Dodaj do ulubionych

Kod da Vinci

18.05.06, 19:22
Ostatnio przegladałem stronki i znalazłem taką www.protestuj.pl/ ,
jest tam protest na temat filmu Kod da Vinci . Przecierz to jest wolny kraj
(świat) więc po co komu takie bez sensowne protesty ? Mnie bardzo
zainteresowały trilery tego filmu i musze koniecznie na niego pójść :)
Obserwuj wątek
    • grzehuu Re: Kod da Vinci 18.05.06, 19:25
      A własnie ktoś czytał może ta ksiązke Kod da Vinci? Polecacie ją ?
      • kotbehemot6 Re: Kod da Vinci 18.05.06, 19:53
        dobrze się czyta, baaaedzo zgrabny thriller, ale uważma że Aniły i Demony tego samego autora sa o niebo lepsze
        • monia145 Re: Kod da Vinci 18.05.06, 20:02
          Ja czytałam Anioły i Demony po Kodzie i wynudziłam się okropnie. Ten sam
          schemat powieści, podobnie przedstawieni bohaterowie. Gdyby nie kontrowersyjne
          watki w " Kodzie.., podzieliłby los Aniołów... To moje zdanie:)
          • kotbehemot6 Re: Kod da Vinci 18.05.06, 20:05
            co do chenatu powieści to masz rację, tak samo jak Zwodniczy cel- on, on Ci źli i masa niebezpieczeństw, ale jak sie lubi tego typu literaturę to czemu nie, rozrywka i tyle
      • stephen_s Nie polecamy :) 19.05.06, 12:06
        Przeciętny kryminał oparty na mocno naciągniętej teorii. Taka spiskowa historia
        zbudowana na religioznawstwie w wersji pop.
      • swawolny.diabel Re: Kod da Vinci 19.05.06, 12:13
        czytałem.
        Dluga, ale fajna, pod koniec jednak torche przekombinowana.
      • v0lrath Re: Kod da Vinci 21.05.06, 18:35
        Książkę szczerze polecam - jako interesujący i trzymający w napięciu kryminał.

Sam film jednak wypadł gorzej niż książka (dziś byłem) - mało wartka akcja, dużo
        uproszczeń i trochę zmian względem książki, w wielu miejscach wyraźny ukłon w
        kierunku chrześcijaństwa - wcale nie jest antychrześcijański (wiele fragmentów w
        książce, które były nie tyle antychrześcijańskie, co niezgodne z doktryną wiary,
        zostało w filmie przedstawione "łagodniej" w formie dyskusji, a sama koncepcja
        Jezusa-ojca jest w paru miejscach określana jako "hipoteza", która zresztą nawet
        gdyby była prawdą, to nie powinna zachwiać wiary).

Co do protestów - totalnie nie rozumiem ich. Nie widzę w filmie nic
        antychrześcijańskiego (jedynie trochę informacji niezgodnych z doktrynami wiary
        ale to nie film dokumentalny ani naukowy, więcej niezgodnych informacji jest w
        typowym dziele science-fiction czy co gorsza fantasy) a są elementy
        prochrześcijańskie (chociażby niektóre dyskusje Roberta Langtona z Leigh'em
        Teabingiem czy Sophie Neveu).
        Ale jestem nie wierzącym, więc może się nie znam.
    • jureek Re: Kod da Vinci 18.05.06, 19:28
      grzehuu napisał:

> Ostatnio przegladałem stronki i znalazłem taką <a
      href="www.protestuj.pl/" target="_blank">www.protestuj.pl/</a> ,
      > jest tam protest na temat filmu Kod da Vinci . Przecierz to jest wolny kraj
      > (świat) więc po co komu takie bez sensowne protesty ?

Właśnie dlatego, że wolny kraj, to i wolno ludziom protestować.

> Mnie bardzo
      > zainteresowały trilery tego filmu i musze koniecznie na niego pójść :)

Co Cię zainteresowało? Trilery? A co to takiego?
      Jura
      • majenkir Re: Kod da Vinci 18.05.06, 20:58
        jureek napisał:

> grzehuu napisał:
        > Co Cię zainteresowało? Trilery? A co to takiego?

trailers:
        www.imdb.com/title/tt0382625/trailers
        • user0001 Polacy nie gęsi... 19.05.06, 20:33
          trailer czyli w gwarze zajawka, a w języku literackim zapowiedź...
    • marzeka1 Re: Kod da Vinci 18.05.06, 20:01
      A ktoś zabrania Ci iść do kina? Straszy? Przecież to wolny kraj, możesz iść, możesz nie iść. Książkę czytałam, na film się nie wybieram.Książka z gatunku tych, jak mały Jaś wyobraża sobie coś, czego nie pojmuje, zbyt przewidywalna fabuła (a literaturę sensacyjną czasem czytuję,więc kilka "perełek" gatunkowych czytałam).Dziennikarze na pokazie wyśmiali film i to w najbardziej- zdaniem Browna i reżysera- obrazoburczej scenie, odkrywającej machlojki KK.
      • e42 Re: Kod da Vinci 18.05.06, 20:36
        "Dziennikarze" ...to nasi dziennikarze tak to zinterpretowali na polecenie
        panującego nam dziwisza , A jaki to jest film ? obejrze i sama się przekonam.
        • Gość: M Re: Kod da Vinci IP: *.elk.mm.pl 18.05.06, 20:42
          "Nasi dziennikarze tak to zinerpretowali na polecenie Dziwisza", no nie- spiskowa teoria dziejów ma się dobrze:))))
      • nelsonek Re: Kod da Vinci 18.05.06, 21:02
        Przeciez to fikcja. Czym sie tak ludzie podniecaja?
        To jedyna ksiazka niskich lotow (jak ja niektorzy okreslaja)?

A niech sobie protestuja. Z czystej ciekawosci pojde. Bym wiedzial o co caly ten szum.
        • grzehuu Re: Kod da Vinci 18.05.06, 21:46
          Ja również pójde z czystej ciekawośći i raczej nie będę żałował :)
          • Gość: Ojjj Re: Kod da Vinci IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.05.06, 02:17
            Alez idz sobie, idz. Zobaczysz tam cuda , oj cudenka ...
            • Gość: Ojjj Re: Kod pofaldowania mozgu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.05.06, 02:21
              Ps. protest przeciwko temu zydowskiemu bazdziewiu podnosi znaczenie tegoz
              bazdziewia, bo wywoluje wlasnie takie chore, bezmyslne zainteresowanie u osob o
              niezbyt duzym pofaldowaniu mozgu.
              • chochlik5 Re: Kod pofaldowania mozgu 19.05.06, 07:41
                "Kod/.../" skojarzył mi się z ksiązką Nienaskiego "Pan Samochodzik i
                Templariusze" Interesujące czytadło. Wciąga. Jestem ciekawa jak to będzie
                wyglądało w filmie. Mam nadzieję, że zobaczę.
              • nelsonek Re: Kod pofaldowania mozgu 19.05.06, 11:37
                A kto powiedzial, ze traktuje ten film jako zrodlo wiedzy historycznej?
                Rozumiem, ze nie ogladasz filmow, w ktorej fabula jest fikcja.
                A poza tym: mozg jest pofaldowany i bez ogladania "Kodu..."
    • joanna.d.arc Re: Kod da Vinci 19.05.06, 09:51
      Jak długo go będą wyświetlać? Bo chciałam pójść ale w najbliższym czasie jestem zajęta.
      A co? Niech się Dziwisz wkurza :)
    • Gość: lolo Re: Kod da Vinci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 09:54
      Jeśli ludzie potrafią się podniecać tak głupim kryminałkiem jak kod to nie dziwi
      mnie że świat schodzi na psy. Tak durnej książki nie czytałem od czasów
      "przedwiośnia"
    • swawolny.diabel Re: Kod da Vinci 19.05.06, 12:12
      grzehuu napisał:

> Ostatnio przegladałem stronki i znalazłem taką www.protestuj.pl/ ,
      > jest tam protest na temat filmu Kod da Vinci . Przecierz to jest wolny kraj
      > (świat) więc po co komu takie bez sensowne protesty ? Mnie bardzo
      > zainteresowały trilery tego filmu i musze koniecznie na niego pójść :)

właśnie dlatego ze to wolny kraj każdy ma prawo protestować. Może ty uwazasz że
      protest jest bez sensu ale sa ludzie którzy uważaja ze protest ma sens. Dlaczego
      w wolnym kraju zabraniać im prawa do wypowiedzi
      • Gość: xs Re: Kod da Vinci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 12:52
        swawolny.diabel napisał:

> właśnie dlatego ze to wolny kraj każdy ma prawo protestować. Może ty uwazasz ż
        > e
        > protest jest bez sensu ale sa ludzie którzy uważaja ze protest ma sens. Dlaczeg
        > o
        > w wolnym kraju zabraniać im prawa do wypowiedzi

Otóż to. Bomby na kina nie lecą. Jakby tak ktoś zrobił takie coś o Mahomecie, to by była zadyma...
    • znj2 Re: Kod da Vinci 19.05.06, 17:39
      Ludzie mówią że to chała.
      • Gość: Gandalf Re: Kod da Vinci IP: *.wi-lan.com.pl 19.05.06, 18:16
        Książka pod względem literackim nie należy do najlepszych, papierowi i płytcy
        bohaterowie, krótkie rozdziały, mnie osobiście kojarzy się z reklamą - szybka
        akcja i ciągłe zwroty akcji. Co do fabuły, pomysł z małżeństwem Jezusa jest
        odgrzewany. Ja przynajmniej widziałem 3 książki o podobnej tematyce wydane
        wcześniej. Poza zmyśloną intrygą nic ciekawego.
        • swawolny.diabel Re: Kod da Vinci 19.05.06, 21:48
          a mie sie ksiazka podobała.
          zwroty akcji to cgyba najlepsze co jest w tej ksiażce. dzieki temu trudno
          przewidzierć jak rozwinie sie akcja jak u quentina.
    • Gość: x Re: Kod da Vinci ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 22:46
      jest raczej nudny niż niebezpieczny. Protesty zrobiły mu tylko reklamę. Po
      księgarniach leżą dużo fajniejsze rzeczy, których nieoczytany KK nie zauważa.
      • ejkuraczek Re: Kod da Vinci ... 20.05.06, 08:18
        Ale protesty zrobiły tez tyle dobrego ,ze rozne nieoczytane matoły wiedzą,że
        Brown pisze fikcje a nie prawde.
        A nieoczytany Kościół chyba na codzien woli Arystotelesa niz marnego pisarczyne
        Browna...
    • b-beagle Re: Kod da Vinci 20.05.06, 09:39
      Jak ktos wierzy głęboko i prawdziwie to żaden film tego nie zmieni.
      Więc całe to larum jest niepotrzebne.
      • Gość: Gandalf Re: Kod da Vinci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 11:41
        Amen.
        • Gość: XyZ Re: Kod da Vinci IP: *.gdynia.mm.pl 20.05.06, 12:50
          A słow Filmem się stało :P :D
      • mg2005 Re: Kod da Vinci 20.05.06, 13:52
        b-beagle napisała:

> Jak ktos wierzy głęboko i prawdziwie to żaden film tego nie zmieni.

Tak.

> Więc całe to larum jest niepotrzebne.

Nie.
        Chodzi to,że ten film obraża postać Chrystusa i przez to obraża naszą religię.

• mg2005 Kod "AGORY" 20.05.06, 14:10
          Gdyby powstał film o tym,że "Agora" bierze udział w żydowskim, antypolskim
          spisku - czy wtedy protesty "Wybiórczej" byłyby nieuzasadnione ?...
    • palnick Re: Kod da Vinci i motyle w brzuchu kleru :-) 20.05.06, 20:03
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=42142173&a=42156979
      • palnick Re: Kod da Vinci i motyle w brzuchu kleru :-) 20.05.06, 23:39
        To jest film o wydźwięku wybitnie antytotalitarnym, antyautorytarnym.
        Nie przypadkowo wstrzmano jego projekcje na Białorusi.

Faktem jest, że na przestrzeni wieków człowiek myślący,samodzielny i niezalezny
        stanowił zagrożenie dla władców tego świata (duchownych i świeckich) pragnących
        utrzymywać swoje owieczki w bezmyślnym posłuszeństwie. W dobie internetu nie
        jest już mozliwe skuteczne pacyfikowanie nieprawomyślnych. Podważanie dogmatów
        jest motorem rozwoju ludzkości. Coraz trudniej narzucić człowiekowi
        ograniczenie poznania i trzymać go w baśniowym zabobonie.

Mysle, że KK protestuje jednak bardziej z tego powodu, że chyba po raz pierwszy
        ktos odwazył sie pokazać ile grzechów wielebni popełnili na przestrzeni dziejów.
        To nie przysporzy im dochodów z tacy.
    • christina.milian Re: Kod da Vinci 21.05.06, 01:39
      najśmieszniejsze jest to, że książka, pomijając warstwę merytoryczną, jest
      naprawdę nędznie napisana i po filmie nie można się spodziewać więcej. Katolicy
      zrobili taki szum, że teraz na ten chłam ludzie będą walili drzwiami i oknami.
      Teraz nie wypada nie iść na Kod, a to naprawdę średnia "intryga" i dość nędzny
      pomysł... [w ogóle nie odnoszę się do kwestii prawdziwości zawartych tam tez]
      • Gość: Echo Re: Kod da Vinci IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 21.05.06, 03:45
        >ludzie będą walili drzwiami i oknami.

Ci co wala, zawsze walili. Po kryjomu jak na tym forum. Z jednej strony twierdza
        ze "gupie katole" nic nie kapuja, a z drugiej strony jaka ta ksiazka jest dobra.
        Jest oczywiste: tak czy inaczej trzeba dokopac katolom.
    • daggy4 Re: Kod da Vinci 21.05.06, 09:35
      odkad tyle szumu o ten denny film to, az przyszla mi ochota zeby go zobaczyc..
    • e42 Re: Kod da Vinci 21.05.06, 11:04
      Marszałek Jurek należy do Opus Dei , ciekawa jestem , czy się biczuje , żeby
      się oczyścić ;-)
      • daggy4 Re: Kod da Vinci 21.05.06, 11:42
        taaaaaaaak, biczuje sie namietnie prawica, albo czasami lewica to mu sie
        wydaje, ze nie jego i dopiero jest jazda...
    • agnieszkaaa66 Re: Kod da Vinci 21.05.06, 15:26
      film i książka najbardziej napiętnowana jest przez kler i ,,moherowe berety"
      tam nie ma nic obrażającego uczucia religijne, czy Chrystusa, a może tak było
      jak jest przedstawione, przecież ewangelii też nie napisał sam Jezus, to skąd
      wiadomo czy to prawda co pisali ewangeliści których znamy z przekazów kościoła
      jakoś szybko ucichło o ewangelii wg Judasza?kościól za bardzo tego nie
      dementował?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka