Dodaj do ulubionych

nie bylem za Polska..czy to normalne?

16.06.06, 11:20
no hej ludkowie...
musze przyznac, ze spotkalem sie z dziwnymi reakcjami ludzi, ktorym mowilem,
ze nie jestem za Polska, tylko za Niemcami...
Ostatecznie zdecydowalem sie zyc, mieczkac i pracowac w tym kraju, tu mam
rodzine..wiec dlaczego "MUSZE" byc od reki za polska druzyna... nie rozumiem.
Mam co prawda na balkonie polska flage, ale chyba z czystego wrodzonego
patriotyzmu.
Obserwuj wątek
    • raveness1 Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? 16.06.06, 11:52
      Pewnie ze normalne. Freedom of choice.
      • Gość: camel_3d Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? IP: 81.19.200.* 16.06.06, 11:59
        a tu znajomi Polacy patrzyli na mnie jak na zdrajce narodu..no prawie...
        • raveness1 Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? 16.06.06, 12:10
          Bo pierwsza zasada zdrowego pobytu poza granicami, jest jak najmniejszy kontakt
          z naszymi rodakami (i ogolnie narodami slowianskimi). Smutne, ale kto jest temu
          winny?
          • Gość: camel Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? IP: 81.19.200.* 16.06.06, 12:43
            zalezy z jakimi srodowiskami. mam kilkoro znajomych Polakow, ale wszyscy to
            ludzie po studiach i z dobra praca. ale co to ma do rzeczy....
            wydawalo mi sie, ze to normalne..skoro ktos sie decyduje na wyjazd do innego
            kraju z czystej i nie przemuszoej woli:) to chyba powinien sie z tym krajem
            identyfikowac.
    • baltazarus Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? 16.06.06, 12:11
      W czasie okupacji Gestapo miało wśród Polaków i Żydów 60 tys. agentów.
      • Gość: camel_3d Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? IP: 81.19.200.* 16.06.06, 12:41
        i co w zwiazku z tym?
        • baltazarus Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? 16.06.06, 13:16
          I to, że oni tez kibicowali Niemcom.
          • camel_3d Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? 16.06.06, 13:26
            coz...czasy sie nieco zmienily. nie zauwazyles?
            • baltazarus Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? 16.06.06, 13:34
              Tak. Teraz Niemcy pozbawiają nas suwerenności w sposób pokojowy i za większości
              zgodą co nie oznacza, że kibicowanie obcej drużynie przeciwko naszej nie jest
              moralnie naganne.
              • camel_3d Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? 16.06.06, 13:44
                a ze sie zapytam.. w jaki sposob pozbawiaja tej suwerennosci?
                • baltazarus Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? 16.06.06, 13:57
                  Tzn. Polacy sie pozbawili na ich rzecz wchodząc w ich projekt pt. UE.
                  • Gość: camel Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? IP: 81.19.200.* 16.06.06, 15:19
                    no o´dobrze i w dlaszym ciagu nie rozumiem jak stracili suwerennosc...
                    • baltazarus Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? 16.06.06, 17:37
                      Decyzje w wielu naszych sprawach nie są podejmowane w Warszawie, a np. w
                      Brukseli.
                      • Gość: camel Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? IP: *.pools.arcor-ip.net 16.06.06, 18:06
                        Ty tak sam z siebie cze ktos ci te teksty podrzuca?
                        Czesc decyzji jest podejmowana w Brukseli to fakt, ale wiele jest rowniez
                        podejmowanych w Polsce...szczegolnie te nieudane.:)

A czy jest jakas konkretna decyzja z Brukseli, ktora tak bardzo zabrala Polsce
                        suwerennosc?
                        • baltazarus Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? 17.06.06, 00:04
                          Każda, bo oznacza naszą niesuwerenność. Każda, bo odsuwa naszą ustawę
                          zasadniczą na bok.
                          • Gość: camel Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? IP: *.pools.arcor-ip.net 17.06.06, 14:53
                            moe dzieki temu takie czuby jak bezowy andrju i frankenstein beda mialy mniej
                            do powiedzenia i mneij mozliwosci realizacji swoich chorych pomyslow:)
                            • baltazarus Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? 17.06.06, 23:43
                              Czy europejsy mają lepsze pomysły? Czy warto - może na zawsze - pozbywać sie
                              suwerenności i możliwości samostanowienia o swym losie by zablokować działania
                              jakiegoś polityka, który pojawił się na chwilę w dziejach RP?
                              • Gość: camel Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? IP: *.pools.arcor-ip.net 18.06.06, 16:03
                                wiesz, jezeli suwerennosc= sytuacja, jaka panuje w Polsce...(chodzi mi o
                                Rydzykow, Kaczynskich, Giertychow i inne takie jednosckt) to chyba lepiej juz
                                utracic te "suwerennosc"... pozy tym co moze osiagnac Polska jako kraj
                                suwerenny. Obecnie Nic.
                        • edico Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? 17.06.06, 04:18
                          A inna część w Watykanie. Albo normalne jest wszystko, albo zyjemy w cyrku ;))
    • nancyboy Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? 16.06.06, 15:10
      Ja mieszkam za granicą od 6-ciu lat. Najpierw w Niemczech teraz w Hiszpanii. Ale
      nie utożsamiam się z Niemcami ani Hiszpanami. Jak grają Polacy, to jestem za
      Polakami.
      • Gość: camel Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? IP: 81.19.200.* 16.06.06, 15:21
        no tak ma wiekszosc moich znajomych..tzn wszyscy z Polsk, lub co dziwne ci
        ktorzy tu sie urodzili i wychowali, ale rodzice pochodzili z Polski, tez byli
        za Polska...hmmm...
        • nancyboy Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? 16.06.06, 15:24
          Tzn. niech zrozumiem - jak widzisz reprezentację niemiecką to myślisz "o nasi
          grają!"?
          • Gość: camel Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? IP: 81.19.200.* 16.06.06, 15:32
            tez nie koniecznie ... ale co dziwne jak widze polska to tez nie mysle "o nasi
            graja". ale jak graja Niemcy z Polkami..to jakos wewnetrznie bylem za Niemcami,
            mimo ze "glos rozsadku" nakazywal byc za Polska...
            • Gość: gosc Camel IP: *.adsl.alicedsl.de 16.06.06, 15:49
              Camel,mylisz sie ja nie wyjechalam dobrowolnie,zmusil mnie do tego brak
              perspektyw.Tez mieszkam w Berlinie(13 lat)i identyfikuje sie tylko z...
              niemieckim euro.Oczywiscie,ze bylam za Polska,moje urodzone w niemczech dzieci
              tez:D
              Pozdrawiam.
              • Gość: camel Re: Camel IP: 81.19.200.* 16.06.06, 15:55
                > Camel,mylisz sie ja nie wyjechalam dobrowolnie,zmusil mnie do tego brak
                > perspektyw.

no ja z milosci:)) perspektywy w Polsce mialem dosc dobre:)
    • edico Re: Bylem za Polską, a teraz jestem rozczarowany 17.06.06, 04:49
      I wcale nie o piłkę nożną tu chodzi, bo awersje np. między kibicami Wisły i
      Cracowi wręcz wykluczają jakąkolwiek dyskusję na ten temat. Środowiskowe
      kulturowo kibicowanie ma nie tylko takie aspekty. Sentymenty nigdy nie przebiją
      rozwagi życiowej, aczkolwiek i jedno i drugie może zadecydować o póżniejszych
      losach. Dla mnie jest już ok. 30 lat za późno i gdyby ktoś zwrócił mi tych parę
      wiosenek, dzisiaj bez namysłu zrobił bym to samo mając w tym czasie zupełnie
      nienajgorsze propozycje zawodowe. Za błędy się płaci mając - aż wstyd się
      przyznać - całomiesięczną gażę traconą gdzie indziej na piwo. Dzisiaj wcale się
      nie dziwię młodym, którzy traktując sentymenty bardo poważnie wybierają
      rozwiązania bardziej racjonalne.
    • Gość: jot-23 Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? IP: *.sbtnvt.adelphia.net 17.06.06, 16:22
      kibicowanie "obcej" druzynie to takie same zboczenie jak pedalstwo!
      • Gość: moloko Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.06, 16:24
        NIE!!!!!!!!!! To nie jest normalne. a najlepiej spadaj z Polski i jedz tam
        gdzie Twoja druzyna :)
        pozdrawiam
        M.
        • Gość: camel Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? IP: *.pools.arcor-ip.net 17.06.06, 17:29
          juz..juz spadlem...
      • Gość: camel Re: nie bylem za Polska..czy to normalne? IP: *.pools.arcor-ip.net 17.06.06, 17:30
        a dleczego "obcej"? z jakiego powodu MUSZE uwaza Polska druzyne za "moja"..?

> kibicowanie "obcej" druzynie to takie same zboczenie jak pedalstwo!

a kolega lysy i w dresach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka