Dodaj do ulubionych

dom obok rodziców

19.09.06, 22:52
Sluchajcie, moze ktos mi doradzi.Rozgladam sie za dzialka w okolicy Krakowa,
ale wszystko bardzo drogie.Moi rodzice maja natomiast dzialke 25 arow, na
ktorej mowia, ze moge sie budowac.Podzielimy na polowe i ja na jednej...a oni
postawia sobie maly dom na drugiej polowie.Miejscowosc znam od dziecka bo tam
mieszka moja babcia, ciotki, wujkowie.Okolica ladna,25 km od Krakowa.Nie jest
to moze moje wymarzone miejsce na dom,ale nie musze kupowac dzialki.Tylko sie
budowac!Mam jednak dylemat.Nie chce za bardzo zyc na "kupie" z
rodzicami.Wprawdzie w osobnym domu,ale wiadomo...tak jakby razem.Czy mozecie
mi wskazac jakies plusy i minusy mieszkania w domu obok domu rodzicow?Ja
obawiam sie tylko tego,ze codziennie bede miec wizyte ojca,albo mamy...A
przeciez czasem chce sie spedzic czas tylko z mezem,lub samemu.Napiszcie mi
jakies argumenty za i przeciw takiego bliskiego mieszkania obok rodzicow.
Obserwuj wątek
    • iberia30 Re: dom obok rodziców 19.09.06, 23:09
      wszystko zalezy jakie masz uklady (by nie pisac stosunki) z rodzicami.
      Ja mieszkam w tym samym bloku co Rodzice i...?Mam swiety spokoj, ani razu nie
      zdarzylo mi sie, zeby ktorekolwiek z nich niespodziewanie wpadlo do mnie ot tak
      sobie, jak cos potrzebuja to zawsze najpierw dzwonia, pytaja czy moga po cos
      tam wpasc itd.Ja u nich bywam...raz w tygodniu na 15 minut, owszem jest im
      przykro, ze nie czesciej i nie dluzej, ale rozumieja, ze mam swoje zycie i tyle.
      W moim przypadku widze same plusy.
      Inne plusy-nie daj Bog zachoruje Ci dziecko-masz Mame "pod reka",szlag trafi
      piecyk gazowy-masz przez plot zeby zazyc kapieli :-), o pozyczeniu cukru nie
      mowiac:-).
      Minusy?Owszem sa takie jak napisalas, albo moze i jeszcze kilka innych by sie
      znalazlo.
      • Gość: Ela Re: dom obok rodziców IP: *.ec.kalisz.pl 20.09.06, 07:17
        Zgadzam się z Iberią. Ty najlepiej znasz swoich rodziców i wiesz jacy są. Zrób
        tak żebyś potem nie żałowała. A tak nawiasem mówiąc rzeczywiście ceny są
        okrutne, więc to co masz wydać na działkę, nie lepiej przeznaczyć na budowę
        lepszego domu?
        • olajosz Re: dom obok rodziców 20.09.06, 08:04
          Jestem matką dwóch dorosłych córek,które mieszkają tuż,tuż w sąsiednich
          blokach.Jesteśmy z tego ogromnie zadowolone bo w każdej sytuacji jest się do
          kogo zwrócić i to bez względu na pogodę jak również kwestę dojazdu.Ten właśnie
          problem występuje u mojej teściowej która ma obecnie 82 lata a każde z czworga
          dzieci mieszka w innej odległej dzielnicy miasta.Na wyprawę do niej trzeba
          organizować pół dnia więc zamiast wpaść codziennie na chwilkę z zakupami robi
          się to dużo rzadziej.Myślę więc,że przed podjęciem decyzji musisz wziąć pod
          uwagę również i taki aspekt.Jeśli chodzi o wpadanie rodziców znienacka to chyba
          możecie o tym porozmawiać wcześniej i ustalić pewne zasady.U nas dzwoni się
          przed wpadnięciem choć to tak blisko.
          • kobieta305 Re: dom obok rodziców 20.09.06, 09:06
            Ja widze w tym duzo plusow,ale moj ojciec na przyklad bardzo lubi mojego meza i
            wiem, ze stac go na to,zeby w najmniej nieoczekiwanym momencie wpasc sobie na
            piwko czy na pogawedke. A z drugiej strony to nie chcialabym aby moje stosunki
            z rodzicami sie pogorszyly- wiadomo jak to jest jak mieszka sie zbyt
            blisko.Moze faktycznie gdyby im uswiadomic,zeby szanowali to,ze chcemy miec
            troche prywatnosci na wlasnym podworku...No coz,jeszcze nie wiem jak
            zdecydujemy.A dzialki drogie jak nie wiem co,a z drugiej strony dom stawia sie
            w jakims miejscu raz na cale zycie...
      • Gość: mucha Re: dom obok rodziców IP: *.tpnet.pl 20.09.06, 08:17
        Z zdarza ci sie wpadac czasem z partnerem?
        • olajosz Re: dom obok rodziców 20.09.06, 10:43
          Mucha ma to do siebie,że gdzie przysiądzie tam napaskudzi.
    • uasiczka Re: dom obok rodziców 20.09.06, 14:07
      no cóż - lepiej z rodzicami niż z teściami...
      • iberia30 Re: dom obok rodziców 20.09.06, 14:26
        uasiczka napisała:

> no cóż - lepiej z rodzicami niż z teściami...

nie generalizuj roznie bywa...znam takich co wola isc do tesciow na kawe niz do
        wlasnych rodzicow....
        • Gość: mucha Re: dom obok rodziców IP: *.tpnet.pl 20.09.06, 15:11
          A ty kiedy bedziesz miala tesciow?
          • iberia30 nie karmie trolla, n/t 20.09.06, 18:33
            Gość portalu: mucha napisał(a):

> A ty kiedy bedziesz miala tesciow?
    • Gość: Magda Re: dom obok rodziców IP: *.aster.pl 20.09.06, 17:18
      uważam,że taka sytuacja to same plusy, sama kiedyś miałam działkę z domkiem
      letniskowym w podobnej sytuacji. Na działce bywaliśmy raz w tygodniu a przez 20
      lat nikt nam się tam nie włamał - bo cała okoliczna wieś pilnowała obejścia.
      Teraz musiałam przenieść się do dużego miasta i niestety - mamę muszę prosić by
      przyjechała do mnie a gdy się w końcu da namówić - zaraz chce wracać. Na
      starość rodziców nie będziesz miała kłopotu z doglądnięciem ich bez angażowania
      własnej powierzchni mieszkaniowej. Jeżeli masz dzieci, lub planujesz je mieć -
      dziadków będziesz miała pod ręką; ja osobiście uważam, że dzieci powinny mieć
      jak największy kontakt z dziadkami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka