawa spotykam sie tylko w srodowisku gejow
                              Ja nigdy swojego partnera nie zdradziłem. Po prostu rozumiem tych, którzy muszą.
                              • gytha_ogg Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 14.04.06, 01:15
                                > A ja uważam, że żeby pozwolić, to trzeba naprawdę kochać tą osobę. Bardziej
                                niż
                                > siebie samego.
                                [...]
                                > Po prostu rozumiem tych, którzy muszą
                                > .

co to niby znaczy - musza? wiesz, np. sa ludzie, ktorych praca wymaga jazdy
                                samochodem, oni musza nim jezdzic. ale na czym polega "przymus" zdradzania??? a
                                pozwalanie komus na zdrade - z milosci? co Ty bredzisz?? jakiej milosci? czyli
                                co, osoba zdradzana ma z milosci zgadzac sie na upokorzenie, a osoby
                                zdradzajacej to juz nic nie obowiazuje? to nie jest milosc, to jest patologia.
                                jak ktos ma w zyciu "ogromna potrzebe zdrady" - to nie powinien sie w ogole
                                wiazac.
                                • nancyboy Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 14.04.06, 08:56
                                  > na czym polega "przymus" zdradzania?
                                  Pociąg seksualny do obcych osób. Stanowiący realizację strategii prokreacyjnej
                                  zakodowanej w mózgu.

> czyli co, osoba zdradzana ma z milosci zgadzac sie na upokorzenie?
                                  Ja bym się chyba zgodził. Zresztą nie dla każdego stanowi to upokorzenie.

> a osoby zdradzajacej to juz nic nie obowiazuje?
                                  Nie powiedziałem, że nic.

> jak ktos ma w zyciu "ogromna potrzebe zdrady" - to nie powinien sie w ogole
                                  > wiazac.
                                  Ja bym powiedział tak - jeśli ktoś jest monogamistą seryjnym nie powinien tego
                                  faktu ukrywać przed osobą, zktórą się wiąże.
                                  • gytha_ogg Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 14.04.06, 12:24
                                    > Pociąg seksualny do obcych osób. Stanowiący realizację strategii prokreacyjnej
                                    > zakodowanej w mózgu.

instynkty to jedno, a czyny - drugie. czlowiek ma to do siebie, ze jest
                                    ODPOWIEDZIALNY za to, co sam robi. wiec obojetnie, jakie ma strategie
                                    zakodowane w mozgu - zyjac w spoleczenstwie uczy sie, jakie zachowania sa
                                    spolecznie akceptowalne, a jakie nie. jesli mimo to, ulega wlasnym instynktom,
                                    chociaz sa one sprzeczne z zasadami zycia w spolecznosci - jest albo
                                    niepoczytalny, albo (czesciej) zwyklym sukinsynem. ergo - zadne to tlumaczenie.

> Ja bym powiedział tak - jeśli ktoś jest monogamistą seryjnym nie powinien tego
                                    > faktu ukrywać przed osobą, zktórą się wiąże.

"monogamizm seryjny" - super, nominacja do nagrody eufemizmu miesiaca :)
                                    • nancyboy Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 14.04.06, 15:29
                                      > instynkty to jedno, a czyny - drugie.
                                      Czyny wynikają z instynktów, nawet jeśli sobie z tego nie zdajemy sprawy.

> czlowiek ma to do siebie, ze jest ODPOWIEDZIALNY za to, co sam robi.
                                      Zgadzam się.

> wiec obojetnie, jakie ma strategie
                                      > zakodowane w mozgu - zyjac w spoleczenstwie uczy sie, jakie zachowania sa
                                      > spolecznie akceptowalne, a jakie nie. jesli mimo to, ulega wlasnym instynktom,
                                      > chociaz sa one sprzeczne z zasadami zycia w spolecznosci - jest albo
                                      > niepoczytalny, albo (czesciej) zwyklym sukinsynem. ergo - zadne to tlumaczenie.
                                      Czyli kobieta arabska, która nie chce zasłaniać twarzy na ulicy jest zwykłą
                                      sukinsynką? Tylko dlatego, że ktoś powiedział, że zasadą życia społecznego jest
                                      noszenie prześcieradła na głowie?

> "monogamizm seryjny" - super, nominacja do nagrody eufemizmu miesiaca :)
                                      Wypowiedzi nie robią się automatycznie ani dowcipne, ani mądre, po dodaniu buźki.
                                      • gytha_ogg Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 14.04.06, 16:30
                                        > Czyny wynikają z instynktów, nawet jeśli sobie z tego nie zdajemy sprawy.

moje instynkty podpowiadaja mi, ze najlepszym sposobem na zycie jest lezenie do
                                        gory brzuchem, a nie zadne wysilki, nauka, praca, czy chocby sprzatanie
                                        mieszkania..... tylko, ze oprocz instynktow jest jeszcze rozsadek, zdolnosc do
                                        myslenia, analizowania sytuacji i podejmowania decyzji.

> Czyli kobieta arabska, która nie chce zasłaniać twarzy na ulicy jest zwykłą
                                        > sukinsynką? Tylko dlatego, że ktoś powiedział, że zasadą życia społecznego
                                        jest
                                        > noszenie prześcieradła na głowie?

nie mnie to oceniac. nie zyje w spolecznosci o takich zasadach. podejrzewam, ze
                                        dla kogos wychowanego w duchu religii muzulmanskiej, kobieta paradujaca z
                                        odslonieta twarza, wyglada sie mniej wiecej tak, jak u nas
                                        wytleniona "tipsiara" z dekoltem do pasa i spodniczka tylko troszke szersza niz
                                        pasek. dwie rozne kultury - ktora lepsza? chyba nie da sie tego stwierdzic
                                        obiektywnie.
                                        nancyboy - Ty jednak masz talent do nieadekwatnych porownan. sukinsynami
                                        nazywam tych, ktorzy swoim postepowaniem krzywdza inne osoby. (bo zdrada to
                                        cos, co uderza w kogos innego) ani muzulmanka z odslonieta twarza, ani osoba
                                        ubierajaca sie wyzywajaco w naszej kulturze - nie krzywdza nikogo. co najwyzej
                                        siebie, przez tworzenie sobie kiepskiej opinii. na takie osoby mamy inne
                                        okreslenia.
                                        • nancyboy Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 14.04.06, 16:40
                                          > moje instynkty podpowiadaja mi, ze najlepszym sposobem na zycie jest lezenie do
                                          > gory brzuchem
                                          Przeceniasz siebie. To, że uczysz się albo pracujesz, to zasługa nie Twoja a
                                          Twojego instynktu samozachowawczego. To, że założyłaś, lub założysz rodzinę i
                                          będziesz starała się być wierna swojemu wybrankowi to zasługa instynktu
                                          zachowania gatunku (macierzyńskiego). Twoje ciało wie lepiej co jest dla Ciebie
                                          dobre i steruje Tobą poprzez impulsy w mózgu.

> sukinsynami nazywam tych, ktorzy swoim postepowaniem krzywdza inne osoby. (bo
                                          > zdrada to cos, co uderza w kogos innego)
                                          Ale ja mówiłem o przypadkach, gdy wszystkie zainteresowane strony się na to
                                          godzą. W przypadku, gdy zdrada jest połączona z oszustwem, to mam na to takie
                                          samo określenie jak Ty.
                                          • gytha_ogg Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 14.04.06, 18:18
                                            > Przeceniasz siebie. To, że uczysz się albo pracujesz, to zasługa nie Twoja a
                                            > Twojego instynktu samozachowawczego.

przechlapane. czy to znaczy, ze powinni odebrac mi stypendium naukowe, bo moje
                                            wyniki nie sa moja zasluga?

> Ale ja mówiłem o przypadkach, gdy wszystkie zainteresowane strony się na to
                                            > godzą.

nie da sie jednoczesnie kochac kogos i zdradzac. milosc to poczucie, ze tylko
                                            ta jedna osoba jest w stanie dac nam szczescie, zadna inna. inne staja sie
                                            niepotrzebne. wobec tego osoba, ktora zgadza sie na bycie zdradzana, zgadza sie
                                            jednoczesnie na pozostawanie w zwiazku z kims, kto nie darzy jej prawdziwym
                                            uczuciem i szacunkiem, nie traktuje jak kogos jedynego i niezastapionego. to z
                                            kolei oznacza, ze taka osoba nie ma szacunku do samej siebie i
                                            najprawdopodobniej cierpi na kompleksy. takie rzeczy sie leczy.
                                            • nancyboy Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 14.04.06, 18:56
                                              > przechlapane. czy to znaczy, ze powinni odebrac mi stypendium naukowe, bo moje
                                              > wyniki nie sa moja zasluga?
                                              Zasługa Twoich genów.

> milosc to poczucie, ze tylko
                                              > ta jedna osoba jest w stanie dac nam szczescie, zadna inna
                                              Czyli Twój mąż nie będzie mógł zagrać z kolegą w tenisa, bo przecież tylko Ty
                                              możesz dać mu szczęście.
                                              • gytha_ogg Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 14.04.06, 22:15
                                                > > przechlapane. czy to znaczy, ze powinni odebrac mi stypendium naukowe, bo
                                                > moje
                                                > > wyniki nie sa moja zasluga?
                                                > Zasługa Twoich genów.

geny, to tylko sekwencje nukleotydow, kodujace informacje o budowie bialek. na
                                                caloksztalt czlowieka sklada sie znacznie wiecej. powyzszym stwierdzeniem
                                                sugerujesz, ze czlowiek nie ma swiadomosci. a Ty - masz swiadomosc, czy jestes
                                                automatem?

> Czyli Twój mąż nie będzie mógł zagrać z kolegą w tenisa, bo przecież tylko Ty
                                                > możesz dać mu szczęście.

przepraszam za brak scislosci, juz daje sprostowanie - chodzilo mi o szczescie
                                                w pozyciu intymnym.

• nancyboy Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 14.04.06, 22:46
                                                  > Ty - masz swiadomosc, czy jestes automatem
                                                  Jestem automatem, wyposażonym w narząd zdolny do wytwarzania strumienia
                                                  świadomości. Tak samo jak Ty.

> przepraszam za brak scislosci, juz daje sprostowanie - chodzilo mi o szczescie
                                                  > w pozyciu intymnym.
                                                  To co daje szczęście Tobie w pożyciu intymnym, nie musi dawać szczęścia innym.
                                                  Jak już mówiłem, to szczęście, to nic innego jak poczucie zaspokojenia
                                                  instynktu, prokreacyjnej strategii, a te są bardzo różne, w zależności od
                                                  predyspozycji biologicznych.
                                                  • gytha_ogg Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 14.04.06, 23:34
                                                    > Jestem automatem, wyposażonym w narząd zdolny do wytwarzania strumienia
                                                    > świadomości. Tak samo jak Ty.

to stwierdzony przez nauke fakt, czy tylko czyjas hipoteza? albo - czy nie jest
                                                    to czasem to samo, o czym mowie ja, tylko innymi slowami?
                                                    i co to takiego "strumien swiadomosci"? (dlaczego akurat "strumien", do diabla,
                                                    strumien to moze byc pola, np. elektrycznego, a nie swiadomosci). cos mi chodzi
                                                    po glowie, ze to takie wyrazenie-wytrych, uzywane przez niektorych szarlatanow
                                                    (podobnie, jak wszelkiego rodzaju metafizyczne "energie" i inne slowa,
                                                    bezprawnie wyciagniete z jezyka nauki, aby "ciemny narod kupil" rozne brednie)

> To co daje szczęście Tobie w pożyciu intymnym, nie musi dawać szczęścia innym.
                                                    > Jak już mówiłem, to szczęście, to nic innego jak poczucie zaspokojenia
                                                    > instynktu, prokreacyjnej strategii, a te są bardzo różne, w zależności od
                                                    > predyspozycji biologicznych.

czyli sugerujesz, ze sa ludzie biologicznie niezdolni do osiagniecia
                                                    satysfakcji w monogamicznym zwiazku. wiec ja dalej mowie - po cholere oni sie w
                                                    takim razie w ogole mieliby w taki zwiazek wiklac? dla pozorow? zeby ludzie nie
                                                    gadali? dla korzysci materialnych? czy po co jeszcze?
                                                  • nancyboy Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 15.04.06, 11:55
                                                    > to czasem to samo, o czym mowie ja, tylko innymi slowami?
                                                    Nie wiem, ja mówię o tym:
                                                    pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiadomo%C5%9B%C4%87
                                                    > czyli sugerujesz, ze sa ludzie biologicznie niezdolni do osiagniecia
                                                    > satysfakcji w monogamicznym zwiazku.
                                                    Tak. Znam osobiście sporo takich osób (heteroseksualnych). Uważasz na przykład,
                                                    że targetem dla przemysłu pornograficznego są kawalerownie i wdowcy?

> po cholere oni sie w takim razie w ogole mieliby w taki zwiazek wiklac?
                                                    Różne są powody, także te, które wymieniłaś Ty. Myślę jednak, że stuprocentowi
                                                    monogamiści seryjni nie zawierają związków małżeńskich. Potocznie nazywa się ich
                                                    "playboyami" albo "dziwkarzami". Są też osoby 100% monogamiczne. Do nich
                                                    należysz zapewne Ty. Jednak większość należy do całego spektrum pomiędzy tymi
                                                    dwoma ekstremami. Im bliżej im do tego pierwszego bieguna, tym trudniej dochować
                                                    wierności.
                                                  • gytha_ogg Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 15.04.06, 18:37
                                                    > > to czasem to samo, o czym mowie ja, tylko innymi slowami?
                                                    > Nie wiem, ja mówię o tym:
                                                    > pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiadomo%C5%9B%C4%87

wiedzialam - w calej definicji slowo "strumien" sie nie pojawia. strasznie nie
                                                    lubie tych szarlatanskich neologizmow znaczeniowych. kojarza mi sie zaraz z
                                                    jakimis Zbyszkami Nowakami, radiestetami i takimi tam.

ps. jesli interesuje Cie swiadomosc, polecam ksiazke Stewarta i Cohena "Wytwory
                                                    rzeczywistosci" - ciekawe i bardzo racjonalne spojrzenie na sprawe. a co by sie
                                                    na nia nie skladalo, nadal istnienie swiadomosci niestety obciaza nas pelna
                                                    odpowiedzialnoscia za siebie, a proby "usprawiedliwiania" zachowan genami, czy
                                                    mechanizmami, to tylko owijanie w bawelne, bo wszystko mozna sprowadzic do
                                                    najnizszego poziomu, milosc to tez tylko chemia, ale nie zmienia to faktu, ze
                                                    sprawy maja swa wyzszorzedowa strukture, ktorej pomijanie jest juz pewna
                                                    manipulacja. to jak opisywanie wielkich dziel malarskich za pomoca skladu
                                                    chemicznego uzytych farb.
                                                  • nancyboy Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 15.04.06, 18:47
                                                    > milosc to tez tylko chemia, ale nie zmienia to faktu, ze
                                                    > sprawy maja swa wyzszorzedowa strukture
                                                    Właśnie. A Ty ją sprowadzasz do niskiego poziomu mówiąc: "pójdziesz do łóżka z
                                                    inną - koniec z nami".
                                                    Tak swoją drogą zastanawiam się jakie są według Ciebie granice zdrady. Powiedz
                                                    mi, która z poniższych sytuacji spowodowałaby zakończenie Twojego związku z
                                                    partnerem:

1. Twój partner korzysta z pornografii.
                                                    2. Twój partner uprawia "cybersex" z inną kobietą poprzez videokonferencję.
                                                    3. Twój partner podczas seksu z Tobą wyobraża sobie, że jest z jakąś inną,
                                                    istniejącą kobietą.
                                                    4. Twój partner podczas seksu z Tobą wyobraża sobie, że jest z jakąś inną,
                                                    nieistniejącą kobietą.
                                                  • gytha_ogg Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 15.04.06, 19:03
                                                    > Właśnie. A Ty ją sprowadzasz do niskiego poziomu mówiąc: "pójdziesz do łóżka z
                                                    > inną - koniec z nami".

to nie jest zaden niski poziom, to sa po prostu moje wlasne przekonania i nie
                                                    widze sensu, dla ktorych mialabym z nich rezygnowac. dla mnie partnerem moze
                                                    byc ktos o podobnych, jak ja, pogladach (i na szczescie jest), wiec raczej nie
                                                    bylo nawet tego typu rozmowy :)

co do granic:
                                                    > 1. Twój partner korzysta z pornografii.
                                                    to zalezy, jakiego typu jest ta pornogarfia. np. "playboy" itp. to nie tyle
                                                    pornografia, co raczej akt i czesto bardzo ladne zdjecia. czasem razem
                                                    ogladamy :) natomiast w kwestii "prawdziwej", chamskiej pornografii, takiej z
                                                    przydworcowych budek, zle bym to widziala, ale nie w sensie zdrady, tylko
                                                    kiepskiego gustu..

pkt 2, 3, 4 - po co ja takiemu facetowi? po co mi taki facet?
                                                  • nancyboy Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 15.04.06, 20:04
                                                    > po co mi taki facet?
                                                    Fakt, że go kochasz Ci nie wystarczy? Musi być coś w zamian?
                                                    Doprawdy bardzo uduchowiona miłość...
                                                  • gytha_ogg Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 15.04.06, 20:28
                                                    ale ja w ogole nie wyobrazam sobie kogos takiego kochac. mowi sie - nie kocha
                                                    sie za cos, tylko mimo czegos, wiem. ale nie kocha sie kogos, kogo sie nie zna.
                                                    nie kocha sie tez kogos, kto nam zwyczajnie nie odpowiada. nie kocha sie po to,
                                                    zeby byl ktos, ktokolwiek, w naszym zyciu. wybiera sie "te jedyna" osobe, a nie
                                                    byle kogo.
                                                  • nancyboy Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 15.04.06, 20:57
                                                    Ja też mam oczywiście swoje kryteria, ale kryterium wyłączności seksualnej chyba
                                                    do nich nie należy. Mówię "chyba" bo nigdy nie znalazłem się w sytuacji
                                                    stawienia czoła zdradzie.
                                                    Tobie natomiast gratuluję partnera i Waszego dopasowania się. Na świecie byłoby
                                                    dużo mniej cierpienia, gdyby sami monogamiści wiązali się z monogamistami.
                                                    Niemniej, gdybyś kiedyś przyłapała swojego partnera na fantazjowaniu o innej
                                                    kobiecie - wspomnij nancyboya z forum gazety i postaraj się zrozumieć swojego
                                                    faceta.
                                                    Dziękuję za dyskusję i życzę Wesołych Świąt :-)
                                                  • gytha_ogg Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 15.04.06, 22:19
                                                    > Dziękuję za dyskusję i życzę Wesołych Świąt :-)

i nawzajem :)
                          • omnipotentny Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 20:24
                            nancyboy napisał:

> Patrz moje twierdzenie o wypadkach drogowych.

twoje stwierdzenie o wypadkach drogowych jest nieadekwatne. nie stanowi żadnej
                            analogii.
                            • nancyboy Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 21:38
                              A może jakaś przynajmniej próba uzasadnienia?
                              • omnipotentny Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 14.04.06, 09:13
                                nancyboy napisał:

> A może jakaś przynajmniej próba uzasadnienia?

po pierwsze - możesz ulec wypadkowi drogowemu nie przez siebie, ale przez
                                innego idiotę. to jakby ktoś podbiegł do ciebie i wbił ci w rękę zakażoną
                                strzykawkę.
                                po drugie - zmienianie partnerów jak rekawiczki można porownac do jazdy z
                                predkościa 150km/h przez zatloczone miasto.

generalnie, jesli co tydzien uprawiasz seks z kims innym, to sam podejmujesz
                                ryzyko. jesli jedziesz samochodem zgodnie z przepisami, nie gwarantuje ci to,
                                że ktos inny zachowa sie tak jak ty.

jeszcze inaczej mowiac - w seksie to ryzyko dotyczy jednej osoby, twojego
                                partnera. jadac samochodem - ryzyko przenosi sie na wszystkich, ktorzy sa
                                aktualnie na drodze.
                                • nancyboy Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 14.04.06, 09:32
                                  > generalnie, jesli co tydzien uprawiasz seks z kims innym, to sam podejmujesz
                                  > ryzyko. jesli jedziesz samochodem zgodnie z przepisami, nie gwarantuje ci to,
                                  > że ktos inny zachowa sie tak jak ty.

No właśnie. Czyli w obu przypadkach jest ryzyko, w obu wypadkach nie wszystko
                                  zależy od ciebie. Analogia więc istnieje.
                        • markiz.de.sade Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 17:15

> Wiernosc partnerowi jest istnotnym punktem moralnosci chrzescijanskiej. Kiedy
                          p
                          > artnerzy sa sobie wierni, problem aids znika.

Dla wiernych małżonków Pan Bóg przygotował inną atrakcję: różne odmiany
                          żółtaczki zakaźnej. Księga Hioba wiecznie żywa! ;)
              • omnipotentny Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 20:21
                >
                > A niewierni,którym nie chce się tak męczyć, wreszcie mają za swoje ;)

A wiec uważasz, że wierność to ''męczenie się''. Oto swiatopolglad i stosunek
                do innych ludzi człowieka - ateisty, wyzutego z moralności. Jak mozna miec
                zaufanie do takiego kolesia?
                • markiz.de.sade Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 20:25
                  omnipotentny napisał:

> A wiec uważasz, że wierność to ''męczenie się''. Oto swiatopolglad i stosunek
                  > do innych ludzi człowieka - ateisty, wyzutego z moralności. Jak mozna miec
                  > zaufanie do takiego kolesia?

Po prostu bura suka ze mnie ;)
                  • Gość: 12 Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 23:16
                    Wyszło szydło z worka.
    • tomasdyg Kabotyn J. Piłsudski i jego klika 13.04.06, 17:08
      Tabu -wszystko, co nie daj Bóg, odbrązawia sylwetkę wielkiego kabotyna, Józefa
      Piłsudskiego i pokazuje skutki działalności jego, i kliki nieudaczników jaką
      uraczył Polskę.
      Mało kto wie -bo o tym się nie mówi i broń Boże nie uczy w szkołach- że po roku
      1939 choć częściowo, rząd RP na uchodźstwie, rozliczył nieudolny korpus
      oficerski. Niestety, wraz z zamordowaniem premiera i wodza naczelnego gen.
      Władysława Sikorskiego, korpus nieudaczników i brązowników ponownie dorwał się
      do władzy, i znowu z wiadomym skutkiem.
    • skinhead.polski Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 18:07
      jest ich całkiem sporo
      1.masoneria
      2.przeszłosć luminiarzy KORu
      3. Żydzi
      4. Owsiak
      5. Balcerowicz
    • skinhead.polski Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 18:08
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=38365300&a=38365300
    • b-beagle Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 18:14
      Aborcja i eutanazja
    • wdakra Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 13.04.06, 21:51
      Wszystko, co w stosunku do PRL zmieniło się na gorsze. Obowiązuje widzenie PRL
      wyłącznie poprzez wypaczenia okresu stalinowskiego, puste półki i zależność od
      ZSRR. A może by porównać, jak się ma to, co osiągnięto w PRL przez 17 lat od
      zakończenia wojny z "osiągnięciami" "wielkich mędrców i patriotów" za ostatnie
      17 lat.
    • baltazarus Holocaust. Spróbuj go sobie zinterpretować inaczej 14.04.06, 07:48
      Holocaust. Spróbuj go sobie zinterpretować inaczej niż głosi to oficjalna
      wersja.
    • bmwariat Wszystko co związane jest z kaczkami 14.04.06, 07:52
      • skinhead.polski Wsjo co związane jest z Owsiakiem i Balcerowiczem 14.04.06, 10:07
    • lzygan Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 14.04.06, 15:35
      narkotyki, ufo, sfera duchowa niezwiązana z religią katolicką, układy polityczne
      - to co widzimy w telewizji i czytamy w gazetach, to tylko wierzchołek góry
      lodowej, to wszystko co jest zakazane przez KK, oczywiście sprawy, którymi
      zajmują się służby specjalne, szkodliwość produktów, które są produkowane przez
      wielkie koncerny, na ich reklamy i promocje przez naczane są grube miliony
      dolarów...
      może starczy na razie:)
    • gytha_ogg Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 14.04.06, 22:18
      jah.rastafari.jest.mym.panem napisał:

> poza tematami o seksie?
      >

to temat seksu jest tabu? nie zauwazylam.
    • Gość: ant Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.06, 23:22
      reklama !
    • alinka333 Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 15.04.06, 19:43
      po zniknięciu kartki wielkanocnej o zamianie kurczaczków na kaczuszki (fajne
      było) - mam wrażenie, że zakazane jest śmiać się z władzy... Jak kiedyś...
    • Gość: Mango ile fundacje..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 00:09
      przeznaczają na pomoc, a ile zostaje na ich wydatki i komu tak naprawdę
      pomagają. Nie jest ważne skąd mają pieniądze, ale ważne jest ile z tych
      złotówek faktycznie przeznaczają na pomoc. Powinny być publikowane takie
      rzeczy, tak jak programy telewizyjne - ile wpłacono a ile poszło na pomoc i od
      jakich firm i po jakich cenach kupowano. Pod tym wszystkim powinien podpisać
      się prezydent ze świadomością że (jak nasze datki - zwykłych obywateli -
      zostały przeznaczone na inne cele niż te opublikowane) zostanie "ukamieniowany".
      • mg2005 Tabu III RP 16.04.06, 17:02
        Dodam jeszcze:

1/ Kontakty dziennikarzy ze służbami specjalnymi (w przeszłości i obecnie),
        uwikłanie 'niezależnych' mediów w walkę polityczną

2/ Tzw. "autorytety moralne" zatwierdzone przez Nadredaktora Michnika

3/ Jak "Agora" zawłaszczyła środki przeznaczone dla całej
        prasy 'solidarnościowej'

4/ "Komisja Michnika" - nielegalnie przetrząsajaca teczki SB w 90r. -
        za przyzwoleniem min.Kozłowskiego (obecnie redaktor "Tyg.Powsz.")

5/ 'Dobroczyńca Ludzkości', p.Soros (faktyczny założyciel "Fundacji Batorego")

6/ Udział p.Balcerowicza w aferach III RP

7/ Organizacje masońsko-globalistyczne (Klub Bilderberg, Komisja Trójstronna)
        i działający w nich politycy

8/ Masońskie i żydowskie 'korzenie' polityków i in. osób publicznych

9/ Lobby pro-żydowskie w Kościele ( "kościół św.Judasza",'judeochrześcijaństwo')

10/ ks.prof.Chrostowski (były przewodniczący Rady Chrześcijan i Żydów) -
        odkąd stwierdził,że 'dialog chrześcijańsko-żydowski' to fikcja i hucpa.

11/ KL"Warschau" - obóz zagłady w Warszawie, w którym Niemcy zamordowali
        ok. 200.000 Polaków (w l.42-44)

12/ "holokaust geszeft" (tabu przełamane przez red.Michalkiewicza)
        • mg2005 Re: Tabu III RP 16.04.06, 17:30
          13/ "pogrom kielecki" - nadal obowiązuje wersja komunistyczno-syjonistyczna

14/ "anty-Jedwabne" (Koniuchy, Naliboki) - mordowanie Polaków przez
          żydowskich 'sąsiadów'

15/ Masowa kolaboracja Żydów pod okupacją sowiecką

16/ Żydzi-'szmalcownicy' - denuncjujący na 'Gestapo' swoich ziomków

17/ Obojętność Żydów amerykańskich wobec zagłady Żydów europejskich

18/ "Judeopolonia" - żydowski plan utworzenia państwa żydowskiego na
          terenach wschodniej Polski - przy pomocy Niemców , w czasie I W.Św.
          i na pocz. II W.Św. ('dystrykt lubelski')

19/ Św.Inkwizycja - obwiązuje 'czarna legenda' antykatolicka.
          • mg2005 Re: Tabu III RP 16.04.06, 17:51
            20/ Talmud (podstawa współczesnego judaizmu) - jego 'język nienawiści',
            ksenofobia, szowinizm ,rasizm, nienawiść do chrześcijaństwa.
            • gytha_ogg Re: Tabu III RP 16.04.06, 19:29
              ...i to, ze Michalkiewicz ma cholerna racje.
        • skinhead.polski Re: Tabu III RP 21.04.06, 14:47
          yes! yes! yes!
    • meta-kris Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab 17.04.06, 15:19
      Krytka Kościoła (a w szczególności hierarchów), krytyka ultraliberalizmu
      gospodarczego, niepełnosprawność, feminizm...
      • Gość: ciekawe... Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab IP: *.chomiczowka.waw.pl 20.04.06, 20:16
        - chory goleń Prezia ...
      • Gość: Skin Re: Jakie tematy są w Polsce ocenzurowane lub tab IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 14:48
        a o który kościól ci chodzi? O toruński czy łagietnicki?
    • create Śmierć 21.04.06, 17:09
      Społeczeństwo ma wielki zbiorowy lęk przed śmiercią. W Polsce o śmierci się nie
      rozmawia, a jak sie z śmierci zażartuje, to już wogóle obraza na całego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka