Dodaj do ulubionych

MArusia z Czterech Pancernych

27.07.06, 18:54
Co to znaczy jesli koles mowi, ze jego idealem kobiety jest MArusia z
Czterech Pancernych?Nie widzialam tego filmu:)
Obserwuj wątek
    • supaari Re: MArusia z Czterech Pancernych 27.07.06, 18:58
      friedlein napisał:

> Co to znaczy jesli koles mowi, ze jego idealem kobiety jest MArusia z
      > Czterech Pancernych?Nie widzialam tego filmu:)

Sanitariuszka! Chłopak pewnie fantazjuje na temat pielęgniarek...
      • kszynka Re: MArusia z Czterech Pancernych 28.07.06, 16:17
        niekoniecznie
        o Marusi (w tej roli Pola Raksa) nawet Perfect śpiewał w Autobiografii
        "Za jej Poli Raksy twarz
        Każdy by się zabić dał"

:-)
        • iothe Re: MArusia z Czterech Pancernych 31.07.06, 16:05
          > "Za jej Poli Raksy twarz
          > Każdy by się zabić dał"

A co tu dużo gadać, trzeba zobaczyć :)
          film.wp.pl/p/foto.html?id=31653,35193&m=o
          www.filmpolski.pl/fp/index.php/161749_6
          film.wp.pl/p/foto.html?id=31653,35194&m=o
          • Gość: jan12345 Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 19:43
            mniej więcej 1\3 życia spędziłem na zastanawianiu się, co to jest poliraksa
            twarzy...
            • Gość: oskar Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 08:20
              ..Miałem ten sam problem :-)
            • joanna.syrenka Re: MArusia z Czterech Pancernych 01.08.06, 10:23
              <rotfl> :))))))))))
            • zona_jarka Re: MArusia z Czterech Pancernych 03.08.06, 11:06
              poliraksa = irasiad, ha ha
      • Gość: janek Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: *.lodz.msk.pl 28.07.06, 22:04
        marusia to ekstra laska
        • swistak336 Marusia to super laska. Ale już jej nie obejrzysz. 29.07.06, 10:43
          Wildstein zakazał pokazywania jej, bo jej pupcia była "politycznie niepoprawna", a jej piękny warkocz "fałszował historię" (paniał - teraz mamy nienawidzić ruskich, nie wolno kochać).

A co do wyglądu Marusi - ładna, niezbyt wysoka dziewczyna, z rudymi włosami spiętymi w warkocz (stąd przezwisko: "Aganiok" - ognista/sorry za brak ruskiej klawiatury).
          Marusia była pielęgniarką.

Ergo: jeśli Twojemu chłopakowi podoba się Marusia, to albo lubi rude, albo fantazjuje na temat pielęgniarek.
          ps. na biało-czarnym filmie nei było widać, że marusia była ruda:D
          • Gość: grazka Re: Marusia to super laska. Ale już jej nie obejr IP: *.elblag.dialog.net.pl 31.07.06, 10:30
            Aganiok to po polsku Płomyczek. Ogienek (od rudego koloru wlosów)
        • Gość: rówieśnik Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: *.czajen.pl 30.07.06, 11:32
          do tej pory i bardzo elegancka.
        • Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Marusia - "ekstra laska" - i oto właśnie ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.07.06, 12:21
          ... chodziło! Na użytek propagandowy serialu, jacy ci Sowieci szlachetni są, a
          ich kobiety piękne, do filmu użyto istotnie nadzwyczajną wprost Polę Raksę!
          Rzecz w tym, że w niczym Rosjanek, czy raczej Sowietek nie przypominała, ani
          wyglądem, ani zachowaniem, podobnie jak ta rownie ładna sowiecka wartowniczka z
          filmu "Gdzie jest generał?" Co prawda miałem w 1945 roku dopiero 10 lat, ale z
          ręką na sercu zapewniam, że liczne Sowietki jakie widziałem, a towarzyszyło ich
          kwaterującym oddziałom Krasnoarmiejcow setki w rożnym charakterze: kucharki,
          sanitaruszki, sekretarki sztabowe, no i ... frontowe żony, nie było ani jednej
          dziewczyny subtelnej, urodziwej lub choćby bardziej tylko kobiecej! Były chude
          lub tłuste, przedwcześnie postarzałe; wyrożniały się natomiast niezwykle miłym,
          przyjaznym zachowaniem, no i śpiewały te wspaniałe dumki ukraińskie, rosyjskie
          i gruzińskie PRZEŚLICZNIE!!! Do dziś na wspomnienie śpiewających polifonicznie
          przy skrobaniu "kartoszek", ciarki chodzą po plecach! ("Gdzie ty jesteś moj
          Suliko?", "Pujdu, widou k` bistriej reczke", "Letiat outki")
          • jada9 Re: Marusia - "ekstra laska" - i oto właśnie ... 30.07.06, 17:50
            "Pierwsze primo" - aktorek się nie "używa" tylko angażuje, nawet te grające w
            filmach powstałych w PRL-u.
            - Ja w 45-tym miałem 9 lat. Widziałem masę "ruskich". Prawdopodobnie były wśród
            nich, również, kobiety ale jak wyglądały a już czym się zajmowały ... -
            Wybacz ...i sprawdż czy to nie początki schizofrenii, bo zaawansowana
            ksenofobia pewna.
            • Gość: aktor Re: Marusia - "ekstra laska" - i oto właśnie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 11:14
              używa, używa
          • Gość: Maria Re: Marusia - "ekstra laska" - i oto właśnie ... IP: *.resetnet.pl 31.07.06, 09:51
            He he - "Hajduczek" Wołodyjowskiego, też w rzeczywistości była wielką, wąsatą
            babą:)
      • Gość: oki Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: *.utaonline.at 29.07.06, 19:51
        A moze siostrzyczka-zakonniczka?! A to pervers!
        • supaari Re: MArusia z Czterech Pancernych 30.07.06, 00:07
          Gość portalu: oki napisał(a):

> A moze siostrzyczka-zakonniczka?! A to pervers!

Odpada! Marusia raczej "zakonniczką" nie była :-)
          Ani w zakonie nie była, ani za konnicą nie podążała (Sowieci używali czołgów
          własnej produkcji i samochodów terenowych podarowanych przez Amerykanów...),
          choć w jednym odcinku pojaił się szwadron kawalerii... Nie mam jednak pewności,
          czy Marusia też się w nim pojawiła...
    • obraza.uczuc.religijnych I już nie zobaczysz! 27.07.06, 18:59

• friedlein Re: I już nie zobaczysz! 27.07.06, 19:02
        chodzi o typ psychiczny, jaki to?
        p.s. masz na mysli nowe decyzje Wildsteina?haha
        • Gość: ... Re: I już nie zobaczysz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 10:11
          mała, ruda, z warkoczem , bardzo ładna buzia
          taka kobietka na wojnie - z spódniczce i z karabinem na plecach

aha - i w berecie
          • yoma Re: I już nie zobaczysz! 28.07.06, 10:28
            Ale filcowym :)
            • swistak336 Re: I już nie zobaczysz! 29.07.06, 10:44
              W żadnym razie nie miała mocheru.
              A - miała bardzo ładną pupcię, ale spódniczki nosiła skromnie do kolan (bez miniówek) :P

I miała fajny karabin
      • Gość: anka.cio Re: I już nie zobaczysz! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 15:29
        nie pamietam jak wygladala ta marusia
    • escribir Re: MArusia z Czterech Pancernych 28.07.06, 12:49
      www.filmpolski.pl/fp/index.php/161749_6
      ;-))))
      • Gość: DrNo Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 15:30
        trafila do "autobiografi" "perfektu" :)
    • mietowe_loczki Re: MArusia z Czterech Pancernych 28.07.06, 15:30
      "za jej Poli Raksy twarz każdy by się zabić dał"
    • Gość: bereszit Lidka była ładniejsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 15:34
      • Gość: ;) Re: Lidka była ładniejsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 16:36
        Nie znasz się!
        • Gość: antykretyn Re: Lidka była ładniejsza- Malgorzata Niemirska IP: *.fbx.proxad.net 28.07.06, 21:16
          Gość portalu: ;) napisał(a):

> Nie znasz się!

Lidke grala Malgorzata Niemirska rodzona siostra Ewy Wisniewskiej"Kurcewiczowa"
          w "Ogniem imieczem"
    • Gość: kumaty Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: 57.66.195.* 28.07.06, 16:40
      Hehe, Marusia była rosjanką obywatelką ZSRR. Jeśli koleś twierdzi, ze jego
      ideałem jest obywatelka ZSRR, to znaczy, ze da Ci zaraz kosza, i ze jest
      czerwonym bydlakiem popierajacym PZPR, SLD i komunistów w ogólności. W obecnych
      czasach na pewno nie jest to dobry kandydat na narzeczonego.

Czterej P... to byl film czarno-bialy, ale widac, ze Marusia byla dlugowlosa
      blondynka, slodka romantyczna rosjanka, co pieknie spiewala rosyjskie dumki
      czekajac na powrot chlopca (Janek Kos) z frontu. Nie wiadomo, po co scenarzysta
      wcisnal tej sanitariuszce karabin do reki.
      • Gość: daVinci Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: 213.199.192.* 28.07.06, 16:54
        Jesteś głupi i masz wszy
        • Gość: vb Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: *.acn.waw.pl 30.07.06, 04:11
          wszy jak ruskie czołgi
      • Gość: olo Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 18:56
        Kumaty o Katyniu zapomniałeś.
        • Gość: jotes1955 Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: *.dsl.telepac.pt 28.07.06, 23:51
          Masz racje DaVinci, Kumaty=glupota do kwadratu. Chodzi o typ urody, a Pola
          Raksa naprwde byla przesliczna kobieta.
        • Gość: Dziadek Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 13:20
          Jak cierpisz człowieku na chorobę Kaczyńskiego to nie musisz zarażać innych.
          Uszanuj ofiary Katynia i nie czyń z tego zdarzenia narzędzia do wymuszania na innych anormalnych zachowan.
      • Gość: kateter a Grigorij był podobny do Stalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 19:10
        i też Gruzin. Wiedzieliście o tej manipulacji?
        • Gość: Oy Re: a Grigorij był podobny do Stalina IP: *.ny325.east.verizon.net 28.07.06, 20:01
          Nic nie wiecie o kobietach!!!
          Marusia...AH.....i plakac
        • Gość: zenka Re: a Grigorij był podobny do Stalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 21:49
          Heh! W ,,Europa Europa'' grał syna Stalina.
          • Gość: zenka Re: a Grigorij był podobny do Stalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 21:53
            Włodzimierz Press znaczy się, nie Grigorij.
      • baska306 Re: MArusia to rudzielec! 28.07.06, 20:09
        Jaka blondynka! W swoim oddziale miała ksywkę "Aganiok" (tak wymawiali-nie
        uczyłam się pa russki sorry). To znaczyło płomyczek, ogienek od koloru rudych
        włosów. Pdsyłam do odcinków na DVD bo jasnie panujący nam prezes niestety
        pozbawi nas tej przyjemności dzieciństwa. Za to nadrobimy archiwalne odcinki
        Ziarna- tylko nie te z tańczącym księdzem na dachu bo to księdzu nie przystoi.
        Czuwaj wiaro na strazy naszej prawdy historycznej i moralności!
      • Gość: konserwa bezmiesna Re: Marusia z 4-ech Pancernych... i jeszcze bzdury IP: *.natpool7.outside.ucf.edu 28.07.06, 22:46
        Dzieci bzdury wypisuja (patrz np. post "kumatego")!

p.S. Znam mieszkajacego w USA Polaka, ktory ozenil
        sie z (byla) obywatelka ZSRR. I nie jest
        ani "czerwonym", ani - tym bardziej "bydlakiem"
        maly internetowy opluwaczu (to do "kumatego")!!
      • Gość: romano046 Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 14:51
        a co on biedny mógł jej wcisnąc do ręki ,no co???
    • maciek20001 Pola Raksa 28.07.06, 21:35
      to popularna i jedna z najładniejszych aktorek lat 60-tych.Występowała również
      w zapomnianych już filmach "Panienka z okienka" oraz w "Szatanie z siódmej
      klasy".Potem o niej zapomniano.A szkoda.
      • Gość: asiek Re: Pola Raksa IP: *.toya.net.pl 29.07.06, 14:44
        no właśnie, a co się z nią teraz dzieje? bardziej lubiłam ją niż Lidkę :D A w
        ogóle to jako mała dziewczynka chciałam być sanitariuszką :D
      • Gość: tpi0 Re: Pola Raksa IP: *.aster.pl 29.07.06, 23:41
        I w "Beacie" grała - super ekstra laska
    • znj2 Re: MArusia z Czterech Pancernych 28.07.06, 23:04
      Tę rolę grała Pola Raksa, bardzo fajna dziewczyna.
      • Gość: kitop Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 23:33
        Ale to wszystko komunistyczna propaganda! - według obowiązujących obecnie
        zasad. Marusia i pancerni to zdrajcy narodu polskiego! Idolami powinni być
        ksiądz Skorupka i Piłsudski - jedyni prawdziwiu patrioci! A reszta? Na drzewo
        albo do Berezy!
        • ricofederico A ja sie kiedys wniej kochalem:) 29.07.06, 03:01
          Jak bylem 10 letnim gowniarzem i ogladalem to w tiwi to sie podkochaiwalem w
          Marusi. W sumie to pamietam ze zwiasalo mi czy rudy dojedzie do Berlina czy nie.
          Ogladalem ten seial tylko dla niej heheh:) Smieszne czasy.
        • Gość: Monarchista Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: 195.128.172.* 29.07.06, 10:48
          Gość portalu: kitop napisał(a):

> Ale to wszystko komunistyczna propaganda! - według obowiązujących obecnie
          > zasad. Marusia i pancerni to zdrajcy narodu polskiego! Idolami powinni być
          > ksiądz Skorupka i Piłsudski - jedyni prawdziwiu patrioci! A reszta? Na drzewo
          > albo do Berezy!
          Nie można do Berezy, ją zabrali nam Sowieci a teraz tam rządzi Łukaszenka. Ale
          jakby z nim pogadać, może by nam wydzierżawił, jeśli jeszcze jakieś baraki
          ocalały. Oba rządy, polski i Białoruski z pewnością mają już listy polityków,
          którzy tam powinni się znaleźć!
          • Gość: wWicary Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 00:15
            W takim razie fim o takich 2 skr......synach jako produkt komunistyczny też
            powinien być zakazany a na dodatek demoralizuje, bezbozny jakiś i ..... kiepski.
        • koloratura1 Re: MArusia z Czterech Pancernych 29.07.06, 15:47
          Gość portalu: kitop napisał(a):

> Ale to wszystko komunistyczna propaganda! - według obowiązujących obecnie
          > zasad. Marusia i pancerni to zdrajcy narodu polskiego! Idolami powinni być
          > ksiądz Skorupka i Piłsudski

Ale żaden z nich nie był tak ładny jak Marusia!
        • baska306 Re: MArusia z Czterech Pancernych 30.07.06, 13:50
          Piłsudski? Ten socjalista? i rozwodnik? (był kilkakrotnie żonaty, a karierę
          zaczynał od Polskiej Partii Socjalistycznej!) toż to skandal! A czy x. Skorupko
          uzyskałby namaszczenie widomych kół z grodu Kopernika? warto się wstrzymać z
          tymi uwielbieniami! wiadomo że ciemny prosty lud musi mieć wytyczoną scieżkę po
          której podąza jak stadko baranków.........
    • jjjnjankowski Re: MArusia z Czterech Pancernych 29.07.06, 05:12
      dowcip czy jak?
    • jjjnjankowski Re: MArusia z Czterech Pancernych 29.07.06, 05:13
      cytat: "Co to znaczy jesli koles mowi, ze jego idealem kobiety jest MArusia z
      Czterech Pancernych?Nie widzialam tego filmu:)"
      znaczy dowcip czy jak i w jakim sensie?
      • janosik6 [...] 29.07.06, 07:16
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • mmarusia Re: MArusia z Czterech Pancernych 29.07.06, 14:59
      To ja jestem marusia :)
    • Gość: Ja :) Poli Raksy twarz...popatrzcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 15:00
      www.joemonster.org/mg/displayimage.php?album=165&pos=0
    • Gość: tylko_ja Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 16:47
      Marusię grała Pola Raksa - wycofała się z grania w filmie gdzieś w latach
      70-tych. Grała jeszcze w "Przygodzie z piosenką" Barei, w "Szatanie z 7ej
      klasy", "Panience z okienka", nie pamiętam w czym jeszcze...
      O ile iwem, zajęła się projektowaniem odzieży, nie wiem, czy miała własną firmę,
      czy to robiła dla kogoś. Często ją widywałam w rejonie Miodowej i Senatorskiej,
      może tam mieszkała, może do kogoś wpadała? Bardzo ładna, zadbana pani.
      • Gość: baltazar_gąbka a ta druga IP: *.devs.futuro.pl 29.07.06, 20:17
        ta brunetka to jak sie nz bo ja ja wolalem?
        • Gość: levi Re: a ta druga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 21:25
          Lidka.. Była radiotelegrafistką..
    • franciszek2 Re: MArusia z Czterech Pancernych 30.07.06, 08:05
      A po raz pierwszy wystapila chyba w filmie "Szatan z siodmej klasy"
    • Gość: hanys Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: *.pools.arcor-ip.net 30.07.06, 11:24
      to byl najlepszy film PRL-u
      • Gość: Konrad Korzeniowsk Re: "To był najlepszy film PRLu", zwłaszcza jak.. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.07.06, 16:05
        ... Janek Kos znalazł się na "wycieczce krajoznawczej" - na "Białych
        Niedźwiedziach" - o dziwo - ze sztucerem w ręku! Na polowaniu dewizowym, czy
        co?
    • Gość: kaczy_interes Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: *.ztpnet.pl 30.07.06, 13:32
      Marusia nosiła stale przy sobie karabin i kilka granatów za pasem, ponieważ
      liczyła, że w ten sposób obroni swoją cnotę przed kilkunastoma milionami jurnych
      czerwonoarmistów z którymi wspólnie służyła na froncie. Jest bardzo wątpliwe,
      czy jej się to udało, ale Twój koleś gustuje chyba w kobietach typu "żelazna
      dziewica" .
    • Gość: aneczka Co Wy widzicie w tym czarobialym filmie ? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 30.07.06, 22:48
      Tata przyniosl mi na plytce ten film zeby sobie obejrzala ale mnie ten film
      nudzi niw wiem nad czy sie zachwycac , slaba jakosc obrazu generalnie nic
      ciekawego nie wiem dlaczego rodzice maja taki sentyment do tego filmu moze
      dlatego ze byl z ich dziecinstwa nie wiem
      • Gość: Jacek Re: Co Wy widzicie w tym czarobialym filmie ? IP: *.resetnet.pl 31.07.06, 09:57
        idź sobie dziecino do kącika, wsadź sobie kciuk do...buzi i go possij...
      • Gość: mr Re: Co Wy widzicie w tym czarobialym filmie ? IP: 145.4.198.* 01.08.06, 16:37
        moze jestes niezby rozgarnieta aneczko ? jak ci idzie w szkole ? kazda klasa po
        3 lata ?
    • Gość: linda bo to dobra kobieta była.. IP: *.alpha.krakow.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 11:17
      !!!
    • Gość: mili_vanili Re: podobała się mojemu 6-letniemu synowi :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 14:08
      jak byłam w przedszkolu to chłopacy bawiąc się w czterech pancernych barali na
      Marusię najładniejszą dziewczynę (niestety nie byłam to ja).
      Po latach, jako 20-latka, ta dziewczyna się strasznie roztyła i waży chyba ze
      100 kilo.

Jak to możliwe, że nie widziałaś tego filmu? Ciekawi mnie ile masz lat, chyba z
      13, bo pokolenie dzisiejszych 20-latków raczej film zna...
      Pzdr
    • robert0204 Re: MArusia z Czterech Pancernych 31.07.06, 23:56
      [IMG]www.danasoft.com/sig/robbie_lpl.jpg[/IMG]
    • Gość: Betty Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 00:07
      Szkoda robercie, ze pod tym linkiem niczego nie ma
      • zoe13 Re: MArusia z Czterech Pancernych 01.08.06, 15:23
        a mnie zawsze zastanawiał upór Janka do Marusi. Lidka była ładniejsza!!Na
        dodatek POLKA :)
    • Gość: gosc Re: MArusia z Czterech Pancernych IP: 207.230.205.* 01.08.06, 21:26
      Jako kobieta powiem, ze Marusia byla piekna. Sama chcialabym tak wygladac.
      Gajos tez przystojny. Wlosy zrobili mu na blond. Pasowal mu ten kolor. Co sie
      teraz z facetem stalo!
      Nawet sie bardzo nie postarzal, ale roztyl. Pilnujcie panowie figury.
      "Stawka wieksza, niz zycie" to byl film! Pamietam, jak ludzie komentowali, ze
      Mikulski lepiej wyglada w mundurze niemieckim, niz polskim. Glupio to przyznac,
      ale taka byla prawda: ten niemiecki byl lepiej uszyty i w ogole lepiej na nim
      lezal.
      • zoe13 Re: MArusia z Czterech Pancernych 02.08.06, 10:33

• mister1 Mikulski 02.08.06, 16:57
          co ty chcesz od Milulskiego ? ma 77 lat i trzyma sie niezle
      • mister1 Re: MArusia z Czterech Pancernych 02.08.06, 17:01
        Gajos nie jest juz nastolatkiem - urodzil sie w 1939 roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka