gato.domestico 21.11.06, 12:06 Takie jest moje zdanie-bezpieczna i czysta energia ( wbrew stereotypom)a co Wy o tym sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ;) Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 12:36 Też tak sądzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. 21.11.06, 13:59 Zgoda. A odpady będą składowane u ciebie w piwnicy, ok? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 14:11 crax napisał: > Zgoda. A odpady będą składowane u ciebie w piwnicy, ok? :)))) Odpady z atomówek przynajmniej są zabezpieczane. Odpady z elektrowni konwencjonalnych są składowane często o 100 metrów od osiedli mieszkaniowych. Było mi dane przez 10 lat mieszkać w pobliżu takich hałd i wielu moich dawnych sąsiadów odeszło do krainy wiecznych łowów z powodu nowotworów. Uważasz, że odpady z węglówek nie są radioaktywne? Kup sobie najprostszy radiometr i sprawdź. Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. 21.11.06, 14:25 A gdzie ja napisałem, że jestem zwolennikiem konwencjonalnego pozyskiwania en. el.? Skąd u ciebie takie przekonanie? Energię można pozyskiwać na wiele innych sposobów. Szwedzi (lub Norwegowie, nie pamiętam) zrobili doskonały interes na śmieciach. Nie dość, że importując śmieci dostają za to pieniądze, i to wcale niemałe, to na dodatek spalają je i zaspokajają z tego, o ile sie nie mylę, około 40% zapotrzebowania na energię. A tzw. "alternatywne źródła energii"? Elektrownie wiatrowe? Niemożliwe? Zapewniam cię, że jak najbardziej mozliwe. No, tylko wtedy holdingi węglowe przestałyby zarabiać. A do tego w naszym "jedynie słusznym" ustroju nie można dopuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. IP: 194.205.246.* 21.11.06, 14:32 a gdzie ty te elektrownie wiatrowe chcesz w pl umiescic poza moze czescia pn wybrzeza pL? Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi a wiesz czym sioę rózni krajobraz polski i niemiec 21.11.06, 14:38 a wiesz czym sioę rózni krajobraz polski i niemiec? tym że w polsce wszędzie są krzyże a w niemczech wszedzie wiatraki ;) tak więc teoretycznie można budowac wszedzie praktycznie przebicie się przez wszystkie formalnosci i bariery biurokratyczno-mafijne uniemozliwia prowadzenie takiej działalności. Odpowiedz Link Zgłoś
tomash8 Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. 21.11.06, 14:33 Elektrownie wiatrowe? Niemożliwe? Zapewniam cię, że jak najbardziej mozliw Zapewniam Cie że jednak niemożliwe, na taką skale. Elektrownie wiatrowe są bardzo mało wydajne i w dodatku wcale nie tak bardzo ekologiczne jakby się wydawało. Elektrownia atomowa mimo swoich wad to dla takiego kraju jak nasz jedyne sensowne rozwiązanie. Oczywiście budowa takiej elektrowni powinna byc poprzedzona porządną kampanią informacyjną(wielu ludzi nie widzi różnicy między bombą atomową a reaktorem), a nie na zasadzie "stawiamy i już" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 14:51 > Elektrownie wiatrowe? Niemożliwe? Zapewniam cię, że jak najbardziej mozliw Taaa... Wiatraczki! A potem ,,zieloni'' płaczą, że ptaszki giną. Tak źle i tak niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. 21.11.06, 14:52 Ja nie mówię, żeby zapotrzebowanie Polski na energię zapokajane było WYŁĄCZNIE tą drogą. Ale CZĘSCIOWO może być jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 15:00 crax napisał: > Ja nie mówię, żeby zapotrzebowanie Polski na energię zapokajane było WYŁĄCZNIE > tą drogą. Ale CZĘSCIOWO może być jak najbardziej. A po co się rozdrabniać? Teraz mamy rozrzut jak diabli, tylko w moim regionie stoi kilka molochów i syfi i psuje krajobraz. Wiatraki też szpecą i są mało wydajne. Elektrownia wodna , w razie awarii( pierdyknie tama), jest w stanie uśmiercić więcej luda naraz niż to miało miejsce kiedykolwiek w wypadku jakiejkolwiek awarii na ,,atomówkach''. Zawsze to byłaby alternatywa dla wciąż rosnących cen gazu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. 04.12.06, 22:37 crax napisał: > Ja nie mówię, żeby zapotrzebowanie Polski na energię zapokajane było WYŁĄCZNIE > tą drogą. Ale CZĘSCIOWO może być jak najbardziej. Ziemię uczyń lustrzaną a powietrze niech rozbijają rotory twej myśli ekologicznej.. a i tak nie starczy tej energii. Pozatym ktos powiedzial, ze trzeba akcje przeprowadzic informacyjna.. no dajcie spokoj.. Stawiamy i tyle.. Ekolodzy moga sie przykuc do pretow reaktora, jezeli juz do czegos chca.. P.S. Studiowalem Ochronę Środowiska.. (to tak na marginesie) Odpowiedz Link Zgłoś
en_el Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. 21.11.06, 16:18 > Elektrownie wiatrowe są > bardzo mało wydajne Ten problem mozna rozwiązać budując ich odpowiednio dużo. Problemem tego typu siłowni jest nieregularna Odpowiedz Link Zgłoś
en_el (dokończenie) 21.11.06, 16:20 praca. Nie da się przewidzieć kiedy będzie wiało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: (dokończenie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 16:30 Nie wszędzie można postawić wiatraki. A już zwłaszcza u nas są ograniczone możliwości. Wszystko to mało :/ Odpowiedz Link Zgłoś
en_el Re: (dokończenie) 21.11.06, 16:32 Tak + to co napisałem wcześniej. Nie zawsze wieje wtedy kiedy jest to zwiększony pobór energii. Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico szwecja 21.11.06, 14:36 W Szwecji ze śmieci wytwarza się ok. 6,4 proc. całego ciepła używanego do ogrzewania osiedli mieszkaniowych i urządzeń przemysłowych Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Re: szwecja 05.12.06, 23:16 Swietnie.. doszly cie moze sluchy bo nie smiem podejrzewac, ze cos czytales jakie sa "produkty" spalarni smieci poza energia? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 14:44 Żaden filtr nie jest w stanie wychwycić całego syfu, który ulatuje z kominów elektrownianych. Zawsze coś się do atmosfery przedostanie.Spalanie jest spalaniem. Źródła alternatywne? Elektrownie wodne odpadają- nie mamy takich rzek. Wiatrówki? A czy Ty wiesz, że nawet gdybyśmy obstawili pół Polski wiatrakami, nadal nie uzyskalibyśmy tyle energii ile potrzebujemy. Baterie słoneczne? Kolosalny koszt i też syf. Źródeł geotermalnych nie posiadamy. Dla mnie zbrodnią jest puszczanie węgla kominami, bo złoża, te łatwo dostępne, gdzie eksploatacja jest opłacalna, są na wyczerpaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
en_el Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. 21.11.06, 16:31 > zaspokajają z tego, o ile sie nie mylę, około > 40% zapotrzebowania na energię Mylisz się > to na dodatek spalają je a co powiesz na to: "Do 1999 roku w Japonii funkcjonowało 27.000 spalarni! Większość z nich nie była wyposażona w urządzenia do redukcji zanieczyszczeń, przez co średnia emisja dioksyn wynosiła ponad 80 ng/m3 TEQ (norma europejska to 0,1 ng/m3 TEQ) Doprowadziło to do ogromnego zanieczyszczenia środowiska. Stwierdzono, że Japonia odpowiada za blisko 40% znanych (szacowanych) światowych źródeł emisji tych związków. [6] Ponad 5000 spalarni zamknięto natychmiast. Pozostałe muszą się dostosować do nowych standardów emisyjnych, które obowiązują w Japonii od 2002 roku. Są one jednak mniej restrykcyjne niż europejskie, gdyż w zależności od wydajności instalacji, wynoszą od 1 do 10 ng/m3. [7]" www.otzo.most.org.pl/spalarNIE!/historia.html Na to: "Spalanie odpadów a jakość powietrza w Polsce * Spalanie w paleniskach i małych kotłowniach domowych odbywa się w niskiej temperaturze (200 - 500 oC), co sprzyja powstawaniu takich zanieczyszczeń jak pyły, tlenek węgla, kwaśne aerozole oraz trwałe zanieczyszczenia organiczne, zwłaszcza dioksyny i furany (PCDD/F) oraz wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). * W 2003 r. procesy spalania w sektorze komunalnym i mieszkaniowym były odpowiedzialne za 39.1% krajowej emisji PCDD/F, 84.6% krajowej emisji WWA (w tym za 77.8% emisji benzo(a)pirenu) oraz za 38.5% krajowej emisji pyłów." www.medstat.waw.pl/interreg/prezentacje/JSW_SPAL_ODP_060511.pps. I na to: "Produkcja i zastosowanie • Dioksyny nie mają żadnego celowego zastosowania ani wartościowej cechy . Są one raczej ubocznymi produktami procesów chemicznych i spalania z udziałem chloru. • Źródła przemysłoweto m.in.: • spalanie odpadów medycznych, komunalnych i niebezpiecznych oraz osadów ściekowych;" www.wwf.pl/detox/publications/dioksyny_furany.pdf. Ostatni link: www.ciop.pl/13561. Odpowiedz Link Zgłoś
mimim12 a co z Twoja piwnica? 21.11.06, 14:07 tam sa juz skladowane odpady z elektrowni tradycyjnych? Odpowiedz Link Zgłoś
mimim12 Artykulik 21.11.06, 14:11 ARTYKUL Polska powinna jak najszybciej rozpocząć budowę elektrowni jądrowej. Rośnie u nas zapotrzebowanie na prąd, którego może zacząć brakować już w 2008 roku. Dzięki wybudowaniu elektrowni atomowej uniezależnilibyśmy się od dostaw rosyjskiego gazu. Ponadto energetyka jądrowa jest przyjazna środowisku naturalnemu. Uran - wygodny i wydajny Zaletą reaktorów jest to, że nie emitują gazów i pyłów. Poza tym sprzymierzeńcem energetyki jądrowej są utrzymujące się wysokie ceny ropy i gazu. - Postawienie na energetykę jądrową jest jedynym słusznym rozwiązaniem, bo nasze elektrownie konwencjonalne to w przeważającej części staruszki - ocenia dla portalu wnp.pl prof. Andrzej Hrynkiewicz z Instytutu Fizyki Jądrowej PAN. - Z dostawami gazu są problemy, a więc budowa elektrowni atomowej powinna wcześniej czy później nastąpić. Energetyka jądrowa oznacza dziś sprawdzone i bezpieczne technologie, zważywszy choćby na fakt, iż reaktory atomowe działają już od ponad pół wieku. Energia atomowa jest podstawą systemów energetycznych m.in. Francji czy Litwy, gdzie zabezpiecza aż trzy czwarte dostaw energii. Tam już przekonali się, że uran to niezwykle wygodne i wydajne paliwo: 1 kg uranu to równowartość 18 ton węgla kamiennego! Problemy oczywiście są - choćby brak kadr. Według prof. Hrynkiewicza ogromnym błędem była rezygnacja z budowy elektrowni atomowej w Żarnowcu. - Po tym, jak zrezygnowano z Żarnowca, wielu specjalistów wyjechało z kraju - mówi prof. Hrynkiewicz. Zatem na nadmiar specjalistów nie możemy narzekać. Innym problemem jest wysoki koszt budowy elektrowni jądrowej (szacunkowy koszt budowy elektrowni atomowej o mocy 800 MW to przeszło mld dolarów). - Z raportów amerykańskich jasno wynika, że możliwość wybudowania elektrowni atomowej w ramach czysto komercyjnych, bez udziału państwa, to mrzonki - podkreśla Krzysztof Żmijewski, były prezes Polskich Sieci Elektroenergetycznych, przewodniczący Społecznej Rady Konsultacyjnej Energetyki. I ma rację, bo na rynku wygrywać będą inwestycje, które się szybko zwracają. W przypadku elektrowni atomowej zamrożony kapitał można odzyskać po kilkudziesięciu latach. Banki o tym wiedzą i inwestycje, których nie wesprze państwo, raczej nie będą przez nie kredytowane. Pomoc państwa jest kluczowa, bo mogłoby ono np. zagwarantować spłatę kredytu. Nasz sektor wytwórczy jest przestarzały i nieefektywny, zatem rząd powinien podjąć decyzję o budowie elektrowni atomowej. Nie jednej zresztą, bo jeden reaktor to zbyt mało przy rosnącym zapotrzebowaniu na energię. Zwraca na to uwagę Philippe Guillemot, szef Areva T&D, potentata na rynku energii atomowej. Jego zdaniem Polska potrzebuje więcej niż tylko jedną siłownię nuklearną, aby inwestycja była ekonomicznie uzasadniona. Obawy o koszty i terroryzm Dużo kontrowersji budzi też kwestia składowania odpadów promieniotwórczych. - Są bezpieczne technologie i żadnego problemu z przechowywaniem odpadów nie ma - zapewnia prof. Andrzej Hrynkiewicz. Przeciwnicy atomu zaznaczają, że wybudować elektrownię to jedno, a rozebrać ją, to drugie. Nie sposób oszacować kosztów rozbiórki elektrowni atomowej, bo do tej pory nie rozebrano całkowicie żadnego reaktora. Czas rekultywacji zdegradowanego obszaru też jest w tym przypadku niebagatelny - trwa bowiem przeszło sto lat. Dochodzą zagrożenia terroryzmem, które wraz z upływem czasu będą coraz bardziej aktualne. A więc jest moc roboty do wykonania. Jeżeli opór społeczny uda się pokonać, a Polacy zgodzą się na budowę elektrowni atomowej, to będziemy dopiero na początku drogi. Trzeba później będzie wybrać wykonawców, a potem pomyśleć między innymi o kwestiach składowania odpadów. No i oczywiście o tym, ile to wszystko będzie kosztować. Jarosław Kaczyński, zanim został premierem, podkreślał na początku 2005 roku w wywiadzie dla "Nowego Przemysłu", że Polska powinna mieć elektrownię atomową. Najwyższa pora, by przejść od słów do czynów. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi ja mam tylko obawę... 21.11.06, 14:46 ... co do jakiości wykonania. Bo pewnie są takie założenia że gro robót wykonają polskie firmy i pracowac tam bedą polscy "fachowcy"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: ja mam tylko obawę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 14:49 Sądzisz, że atomówki stawia się w try miga? To inwestycja na najbliższe przynajmniej 20-30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ja mam tylko obawę... IP: 194.205.246.* 21.11.06, 14:55 myslisz ze taka elektrownie postawi ekipa Pana Zenka z Pcimia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: ja mam tylko obawę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 15:06 Nie, nie pana Zenka z Pcimia, ale zawsze można uczyć się się u tych, którzy mają długoletnie doświadczenie w tej materii, choćby u takich Francuzów, którzy bazują głównie na energii atomowej i mają dzięki temu czysty luft ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ja mam tylko obawę... IP: 194.205.246.* 21.11.06, 15:10 wlasnie o to mi chodzili elektrowni nie zbuduje pierwsza lepsza firma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: ja mam tylko obawę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 15:23 Gość portalu: m napisał(a): > wlasnie o to mi chodzili elektrowni nie zbuduje pierwsza lepsza firma... A kto powiedział, że jeśli projekt zostanie dopięty na ostatni guzik, to będzie go realizować ktoś zupełnie przypadkowy? Bo mnie nic nie wiadomo na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: ja mam tylko obawę... 21.11.06, 15:08 a co to ma do rzeczy? a wręcz przeciwnie zwiększa o moje obawy ile domów by się dało wybudowac w okolicy gdyby budowa trwała 1rok a ile się da w czasie 30 lat? pozatym nawet jeśli ci którzy będa za 30 lat stawiac reaktor bedą dobrymi fachowcami (w co mocno watpię jeśli mamy takich mini srów "etókacii") to nie jestem pewien czy obecnie wylane fundamenty bedą pasować - co to dla budowlańca metr w ta metr w tą ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: ja mam tylko obawę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 15:21 Defetysta jesteś ;) Echo Czarnobyla, widzę, będzie pobrzmiewać jeszcze długie lata ;) Zawczasu wiesz, że wykonawstwo będzie do du.py, chociaż cały projekt jest póki co patykiem po wodzie pisany. Tak... Lepiej jest jak jest... Co tam, że syf? Ale za to swojski, przyzwyczailim się, po co to zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi nie jestem defetysta tylko realista 04.12.06, 22:12 > Zawczasu wiesz, że wykonawstwo będzie do du.py, chociaż cały projekt jest póki > co patykiem po wodzie pisany. > > Tak... Lepiej jest jak jest... Co tam, że syf? Ale za to swojski, > przyzwyczailim się, po co to zmieniać. nie jestem defetysta tylko realista - troche wiem jak się w tym kraju buduje i nie sądzę by nagle z nikąd pojawiła się brygada rzetelnych fachowców. moja wypowiedż nie była spowodowana "irracjonalnym strachem przed atomem" ale obawami takimi że budować beda polacy i polskie firmy (nawet jeśli głównym inwestorem bedzie firma zachodnia to i tak gro prac zleci podwykonawcom na budowie aquaparku we wrocławiu było3 czy 4 poziomy podwykonawców a to mała budowa na budowie EA pewnie będzie tych poziomów z 10 aż strach pomyśleć jakie tam beda przekręty) i jeszcze taka mała obawa co do uczciwości naukowców urzedników i polityków. pamietasz parę lat temu aferę z pociskami uranowymi? oczywiście wszyscy oficjele zarzekali się że są one całkowicie bezpieczne i nawet częśc naukowców to potwierdzała tyle że umierały dzieci... oczywiście izotop uranu uzyty w pociskach w formie "bryłki" jest nieszkodliwy jego promieniowanie jest śladowe i jako takie nie stanowi zagrożenia ale... pocisk ktry trafia w cel nie pozostaje "bryłką". w trakcie uderzenia część uranu "odparowuje" i osiada na celu i otoczeniu w formie pyłu w takiej formie też jest w zasadzie nieszkodliwy dopóki się nie dostanie do wnętrza organizmu... bo tu dochodzimy do sedna problemu - oczywiście ten izotop uranu jest nieszkodliwy gdyż jego promieniowanie jest zbyt słabe by zabijać z nawet niewielkiej odległości czy przez skórę ale... ale pył może dostać się wszędzie trochę się go nawdycha trochę się go połknie... pewnie ci sami urzednicy będą twierdzić że składowanie odpadów promieniotwórczych jest w 100% bezpieczne wybacz ale jakoś nie specjalnie im wierzę! - nie dlatego że nie może być bezpieczne ale dla tego iż oni będą szuakć ozczędności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: nie jestem defetysta tylko realista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 09:27 Do produkcji bomb używa się izotopu U 235. W elektrowniach natomiast U 258, który potrzebuje moderatora do wytworzenia reakcji, a i tak nie wybuchnie.W elektrowniach nie dochodzi do wybuchów jądrowych. W Czarnobylu mieliśmy do czynienia z reaktorem RBMK 1000 gdzie jako moderatora użyto łatwopalnego grafitu, a duże obniżenie mocy spowodowało, że reaktor stracił stabilność. Jakie były tego konsekwencje, mieliśmy okazję się przekonać w 86-ym roku. Nie będę Ci teraz krok po kroku odtwarzać przebiegu awarii, bo sam z łatwością możesz znaleźć informacje na ten temat i wyciągnąć wnioski. Po pierwsze- tego typu reaktorów już się nie ,,stawia''. Po drugie- w kwestii wykonawstwa- całkiem blisko nas za wschodnią granicą stoi kilka elektrowni z reaktorami kanałowymi: w Kursku, w Petersburgu, że o litewskiej Ignalinie już nie wspomnę. Wszystkie budowane za czasów ZSRR, a tam to dopiero była chałtura odwalana ;) I co? Pracują, zaopatrują w ogromne ilości taniej i czystej energii i jakoś nikt nie oponuje. Tylko, że teraz nikomu z tamtejszej ,,wierchuszki'' durnowate pomysły do głowy nie wpadają. Gdyby nie ignorancja i przerost ambicji kilku osób kierujących czarnobylską elektrownią, to też by po dziś dzień pracowała aż by furczało. Ba, była w stanie rozbudowy. Jeżeli w końcu stanie u nas gdziekolwiek i jakakolwiek atomówka, to z pewnością z reaktorem wodno-ciśnieniowym, a nie kanałowym. Nie stanie odrazu, a w ciągu przynajmniej 20 lat( o ile się wyrobimy z inwestycją), można kilka razy ,,wypuścić'' gruntownie wykwalifikowane kadry. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: nie jestem defetysta tylko realista 05.12.06, 22:20 Nie > będę Ci teraz krok po kroku odtwarzać przebiegu awarii, bo sam z łatwością > możesz znaleźć informacje na ten temat i wyciągnąć wnioski. to po co zaczynasz temat skoro nie chcesz go skończyć? pozatym jak byś sobie trochę na ten temat poczytał to byś znalazł więcej twierdzeń na poparcie mojej tezy że niebezbieczna jest ignorancja, głupota, pogoń za korzyściami (politycznymi i/lub finansowymi) a technologia sama w sobie > Gdyby nie ignorancja i przerost ambicji > kilku osób kierujących czarnobylską elektrownią żekłbym że nie przerost ambicji ale ktoś poprostu spanikował w kluczowym momencie i zle przygotowany "eksperyment". nie musisz mnie przekonywać że w nowych reaktorach nie da się popełnic takiego błędu. wystarczy że popełni się inny... Nie stanie odrazu, a w ciągu > przynajmniej 20 lat( o ile się wyrobimy z inwestycją), można kilka > razy ,,wypuścić'' gruntownie wykwalifikowane kadry. wiesz prez ostatnie 17 lat poziom wykształcenia wyraźnie spada (co najlepiej widać po wynikach wyborów) tak więc jak sobie wyorażasz nagły jego wzrost pod panowaniem tego mini-sta który chce wprowadzić kreacjonizm do szkół? teoretcznie oczywiście masz rację ale.. praktycznie żyjemy w polsce! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ja mam tylko obawę... IP: 194.205.246.* 21.11.06, 15:51 sorry ale to byla odp do trutnia :-) POMYLILO MI SIE...Twoje wypowiedzi z jego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: ja mam tylko obawę... 04.12.06, 22:18 Odpowiadasz na : Gość portalu: m napisał(a): > sorry ale to byla odp do trutnia :-) POMYLILO MI SIE...Twoje wypowiedzi z > jego :-) > myslisz ze taka elektrownie postawi ekipa Pana Zenka z Pcimia? A Ty myślisz, że nie? Oczywiście głównym wykonawcą będzie jakaś duża firma (która weźnie za to niezły szmal) ale którymś tam z kolei podwykonawcą będzie "Zenio z ekipom". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magnus Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. IP: *.dip.t-dialin.net 21.11.06, 18:49 Popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. 04.12.06, 22:31 NIE ! Polska potrzebuje min .6 000 000 000 zl na nia wiecie jaki rachunek wystawi Polsce Holednerska spolka za uniemozliwienie prywatyzacji PZU Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. 04.12.06, 22:33 Nieważne co o tym sądzimy, lobby górnicze nigdy się na to nie zgodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant nie od dziś jej potrzebuje. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 11:59 moim skromnym zdaniem, powinniśmy ją mieć już kilkadziesiąt lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Polska potrzebuje bomby atomowej! 05.12.06, 12:13 Najlepiej zdetonowanej w warszawie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant ot, piewca miłości do bliźniego się znalazł !!! n/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 12:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: ot, piewca miłości do bliźniego się znalazł ! IP: *.dip.t-dialin.net 05.12.06, 14:19 technologicznie Polska nie jest w stanie sama wybudowac elektrowni atomowej finansowo tez sprawa kiepsko wyglada surowiec bedziemy brac od Niemca czy ruska ? Lotwa i Estonia nie zgadzaja sie na budowe elektrowni na Litwie ktorej budowe mialaby wspomagac Polska Lotysze i Estonczycy powiedzieli Polsce , NIET !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: ot, piewca miłości do bliźniego się znalazł ! IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.06, 09:16 piszesz o problemach technicznych, a wątek wspomina o potrzebach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: ot, piewca miłości do bliźniego się znalazł ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 14:37 Znowu sie czepiasz.. Pozatym nigdy nie mowilem o milosci do blizniego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: ot, piewca miłości do bliźniego się znalazł ! IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.06, 09:16 > Znowu sie czepiasz.. Pozatym nigdy nie mowilem o milosci do blizniego.. no właśnie w tym poście powiedziałeś, że miłujesz bliniego swego jak siebie samego, a w szczególności warszawiaków :) sie nie czepiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 23:04 Nie wiem, może ? Wypadkowość chyba faktycznie mniejsza. A inne źródła energii ? Ale w kontekście otrucia tego szpiega radioaktywnym polonem to mam wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. 05.12.06, 23:13 Slyszales/las chociaz ile tego rocznie sie produkuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 22:54 Czego? Odpadó czy polonu ? Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. 07.12.06, 01:53 Polonu panika z powodu 100g? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Polska potrzebuje elektrowni atomowej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 10:41 Jak będą elektrownie jądrowe, to dostęp do substancji promieniotwórczych będzie łatwiejszy, a zagrożenie większe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Polska potrzebuje bomby atomowej. IP: 80.227.0.* 07.12.06, 00:52 w warsiawie i to pinie. Tylko cos tego kalibru wymiecie scierwo z wawy - na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: Polska potrzebuje bomby atomowej. IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.06, 09:18 po twoim przykładzie widać, że i bez bomby też wymiotło, więc jak nie widac różnicy to po co przepłacać ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Polska potrzebuje bomby atomowej. IP: 80.227.0.* 07.12.06, 10:57 czyzbys twierdzil, ze +10 mln zamoznych ludzi sie myli, a pozostale 30+ biednych idiotow sie nie myli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: Polska potrzebuje bomby atomowej. IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.06, 11:02 dla ścisłości, jak będę widzial jak jest, to nawet stwierdzę, że 2 miliardy się myli, a jeden (słownie: jeden) NIE ! COS TO ZMIENIŁO ?? Odpowiedz Link Zgłoś